válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1941-1959. )
1941. Lusta beszélni (2008.02.04.)
tisztelt doktornô! van egy közel 3 éves fiam aki márc. ban lesz 3 és nem beszél, vagy csak lusta, passz. Ha mondom a szavakat, akkor mondja ô is de csak ha van kedve. Pl jövünk a bölcsibôl, mondom futás, akkor mondja ô is. Vagy otthon sulykolom bele, hogy mondja ezt meg azt, akkor mondja és szépen tisztán. De máskülönben nagyon jól el halandzsázik, tök értetlenül. És nem akarja, hogy megértesse magát. Tök jól elvan, inkább leveszi a poharat az asztalról és odaadja mint sem beszéljen. Volt, hogy elszámolt 10ig csak magától. Szépen folyamatosan érthetôen. Aztán többet sem. Pedig van nagytesó, és utána is csak ismétel, és bölcsis is és még sem érdekli a beszéd. Motiválni nem tudom, mert mindent csak akkor csinál, ha kedve van. Mindig a maga feje után. Nem érdekli, hogy más gyerek milyen ügyesen beszél. Ô nem foglalkozik mással, csak magával. A logpédus csak annyit mondott, hogy ha szépen tisztán mond szavakat, akkor nem beszédhibás. De akkor mi lesz? Mikor fog szépen folyamatosan beszélni? Amit kérünk simán megérti, de egyszerüen arra lusta, hogy kifejezze magát. Inkább tôlünk várja el, hogy kitaláljuk mit akar
Nem szabad megérteni a haladzsát és inkább mesét kellene olvasni. Ha nem megy, van a beszédvizsgáló központ a Halmi uton, célszeru kikérni a véleményüket.
(Dr.Gimesi Anna)
1942. Piros kiütések (2008.02.04.)
Tisztelt Gimesi Doktornô! 6 hónapos ikergyermekeim vannak, a kisfiam arcán 4 nappal ezelôtt nagyon apró piros kiütések jöttek ki, fôként a szája körül. A szemét is szokta dörzsölni és folyik az orra vízszerüen. Foguk még nincsen, ezért folyamatosan rágnak, nyálaznak, és így a szája körüli pöttyök vörösek elevenek. A körzeti gyermekorvosunk azt mondta, hogy adjak neki kálciumot, naponta 2ml-t és c-vitamint. A szemét már nem nagyon dörzsöli, de a kiütések nem múlnak és az orra is folyik még. De most már a kislányom arcán is elôjönnek a kiütések. Lehet ez esetleg ételallergia vagy valamilyen bôrbetegség? Koruknak megfelelô bébiételt, tejpépet és a humanna 2-es tápszert kapják (nem hipoallergént). Válaszát elôre is köszönöm. O.K.né
Azt gondolom a tejalapu étkezéseket meg kellene szüntetni.
(Dr.Gimesi Anna)
1943. Terhességi vércukorszint (2008.02.04.)
Üdvözlöm Kedves Dr-nô! Az lenne a kérdésem, hogy a harmadik terhességem során a 26.héten elvégzett terhességi cukor elég magas értéket mutatott, mely végig kisért a hátralévô terhességi idô alatt, tulajdonképpen a diatetikus tanácsára elég volt különös figyelemmel megválasztani az ételeket, tehát nem kellett inzulint adagolnom magamnak, diétával beállítottuk. De mikor megszületett a kislányom, császárral, akkor leesett a vércukor szintje, az egyik kérdésem az lenne, hogy ez normális jelenség-e, nem jelent nagy bajt? Bár a kórházban a gyermekápolókat mindig kérdeztem, azt a választ kaptam, hogy nem, és nem is kell ezzel különösen foglalkozni, de bennem mindig ott a kisördög, hogy valóban helyes választ kaptam-e.
A másik kérdésem az lenne, hogy most már 9 éves a kicsilány, de hízásra hajlamos, esetleg okozhatja-e egy esetleges cukor, illetve, hogy cukros lehete-e attól, hogy a terhesség alatt nekem magasabb volt a megengedettnél a cukrom? Válaszát várva, üdvözlettel egy aggódó anyuka.
Születést követoen elképzelheto az alacsony vércukorszint. Ha aránytalanul nagyobb a sulygyarapodása, mint amennyit eszik, akkor egy endokrinologiai szurovizsgálatot érdemes csinálni.
(Dr.Gimesi Anna)
1944. Fogmosás, gyümölcslé (2008.02.04.)
Tisztelt doktornö! Kisfiam 11 hónapos és 6 foga van. Az elsö fogak megjelenése óta mosom neki Nenedent fogkrémmel, illetve a hozzá kapható szilikon, ujjra húzható fogkefével. Kezdetben jól viselte, tartotta, azonban mostanában egyre kevésbbé türi. Nagyon nyáladzik, vélhetöleg újabb adag fogak növekednek, ennek ez lehet az oka. Idöközben nagyon megkedvelte a Kubu italt. Több fogápolással kapcsolatos cikket is áttanulmányoztam, azonban a felmerült kérdésemre nem találtam választ. A kérdésem az lenne, hogy a fenti ital okozhat-e fogszuvasodást? Most kezdünk pohárból iszogatni, de többnyire cumisüvegböl fogadja el, azonban azt sohasem tartogatja a szájában, csak addig míg iszik. Egyébként még mindig anyatejes baba, este, éjszaka és reggel szopizik, napközben nem kéri. Véleménye szerint adhatom neki az említett gyümölcslevet, vagy szoktassam le róla? Ugyanakkor olvastam egy cikket, melyben leírták, hogy 2 éves korig nem szükséges a fogmosás, különösen igaz ez az anyatejes babákra. Így hogy nehezen türi a fogzásos idöszakban, nyösztetnem kell egyáltalán vele? Válaszát köszönettel várom! Tisztelettel: Marcsi.
Fél éves kor fölött már lehet fogat mosni, de nem kell ilyen intenziven. Estleg érdemes a gyümölcslevet higitani. Van aki nehezebben viseli a fogzási idoszakot, gyerekenként más.
(Dr.Gimesi Anna)
1945. Cantilo bakter, fáradékonyság (2008.02.04.)
Tisztelt Dr Gimesi Anna ! Kislányom 8 éves lesz 2008.áprilisban. 2007. októberében cantilo baktert találtak a belében a Tüzoltõ u-i kórházban. Erre gyógyszert kaptunk és a megismételt széklet vizsgálat negatív lett. 2007. november végétõl fejfájásra és szédülésre panaszkodik, amely mellé még társul, hogy a szeme alatt sötétbarna és fekete karikák jelentek meg és fáradtékonyság, amely eddig a gyermekre nem volt jellemzõ. Természetgyógyász vizsgálata szerint a gyermeknek nincs gyomorsava, és férges. Az eddig szedett vitaminok nem segítenek. A gyermek állapota egyre rosszabb. Kérem sziveskedjék tanáccsal, vagy javaslattal ellátni, milyen kivizsgálásokat javasol. Tiszteltettel: C.J.né
A férget meg kellene próbálni székletbol kimutatni és helicobacter irányában vizsgálni. Pontosan milyen vizsgálatokat végeztek a Gyermekklinikán?
(Dr.Gimesi Anna)
1946. Folyamatosan náthás (2008.02.04.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 2007 december 5-én született, és kb 2 hetes kora óta folyamatosan náthás, vagy valami. Kb 2 hete nappal már kevésbé, de éjszaka nagyon szörcsög, sokszor szerintem emiatt is kel fel. Fluimare-t szoktam neki haszálni, majd kiszívom az orrában lévô fehér váladékot. Egyébként jókedvû, szépen gyarapszik (5,69 kg), nincs vele semmi más probléma. Jelenleg 1 hete már HA AR tápszert kap + anyatej, és azt is kipróbáltuk, hogy én nem itta, ettem tejtermékeket. Javulás egyiktôl sem lett. Mit tegyek? Kivihetem sétálni, vagy inkább maradjunk bent a melegben? Válaszát nagyon várva: egy tanácstalan anyuka
HA tápszerben is van tej. Kitartóan legalább 6 hétig javasolnék tejmentességet illetve a citrusfélék elhagyását.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr. Tausz István válaszai (2008.2.4.)
1947. Kötelezô vizsgálatok? (2008.2.4.)
Tisztelt Doktor Úr! Olvastam egy felháborodott szülô levelét, illetve kérdését a kötelezô vizsgálatokról. Velünk hasonló eset történt meg a mai napon. A fiam 5 éves és az óvodában kötelezônek mondott orvosi vizsgálaton esett át szerencsétlenségére. A vizsgálatot végzô orvos úgy döntött, hogy erôszakot alkalmazva hátrahúzza a fiam fitymáját és útjára engedei. Szószerint, hiszen a feleségem amikor belépett az óvodába, azt tapasztalta, hogy a fiam az öltözô terében üldögél, és sirdogál. Természetesen az óvónénik nem tudnak semmirôl amir az orvosi vizsgálaton történik. HIHETETLEN!!!! Azt sem tudjuk mit kell vele csinálni, ha begyullad kihez menjünk a házi orvosunkhoz vagy ahhoz, aki ezt mûvelte? Nincs igazolás róla, ez egy ambuláns kezelés véleményem szerint. A 1171 sz. kérdésre adott válaszában dr.Kismartoni Judit orvos-jogász folyamatosan a "gyerekorvosról" ír, de ez nem azonos a "választott gyerekorvosunkkal"! Nem lett volna szerencsésebb írni a kollégájának egy párt sort és ezt megosztani a szülôkkel? Szerettünk volna ott lenni a gyerekünkkel, megvigasztalni ôt! Felháborító az eset, és mint látom nem egyedi! Nem a vágóhídon vagyunk és nem fogadom el azt az érvelést, hogy régen is így csinálták... Van jogforrása a kötelezô orvosi vizsgálatoknak? Köszönöm
Tisztelt Szülo! Sajnos nem tudom, és Önök sem tudják, hogy gyermekük fitymájának hátrahúzása eroszakos volt-e, vagy sem. Ha nem látszik külsérelmi nyom, akkor valószínuleg nem volt eroszakos vizsgálat, csak a gyermek nem szokott hozzá az otthoni rendszeres fityma hátrahúzáshoz a tisztálkodás kapcsán. Sajnálom, de válaszom ugyanaz, mint az elozo 1171-es levélben, persze Önöknek joguk van ahhoz, hogy megtagadják az óvodában a rendszeres orvosi vizsgálatot, és ezt a gyermek saját háziorvosával végeztessék el, amit ô írásban igazol.
(Dr.Tausz István)
1948. Térdfájás (2008.2.4.)
Kislányom aki 7-éves, sokat fájditja a térdét fôleg este ill éjszaka. A gyerekorvosunkat megkérdeztem errôl, ô azt mondta hogy a nôvéstôl van. A fájdalom csak maszirozás ill fájdalom csillapito után mulik el. Mit tegyek? válaszát köszönöm.
Ha a panaszok nem szunnek, keressen fel egy orthopediai szakrendelést.
(Dr.Tausz István)
1949. Székelési inger (2008.2.4.)
Tisztelt Doktor Úr! A kisfiam 2 éves múlt októberben, soha nem volt gondunk a széklettel. Most az a próblémánk, hogy állandó székelési ingere van. A doktornénink normalore kúrát ajánlott, amit végig csináltunk, de nem változott semmit. Kérem segítsen, hogy mi lehet ennek az oka.
Valószínu, hogy most válik szobatisztává a baba és visszatartja a székletét, ami állandóan irritálja a végbelét. Székletlazító ételeket kapjon.
(Dr.Tausz István)
1950. Vérvétel, pozitív eredménnyel (2008.2.4.)
Kedves Doktor Ur! Kisebbik fiam 16 hónapos, nemrég készült neki vérvétel, mert a székletvér vizsálata már többször pozitiv lett. Abban elég sok eltérô eredmény van, pl fehérvérsejt 18, elég magas, immunrendszere is gyenge, sokszor beteg is. Amugy jól fejlôdik, 10 kg felett van, 82 cm, eszik rendesen. Elég sok nyirokcsomója meg van picit duzzadva a nyakán, füle mögött, tarkón már kb fél éve. Azt még hozzátenném, hogy a vérvételkor pont beteg volt. Nem küldtek minket sehova vizsgálatokra, kivéve a gastroenterológiára, ott az allergiák kiszürése miatt vérvétel volt, de minden negativ lett. Ön szerint van miért aggódnom? Kéne ôt valahol megmutatnom? Köszönettel: Krisztina
A véres széklet miatt széklet bacteriológiai vizsgálat szükséges, egyébként a leletek miatt ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)
1951. Nyaralás kisbabával (2008.2.4.)
Azt szeretném kérdezni, hogy 1 hónapos babával lehet-e, mehetek-e nyaralni? (500 km.-re). Esetleg mire kell odafigyelni? Még nem tartunk ott, de a foglalások miatt szeretném tudni. A nagyobbik lányom alig volt 2 hónapos amikor mentünk nyaralni (200-250km.), de most ovatosabb vagyok, lehet azért mert azóta öregedtem. KÖSZÖNÖM.
Nyugodtan elmehetnek nyaralni, ha megfeleloek a hygenes körülmények.
(Dr.Tausz István)
1952. Végtagfájdalmak (2008.2.4.)
Üdvözlöm! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy 7 éves kislányom... és alkalmanként délután ill. esténkén inkább, azt mondogatja, hogy fáj a lába. Egészen a felsô comb rész is, és alsó része a lábának, (most utoljára a jobb lábát fájlalja, de volt már hogy a másik is fájt neki) valamint ritkábban de elôfordul, hogy a kezeit fájlalja. Emellett más tünete nem volt pl. láz, ugyhogy nem tudom mi lehet a baja... de volt hogy este még sírt is, annyira fájhatott neki, aztán reggelre semmi. Mivel ritkán jön elô neki, ezért mikor eldöntöm, hogy elviszem orvoshoz, addigra már nem fáj neki. Mit javasol a doktorúr? Nurofent, vagy krémet szoktam alkalmazni.
Panaszok esetén azért mutassa meg gyermekorvosának, azonban nagy valószínuséggel a panaszok psyches eredetuek.
(Dr.Tausz István)
1953. Testsúlygondok (2008.2.4.)
Tisztelt Doktor Úr! A kislányom 8és fél éves, 125cm magas és 32kg. Erôssebb alkatú és fejlettebb mint az osztálytársai. Ezért a gyerekek is és sajnos a tanítónéni is sokat piszkálják. Rászól ebédnél, hogy keveset egyen, hogy ne repetázzon. Testnevelés órán plussz feladatokat ad neki, mondván, hogy lemenjenek róla a kilók. Ez nagyon bántja a lányomat és bevallom engem is. Hisz nem mondhatnám hogy sokat eszik, változatos az étrendje, nem kap sok édességet. Sajnos keveset mozog, mert délutánig van iskolában, mire hazaér már szinte este van. Valóban ennyire aggasztó lenne a súlya? Mit tegyek, diétáztassam a gyereket? Várom válaszát! Köszönettel: J-né Mónika
A csúfolódás, megkülönböztetés nem helyes, azonban a gyermek súlya miatt több mozgást, kalóriaszegény étrend /sok zöldség, kevés szénhidrát/ bevezetését javaslom.
(Dr.Tausz István)
1954. Hasmenéses infulenza (2008.2.4.)
Tisztelt dr úr véleményét szeretném kérni, van kettô kis gyerekem és sajnos elkapták a hasmenéses infulenzát. Ezeket a gyogyszereket szedik: normafort, antibiotikumot, c vitamint, calcimuscot, mukopront szirupot, de sajnos a hasmenésük nem javul semmit. Mit tegyek? Várom válaszát köszönöm szépen.
Ha a hasmenésük 4 nap után is tart, akkor széklet bacteriológiai vizsgálatot kell végezni.
(Dr.Tausz István)
1955. Ágytisztaság (2008.2.4.)
Az én kisfiam 4,5 éves. Nagyon életvidám, örökmozgó, sokat beszél, bár még nem tisztán. Étvágya változó, nem hízik, de magassága nô. Ami a problémám, hogy nappal szobatiszta, viszont szinte minden éjjel bepisil, még ha alvás elôtt el is végezte a dolgát. Ôt is zavarja ez az állapot, de olyan mintha nem ébredne fel arra, hogy pisilnie kell. Nem tudom eldönteni, hogy várjak-e még arra, hogy "kinövi" vagy forduljak szakemberhez. Tanácsikat elôre is köszönöm: K.Zsuzsa
5 éves koráig várhat, azonban, ha nem javul, akkor keressen fel egy gyermekurológiai szakrendelést. Ezen a honlapon http://www.enuresis.hu/ megtalálja a lakhelyéhez legközelebbi szakrendelést.
(Dr.Tausz István)
1956. Gyermekorvos, Londonban (2008.2.4.)
Eloszor is elnezest szeretnek kerni hogy igy ismeretlenul irok onnek! De nagyon nagy segitseget szeretnek kerni! A ferjemmel es a 10honapos kisfiammal kint elunk Londonban! Es erdeklodnek nem tudna-e segiteni, itt Londonban ajanlani nekunk egy megbizhato gyerekorvost, nagyon fontos lenne! Mert itt kint az orvosi ellatas borzaszto! 2 hettel ezelott a kisfiam negyon beteg volt, es senki nem segitett semmit, es odaig fajult a dolog hogy arra a dontesre jutottunk, hogy hazavisszuk a picit! 2 heten keresztul 40 fokos laza volt, hanyt, ment a hasa, az orran nem kapott levegot, nagyon csunyan kohogott, es a kinti orvosok nem adtak ra semmit, azt mondtak klimavaltozas! De a gyerekem nem is evett nem is ivott! Minden kijott belole valamilyen modon! Aztan otthon kiderult, hogy tuszosmandula gyulladasa volt, meg virusos hasmenese! Elore is koszonom, tisztelettel D.Timea

Sajnos Londonban nem tudok gyermekorvost, Budapesten szívesen segítek
(Dr.Tausz István)

---------------------

Kedves D.Timea!
Keresse meg az alábbi weboldalt, hátha talál ott információt:
www.magyaroklondonban.com
(a szerk.)

1957. Éjszakai szoptatás (2008.2.4.)
tisztelt orvos! az lenne a kerdesem, hogy mit tudok csinalni arra, hogy a kisfiam leszokjon a szoptatasrol, mert 10 honapos, es sokat eszik mindenfele kajat, nappal es ejjel, meg mindig orankent kell otet szoptatni. 2900gr szuletett es most 11kg es 500gr-os. Mar megy egyedul es 8 foga van felul a 6 elso fogai es alul a ket elso foga. Én nagyon faradt vagyok nappal, mert ejjel nem tudok nyugodni. Ha meg a szoptatast nem kellene felbehagyam mit tehetek arra, hogy ejjel aludjon, mert nappal is alszik kettot harmat, de nagyon energias es egesz nap szalad. Ne ertsen félre, alszik ejjel, de kozben kell szoptatni is. elore koszonom. kati
Este kapjon tápláló vacsorát. Szerintem így jobban jár Ön, ha éjszaka kétszer-háromszor megszoptatja, mint ha gyakrabban felébred, mert nem kap tejet.
(Dr.Tausz István)
1958. Éjszakai bepisilés (2008.2.4.)
jo napot. A mi problemank az, hogy a fiam 7 eves es meg mindig bepisil. Általaban minden ejjel, ritka amikor nem. Eddig azt hittem, hogy nem ebred meg, de ra jottem, hogy felebred, mert kimegy inni, szoval jon megy, csak eppen a wc-re nem megy. Lehet, hogy en hibaztam, hogy meg mindig teszek neki pelenkat es igy kenyelmesebb neki? Vagy egyszeruen lusta, vagy lehet komoly baja is. Kerem valaszoljon, mi romaniaban elunk, es szeretnem ha elmondana, hogy az ilyen problemaval hova forduljak, mert itt nem nagyon ertenek az oorvosok ehhez, igazabol felek itt elvinni, inkabb elvinnem ott valahova
7 éves korban már szükséges egy alapszintu kivizsgálás, persze lehet, hogy alkati a probléma, és csak lassan érik az idegrendszere. A kivizsgálások lehetséges helyszineit a http://www.enuresis.hu/ honlapon megtalálja.
(Dr.Tausz István)
1959. Gasztroenterológiai vizsgálat elôtt (2008.2.4.)
Az én kislányom 10 hónapos 6550g. De 3200g született 6 hónapos kora óta 200g szed fel, igaz hogy HA tápszert és olyan hónap nincs, hogy ne legyen beteg. Többször szóltam a doktor nônek, de azt mondta a gének ha hízik nincs gond, a védönô meg azt, ne hagyjam ennyibe. Most már elküldött gasztróenterólógiai vizsgálatra, de ápr. 25re kaptunk idôpontot Szegedre. Milyen vizsgálatokból áll ez pontosan? Én gondoltam gilisztája van, de nem kér a doktornô székletmintát. Majd kiderül, kérhetek-e én. Azt mondta nagyon sok mellékhatása van a féreg hajtónak, nem ad, de mintát se kér. Én kérhetek ilyen vizsgálatot? És három hetesen már sumetrolin antibiotikumot leggyakrabban amoxicilint kapott.
A területi ANTSZ-tol kérhet féregvizsgálatot, de ha nincs beutalója, akkor fizetni kell a vizsgálatért, tudomásom szerint 1000 Ft-ot. A gastroeneterologiai vizsgálat induláskor széklet vizsgálatból és vérvételbol áll.
(Dr.Tausz István)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |