válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4001 - 4020.)
4001. Rossz étvágy (1,5 éves kislány) (2009.11.23. )
Kedves Doktornô! Kislányom másfél éves, 9,8 kg 80 cm. Rendkívül rossz étvágya van, sikítva menekül ha étellel közelítek felé. Próbálkoztam már mindennel, zsarolás, jutalom stb., nem jött be. Kéthavonta végzek súlymérést, most csak 20 dkg-t hízott fél kg helyett, igaz két centit nôtt. Szeretnék neki Béres cseppett adni, lehet-e? Köszönöm a választ.

Vashiány irányában meg kellene nézni. Béres cseppet adhat.
(Dr.Gimesi Anna)

4002. Etetési gondok (13 hónapos kisfiúk) (2009.11.23. )
Doktornô! Kisfiaim 13 hónaposak! Mindketten nagyon jó étvágyú kisfiúk voltak! 10 hónapos korukig kaptak anyatejet lefejve cumisüvegbôl! Volt hogy egyszerre 400ml-t is megittak! Folyamatosan kezdtük a hozzátáplálást! Egyik kisfiam egészen egy éves koráig semmi mást nem volt hajlandó megenni, csak a 6 hónapos bébiételt! Amit én csináltam, turmixoltam stb. nem ette meg öklendezett, sírt! Egyéves szülinapján ette meg elôször a darabosabb ételt! Kiflit, bébikekszet, túrórudit (csoki nélkül) elmajszolja megrágja! Egy két alkalom után azonban meggondolta magát és nem hajlandó enni! Ha összeturmixolom az ebédet neki még plusz tejföllel vagy bármi mással hígabbá teszem, egyik nap elfogadja másik nap teljesen visszautasít mindent! Már elôre félek mikor evésre kerül a sor! Mit lehetne tenni? Mit kellene másképp csinálnom! Reggel este tápszert esznek (reggel 200ml-t este 320ml), napközben többször isznak (teát, gyümölcslevet vagy vízet)! Délután babapudingot vagy ilyesmit esznek! Az ebéd, ami a fôétkezés, és azzal vannak a bajok! Lassan pedig már a reggelit és a vacsorát is kellene váltani igaz? Köszönöm szépen a segítséget!

Szerintem ez nem gond, csinálja ahogy szeretné az ételt és egyék meg úgy, hiszen a közösségben sem lesz erre mód és nem is jó mindig másképpen izesiteni. Az nem baj, hogy nem mindig eszik meg. Még ráér az áttérésre legalább fél évig.
(Dr.Gimesi Anna)

4003. Mellduzzanat (8 hónapos kislány) (2009.11.23. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom nyolc hónapos, 90 %-ban még mindig csak anyatejet fogyaszt. Úgy három hónapos korában figyeltem fel rá, hogy a jobb cicijében egy duzzanat van, amit most nyolc hónapos korára nagyobbnak vélek. A jelenség egy oldali. A baba amúgy jól van, nem sírós, jól eszik, szépen fejlôdik, tehát más tünetet nem tapasztalok. A gyermekorvosunk, megtapogatta, azt mondta nem érez gondot, figyelgessük, valószínûleg az anyai hormonhatás következménye, majd elmúlik. Nem tudom, hogy esetleg összefüggésben lehet e azzal, hogy fogamzásgátló tablettát szedek, (Azália), esetleg függesszem fel ennek szedését, hogy a kislányomba ne jusson át annyi nôi hormon? Valamint a duzzanat valóban lehet akkor hormonhatás következménye? Tisztelettel: Rita

A mellduzzanat lehet szülôi, de a tablettától lehet kifejezettebb.
(Dr.Gimesi Anna)

4004. Ételallergiák (3 éves kisfiú) (2009.11.23. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam februárban lesz 3 éves, és 5 hónapos korában /addig kapott anyatejet/ kiderült, hogy komoly ételallergiája van. Tej- tojás, - búza, - szója, - eper, - banán, - mogyoró. Ezek a jelentôsebbek. Emellett pedig hörgôszûkülete is van. A kérdésem az lenne, hogy ilyen ételallergia mellett, hogy lehet a gyermeket megfelelôen táplálni, hogy a fejlôdéséhez szükséges anyagokat megkapja. A családban még nem találkoztunk ilyen problémával, s kezelô orvosunk csak a diétát javasolja. Azt szigorúan betartjuk, de semmilyen javulás nem mutatkozik. Van-e valamilyen javaslata erre a problémára? Van-e rá esély, hogy kinövi?

Ezt igy nehéz megválaszolni, dietetikus segitségével kellene megoldani. Ha a diétát tartják, akkor legalább egy részét ki kellett volna nôniük. Lassan a kontroll visszaterheléseket kellene elvégezni.
(Dr.Gimesi Anna)

4005. Ujjszopás (2,5 éves kislány) (2009.11.23. )
Tisztelt Doktor Nô! Kislányom két és fél éves, kérdésem a következô: Hogyan tudnám leszoktatni az ujjszopásról. A jobb hüvelykujját szopja és rágja, már bôrkeményedés van rajta, és a fogainak sem tesz jót, kezdenek elôreállók lenni. Sajnos semmilyen cumit nem fogadott el és sehogy sem tudtam megakadályozni, hogy rászokjon az ujjára. A drasztikus módszereket nem szeretném, pl. bekenni csípôspaprikával. Lenne valami kíméletesebb módszer? Köszönettel: Jutka

Valamivel fel kellene cserélni, ronggyal vagy kis szôrme állatkával.
(Dr.Gimesi Anna)

4006. Pneumococcus oltás (kislány) (2009.11.23. )
Kedves Anna! Az alábbiakban szeretnék segitséget kérni. A kislányom 15 hetes, a pneumococcus oltást szeretném ha megkapná, csak nem tudom eldönteni mikor van a legmegfelelôbb idôpontja? 2 hónaposan még túl picinek találtam. Egy homeopata ismerôsöm azt javasolta, hogy elég 2 éves korába beadatnom, hiszen nincs nagyobb testvére, nem jár közösségbe stb. Viszont a mostani H1N1 járvány annyira elbizonytalanitott, hogy esetleg ha beadattam volna neki a pneumo-t akkor talán védett lenne valamennyire, ha nem is a H1N1-el szemben. Kérem segitsen nekem helyesen döntést hozni, nem azt várom, hogy helyettem döntsön. A gyermekorvosunk sajnos nem homeopata, én viszont hiszek benne. Egyébként beszereztem a pneumococcus nozódát is már 2 hónapos korára, ha esetleg úgy döntöttünk volna hogy beadatjuk. Ennek alkalmazásáról is megköszönném ha irna pár szót, mert egy homeopata telefonvonalon tájékozódtam csak ez ügyben. Tehét kérem segitsen, hogy egy most 15 hónapos babucinak mikor a legmegfelelôbb beadatni a fentiek ismeretében. Várom válaszát, köszönettel: Bori

Tisztelt Levélíró!
Nem egyértelmû, hogy gyermeke 15 hetes vagy 15 hónapos-e, ez a válasz szempontjából nem mindegy. Írja meg a helyes adatot, és hivatkozzon a levél számára (4006.)

(Szerk.)

4007. H1N1 oltás (8 hónapos kisfiú) (2009.11.23. )
Tisztelt Doktornô. Kisfiam 8 hónapos. Az egész család beoltatja magát az új influenza ellen, kivétel ô maga mert nincs 1 éves. Kérdésem az lenne, ha az oltás ellenére mégis elkapjuk és hazahozzuk akkor meg tudjuk ôt fertôzni? Köszönöm Válaszát. Tisztelettel: Niki

Ha elkapják, akkor cseppferôzéssel terjedhet. Tessenek maszkot viselni és fertôtleniteni.
(Dr.Gimesi Anna)

4008. Lisztérzékenység és folyadékfogyasztás (2,5 éves kisfiú) (2009.11.23. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 2 és fél éves és 11 kiló. Elég vékonyka, a kiskönyvben szereplô statisztika szerint már 13, 5 kilónak kellene lennie. A magassága pont jó (92 cm). A háziorvosunk szerint mivel túl sovány és a pocakja kidudorodik, lehet, hogy lisztérzékeny. Utána olvastam az interneten a tüneteknek, mindenhol a naponta többszöri székletet emelték ki. Az én fiamnak viszont kétnaponta, van úgy, hogy háromnaponta van széklete, az is sokszor olyan kemény, hogy alig tudja kinyomni. A pocakja mérete reggel teljesen normális, csak amikor elkezd enni-inni akkor dudorodik ki. De úgy gondolom, hogy mivel vékony, persze, hogy azonnal meglátszik rajta ha megiszik 1-2 dl folyadékot. A másik tünetnek a fáradékonyságot írták. Na rá ez sem jellemzô, mert reggel 7-kor kel, délután alszik 2 órát, és 22 óra elôtt nem lehet lefektetni. Akkor sem, ha délelôtt is és délután is órákat lent vagyunk a levegôn, a játszótéren. Voltunk egy teljes vérképen, aminek teljesen jó lett az eredménye. A vas szintje picit alacsony, kapott MALTOFER cseppet 2x4 cseppet. Ön szerint el kellene menünk lisztérzékenység vizsgálatra? A súlygyarapodás megállása (1 éve nem hízik) hátterében állhat a túlzott folyadék fogyasztás? Egy éves kora óta, amióta nem cicizik rengeteget iszik (naponta 8 alkalommal 2, 5 dl rostos üdítôt vízzel higitva). Hónapok alatt egyre kevesebbet evett és egyre többet ivott. Most cumisüveget váltottunk. A napi 8 ivás megmaradt, de már csak 1 dl-t kap alkalmanként. Az étvágya jobb lett. Viszont sokat betegeskedik (nátha általában hányással). Amit felszed 3 hét alatt, a nátha következtében le is adja. A rostokról is azt olvastam, hogy a túl sok rost káros. A rengeteg ivás ellenére is székrekedése volt, viszont rengeteget pisilt. Jól gondolom, hogy a folyadék inkább átfutott rajta, mint hasznosult, a rost viszont elvette az étvágyát? Amióta kevesebbet iszik, majdnem minden nap kakil, jobban is eszik. Én rontottam el? Mit tegyek? Várjak, hátha felszed egy kicsit?

A folyadékot mindenképpen vissza kell venni. Ha áll a súlya akkor javasolnám a vérvételt felszivódási zavar irányában. Valóban a klasszikus tünetek között szerepel amiket irt, de egy tünet is elég a betegség jelenlétéhez.
(Dr.Gimesi Anna)

4009. Vérkép eredmények (2 éves kisfiú) (2009.11.23. )
Kedves Szakértô! Kisfiam 2 éves, étvágytalanság és féradékonyság miatt vérvételre küldött minket a háziorvos. Néhány érték csillagozva van, ami nagyon aggaszt: Kreatinin: 37 umol (40-115)... alkalikus foszfatáz :811e/L (<673) GOT :52 (<50).....GGT: 5E/l (7-50)......... HCT:0, 36 (0, 38-0, 50)........ MCV:80, 5(83-103) ............. MCH:27, 40 (28-34) vérkép automataval: -neutrofil:0, 30 (0, 5-0, 7) -limfocita:0, 57 (0, 20-0, 40) Ezek a tartományok felnôttekre vonatkoznak? Mitôl magasabb a limfocita szám? Illetve a májenzim-értékek mire utalnak? Gyermekem áprilisi véreredményében az IGa szint alacsonyabb volt, ismeretlen eredetû allergiát \"diagnosztizáltak\", akkoriban sokat ment a hasa. Már hónapok óta rendben van a széklete, viszont kicsit mindig lepedékes a nyelve. Egyébként nem beteges gyerek, 90 cm, és 11, 2 kg. Nagyon szépen köszönöm a választ! Egy aggódó anya

A leirt vérvételi eltérések korának megfelelôek. Másutt kellene az okot keresni, illetve talán Béres cseppel is lehetne próbálkozni.
(Dr.Gimesi Anna)

4010. Nem eszik húst (4,5 éves kisfiú) (2009.11.23. )
Tisztelt doktornô!!! A kérdésem a következô 4és fél éves kisfiam, nem eszik semmilyen hús félét, semmilyen formában. A széklete normális állagú, de nagyon világos sárgás színû. Tejet tejterméket gyümölcsöt napi rendszerességgel fogyaszt, a napi folyadék bevitel 1,5-2 liter között van, kiegyensúlyozott vidám kisgyerek. Átlag testalkatú, nem mondható sem soványnak, sem kövérnek 105 cm magas és 16 kg. Komolyabb betegsége nem volt, antibiotikumot kétszer kapott ezidáig, megfázásos jellegû problémákra. Családorvosunk szerint semmi baja, fölöslegesen aggódom, de engem nyugtalanít a dolog, hószú távon nem vezet valamilyen hiányhoz a kis szervezetében a húsnak a teljes hiánya?? A széklet színe nem jelent valamilyen problémát? Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel egy anyuka.

Helicobacter fertôzés irányában célszerû vizsgálatot végeztetni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.11.26.
4011. Pneumococcus oltás (15 hetes kislány) (4006.) (2009.11.26. )
Az alábbiakban szeretnék segitséget kérni. A kislányom 15 hetes, a pneumococcus oltást szeretném ha megkapná, csak nem tudom eldönteni mikor van a legmegfelelôbb idôpontja? 2 hónaposan még túl picinek találtam. Egy homeopata ismerôsöm azt javasolta, hogy elég 2 éves korába beadatnom, hiszen nincs nagyobb testvére, nem jár közösségbe stb. Viszont a mostani H1N1 járvány annyira elbizonytalanitott, hogy esetleg ha beadattam volna neki a pneumo-t akkor talán védett lenne valamennyire, ha nem is a H1N1-el szemben. Kérem segitsen nekem helyesen döntést hozni, nem azt várom, hogy helyettem döntsön. A gyermekorvosunk sajnos nem homeopata, én viszont hiszek benne. Egyébként beszereztem a pneumococcus nozódát is már 2 hónapos korára, ha esetleg úgy döntöttünk volna hogy beadatjuk. Ennek alkalmazásáról is megköszönném ha irna pár szót, mert egy homeopata telefonvonalon tájékozódtam csak ez ügyben. Tehét kérem segitsen, hogy egy most 15 hetes babucinak mikor a legmegfelelôbb beadatni a fentiek ismeretében. Várom válaszát, köszönettel: Bori. (December 1-én kell az oltást beadatnom, ha úgy döntünk.)

Nem javaslom, hogy 2 éves koráig várjon. Nem véletlenül támogatja az állam a 18000 Ft-os oltóanyagot a 2 éves alatti gyermekek számára. A kisbaba sokkal veszélyeztettebb a fertôzésre, mint a 2 év felettiek. A nozodával nincs tapasztalatom.
(Dr.Tausz István)

4012. Nem eszik fôtt ételt (6 éves) (2009.11.26. )
Tisztelt Dr. Tausz István! Kérdésem mi az oka annak, hogy a 6 éves unokám semmilyen fôtt ételt nem hajlandó megenni, /soha nem is evett/, még az is idegesíti ha kínálgatjuk. Amit eszik az csak túró rudi, üres kenyér és egyebek. Tej, kakaó stb. sem! Az orvosnak többször jelezték, de a válasz az volt, nem kell vele törôdni, hagyni kell és majd egyszer csak el kezd enni. Oviba jár, de délbe elhozzák, mert ott sem eszik. Köszönettel: egy nagymama

Érdemes lenne egy vérképet, vasat nézni, mert az egyoldalu táplálkozás miatt vérszegénység alakulhat ki, ami tovább ronthatja az étvágyat.
(Dr.Tausz István)

4013. Éjszakai bepisilés (9 éves kisfiú) (2009.11.26. )
Tisztelt doktor ur, egy kerdesem van. Egy kilenc eves kisfiam van es meg mindig kuzdunk az ejszakai bepisilessel. Mar probaltam egy nehany modszert (meleg vizet uzegbe, este hat-het ora korul nem ivott folyadekot) Mit tehetnek? Van valamien gyogyszer ez ellen? Vagy majd idovel kinovi? Elore is koszonom a valaszat.

Az interneten megtalálja az éjszakai bepisiléssel foglakozó központokat. Keresse meg a lakhelyéhez legközelebbit.
(Dr.Tausz István)

www.szarazejszakak.hu

4014. Hepatitis elleni oltás után H1N1 (13 éves kislány) (2009.11.26. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 13 éves 2009 november 11-én kapta az iskolában a hepatitis elleni védôoltást. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idônek kell eltelnie ahhoz, hogy a H1N1 elleni védôoltást megkaphassa? Bp. 2009.11.20. Köszönettel Hajnalka

1 hét különbséggel beadható a hepatitis oltás után a H1N1.
(Dr.Tausz István)

4015. Etetési küzdelmek (2 hónapos kislány) (2009.11.26. )
Tisztelt Doktor úr. Lányunk 2009. szeptember közepén született 3500gr és 50cm-el. Születés után 5 nappal a súlya 3240gr lett, és onnantól kezdett el gyarapodni. Jelenleg (2hónap 1 hét) 4590gr. és 57cm. 2 hónaposan 4590, 1 hónap 4 hét 4470, 1 hónap 3 hét 4210. Kezdetben cicizett, de 6 hetesen hozzátáplálás jeligére tápszert is kapott. 6 hetes korában a Babe tápszert kapta, 1 hete a Milupát eszi. A gyermekünk súlya nem gyarapodott a nagykönyvek szerint. Azért könyvek, mert más könyvet olvas a védônô és a gyermekorvos1-2-3. Az etetések lassan átmennek rémálomba. A könyvek szerint 160-200-at kellene egyen egy alkalommal és ezt naponta 5-ször. Ezzel szemben jön a stabil 10-20-30 cici(k)bôl – pedig tudna, ha akarna –, majd a 30-120 cumiból. Ezután pokolnak érezzük az etetést. Furcsa gondolatokkal tarkított lett az életünk 2 hónapja. Nem lehet többet enni adni neki, mert ordít, kitolja a nyelvével és néha be is alszik. Az etetéseket – a sok tanács alapján – már sûrítettük és nyújtottuk is (kezdetektôl probléma a mennyiség és a gyarapodás, 4-5 napot rászántunk egy-egy verzióra). Hogy akkor többször kevesebbet, vagy ritkábban többet. Nos egyik sem mûködik. Arányosan pontosan ugyan annyit eszik. Naponta 380-450-max, max500at lehet belediktálni. A könyvek szerint 600-750-et kellene ennie. A súlya az elmúlt két hétben 120gr-ot nôt. Mindig van a pelusban, és 3-4 naponta van szagospelus is (nem is kevés). Nagyon jó a hangulata (kivéve az etetések gyötrelmeit), gagyog, röhögcsél, artikulál, kalimpál, vidám, eszi a kezeit, nyáladzik. Az oltásokat eddig mindet megkapta (prevenát is). Az elmúlt három héten minden pénteken annyira keveset evett, hogy elvittük gyermekorvos1-hez aki szerint piros volt a torka. Kapott Panadol Babay-t 2x1, 5ml-t. szombat estére általában jobb is lett a kedve, megjött az étvágya. Ezt két pénteken is eljátszotta. Hétfôn vissza gyermekorvos2 szerint jobb lett. Pénteken ismét gyermekorvos2 volt aki elküldött vizelettel laborba. Minden rendben, semmi gond. Hétfôn gyermekorvos3 szerint semmi baja a gyereknek, de egyen többet, hogy gyarapodjon. Sípszó. Van a hetekben egy-két nap amikor 140-110-80-60-100-at (490) is megeszik, de az etetés a leggyakrabban így történik: cici 20, majd tápi 40-50, sírás-ordítás, tápi 30, s-o, alvás, tápi 10, s-o, tápi 30, s-o, alvás, vége. Ha nem nyûgös (front), ha nem enni kell, ha tiszta a pelus, akkor tündéri baba. Minden nyugalom belôle árad. Csak a szülôk zizzennek/kattannak meg 2-4 óránként. A tápszerek között semmi különbséget nem látunk, hogy ez vagy az lenne a kedvence. Ugyan annyit, ugyan úgy, vagy inkább ugyan úgy nem. Sok helyen a válasz ez kevés. Oké, értjük, hogyan csináljuk? Döntsünk még a cumisüvegen 5 fokot? Tegyünk fokhagymát az ajtó elé? A tejcit, ami van – még – azt fejjük. Egy-két naponta 2 cicibôl 30-40-et tudunk eltenni. A teát egyáltalán nem és a vizet is csak nagyon-nagyon ritkán issza meg. A éjszakát átalussza 22-06-ig majd kis reggeli és többnyire szunya 10-ig. A szobában 20-22 fok van nappal, a hálóban este 20-21 fok. Hason alszik, amikor csak lehet. Nem igazán bukik, csak nagyon ritkán. Gyakran csuklós baba, hosszú hajjal született, lát, hall, szépen tartja a fejét, pukizni is szokott. Amikor csak tehetjük 1-2-3 órára elmegyünk sétálni a friss levegôre, és nagyon jókat alszik közben. Kérdések: Mit okozhat ez a kevés evés? Kevés ez az evés? Hogyan, milyen módszerrel lehet többet adni a babának? Kell akarata ellenére etetni a babát? Beteg lenne a baba? Milyen lehetôségei vannak a szülônek? Mit tudunk tenni a baba érdekében? Van olyan, hogy étvágynövelô? Annak mi a kockázata? Nagyon köszönjük, várjuk válaszát! Anya és Apa

Nagyon köszönöm a részletes és hosszú levelet. A gyermek testsúlya az életkorának megfelelô. A heti súlygyarapodásnak 100g-nak kell lennie átlagban. Ne eröltessék a gyereket, azért nem eszik, mert nincs szüksége többre, ezért nem fogad el teat, vagy vizet. Nyugodjanak meg, minden rendben van. Persze készséggel megvizsgálom a gyerket, ha gondolják.
(Dr.Tausz István)

Magánrendelés »

4016. Reflux és rossz alvás (8 hónapos kislány) (2009.11.26. )
8 hós kislányom reflux betegséggel küzd. Nagyon felületesen alszik, sokszor fent van éjszaka, illetve ha alszik is állandóan dobálja magát. Kérdésem az lenne, hogy ez a refluxnak tudható be vagy valami másra gondoljak? Napközben nagyon vidám és kiegyensúlyozott kislány, mindenkire mosolyog.

Nem a reflux kövezkezménye, életkori sajátosság.
(Dr.Tausz István)

4017. Táplálkozási és székletgond (18 hónapos kisfiú) (2009.11.26. )
Üdvözlöm! 18 hónapos a kisfiam. 10 kg-os 2, 5 kg.-mal született és születésétôl gondot okoz a táplálása. Kimosták születésekor a gyomrát, anyatejem az elsô napokban nem volt, így tápot kapott (HA-t), majd késôbb saját lefejt anyatejet, mivel nem akart szopni. 4 hónapos koráig szinte csak anyatejet kapott, jól fejlôdött, majd bébiételt, krémtúrót. 10 hónapos korától nem fejlôdik olyan jól, gyakori híg széklete van. Napi 2-5-ször van híg széklete, gyakran teljesen folyós. Azt gondoltam a lágy ételektól, fôleg bébiételt eszik 4 hónapos korától, de még 18 hónaphosan is napi szinten hasmenése van, pedig a mi felnôtt ételeinket eszi. Három hete bôrteszt kimutatta, hogy tejallergiás, de a tejtermékek és származékok elhagyása után is hasmenéses. Ráadásul nem akarja megenni a bébiételeket. Nem issza meg a szójatejet sem a szójapépet. Mivel próbálkozzak, ami pótolja a tejet.

Széklet bakteriológiai vizsgálatot javasolok.
(Dr.Tausz István)

4018. Nagy súlygyarapodás (3 hetes kisfiú) (2009.11.26. )
Kisfiam 3 hetes múlt, 54 cm-rel és 3800 grammal született. A kórházból úgy küldtek haza, hogy elég az anyatejes táplálás, nem kell tápszer. Az elsô egy hétbe nagyon sokszor evett, legalább 12-16 szor naponta, de így se volt elég neki, nem aludt, mindig sírt vagy nyöszörgött. Azt mondták, hogy körülbelül két hetes korára kell visszaszednie a születési súlyát, de ô addigra semmit nem hízott, hanem napról napra fogyott. Ezért tápszert írtak fel nekünk. Azt mondták, hogy körülbelül 10 dekát kéne hetente hízni, de ô másfél hét alatt 3660 grammról már 4300 grammra felhízott. Napi 6 -szor eszik anyatejet és tápszert, körülbelül 150 ml-t minden alkalommal. Ez nem sok neki? És nem nagy ez a súlygyarapodás? Adjak neki inkább egy kevés vizet a sok tápszer helyett kiegészítésként az anyatej mellé? És még egy kérdés a szoptatással kapcsolatban: Mit tegyek, a mellem minden szoptatásnál nagyon fáj. Az elsô két héten sebes volt, de már nem látom sebesnek, mi lehet akkor a fájdalom oka?

Nyugodtan etesse igy, ne kapjon tápszer helyett vizet.
(Dr.Tausz István)

4019. Allergia Prevenar oltóanyagra (3 hónapos kislány) (2009.11.26. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 3 hónapos korában megkapta az ilyenkor kötelezô védôoltást és Prevenart is kapott ezzel egyidôben. Rögtön a beadást követôen mindkét lába elvörösödött, deréktól felfelé pedig falfehér lett. Mire kiértünk a váróba már nagyon rosszul volt, hányt, nehezen vette a levegôt, és úgy nyögdécselt, mintha erôlködne. Végül rohammentô vitte az intenzívre, ahol eltöltött 4 napot, de nem tudták megállapítani, mi okozhatta a rosszullétet. Csak találgatni tudtak, hogy talán a védôoltásban lévô hordozóra allergiás. Mindenesetre a következô adag Prevenart már nem kapta meg. Most viszont nemsokára 1 éves lesz, és a gyerekorvos javasolja a Meningitec beadását, aminek az összetevôi között szintén szerepel a CRM197 fehérje, amit a Prevenar is tartalmaz. Szóval most nem tudom, hogy be merjem–e adatni neki ezt a védôoltást. Ön mit javasol? Arra gondoltam, hogy esetleg elôtte elvihetném egy allergiavizsgálatra, ami kimutatná, hogy valóban erre az anyagra allergiás–e. Kérem adjon tanácsot, mert teljesen döntésképtelen vagyok! Köszönettel: Viktória

Allergia vizsgálattal nem tudják kimutatni ez az allergiát. Nem javaslom a Meningitec beadását a háziorvosi rendelôben. Vegyék fel a kapcsolatot a Szent László Kórház oltási tanácsadójával és kórházi megfigyelés alatt javaslom az oltás beadását.
(Dr.Tausz István)

www.laszlokorhaz.hu/

4020. Erôs hasmenés (1 éves kislány) (2009.11.26. )
Üdvözlöm! Segítséget szeretném kérni; a kislányom 1 éves lesz és kb. 1 hete volt egy hasmesése, ami nem tartott sokáig, de akkor aznap sugárban kakilt és nagyon vizes volt. Szinte pisi nem is volt a pelusban. Tápszeres babák vagyunk, tanácsra fôzelék helyett csak répa, krumpli, rizs volt a menü. Reggel és este tápszer. Sikerült is helyre jönni de amikor ismét jött a jól bevált fôzi, ismét hasmenése lett. A héten bár nem evett húsit, nagyon büdi volt a széklete, és ha sírt fúri szagú lett a pici szája. Nap közben semmit nem éreztem. Mitôl lehet ez, elképzelhetô hogy nagyon erôlködött a sírásnál, (nem hisztis, csak fájt a pocija). Esténként nagyon éberen alszik, és kisbogárként összegombolyodik... Segítségét elôre is köszönöm!! Anyuka

A korai hozzátáplálás elôhozhatja ismét a hasmenést. Továbbra is diétáztassa, majd lassan, fokozatosan vezessék be a normál étrendet.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |