válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1881-1900. )
1881. Hasfájás (2008.01.14.)
Tisztelt Doktornô! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: kisebbik gyermekem 9 hónapos, születése óta hasfájós. Mostanában fôleg éjszaka jelentkezik a hasfájás, ami sûrû pukizásokkal jár, ill. görcsös összegörnyedésekkel (meg persze sírással, ami már rövidebb ideig tart, inkább nagyon feszeng, nem tud visszaaludni). Kb. óránként felkel, és egyértelmûen a hasa zavarja. Bélmozgása hangos. Széklete minden nap van, viszont kemény. Reggel tejpépet kap, délben fôzeléket, délután gyümölcsöt. Reggel, éjszaka és este még szopik. Mi lehet az ok? Mielôbbi válaszát várva, Üdvözlettel: B.G.Dóra
Valószinu, hogy a tejcukor bontása még nem megfelelo és meg kellene próbálni erre összpontositani kb.6 hétig, és utána várom a fejleményeket.
(Dr.Gimesi Anna)
1882. Influenza-gyanú (2008.01.14.)
Tisztelt Dr.nô! A kisfiamat 2008.01.01-én délután elkapta a hírtelen magas láz, torokfájás, és nagyon fázott is és mondta hogy fáj a lába is. 2-án elvittem a gyerekorvoshoz, aki azt mondta ez infulenza gyanus. Írt fel kúpot de azóta is lázas, nem igen akar inni, enni már a kúpot sem akarja, gyógyszert sem, hûtô fürdôt csináltam neki végig üvöltött. Azt szeretném megkérdezni meddig tart ilyenkor a lázas állapot? Vagy mit tudok még csinálni hogy ne legyen lázas? Köszönöm, Margit
3-5 napig eltarthat, de utána érdemes ujból megmutatni a doktornak.
(Dr.Gimesi Anna)
1883. Túl sokat eszik (“zabál“ jeligére) (2008.01.14.)
Tisztelt doktornô! Kérdésem fél éve foglalkoztat, mert mindenki nyugtat, egészségtôl kicsattanó kisfiam láttán. Mégsem tudom elhessegetni a gondolatot: nem biztos, hogy rendben van a gyerek! Napokban 17 hónapos kisfiam (3 kilóval született, 1 évesen 9,6 volt, most 11,40kg) iszonyúan sokat eszik!!! Szinte nem is rágja az ételt, hanem tolja lefelé a torkán és már nyúl is mindkét kezével az étel felé. Néha olyan mint egy kis hörcsög, aki beraktározza az ételt a szájába. Mindent eszik, pépeset és darabosat egyaránt, azt hittük, hogy 1 év után -ahogyan jósolták- elmúlik e nagy étvágy, megunja az új izeket. 6 hónapos koráig csak szopott, ma is szopizik de már csak reggel, elvétve napközben. Tudjuk, hogy gyors az anyagcseréje, napi 3-5 lágy széklete van, nincs benne emésztetlen táplálék. A nyála iszonyú erôs és büdös, savanyú - gondolom a szervezete berendezkedett arra, hogy már a szájban elkezdje emészteni az ételt (ez normális?) Mindenki csak ámul, hogy az ô gyermeke 3 nap alatt eszi meg a kisfiam napi adagját! Nem nassol, nem fogyaszt édességet, sokszor fôtt egész répát adok neki ha éhes, de 1,5 órája evett. Eleinte azt hittem kevés húst, sajtot adok neki (nem adtam minden nap), de ha napjában 3x eszik húst, akkor is folyton eszik. Arányos (nem dagi), szép, mosolygós, mozgékony kisfiú. Kis hipotóniával született, korai fejlesztében vesz részt, napi gyógytornával, 15 hónaposan kezdett járni. Mi egészségesen élô, vékony alkatúak vagyunk, apukájának viszont szintén nagyon gyors az anyagcseréje, és egy gramm zsir sincs a testén.)
Másik gondom, hogy éjjel 3x 200 ml vizet iszik - ez is gond, nem értem miért ébred fel éjjel és iszik ennyit! (nem száraz a levegô, igyekszem lefekvés elôtt 1 órával már nem adni neki enni.) Napközben is sok vizet fogyaszt (csak vizet és csak ártézi vizet kap, kér) Attól félek, nem lesz-e valami káros következménye ennek a nagy zabálásnak, nem tágul-e ki a gyomra, ami késôbb más emésztôrendszeri elváltozáshoz vezethet. Nincs-e valami anyagcsere betegsége, ami nem produkál jelentôs tünetet most még. És egyébként sem tartom normálisnak, hogy egy kiegyensúlyozottan táplált kisded 2 óránként éhes legyen!!!!! (odafigyelek a zöldség, gyümölcs, fehérje, szénhidrát bevitelre, én fôzök neki, nem kap tartósitószeres, adalékanyagos ételt) A családunk tagjai sokszor már dugiban esznek, mert ha meglát valaki enni, úgy rohan oda, mint akit éheztetnek. Sokan mondták már, hogy ez a gyerek valamelyik elôzô életében biztosan éhenhalt. 1 éves kora elôtt is bevágott 3 üveg bébiételt egyszerre, most meg 3-4 dl tömény, sûrû fôzeléket eszik meg csirkkemellel ebédre. Ma reggel 4 szelet saját sütésû vajas kalácsot evett. Azt tegnap vettem lészre, hogy nyalogatja a festett falat (persze meglehet, hogy ennek semmi köze az egészhez) Kérdésem tehát: ez még a normális kategóriába tartozik? Nagyon köszönöm, hogy idôt szánt a problémára!
Elképzelhato, hogy normális, de azért anyagcsere mukodés irányában az alapvizsgálatokat megcsináltatnám.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.01.14.
1884. Tápszeres baba (2008.01.14.)
Tisztelt Doktor úr! A 1634-es levélben már irtam Önnek, azóta az a probléma megoldódott. Ami miatt mégis a segitségét kérem, a kislányom. Jelenleg 5 hónapos, egy hónapja tápszert kap, mivel nálam epekövet állapitottak meg, súlyos szövôdményekkel. A kislányunk 10 hetes koráig szépen fejlôdött, akkor 5600 g volt, 3 hónaposan 6000 g, most 5 hónaposan pedig alig éri el a 6500 g-ot. Nan1-es tápszert kap, bármi mást próbáltunk, hasmenése volt. Ebbôl napi 400-500 ml-t iszik meg, emellett pár kiskanál fôzeléket és 1-2 kanál almát eszik, ami szerintem nagyon kevés. A háziorvos szerint majd többet eszik, ha többféle ennivalót vezetünk be, a tápszer pedig szokatlan számára, mert egyik napról a másikra lett elválasztva. A véreredmények jók, a kicsi jókedvû, de engem nagyon aggaszt, hogy sem az anyatejtôl, sem a tápszertôl nem gyarapodik megfelelôen. Lehet összefüggés az én problémám és a kicsi súlystagnálása között? Milyen vizsgálatok elvégzését javasolja a Dr.Úr? Amúgy Nagyváradról irok s elôre is megköszönve várom válaszát. Kivánunk sok erôt és jó egészséget az újévben! P.E.
Lehetséges, hogy vérszegény a baba, ezért vérkép vizsgálatot javaslok
(Dr.Tausz István)
1885. Baktérium a vizeletben (2008.01.14.)
Tisztelt Doktor Úr! 9 hónapos kisfiunknak a vizeletében székletbaktériumokat találtak, már a megismételt vizeletvételben is. A gyermek nem hajlandó pelenkába végezni a dolgát, de pisilni sem akar a pelusba. Tehát a kukijára nem kerülhet így széklet. Ráadásul a második vizeletet már steril kémcsôbe vettük, nagyon komoly odafigyeléssel. A gyermek széklete igen kemény egyébként, néha alíg bírja kinyomni. Elôzményként elmondom, hogy sújos fülgyulladása volt (amitôl az egyik fülére maradó halláskárosodása lett, és a másikat is 3x szúrták fel!) elôtte, ami miatt erôs antibiotikumokat kapott, majd feltehetôen ezektôl vesemûködési zavarai voltak. Mire kikeveredett ezekbôl, újra begyulladtak a fülei, ezért vettek tôle vizeletet, amiben most itt ez a baktérium. Sajnos nem tudom milyen baktérium, mert a leleteket nem kaptuk még meg, de minden orvos, aki látta a leletet, nem látszott boldognak. Holnaptól újra kezdôdik a kórházlátogatási kálváriánk, de senki nem mond semmit (félelmünk az, hogy mint a fülgyulladás is volt, senki nem tudta mitôl van) viszont párommal szeretném tudni, mitôl lehet ez, és milyen veszélyekkel jár a baktériumok jelenléte a vizeletben.
Önmagában, ha a vizeletben baktérium van, nem jelent vesegyulladást, de ha egyéb társuló tünetek /láz, magas süllyedés, vizeletben sok fehérvérsejt/ is megjelennek akkor valószínu a vesegyulladás. Önmagában a baktérium ürítésnek nincs kóros következménye.
(Dr.Tausz István)
1886. Vaspótlás és tej (2008.01.14.)
Üdvözlet! 9 és 1/2 éves lányomnak laborvizsgálat után Maltofer szirupot írt fel a gyerekorvos, 5-6 héten át napi 1 gyermekkanálnyi az adag. Felhívták a figyelmünket, hogy tejterméket ez idô alatt semmiképp ne fogyasszon. Kérdésem a vaspótlás és a tej kapcsolatára vonatkozna. Válaszukat elôre is köszönöm. Üdvözlettel: F.Katalin
A vas adagját 2x1 kávéskanálra meg lehet emelni 9 éves korban, a tejet pedig a vas bevétele elott és után 2 órával ne igyon, mert a felszívódását gátolja.
(Dr.Tausz István)
1887. Beteg az óvodában (2008.01.14.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom novemberben múlt 3 éves, azóta ovis. Elôtte ritkán volt beteg (egy-egy megfázás becsúszott, de más nem volt), amióta ovis minden második héten itthon van köhögéssel vagy kötôhártya-gyulladással. Az oviba szívesen jár, szeret játszani, rajzolni, mesét hallgatni, az ovónô is megdicsérte a figyelméért és a kreativitásáért. Mit tegyek, hogy ne legyen mindig beteg? (Jelenleg a Tewa vitaminját szedi, emellett C-vitamint kap.) Üdvözlettel: B.Mária
Sajnos nem tudok csodaszert ajánlani, a legtöbb gyermek a közösségbe kerüléskor sokszor betegeskedik, míg meg nem szokja a közösséget.
(Dr.Tausz István)
1888. Székletgondok és tápszer (2008.01.14.)
Kisfiam 32 hétre született, 2300 g-mal, és nagyon sárga volt. A most 2 és fél hónapos kisfiamnál egy hónapja ping-pong labdányi köldöksérvet állapítottak meg. Anyatejet másfél hónapos koráig kapott, a hétvégén váltottunk át Milupa Prematilról Mildibé HA-ra. Ezen kívül csak Vigantol olajat kapott a D3 vitamin pótlására, a háziorvos utasítására. A gyermek most 5100 g-os, napi 5-6 alkalommal eszik és mosolygós. Viszont a széklete egyre zöldebb lett, mostanra teljesen sötétzöld, (majdnem fekete), híg, és egyre ritkább. Az elmúlt héten napi egy alkalommal volt széklete. Most már két napja egyáltalán nem kakilt. Nagyon aggódom. Mit lehet tenni, hogy rendes színû és rendszeres széklete legyen?
Ne aggódjon, ahogy fejlodik a baba a bélrendszere is érik, fel tudja szívni a táplálékot. A tápszerben kevés a rost és teljes mértékben hasznosítja a baba, így kevés salakanyag és széklet keletkezik. Normális jelenség ebben a korban, hogy több napig nincs széklete a babának.
(Dr.Tausz István)
1889. Epeszûkület, mérgezés (2008.01.14.)
Tisztelt doktor úr! Egy kárpátaljai aggódü anyuka vagyok. Mivel a két és fél éves lányom már négyszer kapott mérgezést, a gyerekorvosunk ultrahangos vizgálatot rendelt el, amely egy enyhe epeszûkületet állapított meg. Azóta gyakorlatilag diétás étrenden van, s semmilyen vegyi anyagot (E...) tartalmazó ételt nem kap. Az lenne a kérdésem, hogy ez a fajta betegség kinôhetô, vagy kezelésre szorul. Ha kezelni kell, akkor ez hogyan történik? Köszönettel: Ildikó
Sajnos nem tudok egyértelmu választ adni, mivel a "mérgezéseket" amin átesett a gyermek nem ismerem, ha részletesebb diagnózisokat küld, akkor megpróbálok segíteni.
(Dr.Tausz István)
1890. Étkezés gyakorisága (2008.01.14.)
Egy 4 hónapos kisfiam van, aki 3350g -mal születtet jelenlegi súlya 6500g és 62cm. Nappal 3 óránként eszik és éjszaka pedig 3-4 óránként. Azt szeretném megtudni, hogy drasztikusan hozzá kellene-e szoktatnom a nappali 4óra és az éjszakai "egyszer" felkeléshez. Mert mindenki azt javasolja nekem, hogy a gyerek hozzá szokik és késôbb /2-3 évesen/ is fel fog kelni 3 óránként enni éjszaka. Válaszát elôre is köszönöm.
Valóban ilyen testsúly esetén 4 óránként kellene ennie, az éjszakát nem kell feltétlenül végig aludnia. Fokozatosan próbálja meg nappal az étkezések közötti idoszakot kinyújtani.
(Dr.Tausz István)
1891. Nem szobatiszta, nem beszél… (2008.01.14.)
Egyik barátnôm kért meg, hogy továbbítsam kérdéseit. A fia februárban lesz 3 éves. Nem szobatiszta, nem beszél egyáltalán, nem akar figyelni, ha anyja mesélni vagy magyarázni próbál neki. Sajátos játékait játssza: színek szerint szortírozza kockáit, vastagság szerint válogatja az öveket, milliméterre pontosan állítja a tárgyakat az asztal szélével stb. Általában nyugtalan, a tv-ben esetleg a reklámok kötik le. Lehet, hogy "problémás" valamilyen "betegségre" utaló jelek ezek, vagy egyszerûen ennyire késôn érô típus a gyerek. Bízom, mielôbbi válaszában, köszönettel: Gabriella, egy aggódó anyuka.
Feltétlenül mutassák meg gyermek-neurológusnak és sz.e korai fejleszto központban is. Elképzelheto, hogy a hallása sem tökéletes, ezért egy fül-orr-gégészeti szakrendelést is keressenek fel.
(Dr.Tausz István)
Dr.Gimesi Anna válaszai (2008.1.21.)
1892. Nyugtalan alvás (2008.01.21.)
Kedves Doktornô ! 1,5 éves kislányunk este 10 után is alig akar elaludni, napközben van hogy 1 óránál többet nem alszik, mégis szinte minden este forgolódik, és szinte minden este felsír. Mit tudunk tenni ?
Ha ez mostanában kezdodött akkor esetleg egy jelenlegi okot kellene keresni. Ha nem, esetleg segithet, hogy aktivabb napokat kellene összeállitani, hogy jobban elfáradjon. Jól eszik, széklete rendszeresen van?
(Dr.Gimesi Anna)
1893. Szoptatás és kutacs (2008.01.21.)
Tisztelt Doktorno! Baratnom kislanya 16 honapos, meg igenyli a szopast es baratnom is szivesen szoptatja. A kutacsa meg nem zarult be, igy a gyerekorvos vitamint rendelt el, illetve azt, hogy hagyja abba a szoptatast, mert az anyatej foszfortartalma miatt nem szivodik fel a vitamin. Valoban abba kellene hagyni? Hozzateszem baratnom mar a kislany egy eves kora ota visszament dolgozni, igy hetkoznap nagyon keves idot tud a babaval tolteni. Emiatt is nem szeretne a szoptatastol megfosztani a kislanyt. Elore is koszonom valaszat. Kata
Nem gondolom, hogy a szoptatást abba kellene hagynia, talán a D vitamint kellene minden nap adni, illetve még nem késo a kutacs záródása.
(Dr.Gimesi Anna)
1894. Nyugtalan alvás és tisztító kúra (2008.01.21.)
Tisztelt Doktornô! Két kérdésem lenne Önhöz, az egyik az, hogy 11 hónapos kisfiammal 5 hónapos kora óta éjszakázunk, azóta jönnek a fogai, de még csak 4 van! Szinte riadóban állunk éjjel, s nappal se nagy az alvásigénye, max. 1-1,5 óra, az is két alkalomra. Éjjel van, hogy óránként kel, de átlagosan 2-2,5 óránál nem alszik többet! Én már nagyon kimerültem, mert nappal sem tudok pihenni! Férjem aggódik miatta is! Sokmindent kipróbáltunk már homeopátiás szert, Dentinox gélt, most a Dologéllel próbálkozunk, s idônként a végkimerültség okán kap Nurofen szirupot vagy Glicerines kúpot is, de ezeket csak ritkán, kb. 3 hetente egyszer! Érdeklôdnék, lenne-e egyéb javaslata, valami hatásosabb szer, hogy nyugodt éjszakáink legyenek mindhármónknak, vagy ennek ez a rendje, nincs mit tenni!
Másik kérdésem, hogy még szoptatok, átlagban 5-6szor naponta, éjjel is 2szer, bár ez inkább már csak szomjoltó, mert egyebet nem igen iszik a kisfiam, s 1 órával utána már éhes is általában. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy szeretnék tisztítókúrát alkalmazni, mert elég székrekedéses vagyok, illetve visszanyerni a súlyom, ennek érdekében táplálék-kiegészítôt szeretnék szedni, pl.: régen jó volt a tisztításra a senna vagy a mályva tea, illetve szedtem Puer-Tee kapszulát, amitôl a bôröm is szép volt! Mit javasol? Szedhetek-e testsúlycsökkentést elôsegítô táplálékkiegészítôt, illetve mikor végezhetnék tisztítókúrát?? Valamint meddig szoptassam még kisfiam, illetve hogyan kezdjem elválasztani ha már ideje ven? Türelmét, segítségét és válaszát elôre is köszönöm! I.né Zsike
Eloször is a szoptatás alatt nem használható a tisztitó kúra. Én azt gondolom, hogy éjszaka talán egyszer, napközben reggel és este kellene esetleg még szoptatni és közben a fozelék és gyümölcsöket bevezetni. Nem kellene, hogy ennyire nyugtalan legyen, illetve ne aludjon. Az okot kellene megtalálni. Esetleg a hasfájás illetve a haspuffadás lehet a valós ok, az alapján amit leirt. Bôven kellene büfiztetni, illetve teát és vizet megpróbálni adni. Esetleg az étkezésrol irjon többet, hátha azon tudok segiteni illetve tanácsot adni.
(Dr.Gimesi Anna)
1895. Vegetáriánus gyerek (2008.01.21.)
Kedves Doktornô, kedves Anna! Kisebbik lányom (8 éves), "önkéntes" vegetáriánus. Soha nem próbáltam rábeszélni, csak látja mit eszem, mit nem és ô is így akar étkezni. Mivel a családban csak én nem eszem húst, mindenki felelôtlennek tart és vádol, és aggódik. Lassan már én is rossz anyának érzem magam amiért ezt "engedem" a kicsinek. Szerencsére tejtermékeket eszik, tojást, szóját, vegapástétomot, zöldséget, gyümölcsöt, fôzeléket, tésztát, vagyis minden mást elfogad, jó étvágyu, és jó húsban lévô (30kg) kislány. Mégis aggódom és szeretném a lelkiismeretemet is megnyugtatni: mit tegyek, hogy ne legyen fehérje, vas, illetve egyéb tápanyaghiánya. Valóban nem szabadna engednem, próbáljam eröltetni a húst? Tanácsát elôre is köszönöm, üdvözlettel Judit
Kisgyermekkorban javasoljuk a hust, mert az idegrendszer fejlodéséhez jó. Késobbiek során, ha a gyereknek nincs hiánytünete és a vérvétel is ezt mutatja, akkor szoros kontroll mellett, ilyen korban nem eroltetjük.
(Dr.Gimesi Anna)
1896. Köldökcsonk (2008.01.21.)
Kedves Doktornô Kislányom 1 hónapos pont, és még mindig nem esett le a köldökcsonkja. Körülbelül még fél centi vastag a csonk rész, ami tartja. A minap látta a gyerekorvos és a védônô is, nincs fertôzésre utaló jel, azt mondták, minden pelenkacserénél alkoholozzam le, amit már megteszek vagy 2 hete. Az a kérdésem, hogy mennyire kell aggódnom emiatt és mi az a végsô idôpont, mikor már muszáj hogy leessen. Valahol azt olvastam, hogy ennek hátterében állhat súlyos fehérvérsejt funkció zavar is, ezt nekem nem említette a doktornô. Köszönöm a válaszát!
Valóban járhat betegséggel, de annak a tünetei kifejezettek, ugyhogy azt gondolom egyszeruen csak késobben válik el. Még azt tudom javasolni, hogy a gyermeksebésznek mutassa meg /beutaló sem kell/ és az megerositheti, hogy ez még normális.
(Dr.Gimesi Anna)
1897. Cebion cseppek (2008.01.21.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 14 hónapos, gyakran náthás-hurutos ezért kap, naponta 10-et. Szeretnék neki megelôzésképpen oscillococcinum-ot adni. A patikus fél pellet-et javasolt, a háziorvos 3x5 golyót/nap tünetekkor és 1x5 golyót/hét a megelôzésre... nem tudok dönteni az adagot illetôen. Más gyógyszerekkel együtt kaphatja-e? Ön szerint hogy lenne érdemes adagolni ezt a szert? Válaszát elôre is köszönöm! Zsuzsa
A doktorno javaslata a helyes, én is hasonlóképpen szoktam javasolni és mással nyugodtan adhatja.
(Dr.Gimesi Anna)
1898. Etetés (2008.01.21.)
Tisztelt Doktorno! Kislanyom 7 hetes. Kb 1 hete alltunk at az 5x-i etetesre, erre par napja csak 4x eszik egy nap. Sulya 4250g. 1-1 alkalommal 170-180g-ot eszik. Ha kevesebbet adunk neki, sír. Egesz nap sír, csak kezben hajlando megnyugodni, valoszinuleg a kezdetektol hasfajos, es tele van szellel (infacolt majd mostanaban espumisan-t kap). Csak tapszert eszik. Ennek ellenere az esti 6-oras furdetes+etetes utan 8-ora korul elalszik es reggel 6-ig alszik. Ha letesszuk sir, es tobbszor bukik is. Kezben nem nagyon. Mit tegyunk?
Többet kellene büfiztetni étkezés közben is. Esetleg a tápszer váltáson is el kellene gondolkodni.
(Dr.Gimesi Anna)
1899. Védôoltások (2008.01.21.)
Kedves Doktornô! Azt szeretném megtudni, hogy mit gondol a Menjugate, a Prevenar és a Varilrix védôoltásokról. Érdemes-e, és ha igen, mikor a legjobb beadatni? Hány szúrást jelentenek az egyes védôoltások? Kislányom (elsô baba) most 10 hónapos. Eddig a kötelezô oltásokon kívül Rotarix-et kapott. Lehet káros mellékhatása ezeknek az oltásoknak? Van már komoly tapasztalat ezekkel kapcsolatban? Köszönettel: T.Adrienn
Mindenkinek más a tapasztalata, hazai adatok még nincsenek. A Menjugate beadása talán a legjavasoltabb és most korukat tekintve aktuális is. A Prevenart ismételni kell és a Pneumococcus fertozés szövödményei ellen védhet. Ha agyermeknél vagy a családban gyakori a fülgyulladás, tüdogyulladás, akkor feltétlenül érdemes beadatni. A Varilrix végképp saját döntés alapján adható be, de az még késobb lehet aktuális.
(Dr.Gimesi Anna)
1900. Kiütések (2008.01.21.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 és fél hónapos. Két hónappal ezelôtt apró kiütések jelentek meg az arcán. (Anyatejet és BEBA H.A. Start tápszert evett, most már csak tápszert kap és elkezdtük az almát fokozatosan) A doktornônk elocom-os kikevert kenôcsöt adott az arcára, amit már két hónapja használunk idônként. Most tudtam meg, hogy ez a krém szteroidot tartalmaz. A kérdésem az, hogy nem lesz-e baja ettôl a krémtôl és merjem-e továbbra is használni. A kiütések egyébként nem súlyosak, alig lehet észrevenni ôket, nem pirosak, nem gyulladtak. Válaszát elôre is köszönöm.
Ha alig vannak, akkor semmiképpen sem javasonám. Lehet, hogy a tejalapu tápszer még korai volt, mindig javasolom az ok keresését. Ha az elocom jól higitva van és csak akkor használják, amikor nagyon kifejezett a bortünete /ritkán/, akkor nem okoz problémát.
(Dr.Gimesi Anna)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |