válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1981-2000.)
1981. Hinta (2008.02.11.)
Doktor Úr ! Nekem csak egy kérdésem lenne önhöz. Van egy 6 hónapos kislányom és szeretnék neki venni egy hintát, de sokan azt mondták , hogy még korai, mert kancsalságot okozhat. Ez valoban így van? Szeretném a tanácsát kikérni. Elöre is köszönöm: N.ERIKA
6 hónapos korban szerintem is korai a hinta, mert általában még nem tudnak önállóan ülni a gyermekek és kieshet a hintából.
(Dr.Tausz István)
1982. Húgyhólyaggyulladás (2008.02.11.)
Kedves doktor úr! Három éves lányomnál egy gyorsteszt kimutatta, hogy húgyhólyaggyulladása van, Zinat-ot kapott. Négy nap múlva laborvizsgálatra utalták be, ott kiderült, hogy plusz fehérvérsejt és baktérium is van a vizeletében. Sumetrolimot kapott, és újabb laborvizsgálatra utalták be, de baktériumtenyésztést nem kértek. Kérjünk-e plusz baktériumtenyésztést? Várom válaszát, Köszönettel! KZ
Az antibiotikum beszedése után legalább 3 nappal késobb, amikor a gyermek panaszmentes, érdemes vizelet tenyésztést és vizelet laborvizsgálatot végeztetni.
(Dr.Tausz István)
1983. Tápszeres baba, bukik (Renáta) (2008.02.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 4 hónapos, egy hónapja már nem tudom szoptatni ezért tápszert kap. Azt vettem észre, hogy evés után nem mindig, de elég sokszor bukik, pedig a böfiztetés nem marad el, és mindig böfizik. Van amikor evés után fél vagy egy órára rá is jön vissza egy pici buki. 120-200 között eszik, jó kedvü, virgonc kislány, lehet hogy a tápszertôl van? Próbáljak ki másikat? Összefügg a hasfájással? Elöre is köszönöm, Renáta
Valószínuleg azért bukik többet a baba, mert ebben az életkorban többet mozog, különösen ha hason van és sokat eszik. Valószínulég ezért fáj a hasa. Ha sokat bukik, akkor léteznek u.n. bukás elleni tápszerek, amit a háziovosnak kell felírnia.
(Dr.Tausz István)
1984. Köldöksérv (2008.02.11.)
Tisztelt Doktor úr! Gyermekem egy éves, és gyermekorvosunk köldöksérvet diagnosztizált nála. Tanácsára várunk még egy pár hónapot, majd megmutatjuk egy sebész szakembernek, akivel eldöntjük, hogy kell-e mûteni, vagy nem. Nem szeretnénk felesleges mûtétnek kitenni gyermekünket. Tudomásom szerint a köldöksérv a hasizom nem megfelelô összezáródása miatt alakul ki. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e mûtét nélküli gyógymód, vagy létezik-e olyan gyógytorna, ami elôsegíti a hasizom záródását, ezáltal megszûntetve a sérvet. Ha létezik ilyen gyógytorna, akkor hol tudjuk igénybe venni (Budapesten)? Válaszát köszönöm!
Általában egy éves kor után a köldöksérvet csak mutéttel lehet megoldani, azonban ez egy kis mutét, általában nem is kell a babáknak bent aludniuk a kórházban, vagy csak maximum egy éjszakát töltenek bent. A mutéttel lehet várni 4 éves korig.
(Dr.Tausz István)
1985. Atópiás dermatitis (2008.02.11.)
Kislányom 11 hónapos. Atópiás dermatitist állapítottak meg nála. Kérdésem: gyakran van székrekedése. Pelenkázás közben is erôlködik és ha éppen akkor kakil, hamarabb kifordul az ilyen nyomások esetén a végbele, mint, hogy a kakit meglátnám. Ez már abban az esetben is elôfordult, ha nem is volt kemény a kaki. Alig fogyaszt folyadékot. Max. napi 100 ml-t, még szopik, de már nagyon kevés a tejem. Milyen ételeket adhatok neki, amivel könnyebbé teszem számára a székelést. A tejpépektôl kijöttek az arcán az atópiás foltok. Válaszát elôre is köszönöm! K.Szilvia
Adópiás dermetitise miatt HA tápszereket javaslok, ettol kevésbé fog fájni a hasa és a széklete is jobb lesz a babának.
(Dr.Tausz István)
1986. Nem alszanak (2008.02.11.)
Hét hetes ikreim vannak. Nem alszanak. 12-14 órákat fent vannak egyhuzamban, nyöszörögnek, sírnak. Rendesen esznek. Fáradtak, leragad a szemük, amint lerekjuk ôket sírnak. Egész nap kézben vannak, de akkor is szoktak sírni. Reggeltôl éjfél 1 óra között alszanak el. Addig 10-15 perceket alszanak. Ez nem jó a babáknak, mert fáradtak és szenvednek. Egy nap 6-7 szer esznek, székletük is normális. Mit lehetne tenni, hogy jobb legyen?
Legyenek többet a levegon, ha súlyuk már olyan, hogy kimehetnek. Nem javaslom hogy sokat legyenek kézben, mert megszokják. Kicsit szigorúbbnak kell lenni velük.
(Dr.Tausz István)
1987. Véres széklet (2008.02.11.)
Kedves Szakértô! Kislányom 2 éves. Az elmúlt pár héten a székletében néhány alkalommal pici vér, véres nyák volt. A széklet tenyésztés negatív lett baktériumra, vírusra, a székletben vért találtak. A vérvétel eredménye (keresztesek): anorg. phosphat 2,06; trigliceridek: 1,71; MCHC: 357; lymphocyta 79. A vas a normál tartományban van. 2 hónapos koráig szopizott, azután 3,5-6 hónapos kora között bevezetésre kerültek gyümölcsök, zöldségek az étrendjébe, 6 hónapos kora óta ezeket nem hajlandó elfogadni. Elôször tejmentes tápszert kapott, aztán miután a tejallergia kizárásra került, tejet és sima tápszert kap. A tápszeren/tejen kívül nagyon kis mennyiségben fogyaszt néha: pirítóst, zsömlét, almát, kekszet, túrókrémet, túrórudit. Normális fôtt ételt nem fogad el. Normál súlyú: 13,8 kg, az átlagnál kicsit magasabb: 92 cm. Jókedélyû, energikus kislány. A széklete eddig néha bogyós, néha gyurma-állagú volt. A fogzások környékén vizes-folyós. A gyermekorvos rektális vizsgálatot javasol, amennyiben továbbra is fennáll a véres-széklet. Milyen egyéb "ötlete" javaslata lenne? Mi a véleménye a helyzetrôl? Ez a vizsgálat kiváltható-e (kezdetnek) valami mással? Milyen irányban javasolná, hogy tovább induljunk? Köszönettel várom válaszát: Zsanna
Ha több hete tart a véres nyákos széklet, akkor mutassák meg gyermek gastroeneterologusnak a babát.
(Dr.Tausz István)
1988. Tápszeres baba, hány (2008.02.11.)
Tisztelt orvos! A kisfiam 5 hetes es sajnos mar tapszerert eszik, de kihanyja. Voltunk orvosnal, azt mondtak egeszseges, megvizsgaltak. Mit tegyek. Aggodo anyuka
Ha súlya szépen gyarapszik, akkor ne aggódon, de léteznek bukás elleni tápszerek, kérje a háziorvosától.
(Dr.Tausz István)
1989. Zárójelentés (2008.02.11.)
Tisztelt gyerekorvos! Mivel tartosan beteg a kisfiam, arra lennék kiváncsi hogy záro jeletésén szereplô latin szavak milyen betegséget takarnak: A bronchitis, asthma, rhinitis allerg., pharyngitis, epistaxis. Elôre is kôszônôm, egy aggódó édesanya.
bronchitis=légcsohurut,
asthma=asztma /nehézlégzéssel járó légcsohurut/,
rhinitis allerg=szénanátha,
pharyngitis=garatgyulladás, epistaxis=orrvérzés
(Dr.Tausz István)
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.02.18.
1990. Körömrágás (2008.02.18.)
Kedves Dr. Gimesi Anna. Regina a nevem és 12 éves vagyok és kicsi korom óta rágom a körmöm. Eleinte nem zavart, de most, hogy kamaszodok és tetszik egy pár fiú, nem szeretnék nyáron olyan szoknyát hordani, amibe zseb van, szeretnék segítséget kérni hogy leszokjak. Köszönöm, Regina 2008 febr.08
Jó lenne, ha megtudnád mondani, hogy miért teszed. Ha csak megszokás, azt kell, hogy mondjam, magadat kellene meggyozni, hogy ez igy nem helyes és akarattal leküzdeni. Az elején nehéz, de utána már könnyebb, sajnos egyéb egyszeru és könnyu lehetoséget nem tudok javasolni.
(Dr.Gimesi Anna)
1991. Vérfoltos széklet (2008.02.18.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 hónapos, és kb. 1 hete vettem észre a székletében 3 (nem nagy) vérfoltot, amik azóta is minden egyes (napi 4-6) székletben megtalálhatók. Széklettenyésztése: Klebsiella sp., E. coli helyett színtenyészetben ez tenyészett ki. Nem kedvetlen, jól eszik, a kaki mennyiségileg és minôségileg nem változott (talán min. nyák). Szedjük a rutascorbint és a normaflore-t. Kérdésem: mennyi idô alatt kell helyreállni az említett th-val a bélflórának? Antibiotikum indokolt? Válaszát elôre is köszönöm. Maradok tisztelettel: L.né
Ha anyatejes akkor Önnek kellene teljes mértékben tejmentes diétát tartania legalább 6 hétig és utána megnézni a székletében a Weber tesztet. Antibitikumot nem tudom mire adnának?! Ha kap K vitamint akkor a rutacsorbin is felesleges.

(Dr.Gimesi Anna)
1992. Étkezés – rejtett betegség (2008.02.18.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 3 éves, még bölcsôdés, szeptemberben kezdi az óvodát. Egyáltalán nem beteges, a doktor nénink szerint nagyon ritka az ilyen erôs immunrendszerû gyerek. Születésétôl fogva “kisétkûnek“ számít, ma már inkább válogatósnak mondanánk. Sokat gondolkodom a fiam étkezési szokásain, ezért kíváncsi lennék az Ön véleményére is. Mátyás leginkább az ún. mediterrán diétához ? tartozó ételeket szereti, így a bolognai spagettit, a halas pennét, rengeteg olajbogyót, halat eszik, kedvence a görög saláta (a mi ízlésünk ettôl jelentôsen eltér). Imádja a hagymát, céklát, paradicsomot, sárgarépát. Inkább a fûszeres ételeket kedveli, rengeteg zöldséget fogyaszt, illetve a citrusgyümölcsöket (citrom, narancs). Kedvence a káposzta, ezt savanyítva, édesen kilószám enné. A fôétel mellé nem lehet odatenni a savanyúságot, mert akkor csak abból enne. Megfigyeltük, hogy idôszakonként csak szénhidrátban dús ételeket, máskor viszont szinte kizárólag fehérjét fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy vagy a kenyeret eszi meg, vagy a felvágottat a zöldséggel, vagy a húst, halat, vagy a köretet. Itt már elmondanám, hogy mindezeket mi elfogadjuk, néha örülünk is, hogy nem kalóriadús nasikat eszik, (süteményeket egyáltalán nem eszi meg), - jelenleg 13,5 kg - de azért foglalkoztat a gondolat. Sok helyütt olvasható, hogy a szervezet, különösen a gyermek szervezete, tudja, érzi, mire van szüksége. Na, ha ezt teljes mértékig elfogadjuk, akkor azok az ételek, amik a fiam kedvencei, legtöbbször komoly betegségek mellé javasolt diétákban fordulnak elô. Tudom, hogy “badarságnak“ tûnhet, de mégis megkérdezem, nem lehet, hogy az, ahogyan Mátyás eszik, utalhat egy esetleges, rejtett "betegségre"?
Semmiképpen sem gondolnám, hogy ez betegség inkább a szokásostól eltéro, de ugy tunik nekem, hogy vegyesen a szükséges szénhidrátot illetve fehérjét elfogyasztja.
(Dr.Gimesi Anna)
1993. Testsúly és testmagasság (Kicsi lány) (2008.02.18.)
Tisztelt Gimesi Anna doktornô! Kislányom 1998. novemberében született, 35. gestaciós hétre. Születési súlya: 2390 g, hossza: 47 cm. Mind testsúlyát, mind pedig testhosszát tekintve a mai napig jelentôsen alúlmarad a korosztályához mérten. 6 évesen 105 cm volt, tavalyi év októberében mért adatok szerint 119 cm, és a saját mérésem szerint jelenleg 119-120 cm. Aggodalmaimra a háziorvostól minden alkalomra azt a választ kaptam, hogy majd idôvel talán behozza, és hogy a szülôk is alacsonyak. Én 164 cm vagyok, férjem 174 cm. Tisztelettel kérném tehát az Ön független szakvéleményét, szükség van-e kislányom kivizsgálására, kezelésére? Köszönettel: K.né
Mindenképpen endocrinológiai szak-rendelésre tessék elvinni.
(Dr.Gimesi Anna)
1994. Székletgondok (Fruzsi) (2008.02.18.)
Tisztelt Doktornô! A lányom 3,5éves, születésétôl fogva kemény a széklete, de minden nap egyszer kakál. Nemrég a kemény széklettôl kirepedt a feneke és vérzett, majd ezt követte egy betegség, ami hasmenéssel járt. A hig széklet csípte a fenekét. A betegség után 5 napig nem kakált, mert félt, hogy ismét fájni fog a feneke. Az ötödik nap után kúppal segítettünk rajta. Ezt követôen ismét három napig nem volt széklet. Szerintünk lelki traumát okozott neki ez a probléma és nem mer kakálni. Mit tegyünk? Noszogassuk, hogy kakáljon, vagy hallgassunk és megoldja magában ezt a problémát, vagy forduljunk orvoshoz.
Az étkezésben a sok folyadék és a rostos bevitele lenne fontos, ezenkivül jó lenne sok kamillateát itatni vele és esténként a fürdés után bekenni a popsiát zsiros kenoccsel.
(Dr.Gimesi Anna)
1995. Magzat-mozgás (2008.02.18.)
Tisztelt Doktor Nô, Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e valami szabály arra, hogy a babának mennyit kell a pocakban mozognia, pl. 12 óra alatt. Én 38 hetes terhes vagyok és az én babám nem egy izgô mozgó, sôt inkább nem nagyon mocorog. Ha például állok, járok, vagy merevebben ülök nem mocorog. Ha fekszem vagy kényelmesebben vagyok elhelyezkedve, akkor mocorog, ill. akkor érzem. Terhességi diabeteszem van, de diétával be lett állítva, valamint vesetágulata van a baba mindkét veséjében, ezek lehetnek összefüggésben a baba mocorgásával a pocakomban? Elôre is köszönöm válaszát, Ildikó
Egyiknek sincs összefüggése a baba mozgásával. Általában ellazult állapotban mozognak többet. Szerintem, ha a CTG megfelelo, nincs jelentosége, és szabály végképp nincs a mozgás intenzitásával kapcsolatban.
(Dr.Gimesi Anna)
1996. Torokváladék (2008.02.18.)
Kedves doktornô, a fiam 13 éves és arra panaszkodik, hogy 1-2 hónapja kellemetlen ízû, illetve szagú slájm-szerû anyag jön fel a torkán és ez naponta töbször, mi lehet ennek az oka???
Gégészeten meg kellene nézni, hogy nincs-e arcüreggyulladása illetve torokváladék leoltást csinálni.
(Dr.Gimesi Anna)
1997. Táplálás (8 hónapos) (2008.02.18.)
Tisztelt asszonyom! Kisfiam 8 hónapos, és nem eszi többé a tápot. Idáig reggel és este kapta, most már nem ízlik neki. Mit javasol, mit készítsünk belôle? Nem probléma, ha már 8 hónaposan abbahagyja a tápszert? Vacsira a Milupa gabonapépet összekeverhetjük vele? Elôre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: J.Tímea
Meg kell próbálni a tápszert izesiteni, mert még jó lenne ha fogyasztáná illetve fozelékkel, gyümölccsel is keverheto, hogy a megfelelo mennyiségu pépet be tudja vinni. A gabonapépet is megpróbálhatja, de az elején inkább a délelotti idoszakban.
(Dr.Gimesi Anna)
1998. Bölcsôdei betegeskedés (2008.02.18.)
Kedves Doktornô! Kislányom 4 és fél éves, 2 éves kora óta jár közösségbe, de mindig betegek vagyunk. Volt olyan eset amikor 1 hónapig nem járt bölcsibe. Az ovodával ugyanez a helyzet. Járunk 3-4 napot illetve 1 hetet és kezdünk elôrôl mindent. Orrfolyással kezdôdik a betegség, majd magas láz és hosszantartó köhögés. 2007. szeptemberében több mint 3 hétig köhögött, ezért elvittem a gyermekorvoshoz. Ô beutalt minket az allergológushoz és ott megállapították, hogy enyhén sípoló légzése aszmatikus köhögése van. Akkor felírták a VENTOLINT, ami segített. Decemberben visszahívtak minket, hogy megcsinálják nála a légúti asztma bôrpróbát. Nem tudtunk elmenni mert tüdôgyulladást kapott. Kaptunk egy erôsebb antibiotikumot, amit 7 napig kellett szednünk, és a köhögésre pedig VENTOLINT. A köhögéscsillapítók nem használtak. Jobb lett az állapota, de még egy enyhébb antibiotikumot felírt nekünk az orvos, mert nem volt még tiszta a tüdeje. Meggyógyultunk és elkezdtünk újra oviba járni, ami 3 napig tartott. A harmadik nap estére szintén belázasodott, és 2 napig ismét 40 fokos láza volt. A torka volt nagyon piros neki. Eljutottunk végre az allergológushoz, ott megcsinálták a léguti asztma bôrpróbát és negatív lett. Most ott tartunk, hogy 3 hete nem volt oviban, nem mertem bevinni, míg az influenza tart. Vidéken a mamánál van és teljesen egészséges. Azt szeretném kérdezni, hogy liszt és tejérzékenység okozhat-e ilyen problémákat, ami nekünk van, érdemes-e gasztroenterologushoz elvinni és megcsinálatatni nála a vizsgálatot, hogy nem allargiás-e valamelyikre. Azt elfelejtettem leírni, hogy nyáron semmi bajunk nincs, ahogy bejön az ôsz, onnan kezdôdik minden. Köszönöm tanácsát. Ildikó
Immunológiai és gócvizsgálatot kellene eloször elvégezni és utána az ételallergiát kizárni, ugy ha nyáron is jár közösségbe és akkor semmi baja, akkor valószinuleg az immunerosito segithet. Azt gondolom most aktuálisan, ha lehetséges 6 hétig ne menjen közösségbe, mert kb.ennyi ido kell mig az immunrendszer egy kicsit visszaáll az alaphelyzetbe. Még az is felmerülhet, hogy a közösségbe mennyire szeret járni?
(Dr.Gimesi Anna)
1999. Homeopátiás lázcsillapítás (2008.02.18.)
Tisztelt Doktornô !! Kislányom 6-éves és most kaptunk el egy csúnya inflenzát, 39-40 fok között mozgott a láza és sajnos gyógyszeres kezelést nem tudtunk alalmazni, mert allergiás: panadol szirup germicid C kúp mexalán kúp algopyrin nurofen szirup és a antibiotikumok közül a sumamedre is. Az allergiás reakció már 10-15 perc múlva jelentkezik, ami a testén tûzpiros foltokkal, csalánszerû kiütések formájában jelentkezik nála. A legutolsó tünet pár napja a nurofen sziruppal történt amikor is már a szeme alatt kis vizenyôk is kialakultak. Ezért szeretnék Doktornôtôl tanácsot kérni, mert hallottam, hogy homeopátiás készítmények között is van lázcsillapításra alkalmas készítmények. Kérem a Doktornôt amennyiben tud ajánlani számunkra valamilyen lázcsillapításra alkalmas készítményt legyen szíves nekünk segíteni ebben, mert tanácstalanok vagyunk. Kérem mielôbbi válaszát. Tisztelettel: egy aggódó anyuka
Belladonna ch 30-as alkalmas a meleg lázra, amikor az egész test forró, ha a végtagok hidegek, akkor inkább a gelseniummal kellene probálkozni. Emellett allergológusnak megmutatnám, mert ritka az ilyen reakcio, és ki kellene vizsgálni, amikor a jelenlegi betegségen tul vannak.
(Dr.Gimesi Anna)
2000. Dührohamok, szemölcs (2008.02.18.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 19 hónapos és egy hete mint derült égbôl a villámcsapás, teljesen megváltozott a viselkedése, mindenre nemet mond és mindent egyedül akar csinálni, ha valamit nem szabad akkor földhöz veri magát és éktelenül ordít, de olyan keservesen, hogy rossz nézni. Szinte semmi nem köti le és még pofozkodik is. Igazság szerint kissé lelkiismeret furdalásom van mert fôiskolára járok, és most ért véget a vizsgaidôszakom, ami alatt nagyon sokat volt a mamánál, hogy tudjak tanulni. Remélem, hogy ez "csak a dackorszak kezdete" és nem az, hogy inkább a mamival akar lenni helyettem. Hogyan érdemes kezelni ezeket a dührohamokat? Még egy kérdésem lenne azzal kapcsolatban, hogy a végbélnyílásánál kb fél éve találtak egy vírusos szemölcsöt, amit nem kezelnek csak "nézegetik" azt mondta a gyermeksebész, hogy ha majd szobatiszta lesz altatásban leveszi. A szemölccsel egy idôben a fiam szorulásos lett és félt a kakilástól, de szerencsére az étrend javításával ez már el is múlt, viszont a kaki után a pelus cserétôl nagyon fél. Szerintem fáj neki ez a szemölcs, mert nem is enged oda nyúlni. Nem lehet az ilyet ecsetelni, vagy érdemes bôrgyógásznak megmutatni? Kb akkora mint egy rizsszem. Adrienn
Borgyógyászaton leveszik, azt gondolom érdemes lenne. A dackorszakban benne vannak, de biztosan igy próbálja magára felhivni a figyelmet. Ha lehet tessék a gyerekkel közös, számára érdekes programokat kitalálni, hogy érezze milyen fontos ô a mamának. A rohamok alatt figyelni kell, hogy ne sérüljön meg, illetve megpróbálni a gyerek szintjén türelmesen -ami sokszor nem könnyu- elmagyrázni, hogy inkább meg kellene beszélni, hogy mit szeretne.
(Dr.Gimesi Anna)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |