válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 2862-2880. sz.)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.10.31.
2862. Herpangina (2008.10.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Herpanginával kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Kislányom 4,5 hónapos, szépen fejlôdô, gyorsan gyarapodó kislány. 3820 grammal született most 8700 gr és 70 cm. Viszont egy hónapja egy hét szokatlanul sok nyöszörgése miatt levittem a gyermekorvosunkhoz, aki 2 hólyagocskát állapított meg nála, de azt mondta kezelést nem igényel. Egy hét múlva már csak a helyét látta. Ô azt mondta, valószínû többször is elôjön majd neki. Úgy gondolom ez máris bekövetkezett, mert ugyanaz a viselkedése a babának nyöszörög és szokatlanul sokat sír. Azonban más tünete nincsen. Az érdekes még a dologban, hogy nekem korábban sosem volt herpeszem, amikor neki megállapította a doktornô, nekem is kijött egy makacs nehez gyógyuló a számra. Most nekem egy afta szerû hólyag van belül a számom (korábban soha), és a baba nyûgös. Olyan mintha egymástól kapnánk, illetve egymásnak adnánk. Kérdésem valóban kezelhetetlen és mindig kijön majd neki? Nagyon megkeseríti az életünket. Várom válaszát! Tisztelettel, Bernadett

A herpanginát a Coxakie virus okozza, ami nem szokott a szervezetben tartósan bent maradni, általában magától elmúlik. Az Ön száján levo elváltozást okozhatja herpes vírus is. Ne aggódjon. Hamarosan elmúlik mindkettojüknek.
(Dr.Tausz István)

2863. Heresérv és mûtét (2008.10.31.)
Üdvözlöm önöket! A kisfiam 2ésfél éves és heresérvet diagnoztizáltak nála, állitólag valami csomot is találtak benne. Az orvosunk nem nagyon tályékoztat, csak annyit mondott, igy született, viszont a mütétet sürgeti. Szeretném tudni mivel is jár ez a mütét, mi a veszélye, egyáltalán elkerülhetö-e. Teljesen bizonytalan vagyok. Elöre is köszönöm!

A heresérv magától nem gyógyul meg, mutéti beavatkozás szükséges.
(Dr.Tausz István)

2864. Etetési problémák és mérgelôdô hangok (2008.10.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Unokám 4 hónapos 2850 grammal született. Jelenleg 6,10 kg-os, csak szopik. Naponta 7 alkalommal, éjszaka 2-3 óra között szopizik és reggel 7 óra körül eszik ismét. Amiért aggódom, - hogy a napi elfogyasztott tej mennyisége kb. 600 gr. Védônô szerint 900-1000 gr-ot kellene naponta szopnia. A gyarapodása megfelelô heti 10 dkg, vidám, jókedvü kisbaba. A másik probléma pedig az, hogy elôfordul 30 - 40 gr után eltolja magától az édesanyját és "megfeszíti" kezét, lábát és nem hajlandó tovább szopizni. Ugyanez a jelenség elôfordul napközben is. Békésen játszik a kiságyban, majd egyik pillanatról a másikra, "mérgelôdô" hangok közepette, kezét lábát megfeszítve /nem sír/ érdekes hangokat produkál (mintha mérgelôdne) belepirul az arca, ha odamegyünk, beszélünk, felvesszük, abbahagyja, és mosolyog. A kérdésem az lenne, hogy mik ezek a jelenségek egy 4 hónapos babánál, és a napi 600 gr elegendô-e, nem kellene esetleg pótlást adni? A kutacsát is elég nagynak látom. Válaszát elôre is nagyon köszönöm. Elsô unokás nagymama

Feltehetoen a súlyfejlodése az utóbbi idoben lassult le, mert a baba súlya a születési súlyához képest megfelelo. Azok a babák, akik korábban sokat híztak, leállnak a fejlodésben. Ne izguljon, nem kell tápszert adni.
(Dr.Tausz István)

2865. Nem hajlandó rágni (2008.10.31.)
Hogyan lehetne egy 3 éves gyereket rászoktatni, hogy rágjon, ebédre darabos ételt egyen, reggelire felvágottat, kenyeret stb. Jelenleg reggelire kakaó, este kakaó, délben pürésitett valami. Próbáltam már napokig éheztetni, nem adni mást, de akkor sem evett. Kekszet, túrórudit, tic-tac-ot sütit persze rág, de nem eszik mást. Köszönettel várom segitségét.

Próbáljon meg párolt zöldségeket kitenni egy tálba, mintha desszert lenne.
(Dr.Tausz István)

2866. Broncho waxom kúra (2008.10.31.)
Tiszelt Doktor Úr. 3.5 éves kisfiam szeptember óta /amióta az ovi kezdôdött/ egyfolytában náthás. Szerencsére antibiotikum egyszer sem kellett 1-2 hét alatt rende jött, aztán 1 hét ovi és újra kezdôdött minden elôröl. 1-2 hét alatt mig rendbe jön nem viszem oviba, szerencsére van nagymama, aki vigyáz rá és aki nagyon alaposan fujja az orrát. Talán ennek az alapos orrfújásnak köszönhetô, hogy nem kellenek antibiotikumok. Tavaly februárban kezdtük elôször az ovodát és akkor ott többször kellett antibiotikum a felsô légúti betegségeire ezért a doktor nénink felirta a broncho waxomot. Beszedtük és nagyon jó volt. Egyszer se lett beteg a szedése alatt, pedig akkor is oviba járt. Nyáron július végén szedtük be az utolsó adagot. Most ujra felírta a körzeti, igaz az én kérésemre. Kicsit meg ingatta a fejét, hogy juliusban szedtük be az utolsó adagot, de aztán mondta hogy mehet ugyanugy 30 napig folyamatosan, majd három hónapig megszakításokkal. Én eddig ugy tudtam hogy a második kúránál már nem kell a 30 napos folyamatos szedés. Azt mondta hogy most változtatták meg, és igy kell szedni. Kicsit félek hogy igy jó lesz e szedni, nem lesz e mellékhatása, mivel még csak 3 hónap telt el az elözô kúra utolsó adagja között. Mennyi idônek kell eltelnie a kúrák között? Doktor Úr válaszát megvárom és ha Ön is "rábólint" akkor ma adnám az elsô adagot. Köszönöm a válaszát Kinga

Nincs ilyen szabály, nyugodtan adható 3 hónap múlva a broncho-vaxon. Valóban célszeru 30 napig folyamatosan adni, és utána megszakításokkal. (10 nap szedés, 20 nap szünet, és így tovább)
(Dr.Tausz István)

2867. Súlygyarapodás, rekeszsérv mûtét után (2008.10.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam, Barnabás rekeszsérvvel született, amit még a terhességem 7. hónapjában észrevettek, így programozottan arra felkészült csapattal szültem. (2880g, 51cm) Két nappal a születése után meg is operálták! Szépen felgyógyult, de társult egy reflux is a betegségéhez, ami nehezítette a gyógyulási folyamatot! Fél éves korára teljesen rendbejött, elmúltak a bukások és a táplálása is rendezôdött! Majd 10 hónaposan ismét meg kellett operálni bélösszenövésekkel (ekkor fél kilót veszített a súlyából). Az egy éves státuszvizsgálaton 9200g volt, és már akkor azt mondta a körzeti orvosunk, hogy nincs meg a súlya!
Aztán most 22 hónaposan, 10,5 kg és 88cm! Állítólag ez igen kevés, legalább is a doktornônk szerint! Bár hozzá kell tegyem, hogy a rekeszsérvet és a bélösszenövést leszámítva a kisfiam még nem volt beteg és egész nap megállás nélkül rohangál, nagyon értelmes, életvidám kissrác, sôt úszni is járunk hetente egy alkalommal foglalkozik vele egy edzô, mert tölcsérmellkasa van és ajánlották az úszást a korrigálás miatt!!! Nos valóban nem egy nagy étkû a gyermekem, de azért eszik! Megtömni nem tudom, de nem is akarom! Vannak napok mikor csak csipeget, aztán máskor meg nagyon szépen eszik! Teljesen változó! Én nem tudom, hogy akkor mit tegyek, hogy ennyire tragikus lenne a dolog, mint ahogy a doktornônk mondja???? Ezért is kérem az ön véleményét, tanácsát mert ez nagyon idegesít engem, hogy mindig csak ezt hallom, hogy nagyon kevés a súlya, bár mások szerint semmi gond a gyerkôccel! Gasztroenterol rendelésre is kellett rendszeresen járnunk, de egy éves korára azt mondták, hogy nem kell mennünk többet, ha csak nincs valami panaszunk!! Kérem szépen mihamarabbi válaszát! Elôre is köszönöm: Tisztelettel! Barnabás anyukája!

Az 1 éves korában mért súly nem kevés, az 1 és 2 év közötti gyarapodás sem kóros, de lehetne több. Ne aggódjon az értékek nem kórosak.
(Dr.Tausz István)

2868. Nem akar enni, csak tejet iszik (2008.10.31.)
Kedves Doktor Úr! Kisfiam 19 hós, 10 és 11 kg közötti a súlya, c-vitamint és d-vitamint kap napi rendszerességgel. Az a gondom hogy nagyon nehezen tudom rávenni a kicsit az evésre, adtam neki régebben multivitamint, ami állitolag növeli az étvágyat, de nem használt, azota sem változott semmit. Most viszont már 2 napja nem eszik, akármit kinálok neki nem hajlando enni, csak kakaót meg tejet iszik, de azt rengeteget. A háziorvos annyival letudta a problémámat, hogy dacból nem eszik, az ô korában ez normális... Nem hagy nyugodni a dolog, ezért kérem segitsen nekem. Elôre is köszönöm a válaszát!

Nem tudom, hogy a levél olvasásakor sem eszik-e mást a baba, csak tejet. Ha igy van, akkor ne kapjon naponta fél liternél több tejet, ha éhes lesz, majd eszik.
(Dr.Tausz István)

2869. Testsúly (2008.10.31.)
Tisztelt Doktor Úr! 15 hónapos a lányom, aki 36.hétre született 2720 gr-al, most 8400gr. Ön szerint ez kevés?

Ez az érték valóban alacsony, de egy számadatból nem lehet véleményt mondani, a baba súlyfejlodését kell ismerni.
(Dr.Tausz István)

2870. Bôrkiütések, Suprax, ételérzékenység (2008.10.31.)
3,5 éves kislányomon bôrkiütések jelentek meg, fôként a combjain, és hasán, elvétve máshol is (pl.karon). A kiütések megjelenése elôtt egy héttel fejezte be Summamed szedését. Az orvosunk elôbb allergiára gyanakodott - fehérje-megvonásos diéta volt a "gyógyszer". Miután meglettek a laboreredmények, azt mondta gyulladás van a szervezetében. Érdekes módon, amig a Supraxot szedte, nem volt kiütése, viszont sokszor fájt a hasa, de az orvosunk azt mondta, ez nem lényeges, szedjük be a gyógyszert. Miután abbahagytuk, a kiütések újra kijöttek. Az orvos -újra megnézve a leletét - azt mondta, magas a májfunkciója, úgyhogy újra diéta, semmi tejtermék, hústermék. Helyi kezelésre, a viszketés ellen, rázófolyadékot írt fel, majd két hét múlva ismételt vérvételt. Most a harmadik héten járunk, kiütés még mindig van, de már csak 1-2 pötty idáig, de két napja “bûnöztünk“, és csirkemellsonkát evett a kislány, néhány szeletet és a pöttyök újra megsokasodtak. Az orvos azt mondta, várjunk még a vérvétellel. Én már nagyon aggódom. Egy gyógyszerész ismerôsünk véleménye szerint gyógyszer túlérzékenységgel van dolgunk, és majd 2-3 hét múlva magától is elmúlik a kiütés, és a májfunkció is normalizálódik. Viszont most már a második gyulladáscsökkentô befejezése utáni harmadik héten járunk, és még mindig pöttyös a gyermekem. Nem tudom mit tegyek. Mikor vigyem vérvételre, vigyem-e esetleg másik orvoshoz? és egyátalán, mi baja lehet?

Sajnos látatlanban nem tudok segíteni, ha szükséges szívesen megvizsgálom a gyermeket.
(Dr.Tausz István)

----------------------------
Magánrendelés »

2871. Székletgondok (2008.10.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 2 és fél éves kora óta szobatiszta. Nagyon rendben zajlott az átállás, nem is volt semmi gond egészen 4 éves koráig. Akkor többször keményebb lett a széklete és több napig nem is volt. Orvosunk tanácsára étkezésen változtatva és Laevolacot szedve a széklet állaga megjavult, de azóta visszatartja. Azt mondja fél kinyomni, mert fáj. Ha a 3. napon nics széklet akkor már nagyon ingerült, szinte folyamatosan fekszik az ágyon. Nagy szenvedéssel távozik a széklet, ami szerintem azért fáj neki, mert visszatartja. Ugyanis amikor kijön, akkor ô is azt mondja, hogy nem fájt. 3 éves kora óta óvodás, nem volt a széklettel és a pisivel sose baj. Az utóbbi idôben azonban (amióta a széklet állaga jó) többször bemegy a kaki. Persze nem az egészet ereszti be, hanem a játék közben, mert nem mer a WC-re ülni, bemegy. Kérem a segítségüket, hogy tudnám a félelmét oldani. Köszönettel: Márta

Ha a széklete kemény a Laevolac rendszeres adását javaslom.
(Dr.Tausz István)

2872. Szobatisztaság – magas láz után (2008.10.31.)
Kedves doktor úr Egy három éves kislány ügyében fordulok önökhöz. A kislányom már egy éve teljesen szobatiszta volt, mindaddig amíg a napközibe meg nem betegedett. Tüdögyulladást kapott és antibiotikumos kezelést írtak ki rá. A tüdögyulladás magas lázzal is járt és egy hétig 4O C fölött volt a láza. Mivel nagyon nehezen tudtuk levinni, kettesével kellett a lázcsillapító kúpot tegyük neki. Ennek a következménye az lett, hogy egy ideig nem érezte, amikor székelnie és vizelnie kellett. A széklet probléma el is múlt, de az ágyba vizelés tovabbra is megmaradt. Már oda kerültünk, hogy valahányszor lefekszik mindig bepisil. A kérdésem az lenne, hogy elmúlik majd idôvel ez a probléma, vagy pedig forduljunk orvoshoz? Szeretnénk, ha újra napközibe tudna járni, mert nagyon szerette és hiányzik neki, de amig bepisil, addig ez nem lehetséges. Válaszukat elôre is köszönöm, Melinda

1-2 héten belül a vizelet is beáll, ne izguljon.
(Dr.Tausz István)

2873. Poratka allergia (2008.10.31.)
Nekem az lenne a kérdésem: 4 éves kisfiam poratkára allergiás, de most már asztmatikus jellegû. A gondom az lenne, hogy az óvódába 2-3 napot nem igen tud menni mert egybôl befullad és beteg lesz! Utána kiírják az antibiotikumot és csak jó esetben "meggyógyulna" tôle ha meggyógyulna! De mindig azt lehet hallani, hogy tele van a kis orra váladékkal, és állandóan szörcsög! Szedünk Xyzalt, ventolint, flixotide-t, most kaptunk egy inhallátort amit salvus vizzel és beroduál oldattal használunk! Az lenne a kérdésem, vajon mit vizsgáltassunk még ki rajta? Ön mit ajánlana, még mit csináljunk, mert minden erônket felemészti a betegsége! Kérem segítsen!

Gégészeti vizsgálattal az arcüregét célszeru megnézni.
(Dr.Tausz István)

2874. Állandó hôemelkedés és láz (2008.10.31.)
Jó nanot kívánok! egy aggodó anyuka vagyok. A kislányom 3és fél éves, már két hete szinte szünet nélkül lázas vagy hôemelkedése van. Egy ártatlannak tûnô piros torokkal kezdôdött, amire Summetrolimot szedtünk 3 napot, de mivel még mindig lázasodott Zinat nevô antibiotikummal folytattuk, de mire elfogyott az üveg gyógyszer begennyesedett a mandulája. 1 nap szünet után 21db penicilin injekciót kaptunk, közben 39,8-ra is felment a láza, de 37,5 alá alig jött. Az utolsó injekció után 38,8 volt a láz, igy Azitromicin nevû sziruppal folytattuk a 4 napos "kúrát" amelybôl naponta kellett 5 ml-et bevenni. Most adtam be a végét, de sajnos a láza még mindig 37,8 és 38,5 között mozog. Természetesen mindezt gyerekorvos felügyelete mellett történt, de az állandó hôemelkedés és láz nagyon aggaszt. Kérem ha írja meg véleményét mit tegyek KÖSZÖNÖM

Javasolnék egy átfogó kivizsgálást (labor, vizelet, torokváladék)
(Dr.Tausz István)

2875. Tejtermelôdés (2008.10.31.)
Tisztelet Doktor Úr! Egy nagyon furcsa kérdésem lenne Önhöz: a kisfiamat 13 honapos koráig szoptatam, utána egyik naprol a másikra nem kellett a cici. Most 18 honapos és azt vettem észre, hogy a mellemben még mindig van tej. Nem feszül, csak néha kicsit teltebbnek érzem. Csak fürdéskor vettem észre, hogy ha megnyomom a bimbot, akkor van mikor szinte priccol belöle a tej. Nem is átlátszo, hanem fehér. Mitöl lehet, hogy még van tejem?? Normálisnak mondható ez?? elöre is köszönöm a válaszát. Magdi

Keresse fel a Nogyógyászát, mert gyógyszerrel el lehet apasztani a tejet.
(Dr.Tausz István)

2876. Vörös és duzzadt kiütések (2008.10.31.)
Tisztelt Doktor Úr! 16 éves vagyok és már többször is tapasztaltam de nem minden nap, hogy fôként este elalvás elôtt a hátamon kezemen és lábamon nagyobb foltban vörös és duzzadt kiütések jelennek meg. Ez mitôl lehet? Esetleg allergia?

Ez feltehetoen allergia, ami lehet a fürdéstol (meleg víz miatt), vagy a tusfürdotol.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.11.03.
2877. Makacs betegség (2008.11.03.)
Tisztelt doktornö! Nagyon ketsegbe vagyok esve, mivel 11 honapos fiam mar egy honapja beteg, mar 9 szirupot es 3 fajta antibiotikumot kiszedettem vele, pl.KLACID, SANDOZ, VENTOLIN, AMBROBENE, PROMEThazint ES ALLANDOAN vissza esik. Mar kis koratol kezdve legcsogyulladasa szokott lenni a leggyakrabban. Tejet mar 7honapos koratol nem iszik. Anyatejet csak egy honapig kapott. Miert esik allandoan vissza a betegségbe?

Allergia és az immunológia terén is kellene vizsgálatokat végezni.
(Dr.Gimesi Anna)

2878. Bôrallergia? (2008.11.03.)
Tisztelt Doktor Nô! 4 hónapos tápszeres kislányom végbele körül és nemi szerve alján is apró, fehér miteszer jellegû "bôrhiba" figyelhetô meg. Nem tudom mi okzhatja, talán a popsikenôcsre allergiás?

Borgyógyásznak kellene megmutatni illetve lehet, hogy a tápszer nem megfelelo, ezt szépen ki kellene zárni.
(Dr.Gimesi Anna)

2879. Székletgondok (2008.11.03.)
Kedves Doktornô! 7 hónapos kisfiam 5,5 hónapig kizárólag anyatejjel táplálkozott, majd gyümölcspépekkel (alma, ôszibarack, körte, meggy) egészítettem ki az étrendjét, mostanra már délelôtt fôzeléket is eszik (burgonya, sárgarépa, sütôtök). Hozzáteszem, hogy nagyon szereti ezeket az étkezéseket, nem kis mennyiséget kér... Amikor elkezdtem a hozzátáplálást (természetesen kis adagokban, fokozatosan növeltem a mennyiséget, kb. egy hét elteltével váltottam másik gyümölcsre, zöldségre), kisfiam széklete besûrûsödött (kiborítható a pelusból), majd nehézkessé vált a szélekése. Ekkor az újonnan bevezetett almapépet lassan visszacsökkentettem, de a probléma azóta is fennáll. Idônként rendes, formált a széklete, könnyen ürít, idônként bogyóssá, keménnyé változik, vagy 2-3 napig nincs is. Hasfájást, tartós nyûgösséget nem tapasztaltam nála. Széltávozási, puffadási problémái sincsenek. Ilyenkor egy alkalommal aluminium oxidatum 9CH-ból 5 szemet szoktam feloldani neki anyatejben, és rendszerint még aznap "megtermeli" a 2-3 napra való kakit. Nem igazán tudom, mi is idézi elô a tüneteket, mert jó ideje nem változtattam a vegyes gyümölcs és zölségpüré összetételén, mennyiségén. A hozzátáplálás mellett továbbra is anyatejet kap a baba, és nem, vagy alig kér egyéb folyadékot. Csak néhány kortyot iszik - legyen az víz, tea, gyümölcslé. A kutacsa sincs besüppedve, amely esetleg jelezné, hogy kevés a bevitt folyadékmennyiség. Kicsit tanácstalan lettem. Kisfiam egyébként nyugodt, barátságos, érdeklôdô baba, a családi életünk is nyugalmas, kiegyensúlyozott. Kérdésem: mivel tudnám kíméletesen lazítani a pici székletét? Illetve mire kell jobban odafigyelnem? Elôre is köszönöm a tanácsát!

A kutacs besüppedése súlyos folyadékhiány, de egy ekkora babának 8-10dl folyadékot el kell fogyasztania. Lehet ez tea vagy gyümölcslé vagy zöldséglé is. Ügyesen kell keverni az összetevoket, hogy a széklet megfelelo legyen.
(Dr.Gimesi Anna)

2880. Éjszakai sírások (2008.11.03.)
Tisztelt Doktornô! A promlémám a következô: 7 hónapos kisfiam nagyon nyugtalanúl alszik éjszaka. Maximum 9 órakor altatom el, beteszem az ágyikójába 1 max. 2 órát alszik, és után ordítva üvöltve ébred. Jobban mondva nem is ébred fel, hanem álmában sír, de olyan intenzitással, mintha megijedt volna valamitôl. Eddig egy szobában aludt velünk, a napokban viszont átköltöztettem a saját szobájába, gondolván zavarja, hogy mi még este tv-zünk az ágyban és a vibráló fények zavárják, ezért nem alszik jól. Sajnos nem ez lehetett a baj, mert a saját szobájában sem alszik. Születése óta utálja a kiságyat. Napközben is csak a babakocsiban hajlandó aludni. Eleinte odavettem magam mellé, hátha én hiányzok neki és, ha érzi, hogy mellettem van, akkor megnyukszik. Egy darabig ez mûködött is, de ma már mellettem is fel-fel sír, valamint már nem olyan biztonságos ez a megoldás és kényelmetlen is számomra. Kérem adjon valami használható tanácsot, mert lassan teljesen kikészülök a nemalvástól. Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: egy 7 hónapos kisfiú anyukája

Jó lenne egy kicsit többet levegon tölteni és este táplálót adni és jól megbüfiztetni. Kellene egy fix helyet találni neki és kitartóan odaszoktatni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |