válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1901-1920. )
Dr. Tausz István válaszai (2008.1.21.)
1901. Szobatisztaság (2008.01.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 2,5 éves 4kg.-mal született, 14 hónapos koráig szopott, nagyon vidám, örökmozgó kiegyensúlyozott gyermek. Nagyon ritkán beteg, az is csak enyhébb lefolyású nátha volt. Elég késôn, 27 hónapos korában kezdett beszélni, de most már -enyhe pöszeséggel- folyamatosan beszél. A nagy problémám az, hogy nem sikerül sehogyan sem szobatisztaságra szoktatnom. Próbáljuk bilivel, WC szûkítövel, reménytelen. Szépen elmondja szóban, hova kellene pisilni, kakilni, de amikor szépen megkérjük hogy tegye, a válasz: "nem, én pelusba fogom csinálni". Mit tegyünk, eröltetés szóba sem jöhet, a szép szó meg nem nagyon használ. Válaszát köszönöm! T.G.
Ne aggódjon kedves Szülo. A gyermekek általában nyáron válnak szobatisztává 2-3 éves korukban. Azonban nem tekintjük kórosnak, ha ez 4 éves korig elhúzódik. Ne eroltesse, magától megoldódik a probléma.
(Dr.Tausz István)
1902. IGA hiány, immungyengeség (2008.01.21.)
Kisfiam 4 éves lesz márciusban. 8 hónapos korában IGA hiányt állapítottak meg. Másfél éves korában izületi gyulladása volt. Állandóan beteg (minden hónapban) vagy hörgögyulladása van, vagy középfülgyulladása van, vagy arcüreggyulladása. 9 hónapos korában asztmát állapitottak meg. Vannak állandó gyógyszerei flixotid, zyrtec, singulair mini, ventolin, és porlasztógépbe berodual. Évente körübelül 8-10 alkalommal van szükség kórházi kezelésre. Szeptember óta 15 féle antibiotikumot kapott szünet nélkül, mert hörgögyulladása van vagy középfülgyulladása van, vagy arcüreggyulladása ami már szeptember óta 2-szer volt. A füle is volt szúrva 3-szor. Az éven már volt megint kórházban tüszös mandulával, hörgögyulladással és tüdôgyulladással. Mikor kiengedték a várképében van egy eltérés 500 a trombocyta száma. 25000 a fehérvérsejt száma. Nem sok ez??? Most is végig csináltuk a bronhovaxum kúrát, de nem segit. Sem az isoprimosim kúra sem. Mindig azt mondják, hogy azért beteg mert IGA hiányos. Ez nekem nem kellô válasz. Nem igaz, hogy nincs rá semmilyen mód hogy ne legyen ennyit beteg, nem tudom kivinni a házból, mert rögtön megbetegszik. 4 napja jöttünk haza, de már megint fáj a torka és köhög. Nem tudom mi tévô legyek! Kérem ha tud valaki segitsen, nem birom nézni hogy a gyermekem állandóan szenved! A súlya 14 kiló nem kevés ez 102 cm. Kérem ajánljanak valamit, hogy jobb legyen az immunrendszere!! Segitsenek!! Egy elkeseredett anyuka!
Sajnos az IgA hiány azt jelenti, hogy az immunrendszere gyenge. Nem tudom, hogy jár-e óvodába, de ha ilyen gyakran beteg, akkor nem javaslom, hogy közösségbe járjon. Beszélje meg a háziorvosával, hogy meghosszabbított GYES-t hogyan tudná igénybe venni. Az IgA hiánynak speciális kezelése nincs. A fertozések elkerülésével az immunrendszer megerosödik.
(Dr.Tausz István)
1903. Szalmonella csecsemôkorban (2008.01.21.)
Kedves Doktor Úr! Most 6 hónapos kislányom egy hónapja lett szalmonellás. A kórházban antibiotikumos kezelést kapott, illetve étkezések elôtt répát adtam neki. A gyakori széklet azóta is tart, 4-5 van naponta. Napi két-három alkalommal adok neki továbbra is répát elôetetésként, azonkívül anyatejet (kb. 500 ml naponta), illetve Nutrilon low lactose tápszert. A széklete állaga nagyon változó: nagyrészt összeálló, "répás", de elôfordul, hogy teljesen híg. Nyákot minden esetben észlelek. A Smecta port egy hétig javasolta a házi gyermekorvosunk, azzal picit ritkult, de mióta nem szedjük, visszaállt a kissé gyakoribb székletürítés. A gyermekorvosunk mondta, hogy most már ritkulnia kell a székletnek, ellenkezô esetben elképzelhetô, hogy még egy antibiotikumos kúrát kell kapnunk. A Normaflore esetünkben nem alkalmazható? Egyelôre még nem ajánlotta a gyermekorvosunk. Egyébként jókedvû, láza, hôemelkedése sincsen. Lehetôleg szeretném elkerülni az újabb kórházi kezelést. Elôfordulhat, hogy még hónapokig eltart ez az állapot és ez természetes, vagy pedig már tényleg múlnia kellene? Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel: K.Babett
A Salmonella ürítés hosszú ideig elhúzódhat, van akinél 1/2-1 évig is eltarthat. Ha nincs naponta 5-6 kifejezett híg széklet és nem okoz folyadékveszteséget a hasmenés, a baba élénk, jókedvu, akkor nem javaslom az antibiotikum adását.
(Dr.Tausz István)
1904. Hasfájós, nyugtalan (2008.01.21.)
Tisztelt Doktor úr ! Kislányom három és fél hónapos. Születése óta nagyon hasfájós. 6 hetes korában, a kórházi kivizsgálások után napi 2x1 Klion kúpot, napi 1 ampulla Normaflore-t, kúraszerûen Diflucan-t (napi 2 ml), ezeken kívül minden evéskor angol vízet, Espumisan cseppet (25 csepp), Papaverin szirupot (1 kávéskanál). 2 és fél hónapos koráig (nekem egy hónapig volt tejem) Milumil HA Start tápszert, ezután - jelenleg is - Alfaré tápszert kap. Fentieket orvosi javaslatra adom a gyermekemnek. Délelôtt Hipp gyümölcsdesszertet, délután Kecskeméti fôzelékfélékhez próbálom hozzászoktatni. Széklete sajnos túlnyomórészt csak szélcsô segítségével van. Este 9-tôl csak maximum fél egyig tud aludni, majd folyamatosan kapálódzik, fejét rángatja, de nem ébred fel. Ilyenkor simogatom a hátát, aminek hatására néhány percre megnyugszik. Napközben sem nyugodt, nagyon nehezen tud elaludni. A szélcsô folyamatos használata okozhat-e valamilyen problémát a késôbbiekre vonatkozóan? A Klion kúra ismétlése hatásos lehet-e, mert nagy különbséget nem észlelek alkamazása során sem? Válaszát elôre is nagyon szépen megköszönöm, üdvözlettel: Sz.Mónika
Ebben az életkorban nem kell minden nap székletének lennie, van olyan baba, akinek akár hetente csak egyszer van széklete, ha a széklet állaga kenocsös, akkor nem javaslom a szélcsövezést. Késobb a rostos fozelék bevezetése után minden nap lesz széklete a babának. A hasfájása pedig attól lehet, hogy mohó és sokat eszik.
(Dr.Tausz István)
1905. Nyirokmirigyduzzanat (2008.01.21.)
Tisztelt Doktor Ur! Van egy 5 eves kislanyom, akinek nagyon duzzadtak es fajdalmasak a nyaki nyirokmirigyei. Eloszor azt hittuk hogy mumpsz, mert laz is tarsult a tunetekhez. Egy nap utan viszont begennyesedtek a mandulai a duzzadas viszont nem fokozodott. Lehet ettol a nyirokmirigyduzzanat? Vedooltast mumpsz ellen nem kapott. Koszonom a valaszat. yviszil
A gennyes torokgyulladás természetes velejárója, hogy a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak. A torokgyulladás gyógyulását követoen, de pár héttel késobb a nyirokcsomók mérete is csökkeni fog. Mumps ellen valószínuleg beoltották a gyermeket, mert a 15 hónapos kötelezo védooltás egyik része.
(Dr.Tausz István)
1906. Nem eszik gyümölcsöt, zöldséget (2008.01.21.)
Azzal a problémával fordulnék önökhöz, hogy lassan 6 éves kisfiam nem eszik semilyen gyümölcsöt, zöldséget és mostanában már hust sem. Pici korban még szerette a gyümölcsöket mindenfélét, de mostanra semmit nem hajlando enni. Azt mondja ô nem szereti. A hust is ugy 2hete mondogatja, hogy nem szereti, nem kér. Mindent megeszik krumpli, rizs, tészta de nem tudom, hogyan vehetném rá, vagy mivel helyettesithetném ezeket a dolgokat. Kezdek aggodni, nehogy valami baja legyen. Elôre is köszönöm. Emôke
Sajnos ebben az életkorban ezek a panaszok nem ritkák. A húst meg kell próbálni a felvágottakkal helyettesíteni, a gyümölcsöt pedig kicsavart természetes zöldség és gyümölcslével lehet pótolni. Szükség esetén vitamin és vaspótlás is szóba jön.
(Dr.Tausz István)
1907. Lábfájás, bokasüllyedés (2008.01.21.)
Jó napot! Kisfiam 3 és fél éves, óvodás. Októberben voltunk orthopédián vele, lúdtalpat állapítottak meg nála, és sarokbetétet kapott. Bokasüllyedése is van, a bokái befelé állnak. Pár hónapja panaszkodik szegénykém, hogy fáj a lába. A térdét, attól lefelé a lábát fájlalja. Általában a bal lábát, de fájlalta már a jobbat is. Általában este, vagy délután panaszkodik, néha adok neki Panadol szirupot, az segít neki. Háziorvosunk azt mondta, hogy ez valószínüleg növekedési gond, és lehet a lúdtalp miatt is. Igaz ez? Én nagyon aggódok! Nagyon mozgékony, aktív kisfiú, rengeteget szalad itt a lakásban is. Kérem adjon tanácsot, kell-e vele újra szakorvoshoz mennem, vagy tényleg csak növededési probléma? Ha fáj neki, mivel kezeljem? Tud ajánlani esetleg valami kenôcsöt? Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: Zsuzsa
Ha a panaszok nem szunnek, akkor ismét mutassák meg szakorvosnak és, ha ennek ellenére is megmaradnak a panaszok, akkor vérkép vizsgálatot javaslok. Flector kenocsöt meg lehet próbálni. /recept nélkül kapható/
(Dr.Tausz István)
1908. Görbe láb (2008.01.21.)
Szép napot! A. Andrea vagyok, a kislányom pedig 15 hónapos, a lába görbe, de csak bokától a térdéig, a lábfeje viszont normálisan áll elôre felé. Egy éves korában tanult meg járni, akkor nagy terpeszben mint a "Cowbojok", gondolom az egyensúly miatt, de ez azóta már változott. Azt szeretném kérdezni, hogy ez így normális és még várjak és kiegyenesedik, vagy forduljak minél elôbb orvoshoz vele. Válaszát elôre is köszönöm.
Mutassa meg othopédián, lehet, hogy kevés D vitamint kapott a baba, vagy nem szívódott fel.
(Dr.Tausz István)
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.1.28.
1909. Néhány szót mond csak (2008.01.28.)
Tisztelt Doktornô! 3éves fiú unokám nem akar beszélni. Néhány szót megtanult kimondani, ezek a mama , papa, apa, kutya, baba, szia, hinta és néha mást is kiejt egyszer, de nem ismétli meg. Értelmes, egészséges gyermek. Maga által kialakitott jelekkel megérteti magát. Fog-e beszélni ? Kihez forduljanak a szülei tanácsért, hogy fejlôdését elôsegitsék?
Már ilyen korban ennél többet kellene tudnia. Azt gondolom a beszédvizsgáló szakrendelésre a Halmi utra kellene a háziorvosuktól beutalót kérniük, hogy felmérjék a helyzetet.
(Dr.Gimesi Anna)
1910. Sovány gyerek (2008.01.28.)
Kedves Doktornô! Kisfiam októberben múlt 4 éves. Most 101cm magas és 13,5 - 14kg körüli a súlya, és elég lassan gyarapszik. Normális ez? Nem tûnik betegnek, vidám, sokat játszik és "rosszalkodik", okos, szóval ilyen szempontból teljesen rendben van, csak az evéssel vannak gondok. Elég keveset eszik. A férjem is és én is gyerekkorunkban elég soványak voltunk, csak már kezd elbizonytalanítani, hogy állandóan azt hallom, hogy "de sovány ez a gyerek!". Válaszát elôre is köszönöm. Üdvözlettel, Niki
Ha jó étvággyal, de keveset eszik és lassan gyarapszik, hossznövekedése is egyenletes, akkor nem kell idegeskedni.
(Dr.Gimesi Anna)
1911. Gyakran ébred, alva mászik (2008.01.28.)
Tisztelt Doktornô! Olyan kérdésem lenne, hogy mi lehet az oka annak, hogy egy 7 hónapos csecsemô éjszaka óránkánt felébred. Korábban sem volt jó alvó, de egyhuzamban legalább 6 órát aludt. Az étkezésével nincs probléma, naponta van levegôn. Nagyon élénk baba, mászik, 6 hónapos kora óta egyedül feláll bármi mellett. Sokszor még álmában is mászni próbál a kiságyban, néha azt veszzük észre, hogy négykézláb alszik, majd összecsuklik, vagy feláll a kiságyban, de a szeme csukva van. Már homeopátiás szerekkel és az együtt alvással is próbálkoztunk, de semmi nem vezetett eredményre. Nem tudjuk mi lehet ennek a nyugtalanságnak az oka. Azután szeretnék érdeklôdni, hogy kell-e ezzel a problémával orvoshoz fordulni, ha igen milyen orvoshoz? Köszönettel: K
Legvalószinubb, hogy a megfelelo tápérték nem jut be a szervezetébe még akkor is, ha úgy tunik jól eszik.
(Dr.Gimesi Anna)
1912. Tápszer-függôség (2008.01.28.)
Tisztelt doktornô! Gyermekem most lesz 15 hónapos. Egészséges, izgô-mozgó kisfiú. Az étkezéssel vannak komoly problémáink. Születése után csak két hónapig tudtam szoptatni, azóta csak tápszert hajlandó enni. S azok közül se eszi meg az ízesítetett, csak a hagyományos "kettes" tápszert. Próbálkoztam péppel is, azt is elutasítja. Mivel elmúlt már egy éves, tejet, kakaót, tejpépet, tejberízst is próbáltam vele etetni, de ezeket sem fogadja el. Érdekes, hogy amit mi eszünk, abból hajlandó 2-3 falatot enni, de semmi több. Már oda jutottam, hogy inkább rohangálok utána, csak egyen valamit, de még úgy sem hajlandó pár falatnál többet lenyelni. Azonban tápszer minden mennyiségben jöhet nála, még mindig reggel, délben és este eszik (valamikor még éjszaka is). S ha nem kapja meg, hisztis rohamba kezd. Tanácsot szeretnék kérni, hogy ilyen esetben mitévô lehetek. Nem akarom teljesen leszoktatni, de túlzásnak tartom már a tápszer utáni "függôségét". Már annak is örülnék ha csökkenteni tudnám a mennyiséget és végre rendesen étkezne. Válaszát elôre is köszönöm.
Azt gondolom, majd lassan elfogadja a vegyes étrendet, de nem kell idegeskedni és siettetni.
(Dr.Gimesi Anna)
1913. Magasság és testsúly (2008.01.28.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 2 éves 3 hónapos, sajnos kicsit duckó (13,5kg) és alacsony is, legalábbis én ezt láttam a percentilistáblán (86cm). Amúgy nagyon jó étvágyú, vidám kislány, betegség is csak a nátha, ami elôfordul nála. Mozogni is minden nap megyünk, mivel nem szereti a vizet, csak sétálni, de azt kb. 1-2km-t. Mit tehetek a magasságáért, nem kellene ezt kivizsgáltatni, a háziorvos szerint épp megfelelô magasságú. Köszönöm: Ildikó
Ilyen korban még nem folyamatos a hossz- és a sulynövekedés. Azt gondolom lehetne várni.
(Dr.Gimesi Anna)
1914. Nem akar enni mostanában (2008.01.28.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 4 hónapos, 3260 grammal, és 54 cm-vel született, kizárólag szoptatom. Nagyon nehezen kezdett el szopni (összezavarodott a kórházban: folyton aludt és nem kelt fel 4 óránként sem magától, ezért kifejették a tejemet és azt kellett gyorsan cumisüvegbôl beleplántálnom, mielôtt újra álomba zuhant. Szopni csak egy-két slukkot szopott). Aztán 2 hét elteltével, mintha kicserélték volna, zabagép lett, beállt a 3 óránkénti szopásra, és hetente 250-300 grammokat hízott . Azonnal elhagytuk a cumisüveget, és szerencsére a szopi technikája is megjavult. Azonban 1,5 hete kínlódunk: gyakran elôfordul, hogy a szopás közben elkezd sírni, ideges lesz, aztán kiköpi a cicit, és hangosan kiabál, és elfordul és inkább az ujját kezdi el szopni, ha kínálgatom, akkor még jobban kiabál, és nem akarja bekapni a cicit. Állandóan elkalandozik a figyelme, így van hogy csak 1-2 óra után tudom rávenni, hogy egyen újra. Félek, hogy emiatt el fog apadni a tejem. Az éjszakát már több, mint egy hónapja végigalussza, de az elsô evésnél is van, hogy elhúzza kiabálással a szoptatást. Viszont délután 5-tôl az utolsó esti evésig (negyed 8) folyamatosan szopik (kb. félóránként). Az az igazság, hogy nem akarom visszaszoktatni a cumisüvegre, mert megkínlódtunk az elején a szoptatás sikeréért, és tápszert sem szívesen adnék, mivel az apukájától nagy sansza van allergiát és asztmát örökölni. Elôzô héten csak 70-et hízott, és azelôtt is csak 90-et. Jelenleg 5830 gramm, és 65 cm. Minden nap van széklete, és 5-6 pisis pelenkája. A gyermekorvosunk szerint a foga elindult, azért nyûgös. Nem hízik túl keveset? Normális dolog, hogy ennyire nem akar enni mostanában? Esetleg a tejemmel lehet probléma? Válaszát elôre is köszönöm! Üdv: Anikó
Ha késo délután hajlandó szopni, akkor valószinuleg nem a szopással van gond. De igy rendszertelenül biztosan nem jó. Reggel mindenképpen meg kellene próbálni szoptatni, és akkor megnézni mi a gond.
(Dr.Gimesi Anna)
1915. Rózsahimlô, mirigy-duzzanat (2008.01.28.)
Tisztelt doktornô! A véleményét szeretném kikérni a kisfiammal kapcsolatosan. Másfél hónapja két napig volt lázas, a megkezdett antibiotikumos kezelést abbahagytuk, mert testét apró pöttyök borították el, a tarkómirigyek is duzzadtak voltak a családi orvosunk szerint rózsahimlôs. Szépen helyrejött magától, de most újból tele van a kis háta és hasa, de még a halántéknál, fül mögött is. Tapintásra újra úgy érzem a mirigyek duzzadtak: Most láza nem volt, de szinte egy hétig nem evett. Gyomormenése nincs, de a széklete két napja világos, mint a pár hetes anyatejes csecsemônek inkább sárga, a feneke pedig nagyon irritált, piros, ott ahol a pampers éri a pöttyös testét, vastag csíkban nagyon piros. A gyermek általános állapota nagyon jó, ha nem lennének a pöttyök, teljesen olyan, mint máskor, újból kezdett enni is. Mégis, ez most mi lehet? Vagy lehet, hogy a múltkor se himlô volt? MI lehet a háttérben? MIt javasol, hogyan keressük meg az okot? Elfelejtettem megkérdezni, lehet szó tejérzékenységrôl? Tejport iszik egyéves korától, addig szopott, ha házi tehéntejet iszik, a széklete híg, bûzös lesz. Köszönöm. Edit.
A tejet érdemes végiggondolni, de a ketto szerintem nincs összefüggésben. Egy vérvételt javasolnék, mert igy nem tudok többet segiteni, hiszen sok mindentol lehet kiütése.
(Dr.Gimesi Anna)
1916. Szoptatás elhagyása (2008.01.28.)
Tisztelt doktornö! 34 evesen szültem a fiamat, most 22 honapos, es meg mindig szopik, ill. egy hete nem adok neki cicit, mert mar bölcsibe szoktatjuk. A mellem viszont feszül, tele van es nem tudom, hogy mit tegyek. Hogy fog elapadni a tejem. Azt is hallottam, hogy 30 even felüli szülö nönek nem ajanlatos sokaig szoptatni. Kerem sziveskedjen tanácsot adni. Köszönöm es minden jot kivanok.
Nem tudok róla, hogy a szoptatás korhoz kötött lenne és hátrány lehetne. A babának nagyon nagy védettség, foleg télen. Fejjen és fagyassza.
(Dr.Gimesi Anna)
1917. Kevés tej és tápszer (2008.01.28.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom most egy hónapos, sajnos nincs elég tejcsi, így tápszerrel kell pótolni. Kezdetben Milupa HA1-t ettünk, de kb. egy hete elkezdett egyre többet bukogatni és most váltottunk Beba Ha/Ar tápszerre. Széklet a kezdetektôl fogva nincs, csak úgy ha kúpot teszünk fel. Espumisan cseppeket kap, próbáltuk már a Laveloc-szirupot, de semmi sem használ. Most a Beba Ar tápszert esszük egy napja, de a tápszer megétele után, büfiztetés közben keservesen sír. A tej és a tápszer aránya nagyon változó van, hogy 30 grammot szop és ehhez még 90-100 gramm tápszert megeszik, de van, hogy 80 grammot szop és ehhez pótolunk még. Már nem tudom, hogy mit tegyek vele. Várom szíves tanácsát. A Beba Ar tápszerhez az orvosunk Motiliumot írt fel a babának napi 3X1 port. Nagyokat pukizunk, de széklet még nem volt, bukunk is, de még csak 1 napja esszük az új tápszert. Mit javasol? Várjunk még az új tápszer esetleg késôbb fejti ki csak a hatását? Neki is hozzá kell szokni? Vagy inkább térjünk vissza az elôzô tápszerhez, és adjunk kevesebbet?
AR tápszer bukás estén jó, de a beba-nak van a legmagasabb szénhidrát tartalma ezért gázosithat, talán érdemes más AR tápszert választani. Viszont a széklet nagyon fontos, talán egész enyhe kamilla teát próbálhatna. Az biztos, hogy motiliumot ilyen kicsi babának nem adnék.
(Dr.Gimesi Anna)
1918. Piros foltok, száraz bôr (2008.01.28.)
T. Doktorô! Kisfiam most 10 hónapos, jó étvágyú jókedvû baba. 5 hónapja a nyakán egy piros folt lett, amit gyerekorvos javaslátára Elocom krémmel kentünk. Elmúlott, majd 4-6 nap múlva ismét kiújult. Azután megjelent a kicsi szája ill. a nyakán körbe is piros folt. Bôrgyógyászhoz vittük, aki azt mondta, hogy száraz bôrû baba. Több féle krémmel kezeltük, amiben locoid is volt. A Dr. azt mondta, hogy száraz alkati ekcémája van, és egy zsiros krémet írt fel. (Lipobase Repair). Most ott tartunk, hogy az egész nyaka és arca, lassan a mellkasa is, teli van piros száraz viszketô területtel. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valamilyen kenôcs, homeopátiás készítmény, ami a viszketést enyhíti, vagy segít a betegség elmúlásában? Válaszát elôre is tisztelettel köszönöm, B.Csilla.
Elöször meg kellene nézni, hogy mitol van neki, okot keresni. Halicar kenocs van homeopathiából.
(Dr.Gimesi Anna)
1919. Megfázás, orrszívás (2008.01.28.)
Tisztelt Doktornô! Decemeber 24-én az akkor 7 hetes kisfiam megfázott. Láza nem volt, csak az orrát kellett szívni. Orvosnál már voltunk többször is, de a gyógyszerek, amiket felírt nem bizonyultak hatásosnak. Most már 10 hetes és még mindig szívjuk az orrát. Bevallom ôszintén, hogy az orrát már hiába szívjuk, mert nem jön belôle semmi, vagy csak nagyon minimális, de az is kisebb mint egy borsószem, pedig sóoldatot is csepegtetünk a szívás elôtt. De az viszont nagyon aggaszt, hogy állandóan szörcsög. Gondolom én, hogy a garatán van a váladék, de felköhögni sem tudja, sem pedig lenyelni. Néha olyan mintha fuldokolna. Mindemellett normálisan eszik, az étvágyával nincs gond. Segítségét elôre is köszönöm: Ildikó
A befujás technikája valószinuleg nem jó, és nem jut az orrspray az orrmandula mögé.
(Dr.Gimesi Anna)
1920. Székletgondok (2008.01.28.)
Két hónapos kisfiam kizárólag segítséggel tud kakálni. Általában 6 nap után feladom a várakozást, mert már nagyon szenved. Születése óta nagyon hasfájós, ezért kipróbáltuk már az Infacolt, és a Grippe Water cseppet is. Masszirozom naponta többször is, de semmi sem használ. A kisfiam kizárólag anyatejet kap, 3850-nel született és már 6500 gramm. A kérdésem az lenne, hogy meddig várjak, vagy mit tegyek, mert nem szeretném, hogy késôbbiekben problémája legyen ebbôl. Segítségét elôre is köszönöm: egy nagyon aggódó Anyuka.
Enyhe kamilla tea és az Ön étkezésének a változtatásával lehetne haladni.
(Dr.Gimesi Anna)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |