válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3841 - 3860.)
3841. Székletgondok (20 hónapos kislány) (2009.09.22. )
Tisztelt Doktor! Kislányunk 20 hónapos 88cm és 10,8kg. 2950grammal és 51 cm-rel született. Soha nem volt nagy evô, amikor a foga jön kimondottan válogatós. Szinte minden fogzási idôszakban hígabb, sárgás és savanyú szagú volt a széklete. Az utóbbi 3 hétben bújt ki két szemfoga. Ezalatt az idô alatt volt egy egyhetes hasmenéses idôszaka, majd hurutos megbetegedése. Ezalatt végig kapta a Normafloret. Mivel láza is volt napokig Sumetrolim-ot is kapott. Ezután 5 napig napi 1 és normál, kemény széklete volt. Majd újra jöttek a napi 3-4, akár 5 emésztetlen, sárgás, nyálkás székletek. Eközben kicsit nyûgösebb, de annál nagyobb étvágyú volt kislányunk. Orvosunk küldetett székletmintát vizsgálatra, mely negatív volt. Majd vizeletet, amely szintén negatív, normál értékekkel. Aznap, amikor újra vittem az orvoshoz már reggel 2 barna és viszonylag normál kaka volt, majd egész nap semmi. Ekkor doktornô felírt egy felrázós hasfogót és Dipankrin és további Normaflore szedését javasolta. A véleménye az volt, ha (…) Azóta napi 2, majd ma már csak 1 igen kemény kaka volt. Most az étvágya kiemelkedôen jó a Kislányunknak, súlya a 3 hét alatt nem változott

Nem tudom, hogy mi a kérdése...
(Dr.Tausz István)

---------------
A levél vége felé hiányos a szöveg, így érkezett a levél.
(Szerk.)

3842. Nyûglôdés etetés közben (6 hónapos) (2009.09.22. )
Kedves Orvos! A kis bébim most múlt 6 hónapos és most kezdtük 3 hete a hozzátáplálást, de még mindig kap anyatejet is. Kívánja az ételt, eszi de egy pár perc után elkezd nyûglôdni, például cicizés közben hasra fordul és úgy eszik tovább,fel akar állni és lehajolva enni miközben rám támaszkodik, a fôzelékeknél elkezd sírni és nyûglôdni az etetô székben. De ettôl függetlenül kívánja utána még a kaját. Mi lehet ennek a nyûglôdésnek az oka?

Az élet, a külvilág ingere elnyomja, ez teszi nyugtalanná a babát.
(Dr.Tausz István)

3843. Antibiotikum, immunrendszer (2,5 éves kislány) (2009.09.22. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom augusztus végén volt 2és fél éves. Ez év márciusától szinte minden hónapban lázas beteg lett, és hol középfültô gyulladása volt, hol csak egyszerûen vírusos megbetegedést diagnosztizáltak nála. Most kezdte a bölcsödét és természetesen rögtön beteg lett (köhög és folyik az orra, bár láza nincs), holott adom neki a bronhovaxom kapszulát (2. turnusnál tart), és az orvosunk ismét antibiotikumot írt fel neki. Március óta ez az 5. antibiotikumos kezelése. Azt szeretném kérdezni, hogy nem túl sok-e ez az antibiotikum egy ilyen életkorú gyermeknél, és rosszat teszek- e ha nem adom be neki az antibiotikumot. Illetve ismernek-e valami olyan szert, ami elôsegíthetné kislányom - bár tudom még fejlôdô immun- rendszerének erôsödédsét. Köszönöm szépen

Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy a mostani betegségére kell-e az antibiotikum, ezt csak vizsgálat után lehet megmondani.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.09.28.
3844. Zöld széklet (8 hetes kisfiú) (2009.09.28. )
Jó Napot Kívánok. Az én kisfiam 8 hetes és pár napja zöld lett a széklete, állagra ugyanolyan. Ez mitôl van? Elôre is köszönöm
Valószinûleg anyuka evett valamit, amitôl ez lehet, ha egyéb tünete nincs a babának.
(Dr.Gimesi Anna)
3845. Lassú gyarapodás (15 hónapos kislány) (2009.09.28. )
Tisztelt Doktonô! Kislány unokám 15 hónapos Születési súlya: 2,85 kg Hossza: 48 cm Jelenlegi súlya:8,75 kg Hossza: 76 cm Gyermekorvosa szerint kevés a gyarapodása, ezért vérvételre küldte. Eltérések a következôknél voltak. Fehérvérsejt szám 10,21 (4,00-10,00) Lym.abs 6,59 (0,70-4,44) Neutro% 26,30 (40,00-74,00) Lym % 64,50 (19,00-41,00) MCV 79,10 (80,00-100,00) PLT 434,00 (130,00-350,00). Egyébként korának megfelelô a mozgása és értelmi fejlôdése. 12 hónapos kora óta stabilan jár. Mindent megért, megmagyaráz, nagyon sok szónak az elsô szótagját már rendszeresen használja. Vidám, kiegyensúlyozott kisgyerek. Igaz enni nagyon nem szeret, elég válogatós. 1 éves kora óta szoktatjuk már fokozatosan a felnôtt ételekhez, de szivesebben eszi az üveges, - korának megfelelô ételeket. Ebben a korban mi az az ételféleség amit még mellôzzünk? A szülei sem egy nagy növésû, erôs emberek. Az értékek megitélése alapján kérem szives válaszát. /sulya, magassága, vérvételi eredmények/ Köszönettel egy aggódó nagymama Ezek a leirt értékek aggodalomra nem adnak okot. A tej és a tojásfehérje talán amit lassan be kellene vezetni. Szerintem a fejlôdési paraméterek a kora szerinti alsó határban benne vannak. Esetleg, ha hajlandó megenni, a húsfélékbôl kellene többet adni.
(Dr.Gimesi Anna)
3846. Székletgondok (17 hetes kisfiú) (2009.09.28. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 17 hetes, nem volt széklete 3napig, aztán megjelentek az amúgy normál, kenôcsös állagú székletében, fekete, sötétbarna pöttyök, mintha homokkal szórt lenne. 3 ilyen pelenkánk volt, szaga anyatejes, színe mustársárga. Picike vidám, nem puffadt a hasa, csak anyatejet kap. 6hetesen részt vettünk bölcsôhalálszûrésen, azóta vannak székletproblémáink. Folyamatosan nyákos széklete volt mostanáig. A tenyésztés negatív volt. Normaflort szedtünk kb. 3dobozzal, nem segített. A neutr.granul. száma 6,1, szintén 6hetes kora óta. A májfunkciónk is emelkedett, de állítólag nem kórosan. Születéskor besárgult, se bi:264volt, nehezen csökkent, szedtünk Sevenalettát, de ez most már rendezôdött. Doktornô kell aggódnom? Vagy ezek a dolgok mind összefüggnek egymással és éppen rendezôdnek dolgaink? Aggódó Anyuka Nem függnek össze. Széklet tenyésztést javasolnék. A normoflor nem szükséges.
(Dr.Gimesi Anna)
3847. Multiplex ételallergia (11 éves kisfiú) (2009.09.28. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 11 éves, multiplex ételallergia és az eosinophyl 12%. A derekát fájlalja egyre jobban a gerincnél. Asztmás amit gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartunk. Multiplex ételallergiája volt. A pikteszt elôször semmit nem mutatott ki, majd a vérvizsgálat kimutatta. Most megint piktesztet végeztek, azt mondták nem allergiás, csak érzékeny esetleg. Most volt egy megfázása, vagy lekapott valamit. Nem volt az orvosunk, helyettesítés volt. A doktornô csináltatott vérvételt, kiderült hogy van egy kis vashiánya. Láza nem volt, de a torkát fájlalta, meg köhögni kezdett. Mivel nem kaptam a vason kívül semmit, Mecurius solibust /nem tudom jól írtam-e/, és este amikor nagyon köhögött droseát adtam neki. Ez már bevált nála. Most csak egy kicsit köhög néha, ellenben a véredményén az eosinophyl érték 12% és azt írja a papíron, hogy 2-4 a normálérték. Sok mindent olvastam most róla, és összezavarodtam, ezért írok Önnek. Harmincnyolc évesen szültem, sokat betegeskedett, és ebbôl kifolyólag aggódós anyuka vagyok. Kérem válaszát, hogy van-e miért aggódnom? A másik kérdésem ezzel az újfajta vírussal kapcsolatban, hogy tudják megállapítani, hogy sima influenza, vagy nem? Mit néznek a vérben? Köszönöm türelmét és a válaszát. Valószinûleg az emelkedett eos. szám azt mutatja, hogy valamilyen allegiára van, hiszen akkor látjuk ezt a vérvételben. A választott homeo. jónak tûnik a leirt tünetekre, de az igy nehezen értékelhetô. A tünetek alapján a gyermekorvos már tud segiteni.
Elôre kimutatni az új influenza vírust nincs lehetôség, csak magasszámú megbetegedés esetén az ÁNTSZ-nél van lehetôség vizsgálatra.
(Dr.Gimesi Anna)
3848. Ropog a térde (5 hónapos) (2009.09.28. )
Tisztelt Doktornô! Az lenne a kérdésem hogy az 5 hós babámnak nagyon kattog a térde, ha pl pelenkázáskor megemelem a lábát akkor is ropog-kattog a térde! Ez mitôl lehet? Gyermekorthopéd-orvosnak kellene véleményeznie.
(Dr.Gimesi Anna)
3849. Kiütések az arcon (8,5 hónapos kisfiú) (2009.09.28. )
Kedves Doktorno. Kisfiam nyolc es fel honapos. Kb. harom hete apro kis kiutesszeru pontok jelentek meg az arcan, eloszor pirosak voltak mostanra halvanyultak, tapintasra erdesek. Par alkalommal kapott Danoninot, amikor eszrevettem a kiuteseket az arcocskajan kiiktattam, de ennek ellenere nem tuntek el. Mit tegyek? Valaszat elore is koszonom Erika Tessék egy kis mennyiségben újból adni és ha ettôl van, akkor fokozodnak a tünetek.
(Dr.Gimesi Anna)
3850. Ritka széklet (2 éves kislány) (2009.09.28. )
Kedves Doktornô! A lányom júliusban múlt két éves és azóta 3-4 naponta van csak széklete. Nagyon sokféle lehetôséget kipróbáltunk már, de sajnos mindegyik csak ideig-óráig használt. (Laevolac, duphalac, tamarin lekvár), egyszer kétszer azt is észrevettem, hogy direkt visszatartja, pedig szerintem nem kemény a széklete, és ilyenkor a kedve sem jó, nyûgös és semmi nem érdekli, pedig alapvetôen jó kedélyû kislány. Minden nap eszik gyümölcsöt, fôzelékeket, rengeteget iszik és mégis. Beszéltem a gyerekorvossal és ô azt tanácsolta, adjak neki hashajtót, amit azért nem szeretnék. Kérem a segítségét a lehetséges megoldások tekintetében. Üdvözlettel. Ha hisznek benne és gondolják, meg lehet próbálni a homeopathiát a causticumból ch9-es higitásból napi 2x5 golyót, és a staphysagriából ch15-ös higitásúból napi 1x5 golyót elszopogattatni, 1hónapig rendületlenül. Az utobbit este érdemesebb adni. Emellett a psychés visszatartás is indoknak tûnik
(Dr.Gimesi Anna)
3851. Székrekedés az óvodában (3,5 éves kislány) (2009.09.28. )
Tisztelt Doktornô! A 3 és fél éves kislányom szeptember 01.-én kezdte meg az ovodát. Azt vettem észre, hogy mióta oviba jár, úgy két hete állandó székrekedése van. Elôtte bölcsödébe járt, ott nagyon sok fôzeléket, gyümölcsöt ettek, és gyümölcsleveket ittak, itt pedig csak vizet isznak, és ugyanazt kapják enni mint például az iskolások, felnôttek, vagy a nyugdíjasok. Azt szeretném kérdezni, hogy a doktornô szerint mi lehet a székrekedés oka? Talán tényleg ez az étkezési \"stílus\" váltás, vagy lelki okok is állhatnak a hátterében? Eddig még nem küzdöttünk ilyen problémával. Hogy tudok segíteni a kicsin, kell-e esetleg valamiféle hashajtóval próbálkoznom, vagy várjak türelemmel? Egyébként naponta, ill. kétnaponta van széklete, amely eléggé hosszadalmas, erôlködéssel jár, és néha-néha fájdalommal is. Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Üdv: egy aggódó anyuka Mind a két ok lehetséges. Esetleg reggelente egy kis gyümölcsöt vagy rostos gyümölcslevet érdemes itatni. Különben a két naponta sem probléma, csak ne jelentsen fájdalmat.
(Dr.Gimesi Anna)
3852. Szájremegés (3 hetes kislány) (2009.09.28. )
Tisztelt doktornô! Kislányom 3 hetes és többször észrevettem, hogy remeg a kis szája. Szopcsizás közben is vagy csak nyugodt helyzetben. Úgy vettük észre hogy hasfájós is, tekergeti magát, feszíti hátra a kis fejét. Születésekor sajnos lélegeztetni kellett és nagyon aggódom, hogy ezzel lenne összefüggésben esetleg. A 6 hetes kontroll még olyan messze van. Nagyon aggódom érte, elsô baba kit nagyon-nagyon vártunk! Válaszát köszönöm! Aggódó anyuka Tessék akkor elôbb visszavinni kontrollra. Igy nem lehet a kérdésre egyértelmû választ adni.
(Dr.Gimesi Anna)
3853. Sírás és hányás az óvodában (3 éves kislány) (2009.09.28. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3 éves, szeptember 2-án kezdte el az óvodát. Ami jól indult három napig, majd egy hétig beteg volt. Utána újból elkezdtük az ovit, beszoktatás nem volt, ezért én kértem az óvónôt, hadd menjek érte eleinte korábban és utána mindig késôbb. Nem is volt vele gond, csak az én kislányom folyamatosan hánytatja magát. Az óvónénik azt mondták mindig akkor kezdôdik nála, mikor valami mást kell csinálni, pl. játék közben elvan, de mikor menni kell az ebédhez készülni, rájön egy sírás és utána addig nem hagyja abba, míg nem hány. Volt olyan is hogy direkt meghánytatta magát, csak ne vigyem oviba, pedig nagyon kedvesek vele, és nem bántják és mégis. A háziorvos írt nekünk beutalót a gyermek pszichológiára, de még nem kaptam idôpontot, én gondoltam arra is, hogy esetleg a gyomorszájjal nincs rendben valami. Kérem, ha tud valami tanácsot adni azt írja meg, mert nagyon megijedtem és nincs semmi ötletem. Válaszát elôre is köszönöm! Mónika Ha baj lenne a gyomorszájjal akkor hétvégén is elô kellene fordulnia. Valóban a dac egyik formája is lehet. Én mindenképpen a psychológus véleményét minél elôbb kikérném. Az óvónénik, ha megtehetik, kicsit hagynának a gyereknek idôt a feladatváltásra vagy elôbb szóljanak neki, pl. nemsokára ebédelünk lassan, ha te is jónak látod befejezhetnéd a játékot és késôbb, ha gondolod majd folytatod... Tudom, hogy könnyû tanácsot adni, de valahogy minél elôbb meg kell értetni a gyerekkel, hogy a közösség kötöttségekkel jár.
(Dr.Gimesi Anna)
 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.10.01.
3854. Székletgondok (15 hónapos kislány) (2009.10.01. )
Kedves DR! Kislányom 15 hónapos, kb 10 hós kora óta laza, bûzös a széklete és naponta kb 3-6x van. Súlya most 9,3 kg,78 cm. Elvittem gasztroenterológiára 11 hónaposan, csináltak vérvételt, széklettenyésztést, székletvért néztek, baktériumot, parazitát, étalallergiát vérbôl, mind negativ lett. Volt laktózterhelés, az is negativ, lisztérzékenység vérbôl is negativ. Dr azt mondta hogy ne adjak neki tejet és tojást és amiben ezek vannak, mert lehet mégis ételallergia, még ha nem is igazolta a vérvétel. Igy is tettem azóta is (biztos nem kapott ilyesmit, mert a testvére is ételallergiás, igy van tapasztalatom, ô kezdi kinôni) de semmi javulást nem látok. A fiamnál legalább elindult pár hét alatt a látható javulás, de a picinél semmi! A kicsi lány amugy jókedvû, szeret enni is, csak a sok vizes széklet miatt nem hizott 10 hónapos kora óta csak kb 300 g-ot. Popsiját is kicsipi. Fogzásra gyanakodtam, de 5 hónapja csak nem fogzik folyamatosan? Most 12 foga van. Ön mit tanácsol, hova vigyem a kicsit? Milyen irányban vizsgálják ki? köszötettel. Kriszti Az ételallergia kapcsán nem tudom, hogy a tej , tojás allergián kivúl mit vizsgáltak? Ha
csak ezeket nézték, akkor érdemes tovább vizsgálni.
(Dr.Tausz István)
3855. Heremûtét után (2009.10.01. )
Tisztelt Doktor úr! kisfiamnak esténként kicsivel nagyobb a jobb heréje, és szeretném tudni hogy nincs-e valami baj? Tavasszal, már mûtötték a bal heréjét, hydrokelével, és kicsit félek hogy nehogy mütét legyen megint. Elképzelhetô, hogy hydroceléje van. Nem tudom, hogy hány éves a gyermek? 1 éves
kor alatt nem kell mûteni.
(Dr.Tausz István)
3856. Fejlôdési elmaradás (20 hónapos kisfiú) (2009.10.01. )
Tisztelt Doktor Úr! Ismerôsöm kisfia 20 hónapos. 19 hónaposan kezdett járni, (most is gyógytornára és heti kétszer úszásra jár) nem rág, sokat dugdossa a nyelvét. Nem igazán fejezi ki az akaratát, ha leültetik a földre, akkor ott marad és csak üldögél. Ha foglalkozunk vele, akkor az érdeklôdése felkelthetô. Utánozza a szavakat, amit mondunk. Sajnos elég ingerszegény környezetben van, lehet ez az oka, a fejlôdésbeli elmaradottságának, késôbbiekben ez milyen problémákat okozhat? Felfejleszthetô-e még? Kori A leírás alapján egyértelmû a fejlôdési elmaradás. Ennek oka egyrészt lehet az ingerszegény környezet, de egyéb szülés körüli okok is lehetnek. Mindig fejleszthetô, de a fejlesztést minél korábban el kell kezdeni.
(Dr.Tausz István)
3857. Sápadtság (1,5 éves kisfiú) (2009.10.01. )
Jó napot kívánok! Másfél éves fiú gyermekem nagyon sápadt. Jó az étvágya, a testsúlya is normális. Szeretném megkérdezni, hogy milyen problémára utalhat ez és hogy mit tegyek? Valamint szeretném megkérdezni, hogy van-e valami olyan vitamin, ami javíthat ezen. Köszönettel Vné Andrea A sápadtság vashiányos vérszegénységnek lehet a tünete, érdemes egy vérképet csináltatni, és ha azon is látható a vashiány, akkor vasat kell adni a babának.
(Dr.Tausz István)
3858. Véres széklet (4 hetes kislány) (2009.10.01. )
Tisztelt Doktor Úr! Négy hetes kislányomnak egy hete véres a széklete. Ha tejallergiától van, milyen tápszert kaphat, ill. én mit ehetek, mert szoptatom is. Elég sok édességet ettem eddig, lehet hogy attól van? Válaszát köszönöm A szopós baba véres széklete lehet a túletetéstôl is, de lehet a tejallergiától. Hydrolyzált tápszert kell adni, pld. Milupa Pepti 1, vagy Neocate-t.
(Dr.Tausz István)
3859. Szalmonella és diéta (16 hónapos kislány) (2009.10.01. )
Tisztelt doktor. Kislányom 16 hónapos. Augusztus 2-án hasmenése volt, amihez magas láz társult 39,5 fölött, lázcsillapítóval. Mindez 3 napig tartott, majd egyre jobban lett. 5 nap múlva már nem volt semmi baja. Voltunk vele orvosnál is, aki széklettenyésztést rendelt el. Mire rendbejött a kislányom, addigre meg lett az eredmény: szalmonella. Nem kaptunk rá semmilyen kezelést, csak hasmenésre cseppeket, majd egy hete probiotikumot. Azóta már többször meg lett ismételve a széklettenyésztés, de még mindig pozitív. 3 kérdésem lenne: 1. Ez azt jelenti, hogy még mindig fertôz? 2. Meddig lesz neki a széklete pozitív? 3. Kellene még valamilyen diétát tartani? (az elsô héten nem adtam neki tejet, most már esszük a vajat, sajtot, jogurtot - aktíviát, ill. még nestlé junior tejet kap, ami szintén probiotikumos - ezeket már lehet??) Köszönöm. 1. Sajnos még mindig fertôz. 2. Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy mikorra válik negativá a széklete. 3. Semmilyen diétára nincs szükség.
(Dr.Tausz István)
3860. Székletgondok (20 hónapos kislány) (3841.) (2009.10.01. )
Tisztelt Doktor! Kislányunk 20 hónapos 88cm és 10,8kg. 2950grammal és 51 cm-rel született. Soha nem volt nagy evô, amikor a foga jön kimondottan válogatós. Szinte minden fogzási idôszakban hígabb, sárgás és savanyú szagú volt a széklete. Az utóbbi 3 hétben bújt ki két szemfoga. Ezalatt az idô alatt volt egy egyhetes hasmenéses idôszaka, majd hurutos megbetegedése. Ezalatt végig kapta a Normafloret, mivel láza is volt napokig Sumetrolim-ot is kapott. Ezután 5 napig napi 1 és normál, kemény széklete volt. Majd újra jöttek a napi 3-4, akár 5 emésztetlen, sárgás, nyálkás székletek. Eközben kicsit nyûgösebb, de annál nagyobb étvágyú volt kislányunk. Orvosunk küldetett székletmintát minden vizsgálatra, mely negatív volt. Majd vizeletet, amely szintén negatív, normál értékekkel. Aznap, amikor újra vittem az orvoshoz már reggel 2 barna és viszonylag normál kaka volt, majd egész nap semmi. Ekkor doktornô felírt egy felrázós hasfogót és Dipankrin és további Normaflore szedését javasolta. A véleménye az volt, ha most péntekig -holnapig- nem változik a széklete gasztroenterológushoz küldi. Azóta napi 2, majd ma már csak 1 igen kemény kaka volt. Most az étvágya kiemelkedôen jó a Kislányunknak, súlya a 3 hét alatt nem változott. Hétfôn kezdenénk a bölcsibe való szoktatást, s kicsit tanácstalan vagyok. Én végig a fogára gyanakodtam-az egyik szemfoga most is igen hegyes az íny alatt-de most már nem tudom mit higgyek. Biztos, ami biztos vigyük el egy gasztroenterológushoz, vagy várjunk? Néhány emésztetlen ételdarabka eddig is volt a székletében, ez is gyanakvásra adhat okot? Tudom, hogy a napi 4-5 széklet igen sok, és még nyákos is volt. Ez fogható a fogzásra? Válaszát elôre is köszönöm! A fogzástól lehet laza széklet, ha most normális a széklete, akkor nincs értelme gastroeneterológiára menni.
(Dr.Tausz István)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |