válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2061-2080.)
2061. Értágulat a nyakon (2008.03.03.)
A kislányom 7 éves. Nyaki fájdalomrol panaszkodott és mutatta, hogy hol érzi a fájdalmat. Úgy láttam, hogy azon a helyen egy értágulat? látható. Ez lehetséges? Mi a teendô? Köszönettel. Egy aggódó anyuka.
Lehetséges. Meg kell mutatni szakértonek.
(Dr.Gimesi Anna)
2062. Hidegkiütés (2008.03.03.)
9 hónapos kisfiam mindkét arcán piros folt lett. Lengyelországban voltunk pár napig, szánkózott, kirándultunk. Én hidegkiütésre gyanakszom. Mi a véleményük? Üdvözlettel: Ildikó
Könnyen elképzelheto, ha itthon magától elmult.
Dr.Tausz István válaszai, 2008.03.03.
2063. Tüszös mandulagyulladás? (2008.03.03.)
Üdvözlöm! Kislányom 3 és fél éves, fél éve jár oviba. Nagyon picit folyik az orra (inkább csak reggel), és felszakadozva köhög. Orrcseppet reggel, este használunk, és adok neki lándzsás utifû szirupot naponta kétszer a köhögésre és sok C-vitamint, meg multivitamint. Megnéztem a torkát és láttam a manduláján a fehér foltokat, ami úgy tudom tüszös mandulagyulladásra utal, és a nyaki nyirokcsomók is kitapinthatók. De ami érdekes, hogy nem fáj neki a torka és láza sincs, még csak hôemelkedése sem. Jókedvû, eleven és egyáltalán nem tûnik betegnek. Én úgy tudom a tüszös mandulagyulladás magas lázzal és fájdalommal jár. Mi ilyenkor a teendô? Lehet, hogy nem is tüszös mandulagyulladás? Ilyenkor is feltétlenül szükséges az antibiotikum, vagy lehet várni vele pár napot? Ha igen, mennyi idô alatt gyógyul meg antibiotikum nélkül? Válaszát elôre is köszönöm!
A mandulán levo fehér foltok nemcsak tüszos mandulagyulladástól lehetnek. A mandula mint mirigyes szerv, váladékot termel és a felszínén látható. Ha a gyermeke láztalan, nem tunik betegnek, akkor feltehetoen nincs tüszos mandulagyulladása.
(Dr.Tausz István)
2064. Súlygyarapodás (2008.03.03.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 6,5 hónapos, hossza kb.70cm, de a súlya alig több 6kg-nál. 37.hétre született 2.5kg-al. Eleinte havi 1kg-t gyarapodott a súlya, most alig 10dkg-t havonta, és kb. 2 hónapja van csak ennyi súlygyarapodas. Nem válogatós. Napi kb. 450g tápszert, 150g fôzeléket, 80g tejpépet és 70g gyümölcsöt eszik. Amúgy eleven, mozgékony baba. Anyukája, apukája is vékony testalkatú és magas. Öröklôdött tulajdonság ez, esetleg kivizsgálásra lehet szükség? Köszönöm, B.
A születési súlyához képest a jelenlegi súlya nem kevés, de a havi 10 dkg-os súlynövekedés lehetne több. Javaslom, hogy háziorvosával beszélje meg, hogy nem találják-e vérszegénynek a babát.
(Dr.Tausz István)
2065. Mozgásfejlôdés és súlygyarapodás (2008.03.03.)
Tisztelt Dr. Úr! Kislányom 2550 g-mal született, most 1 éves és 6000 g. Az orvos elküldött minket gasztroenterológiára, de egy hónap a várakozási idô. Fél éves kora óta szoptatás mellett kap fôzeléket és gyümölcsöt. Jó evô és mégsem gyarapszik. Napi 3-4x van széklete. Kb. 3 óránként eszik. A fogai sem bújtak még ki. Menni szeret, ha sétáltatjuk, de egyedül nem tud sem felülni, sem felállni. Ez a mozgásfejlôdés lehet öröklôdött (az édesapja is így volt), vagy ez is a kis súlya miatt van. Mit tudnék vele csinálni addig, amíg nem tudunk orvoshoz menni? Válaszát elôre is köszönöm! 1 évesen 6 kg-os a baba és még nem állt fel a leírás szerint. Javaslom a kivizsgálását /fejlodésneurológiái, gastroeneterologiai/.
(Dr.Tausz István)
2066. Orrdugulás (2008.03.03.)
Kedves Doktor Úr! Orrdugulással küszködünk 4 hónapos kisfiammal. Már egy hete minden éjszaka óránként sirva, zokogva ébred. Nyitott szájjal alszik, az orrnyálkahártyája teljesen száraz. Sterimarral és orrszivással küzdünk az orrdugulás ellen, alkalmanként megitatom, cicire teszem, de msfél óra múlva ugyanúgy felzokog. Sós vizes párologtatást és kamillázást is alkalmazunk. Mit sem sgit. 7 hetesen megfázott a babám, akkor használtuk a Nasivin orrcseppet, lehet hogy túlzásba vittük, attól van ez a szörnyû orrdugulás? ui. azóta alkalmanként megtelt az orra és szivni kellett... Mit tehetnék még a gyermekem egészsége és éjszakai nyugalma érdekében? köszönettel: K.né E.
Az eddig használtak /Sterimar, orrszívás, párologtatás/ tovább folytatása. Egyszeri nasivin nem teszi tönkre a nyálkahártyát.
(Dr.Tausz István)
2067. Kutacs és nyirokcsomók (2008.03.03.)
Tisztelt Doktor úr! Az én kislányom 6 hónapos és már majdnem be van forrva a kutacsa, pontosabban valamivel egy kicsit kisebb mint egy egyforintos. Ez normális ebben a korban? A másik kérdésem az lenne, hogy hátul a nyakán a bal füle mögött a csontos résznél csomokat találtam a nyakán, de ezt már születése után észrevettem, a gyerekorvosnál rákérdeztem többször is, hogy mi lehet az, de mindig azt válaszolja, hogy az csak nyirokcsomó és mindig ráfogja valamire az ott létét a csomóknak, ami engem nem igazán nyugtat meg. A kérdésem, hogy mik lehetnek azok a csomók (2-3 van)? És ezeknek a csomóknak lehet valami köze a kutacshoz? A kutacs ha tapintható, akkor nem baj, hogy 1 ujjnyi. A lényeg, hogy a fejkörfogat folyamatosan növekedjen. A tarkó tájékon levo csomó valóban nyirokcsomó. Teljesen normálisan tapintható, nem jelent betegséget, ha mérete kb. borsónyi nagyságú.
(Dr.Tausz István)
2068. Láz és hidegrázás (2008.03.03.)
Tisztelt Doktor ur! 6 éves fiugyermekem 2hete lázas lett, 38.5, nyakát fájlalta. Haziorvosunk curam n. antibiotikumot adott szamara. Aznap este hidegrazasa volt a laztol, vacogott. A gyogyszert 5 napig kapta, mar 2.-ik naptol javult. Am a 9 napra levertségröl, nyaki fájdalomrol panaszkodott ujra, egész nap feküdt, ill.aludt. Másnap reggelre a panaszai megszüntek, elvittem haziorvosunkhoz, aki ujra antibiotikumot javasolt Dalacin c-t. Aznap este izzadt és ujra hidegrazas szerü tüneteket produkált, holott nem volt höemelkedése. Aznap elvittem egy gyermekgyogyaszhoz, aki leallitotta a gyermek antibiotikumos kezelését, mert szerinte az már indokolatlan. De még mindig nem tudom mi okozhatta a remegését. Olyankor felébresztem álmából s erre megszünik, a tudata tiszta, mozgasa is, vizelettartási problémaja nincs, de nagyon nyugtalanit a dolog. Ön szerint ez mi lehet? Köszönöm segitségét. Üdvözlettel: B.Krisztina
Véleményem szerint psychés eredetu a remegése a gyermeknek, ha 3 hétnél tovább tart, akkor keressenek fel egy pszichológust.
(Dr.Tausz István)
2069. Fejlesztô központ (Miskolc környékén) (2008.03.03.)
Tisztelt Doktor Úr! 1934.sorszámú levelemre megkaptam válaszát, amelyet köszönök, de sajnos nem tudom, hogy a környékünkön - Halmaji lakosok vagyunk, egközelebbi városok Miskolc, Encs, Szikszó - hol találunk fejlesztô központot, ahol keresztfiamat, az ön által javasolt komplex kezelésben tudnák részesíteni. Nagyon fontos lenne, hogy mielôbb segítsen nekünk. Elôzô levelemben írtam már, hogy keresztfiam 4 éves elmúlt, nem beszél és nem is szobatiszta, de mindent megért. Köszönettel: Aggódó keresztmama Sajnos nem tudom megmondani, de javaslom, hogy kérdezzék meg a Miskolci Gyermekegészségügyi Központban.
(Dr.Tausz István)
---------------------

Miskolci Gyermekegészségügyi Központ.
3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.
Tel/Fax: (46) 411 344
(a 2010. válaszban már szerepelt.
a szerk.)
2070. Szívzörej, magas pulzusszám (2008.03.03.)
Kedves Doktor Úr! 4 éves gyönyörû kislány anyukája vagyok. Kislányom mikor kb. 1 hónapja beteg lett, a helyettesítô háziorvos szívzörejt állapított meg - de mondta, ezt okozhatja a láz is, mivel akkor lázas volt - de felhívta figyelmünket, hogy majd a betegség lefolyása után, nézessük meg újra. Mivel kislányom elég rossz evô és küzdünk az ekcémával is, beneveztünk a városunkban is zajló IDEFICS programba. Ott a kivizsgáló doktornô a múlt héten szintén hallotta a szívzörejt, illetve mondta, hogy magas, 135 a pulzusszáma a kislánynak, és hogy mindenképp keressünk fel kardiológust. Jelenleg az idôpontra várunk, de közben szeretném megtudni, hogy mennyire magas ez a pulzusszám ennyi idôs korban, és hogy milyen vizsgálatra lehet számítani ilyen esetben. Köszönettel: Sz.K.né
A nyugalomban levo pulzusszám ebben az életkorban 110-120 percenként. /lehet, hogy a vizsgálatkor a gyermek nagyon izgult, vagy lázas volt/
A kardiológiai vizsgálat gyermekorvosi vizsgálatból, EKG-ból és szükség esetén Ultrahangból áll.
(Dr.Tausz István)
2071. Tejelapadás, tápszer (2008.03.03.)
Tisztelt doktor úr! A kérdésem az lenne, mit ehetnék-ihatnék, hogy több tejem legyen?? Kislányom 7 hetes, mikor haza jöttünk sok tejem volt, de sajnos elapadt, potoltunk tápszerrel, de hasfájos lett. Most 2 napja nem kap tápszert, nagyjábol visszaállt a tejcsim, de még nem elég. Mit tehetnék?? Köszönöm válaszát: Erzsébet
A legfontosabb a folyadék fogyasztás. Naponta 3-4 liter folyadékot kell anyukának meginnia.
(Dr.Tausz István)
2072. Csak tejterméket eszik (2008.03.03.)
Kedves Doktor Úr! Kislányom 7 éves,122 cm, és 18 kg. Már két éve ezen a súlyon vagyunk, semmi nem történik. A kislány alig eszik, szinte minden ételre undorral néz, kivéve a tejtermékekre. Joghurtot és tejet eszik nap, mint nap. Abból is keveset. Még azt sem mondhatom, hogy édességgel tömi magát, mert azt sem kívánja. Nem használt sem Béres Csepp, sem Vitacolan és társai. Mit tehetnék, mert már az éjszakáim is errôl szólnak, alig bírok aludni az aggódástól. Válaszát elôre is köszönöm: Ildikó
Javaslom, hogy ne igyon naponta 1/2 liternél több tejet és ne kapjon szörpöket. Megpróbálhatja a banán turmixot, mert ez tejes és magas kalóriatartalma van. Tej helyett lehet venni a gyógyszertárban Nutridrink nevu italt, ami magas kalóriatartalmú.
(Dr.Tausz István)
2073. Hányás-szag (2008.03.03.)
Üdvözlöm! Kisfiam 16 hónapos. Két hónapja kezdôdött, hogy hányásszagot érzek a ruháján, szájában. Nem látványosan, tehát ételt nem látok, csak a szagot érzem, és néha azt látom, hogy nyeldekel. Voltunk vér és vizeletvizsgálaton, fül-orr-gégészeten. Mindent rendben találtak. A gyermekorvos most elküldött minket gastroenterológiára. Milyen vizsgálatra számítsak? Mit fognak vele csinálni? Köszönöm. A gastrooesopgageális reflux kizárása miatt UH vizsgálat és nyelocso pH mérés fog történni
(Dr.Tausz István)
2074. Fejfájás minden nap (2008.03.03.)
Tisztelt Doktor Úr! Fiam 10-éves. Minden nap panaszkodik, hogy fáj a feje. A háziorvos elküldte vérvételre, az eredmény negatív. Szemészetre is elvittük, ott sem találtak rendellenességet. Mit tudna javasolni, milyen vizsgálatra vigyük? Vagy az iskolai stressz miatt fájhat a feje? Válaszát elöre is köszönöm.
Nagy valószínuséggel iskolai problémák miatt fáj a feje, azonban célszeru megmutatni gyermekneurológusnak is. Szükség esetén CT vizsgálat is szóba jön.
(Dr.Tausz István)
2075. Húgyuti fertôzés (2008.03.03.)
Tisztelt doktor Úr! Kislányom áprilisban lesz 3 éves (súlya 15 kg). Problémánk a kb. 7 hónapja tartó húgyuti fertôzés. Vizsgálatok: veseultrahang, vízüledék vizsgálat, kórházban is volt. Vizeletben volt vér és fehérje is. ZINNAT-ot szedi (folyamatosan, mióta beteg). Nefrológiára most megyünk majd második alkalommal, gyógyszer abbahagyásakor újból jönnek a rossz eredmények! Egyre gyakrabban panaszkodik hasfájásra, széklettel is gondok vannak újabban. (Gyógynövényekkel lehet próbálkozni?) Várom válaszát, egy aggódó édesanya.
Nem javaslom a gyógynövények adását. Célszeru kizárni, hogy nincs-e valamilyen vesefejlodési rendellenessége a gyermeknek. Sajnos a közölt adatokból ezt sem megerositeni, sem kizárni nem tudom.
(Dr.Tausz István)
2076. Kis testmagasság (2008.03.03.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 1 hónap múlva lesz 6 éves és még csak 108 cm magas (17 kiló), évek óta ôrlôdök emiatt, ugyanis akárhová fordulok, mindenhonnan eltanácsolnak, hogy a gyereknek semmilyen problémája sincs, a növekedési hormon vizsgálatot sem ajánlották a Madarász utcában. Én viszont látom, hogy kb. 1-2 évvel el van maradva a magassága az átlagostól, vagyis ô most 6 évesen az átlagos 4-4.5 évesek magasságánál tart. Pontosan vezetem a mérési adatokat, excel görbéjét idôrôl-idôre frissítem. A növekedés üteme jó, évrôl-évre megnövi az 5-6 centijét, a görbe egyenletesen halad felfelé. Én azt gondolom, hogy a növekedésben a lemaradást az elsô életévben "szerezte", amikor is jóval elmaradt az éves növekménye (nála 18 cm) az irodalmi értéktôl (25-30 cm). 53 cm-rel született (ha jól mérték!) és már 3-4 hónaposan is rövidebbnek tûnt kortársainál. Egyéves korára mindössze 71 cm lett, más gyerekek 6-7 hónaposan ekkorák. A testtömegével nincs gond, bár abszolút értékben alacsony, de az teljes mértékben a magasságához igazodott mindig is. Csontkort is néztek röntgennel, ami 1 évvel kevesebb volt a kronológiai koránál. Fogai is ennek megfelelôen késve fejlôdnek, a tejfogak 14 hónaposan kezdtek kibújni, most 6 évesen pedig még semmi jel nem utal a fogváltás közeledtére. A kézfej és lábfej is kisebb a kortársainál. A családban egyaránt vannak alacsony, közepes és kistermetû felmenôk, talán a kicsik vannak többen. A közvetlen felmenôk magassága: Apai nagyapa: 185 cm Apai nagyanya: 158 cm Apa: 180 cm Anyai nagyapa: 172 cm Anyai nagyanya: 158 cm Anya: 169 cm Kérdésem az lenne, hogy ha nem beteg a gyerek (biztosan kizárható-e mindenféle növekedési, csontosodási zavar???), akkor honnan tudhatom meg, hogy eleve alacsony növekedési tartaléka van (vagyis alacsony felnôtt lesz) vagy csak késleltetett növekedési üteme van és esetleg elérheti vagy megközelítheti az apai testmagasságot? Neki még nem, de nekem már sok pszichés gondot okoz, hogy mindig "babának" nevezik az oviban, és senki nem hiszi el, hogy annyi idôs amennyi. Hálás köszönettel:
A növekedési elmaradás miatt gastroeneterológiai kivizsgálás is szóba jön. Ha a csontkor is elmaradt, akkor valószínuleg a növekedés üteme lassult le, és tovább fog noni, mint a társai és elérheti a normális testmagasságot.
(Dr.Tausz István)
2077. Billegô mozgás, szorongás (2008.03.03.)
Kislányom 2,5 éves. Néhány hónappal ezelôtt vettem észre, hogy ha idegen helyre megyünk, vagy ha fél valamitôl (gyerekorvos, pl.), akkor egyik-lábáról a másikra billeg, vagy ülve elôre-hátra mozog. Már kicsi kora óta ütemesen mozgott zenére, ezt a mozgást zenére is végzi. Szakorvoshoz forduljak, vagy nagyobb odafigyeléssel is tudom oldani a szorongását? Sem a mozgásfejlôdésben, sem pedig a beszédfejlôdésben nincs elmaradva, szobatiszta (éjszaka még nem), öncsonkító dolgokat sem csinál. Ildikó
Várakozást javaslok, alacsony életkora miatt pszichológus még nem tud foglalkozni vele.
(Dr.Tausz István)
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.03.10.
2078. Makacs bôrkiütés (2008.03.10.)
Kedves doktornô! 4 éves kisfiammal (95cm, 17,5kg) kb. hat hónapja küszködünk piros bôrkiütéssel a könyökén, térdén, a hónalján. Több orvos is megnézte, és voltunk bôrgyógyász szakorvosnál is. Diagnosztizáltak már neki ekcémát, bôrgombát, illetve belsô emésztési zavart is. Minden kezelést végigcsináltunk, és rövid távon mindegyik hatott. Elöbb nidoflor, majd Advantan kenôcsöt írtak fel, bélflóra regeneráló port (Bioticts baby), ill symphoral szirupot ajánlottak. A gond az, hogy bár a kezelések hatására a kiütések eltünnek, de ha abbahagyjuk a kenegetést 3-4 hét múlva ismét megjelennek. Annyit még hozzáteszek, hogy a fiam nagyon sok házi tejet iszik (napi 1 liter), de teljesen megbízható, tiszta és 100% bio gazdálkodásból. Ez az egyetlen élelmiszer amit rendszeresen fogyaszt. Már azt is kipróbáltuk, hogy 6 hétig megvontuk tôle a tejet, de nem segített. Csokoládét, chipseket és egyéb mûételt csak nagyon ritkán kap. Lehetséges-e, hogy valamilyen bélférge van? Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a tanácsát és igen megköszönném, ha homeopátiás kezelést is tanácsolna. Tisztelettel D. Melinda
Azt gondolom, felszivódási illetve allergia irányában célszeru lenne vizsgálatokat csinálni. Bélférge is lehet, de annak kifejezett tünetei lennének.
(Dr.Gimesi Anna)
2079. Súlygyarpodás, táplálás (2008.03.10.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 12 hetes. Sajnos semmi tejem nem volt, talán mert elsô gyermekem, 42 évesen, így Humana HA 1 tápszert kap. 2960 g-mal született, jelenleg 5500 g a súlya. Nem sok a gyarapodása? Még 3 óránként eszik, naponta 6 x, kb.120ml-t, evésenként. Úgy veszem észre, hogy még enne, éhes, a 3 órát is nehezen bírja ki. Kérdésem: adhatok-e már neki gyümölcslevet, gyümölcspépet, ha igen, mit javasol, mivel kezdjem? Hasfájós is, sokat görcsöl, és a szelek is mennek. /Espumisant, Infacolt kap./ Köszönettel Ildikó
Szerintem el lehetne kezdeni a zöldségféléket lassan és esetleg izesitett tápszert. Mindig kis mennyiséggel délelott és az egyszerubbeknél kezdve: burgonya, répa, sütotök, cékla.
(Dr.Gimesi Anna)
2080. Foltok a nyelven (2008.03.10.)
Tisztelt doktornô. Egy kérdéssel fordulok önhöz. Igyekszem a lehetô legtöbb információt nyújtani, bár tisztában vagyok vele, igazi diagnózist csak egy fizikai vizsgálattal kaphatnék. Kisfiam február 11-én múlt el 4 éves. Vidám, mozgékony, jó kondícióban lévô kisfiú. Voltak 1,5 éves korában székletproblémáink, illetve egy alkalommal keményet kakilt, és ezt követôen igyekezte visszatartani a székletet, akár napokig is. Ezt úgy próbáltam kiküszöbölni, hogy majd egy évig Laevolacot kapott, így minden nap, vagy minden másnap nehézségek (rábeszélés) árán sikerült. Ezen kívül szintén 1,5 éves kora után jött egy betegség, ami máig is tart, a laryngitis. Sokszor befullad, ilyenkor steroidokat, és inhalátort kap (Rectodelt kúp, Flixotide, Ventolin). Volt elôjegyezve mandulamûtéten is (2007. novemberében, orrgarat-mandulát ajánlották kivenni), de sajnos nátha, köhögés miatt elnapolták, azóta sem sikerült az influenza miatt. Januárban elkapta az influenzát, gyakorlatilag nem volt egy hónapig közösségben, két hétig 40 fokos láza volt, majd tüdôgyulladást kapott, amivel szintén két hétig voltunk otthon. Február elején mehetett újra óvodába. Most, ami miatt írok a doktornônek az, hogy Február 14-én foltok jelentek meg a nyelvén. Leginkább a nyelvcsúcs körül, egy a nyelv hegye mellett, kettô a nyelv elején, kb. 5-6 mm átmérôjû sötétpiros, jól körülhatárolható folt, ami leginkább égéshez hasonlít, és pici hólyagocskák vannak benne. Azért nem vittem orvoshoz rögtön, mert aznap Afrikából hozott kesudiót evett, és arra gyanakodtunk, vártuk hogy elmúljon. Nem múlt el, és nem tudom mi tévô legyek, forduljak minél hamarabb orvoshoz? Vagy várjak? Elôre is köszönöm válaszát, segítségét. Üdvözlettel. Katalin
Antibiotikum után látunk ilyent. Szerintem 2-3 hétig fehérjementes diéta kellene, bóraxos helyi ecsetelés, és normoflor adása.
(Dr.Gimesi Anna)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |