válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4441 - 4460.)
4441. Lázas állapotban félrebeszél (7 éves kislány) (2010.03.29. )
Tisztelt doktornô! Kislányom 7 éves. Légúti fertôzések alkalmával szokott belázasodni és olyankor, az éjszaka elsô felében mikor elalszik nyöszörög félrebeszél, még a kérdéseimre is válaszol, de nincs magánál. Delíriumos állapotba kerül, leizzad. 38 fokos láz is elég hozzá. Azt szeretném kérdezni, hogy veszélyes-e ez az állapot? Fölébresszem ôt vagy hagyjam tovább ebben az állapotban aludni?

Gyermekneurológus véleményét kell kérni illetve esetleg EEG vizsgálat is segithet.
(Dr.Gimesi Anna)

4442. Torticollis – nem fordul (7 hónapos kislány) (2010.03.29. )
Kedves Doktornô! A kislányom 7 hónapos. 3 hónapos korában torticollist diagnosztizáltak nála. Azt valószínûsítik, hogy a méhben helytelenül feküdt. Teljes ferde fekvésben volt ezért is és sok más ok miatt császároztak meg. E miatt rendszeresen gyógytornára járunk és én is napi 4-5 alkalommal tornáztatom a megmutatott módon. Már 5 hónaposan átfordult minden irányba. A problémám az, hogy az utóbbi pár hétben egyáltalán nem fordul semerre, ha próbálom egy kicsit erôltetni akkor megfeszíti magát és nem hajlandó az átfordulásra. Kérdésem az, hogy mit lehet ennek az oka és hogyan segíthetném az egészséges fejlôdését. Egyébként a ferde nyak szinte teljesen megszûnt és már csak nagyon ritkán jön elô 1-2 napra! Válaszát elôre is köszönöm! Mariann

Gyermekneurológia vizsgálat indokolt lenne és annak függvényében tudok konkrétumban segiteni.
(Dr.Gimesi Anna)

4443. Epilepsziás – 4414. (16 éves lány) (2010.03.29. )
kezicsokolom elolvastam a 4414-es valaszt. Sertan neurotop rivotrilt szedek allandoan, de rohamaim hetente legalabb 2szer vannak. Ilyenkor mindig magam ala csinalok. Így szulettem, elso roham -anyukam mondta- 4 honaposan volt. Sokat vagyok emiatt korhazban, eeg-t is csinalnak evente 2szer minimum, de nem javulok. Mit tetszik javasolni? koszonom kezicsokokolom

A gyógyszeres beállitáson kellene változtatni, az EEG és a klinikai tüneteid függvényében. Esetleg egy másik neurológus véleményét is ki lehetne kérni.
(Dr.Gimesi Anna)

4444. Folyamatos betegeskedés és tejallergia gyanú (16 hónapos kisfiú) (2010.03.29.)
Tisztelt Doktornô! A segítségét szeretném kérni a következô problémáinkban: 16 hónapos kisfiam szinte folyamatosan beteg amióta bújnak elô a fogai. Pár napig egészséges, utána kezdôdik minden elölrôl, heti-2 heti rendszerességgel az orvosnál vagyunk, aki legtöbbször Nurofent adat a kisfiamnak. Múlt héten szerdára gyógyult ki egy torokgyulladásból, amit az ovis testvérétôl kapott el, tegnapra (vasárnap) már megint köhög és folyik az orra. Ma reggel vettem észre a következô fogacskát. Mivel tudnám ezt az állandó betegeskedést megelôzni? Már annyira sajnálom szegényt, hogy állandóan beteg és gyógyszerezni kell! A másik problémánk pedig a tej adásának elkezdésével kapcsolatos! Kisfiam 11,5 hónapig kapott anyatejet, elôtte talán egy doboz sima tápszert kapott kiegészítésnek, mert azt gondoltuk azért ébred fel éjjelenként nagyon sokszor, mert nem elég az anyatej. 1 éves korában folyamatosan szerettem volna átállni tápszerrôl tejre, de ekcémás lett az arca, könyöke. Be is fejeztem a tej adását, vissza tértem volna a tápszerre, de nem itta meg, sok fajtát kipróbáltunk, egyiket sem, és más fajta tejet sem, löki el a kezemet, ahogy megérzi a tej, tápszer ízét a pohárban. Ez utalhat tejallergiára, és arra lennék még kíváncsi, hogy lehet-e összefüggés a tejallergia és a betegeskedés között? Válaszát elôre is köszönöm, Renáta

Lehet összefüggés. Javasolnám a tejallergia kimutatását és ennek megfelelô tápszeres beállitását.
(Dr.Gimesi Anna)

4445. Gyakori széklet, hasmenés (16 hónapos kislány) (2010.03.29. )
Tisztelt doktornô! Kislányom 16 hónapos. Már mindent eszik. Azonban naponta többször 2-3-szor van higabb széklete. Ilyen elôfordult már hónapokkal ezelôtt is 1 hétig, de elmúlt. Most már 2 hete tart ez a gond. A gyerekorvosunk azt mondta hogy ez nem gond, de adjak neki ún. Pro+kid granulátumot, amitôl helyrejön. Már 8 napja kapja. Van 1-1 keményebb széklete is, de nagy része még most is hasmenés jellegû. Azóta rosszabbul is alszik éjszaka. Lehet hogy a hasa is fáj. Az étvágya változó. A súlya jó, 11 kg. Nagyon aggódom, hogy valami ételallergiája van! Kérem adjon tanácsot. Köszönöm.

Elôször a széklet tenyésztéssel a fertôzést kell kizárni. Étkezési naplót érdemes irni, mert akkor az segithet annak a kideritésben, hogy az ételek közül melyiknél merül fel az allergia.
(Dr.Gimesi Anna)

4446. Alvásgondok és személyfüggés (9 hónapos kisfiú) (2010.03.29. )
9 hónapos a kisfiam, és olyan problémánk van, hogy nem tudjuk a kiságyában elaltatni, akkor sem, ha fáradt. Megtettük már azt, hogy nem vettük ki a kiságyából, pedig már nagyon álmos és fáradt volt, nagyon sírt, de ilyenkor sosem fárad el annyira, hogy el tudna aludni (1,5 óra után sem). Ahogy kivesszük, máris elalszik, mert mégiscsak elfáradt annyira, hogy rögtön elalszik, de ilyenkor nem tudjuk visszafektetni az ágyába, mert amint letesszük, már fordul is meg és feláll sírva a kiságyban. Nagyon nagy probléma ez nekünk, mert tényleg semmit nem lehet így csinálni a gyerek mellett. Nagyon gyors és nagyon hatékony segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom, hogy meddig bírja így a család.
A másik probléma, hogy kisfiam nagyon, sôt rettentôen függ tôlem, azaz rettentôen ragaszkodik hozzám. Ha az apja kezében van, esetleg a hasán próbálja elaltatni, állandóan engem keres a szemeivel és sír, hogyha nem lát. Ez a sírós állapot akkor is fennáll, hogyha kimegyek a szobából és ô a kiságyában van. Nem tud játszani a játékaival, mert ahogy még csak felálltam a mi ágyunkról, már tudja, hogy ki akarok menni a szobából, és rögtön sír, hogy vegyem ki, meg ne menjek sehová. Sajnos ez is egy áldatlan állapotot szül a családban.

Valószinû már a terhesség alatt is izgult és ilyenkor nagyon határozottan kell viselkedni a gyermekkel szemben. Leirni könnyû, de betartani nehéz. Egy napirendet kell kialakitani és persze sirni fog, de ha érzi, hogy rá is sorkerül, de mindig nem lehet ott, akkor menni fog. Meg kellene próbálni az ágy helyzetén változtatni és ugyanugy határozottnak lenni.
(Dr.Gimesi Anna)

4447. Tejallergia terhesség alatt (2010.03.29. )
Tisztelt doktornô! Terhességem idején ekcéma jelentkezett nálam, ami korábban nem (illetve csak gyermekkoromban) fordult elô nálam. Kislányom azóta megszületett, 19 hónapos, és tejfehérjeallergiát állapítottak meg nála. Az én ekcémám elmúlt. Most ismét kismama vagyok, 21 hetes, és újból elôjött, igaz most más területen az ekcémám. S észrevettem, hogy tüneteim bármilyen tejtermék fogyasztása után felerôsödnek. Lehetséges, hogy rejtett tejallergiám van, amit a terhesség elôhoz? Mekkora az esélye annak, hogy következô gyermekem is tejallergiás lesz? Mit a teendô ilyenkor, s egyáltalán hogyan pótoljam a tejtermék miatt hiányzó, ám a pocaklakó számára fontos kalciumot? Köszönettel: TR

Biztosan összefügg. Érdemes a diétát tartani a terhesség és a szoptatás alatt is, mert akkor kevesebb allergén jut át a magzatba.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2010.04.01.
4448. Elem került a szájába (14 hónapos kislány) (2010.04.01. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 14 hónapos. Tegnap játszott bátyja elemes játék magnójával, a mikrofonjába gagyarászott, talán be is kapta. Szoktak vele együtt játszani, bohóckodnak, kisfiam énekel bele, kislányom nevet rajta. Pár perc elteltével láttam, hogy pöttyök vannak körben, gyorsan elvettem kislányom, megnéztem a magnót, hát az elem folyott belôle ki. Annyira megijedtem! Gyorsan letörölgettem kezét, száját, kitörölni nem tudtam, nem engedte. Nem tudom mehetett-e a szájába, kezén mennyi lehetett. Kérdésem ehhez kapcsolódik! Mi baja lehet, ha ment a szájába??? Nyálkahártyáján nem láttam felmaródást, egyébkén bárányhímlôs, és térképnyelve van, a hímlô miatt egyébként is volt rajta egy folt. Kezén sem láttam semmit, én is megfogtam az elemet és nem marta meg a kezem, ezért szerintem az övét sem, ha hozzáért. Késôbb kell valamire figyelnem??, Felszívódhatott bôrön keresztül is? Higanymentes elem volt, nem a ceruza, a közepes méretû. Kimutatható ez esetleg vérbôl, hogy van-e a szervezetében nehézfém??? annyira ideges vagyok emiatt, nagyon féltem a kislányomat! Válaszát elôre is köszönöm!

Szerintem, ha a szájában nincs felmaródás, akkor nem történt baj, de javaslom, hogy hívja fel telefonon a Heim Pál Kórház toxikológiai osztályát.
(Dr.Tausz István)

4449. Szobatisztaság (3 éves kisfiú) (2010.04.01. )
Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következô: van egy 3 éves kisfiam (pontosan 3 év 3 hónapos), aki székletét a bugyijában végzi, soha nem kakilt még Wc-be. A pisilés is valamivel több, mint 3 éves szülinapja után tudatosult benne, hogy Wc-be kell, most már nem pisil be, ezzel nincs gond. A kakilást nem is mondja elôre, csak ha már megtörtént. Mit lehet ezzel kezdeni? Én már ígértem neki mindent, de nem sikerült még rávenni arra a gyermeket, hogy a nagydolog ne a bugyijába menjen. Várom válaszukat! Tisztelettel: egy aggódó anyuka

Semmi probléma, a kakilás lassabban érik, nyáron vegye le a bugyiját és így megtanulja a wc-be kakilást.
(Dr.Tausz István)

4450. Erôs nyálfolyás (5 éves kisfiú) (2010.04.01. )
Üdvözlöm, T.-rôl szeretnék Öntôl tanácsot kérni. Kisfiam 5 éves és folyik a nyála. Van olyan idôszak amikor kevésbé, de van amikor jobban. Mikor elkezdtek a fogai jönni, akkor kezdôdött és ráfogtuk arra, hogy amiatt van. Mikor már nem volt a fogzás korszakában, akkor is huzamosabb ideig itthon szakállkát adtam rá, amit többször cserélni kellett egy nap, mert mindig átázott a nyáltól. Most óvodába járunk, már szakállkát régóta nem hordunk, de sokat rá kell szólnom, hogy töröld meg a szádat, vagy hogy nyeld le a nyálad, mert a nyála az állán van. Voltunk már ezzel a problémával fül-orr-gégészeten, de azt mondták hogy semmilyen elváltozást nem látnak, igaz csak belenéztek a szájába. Szeretném megkérdezni, hogy valóban lehet-e ez még 5 évesen is egy rossz szokás /mert többen ezzel nyugtatnak/, vagy pedig utalhat valami másra is? Esetleg túltermelhet a nyálmirigye, és ezt a sok nyálat már nem bírja lenyelni? Kérem adjon tanácsot, vajon mitôl lehet ez, és hová fordulhatnék a problémámmal? Elôre is köszönöm segítségét Üdvözlettel: Tünde

Ha az óvodában jól teljesít és nincs probléma vele, akkor a nyáladzás csak rossz szokás.
(Dr.Tausz István)

4451. Oltás idôpontja (20 hónapos kisfiú) (2010.04.01. )
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megtudni, hogy jelenleg kisfiamnak a 18 hónapos oltása csúszott vagy betegség miatt vagy az én betegségem miatt vagy éppen férjem lett beteg és féltem ráoltatni, hátha ôk is elkapták már az adott dolgot! A 15 hós oltás után a kicsi \'bekurppolt\' ezért sem merem már csak teljesen egészségesen oltatni, ugyanis akkor náthás volt egy kicsit mikor megkapta az oltást és elôtte héten még lázas beteg... + prevenart is kapott ezzel egy idôben. Jelenleg hó végén lesz 20 hónapos és a hétfôi adás elmarad, amirôl nem tudtam és most mentünk volna az oltásra. A következô héten megyek a gyermekkel kardiológia kontrollra, mert sajnos WPW-s és ezért nem merem két nappal a kontroll elôtt beoltatni, mert lázasan nem vihetem a kontroll vizsgálatra és kissé félek az oltás esetleges következményeitôl is a 15 hós oltást követôen. Viszont a mostani kardiológia kontrollt követôen pár napra el kell utaznunk! Így lehet, hogy csak április közepén tudnám oltatni! Várom megtisztelô válaszát!! Köszönettel: Zsanett

Betegen valóban nem célszerû oltani, de a kardiológiai kontroll után javaslom az oltást. 3 hónapos csuszás már problémát jelenthet. Szerintem az oltás fontosabb, mint az elutazás.
(Dr.Tausz István)

4452. Gyermeknôgyógyászat (1 éves kislány) (2010.04.01. )
Tisztelt doktor úr! Kislányom 1 éves, ma vettem észre, hogy zöldes folyása van, ami késôbb véres is lett, fenekén, hüvelyén gyulladás nem látható. Láza, fájdalma nincs. Elvittem az orvosunkhoz, aki a liszt teljes elhagyását javasolta, valamint írt beutalót a (felnôtt) nôgyógyászatra. Kamillás ûlôfürdôt, és laktacidos lemosást javasolt. Konkrétat nem tudott mondani, hogy milyen vizsgálat lehetséges, vagy hova fordulhatok. Kérdésem a következô: Ilyen problémával hova fordolhatok, milyen vizsgálat javasolt, mit tegyek, mi lehet a probléma!? Esetleg tudna nekem segíteni, hogy hova vihetem kivizsgálásra, hol foglalkoznak Magyarországon ilyen problémával? Nagyon aggódom gyermekemért. Segítségét elôre is köszönöm! Andrea

Gyermeknôgyógyászati vizsgálat javasolt, nem tudom, hogy merre lakik, de biztosan lakhelyéhez közel is van gyermek- nôgyógyászati rendelés.
(Dr.Tausz István)

4453. Száj-berepedezés (4 éves kisfiú) (2010.04.01. )
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 4 éves kisfiam és már egy hónapja nagyon berepedezik a szája. Szoktam krémezni, de nem igazán tudom helyrehozni. Lehet valami betegsége? Köszönettel: Ibolya

Ez lehet ótvar, ekzéma, herpes következménye is, látatlanban nehéz megmondani.
(Dr.Tausz István)

4454. Átfordulás (7 hónapos kislány) (2010.04.01. )
Tisztelt doktor Úr! (7 hónapos kislány) A kislányom már 5 hónapos korában átfordult minden irányba. Az utóbbi idôben viszont nem hajlandó erre. Ha erôltetem akkor megfeszíti magát. Kérdésem az, hogy mitôl lehet ez és azt, hogy köze lehet e ahhoz, hogy 2,5 hónaposan ferde nyakat állapítottak meg nála. E miatt rendszeresen gyógytornára járunk és szinte teljesen meg is gyógyult! Válaszát köszönöm: Julcsi

Ha megállt a fejlôdése és nem fordul meg, akkor javaslom, hogy mutassák meg gyermekneurológusnak és egy korai fejlesztô központban.
(Dr.Tausz István)

4455. Hajhullás (4426.) (31 hónapos kislány) (2010.04.01. )
T doktor úr ! Szeretnék válaszolni a doktorúrnak a 4426-os kérdésemre. A hajhullásról irtam és a neuroblasztomáról. Nem kap semmilyen cystostatikus, sem sugárkezelést a kislányom,mert sikeres volt a daganat kivétele, körülményei és igy csak kontrollra kell járni vele (UH, vérvétel). Köszönöm válaszát

A vérvétel kapcsán érdemes lenne a vasat megnézni.
(Dr.Tausz István)

4456. Allergia gyógyszer (4 éves kislány) (2010.04.01. )
Tisztelt doktor úr! Kislányom 4 éves. Szedheti-e a Citrizen Hexal nevû cseppet? Allergiára szedi! Köszönettel S.né

Ha szükséges, akkor nyugodtan szedheti.
(Dr.Tausz István)

4457. Megdagadt arc (10 éves kislány) (2010.04.01. )
Kedves Doktor úr. Lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretném ha válaszolna, köszönöm elôre is. Tavalytól megdagadt a felsô ajka a kislányomnak, aki 10 éves elmúlott! Most már MEGDAGADT az alsó is, orra még félarca és az is csak a bal. Most járunk vele az orvosnál, nem tudják mi ez. Még mindig lement 5-6 nap 3 alkalommal történt vele, soha nem volt még idáig ilyen. Nem tudok rájönni semmi képpen. Elôre köszönöm

Sajnos látatlanban nem tudok véleményt mondani, akár a fogától is lehet.
(Dr.Tausz István)

4458. Szobatisztaság (3 éves kislány) (2010.04.01. )
Tisztelt Doktor Úr! Májusban lesz 3 éves a kislányom és még nem szobatiszta. Gyerekorvosunk azt javasolta, hogy nyárig ne is foglalkozzunk a témával (tavaly nyáron már próbálkoztunk sikertelenül). Elméletben mindent tud a bilizésrôl, vécézésrôl, de szólni soha nem szólt, még széklet esetén sem, még utólag sem. Pár napja úgy döntöttem, hogy most már leveszem a pelust itthon és meglátjuk mi lesz. Ezt már töbször kipróbáltam pár napig, de még a pisis ruha sem zavarta, játszott tovább. Most annyit már sikerült elérni, hogy amikor csurog, akkor szól és utána egybôl kezd levetkezni, tehát már zavarja. De bilibe még véletlenül sem sikerült semmi, ha ráül akkor már el is felejti miért ül ott. Most nem tudom, hogy adjam-e vissza a pelust, vagy tartsak ki addig, amíg végre sikerül. Nem érett még rá, vagy csak gyakorolni kell még? Óvodába majd szeptembertôl megy, tehát ilyen szempontból ráérünk, csak már egyre több negatív visszajelzést kapok barátoktól, rokonoktól, minha én lennék a lusta, hogy még nem szoktattam bilire a gyereket.

Sajnos a szobatisztaságot nem lehet siettetni, az idegrendszernek meg kell érnie. Tegye vissza nyugodtan a pelenkát, majd nyáron próbálja meg újra.
(Dr.Tausz István)

4459. Fenistil és szoptatás (5,5 hónapos kisfiú) (2010.04.01. )
Tisztelt Doktor úr! Kozmetikum által kiváltott allergiás reakcióra Fenistil 24-et írtak fel számomra. 5 és fél hónapos babámat szoptatom (ezt az engem vizsgáló orvossal is közöltem) és a tájékoztató szerint ez esetben a gyógyszer nem ajánlott. Tanácstalan vagyok. Mit tegyek? Nem szeretnék ártani a kisfiamnak. Válaszukat köszönöm! Üdvözlettel: DBK

Nyugodtan szedheti a Fenistil tablettát.
(Dr.Tausz István)

4460. Rett szindroma (13 éves kislány) (2010.04.01. )
Rett szindromas 13 eves kislanyom 153cm, de csak15kg. Nem tud jarni 4eves kora ota, beszelni egyaltalan nem tudott sosem. Erosen nyalaskodik, 4eve ujra nem szobatisza. Erdeklodnek, hogy tanithatnam meg szobatisztasagra? Sulygyarapodasa keves, nem jo etvagyu. Mit tehetnek ellene? Nyalaskodasat hogyan lehetne csokkentenni?

Javaslom, hogy keressenek fel egy korai fejlesztô központot, vagy a Rett szindroma alapítványt.
(Dr.Tausz István)

---------------------
Magyar Rett Szindróma Alapítvány
http://www.rett.hu/

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |