válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2041-2060.)
2041. Hozzátáplálás (2008.02.25.)
Kedves Doktor Úr. Kisfiam 6 nap múlva lesz 5 hónapos. 37. héten született 2800 gr súllyal. Szépen gyarapodott... mostanáig. Január 8.án 5370 g volt, január 22.én 5530 és most február 12.én 5510g, tehát még fogyott is. Védönöm szerint a megfelelö agyi és testi fejlödéshez kell a fehérje és ezt a kisfiam nem kapja meg. El kell gondolkodnom a hozzátáplálásról. De nem tudom mi lenne a legmegfelelöbb. Kezdjük el a gyümölcsöket majd fözelékeket, esetleg tejpép (amit nagyon nem szeretnék), de ajánlották a sinlac nevû hozzátápláló tátszert. És akkor a szoptatás is megmaradna. Sokan mondták, hogy a mesterségesnél jobb a gyümölcs és ne tápszerezzek. De a mai piacokon minden vegyszerezett, talán azzal még többet ártok mint a tápszerrel (sinlaccal). A párom családjában van tejcukorérzékeny baba, ezért attól tartok, de a sinlac jónak tünik nekem, mert nem tejalapú. Kisfiam szokott "bukni" amiért megdolgozik, annak a fele visszajön és nincs több a mellemben, amit adhatnék helyette... ezért muszály lenne döntenem. Ön szerint melyik utat válasszam, ami a babámnak a legjobb? Éjjel 3 szor ébred, ami engem nem zavar, nem azért akarom "megtömni", hogy éjjel békén hagyjon, hiszen én vagyok Öérte. Ö a munkám most. De félek hogy esetleg éhezik. A védönöm szerint Ö egy jó baba, ezért nem sir ha éhes... én azt gondolom, éhségérzete mindenkinek van. Jeleznie kellene. Párom is és én is nagyon rosszevö gyerekek voltunk. Tönkretesz az aggódás nagyon várom válaszát. Köszönettel marcika:)
Ha csökken az anyateje, akkor valóban célszeru hozzátáplálni. Mivel 4 hónapos elmúlt, ezért nyugodtan elkezdheti a gyümölcs és a fozelék bevezetését. Ha fél a piacon kapható termékektol, akkor célszeru biotermékeket vásárolni, illetve a HIP termékek ellenorzöttek, nyugodtan adhatja.
Ha az anyatej mennyisége a napi 500ml alá esik, akkor a fozelék és gyümölcs mellé fehérje pótlás is szükséges, tehát kezdje el a tápszert. Hypoallergén tápszer adását javaslom, amit kiegészíthet sinlaccal. Önmagában csak sinlac adását nem javaslom.
(Dr.Tausz István)
2042. Szorongat egy tárgyat (2008.02.25.)
Tisztelt Dr. Úr kislányom 8,5 hónapos, kb. 1 hónapja vettem észre elôször hogy amikor hanyatt fekszik, és van valami a kezében játék, vagy saját ruháját fogja meg, vagy a takarót, akkor teljes erôvel szorítja magához, közben összehúzza a lábait, nagyokat nyög, belevörösödik és leizzad. Elôször arra gondoltam hogy kakil vagy a hasa fáj, de ha felültetem (még nem tud egyedül felülni) akkor abbahagyja. Ha kiveszem a kezébôl a játékot akkor elkezd sírni, de ha fölveszem vagy felültetem akkor megnyugszik. Elmondtam a gyerekorvosnak is aki azt felelte, hogy ha játékkal csinálja, vagyis ha valami van a kezében, akkor ez nem baj, lehet egy rossz szokás. Sajnos nem tudtam megmutatni neki, mert ott a rendelôbe elnézelôdik hanyatt fekve is, és akkor nem csinálja. Reggel amikor fölébred képes fél óráig is eljátszani a kiságyban és akkor nem csinálja, de egy idô után elkezdi. Már arra is gondoltam, hogy esetleg fáradt és nem tud elaludni, egyébként még szopik, de már szilárd ételt is eszik és csak mellen tud elaludni. Próbálkoztam már letenni a kiságyba, hogy egyedül aludjon el de akkor elkezdi ezt a szorongatást és nem merem hagyni. Egyre jobban nyugtalanít a dolog, kérem írják meg véleményüket. Elôre is köszönöm. S.Tímea
8 hónapos kor körül alakul ki a gyermekekben a szülo hiány. Ebben az életkorban ha nem látja a baba az anyukát, akkor elkezd sírni. Éjszakánként sok baba többször is felébred, mert hiányzik neki az anyuka. Úgy gondolom, hogy ez a szorongatás is ilyen szülo hiány, ha felülteti, akkor látja Önt és abbahagyja a szorongatást. Ha leteszi a kiságyba, és eltávolodik Öntol akkor elkezdi. Javaslatom, ha nem veszi fel, hagyja az ágyban elobb-utóbb abbahagyja ezt a szorongatosdit.
(Dr.Tausz István)
2043. Súlygyarapodás, táplálás (2008.02.25.)
Tisztel Dr Ur. Kislanyom 4 honapos, 40 hetre szuletett 3426grammal, Angliaban elunk. Terhessegem alatt terhessegi cukorbeteg voltam. Szuletese utan par oraval szondan keresztul tapszeresen kezdtek el taplalni alacsony vercukor szintje miatt. Kesobb sikeresen kezdhettem el az anyatejes taplalast 4 napos koraban. Korhazban nem veszitett a sulyabol. 3 hetesen 4690g, 9 hetesen 5540g, 12 hetesen 5800g, 16 hetesen 6180g volt a sulya. Ezek az adatok alapjan az elmult ket honapban 360-380g hizott havonta. Normalisnak mondhato a fejlodese? Aggodalmam abbol fakad, hogy napkozben sokszor elutasitja a mellemet. Ugy tunik, nem ehes, mert par masodperces szopizas utan elfordul es sir. Nappali szopasai nem hosszabbak mint 3-4 perc. Lefektetes elotti szopizasakor mindket mellbol eszik, de sok szunettel. Elofordult, hogy reggel 8 orakor evett viszonylag rendesen es csak delutan 5 orakor ujra elfogadhatoan, kozte nagyon sokszor probaltam megetetni, de mindig elutasit, es csak nehany kortyot iszik. Itt azt tanacsoltak hogy probaljak meg enni es inni tobbet, hogy noveljem a tejem kaloria erteket es 4 honapos koratol kezdjem el a pepes eteleket adni neki. Ejszaka 7-8 orat alszik, hajnalban kel es viszonylag jol eszik. Egyebkent mozgekony, jo kedelyu kisbaba. Szeretnem az onok velmenyet kikerni, mert nem nagyon bizom az itteni szulesznok velemenyeben. Valaszukat elore is koszonom. Kne Anita
A baba súlyfejlodése megfelelo, az utolsó hónapban kicsit kevesebbet hízott, de ez nem probléma. Valóban igyon sok folyadékot. Én még várnék a hozzátáplálással, ha a következo hónapban is 300 g alatt hízik, akkor kezdje el a hozzátáplálást. Sok oka lehet, hogy nem fogadja el a baba az ételt. Lehet, hogy Önnek megjött a menstruációja, de lehet hogy vérszegény a baba. Sajnos az okokról véleményt nem tudok mondani.
(Dr.Tausz István)
2044. Székletvisszatartás (2008.02.25.)
Üdvözlöm! Széklet (visszatartási) problémával küszködik a 3 éves kisfiam, ami nagyon aggasztóvá vált a napokban, ebben kérném a segítségét. Sosem volt rendben minden a székelésével, csak talán abban az idôben, amikor még szopott (másfél éves koráig). Azóta napokig tartogatja, nehezen veszi rá magát a kakilásra. A bilire szoktatásnál természetesen ez még inkább fokozódott, bár eleinte nem erôltettük, hiszen tudtuk, hogy úgyis problémái vannak ezzel kapcsolatban. Most 3 éves és 4 hónapos, bilibe kakil és a wc-be pisil (állva, mert nem mer ráülni). Nyár óta beletörôdtünk, hogy nem kakil minden nap, azért minden másnap, harmadnap sikerült neki. Az utóbbi 2 hónapban viszont 4-5 napig is tartogatja. Sajnos elkövettük az a hibát, hogy erôltettük, mondogattuk, hogy üljön rá, nyomja ki, picit meg is szidtuk, hogy már 5 napja nem kakilt és jutalmaztuk, ha sikerült. Bizonyára ennek -és talán egy fájdalmas székelésnek- köszönhetôen napok óta sírva tiltakozik a bilizés ellen. Amikor érezzük a szelekbôl, hogy már nagyon kell neki (4-5 nap elteltével!), akkor is sír, ha oda kell ülnie. Odáig jutottunk, hogy guttalax-cseppet, aszalt szilvás levet adtam neki. Iszonyatosan görcsöl tôle a hasa, fetreng az ágyon, de visszatartja, szenved. Bugyija kakifoltos. Kérdésem: lehetséges, hogy szervi probléma (is) áll a helyzet mögött? Hogy hozhatjuk helyre a kaki-ügyet? (Hozzáteszem, hogy nem szabályozzuk túl a gyereket, sôt nagyon sok mindenben ô dönt, kikérjük egész kis kora óta a véleményét, talán inkább el is van kényeztetve (egy szem gyermek)). Válaszát köszönöm: Petra
Próbálják meg a Duphalac szirupot, naponta kapjon egy evokanállal. Ha ez sem segít, akkor keressenek fel egy gyermeksebészeti ambulancián, sz-e egy beöntés lehet hogy segít.
(Dr.Tausz István)
2045. Etetés cumiból (2008.02.25.)
Tisztelt Dr Úr ! A kislányom 6 hónapos és nem fogadja el a cumisüveget, csak kanállal tudjuk etetni, nem tud szivni. A kanalas etetés során is csak 120ml tápszert fogad el maximum. Fözelékeket és gyümölcspépeket eszik. A mellemen még szopik, de már nem elegendô. Mi a teendô, hogy cumiból is etetni tudjam?
Sajnos nem tudok okos tanácsot adni, próbáljon meg többfajta cumit, vannak babák, akik csak mellbol tudnak szopni.
(Dr.Tausz István)
2046. Vesetágulat, vegetáriánus anyuka (2008.02.25.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 9 hónapos lesz február 24-én. Még a pocakomban vesetágulatot állapítottak meg mindkét veséjében. A jobb veséjében elmúlt, de a balban megmaradt. A probléma az, hogy a mostani Uh vizsgálaton kétszer akkora lett, mint 3 hónappal ezelôtt, ez most 2cm. A babám egyébként tünetmentes, rendben van a vizelete és egyéb problémánk sincs. A kérdésem az, hogy ez mitôl alakulhat ki és szükséges-e valamilyen beavatkozás vagy kezelés? Másik kérdésem hogy a baba még szopik, én vegetáriánus vagyok (húst, halat, tojást nem eszek, de tejterméket fogyasztok), ez befolyásolja-e, vagy lehete köze hozzá? Válaszát nagyon várom és elöre is köszönöm. Tisztelettel: K.Andrea
Vizelet vizsgálat szükséges. A vegetáriánus étrend nem okozhatta a vesetágulatot. Folyamatosan ellenorizni kell UH-gal.
(Dr.Tausz István)
2047. Apró, piros kiütések (2008.02.25.)
Kedves Dr Úr. Egy hét és fél hónapos kislány anyukája vagyok és az lenne a kérdésem, hogy valami érzékenységre utalhat-e, ha a kislányomon piros, apró kiütések jönnek ki, általában a bal szeme alatt egy-kettô, és ha pl. a combján jön ki, ott nem piros, hanem majdnem bôrszínü, de több van. Most már elég sokmindent eszik, a szopizás mellett, nem lehet hogy túl leterhelôdik a gyomra? Vidám baba, 7,5kg, széklete normális. Köszönöm a válaszát!
Sajnos nem tudom, hogy mennyi idos a gyermeke, valószínu hogy véletlenül elírta, mert a súlyadatok nem stimmelnek.
(Dr.Tausz István)
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.03.03.
2048. Nurofen szuszpenzió, Germicid kúp (2008.03.03.)
Szeretném megkérdezni, hogy a Nurofen szuszpenzió mellett adható-e éjszakára, lázas, 2 éves gyermeknek Germicid kúp.
A Nurofen nem igazán viszi le a lázát, viszont a torka is piros, arra meg jó a szuszpenzió. Természetesen lehet adni csak megfelelo idonek kell eltelnie közöttük.
(Dr.Gimesi Anna)
2049. Normális-e a fejlôdés (2008.03.03.)
Tisztelt Dr. nô! Az én kislányom 6 hónapos és arra lennék kiváncsi, hogy normálisan fejlôdik-e. Még nem mászik négykézláb és nem is kúszik, a hasáról megfordul a hátára és a hátáról is megfordul a hasára, de csak ha nagyon muszály. Ülni még csak úgy tud, ha megtámasztjuk a hátát, mert egyébként eldôl. Ha hasra teszem és mondjuk elé rakok valami játékot, azt megpróbálja elérni és ha eléri, akkor megfogja, és a szájába veszi. Az hogy ô még csak ezeket csinálja 6 hónaposan az normális? Azért kérdezem, mert az egyik ismerôsôm kislánya 2 nappal idôsebb mint az én gyermekem, de a másik kislány már sokkal több mindent tud, pl. ô már kúszik-mászik, saját maga megül, és már négykézlábra is tud állni, igaz csak 1-2 percig. Kicsit aggódom, hogy az én gyerekemmel minden rendben van-e. Nem tudom, hogy ehhez, hogy ô még csak eddig jutott a fejlôdésben, köze lehet-e annak, hogy nagyon pici a kutacsa, szinte majdnem teljesen össze van forrva. Kell-e aggódnom, vagy normálisan fejlôdik a kislányom?
Egyáltalában nincs lemaradva, minden baba a saját maga tempojában fejlodik és igen széles határokat adunk meg.
(Dr.Gimesi Anna)
2050. Láz és fogzás (2008.03.03.)
Kedves dr nö. Van egy 13 honapos kislányom és a tegnap délután, mikor fölébredt lázas volt, 38 és 8 tized. Az éjszaka és ma délután is lázas volt, nem tudom mitöl lehet, mert nincs megfázva, vagy ilyesmi, csak lázas. Adtam kupot és utána semmi vidám lehet hogy a fogátol? Mert most jön hátul két foga, de már ki vannak bújva. Válaszát elöre is köszönöm
Azt gondolom meg kellene mutatni gyermekorvosnak, de elképzelheto, hogy igaza van.
(Dr.Gimesi Anna)
2051. Hörgôgörcs ("10 hónapos baba anyukája") (2008.03.03.)
Tisztelt Doktornô! Kérdésem a következô: a lándzsás-útifû köhögés elleni szirup és a Sinecod együttes alkalmazása okozhat-e hörgôgörcsöt? Válaszát elôre is köszönöm.
Együttesen nem célszeru adni és nem is hatásos.
(Dr.Gimesi Anna)
2052. "Fonaldarabok" a székletben (2008.03.03.)
Tisztelt Doktornô, 13 hónapos kisfiam székletében sok apró barna "fonaldarab"-szerûség van. Parazitológiai lelet negativ lett. Szivesen küldenék egy fényképet... A gyermek szépen fejlôdik, semmi más panasz nincsen, nem viselkedik másként, mint szokott. A furcsa az, hogy néha higabb a széklete (valószinüleg a fogzás okozza), akkor nagyon sok van ebbôl a sok barna furcsaságból. Normális állagú széklet esetén is van benne, de talán nem ennyire sok. Nem tudom étellel kapcsolatba hozni. Köszönöm a válaszát, ill. ha egy email-cimet kaphatnék, elküldenék egy fotót a pelusról. Üdvözlettel, B. Zita
A széklet tenyésztés fontos lenne. Ha fogzik is akkor sem kell, hogy a székletében csikok legyenek. Mit eszik?
(Dr.Gimesi Anna)
2053. Homeopátiás megelôzés (2008.03.03.)
Tisztelt Doktornô! 5 éves kislányom így telente, mint minden gyerek, gyakrabban náthás. Bár ügyesen fújja az orrát, mégis gyakran fáj a füle a náthás idôszakokban. Szeretném, ha lehet a problémát homeopátiás szerekkel megelôzni. Lehetséges ez ? Interneten utánanézve pl. a Pulsatilla nevû szert találtam megfelelônek. Egyetért ezzel? Az adagolás még nagyobb gond. A patikában megkérdezték milyen kiszerelésben-adagban adják? (végül 9ch lett a megoldás) Napi mennyi golyócskát adhatok és mennyi ideig ? Köszönettel: Gy.Erika
Inkább natrium muriaticumot javasolnám, ch9-esben napi 2x5 golyót.
(Dr.Gimesi Anna)
2054. Rossz étvágy, ritka széklet (2008.03.03.)
Tisztelt Doktornô! kislányom szeptember 10-én, 8 hónapra, 2,5 kg-mal született. Most 5 hónaposan 5200 gramm a súlya, nagyon jó kedélyû, folyton mosolygó, " beszélgetô" kislány, aki 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát és azóta keveset eszik. Eddig kizárólag szopott, 2 napja kezdtem némi almalével megkínálni. Most ott tartunk, hogy naponta általában 4-szer igény szerint szopik, összesen kb 600 grammot (akkor is, ha lenne még bôven tej). Próbáltam 3-4 óránként is szoptatni, hátha csak nem érzi, hogy éhes, de néhány korty után nem akart tovább szopni, a napi mennyiség így sem változott, de egyre kelletlenebbül szopizott, így visszatértünk az igény szerinti verzióhoz, így legalább lelkesen szopik. Az utóbbi 2 hónapban 400-500 grammot hízott havonta. Ezen kívûl mostanában csak hetente van széklete (akkor viszont szinte kifolyik a pelenkából), ez talán egy kicsit sûrûbb, de még mindíg folyékony, színe, szaga nem változott. Most már 8 napja nem volt (igaz 2 napja egy kevés volt) és tegnap néha bukott is, amit eddig nem szokott. Hasa puha, lapos, egyáltalán nem puffadt, kedélye nem változott. Védônô tanácsára próbáltam hômérôvel ingerelni néhányszor, de azon kívûl, hogy már nem örül annyira ha pelenkát cserélünk, gyanakodva figyel, nem történt semmi. Ma reggel adtam neki Laevolac szirupot, eddig még nem volt ennek sem eredménye. Kérdésem az lenne, mi lehet ennek az oka, normális-e ez? Hogyan lehetne az étvágyát javítani? Nekem legkorábbi emlékeim óvodás koromból valók, akkor nagyon keveset és nagyon nehezen ettem, ma sem vagyok "díjbirkózó" alkat (165 cm és normális esetben 48 kg vagyok - most természetesen valamivel több). Az én étrendemmel tudok-e segíteni a ritka székleten vagy akár az étvágyán? Válaszát elôre is nagyon köszönöm F.M.Zsuzsanna
Talán több folyadékot kellene adni. A vegyes étrend elején találkozunk székletproblémával. Úgy kellene a hozzátáplálást folytatni, hogy a rostos legyen túlsulyban. Ön is segithet a saját étrendjével. Sok folyadék, lekvár és fozelék boven, és kevés tejtermék.
(Dr.Gimesi Anna)
2055. Propolisz gyereknek (2008.03.03.)
Kedves Doktorno, 6 eves lanyom nagyon ritkan beteg, de 2 napja torokfajasra panaszkodik es nathas is lett. Mi felnottek propolisz cseppet hasznalunk az ilyen esetekre. Kerdesem, neki milyen formaban adhato a propolisz, a cseppek es a tabletta tajekoztatojaban az all, hogy gyermekeknek nem alkalmazhato. Nekem viszont nagyon jo tapasztalom van ezzel a termeszetes modszerrel. Koszonom. Diana
Lehet már ekkora gyereknek adni, de inkább cseppekben.
(Dr.Gimesi Anna)
2056. Hörghurut, köhögés (2008.03.03.)
Kedves Anna doktorno! En egy elso gyerekes aggodo anyuka vagyok. Fiam 8 es fel honapos es 1 honapja, hogy hörghurutos volt (a dr.nenink azt allapitotta meg). Eloszor kapott Eurespal szirupot, nem gyogyult, majd Ampicilint, Bromhexin cseppet, ettol sem jott teljesen helyre, ekkor Sumetrolim es Eurespal ujra. 5 nap utan meg mindig nem tokeletes, visszavittem a dr.nohoz es Romergant irt fel. 3 nap adtam ezt is, de tobbet nem akarom adni, felek, h hozza szokik. A 3 napi Romergan szedese utan mar nem kohog annyira, de reggel, amikor ebred nagyon rekedtes a hangja. Tobb gyogyszert nem szeretnek adni neki, valamilyen termeszetes gyogymodhoz szeretnek fordulni. Mit ajanlana? Adtam graphefruitmagcseppet reggelente. Homeophatias kezelest lehet ebben a korban alkalmazni? Azert aggodom ennyire, mert 6 honapos koraig csak anyatejes volt es tenyleg semmi problemank nem volt, ez az elso betegeskedese. Amugy jo kedvu es jo etvagyu baba, laza sincs. Elore is koszonom valaszat.
Nyugodtan lehet homeopathiás szert adni, de tudni kellene a rekedtsége mitol van. A causticum és a spongia ch 9-esben napi 2x5 golyocska biztosan csak segithet.
(Dr.Gimesi Anna)
2057. Orrdugulás, reflux (2008.03.03.)
Kedves Dokor Nô! Kisfiam 1 éves, születésétôl kezdve, ha fekszik, alszik, dugul az orra. Szívásra nem jön semmi. Párásítottunk, portalanítottunk, ágyat áthelyeztünk, megemeltünk, állat nincs a lakásban, nem dohányzunk... Kezdetben megfázásra gyanakodtam, aztán mondták, hogy orrjáratszûkület is lehet, majd kinövi, meg ilyesmiket. Vannak jobb és kevésbé jobb éjszakáink, és nem tudom még mindig, hogy mitôl jobb vagy rosszabb a dolog. Reflux is felmerült, de a 24 órás torkán ledugós csövet vizsgálatot nem vállaltam. Egyébként a gyerek jól fejlôdik (11 kg), mozog, javarészt szopik. Viszont tényleg elég bukós baba volt, még csak szopizott, de most, hogy mást is eszik most is elôfordul vele, hogy visszajön egy-egy mozdulatnál. Egész kis tócsákat csinál ilyenkor. De ez sem attól függ, hogy mennyire szilárd az étel. Homeopátiát is próbáltuk már, még reflux megközelítésbôl ugyan nem, csak fül-orr-gégére próbálkozva. ' éves és eddig mindeki csak nyugtatgat, végülis a refluxot is könövi, kb 2 éves korára... De mikor éjjelente bosszusan arra ébred, hogy dörzsöli a kis nóziját, forgolódik, hogy hogyan kap jobban levegôt... és a sok ülve töltött éjszaka... Ha picit náthás lesz, akkor kész katasztrófa, állva, ülve alszik és félóránként így is ébred. Ma is ez a helyzet, néhány ôsz hajszállal gyarapodtam, és néhány kilótól megszabadultam emiatt az orrdugulás miatt. Ön szerint???
Sajnos az orrmandula megnagyobbodás, allergia és a reflux is okozhat ilyen tüneteket. Jobb lenne eldönteni objektiven. Addig is nitricum acidumot és hisztamint, illetve arnicat adhat naponta kétszer, alacsony higitásban.
(Dr.Gimesi Anna)
2058. C-vitamin adag (2008.03.03.)
Kedves Doktornô! Nyár végén lesz a kisfiam 3 éves. Az idén télen a Vigantol cseppek mellett adtunk neki C-vitamint, rágható tabletta formájában. Kérdezném, hogy mekkora az az adag, ami egy ekkora gyerkôcnek ajánlott naponta (eddig 250mg-ot kapott, kétszeri adagban naponta)? Úgy tudom, ezt nem igazán lehet túladagolni, mert a felesleget kiüríti a szervezet. Köszönöm válaszukat! S.né
Nem üriti ki a szervezet a felesleget. Nyár elejéig napi egy, cseppet hétvége kivételével adható.
(Dr.Gimesi Anna)
2059. Bárányhimlô, fogyás (2008.03.03.)
Tisztelt Doktorno, kislányom 5 eves, 3 hete bárányhimlos lett. Kezdeti panasza hasfajas es 38.5 fokos laz volt. Eloszor gyomorrontasra gondoltam, de aztan kijottek rá a pottyok, nem volt ketseg, baranyhimlo. 1 hetig volt laza max 38.5, es vegig fajt a gyomra. Eszrevettem, hogy fel is puffad a gyomra, foleg estefele es eves kozben fajlalja foleg, ugyhogy nem is nagyon evett! 1het alatt 2 kg-ot fogyott es bar a himlo mar leszáradoban van, meg mindig puffad es fáj a gyomra, ezen kivul a szeklete neha be van vonva vmi feher anyaggal, neha pedig csak ez az anyag tavozik tole. A gyerekorvos azt mondta a himlo miatt lehet, de en aggodom, ráadasul egyik naprol a másikra el kezdett izzadni alvas kozben. Az etvagya visszatert, de nagyon sovany lett, 16,5 kg. Szeretnem tudni On szerint van-e osszefugges a himlo es a gyomorproblemai kozott, es hogy milyen vizsgálatokat kellene elvegeztetnunk. Valaszat elore is koszonom. Egy aggodo anyuka
Lehet összefüggés, normoflort kellene adni neki és még egy hétig várni. Az étkezésben jó lenne, ha könnyu, fehérjementes ételeket adna.
(Dr.Gimesi Anna)
2060. IGA-érték (2008.03.03.)
Jónapot kivánok! Olyan kérdessel fordulok önökhöz, szeretném megtudni a 19-hónapos kislányomnak az IGA-értéke 143,5 volt, hogy ez nagyon súlyos? Most várjuk a tej-tojás-szoja erdményét, mennyi az IGA-érték szintje, mármint a megfelelô? köszönöm szépen elôre is! Mesike
Sajnos nem tudom miért az ételallergia eredményét várják? Illetve biztos, hogy az IGA értéke ennyi?
(Dr.Gimesi Anna)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |