válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 2822-2840. sz.)
2822. Érzékeny bôr, kiütések (2008.10.20.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam három hónapos, kizárólag anyatejjel táplált. 10 hetesen 8,20 kg volt, ami köszönhetô genetikai adottságainak is. Nagyon érzékeny bôrû, a puszilgatás nyomai is pirosak pár percig, világos tónusú bôre van. Kb. egy hete apró halványpiros, halványbarna, tûhegynyi pöttyöket véltem felfedezni a testén. Az egész testét borítja, még a fülcimpákon is van. Olyan halványak, bôr alattinak tûnik, hogy szeplônek gondolnám, de a családunkban nincs nyoma szeplônek. Igaz, hogy nekem rengeteg barna, kisebb-
nagyobb anyajegy borítja a testemet, és vannak az újkeletû (kb. 5-6 éve) rubin naevusok. Ezek közül vannak gombostûfej méretûek, és a terhesség alatt keletkezett tûhegynyi, aprók amik már az egész testemen fellelhetôk. A kisfiamé is hasonló, csak sokkal halványabbak. Örökölheti ezt a gyermekem? De ilyen korán is kijöhet rajta, hiszen rajtam is csak húsz év felett jelentkeztek? Lehet, hogy ez belgyógyászati probléma? Befolyásolja-e az, hogy én mit eszek, hiszen ô azt kapja az anyatejben? Tejet fogyasztok, és magvakat is. Lehet valami allergia tünete? Kisfiam az elsô három hetet leszámítva teljesen problémamentes, egy igazi mintababa, jól eszik, alszik, sírni is csak indokkal sír - nem mutat semmilyen fájdalmat. Kérem szíves segítségüket, tisztelettel: egy aggódó anyuka.

Ilyen kicsi korban szeplo nem valószínu, inkább valamilyen allergia lehet, de látatlanban nagyon nehéz pontos választ adni.
(Dr.Tausz István)

2823. Kristályok a tejben (2008.10.20.)
A Kisfiam 3 hónapos, anyatejet kap de cumisüvegbôl, mert lusta volt szopizni, így lefejem a tejet strilizált cumisüvegbe és azt próbálom adni neki. De most a tejben "kristályokat" látok és azok valószínû eltömítik a cumit. Mitôl lehetnek a tejben kristályok? Mit tehetek?

Kristályok nem lehetnek a tejben, valószínuleg túl zsiros a teje és ez csomósodik össze, melegités hatására feloldódik, hulés közben összecsomósodik.
(Dr.Tausz István)

2824. Ferrum Hausmann folyadék (2008.10.20.)
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy a 10 éves kislányomnál vas hiányt állapítottak meg. A Ferrum Hausmann folyadékot ajánlották nekem, hogy azt adjam neki, de sehol sem tudtam még megvenni. Több patikában is érdeklôdtem, sikertelenül. Abban szeretném kérni segítségüket, hogy hol juthatok hozzá? Válaszukat elôre is köszönöm!

Magyarországi forrást nem tudok, az árát olvastam, kb 100 Euro.
(Dr.Tausz István)

2825. Izzadás (2008.10.20.)
9 éves fiam születése óta rögtön elalvás után nagyon erôssen izzad a nyaka körül, 1 óra múlva megszûnik, ekkor már betakarható, igy próbáljuk elkerülni a pizsama cserét, valószinû nem ez a megoldás. Napközben a talpa izzad. Három éves koráig szopott, soha semmi betegsége nem volt, nagyon energikus, nagyon okos, nagyon érzékeny. Az eddigi nehézségeink vele kapcsolatban mind a rendkivüli kvalitásából adódtak. Válaszukat elôre is köszönöm: Edina

Az ilyen jellegu fokozott izzadékonyság nem betegség jele, hanem alkati.
(Dr.Tausz István)

2826. Sokat bukik (2008.10.20.)
Kislanyom 8hetet toltotte be, de meg mindig nagyon sokat bukik. Most megeszik 100ml tejet, anyatej+Humanat kap, mivel nem volt eleg a tejem. De sajnos tegnap ota nem kell neki az anyatej, nem tudom miert. Amit eszleltem, hogy megvaltozott a szine a tejemnek, vilagosabb lett, vajon mar nem jo? Azota elfogadja a tapszert, de meg mindig nagyon sokat bukik, mit tehetek? Tisztelettel, Judit

Próbálja meg szoptatni, ha nem fogadja el, akkor a lefejt tejet cumisüvegbol próbálja meg odaadni, mert az úgynevezett híg tej is jobb mint a tápszer. A bukás nem jelent problémát, ha szépen hízik.
(Dr.Tausz István)

2827. Nem beszél (19 hónapos) (2008.10.20.)
Tisztelt Doktor Úr! Van egy kisfiam aki nemsokára tölti a 19. hónapot és az lenne a problémám, hogy még egy szót sem mond, csak szótagokat /ma-ma-ma, ba-ba-ba, te-te te stb./ Érteni megért mindent, utasításokat nagyon szépen végrehajtja, de ha ô szeretne valamit azt gyönyörûen, érthetôen elmutogatja, pedig szerintünk sokkal egyszerûbb lenne kimondani, mint mutogatva körbeírni. Próbáltam már azt is mintha nem érteném, hogy mit mutat, hátha megpróbálná kimondani, de inkább tovább mutogatott. Sokat foglalkozok vele, könyveket nézegetünk, mindenrôl mondom neki mi micsoda, szóval nem él ingerszegény környezetben. Doktor Úr szerint el kellene vinnünk valamilyen orvoshoz? Tisztelettel: Anita

2.5 éves koráig nem baj, ha nem beszél
(Dr.Tausz István)

2828. Csecsemôgondozás (2008.10.20.)
Tisztelt Doktor úr! Kisunokámmal kapcsolatban szeretném feltenni az alábbi kérdést. Unokám 6 hetes. A születését követôen a második héten lányom nagyon beteg volt, nekem kellett ellátnom a csöpséget. Én mint lányos anya nem értve a fiú újszülött nemi szervének tisztitásához, nászasszonyom tanácsára a pici pöpösén óvatosan, de hátrahúztam a fityma bôrét. Rettentôen aggódom, mivel azóta már tudom, hogy nem lett volna szabad. Gyulladást, bôrpírt nem tapasztaltam. De most már az is aggaszt, hogy rendesen visszahúztam-e a bôrt, nem keletkezett-e parafimózis. Ha ez történt volna, annak milyen szemmel látható jelei lennének? Másik kérdésem, hogy újszülött fiú gyermeknél a hímvesszônek mekkora része a makk? Válaszát nagyon köszönöm.

Ha nem gyulladt, nem fáj, akkor nem okozott bajt, teljesen vissza kell húzni a bort, hogy ne látszódjon a makk, ha látszik az baj, és meg kell mutatni orvosnak.
(Dr.Tausz István)

2829. Nem emlékszik, nem tudja (2008.10.20.)
Kedves doktor úr! Lányom 6 éves. Észrevettük, hogy az óvi után mikor hazajön és kérdezzük, mi volt az óviban azt válaszolja nem tudom. Ma pl.angolórája volt és a végén kérdeztem mit tanultak, akkor sem tudta megmondani. Ön szerint egyszerüen csak fáradt lehet, vagy esetleg lehet ez valami betegség is? Köszönöm válaszát elôre is. Üdvözlettel: József

Nem betegség jele, lehet, hogy nem akar róla beszélni. Ne hazamenetelkor kérdezze, hanem kicsit késobb játék közben észrevétlenül.
(Dr.Tausz István)

2830. Májmegnagyobbodás (2008.10.20.)
Tisztelt Doktor Úr! 11 és fél hónapos a kisfiam. Májmegnagyobbodása van, a sokadik vérvétel után derült ki, hogy nagyon alacsony az alfa 1-antitripszin szintje. 36 ill. 38-at mértek, 90-200 között lenne normális. A májfunkciói is elég magasak, GOT, GPT értékei 140,ill. 250 körül mozognak. DNS vizsgálatot terveznek nála, még nem tudjuk az idôpontot, valószínûleg a SOTE I. sz. Gyermekklinikára kell mennünk. Egyébként semmiféle tünete nincs, jó étvágya van, még szopik is. 8 hónapos koráig az anyatejen kívül nem igazán volt hajlandó mást enni. Ma már nincs ilyen gondunk. A kérdéseim a következôk lennének: Elegendô-e ez az enzimszint a szervezetének? A DNS vizsgálatból tudják-e valószínûsíteni, hogy késôbb milyen eséllyel alakulhat ki nála tudôtágulat? A májtranszplantáción kívül van-e más lehetôség az enzim pótlására? Szeretnénk még gyerekeket, a genetikai tanácsadókban meg tudják-e mondani, hogy örökölhetik-e a leendô gyermekeink ezt a fajta betegséget? A szakrendelôben a májátültetést is megemlítették, de azt mondták, hogy ne ijedjünk meg. Elég nehéz ilyenkor nem megijedni. Ezért is próbálok tájékozódni. Nagyon szépen köszönöm elôre is a válaszát! Tisztelettel M. Linda

Sajnos ez annyira speciális kérdés, hogy nincs benne gyakorlatom, de ha az I.sz. Gyermekklinikára kerülnek, feltehetoen Dr. Szônyi László egyetemi tanár Úrhoz, akkor a legjobb helyre kerültek Magyarországon, ennek a kérdésnek a legkiválóbb szakértoje.
(Dr.Tausz István)

2831. Csomó a nyakon (2008.10.20.)
A fiam 4 és fél éves. Körülbelül fél éve dagadni kezdett a nyaka tájékán, a pajzsmirigytôl kissé jobbra, diónagyságú bôralatti, tapintásra fájdalmas csomó alakult ki. Elindultunk ide-oda, vegigjártuk elôszôr az endokrinológiát, majd a hematológiát, orr-fül-gégészetet, és a homeopata rendelôt. Senki sem tudta pontosan megmondani , hogy mi is lenne, mert még echográfos vizsgálat során sem derült ki, hogy milyen. Nem volt zsírcsomó, nem hematóma, nem pajzsmirigyprobléma. Végül úgy döntöttünk, hogy immunrendszer erôsítôn kiivül, másegyebet nem adunk Gergônek. Rövid egy hónap lefolyása alatt teljesen visszahúzódott a csomó. Utólag egy idôs orvosbácsi barátunk mondta, hogy ez egy embrionális korból hozott, kötôszöveti tokkal rendelkezô ciszta volt, de azt is hozzátette, hogy a kiürült tokot feltétlenül ki kell majd venni, mert újra megtelhet, illetve más probléma okozója is lehet majd. Az én kérdésem az lenne , hogy Tényleg ki kell venni ? Mert tartózkodnék a szikétôl. A válaszát elôre is köszönöm.

Valószínuleg igaza van az "idos doktor bácsinak", ez egy fejlodési eltérés és valóban visszatelíthôdhet és begyulladhat.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.10.27.
2832. Altatás, etetés, hányás (2008.10.27.)
Kedves Doktornô! A kis unokám 3 éves és van egy 2 hónapos kishuga, akire nagyon féltékeny. Szerintem van is rá oka, mivel a kishuga a szülôkkel együtt a kisszobában alszik, ô pedig egyedül a nagyszobában. Éjjelenként sokszor felébred inni kér, még akkor is ha nem szomjas, csak, hogy vele foglalkozzanak a szülôk. Amikor nálunk, nagyszülôknél alszik soha nem ébred fel éjjel és délután is alszik. Otthon nem akar délután aludni és nemrégiben azzal ijejtegette a fiam, hogy feljön a krampusz a pincébôl, ha nem alszik. Azóta sokszor elôfordul esténként, hogy hányik a kisgyerek, de utána semmi baj, jólérzi magát és nem viszik el orvoshoz. A másik dolog ami nekem nem tetszik, hogy bele erôltetik az ételt. Nem merek beleszólni, de nagyon aggódok az unokámért. Kérdésem az lenne, hogy miért hányhat esténként a kisgyerek. Tisztelettel várom válaszát: Egy Aggódó Nagymama

Biztosan fél elaludni. Szerintem jó lenne a szülokkkel beszélni, mert így egyre több szomatikus (testi) tünete is lesz.
(Dr.Gimesi Anna)

2833. Gyakori láz (2008.10.27.)
Tisztelt Doktornô! Egy 9 hónapos kisfiú anyukája vagyok! A tanácsára lenne szükségem! 2 hónapos kora óta sûrûn visszatérô hôemelkedése van /37,5-38,2/! Már nagyon sok lázcsillapítót ettünk, és mikor az orvosunk megvizsgál minden alkalommal azt mondja, hogy nincs semmi baja! Nem a foga miatt van minden esetben a hôemelkedés! Voltunk már vizelet és vérvételen, de minden rendben volt! Nem szeretném mindig a lázcsillapítót adni, mit tehetek ilyen esetben! Válaszát elôre is köszönöm!

Egyáltalában nem kellene lázcsillapitot adni, mert ha levonjuk a 0,5-et akkor talán éppen hoemelkedése van. Több folyadékot kellene adni és a napi ingadozást érdemes mérni.
(Dr.Gimesi Anna)

2834. Vérerecskék az arcon (2008.10.27.)
Tisztelt Doktornô! Elnézést, hogy csak most válaszolnék azon levelére, melyet részemre írt. A kérdésem az volt, hogy 5 éves kislányomnak vérerecskék vannak az arcán, mely hol erôsebben, hol halványabban látszik. Kérdése a doktornônek az volt, hogy mutattam-e gyerekorvosnak - válasz még nem hívtam rá fel a figyelmét, és hogy korábban voltak-e rajta - arra sajnos nem emlékszem mikor jöttek elô, szerintem 1 éven belül. Köszönettel tanácsát várva, Virág

Meg kell mutatni vagy gyermekorvosnak vagy borgyógyásznak, mert lehet csak egyedileg jellemzo értágulat, de azt nehéz igy megmondani.
(Dr.Gimesi Anna)

2835. Hasfájás a köldök körül (2008.10.27.)
Tisztelt Doktornô! 8 éves kislányom fél éve naponta többször panaszkodik a köldöke körüli hasfájásra, amelyet nem lehet összefüggésbe hozni sem étkezéssel, sem székletürítéssel. Több orvosi vizsgálaton átestünk (vérvétel, hasi UH). A hasi ultrahang eredménye szerint megvastagodott a hasi nyirokcsomója. Ezen kívül a vérvétel szerint étel intoleranciája van tejre, tojásra, tejfehérjére és csokoládéra, de a bôrpróba ezeket nem igazolta vissza. Mind a diátás, mind a normális étrend esetében is megmaradt a hasfájás. Iskolában jól érzi magát, jól teljesít. Legutóbb a gasztroenterológiai szakrendelésen elküldtek azzal, hogy nincs a gyereknek semmi baja, csak a normális emésztési folyamatokat érzi úgy, hogy az neki fájdalmat okoz. Doktornônek mi a véleménye? Szeretném a tanácsát kérni, hogy további kivizsgálásokra vigyem a kislányomat, vagy törôdjek bele a "majd kinövi" válaszba. Válaszát elôre is köszönöm.

Szerintem diétázni kitartóan legalább 6 hétig kellene és ezalatt megfigyelni a hasfájást, illetve a székletet, esetleg étkezési naplót lehet vezetni.
(Dr.Gimesi Anna)

2836. Mozgásfejlôdés (2008.10.27.)
Kedves Doktornô! Kislányom 7 hónapos. 2 hete tanult meg a hátáról a hasára fordulni (hasról hátára 5 hónaposan), de nem igazán gyakorolja. Szomszédnôm kisbabája most 8 hónapos és már a bútorokba kapaszkodva feláll. Fanni lányom fekve és hason is szivesen eljátszik, de nem látom rajta, hogy nagyon izgatná a további helyzetváltoztatás kérdése. Kúszni is csak annyira tud, hogy az oldalánál lévô játékhoz húzza magát, vagyis körbe körbe jár. A nála joval messzebb lévô játékokra inkább legyint és nem törödik velük, ahelyett, hogy megpróbálná elérni ôket. Eddig nem aggódtam emiatt, gyönyörû, egészséges, kiegyensúlyozott, nagyon nyugodt baba, de mióta az ismerôseim (anyósom is) kérdésekkel nyaggatnak a mozgásfejlôdését illetôen, bizony én is elbizonytalanodtam. Fanni babám 7400g és 66 cm. Válaszukat köszönöm: Sz. Katalin

Kemény, de biztonságos talajra kellene fektetni és sok csábitó dolgot köré rakni illetve lepedore rakni és lassan, ügyesen forgatni, hogy ráérezzen a sulypontjára. De talán az a legjobb ha valaki /gyógytornász/ megmutatná. Még belefér a mozgásfejlodésbe, de talán érdemes segiteni.
(Dr.Gimesi Anna)

2837. Mellnövekedés (2008.10.27.)
Kedves Dr!! 15 éves lány vagyok, megjött a menstruációm, és megnôttem a nyáron. Ennek ellenére a mellem nem nô. Sportolok, de nem olyan intenzíven, hogy szerintem hatással legyen rá, igaz már 8 éve ûzöm a sportot, de más lány, ki ugyanannyi ideje sportol, kifejlôdtek a mellei, csak nekem nem. Mi lehet az oka, és hogyan lehetne meggyorsítani a folyamatot? köszönöm

Nem kell meggyorsitani, ez alkati kérdés is, próbáljon türelmes lenni.
(Dr.Gimesi Anna)

2838. Reflux, beszürkülés (2008.10.27.)
Kedves Doktornô. Kisbabám most 6 hetes. Születésekor és még további két napon 3 alkalommal beszürkült, az elsô állítólag bukás után visszanyelés következtében jelentkezett. Ha ez talán számít ebben a kérdésben császármetszéssel született a kicsi. Tápszert kap jelenleg AR-eset, mivel igen sokat bukik, még ezzel a tápszerrel is. Emellett sokat köhög és szinte minden evés és böfiztetés után csuklik, dugdossa a nyelvét és van olyan, hogy evés után 1,5 órával is bukik. Azt mondják van egy kis refluxa, hasi ultrahangon nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, nem kontrollálták abban a vizsgálati 5 percben, hogy liftezik-e az étel a gyomorból felfelé. Honnan tudom azt, hogy mennyire súlyos ez a reflux, milyen tüneteket kell ahhoz produkálnia a kicsinek, hogy ez már súlyosnak ítélendô legyen? Esetlegesen van-e erre a dologra homeopátiás kezelési lehetôség? Válaszát elôre is köszönöm.

Kontrollt érdemes végezni, és lassan már ki kell "nônie", vagy gasztroenterologust keressenek fel.
(Dr.Gimesi Anna)

2839. Csomó a mellben (2008.10.27.)
Kedves dr.nô!! Egy éves kislányomnál észrevettem, hogy nagyobak a cicijei az átlagos babáknál, és mikor meg fogtam, csomot észleltem benne. Elvittem a házi orvosához, aki azt mondta, hogy elküldi a kislányt egy nagyobb kivizsgálásra, ahol megultrahangozzák, és megnézik mitöl van ez. Még azt mondta, hogy lehet az ételtöl, csirke hustol vagy tojástol ez, de az a jobbik eset, ha az ételtöl van, mert azt még tudják kezelni. A kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha ez egy születési renedellenesség? Az ultrahangon még nem voltunk, mert a házi orvos most probál a napokban idöpontot kérni.

Sokszor találkozunk ilyennel és általában elmulik magátol, de egyebek kizárása miatt feltétlenül érdemes uh-ot csináltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2840. Ôszi-téli gyümölcsök (2008.10.27.)
Kedves Doktornô! 7 hónapos babámat milyen ôszi-téli gyümölccsel kínálhatom meg? Grapefruit, narancs, mandarin, kivi ...? Egyéb citrusfélék közül melyiket kóstoltassuk? Férjemmel rendszeresen eszünk grapefruitot, fôleg a téli hónapokban, szeretném megkérdezni, hogy a picurka kaphat-e, illetve aloe verás mézzel turmixolhatom-e? Válaszát köszönve: Katalin

Mézet 1 éves kor alatt nem célszeru adni. A citrosfélék lassan, óvatosan megpróbálhatók.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |