válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1960-1980. )
1960. Hexachlorophen hintôpor (2008.02.11.)
Tisztelt doktornô az én kérdésem az lenne, hogy a kisbabám 3 hónapos és eddig a hajlatainak hintôporozására, (illetve a köldökcsonk tisztításakor is) a hexachlorophen hintôport használtam, míg minap el nem olvastam a flakonon lévô tájékoztatót. Igaz ami rá van írva, hogy ha huzamosabb ideig használjuk akkor idegrendszeri károsodást okoz? Nagyon aggódom emiatt kérem válaszoljon.
A véráramba jutva is ritkán fordul elo. Biztosan nem jelent gondot.
(Dr.Gimesi Anna)
1961. Túl sovány a lányom (2008.02.11.)
Császárral szültem magzati hypoxia miatt 3200g 50cm, nem sárgult be. 6 honaposan kellett volna 6400g-nak lennie, de csak 5900g volt. Ez még nem is feltünôen kevés, csak azota 200g hizik havonta. Most 10 honapos 6550g 67cm, kétszer volt két egymást követô héten hasmenése, az elsönél a nagyobbik is beteg volt, utána csak a kislány, elôször kapott cekloretát a másik héten sumetrolint, ez a mult héten volt. Olyan honap nincs, hogy ne szedjen antibiotikumot, mindig elkap valamit a nagyobbtol, a doktornô mindig azt mondja, virus. Általában egyszerre betegek. Korházbol betegen hoztam haza, sokat nyitva volt az ablak a fejénél, szoltam, de azt mondták a korházban, nem lesz semmi baja, estére csipásan, szürcsögve hozták. Erre itthon három hetesen sumetrolint kapott, mert nem mult a nathája, a mi doktornônknek többször szoltam a sulya miatt, de azt mondta a gének, azért ilyen sovány. Tápszeres, naponta 220ml Tápszert eszik, sokat iszik. Fözeléket is eszik, amelyiket szereti, gyümölcsöt, szalámit, virslit majdhogynem mindent, csak a tejpépet utálja. Az lenne a kérdésem, lehet-e, hogy az antibiotikumoktol nem hizik, mert sokat kapot? Vagy gilisztás, de székletmintát nem kér a doktor nô. Azt mondta, varjuk meg a gasztroenterologiai vizsgálatot. Szegedre a gasztroenterologiai osztályra nem tudok bejelentkezni már három hete, kicsöng, és utána foglalt, nem tudom mikor jutok el. Addig az idegosztályon kötök ki. De egy nagyon jó kedélyü boldog, kiegyensulyozott, mászik, föláll. Amig be jutok a gasztroenterologushoz tudna valami jo tanácsot mindani? Elöre is köszönöm egy aggodo anya.
Biztosan nem tesz jót a bélrendszerének a sok antibiotikum és másodlagos felszivódási problémák alakulhattak ki. Lehetoleg tartozkodjanak az antibiotikumtól és Orosházán is van gasztroenterológia, ha a szegedi nehezebben megy, de a háziorvos segithetne a bejutáshoz. Én nem izgulnék, ha jókedvu, jó étvágyú, széklete normális.
(Dr.Gimesi Anna)
1962. Nyugtalan alvás (2008.02.11.)
Tisztelt Doktornô! Decemberben írtam már Önnek. A problémám az volt (még most is), hogy korábban éjszaka jól alvó kislányom gyakran sír csukott szemmel álmában, s csak akkor nyugszik meg, alszik vissza, ha iszik néhány korty babavizet és cumit kap ismét. A pici 6 hónapos, már nem szopik. Akkoriban kezdtük a hozzátáplálást, az Ön tanácsára sikerült beállítani az étkezéseket, növeltem a napi kalóriabevitelt, mert vélhetô volt, hogy éjszaka éhes a kislány. Úgy tûnik nem. Este 6-kor eszik bébiételt vagy tejpépet, majd 8 körül iszik kb 100ml tápszert, ami jól esik neki. Éjjel már nem eszik. A fogzásra gyanakodnék. A gyermekorvosunk megnézte az ínyét és azt mondta, hogy a fölsô szemfogak helyei vannak inkább felpuhulva, nem az alsó két fognak a helye. Próbáltunk Viburcol kúpot, este lefekvés elôtt. Semmi változás. Próbáltam egy héten keresztül a Chamomillát 15ch, este 5 golyót. Semmi. A hagyományos fájdalomcsillapítók nem váltak be és nem is szeretném gyógyszerrel teletömni Rékát. Tanácstalan vagyok. A kislány egyébként jól fejlôdik 7,50kg, reggel kipihent. Szeretném, ha ismét nyugodtak lennének az éjszakái. Elképzelhetô, hogy más szert kellene használni? Talán csak átmeneti alvásprobléma, mert nem tud az aktív alvás fázisból a mélybe átlépni... valami miatt? Olvastam a többi homeopátiás szerrôl, amit fogzás idejére ajánlanak, de egyik sem jellemzô Rékára. Nincs hasmenése, láza, nem piros az arca (bár pici piros pöttyök vannak a szája körül) napközben viszonylag jól elvan, annyit van ölben mint más gyerek. Tisztelettel várom válaszát! K.Annamária
Talán többet kellene levegore vinni illetve a napközbeni alvást csak délelott hagyni.
(Dr.Gimesi Anna)
1963. Vigantol (2008.02.11.)
Tisztelt Doktorno. Kisfiam 5 honapos, naponta 2 csepp vigantolt kap. A kutacsa 2.5*2 ujjnyi atmeroju (kb). A csaladorvos javasolta, hogy adjak napi 3 csepp vigantolt 1 honapig. Nem lesz ez sok, felek, nehogy veseproblemat okozzon. koszonom
A kivizsgálást javaslom, de a dozist nem emelném.
(Dr.Gimesi Anna)
1964. Felsôlégúti meghülések (2008.02.11.)
Kedves Doktornô! Azt szeretném kérdezni, hogy gyermekem rendszeresen visszatérô felsôléguti meghüléseit homeopátiás készítményekkel kezelhetem-e. Renderesen kapta az antibiotikumokat és szeretném megpróbálni a homeopátiás készítményeket. Fôképp az orrmadula gyulladás kezelésére. Gyermekem 19 hónapos kisfiú. Segítségét elôre is köszönöm: Z.né
Echinacheat és acidum phosphoricumot javasolnék.
(Dr.Gimesi Anna)
1965. Túladagolás? (2008.02.11.)
Tiszteletem kedves doktornô! Egy kérdésem lenne, a kisfiamnak bepirosodott a torka és semmilyen sziruptól nem múlt el, majd a háziorvosunk felirt neki 1 milliós penicilint reggel este 500 kellett volna, de az asszisztensnô reggel is 1 milliót adott és este is, késôn vettem észre, hogy rosszul adja, neki nem tudni kellett volna, hogy ez tul erôs a gyereknek? Most félek, hogy valami baja lesz a kisfiamnak! Ez nem tuladagolás?? Ugye nem lesz semmi baja? köszönöm elôre is!
Valóban kicsit nagy a dózis, de szerencsére a penicillintol nem lehet baja, ha nem allergiás rá.
(Dr.Gimesi Anna)
1966. Duzzanat a nyakon (2008.02.11.)
Kedves Doktornô! Nekem egy két éves kisfim van. Most vettem észre hogy a bal nyakánál van egy olyan 3 mm duzzanat. Ez a duzzanat, ha oda nyulok, mozog minden irányban. Ön szerint ez mi lehet? Kérem válaszoljon! Egy agódó anyuka és apuka.
Biztosan egy kis nyirokcsomóról van szó, de a gyermekorvos ezt megválaszolja.
(Dr.Gimesi Anna)
1967. Lázmérés (2008.02.11.)
Tisztelt Gimesi Anna doktornô! Kisfiam 4 hónapos és az utóbbi 1 hónapja azt figyeltük meg, hogy a homlokát és a tarkóját igen melegnek éreztük (microlife) homlokhômérôvel mérve rendszeresen 37,2-37,7-es értéket mutatott a mûszer, viszont ha végbélen keresztül mértük, hagyományos hômérôvel, nem mutatott hôemelkedést, lázat. A másik gyereknél és nálunk a homlokhômérô normál értéket mutatott. Kérdezném hogy ez a jelenség utal-e valamilyen problémára vagy nem kell aggodnunk, szükség van-e valamilyen kivizsgálásra, illetve mi a teendô? Megjegyezném még, hogy a hôemelkedés nem sokkal a 3 hónapos védôoltás után jött elô, és a terhesség alatt toxoplazmás voltam, amire a rovamyicine gyógyszert szedtem és a kisfiam is 4 hétig, de neki negatív lett az eredménye. Válaszát elôre is köszönöm Tisztelettel: Z. Melinda
A végbélben mért értéket lehet elfogadni. A toxoplasmozisra nem lehet igy válaszolni, mert azt körültekinto vizsgálatokkal egyértelmuen ki kellene zárni. Valóban az oltások után egyes gyerekeknél egy ideig hoemelkedést tapasztalunk, érdemes a következo oltás után is megfigyelni.
(Dr.Gimesi Anna)
1968. Alvásgondok (2008.02.11.)
KEDVES DOKTORNÔ! 1 ÉVES KISFIAM MÉG MINDIG NEM ALUSSZA ÁT AZ ÉJSZAKÁT. IGAZ MÉG SZOPIK ÉS AZT GONDOLTAM, BIZTOS AZÉRT KEL FEL. DE EGYRE FÁRADTABB VAGYOK. LEHET AZ A GOND IS, HOGY VELÜNK ALSZIK. MÁR KIPRÓBÁLTAM A VIBURCOL NEVÜ HOMEPÁTIÁS KÚPOT, DE EGYÁLTALÁN NEM SEGÍTETT. MEGKÖSZÖNÉM HA ADNA VALAMI TANÁCSOT. VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM: B.HAJNALKA
Azt gondolom - kicsit késve bár, de az esti szoptatás után a saját ágyába kellene lerakni és ha a férje felvállalja, hogy pár napig ô keljen fel hozzá, akkor megoldódhatna a probléma.
(Dr.Gimesi Anna)
1969. Erôs köhögés (2008.02.11.)
Tisztelt Doktornô! Két és fél éves kisfiamnál 1 hónapja kezdôdött a láz nélküli köhögés, ami inkább az éjszakai órákra volt jellemzô. Kb. 2 hétig hurut oldó teák adásával próbáltam enyhíteni, ami úgy tûnt használ is, majd ismét elkezdôdött a szünni nem akaró fuldoklásos köhögés, amire a patikába az Ambroxol-Q szirupot kaptam. Ekkor kezdett már hôemelkedése is lenni. Ebbôl két üveggel kapott, javulás nem történt. Gyerekorvos ezután látta, aki allergiára gyanakodva Spiropent oldatot és Singulair mini tablettát írt fel. A gyógyszerek adásával megfordult a helyzet, éjjel nem, csak nappal köhögött szüntelenül, sokszor azt hittem, hogy direkt csinálja. Vasárnap a délutánt végigköhögte, már elviselhetetlen volt hallgatni. Hétfôn hôemelkedése volt, fájt a torka is, ezért adtam neki fél algopirint. Mintha kicserélték volna, sokkal jobban lett. Valóban allergiás lenne? Mi okozza ezt a köhögést már hetek óta?? Válaszát árva, Tisztelettel: Némethné A.M. Egyszeruen ki kell vizsgálni, illetve az arcüreg gyulladást kizárni, mert az Ön által leirt szereknek igy nincs értelme.
(Dr.Gimesi Anna)
1970. Testsúly (2008.02.11.)
Tisztelt Doktornô! kislányom 4 hónapos 120-200 között eszik, jó kedvü, virgonc, ha védônôhôz viszem mindig azt mondja soványka, de én sem voltam vastagabb baba. Hány kilonak kell lennie egy 4 hónapos babának, 3200grammal született. Elöre is köszönöm!
Testhossz és alkat függvénye is, de 4kg körül.
(Dr.Gimesi Anna)
1971. Székletgondok (2008.02.11.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 15 hónapos és nagyon nehéz a kakilás. A gondok akkor kezdôdtek, mikor elkezdtük a hozzátáplálást. Szorulása lett. Tanultunk a hibáinkból, több folyadékot itattunk vele, nem kapott banánt, viszont sok barackot, és rostdús élelmiszert adtunk neki. Orvosunk tanácsára 10 napig kúpot adtunk neki, hogy a kakilás ne legyen fájdalmas. De a kúp sem az igazi, csak stressz. Nem a széklet keménysége volt a gond, hanem hogy teljesen befeszíti az egész testét. Aztán egyszer csak helyrejött a dolog, de csak egy kis ideig. Aztán rosszabb lett, jobb lett... Most ismét nagyon nehezen megy a dolog. Egész teste merô görcs, a feje búbjától a láb ujjáig. Egyszerûen nem tudja elengedi magát. Próbáltuk, hogy nem veszünk tudomást a dologról, de nem használt. Próbáltunk tudomást venni róla, ez sem használ. LAevolacot kap minden reggel a tápszerbe. Most ez sem használ. Látszik, hogy a kaki jönne, és nem kemény, viszont annyira szorít mindenhol, hogy esélye sincs kijönni. Tegnap eljátszottuk, hogy közben lehúzattam vele a zokniját. Ki is jött a kaki, el tudtam játszani vele még egyszer, de ez ma már nem segít. Ha kúpot adok neki, nagy nehezen a kúp kicsúszik, de kaki nem. Így persze be is keményedik másnap reggelre, és ez egy körforgás. A kisfiam egyébként nagyon nyugodt egy gyermek, és a családi életünk is stabil, viszonyleg kiegyensúlyozott. Végeztünk kineziológiai oldást, akkor is jobb lett, de sajnos már kifogytam az ötletekbôl. Segítségét köszönöm!
A rostos táplálkozás és a folyadék mellett minden reggel és este 1 kávéskanálnyi Duphalacot kellene adni neki 3 hétig folyamatosan és emellet, ha akarja homeopathiából a causticumot is alacsony higitásban, párhuzamosan meg lehet próbálni.
(Dr.Gimesi Anna)
1972. Székletvisszatartás (2008.02.11.)
Szeretném a segítségüket kérni, hogy hogyan tudnék segíteni az unokámnak. 8 éves és sokszor elôfordul, hogy nem akar, vagy nem tudom milyen okból, nem megy el kakilni, és addig szorongatja amíg egy kicsi kijön. Nagyon szégyenli és nem szeretném úgy elvinni orvoshoz, hogy kellemetlenül érezze magát. Próbáltam már megbeszélni vele, vagy szólni, hogy menjen, de nem segít semmi. Most tanácstalan vagyok, hogy eljátsza, vagy valami baja lehet ? Nagyon szeretnék segíteni neki, de nem tudom hogyan. Köszönöm válaszukat, egy aggódó Nagymama
Az étkezéssel és a folyadékbevitellel lehetne segiteni és megbeszélni vele, hogy reggel vagy este több idot szánjon arra, hogy elmegy kakilni.
(Dr.Gimesi Anna)
1973. Székletürítés (2008.02.11.)
Kedves Doknornô! 10 éves lányomnak gondjai vannak a székletürítéssel, de nem engedi hogy megnézzem neki, fôleg hogy orvoshoz vigyem. Mit csináljak, mert úgymond, ez az egyik "legérzékenyebb" pontja és félek, hogy a baj súlyos is lehet...
Milyen gondjai vannak?
(Dr.Gimesi Anna)
1974. Remeg az ajka sírás közben (2008.02.11.)
Üdvözlöm! 6 hetes kislányomak, mikor nagyon sír, remeg az alsó ajka, egyébként nem csinálja. A gyermekorvosunk azt mondta, ha 3 hónapos koráig nem múlik el, akkor ez idegi rendellenességre utalhat. Nincs elszínezôdés körülötte és egyébként jól van. Lehet, hogy ez csak a "hisztis" sírás jele? Köszönettel: Mercike
Nagyon sok babánál látjuk és teljesen normális, lehet, hogy alkatilag kicsit feszesebb tipus.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.02.11.
1975. Túlsúly (2008.02.11.)
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves lányom 84kg! Mit tegyek vele, ha nem hajlandó sportolni és nagyon sokat eszik? Kérem mielôbb írja le válaszát! Elôre is köszönöm! Javaslatom, a fokozott kalória-leadás, és a csökkentett kalórabevitel. A gyakorlatra lefordítva, ne egyen semmilyen kenyeret és kenyérfélét, sem zsemlét. Száraz kétszersültet, vagy "ripsz-ropsz"-ot. Ne igyon édes üditoket, kólát. Mozogjon többet, valószínu szégyenli magát és ezért nem mozog
(Dr.Tausz István)
1976. Túlsavasodás és tetanuszoltás (2008.02.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom februárban lesz 11 éves és két kérdést is szeretnék feltenni. Az elsô, hogy sajnos sokat fáj a gyomra és hányingere is sokat van. 2007.októberében gyomor röntgent kért a gyerm.orvosunk, ami kimutatta a tulsavasodást, lassan ürül a gyomor és reflux betegsége van. Kapott Ranitidint, melyet két hónapig szedett, akkor a panaszai szüntek... További gyógyszert nem is kaptunk, csak ujabb probléma esetén kell visszamenni. Sajnos mivel jól érezte magát a gyógyszertôl, hiába kértem a változatos étkezésre, nem hajlandó betartani a tanácsokat és úgy tünik, kezdünk visszaesni. Mostmár megint szinte minden este lefekvés után kezdôdik a gyomorfájás és hányinger. Még nem olyan erôs mint volt, de már jelen van napi szinten és csak mindig lefekvés után. Mivel nagyon nem szeretném már gyógyszeren tartani, ilyenkor mindig Salvus vizet adok neki, ami segit rajta. Még segit, de félek, ezzel nem tudok sokáig segiteni rajta. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy nincs-e valamilyen alternativ megoldás a savasság csökkentésére, vagy kevésbé veszélyes gyógyszer, savkötô, ami segitene rajta, de még sincs ártalmas mellékhatása? Szénsavas üditôket, csipszeket sosem vettem meg neki, igaz teát iszik csak, mert a vizet nem hajlandó meginni, de azt is Lipton málnás és hársfavirágos gyüm.teát fôzök, kevés cukorral. Olajban sült ételeket is ritkán készitek, mert pl. sült krumplit ha eszik, vagy rántott szeletet, akkor erôsebb a hányingere és ilyenkor mindig hasmenése lesz, akkor könnyebbül meg. Én gondolok arra, hogy esetleg epeproblémája lehet, de ahhoz tul kicsi még. Vagy még sem?
A másik kérdésem, hogy sajnos játék közben a kiskutyája megkapta a lábát és a háziorvos tetanusz injekciót adott neki a karjába. Eddig mindig odakapott védôoltást, soha semmilyen pirosodás nem volt, csak enyhe fájdalom. Most viszont másnap az oltás körül egy tiz forintos nagyságu piros duzzanat alakult ki, ami nagyon kemény és fájdalmas volt. Felhivtam a gyerm.orvosunk, aki azt mondta ez természetes. Harmadnapra gyermektenyérnyi lett a piros folt. Negyeik naptól kezdett visszahuzódni és kb. a hatodik napon már a pirosság elmult, de most van a nyolcadik napon és igaz, hogy nem piros és nem látszik ránézésre semmi, de még enyhén fáj és ha hozzáérünk egy kemény görcsöt tapintunk. Én nagyon ideges vagyok, hogy valami baja lesz a kislánynak, mert ilyen még nem volt egyik oltás után sem. Az idegességemhez tartozik, hogy az orvos, aki oltotta, miután a tüt rátette a fecskendôre akkor kezdte leszedni a fecskendôrôl a kis papirt, amit beragasztott az oltási könyvbe, közben a türe nem a müa.tokot rakta, hanem csak a papirba dugta vissza, amig az oltási könyvet lerendezte, aztán kifujta az orrát és kézmosás nélkül fogta a vattacsomót a kezébe, ráfujt egyet a fertôtlenitôbôl aztán beszurta a tüt a kislány karjába és utána végighuzta a vattát. Én ledermedtem a látványtól és azóta rettegek, hogy valamilyen fertôzést vitt be a gyermekembe, mert sajnos nem láttam végig a tû utját, hogy esetleg az hozzáért-e még valamihez az asztalon. Szeretném kikérni a véleményét, hogy tényleg van-e okom az aggodalomra, ha igen, akkor hogyan lehetne segiteni, hogy nehogy nagyobb legyen a baj? Vagy csak ilyen erôteljesen reagált a szervezete a védôoltásra? Egyébként láz, hôemelkedés nem volt, csak a fájdalom és a nagy piros folt, most meg a görcs. A neten utánanéztem a védôoltásoknak és ráadásul most látom, hogy mivel szeptemberben lesz hatodik osztályos, akkor a kampányoltáson belül ujra kap tetanusz védôoltást. Most attól félek, hogy ha nem fertôzés következménye volt ez a nagy duzzadás a karján, hanem igy reagált a védôoltásra, akkor hogyan fog reagálni szeptemberben? Elnézést kérek a hosszu levélért, de nagyon várom válaszát, melyet elôre is tisztelettel köszönök! Egyszem kislányáért nagyon aggódó anyuka!
A panaszai miatt mutassák meg a gyermeket gastroeneterológiai szakrendelésen. A tetanusz oltás után lehet a karja duzzadt több napig, ez nem probléma. Ha már nem fáj a keze a gyermeknek, akkor nem vitt be semmilyen fertozést a kolléga. A 6. osztályban nyugodtan megkaphatja az oltást ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)
1977. Ritka széklet (2008.02.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 6 hónapos. A problémám a következô. Én úgy gondolom, hogy ritkán kakil, akkor is keményet. Magától 3-4 naponta, de volt már, hogy a 6. napon sikerült. Egy hónapja ebédre és uzsonárra pépesített ételt kap. A védônô javaslatára Levolac-ot kell neki adnom és kiiktattam az étkezésbôl a sütôtököt, burgonyát, sárgarépát, de javulást nem tapasztaltam. A burgonya helyett rizspehellyel sûrítem az ételeket. A Levolac általában segít neki, de attól félek, hogy hozzászokik. Attól is tartok, hogy ki ne táguljon a végbele. (Megjegyzem, hogy én is gyerekkorom óta székrekedéssel küzködtem, egészen a szülésig). Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek. Nagyon köszönöm a válaszát. D.K.Györgyi
Ha ritkán van széklete az nem baj, azonban ha kemény is akkor szükséges a széklet lazítása. Elso menetben étrendi változtatásokkal /ne kapjon répát, banánt, almát/ kapjon sóskát, paradicsomot, spenótot, összibarackot. A Levolac-hoz nem lehet hozzászokni, ne izguljon. Nem szívódik fel.
(Dr.Tausz István)
1978. Védôoltások (2008.02.11.)
Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megtudni, hogy mit gondol a Menjugate, a Prevenar és a Varilrix védôoltásokról. Érdemes-e, és ha igen, mikor a legjobb beadatni? Hány szúrást jelentenek az egyes védôoltások? Kislányom (elsô baba) most 11 hónapos. Eddig a kötelezô oltásokon kívül Rotarix-et kapott. Lehet káros mellékhatása ezeknek az oltásoknak? Van már komoly tapasztalat ezekkel kapcsolatban? Köszönettel: T.Adrienn
A sok kérdésre megpróbálok sorban válaszolni. Azt nem mondhatom hogy biztos hogy semmilyen mellékhatása, szövodménye nem lehet az oltásoknak, de biztosan állíthatom hogy semmivel sem nagyobb a kockázat mint a kötelezo védooltásoknál tapasztalható. Minden orvosi beavatkozásnak elméletben lehet kockázata.
Az oltások beadásának idopontja. Ha 11 hónapos a baba, akkor a Menjugat-tel érdemes megvárni az 1 éves kort, mert utána csak egy oltást kell adni. A Varilrix szintén 1 éves kor után nyugodtan beadható és egy oltásból áll. A prevenárt ha 2 éves kor elott kezdik el, akkor két oltást kell adni, ha két éves kor után kapja, akkor csak egy oltást is elegendo. Ha a baba koraszülött, akkor a Prevenár kiemelt 70%-os támogatással irható fel és így csak 4800 Ft-ba kerül kb.
(Dr.Tausz István)
1979. Székletgondok (2008.02.11.)
jó napot kivánok! Olyan problémám lenne, hogy a kisfiam 6 éves, és mostanában, ha kakil vérzik a feneke. Kicsit keményet kakil, de minden nap. Nem volt gond eddig, szeretném megkérdezni mitöl lehet ez. Mit tegyek? Jó evô, életvidám kisgyerek. Válaszát elôre is köszönöm H.T.ANDREA
Olyan étrendet kell beiktatni, ami lazítja a székletét. Sok zöldséget, gyümölcsöt egyen, ne kapjon csokoládét, banánt.
(Dr.Tausz István)
1980. Kutacs (2008.02.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Ma délután, gyermekünk (sz.nap: 2008-01-09) járókából kivétele közben, véletlenül benyomtam az ujjammal a kutacsát. Azóta kicsit többet sír a szokásosnál (de most pl. alszik), ill. úgy láttuk a feleségemmel, hogy ott egy kicsit "behorpadt" a feje (ez azóta visszaállt). Mást nem figyeltünk meg (nem hányt, nem vérzik). A háziorvosunk pénteken (2008-02-08) jön hozzánk. Úgy sejtjük, hogy nincs semmi baj, de kérem tájékoztasson, ha vmit tennünk kell! Üdvözlettel: Ny.szomszéd
Mire megkapják ezt a levelet, a háziorvosuk valószínûleg már látta a gyermeket. Én csak a leírtakra tudom alapozni válaszomat, ne izguljanak, nem szokott megsérülni ilyen beavatkozástól a kutacs
(Dr.Tausz István)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |