válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1842-1860. )
1842. Étvágytalan (2007.12.27.)
Kislányom 9 hónapos, két kérdésem lenne:
- Immun-ELFO:IgG:533(mg/dL), IgM:46, IgA.9 Mit jelent ez a jövôre nézve? Eddig kétféle választ kaptam: kinövi (kinôheti??? ill. ha igen, hogyan tudom elôsegíteni). Gyenge immunrendszere van, ezért ne hordjam óvodába, mintha ez egyfajta fogyatékosság lenne - ezt a védônô mondta, amin elcsodálkoztam, mert eddig az orvosok egyáltalán nem törödtek ezzel az értékkel. Másrészt az óvoda megvonása esetén nem lehet az, hogy az iskolában halmozottan visszaüt, hiszen sok betegséggel csak akkor találkozna?
- 9 hónaposan "csak" 6 kg (Szül. súly:2850g). Sajnos mióta az étkezések nem csak szopiból állnak, egyszerüen nem megy rendesen a súlya. A próbléma ott kezdôdôtt, hogy a tápszerbôl alig eszik jelentôs mennyiséget (átlag:20ml). Fôzelékket még úgy ahogy, de egyszerre nagyobb adagot nem eszik. Gyümölcsbôl szinte nem fogad el semmit, vagy csak keveset. A tejtermékeket egyszer lelkesen eszi, máskor elcsapja a fejét. Néha már nagyon el vagyok keseredve... Egyszerüen nem tudom miért nem élvezi az étkezéseket??? Pedig sohasem erôltetem, ha nem kér nem zaklatom tovább. A háziorvosunk tanácsára megpróbáltam ritkábban etetni, de ez sem hozta meg a kívánt eredményt, ugyanúgy csak keveset evett. Hiába tudom, hogy változatosan kellene táplálnom, de egyszerűen már ott tartok, hogy örülök ha valamit eszik... Sajnos a szopit sem aknázza ki annyira mint lehetne. Voltunk kórházban kivizsgáláson, de semmi szervi bajt nem találtak. Amúgy nagyon nagyon eleven, életrevaló kislány, tehát látszólag semmi baj. De mégis... Mit tudok tenni, amivel megjönne az étvágya? Homeopátia segíthet? Ön mit tanácsol, mit mikor hogyan egyen, lehet, az egészet elrontottam? Egyáltalán baj, hogy Ô nem egy "átlagos" gyerek? A robulálok nem csak elfednek valamit és megzavarják a természetes arányokat? Hogyan lehetne a valódi problémára rájönni? Lehet-e összefüggés a csökkent IgA és a súlya között? Köszönettel: MNB
Az immunológiai értéket jól irta le? Az ugyanis nem mutat IgA csökkenést? A sulygyarapodás nem szokott egyértelmüen irányadó lenni. Az a fontos, hogy fehérjébol elég mennyiséget egyen meg.
(Dr.Gimesi Anna)
1843. Csak szopizik (2007.12.27.)
Tisztelt doktornô! Kisfiam 15 hónapos és 9100 g. Születési súlya: 4000 g. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, nem szopizott sokat, a mellem többször be is gyulladt. Semmilyen tápszert nem fogadott el, semmilyen formában (kiskanál, cumisüvegek, pohár). Kb. 9 hónapos koráig a tejpépet és a banánt elfogadta. Azóta csak pár harapás kenyéren és az anyatejen él. Kanalat a szája közelébe sem enged, zöldséget, gyümölcsöt saját kezébôl sem eszik. Ha kanalat adok a kezébe, csak "festeget" az étellel. A "felnôtt" ételekkel is próbálkozunk - sikertelenül. A bátyja 3 éves és nagyon jó étvágyú kisgyerek - ez sem inspirálja. Mivel az energiaigénye egyre nagyobb, egyre többször cicizik - helyre és idôpontra való tekintet nélkül. Ha leülök, "támad". Éjjelente már köztünk alszik és "kiszolgálja magát". Sokszor hallom a kis pociját korogni. Mindez nagyon kimerítô lelkileg és testileg is, mert a szopizással folyamatosan magához láncol. A gyermek háziorvos az elválasztását sürgeti. Szerinte akkor "ráfanyalodna" a rendes ételekre is. Viszont akkor az a kis anyatej sem lenne a szervezetében. A két véglet között ingadozom, nem találva a helyes megoldást. Aggódom, hogy elôbb utóbb hiánybetegségek lépnek fel nála a hiányos étkezés miatt. Inkább viselkedési, mint szervi problémára gondolok. Tanácsát elôre is köszönöm, és kellemes ünnepeket kívánok!
Köszönöm a jó kivánságokat és bizom abban, hogy jövore is tudok segiteni. Az elválasztás célszeru lenne és igy bizony igen fárasztó helyzetben van. Azt gondolom, anyatejes pépeket kellene adni neki és jó lenne, ha nem lenne mindig elérheto. Tudom, hogy nem könnyu, de meg kell törni jóindulatuan a gyermek ellenállását, és higgye el, én is voltam hasonló helyzetben, és igazán egyszercsak magától megoldodott.
(Dr.Gimesi Anna)
1844. Gyulladás, fertôzés (2007.12.27.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 15 hónapos van egy 5 éves fiú testvére is. A nagyobb fiamnak gégegyulladást álapitottak meg, rá 3 napra a kicsinek torokgyulladása lett, erre amoxicilin-b és ippecacuanaet szedett 5 napig. A gyógyszer abbahagyása után 2 nappal elkezdett hányni, nem evett és nem ivott, aluszékony és tehetetlen volt. Tüdôgyulladásra kezelték: 5 napig kapott zinacef inj. és mellé ippecacuanaet. A szuri alatt semmilyen tünete nem volt!!! A kontroll után sumetrolint írt az orvos 5 n-ig! Abbahagyása után egy napra hasmenés jelentkezett, másnapra ez vízszerű-nyálkás világos színű lett és napi3-ról napi 15-re emelkedett a száma. Láz egyszer jelentkezett, de 38,6 volt! Tudattam az orvossal, hogy a szomszédban vírusos hasmenés van! Az orvos rögtön zinacef-inj. akart, de én szúrás helyett a zinnat 125mg. susp.választottam. Emellé hasfogót és normaflorat kaptunk. Ezt jelenleg 2-ik napja szedjük sikeresen (nem hányta ki a kanalast), de a hasmenés nem javul és eléggé beesett a kutacsa. INNI iszik elegett, de enni nem igazán akar. MA a nagyobb gyerek is elkezdett hányni és köhög is! A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a picinél valami más a háttérben, amin esetleg az orvos átcsúszott, vagy kell-e esetleg jobban kivizsgáltatni és kell-e félnem v. mikor kell már félni a kiszáradástól? A két gyerek betegsége között lehet-e valamilyen összefüggés? Elôre is köszönöm válaszát!
A két gyerek között bizonyosan van összefüggés, de a korkülönbség miatt a kicsi helyzete a nehezebb. Én kevesebb és gyengébb antibiotikummal kezeltem volna, hiszen egy kifejezett bélgyulladás alakult ki, amely igen nehezen jön helyre. Fehérjementesen kellene táplálkozniuk, sok egyszeru folyadék és normoflor, legalább két hétig. Ha utána is van még hasmenése a széklet vizsgálatra is sort kell keriteni.
(Dr.Gimesi Anna)
1845. Candida Albicans (1836. kérdés) (2007.12.27.)
Tisztelt Doktornô! Köszönöm a válaszát. Találkoztam egy Magyarországon állítólag még nem törzskönyvezett homeopátiás golyócskával, egyébként az egyik ismert külföldi cégnek a terméke, melynek többi termékét itthon is lehet kapni. Ez tehát a Candida Albicans gombából elkészített golyócska, azt hiszem a neve is ez. Ezzel Ön szerint merhetünk próbálkozni? Vagy van valami más, amit Ön ajánlana? Válaszát elôre is köszönöm és Kellemes Ünnepeket kívánok! N. Rita
Ez nem ujdonság nosodáként kapható candida alb.d30-as, amivel szoktunk próbálkozni, de sokáig kell szedni.
(Dr.Gimesi Anna)
1846. Szalmonella és táplálkozási probléma (2007.12.27.)
Jónapot kívánoK! A kisfiam augusztusban volt 2 éves. Júniusban derült ki hogy szalmonella fertôzést kapott, kórházban volt 10 napig, infúziót kapott és tejmentes diétát rendelt az orvos, valamint kapott antibiotikumot is. A szalmonella fertôzés egyébként nála csak heveny és elhúzódó hasmenésben és étvágytalanságban jelentkezett. A felépülése után, amikor vissza akartunk térni a tejes étrendre, kiderült, hogy fáj, illetve megy a has a minimális mennyiségű tejterméktôl is. Ekkor a gaszrtoenterológus fôorvosnô még a laktóz érzékenységre gyanakodott, de elrendelt egy teljes vérkép és egy ételszerológia labor vizsgálatot. A vizsgálati eredmény teljeskörüen negatív lett. Közben laktózmentes tejet és laktózmentes tápszert kaptunk. Érdekes módon a tápszertôl látványosan fájt a hasa, míg a laktózmentes tejrôl ez nem volt elmondható. A fôorvosnô azt mondta, hogy annak ellenére hogy a laboreredmény negatív lett, és nincs bôrtünete csak súlyelmaradása, tejérzékeny. Az elôzményekhez az is hozzátartozik hogy sajnos újszülött korától nagyon érzékeny volt a gyomra, a két hónaposan kapott antibiotikumtól úgy begombásodott, hogy 3 hónapba került mire kitisztrult a szervezete. Sajnos szoptatni is csak 3,5 hónapos koráig tudtam. A kezelés végére pedig a sok hasi fájdalomtól pedig már az étel látványától is heves sírásban tört ki és tiltakozott. Innentôl kezdve minden evés egy kinlódás és erôpróba. A kérdésem az hogy ez a fajta tejérzékenység kinôhetô-e vagy egy életre küzdeni kell vele, illetve hogyan lehet biztosan megállapítani hogy valóban ez-e a problémája, ha a laborvizsgálat ezt nem igazolja.
Sajnos igy számomra nem értheto a helyzetük, hiszen ha tejalapu termékeket kap és nem mutatható ki a tejérzékenység, akkor mire alapozzák. A laktózmentes tejtol nincs probléma, akkor miért nem ezt fogyasztják? Sajnos a távlati kérdésére igy nem tudok válaszolni, hisz a diagnozis is bizonytalan, lagalábbis számomra.
(Dr.Gimesi Anna)
1847. Súlyprobléma (2007.12.27.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam májusban született, 38. hét elején, 2700 g súllyal. A 3. hónapban már megduplázta a súlyát, nagyon szépen hízott. Ettôl kezdve azonban alig növekszik a súlya, volt, hogy már fogyott is. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, azóta napi egyszer eszünk pépes zöldséget, gyümölcsöt. Jelenleg 6110 g, és elmúlt 7 hónapos. Egy hónap alatt legutóbb 300g-ot hízott. Amúgy egy nagyon kiegyensúlyozott baba, mozgása a korának megfelelô, szinte állandóan mosolyog, kommunikál. Egy hete már tápszeres tejpépet is adunk neki a háziorvosunk javaslatára, amelynek én nem örülök, mert szerettem volna tápszer nélkül táplálni. Anyatej van rendesen, jelenleg is napi 5-6-szor szopik. Egy hasmenés miatt kórházban voltunk, de nem kellett bent maradni, mert szerencsére nem volt komoly a fertôzés, azonban a súlya miatt gasztroenterológiai vizsgálatot helyeztek kilátásba. Kérdésem az, hogy Ön szerint is javasolt-e gyermekem kivizsgálása ezzel a súlyproblémával, vagy megnyugodhatok, alkalti tulajdonság is lehet ez a súly. Köszönöm válaszát!
Persze alkati tulajdonság is lehet, a leirt sulygyarapodás körülbelül megfelelo, hiszen fél éves korára meg kellene dupláznia a sulyát. Én még várnék a további vizsgálatokkal.
(Dr.Gimesi Anna)
1848. Folyadékigény (2007.12.27.)
Tisztelt Doktornô. Kérdésem az lenne, hogy mennyi folyadékra van szüksége egy fél éves csecsemônek. Azért kérdezem mert sajnos az én fiam alig iszik folyadékot. Megkináltam már mindennel, de egyszerüen nem akkar inni többet mint 50 ml folyadékot naponta. Hozzá teszem, hogy kb. még iszik egy 250 ml tápszert hozzá. Válaszát is elöre köszönöm.
Ha szopik 5x megfelelo mennyiséget, és ennyit iszik hozzá, az elég lehet.
(Dr.Gimesi Anna)
1849. Nem szeret aludni (2007.12.27.)
Tisztelt Doktornô! Nagyobbik lányom 3 éves és kimaradt a délutáni alvás. Soha nem szeretett du. aludni, mindig ölben vagy gyerekkocsiban aludt el. Igyekszem este korán lefektetni. Éjszaka 9-12 órát is alszik, viszont nyugtalan alvó születése óta. Nagyon szeret óvodába járni, de látom, hogy fárasztja és jó lenne pihenni du. Mitévô legyek? Csak fegyelmezéssel tudnám lefektetni, de ezt nem akarom. Nagyon sokáig minden du. sírva ébredt fel. Harmonikus családban élünk, eltekintve attól, hogy a férjem sokat dolgozik. Sok idôt töltök mindkét lányommal, féltékenységrôl nincs szó, de mindkettônek nagy szüksége van rám. Mi az oka, hogy nem szeret lefeküdni? Köszönettel H. I.
Lehet, hogy nagyon aktivan éli meg a napjait és ezért nehezebben tud kikapcsolni. Talán több idot kellene levegon töltenie, vagy egy kis sportot próbálni.
(Dr.Gimesi Anna)
1850. Tejérzékenység (2007.12.27.)
Kedves Doktornô! A kislányom 20 hónapos és tejérzékenységet álapítottak meg nála, igaz csak a laza széklete (április óta) és bôrtünetei alapján, minden más vizsgálati eredményünk negatív. Most szigorú tejmentes étrendet kell betartanunk és ezzel kapcsolatosan lenne pár kérdésem. Amiben savópor van, azt is mellôzni kell? Azokat a termékeket se eheti, amire az van írva, hogy olyan üzemben készülnek, ahol tejtartalmú élelmiszerek is vannak? Azt tudom, hogy a liga margarint tejérzékenyek is fogyaszthatják de, az olyan margarint, aminek az összetétele pl: növényi olaj, növényi zsír, víz, stb is jó neki? Esetleg a termékeken milyen néven kell keresnem, amit kerülnük kell? Mert nagyon sok terméknél nemigazán egyértelmű. Elôre is köszönöm a segítségét. Kné Zsuzsa
A tejsavos illetve tejtartalmu élelmiszereket gyártók termékeit is kerülni kell. Tejfehérje, tejsavó tartalmuakat feltétlenül kerülni kell. Sajnos általánosságban tudom azt javasolni, hogy mindent el kell olvasni, összegyüjteni a bizonytalannak tuno termékek leirását, és megkérdezni.
(Dr.Gimesi Anna)
1851. Vesetágulat és fejméret (2007.12.27.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 és fél éves és vesetágulata van. Az utóbbi kontrollvizsgálaton az orvos megjegyezte, hogy szerinte túl nagy a gyerek feje, és hogy Ô nem szakértô, de vigyem el ideggyógyászhoz. A férjemre és a családjára ez jellemzô, így örökölhette. Eddig még senki nem mondta, bár igaz, hogy nem kicsi fejű. A 3 éves oltáson a védônô mérte a fejkörfogatát és nem mondott semmit. Szükséges elvinnem kivizsgálásra? Válaszát elôre is köszönöm: Éva
Úgy gondolom, nem.
(Dr.Gimesi Anna)
1852. Hasfájás (2007.12.27.)
Tisztelt doktornô. Kislányom 7-éves, nagyon gyakran fájlalja a hasát a nyár óta. Többször volt hasmenése, hányása. Kétszer voltunk kórházban, egyszer szalmonellát állapitottak meg, rá három hétre bekerültünk egy másik kórházba, ott pedig mandula gyulladást állapitottak meg. Azóta már megint ment egyszer a hasa, meg most is megy a hasa, meg hányt, ráadásul a torka is be van gyulladva. Szeretném tudni, hogy fordulhat elô ilyen gyakran hányás, hasmenés, hasfájás. Kinövi, vagy ez már mindig elôjön neki? Kérem válaszoljon nekem, nagyon el vagyok keseredve. Várom válaszát, tisztelettel Anita.
Ki kell vizsgálni felszivódás irányában.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2007.01.07.
1853. Erôs hányás (2008.01.07.)
Jó estét kívánok! Azt szeretném megkérdezni a doktor úrtól, hogy lehetséges-e az, hogy a 3 hónapos kislányunknak nem bírja a kis gyomra a tápszert? Mert sajnos etetés után adni kell neki egy kis Mildibé HA pótlást. Ma jöttünk haza a Veszprémi kórházból, mert 3 nappal ezelôtt kihányta amit evett, de olyan nagyon hányt, hogy még az orrából is folyt neki! Ott a gyemekosztályon azt mondták, hogy túl van etetve, és így kihányja amit eszik. Ezért azt állapították meg, hogy kevesebb tejet kell neki adni, és így megelôzhetô az hogy kihányja mindet. Ma hazajöhettünk a kórházból, eljött az etetés ideje, sajnos a feleségemnek nem volt elég teje, és pótlást kellett neki adni. Aztán mindent kihányt újra. Már nem tudjuk mit csináljunk vele, nagyon féltjük, nehogy véletlenül megfulladjon. Amúgy a kórházban beállított adagja 120 milliliter-re lett beállítva, ennyit ehet a kicsi!
Az adatokból nem tudom egyértelmuen megállapítani, hogy valóban szükséges-e a babának a tápszer. A jól evo babák, akkor is akarnak enni és tudnak is enni, ha nem éhesek, és ezért elofordul, hogy túleszik magukat.
Javaslataim a következok. Ha a tápszer nélkül a heti súlygyarapodás meghaladja a 100 g-ot, akkor nem szükséges a tápszer adása, mégha úgy tunik is, hogy éhes a gyermek. Ha nem gyarapszik ennyit a baba és szükséges a tápszer, akkor léteznek u.n. AR tápszerek, amiket kevésbé bukik ki a baba.
(Dr.Tausz István)
1854. Szalmonella (2008.01.07.)
Kedves Doktor Úr! Kislányom 22 hónapos és nyáron szalmonella fertôzést kapott. Július végén derült ki a fertôzés és azóta húzódik. A gyereknek csak hasmenése volt, sem láz, sem hasfájás nem kísérte a fertôzést és azóta sincs. Úgy derült ki a fertôzés, hogy én kértem a gyerekorvost, hogy küldjünk széklet-mintát. A széklete napi 1-2-szeri, és véleményem szerint "normális" állagú, de eddig minden mintánk pozitív volt. A kérdésem, hogy mit lehetne tenni, hogy a kicsibôl kiürüljönenek a baktériumok. Lehet-e valamilyen következménye, valamilyen betegség ennek az elhúzódó fertôzésnek? (Sajnos ezidô alatt kétszer is kaptunk antibiotikumot, ami tudomásom szerint elhúzza a betegséget.) Segítségét várva: egy aggódó anyuka
A Salmonella fertozés hordozása tünetmentesen sokáig, akár 1/2-1 évig is eltarthat. Sokan úgy hordozzák a kórokozót, hogy nem is tudnak róla. Az antibiotikum adása nem segít, sot hátráltathatja a gyógyulást. Javaslom a porbiotikumok /normaflore / adását, mert ez a hasznos baktérium ki tudja szorítani a belekbol a kóros salmonellát. Tartós károsodása nem lesz a babának a bactérium hordozástól, de ô fertôz, ezért közösségbe nem járhat.
(Dr.Tausz István)
1855. Herefájdalom (2008.01.07.)
A következô kérdésekre szeretnék választ kapni. Fiam kilenc éves és néha panaszkodik, hogy enyhén fáj mind két heréje. Semmilyen elváltozást nem látunk rajta. Ez elôfordulhat, vagy nagyobb probléma lehet a háttérben. A másik kérdés, hogy a himvesszôjén a bört nem tudja teljesen hátra húzni csak félig, mert rá van tapadva a makk alsó felére. Ebben a korban ez természetes vagy nem? És mit tehetünk? Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: K.Eszter
Mindkét problémával javaslom, hogy keressenek fel egy gyermeksebészeti szakrendelést.
(Dr.Tausz István)
1856. Fejlôdési elmaradás (2008.01.07.)
Tisztelt Doktor! 13 hónapos kisfiam nem akar felülni, se felállni. Sokat eszik, mégsem hízik. Hónapok óta változatlanul 7kg. Eddig vérvételen voltunk, amin minden eredmény jó volt. Milyen szakorvoshoz forduljak?
Általában 1 éves korig fel kell állni, keressenek fel egy gyermekneurológiai szakrendelést. Ha segítség szükséges keressenek meg telefonon.
Magánrendelés s
(Dr.Tausz István)
1857. Rossz evô (2008.01.07.)
Van egy két éves kisfiam, nagyon rossz evö. Ugy kell "beleeröszakolni" az ételt, nagyon le kell foglalni a figyelmét. Születése óta igy étkezik, viszont az édességet enné. A sulya egy évesen 10kg volt, most két évesen alig 12kg, ez normális suly?
Teljesen normális súly, amit leírt. Valószínu, hogy szörpöt, ivólevet, teát iszik sokat a baba, és ezért nem eszik.
(Dr.Tausz István)
1858. Multivitamin (2008.01.07.)
Üdvözlöm! Én a Dr. Lenkei-féle gyerekmultivitaminról szeretnék kérdezni. Mi a véleménye Önöknek errôl a készítményrôl és magáról az orvos állításáról, hogy szinte mindennek az oka a vitaminhiány és minden gyógyítható vele? Szeretném én is, ha gyermekem minél kevesebbet lenne beteg, de van bennem egy kis félelem is, hogy az a vitaminmennyiség, amit Lenkei dr. ajánl, nem túl sok-e egy 3 évesnek? Ebben is szertném kérni Önöket, hogy mondják el véleményüket, mennyi a maximális vitaminmennyiség az egyes vitaminokból 3 éveseknek? Bemásolom, a Lenkei-féle gyerekmulti vitamintartalmát. Összetétel: A-vitamin ö 5 000 NE 1500 mg, D-vitamin ö 400 NE 10 mg, E-vitamin ö 200 NE 161,8 mg, C-vitamin 500 mg, B1-vitamin 150 mg, B2-vitamin 25 mg, B3-vitamin 25 mg, Pantoténsav 25 mg, B6-vitamin 25 mg, B12-vitamin 25 mg, Biotin 25 mg, Folsav 50 mg, Kolin 25 mg, Inozitol 25 mg, PABS 25 mg, Kalcium 250 mg, Magnézium 125 mg, Cink 7,5 mg, Mangán 2 mg, Réz 1 mg, Kálium 22,5 mg, Jód 112,5 mg, Nyomelemek 76 mg, Echinacea angustifolia 50 mg, Echinacea purpurea 50 mg, Antioxidáns keverék 20mg Válaszukat elôre is köszönöm! Üdvözlettel: M.P.
Ezek az értékek általában nem magasak, de nem valószínu, hogy a vitamin szedése után kevésbé lesz beteg a gyermeke, hiszen nem a vitamin hiánytól beteg, hanem a közösségben gyakrabban elkapja a betegséget, ami csecsemokorban szinte természetes.
(Dr.Tausz István)
1859. VACTERL szindróma (2008.01.07.)
Kedves dr úr!2007.-ben VACTERL szindrómás babánk született. Abban szeretném az Önök segítségét kérni, hogy van-e az Önök tudomása szerint olyan szervezet, alapítvány, ahol az ilyen betegséggel küzdô gyermekek családjával lehetne kapcsolatot teremteni... egymás segítségére....:)) hálás köszönettel Kellemes Ünnepeket kívánok!!! Cicapracli
Külön olyan szervezet nem tudok, ahol csak VACTERL szindrómások problémájával foglalkoznak, de a Lánc szövetség krónikus betegek segítségére lehet.
LÁNC szövetség: tel/fax: 349-2716.
www.lancszovetseg.hu
(Dr.Tausz István)
1860. Fejfájás? (2008.01.07.)
Kisfiam 23 hónapos. Ca. 3 hete mutogatja az újjával a halántékát. Nem tud még beszélni, így nem tudom eldönteni, hogy esetleg fáj-e a feje. A viselkedésében nem vettem észre változást. Nem nyugtalanabb, stb. A kérdésem az lenne, hogy elvigyem-e orvoshoz, illetve, hogy lehet megállapítani, hogy esetleg valóban a feje fáj-e. Válaszukat elôre is köszönöm! Tisztelettel: Angelika
Nem valósszínu, hogy fáj a feje, ha nem sír, nem nyugös. Vizsgálattal nem lehet eldönteni, hogy fáj-e a feje a gyermeknek.
(Dr.Tausz István)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |