válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2742-2760.)
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.09.29.
2742. Tej- és szójamentes diéta (2008.09.29.)
Kedves Doktornô! Kislányom 6 hónapos. Még szopik és egyszer kap fôzeléket. Bôre ekcémás. Kiderült, hogy tejallergiás. Tej- és szójamentes diétát kell tartanunk. Kérdésem, hogy a Sinlacon kívül milyen tej- és szójamentes tápszer létezik, mert ezt nem nagyon akarja elfogadni. Másik kérdésem, hogy a diéta mellett mennyi kalciumpótlásra van szüksége és ezt milyen formában lehet adni neki (még csak burgonyát kap). Köszönöm válaszát!

Természetesen van, gastroenterológiai javaslatra a háziorvos is kedvezményesen felirhatja. Sot mindenképpen javasolt és a gyümölcsök és a fozelékek is bevezethetok.
(Dr.Gimesi Anna)

2743. Piros kiütések (2008.09.29.)
TISZTELT DOKTORNÔ! A FIAM 11ÉVES, KÉT NAPPAL EZELÔTT A TESTÉRE ÉS AZ ARCÁRA IS APRÓ PIROS PÖTTYÖK JÖTTEK. ELVITTEM A GYEREKORVOSHOZ ÉS AZT MONDTA, HOGY VALAMILYEN ÉTELTÔL VAN. DIÉTÁT JAVASOLT ÉS ÍRT GYÓGYSZERT. AZT MONDTA, HOGY MÁSNAPRA ELMÚLIK. AZÓTA ELTELT 3 NAP ÉS UGYANÚGY MEGVANNAK A KIÜTÉSEK ÉS VISZKET NEKI. AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY BIZTOS, HOGY VMILYEN ÉTELTÔL VAN, VAGY VALAMI MÁS LENNE? SEGÍTSÉGÉT ELÔRE IS KÖSZÖNÖM!

Sajnos látni kellene a kiütéseket, de ritka, hogy testvéreknél egyszerre jön ki egy allergia, de minden lehet, azért az a javaslatom, hogy borgyógyász véleményét is kérjék ki.
(Dr.Gimesi Anna)

2744. Járás, lábtartás (2008.09.29.)
Tisztelt doktorno, a kislanyom 16honapos, egy evesen kezdett el jarni, egy picit a bal labat befele rakja. Ha cipo van rajta, jobban eszre venni, mintha mezitlab lenne. On szerint betetet kellene felirni, vagy ezt kinovi?

Orthopéd orvosnak kellene döntenie.
(Dr.Gimesi Anna)

2745. Alvás hason fekve (2008.09.29.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom hét hetes, nappal nagyon szépen elvan, eszik, nézelôdik, alszik. Az esti etetés után azonban szinte ideges lesz, szemei kinyílnak és sírni kezd. Alig tudjuk, sôt nagyjából lehetetlen megnyugtatni. Akár 9tôl éjjel egyig is sír, ha kézben van akkor is, ha letesszük akkor is. Háton fekve egyáltalán nem tud elaludni, ahogy mozgatja a kezét úgy látom csak egyre jobban behergeli magát. Ha viszont hasra fordítom pár perc után álomba merül és alszik. Kérdésem az lenne, hagyhatom-e éjszakára hason? Mindenhol azt mondják, írják hogy tilos, de anyáink is hason altattak minket, tényleg nem szabad? Válaszát köszönöm

Az én gyerekeim is hason aludtak. Jól kell oket büfiztetni és enyhe oldalfekvésben is lehet altatni. Hason is tudja altatni nyugodtan hiszen a fejét tudja emelgetni.
(Dr.Gimesi Anna)

2746. Zöld széklet, súlygyarapodás megállt (2008.09.29.)
Tisztelt doktornô! Kisfiam 12 hetes, csak szopizik. Két hetes korában elkezdett zöldülni a széklete, és az állaga is hígabb lett, ettôl kezdve elkezdtem panaszkodni a gyermekorvosunknak, de szerinte nem kell az egésszel foglalkozni. (Attól függ, anya mit evett.) A hízása nagyon jó volt, az elsô hónapban 1500 gramm. 7 hetes korában már sötétzöld és pelenkába ivódó lett. A védônô javaslatára normaflore-t kezdtem adni, napi 2x 1/2 ampullával. Ez egy pár hétig segített, szinte normális, éppen csak egy kicsit zöldes lett. De aztán a gyógyszer ellenére visszatért a zöld, nyálkás, részben pelenkába ivódó széklet. A súlynövekedés drasztikusan visszaesett, majd megállt. Az étvágya sem volt az igazi szerintem, elkezdtem laktoherb teát inni, mert úgy vettem észre, így szívesebben szopizik. Jelenleg kórházban, gasztroenterológiai osztályon fekszik, a súlya csökken. Leletei negatívok, tudomásom szerint két széklettenyésztése, vér és vizelet- vizsgálata volt. Nagyon el vagyok keseredve, mert mások is vannak benn ilyen és hasonló tünetekkel és negatív eredményekkel (van aki két hónapja). Kezelôorvosa szerint nem beteg. Két napja kamillateát is iszok mert megbetegedtem, jelenleg valamennyit visszasárgult, de továbbra is nyálkás, híg. Rendelésére azért nem kérhetek idôpontot, mert a babócát úgysem tudnám megmutatni. Kérem, ha tud segítsen, merre kéne elindulni.

Önnek kellene fehérjementesen étkeznie legalább három hétig és valószinuleg elmulik a zöld széklet.
(Dr.Gimesi Anna)

2747. Vas-felszívódás (2008.09.29.)
toxocara canis-ra van gyógymód? Mit lehet tenni vele? 5éves a kislányom, és a vas egyáltalán nem szívódik fel.

Gasztroenterológusnak tessék megmutatni, mert lehet, hogy felszivodási zavar is társul hozzá
(Dr.Gimesi Anna)

2748. Immunerôsítô (2008.09.29.)
Kedves Dr.NÔ! kisfiam 2 éves és 1 hónapja bölcsôdébe jár, azóta folyamatosan beteg. Náthás, köhög, lázas, folyik az orra. Eddig kapta az Echinacea-t, Oscillococcinumot, de már nem hatásosak. A gyerekorvos Ribomunyl elkezdését javasolta. Ön szerint is ez lenne a hatásosabb immunerôsítô? Ezt a Ribomunylt szabad-e kevesebb vízben oldani (5 ml) mint a leírt 1 pohár, és mennyi idô múlva itatható a gyerekkel utána tápszeres gyümölcslé? -mert bölcsi elôtt ezt kap inni a gyerek.- illetve még egy kérdésem lenne: Béres cseppet kezdtem el adni még immunerôsítônek, de nem tudom mennyit szabad adni a gyereknek, (16 kg) és mennyi Cebion-t hozzá? A gyerek reggelente 4 dl. Milupa Pepti Plus 2 tápszert iszik, nehogy túladagoljam a dózist, ha annyit adok, amennyi a leírásban szerepel? A Béres csepp hány hétig szedhetô egyhuzamban, immunerôsítés céljából, egy 2 éves gyermek esetén és a Cebionból mennyit kell adni, és meddig szabad adni? Várom válaszát! Hálás köszönettel: B.Szilvia.

Szerintem egyfélét adjon egyszerre, mert nem lehet igy együtt turbozni a helyzetet. Akkor adja a Ribomunyl, lehet kevesebb vizben oldani. 2 dl tápszer elegendo. Miért kap gyógytápszert? A Béres cseppet C vitaminnal kell adni és 1 hónapig, utána szünet.
(Dr.Gimesi Anna)

2749. Székrekedés (2008.09.29.)
Tisztelt Doktornô! Gyermekem 9 éves, 3 éves kora óta székrekedéssel küzdünk (5 naponta van széklete). Tudom, hogy fontos a megfelelô mennyiségû folyadékbevitel, fontosak a rostok, a mozgás. Én próbálkozom is ezekkel, sajnos sikertelenül (az iskolákban porokból fôznek, a gyermekek mindent elbliccelnek, nem fogják fel a dolgok fontoságát). Pécs közelében élünk, milyen orvoshoz , kihez forduljunk? Homeopathiás rendelés van-e Pécsen? Köszönettel várom válaszát Anna

Az Országos homeopatha egyesületet kellene felhivnia Pesten és megmondják a pécsi kollega elérhetoségét. Mindenképpen az étkezést és az emésztést célszeru lenne átbeszélni gasztroenterológussal.
(Dr.Gimesi Anna)
---------------------
Homeopata Egy. elérhetôsége:
Tel.: (36-1)225-3897
e-mail: homeopata@t-online.hu
Honlap: www.homeopata.hu,
hétfôn 14-18, szerdán 9-13 óráig

2750. Vérerek az arcon (2008.09.29.)
Kislányom 5 éves és a két orcáján idônként hol erôsebben, hol kevésbé láthatóan (halványan) vékony vérerecskék vannak. Kérdésem, hogy ez mennyire normális? Köszönettel: V. Virág

Korábban is volt? Mikor erosödnek az elváltozások? Gyermekorvosnak mutatta már?
(Dr.Gimesi Anna)

2751. BCG oltás, vérzik (2008.09.29.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiam 5 hónapos és a BCG oltása már egyszer kifakadt, de az utóbbi idôben a fürdés után, amikor egy kicsit felázik vérzik. Kb. 2 cm átmérôjû dudor van neki kb. 3 hónapos kora óta, ami nem nagyon akar kifakadni. El fog tûnni valószínûleg az a dudor onnan neki? Baj az, hogy vérzik? Köszönöm válaszát.

Jobb lenne, ha nem érné viz, és meg kellene pulmonológusnak mutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2752. Alvásprobléma (2008.09.29.)
Tisztelt szerkesztôség. Van egy 3 hónapos kisfiam, aki alvásproblémákkal küzd. Nap közben alig alszik van, hogy reggel 8-tól este 8-ig nem alszik semmit. Kipróbáltuk a citromfû teát, de nam használt. Ha véletlenül el is alszik, 10 percnél nem tart tovább az alvás. Segítségüket elôre is köszönöm.

Az okot kellene megtalálni. Leginkább a hasfájás szokta okozni.
(Dr.Gimesi Anna)

2753. Lábfájdalom (2008.09.29.)
Kisfiam 2,5 éves. Az utóbbi idôben szinte minden este elalvás elôtt felsír és a talpát, lábfejét fájlalja. Úgy veszem észre, hogy görcsbe rándulhat a talpa. Mi lehet az oka? Mit tegyünk? Köszönöm, V.Lajos

Lehet, hogy görcsöl a lába. Orthopéd doktornak tessenek megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2754. Kapkodva veszi a levegôt (2008.09.29.)
Kedves Doktor Nô!! Kisfiam 7 hetes és amikor kapkod a kezeivel lábaival, vagy amikor eszik, akkor nagyon kapkodja a levegôt. Van, hogy hangokat is ad ki hozzá. A háziorvos megszámolta alvás közben mennyiszer vesz levegôt ez elôször 37 volt, másodszor pedig 44. Azt mondta nincs semmi baj. Normális ez tényleg, hogy gyorsan, kapkodva veszi a kicsi a levegôt?? Köszönöm elôre is a választ!! H.-né Csilla

Normális lehet, de igy nehéz megválaszolni. Böfiztetni kell boven, és figyelni, vagy megmutatni újszülött orvosnak.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2008.09.29.
2755. Láz, vesemedence gyulladás (2008.09.29.)
Tisztelt Dr.Tausz István! Számomra nagyon fontos kérdésben kérném a segítségüket, illetve érdeklôdnék van-e rá megoldás és tudnak-e segíteni. 3 gyermekes budapesti anyuka vagyok. A kisebbik lányom Sz. tavaly szeptemberben kezdte az óvodát, novemberben kezdôdôtt nála egy több napig taró 40 fokos lázzal járó betegség, azt mondták felsô légút és antibiotikumot adtak. 2 hétig jól volt és visszaesett, ez így ment ez év februárig, mikor lázgörcsöt kapott itthon, a mentô vitt el minket. 10 nap kórházi kezelés után kiengedtek és mondták, nagyon súlyos vesemedence gyulladása van. 6 hétig még gyógyszereket szedtünk, de sajnos ismétlôdôtt áprilisban és júniusban és augusztusban és jelenleg is antibiotikumos kezelést kapunk. A vizelete és a vérképe mindeig nagyon rossz, most észrevettem, hogy a körmei is elszinezôdtek, barnás színûek lettek. Kérem mielöbbi válaszukat tudnak-e rajta segíteni a lehetô leggyorsabban, még csak 4 éves. Hálás köszönettel, Györgyi és Sz.

Kellene látnom a gyermek zárójelentéseit és a gyermeket. Szívesen segítek, ha gondolja, hívjon fel telefonon. Telefonszámom a honlapon olvasható.
(06 30 942 52 99)
(Dr.Tausz István)

2756. Neurológiai vizsgálat (2008.09.29.)
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm egy korábbi levelemre adott válaszát a 2666.s.szám alatt. Azóta eltelt egy hónap. Unokámat (3 hónapos) kontroll vizsgálatra vittük vissza a neurológiára. A diagnózis a következô: "Általános állapota jó, élénk, figyelmes, gôgicsél, mosolyog, tárgyak után nyul. Fejkörfogat 40 cm/1 hónap alatt 1 cm-t nôtt, kutacs nívóban nem feszül, a kutacs mérete megkissebbedett. Naplemente tünet fekvô helyzetben még észlelhetô, függôleges tartásban már nem. Testszerte normoton izomzat, kp. élénk saját reflexek, kiváltható elemi mozgásminták. A kezek ökölbe tartása még elég gyakori, kilazítás javasolt. Javasolt szemészeti vizsgálat kontroll eredménytôl függôen" A szemorvos diagnózisa: Függôleges helyzetbe elôretekintéskor a sclera írisz fölötti területe mko látható. Pupillák szimmetrikusak reagálnak. Mko éles határu nívóban levô jó szinü pupillák, ép maculák, erek rendben pangás nem látható, fénymozgásokat követi, szemmozgások szabadok. Az orvos szerint nincs probléma, de semmilyen terápiát, fejlesztést, tornát, esetleg babaúszást a testszerte normoton izomzat miatt nem ajánlott. A másik probléma, hogy ujabban nehezen vagy egyáltalán nem büfizik evés után kb. 2 óra mulva a két etetés között sok esetben a büfi helyett hányik. Születése óta köhög. Többször vittük emiatt gyermekorvoshoz, nem tulajdonitja súlyosnak. Spiropent 0,005 mg/5 ml oldatból napi 2 x 1,5 ml-t írt fel. Sok változást azóta sem tapasztaltunk. Kérem szives válaszát a leírtak alapján. Egy aggódó elsô unokás nagymama.

Sajnos koponya UH leletet nem láttam, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Az, hogy nem büfizik, az nem probléma, azért "hányik" mert már többet mozog és kitornázza az ételt. Ha gondolják, szívesen megnézem a babát.
(tel: 06 30 942 52 99)
(Dr.Tausz István)

2757. Etetési gondok, keveset eszik (2008.09.29.)
Tisztelt Dr Úr! Kisfiam 13 hónapos , aggódom mert szerintem nagyon keveset eszik. Délelôtt 5-6 kiskanál gyümölcs, délben kb 100 ml fôzelék husival, du 125 ml uzsonna krémtúró, joghurt és vacsira tejpép. Ezen kívül szopik reggel, este, délben, és éjszaka kétszer is. Reggelre nagyon sok pisi van a pelusban, sokszok kifolyik. Talán az éjszakai szopás az oka, hogy napközben alig tudom megetetni? Egyébként 9 kg és 75 cm. Köszönöm a válaszát

Jó lenne tudni, hogy az elmúlt hónapban mennyit hízott a baba. Ha szopik boven, akkor nem kevés ez az étel mennyiség.
(Dr.Tausz István)

2758. Viganol olaj (2008.09.29.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam májusban töltötte be 2. életévét! A tavasz beköszöntéig napi 1 csepp vigantol olajat kapot! Kérdésem az lenne, hogy most, hogy itt van az ôsz, kell-e még D-vitamint kapnia, vagy azt csak 2 éves korig kapják a gyerekek? Köszönettel: Vargánya

Most még télen április közepéig kell a Vigantolt adni, napi 1 csepp formájában.
(Dr.Tausz István)

2759. Hányás autózás közben (2008.09.29.)
Tisztelt Doktor úr! Lányunk 1,5 éves és minden autóutazás közben felkavarodik a gyomra és hány. Még akkor is, ha elôtte sokáig nem adunk neki semmit. Az autó ablakát már letakartuk, homeopátis gyógyszer egyelôre nem segít. Az autót nem vezetjük vadul, mégis ez történik. Érdeklôdnék, hogy létezik-e valami praktika, amit ilyenkor még be lehetne vetni, mert ez a probléma egy kicsit megbénítja a mobilitásunkat. Köszönettel, András

Autózás elott 20 perccel 1 tabletta B6 vitamint összetörve adjanak be a babának.
(Dr.Tausz István)

2760. Sipoly és mûtét (2008.09.29.)
Tisztelt Dr Tausz István Doktor Úr! Egy fontos kérdésem lenne Önhöz. A kisfiam most 17 honapos, tavaly mikor még csak 4 honapos volt, végbél sipolyt állapitott meg a sebész doktor úr. El kellett mennünk Szegedre, ott megszurták és kamillával borogatva el is mult. Most ismét kialakult. Meg szertném kérdezni, hogy pontosan mitöl lehet, és hogyan lehetne véglegesen elmulasztani. Szegeden a sebész doktor úr azt mondta, ha ismét kialakul akkor meg kell müteni. Meg szeretném kérdezni, hogyha véletlenül nem lesz más mod, csak a mütét, akkor ugye nem kell benn maradnunk a korházban, hanem még aznap hazajöhetünk. Nem vagyunk szegedi lakosok és nem szeretném ott hagyni az én egyetlen kis manomat. Remélem mihamarabb válaszol nekem. Elöre is köszönöm a válaszát. Egy Aggodó Anyuka Békésröl

Sajnos igaza van a sebész kollegának, valószínu, hogy meg kell muteni a babát. Sajnos, hogy hány napig kell bent maradnia a babának, azt csak a sebészeten tudják megmondani, de ne aggódjon, és próbáljon bent maradni a babával, biztosan megengedik.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |