válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2560-2580.)
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.07.28.
2560. Székletprobléma és beszélget magában (2008.07.28.)
Kedves Doktornô! Amit tudni érdemes a kisfiamról: szeptemberben leszünk 4 évesek! Gáborom rendkívûl okos mozgékony srác. Felismeri a számokat 25ig és 150ig számol folyamatosan! Ezt mind magátol sajátította el kevés segítséggel. Az ovit imádja, hamar beszoktunk. Most egy kis nyáriszünet van, de a mamáknál megoldott az elhelyezés (mind2en egészségügyisek voltak, még ôk sem tudják a választ)! Két kérdésem lenne! 1./ utobbi 4hétben (már az oviban is elôfordult) szinte rendszeresen bemegy egy pici széklet a gatyájába. Ezt észreveszi és elmagyarázza, hogy ezt nem jól csinálta. De mégis. Probáltuk hogy megjutalmazzuk ha hamarabb szól, de nem segített. Gábor egészséges szeretô családban él velünk, nincs változás az életében. Miért van ez és hogy tudok neki segíteni? 2./ Beszélget magában egy "kolító "nevû valakivel. De vissza válaszol mintha ô maga lenne a "Kolító! Már együtt játszunk vele, együtt tanulunk, sôt segít a fôzésben nekem! Kicsit így mókás, de ijesztô is! Ez természetes? Vagy valami van? Ami még fontos lehet: Gáborka Táltosként született! A jobb kezén hat ujjal jött a Világra. Bár az orvos ugy látta jónak, hogy még pici korában legyen meg a mûtéte, ugyhogy leoperálták neki! Remélem tud a kérdéseimre választ adni! Elôre is köszönöm! Tisztelettel Anna

Tudom, hogy furcsának fog tunni a válaszom, de rejtett szorongás lehet a tünetek mögött. Mikor kezdodött, azt kellene végig gondolni, hogy esetleg látott-e filmet, új pl. sárkányos könyvet... vagy valamit, amivel elkezdett kombinálni és mivel számára ez feladatnak tunik, ezért próbálja "társas" formában önmaga megoldani. Az érett, gondolkodó gyerekeknél sokszor találkozunk ilyennel. Nem kell megijedni. Célszeru talán végiggondolni, hogy mi indithatta el a fantáziáját illetve valaki, aki közel all hozzá, játékos formában elbeszélgetne vele.
(Dr. Gimesi Anna)

2561. Nem alussza át az éjszakát (2008.07.28.)
Kisfiam 7 hónapos, már születése óta rosszul alszik.5 hónapos volt mikor leszokott az éjszakai evésrôl, de azóta, már 2 hónapja óránként, félóránként felébred éjszaka és ez egészen reggelig csinálja. Amitôl én teljesen ki vagyok borulva... Minden létezô dolgot kipróbáltam már, délután csak 1x alszik, és 4 után már nem hagyom aludni csak este 8 után. Gondoltam a fogára, adtam fájdalomcsillapítót, Panadolt, dentinoxot, nyugató kúpot, de egyik sem volt annyira jó, hogy átaludja az éjszakát, vagy csak 1x kelljen fel. Már újra elkezdtem etetni éjjel, de ugyanúgy felkel fél óra múlva. Már nem tudom mit tehetnék???? Kérném mielôbbi válaszát és segítségét Üdvözlettel, Edina

Szerintem az étkezésével lehet a próbléma, azt beszéljék át a doktorral, vagy a védonovel.
(Dr. Gimesi Anna)

2562. Hasmenés, diéta (2008.07.28.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 8 hónapos, szépen fejlôdik. 3 hete megy a hasa -várjuk az allergia-vizsgálat eredményét, illetve ugy néz ki, egy bizonyos O55 COLI baktérium okozza a hasmenést. Szigoruan diétáztatom, és Normaflore-t, illetev Protexint kap. Kérdésem a következô - mikorra várható, hogy eláll a hasmenés? Hogyan kezdjem el az étrendjébe visszavezetni a nem diétás ételeket, illetve tejtermékeket? Válaszát köszönöm, Renáta

Kb. 6 hét, de attól függ a visszaterhelés, hogy mi lesz az allergia-vizsgálat eredménye.
(Dr. Gimesi Anna)

2563. Szédülés, vérnyomás (2008.07.28.)
Tisztelt Doktornô! A segitségét szeretném kérni. Van egy 6 éves lányom, aki a korához képest nagyon magas /133cm és 29kg/. 4 éves kora óta többször elôfordult /5-6/ alkalommal, hogy elszédült. Voltunk vér- és vizelet vételen elôször 2006 decemberében. Akkor az-MCHC:227, azSGOT:41, az MCH:177.6, az Se kreatinin:52 -volt. Ezeken kivül az összes érték normális volt. Ezután elvittem az I-es klinikára, ahol csináltak neki egy Shellong próbát, ott a második 10 perc vége felé kezdett szédülni, ugyhogy Vegetativ labilitást diagnosztizáltak nála. 2007-ben a körzeti orvosunk egy szûrôvizsgálat alkalmával, magas vérnyomást mért -140/90. Akkor elmentünk kardiológushoz, csináltak EKG-t, sziv ultrahangot is. Azt mondták van egy kis szivzörej, de azt ki fogja nôni. A kardiológusnál egyszer sem mértek neki magas vérnyomást. 2007-ben ujra csináltattam egy vérvételt, akkor az MCHC:236, aPLT.355 volt. A többi érték ismét jó volt. 2008 áprilisában elvittem Arteriográf vizsgálatra. Az eredmény optimális lett, de ott is magasabb vérnyomást mértek neki: 127/80. Azt ajánlotta a Doktornô, hogy vigyem el ABPM vizsgálatra, de a kardiológus szerint felesleges, mert valószinû, hogy az izgalomtól magasabb olyankor a vérnyomása. Terápiának bô folyadékot, sok mozgást, a hirtelen mozdulatok és a hosszas álldogálás mellôzését ajánlották. Ezeket betartjuk, de folyton aggódom, hogy megint rosszul lesz. Rászólok, ha rohangál, hogy pihenjen, igyon. Elég sûrûn mérem itthon a vérnyomását. Normális szokott lenni. Az lenne a kérdésem, hogy ezek a tünetek nem utalnak-e valami betegségre és, hogy hova vigyem, hogy ennek a lehetôségét teljesen kizárjuk. Elôre is köszönöm. Egy nagyon aggódó anyuka.

A II-es Gyerekklinikának van egy preventiv cardiologiai centruma, ahol a teljesköru szurovizsgálatot el tudják végezni, oda lenne célszeru beutalót szereznie.
(Dr. Gimesi Anna)

2564. Piros pöttyök a szájpadláson (2008.07.28.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 éves múlt. 2 napig székrekedése volt, de ezt megoldottuk kúppal. Tegnap múlt el. Feltûnt, hogy alig eszik, illetve egy idô után szólt, hogy fáj a szájpadlása. Megnéztük és 3-4 db piros pöttyöt láttunk a szájpadlásán, semmi mást. Kérdeztük többször is, hogy pontosan hol fáj neki, de egyszer a fogát mondta, egyszer a torkát, szájpadlását. Este nem itta meg a kakaót, mert fáj a szája. Éjjel kétszer felsít, hogy fáj-fáj. Éjjel viszont mintha mi sem történt volna, kérte a kakaóját, reggel is megitta. Láza nem volt. Szopizza az ujját. Esetleg felsérthette a szájpadlását? Ön szerint mi lehet ez a piros pöttyös tünet? Várom válaszát. Köszönöm, Bea

Több minden lehet, meg kell mutatni a doktornak.
(Dr. Gimesi Anna)

2565. Aranyér, homeopatia (2008.07.28.)
kisfiam 3 éves és kb. 2 éve aranyere van, legalábbis ezt állapította meg a gyerekorvosunk. A homeopátiában hiszek és szeretném megtudni van-e esélyünk hogy homeopátiával ez kezelhetô?

Javaslom, hogy sebész vagy urológus nézze meg.
(Dr. Gimesi Anna)

2566. Lassú súlygyarapodás, rossz étvágy (2008.07.28.)
Tisztelt Doktornô. A kislányom 14 hónapos. Januárban volt torokgyuladása, és a gyógyszert elég nehezen vette be, és azota nem igazán szeret enni, és a súlya lassan gyarapszik. Január óta a percentilisen a 3-as diagrammon halad. Voltunk gasztroenterologusnál, ahol a labor alapján megállapították, hogy nincs ételallergiája. Jelenleg a kutacsa 3/3-as, és a fogai is még csak a napokban bujtak ki. Jelenlegi vizsgálatok alapján kálcium és D vitamin hiánya van. Tudjuk, hogy a kevés táplálék bevitel miatt van. Most kap 2 csepp vigantolt, és egy késhegynyi kálcium port kap, azota indult meg a fogzás. Mindezektôl függetlenül, a gyermek jókedélyû, mozgékony, és mentálisan is jól fejlett. A szüleltési súly: 2700g és 48cm. Jelenleg a súlya: 8300g és 72cm. Szeretnénk megtudni, hogy az étvágyát hogy növelhetnénk? A lassú súlygyarapodása miatt nem kell-e tartanunk szervi fejlôdési problémáktol?

A gyermekorvossal vagy dietetikussal fehérjedús és vitaminban gazdag étrendet kellene összeállitani.
(Dr. Gimesi Anna)

2567. Éjszakai sírás és vashiány (2008.07.28.)
Tisztelt Doktornô! 9hónapos fiam 2hónapos kora óta 4-5ször sír éjszaka. Akármit csinálok vele semmi nem jó neki, csak a cici nyugtatja meg. Sokszor hallom, hogy morog a hasa, és járnak a szelek nála. Napközben is sokszor nyügös. 3hónapja voltunk vérvételen és a vasa 3 volt. Azóta szedjük a vasat. Hasmenése nincs, inkább kemény a széklete. Étvágya kiskora óta jó, sôt még többet is eszik mint kéne. A súlya nem annyit gyarapszik mint kéne. 4 hónapos koráig csak szopott, azóta kap hozzátáplálást. Valami felszívódási probléma lehet? Kérem segítsen.

A vegyes táplálozás bevezetése kapcsán volt-e valami probléma? Vizeletvizsgálat elvégzése is célszeru lenne.
(Dr. Gimesi Anna)

2568. Elôbôr (2008.07.28.)
Tisztelt DR. A Fiamnak (12 éves) a nemiszervére ráragadt a bôr. Ugy kb -1cm és vizszintesen. Nem tudnak segiteni? Vigyem-e el orvoshoz, vagy nem kell. És le tudjuk orvos nélkül is szedni? Kérem irjanak. Köszönöm

Már nagy a gyerek, sebészhez menjenek minél elobb.
(Dr. Gimesi Anna)

2569. Baktérium a vizeletben (2008.07.28.)
Kislányom (4,5 hónapos, szül.súly: 4200 g, most 7350 g) vesemdencetágulattal született, ami kezelést, beavatkozást nem, csak megfigyelést igényel pillanatnyilag. Ezért rendszeresen ellenôriztetjük vizeletét, amiben legutóbb 10*4 Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak. Kérdéseim: mi okozhatta a fertôzést? (látható tünetei nincsenek, jó étvágyú, jó kedvû baba). A mintát a helyi gyermekkórházban vették le, lehet, hogy csak nem volt megfelelôen letisztítva? Milyen baktériumszámnál kell elkezdeni az antibiotikum adását? Válaszát elôre is köszönöm.

A vesetágulat esetén könnyebben találunk fertozést, de ha egyéb gyulladásos tünet nincs, akkor csak kontrolláljuk. A csiraszám és a korokozó milyensége együtt dönti el a kezelés szükségességét.
(Dr. Gimesi Anna)

2570. Gégeporc gyengeség (2008.07.28.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 4 és fél hónapos és 1 hónapja gégész szakorvosnál jártunk vele, mert furcsa hüppögô, hörgô hangokat ad ki. Az orvos azt mondta, hogy veleszületett gégeporc gyengesége van, amit fél éves korára ki kell hogy nôljön. Kérdésem: Mi van ha mégsem növi ki, mire számíthatunk? Meg kell-e mûteni? Mennyire veszélyes ez a betegség, illetve a mûtét? Válaszát elôre is köszönöm.

A tapasztalatom szerint ez késobbig is eltarthat. Ha a légzése jó és nem hurutos, akkor igazán nincs ok aggodalomra. A mutét csak nagyon ritkán szükséges, én fontosabbnak tartom a fertozés elleni védelmét.
(Dr. Gimesi Anna)

2571. Éjszakai etetés, tápszeres baba (2008.07.28.)
Kedves Doktornô! Kislányom 5 hónapos, tápszeres. Kb. egy hónapja próbáltuk ki a gyümölcsöket, napi 1x kap délelôtt két étkezés között, kb. 30-40 gr-ot eszik meg belôle: alma, banán, meggy, ôszibarack. Naponta ezen kívül 4x eszik négyóránként, és éjszaka még egyszer felkel enni 1 és 3 óra között. Így összesen az 5x-i étkezéssel 720-770 gr-ot eszik meg naponta, ami mind tápszer. Próbálkozom rendszeresen fôzelékekkel délben, de nem fogadja el. Kanállal nincsen baja, mert a gyümölcsöt két étkezés között rendesen megeszi. Kérdésem, hogy mitôl függ, hogy átalussza-e az éjszakát? Egy-két alkalommal elôfordult az elmúlt hónapban, hogy este fél 10tôl (akkor szoktuk lefektetni) reggel 8-ig (akkor szokott kelni) egyszer sem kelt fel, pedig ugyanannyit és ugyanakkor evett, mint a nem átalvós napokon. Érdemes "láncetetéssel" segíteni, hogy ne ébredjen fel éjszaka, vagy elég neki a napi négy étkezés, és majd egyszer csak nem kel fel éjjel enni? Mennyire "erôteljesen" próbáljam a déli fôzelékre rászoktatni? Egyébként 7 kg, és a következô idôpontokban eszik: reggel 8-9 között, 12-13 között, 16-17 között és 21 körül fürdés után. Az ötödik étkezés éjjel van 1 és 3 között. Köszönöm válaszukat. Mi-il

A déli étkezést elobbre lehetne hozni, és jó lenne ha gyümölccsel, zöldséglevekkel próbálkozna.
(Dr. Gimesi Anna)

2572. Köhögési roham, hányás (2008.07.28.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3.5 éves és jelenleg meg van fázva, és a mandulája egy kicsit be van gyulladva. Antibiotikumot kap és sinecodot. A kérdésem az lenne, hogy azóta éjszakákánt kinzó köhögési roham jön rá és sipóló hangot ad ki, és hányással végzôdik. Ennek a betegségnek az oka? Nagyon aggódok a kislányom miatt, most már nem tudom mitévô legyek. Az orvos azt mondta, hogy nem kell visszamennünk, csak ha láza van, az pedig nincs. Válaszát köszönöm. Aggódó anyuka.

Mégis célszeru lenne megmutatni az orvosnak, valószinuleg váladék van benne, és azért köhög igy.
(Dr. Gimesi Anna)

2573. Reflux gyanúja (2008.07.28.)
Tisztelt DOKTORNÔ! Kislányom 7 hónapos, tejallergia gyanuja miatt Pepti Junior tápszert irt az orvosunk. Elôtte Humana Baby FITT tápszert evett, reflux gyanuja miatt. Mióta a Peptit kapja, étkezés után savasat büfizget fel, nem nagy mennyiségüt, áttetszô, gyomorsav szagu. Mitôl lehet ez? Köszönettel egy aggódó anyuka

Gyermek-gasztroenterológushoz kellene eljutniuk.
(Dr. Gimesi Anna)

2574. Bepisilés (2008.07.28.)
Kedves doktornô. A kisfiunk 3 éves. 9 hónapja kezdtük a szobatisztaságot. Nem erôltettük. Kb fél éve ügyesen szól, ha pisilni vagy kakilni kell, de néha becsurgatott (éjszakára van még pelus). Két hete nem szól, csak ha kakilni kell és bepisil. Változás nem történt a család életében. Játék és mesenézés közben nem akar pisilni, inkább bepisil, amit régebben nem csinált. Elég gyakran pisil óránként vagy még többször is, pedig nem iszik sokat. Szeptembertôl óvodás lesz! Mit tegyünk? Köszönettel L.Z.

Vizeletvizsgálatot kellene csinálni.
(Dr. Gimesi Anna)

2575. Bárányhimlô (2008.07.28.)
Tisztelt Doktornô! Mi a bárányhimlônek a lappangási ideje, mikortól fertôz a gyermek, mennyi idô mulva mulnak el a bárányhimlô után maradt hegek? K

Kb.3 hét, az elso hólyag megjelenésétol fertoz a sebképzodésig. A hegelmulás idejét nem lehet meghatározni, de hosszú ido.
(Dr. Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2008.08.04.
2576. Állandó betegségek, láz, hasmenés (2008.08.04.)
Tisztelt Doktor Úr! Egy eléggé elkeseredett anyuka vagyok, kérem segitsenek! Gyerekem 5 éves múlt. A problémám: állandó felsôlégúti fertôzések, magas lázas állapotok, és elôzmény nélküli (ételre, ovis virusokra nem visszavezethetô) hasmenések. 2 nap ovóda 2hét otthon, és januártól április végéig ki is kell venni az oviból, mert szinte folyamatosan kellene antibiotikumot szednie. Elôzmények: Születésétôl kezdve extrém mennyiségû bukások, (9 hó-ig csak anyatej) késôbb állandó hányások (evés közben). Oviba kerülés állandó betegségek (lsd fennt). Fül-orr-gégészet vizsgálatok, szonda Diagnózis: reflux Gorb. Losec 10 mg. kb 9 hónapig szedtük, állapota javult, hányások jelentôsen ritkultak, betegségek nem. 2 hónap alatt 10 doboz antibiotikum. Fájdalommal járó állandó hasmenések. Gasztoent. ph.kilégzéses vizsg. Diagnózis: Laktózintolarencia. Diétázott, oviból kivettük. Hasmenések ritkultak, lázas betegségek nem. Fél év múlva kontroll, laktóz intolarencia már nem kimutatható. Amiért most segitséget kérek az, hogy az a Doktornô akihez jártunk a klinikán (gasztroenterológus) az utolsó vizsgálaton (júliusban) már nem volt, helyette egy másik doktornô rendelt, aki meglehetôsen lekezelôen közölte, hogy a gyereknek az égvilágon semmi baja nincs, és az eddig más doktornôk (adjunktusok) által adott diagnózisokat is megkérdôjelezte. Az ok, amiért júliusban a rendelésen kötöttünk ki: egy májusi hasmenéssorozat – csak hát hiába hivtam telefonon akkor a dr.nôt, idôpontot csak júliusra tudott adni. Teljesen össze vagyok zavarodva, nem tudom kinek higgyek. Egyáltalán nem ragaszkodom ahhoz, hogy bármilyen betegséget diagnosztizáljanak a gyermekemen, de szeretném tudni az okát az állandó betegségeinek, magas láznak és hasmenésnek. Jelenleg 4 napja van hig, habos széklete a gyermekemnek, de ma már az óvónôk is szóltak, hogy ijesztô volt szegény gyerek, kiverte a viz és nagyon fájt a hasa, vigyem el orvoshoz. De hova? a klinikán valószinû adnának egy idôpontot decemberre. A körzeti orvosunk is csak a klinikát javasolná. Egyébként a gyermeken nem látszik az állandó betegeskedés, erôs, magas fiú. De szeretném kérni az Önök véleményét is, vagy javaslatát is. Tényleg nem kell foglalkozni ezekkel a betegségekkel, majd kinövi a gyerek egyszer? De mikor? (Egyébként a refluxra is csak a sokadik dr.nô gondolt, mindenki elhajtott, hogy ránézésre szépen fejlôdik a gyerek nincs semmi baja, túleszi magát azért hány. Én hiába mondtam, hogy valami nem stimmel, ez nem normális, hogy eszik-hány naponta többször is, senki mégcsak megvizsgálni sem vizsgálta meg. Ránéztek és kész. Kérem segitsenek. Véleményüket, Javaslatukat elôre is köszönöm. Egy teljesen tanácstalan anyuka.

Sajnos elég komplex a problémája, ha gondolja szívesen megnézem a gyermeket, vizsgálat és a leletek elolvasása nélkül nem tudok véleményt mondani. Elérhetoségem: 06/30-9425299.
(Dr. Tausz István)

2577. Gyorsan ver a szíve (2008.08.04.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányom hétéves átlagos fejlettségû kislány. Kb. havonta, kéthavonta, - van, hogy ritkábban, - a szíve körül tartja a kezét és ha rákérdezek, azt mondja, hogy érzi, hogy nagyon gyorsan ver a szíve. Nem veszem észre, hogy fáradékonyabb lenne, bár futni nem nagyon szeret és nem is igen tud. Tudom, hogy ez nem túl sok információ, de szeretném tudni, forduljak-e kardiológushoz. Köszönettel Teri

Érdemes lenne ilyenkor megszámolni a pulzusát, és ha 100 vagy e felettit ver percenként a szíve, akkor érdemes megmutatni kardiológusnak.
(Dr. Tausz István)

2578. Hozzátáplálás, ôszibarack (2008.08.04.)
Tisztelt Úr! Kisfiam 6 hónapos és még szoptatom (tápszert nem kap). 2 hete elkezdtem a gyümölcsöket adni neki (alma, szilva, sütôtök, ôszibarack) Az ôszibarack adása után 10 perccel erôs hasmenése van. Ez már kétszer elôfordult, azóta nem merek adni neki. Mitôl lehet ez? Remélem nem lesz allergiás. Válaszát elôre is köszönöm!

10 perc alatt nem jut el a vékonybélbe az oszibarack, ezért úgy gondolom, hogy nyugodtan próbálja meg újra az oszibarack adását.
(Dr. Tausz István)

2579. Horpadt kutacs (2008.08.04.)
Üdvözlöm! 16 hónapos kisfiam pár nappal ezelôtt bemászott a konyhaszekrénybe, ott felállt és beverte a feje tetejét. Nem volt különös, kicsit sírt, aztán valamivel eltereltem a figyelmét és többé eszünkbe sem jutott. Nem volt sem eszméletvesztése, nem hányt, alvászavart sem észleltem. Ma vettem észre, hogy a feje teteje nagyon minimálisan "horpadt", nincs nagy bemélyedés, csak egy pici "szintkülönbség" ott, ahol a kutacsa volt, mielôtt összenôtt. Kérdésem az lenne, hogy forduljak-e vele orvoshoz, ha igen, hová menjek? Ezután már mindig ott marad a bemélyedés, vagy egy idô után eltûnik a különbség? Köszönettel: Ágnes

Ha egyéb idegrendszeri eltérés nincs, akkor nincs értelme orvoshoz fordulnia, ha valóban a koponyán keletkezett egy horpadás, az az idovel kitelítôdik.
(Dr. Tausz István)

2580. Kinyújtott nyelv (2008.08.04.)
Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 5 hónapos kislányomnak állandóan nyújtva van a nyelve. Amikor visszahúzza furcsán öklendezik. Mintha nem férne el a szájában a nyelve. Az ismerôsök megkérdezik, hogy miért van ez? Most már a kétely felmerült bennem is, hogy nem valami betegség ez? Köszönettel: K.R.Éva

Egyértelmuen nem tudok erre válaszolni, vannak olyan betegségek, amiknek az egyik tünete a nagyobb nyelv, keresse fel háziorvosát.
(Dr. Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |