válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4181 - 4200.)
4181. Bukik (4 hónapos kisfiú) (2010.01.25. )
Üdvözlöm, Kisfiam lassan 4 hónapos, és majdnem minden szoptatás után bukik, van amikor tejeset, de mostanában inkább az a jellemzô, hogy evés után 2 órával bukik túrósat illetve van, hogy vízszinût. Ez mindaddig amíg hízik, nem jelent semmilyen problámát? Eddig nem aggódtam nagyon, de ez a vizes felköpés furcsa. Köszönettel

Valóban ameddig gyarapszik várni szoktunk, de érdemes összehasonlitani az eddigiekkel. Ha a bukás gyakorisága és mennyisége nô, akkor elôbb foglalkozunk vele. Hasi uh GOR irányában talán célszerû lenne megvizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

4182. Evés, hányás (1 éves kisfiú) (2010.01.25. )
Mit tegyek? kétségbe vagyok esve! A kisfiam 1 éves múlt pár napja. Evés közben vagy öklendezik vagy meghányatja magát! De olyan is van, mikor már befejezte az evést és kihányt mindent! Nincs túletetve, nem kap túl darabos ennivalót, sem túl fûszereset! Mennyi idônek kell eltelnie két étkezés között? Vagy azért csinálja ezt, mert nem éhes vagy lassú az emésztése és tele van a hasa? De eddig is ugyanígy evett, semmi változás nincs. De elég borzasztó, már félek elôre mikor etetési idô van! Reggel és este még tápszert kap, tízórai gyümölcs, ebéd uzsonna puding vagy újra gyümölcs és vacsora! Mikor mit kapjon enni? Mit tegyek?

Az ételt sûrûbb állagúra csinálnám és lassan kanalazva adnám, csak olyanokat amelyek nem savasítanak. Ha 4x eszik, akkor a két tápszeres etetésen kivül egy gyümölcspép /nem citrusféle/ és egy fôzelék feltéttel.
(Dr.Gimesi Anna)

4183. BCG oltás helye (4 hónapos kislány) (2010.01.25. )
Üdvözlöm! Kislányom 4 hónapos és a korházban kapott BCG oltás helye nem látszik, nem is látszott. Mi a teendô? Háziorvosom meg sem nézte, én meg csak most hallottam, hogy sokáig pirosnak kell lennie a helyének. Üdvözlettel: M. Adrienn

Ha 6 hónapos koráig sem látható, akár csak egy kis heg formájában is, akkor a háziorvosnak meg kell ismételnie az oltást.
(Dr.Gimesi Anna)

4184. Fitymaszûkület (3 hónapos kisfiú) (2010.01.25. )
Tisztelt Doktor. Kisfiam 3 hónapos és fitymaszûkülete van. Egyáltalán nem lehet neki hátrahúzni. Gyermekorvosunk azt tanácsolta, hogy csak a szobatisztaság után kell sebészetre vinnünk. Azt szeretném megtudni, hogy kell-e ilyen sokáig várni erre a beavatkozásra vagy hamarabb is elvégezhetô.

1-1,5 éves korában érdemes gyermeksebésznek megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

4185. Hemangióma és fagyasztás (4 hónapos kislány) (2010.01.25. )
Tisztelt Doktor Nô!!! Kislányom most töltötte be a 4. honapját, haza kerülésünkkor az elsô volt a gyerekorvos és védônéni látogatása! Már akkor észleltem a babám bal oldalán a bordáknál egy kék-eres (mintha beütötte volna) dagadt csomószerût! Jeleztem ezt mindkét félnek, megnézte a doktornô, és azt válaszolta, hogy Hemangióma, és hogy 3 éves koráig álltalában minden gyereknek elmúlik. Doktor Nô én most olvasom anyukák meglátását, véleményét és ôk a növekedés megállítását a Fagyasztást ajánlják. Mit tegyek doktor Nô, egy picit mintha nôtt volna a burjánzó ér. Köszönettel: Gina

Igy látatlanban nehéz korrekt véleményt mondani. Ha nyugtalanitja, akkor a Heim Pál kórházban van szakember, akinek meg tudja mutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

4186. Székletgondok (6 hónapos kisfiú) (2010.01.25. )
Van egy 6 hónapos kisfiam. A székletében apró cérna darabkának látszódó fekete színû (valamik) vannak. Ez már a mai napon a második. Kérem válaszoljon, hogy mi ez? Elôre is köszönöm

Széklettenyésztést kell csinálni, házi orvostól kell beutalót kérni.
(Dr.Gimesi Anna)

4187. Nem alszik nappal (2 éves kisfiú) (2010.01.25. )
Tisztelt doktornô! Szeretnék választ kapni arra, hogy van egy 2éves kisfiam, és a nappali alvásai elmaradtak. Holott 2-3 órás alvásai voltak. Közérzete jó, étvágya kitûnô, semmilyen változás nem történt az életében! Sajnos nem tudom miért maradtak el az alvásai. Vajon ez gond? Vagy nem? Válaszát elôre is köszönöm! Egy aggódó szülô!

Semmi gond, ebben az életkorban a gyerekek nagy részének csökken a napközbeni alvásigénye.
(Dr.Gimesi Anna)

4188. Székrekedés és Laevolac (4 éves kislány) (2010.01.25. )
Tisztel Doktornô! 4 éves kislányom már több mint egy éve küzd székrekedéssel, azóta napi szinten kapja a Laevolac szirupot gasztroenterológus javaslatára, így 3-4 naponta van széklete. A nyáron megint voltunk vizsgálaton, megállapították vérbôl, hogy tej-, tojás-, szója érzékeny, ilyen diétát kell alkalmazni. Ezt mi be is tartjuk a székrekedése mit sem változott, tehát kapja továbbra is a szirupot. Kb. 2 hónapja, nagyon nyugtalanul alszik, mocorog, olyan mintha \"ugrálna\" a hasa, kérdezem, hogy fáj-e, de azt mondja nem. Ez minden este 2-szer 3-szor elôfordul, hogy felébred erre. Mi lehet ennek az oka, én attól félek, hogy a Laevolac rendszeres szedésével ártottunk a belének, vagy a gyomrának? Februárra van idôpontunk a gasztroenterológiára, de addig még olyan sok idô van, és én egyre idegesebb vagyok. A másik kérdésem, hogy esetleg a homeopátiás szerek közül a caosticumból adhatok neki? Olvastam, hogy az jó székrekedsére de magamtól nem merem neki adni, és gondolom Laevolac-al egyszerre nem lehet. Válaszát elôre is köszönöm.

Nyugodtan adhat a causticumból. Elképzelhetô, hogy a Laevolac tejcukor tartalmánál fogva felfújja, ezért abbahagynám, helyette sok folyadékot és rostos dolgokat adnék a gyereknek.
(Dr.Gimesi Anna)

4189. Csak egyik oldalán fekszik (6 hetes kisfiú) (2010.01.25. )
Jo napot kivánok. Lenne egy kérdésem amire senkitöl nem kaptam még konkrét választ. A következö a problémám: a kisfiam 6 hetes, csak egy oldalt, a bal oldalán szeret feküdni. Nem is lenne vele baj, csak a feje formáján már meglátszik (kissé eldeformált) és a kis füle is elöre állo emiatt. Mit tegyek? vagy ez igy helyes?

Egyszerûen a másik irányba is tessék kitámasztva fektetni úgy, hogy az oldalát ne nyomja el.
(Dr.Gimesi Anna)

4190. Koponyaröntgen (22 hónapos kislány) (2010.01.25. )
Kedves Doktornô! Kislányom (22 hónapos) pár napja leesett alvás közben a franciaágyról (legurult a parkettára), fejjel lefelé és nagyot csattant. Sírt nagyon, de utána semmi jele nem volt, hogy baja lenne, de azért felhívtam a gyermekorvost, aki azonnali kétoldali koponyaröntgenre küldte. Nem mentem be, csak az apja ment be, mert terhes vagyok. De nagy idegességemben elfelejtettem mondani, hogy tegyenek rá védôköpenyt, természetesen nem tettek rá, holott úgy tudom kötelezô használni. Az a kérdésem, hogy ez nem okozott-e kárt a többi testrészében, esetleg a nemi szervében stb.? Nem befolyásolja-e károsan majd az egykori nemzôképességét felnôttkorában? elôre is köszönöm válaszát! Egy aggódó anyuka

Nem kell izgulni, egy ilyen egyszeri vizsgálat nem jár maradandó károsodással.
(Dr.Gimesi Anna)

4191. Nincs széklet (4,5 hónapos kisfiú) (2010.01.25. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 és fél hónapos és mostanában elég sûrûn lép fel nála szorulás? Ez úgy nyílvánul meg, hogy 3-dik napra van egy kis széklet, aztán 2 napig megint semmi, aztán 2 napig megint van napi egy széklet, ami nem is nagy mennyiség. Aztán megint nincs vagy 3 napig legutóbb már 5 napnál tartottunk, úgy hogy elôzô nap kúpot adtam neki és semmi, így 5. napon már laveolac-ot adtam, minek hatása jelentkezett egy félórán belül. De azóta már megint a második napnál tartunk, hogy nincs széklet. Pedig tornáztatom, ajánlották hogy hômérôvel ingereljem, de egyszerûen semmi haszna. Pedig ô nagyon kínlódik, hogy legyen valami és amikor sokadjára sem sikerül, egyszerûen bedühödik és hisztizik. Olyannyira hogy már a cicit sem kéri, mert ô általában mindig akkor ûrítene, mikor szopcsizik! Ez kb. már egy hónapja tart, védônôm azt mondja, hogy nyugodjak meg, csak jól hasznosítja a tejemet! Na de enyire? Semmit nem kap még csak szopizik! Valami baj lehet az emésztésével? Mitévô legyek, már nagyon kétségbe vagyok esve!

Amit anyuka eszik az okozhatja. Végig kell gondolni, hogy tej, olajos magvak, banán... valami egyéb - akár csoki, kakaó - fogyasztása okozhatja.
(Dr.Gimesi Anna)

4192. Leesett az ágyról (4,5 hónapos kislány) (2010.01.25. )
A 4és fél hónapos kislányom tegnap este leesett hanyatt a franciaágyról, ami 43 cm magas. Az volna a kérdésem, hogy szerezhetett-e valamilyen maradandó sérülést, ami nem látható? Az ijedtségen kívül nem látszott rajta semmilyen hangulati változás, sem egyéb baljós tünetek. A sírás után, mikor megnyugodott, olyan volt mint máskor. Származhat ebbôl késôbb bármilyen probléma? Elôre is köszönöm. Egy anyuka.

Koponya uh-ot kellene csináltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

4193. Rossz lehelet, reflux (3 éves kisfiú) (2010.01.25. )
Kedves Doktornô, a 3 éves fiam lehelete mindig nagyon rossz szagú. Felmerült hónapokkal ezelôtt, hogy esetleg refluxa van, a gyerekorvos Ranitidines port írt fel neki, de attól nagyon fájt a hasa. Lehet ilyen kicsi gyereknek protonpumpa-gátlót adni? Lehet ez attól, hogy csak pépeset hajlandó enni? Gyomortükrözni nem akarjuk, azt még én sem vállalom be, pedig nekem is valószínûleg GERD-em van, mint 2 napja kiderült. Válaszát elôre is köszönöm, Üdvözlettel Zsuzsa

Gyermekgasztroenterológus a tünetek alapján gyógyszeres beállitást javasolhat, én ezt utat választanám.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2010.01.29.
4194. Alvásgondok, fogzás? (4,5 hónapos kislány) (2010.01.29. )
Tisztelt Doktorúr! Kislányom 4 és fél hónapos, kizárólag anyatejes baba, 4 hónapos koráig nagyon jól aludt éjszaka, 8kor letettem és kb 3 órakor ébredt leghamarabb, aztán reggel 6-fél 7 körül. Most viszont 12 körül felébred és utána 1-1,5 óránként. Az ínye még nem piros, nem duzzadt, viszont mindent a szájába töm. Lehet a foga? Nem mertem eddig adni neki semmit, mert hátha nem a foga. Ártok vele, ha adok neki fogzásra valamit? És mi adható ilyenkor? Vagy esetleg a tej nem elég tápláló neki? Mit javasol? Válaszát elôrre is köszönöm! Szné

Valószínûleg a foga, meg lehet próbálni a dentinoxot.
(Dr.Tausz István)

4195. Nem eszik fôtt ételt (18 hónapos kisfiú) (2010.01.29. )
Tisztelt Dr Úr! 18hónapos kisfiam nem hajlanó már vagy fél éve fôtt ételt enni! Tejtermékeket, rágcsálnivalókat, gyümölcsöket, kenyeret hajlanó a szájába venni, ugyanis ha olyan ételt kínálok neki, ami nem szimpatikus számára öklendezik és van, hogy hány is tôle! Kérem segítsen, mi tévô legyek!

Sajnos sok bíztatót nem tudok írni. Ne kapjon teát, szörpöt, mert attól jól lakik. Ha nem kap nassolni valót, akkor elôbb-utóbb éhes lesz és majd eszik.
(Dr.Tausz István)

4196. Fázik a háta (7 éves hetes kislány) (2010.01.29. )
Tisztelt doktorúr. Kislányom 7éves és mindig fázik a háta, de nem lázas. Jó formában van, életkorának megfelelö, 125magas 24kg, ez azt hiszem ideális. Mozgékony, de sehol máshol nem fázik, csak a háta. Mitôl lehet? Válaszát elöre is köszönöm.

Sajnos ilyen betegségrôl nem tudok.
(Dr.Tausz István)

4197. Erôs szôrszálak (2 éves kisfiú) (2010.01.29. )
Tisztelt Doktorúr! Ezúton szeretném a tanácsát kérni. A kisfiam novemberben volt 2 éves. Nagy baba volt, amikor megszületett (4420g és 61cm). Nagy étvágya van. Most 100cm magas és 18,80kg. A problémám, hogy mindkét combján több erôs, nagy szôrszál van. Ô a harmadik fiam, de a többieknél nem volt ilyen. Talán hormonprobléma lehet? Aggódom, mert 2 évesen még nem szôrösödnek a gyerekek. Mi lesz késôbb? Hová vigyem a kisfiam? Válaszát elôre is köszönöm! Egy aggódó édesanya

Javaslom, hogy mutassa meg gyermek endokrinológiai szakrendelésen.
(Dr.Tausz István)

4198. Tápszeres babák, folyadékfogyasztás (11 hónapos ikrek) (2010.01.29. )
tisztelt dr úr. 11 hónapos ikreim nem igazán isszák a tápszert. 7 hónapig szopiztak, plusz tápszer potlás kevés. Este egyáltalán nem veszik el, igy most ebéd utáni alvás után adom és amig nem issza meg nem adok más folyadékot. Igy este szilárdat kapnak, már pórbáltam pici nestvik kakaóval, cukorral más izû tápszerel is. Reggel tápszert kapnak, aztán sajt, felvágott, vajas kenyér, joghurt, tizkor gyümölcs, délben fôzelék, igy most délután tej, este tejpép. Tanácsot kérnék, talán áttérjek a tehéntejre? Köszönettel Edit

Tehéntejet ne kapjanak. A tejpép is tápszer alapanyagú, tehát ha összesen a tápszerbôl és a tejpépbôl 500 ml-t megesznek, akkor nincs probléma.
(Dr.Tausz István)

4199. Nem jár önállóan, nem eszik darabos ételt (15 hónapos kislány) (2010.01.29. )
Tisztelt Doktorúr! A lányom 15 hónapos lesz. Szépen fejlôdik, 81 cm magas és 11,75 kg súlyú. Még mindig intenzíven szopik, emellett hozzátáplálom. Bútor mellett kapaszkodva már megy, feláll, tesz pár lépést, leül, van hogy megfogja az egyik kezem és sétál hosszútávon. Felnôtt bútorokra fel ill lemászik. Kérdésem, hogy nincs-e elmaradva amiatt, hogy önállóan még nem megy? A másik kérdésem, hogy darabos ételt nem nagyon fogad el. 12 foga van, de pl kalácsot, kenyeret nem eszik, pürézek neki mindent, abban darabokat elfogad. Ez lehet a szopástól? Válaszát köszönöm.

Még nem jelent problémát, hogy nem jár. Nem baj, hogy nem eszik darabos ételt, pépesítve tartalmasabb és több ételt tud elfogyasztani.
(Dr.Tausz István)

4200. Sokat eszik? (2 hónapos kislány) (2010.01.29. )
Tisztelt DR. Kérdésem a következô lenne. Kislányom 2009. 11. 27-én született 2650grammal. Tápszert eszik most 4420. 2hét alatt 400g-ot hízott. 3-3,5-óránként kel fel enni. A védônônk szerint ez sok, azt tanácsolta, hogy ha éjszaka felkel ne adjunk neki enni. De ezt nem lehet kivitelezni, mert nagyon sír. Ön mit tanácsol? Mit tegyek? Tényleg sokat eszik? Válaszát elöre is köszönöm

Éjszaka ne keltsék fel, de ha felébred nyugodtan kapjon, egyáltalán nem sok a heti 200 g hízás.
(Dr.Tausz István)

 
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |