válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos,
gasztroenterológus
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2121-2140.)
2121. Homeopátiás szer (2008.03.17.)
T.DR.Nô! Szeretném megkérdezni, hogy az Echinacea 5 Ch mellé érdemes-e Echinacea gyógyteát is itatni a gyerekkel? -a gyógytea ero˝síti-e a homeopátiás szer hatását ?, illetve a Chamomilla 15 Ch mellé adjak-e kamillateát, pl.fogzási fájdalomkor, dacosságra? -vagy Ön szerint hatásosabb önmagában a homeopátiás szer?
Tea már nem kell: vagy golyócskák, vagy tea.
(Dr. Gimesi Anna)
2122. Alvás-gondok (2008.03.17.)
Tisztelt Doktornô! Szeretném a segítségét kérni. A kisfiam ez év januárjában volt 3 éves, és elég rossz alvó. Éjjelente 2-3 alkalommal is kijön hozzánk a szobájából, és vagy mellénk, vagy közénk fekszik. Mindig visszaviszem az ágyába, néha ott marad reggelig, de van amikor ismét kijön. Már mindent megpróbáltam, amit lehetett, és tanácstalan vagyok. Csak nem szeret egyedül aludni, vagy esetleg lehet valami betegsége is? 9 hónapos volt, mikor ebbe a házba költöztünk, akkor 4 hónapig szinte csak perceket aludtunk éjjel, bár kicsi kora óta saját szobájában alszik egyedül. Ha Ön szerint van valami, amit még kipróbálhatnék, legyen szíves írja meg. Elôre is köszönöm. Tisztelettel J.Anita

Az ágya helyzetét kellene megvizsgálni.
(Dr. Gimesi Anna)

---------------------
Az egyszervolt.hu másik rovatában Ranschburg Jenô pszichológus több hasonló kérdésre adott már választ, javasoljuk, nézze meg azokat is.
(a szerk.)

Dr.Tausz István válaszai (2008.03.17.)
2123. Súlygyarapodás 2. (1861.) (2008.03.17.)
Tisztelt Doktor Úr! 1861-es számmal írtam Önnek levelet, kis súlyú, egy éves babámmal kapcsolatban. Röviden összegezve: 3600 grammal született kisfiam egy évesen 7600 gramm volt, súlya miatt aggódtam, aggódom. Egy éves kora után viszonylag gyorsan (3 hét alatt) felszedett 30 dekát, így lett 8900 gramm, aztán azóta (most a napokban lesz 15 hónapos) megint nagyon kevéskét hízott. Most járunk úgy 8200 gramm körül. A hossza kb. havi egy centit nô. Anno írtam, hogy gasztroenterológus kézi vizsgálattal rendben találta, azóta volt vérvétel, melybôl lisztérzékenységet és tejallergiát néztek, mindkettô negatív lett. 10 és 12 hós kora között állt a súlya, azóta ugye gyarapszik, ez némiképp megnyugtat, de látva sok kortársát (járunk már játszótérre is, mert szépen megy már egyedül), akik mind legalább fél-egy fejjel nagyobbak és jó két kilóval nehezebbek mint ô, újra aggódom. Ön szerint szükséges a fentieken túl vizsgáltatni? Köszönettel, egy aggódó anyuka
Általában a gyermekek 1 és 2 éves kor között 2 kg-ot híznak. A baba 3 hónap alatt 600 g-ot hízott, így valószínuleg 2 éves korra eléri a 9600 g-ot. Fontos a súlyfejlodésben, hogy a szülok milyen alkatúak.
(Dr.Tausz István)
2124. Szalmonella (2008.03.17.)
Kedves Doktor úr! A 3 éves unokámnál 6 hete szalmonella fertôzést állapítottak meg. 1 hétig volt hasmenése, azóta nincs semmi baja, csak a székletminta folyamatosan pozitív, igy nem mehet bölcsödébe. Normafort folyamatosan kap, de ez sem használ. Kérdésem, hogy van-e valamilyen szer, amivel a szalmonella kiölhetô a szervezetbôl. Már egyre nehezebben tudunk vele otthonmaradni. Válaszát elôre is köszönöm. Egy aggódó nagymama
Sajnos a Salmonella fertozésre nincs antibiotikum, sot az ilyenkor adott antibiotikum a fertozést elhúzódóvá teheti. Meg kell várni, hogy magától kiürüljön a baktérium. Sokszor ez több hónapig is eltarthat.
(Dr.Tausz István)
2125. Hányás az autóban (2008.03.17.)
Kedves Doktorúr! A 3 éves unokám ha meglátja az autót már öklendezik. A kocsiban hány. Kérdésem, hogy van-e valami a hányás ellen. Dedalont és a Coccu-line tablettát már használtuk, eredménytelenül. Mi a teendö ebben az esetben. Köszönöm. Szné
Próbálják meg a B6 vitamint az autózás elott 15 perccel beadni.
(Dr.Tausz István)
2126. Prevenar oltás (2008.03.17.)
Kedves Dr.Úr! Gyermekorvosom ajánlja gyermekeimnek a Prevenar oltást. Kisfiam 4 éves, kislányom 7 éves, szeretném kikérni a tanácsát az oltással kapcsolatban, hogy érdemes-e beadatni. /még 7 évesnek is ajánlott?/ Válaszát elôre is köszönöm !
Javaslom a Pneumococcus baktérium elleni oltást. A 4 éves gyermeknek a Prevenár nevu készítmény javasolt, a 7 évesnek is beadható, de neki az életkora miatt az olcsóbb, de ugyanolyan jó Pneumovax nevu készítmény is adható.
(Dr.Tausz István)
2127. Orrvérzés (2008.03.17.)
Jó napot kivánok dr ur. Kérdésem: orrvérzés. 6 éves fiamnak, havonta 1-2x elôfordul, nagyon féltem. Fül-orr dokinál jártunk már éregyzés történt. Ha a fiam sir vagy"ideges" akkor is elôfordul orrvérzés. Mi legyen a további kivizsgálás és hova menjünk? Egy aggódó anyuka! ELÔRE IS KÖSZÖNÖM, várom a tanácsát...
Nem szükséges további kivizsgálás, ha a vérnyomása rendben van. Ismételt gégészeti vizsgálat szükséges, ilyenkor a gyenge érfalat megedzik. Rutascorbin rendszeres szedését javaslom 3 hétig.
(Dr.Tausz István)
2128. Fehérje és genny a vizeletben (2008.03.17.)
Jo napot kivanok. Kisfiam hat es fel honapos, es a vizeletbe feherjet es gennyet talaltak, mi az oka, mitol lehetseges? Harom honappal ezelott eszrevettek, hogy a vese es a hugyholyagot osszekoto vezeteken, a vese felol van egy szelesebb resz. Azt mondtak, hogy meg nem veszelyes, es konkretan nem tudjak, hogy mi az. Mit tanacsol a doktor ur?
Az elmondás alapján hugyúti fertozése lehet a babának és a tágulat a hugyvezetéken észleheto. Feltehetoen a tágulat az alatta levo szukület következtében alakult ki. Javaslom egy gyermeknephrológiai szakrendelés felkeresését.
(Dr.Tausz István)
2129. Szemhéj-rángás ("szivünk csücske") (2008.03.17.)
Tisztelt Doktor, Kislanyom 11 honapos, idaig csak egyszer volt beteg, fulgyulladassal. Alighogy befejeztuk a gyogyszer szedeset, (amoxicillin) feltunt, hogy osszehuzza a kis szemoldoket, szinte morcos lesz a tekintete, es a szemheja fol-le kezd mozogni, olyan hunyorgas szeruen, mintha nem latna jol. Par masodpercig tart, ismetlodoen. Ugy tunik, eber, mert amikor szolok hozza felem fordul. Eloszor azt hittem, csak jatszik, mert nagyon jol lat, meg a legkissebb szoszt is megtalalja a szonyegen. Eleinte 2-3 -szor tunt fel, hogy csinalja, mostmar viszont egyre tobbszor. Ugy tunik, alvas utan surubben teszi. Eszik, jatszik amugy, alszik rendesen. Vajon mi lehet ennek az oka? Nagyon nyugtalan vagyok. (A nagyobbik testverenek 1 eves kora korul volt olyan problemaja, hogy "fenn akasztotta a szemet", de a vizsgalatok nem talaltak semmit, es szerencsere kinotte a dolgot par honap alatt. Azota is meg vagyunk gyozodve rola, hogy rossz szokas volt csupan.) Viszont ez masmilyennek tunik. Lehet ez a problema valamifele serules kovetkezmenye? Mi a teendo? (mar kertunk beutalot az idegorvoshoz) Koszonom, hogy levelemnek idot szentelt. Tisztelettel "szivunk csucske" jelige
Okos dolog volt, hogy beutalót kértek, gyermekneurológiai kivizsgálás szükséges.
(Dr.Tausz István)
2130. Székletprobléma (2008.03.17.)
Üdvözlöm! Kislányom két és fél hónapos. Születése óta sajnos tápszeres baba, elôször Beba I. tápszert kapott, kb. két hét után a széklete spenótzölddé változott és erôs, bûzös szaga volt. Gyermekorvos tanácsára Nutrilon pepti 1-es tápszert kap egy hónapja. Elôször minden rendben volt a széklettel, de egy hét óta ugyan sárga színû, de nagyon vizes, folyós, szagtalan lett és 3 naponként van. Szeretném megkérdezni, hogy mire utalhatnak ezek a tünetek, jelek? Köszönöm!
Ne aggódjon, ha 3 naponta van hígabb széklete, az nem jelent problémát. Feltehetoen szépen fejlodik a baba. Minden bizonnyal jól hasznosítja a tápszert és kevés híg székletet ûrit.
(Dr.Tausz István)
2131. Öklendezés, fulladás (2008.03.17.)
Szép napot kívánok! Három gyermekes anyuka vagyok. Az a problémám hogy 18 hónapos kislányom öklendezéssel akarja felhívni magára a figyelmet, e cél érdekében képes lenyúlni a torkára is, és az evésnél is inkább pépeset adok neki, mert már több alkalommal majdnem megfulladt! Mit tehetek, hogy leszoktassam róla, mert már remegek ha leteszem pihenni és az etetéstöl is rettegek. Másik két gyermekemmel nem voltak ilyen problémáim és foglalkozom vele talán túlságosan is sokat. Kérem ha tud adjon tanácsot. Tisztelettel egy kétségbe esett anyuka
Ez valóban figyelem felhívás lehet, féltékeny a többi testvérére. Többször kapjon kevesebbet, hogy ne tudjon hányni.
(Dr.Tausz István)
2132. Piros foltok (2008.03.17.)
Tisztelt Doktor úr. 4 és fél hónapos kisfiam rizspép, tejpép evés közben sokat magára ken, és piros foltok jelennek meg ott ahová felkeni, késôbb ezek elhalványodnak, majd eltünnek. Mi lehet a kiváltó ok ?
Elképzelheto, hogy tejérzékeny a baba.
(Dr.Tausz István)
2133. Agyvérzés (2008.03.17.)
Jo napot! Egy Marosvasahelyi (Erdelyi) lany vagyok. Az unokahugomrol lenne szo. Ezelott 9 honappal szuletett, agyverzest szenvedett es bal oldali homlok lebeny-zsugorodasa van. Sajnos most még mindig ugy viselkedik, mint egy 5 honapos kisbaba, nem tudja tartani a fejet, meg nem tud szegeny ulni sem, es nem nagyon figyel. Meg szeretnem kerdezni, hogy mit javasolnanak. Ketsegbe vagyunk esve... Vajon igy marad orokre, vagy van-e valami mod a gyogyulasara??????? Kerem segitsenek!
Korai fejlesztô központokban speciális tornagyakorlatokat végeznek a babával. Nem tudom, hogy Önöknél ott erre van-e lehetoség.
(Dr.Tausz István)
2134. Étkezés és dühroham (2008.03.17.)
Tisztelt Doktor Úr, 22 hónapos kisfiam evésérôl lenne szó. Egy ideje nagyon megváltozott az étkezése, alig eszik valamit. Reggelire kizárólag a kakaós csigát hajlandó megenni, minden mástól dührohamot kap. Az ebéd egyre rosszabb, mert bármit eléteszek, rá sem bír nézni, és kezdôdik a dühroham. Már mindent kipróbáltam, kedvenceit, új dolgokat is, mindhiába. Ebéd elôtt semmit nem kap, és elég sok idô is eltelik ebédig, és így sem. Pedig láthatóan éhes, mert ha kiveszem a székbôl, üvölt, jelezve, hogy éhes maradt. Ez után elég nehéz ésszerû döntést hozni, hogy akkor most adjak neki valamit vacsora elôtt, vagy hagyjam éhezni. Mivel sajnos addig üvölt amíg nem kap valamit - akár egy darab kenyeret - kénytelen vagyok neki adni valamit, mert így még programot sem tudok vele csinálni. Délutánonként egyébként nagyon sokat mozog, azt gondolnám, hogy majd vacsorára bepótolja az elmaradt étkezést, de sajnos nem így van. Kezdôdik újra a dühroham, és jó esetben megeszi a feldarabolt üres kenyeret... Feltételezem, hogy jönnek a hátsó örlô fogai, van amikor mind a két keze a szájában van, tiszta nyál mindene. Esetleg okozhatja ez is a problémát ? Nagyon várom válaszukat, Tisztelettel, H.Nóra
Nagy valószínuséggel fogzik a baba és jól esik neki a kenyérhéj. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez legyen a fo tápláléka. Azt javaslom, ha nem fogadja el a fozeléket, akkor ne kapjon mást, még szörpöket sem.
(Dr.Tausz István)
2135. Herpesz fertôzés (2008.03.17.)
Kedves Doktor Ur! Egy nagyon jokedelyu 13 honapos kisfiu edesanyja vagyok. Nekem sajnos 13.eves korom ota van ajak herpeszem, ami sajnos 3-4 havonta elojon. A terhesseg alatt nem jott elo, es most szules utan 13 honappal jott ki eloszor. Nem akarom atadni a kisfiamnak, de nem tudom mit tehetnek ellene, bar lehet hogy mar a hasamban elkapta a virust. Lehet ellene valamit tenni hogy ne adjam at neki? Koszonettel egy aggodo anyuka.
Javaslom a hygenes rendszabályok betartását, és amikor aktív a szájherepesze, használjon szájkendot, amit a patikákban lehet kapni.
(Dr.Tausz István)
2136. Nátha, fülfájás (2008.03.17.)
Marianna 2 éves kislányom náthás volt, most a fülét fájdítja, lázas, nem eszik, nem iszik, nem alszik. Mitôl lehet ez és mit lehet vele csinálni?
Ilyen kicsi babáknál a nátha gyakran ráhúzódik a fülre és középfülgyulladást okozhat. Javaslom mutassák meg a háziorvosuknak.
(Dr.Tausz István)
2137. Bronchitis? (2008.03.17.)
Kedves doktor ur. Nekem pár héttel ezelött bronchitist találtak, mert éjszakánként és nappal is nehezen kapok levegôt. Adtak rá gyógyszert, de ennek valamikor semmi haszna, hogy használom. Még ront is a helyzeten. Múlt héten például majdnem elájultam a buszon. És ma is kijött az iskolában. Kérem segítsen, mert ez már 2 hónapja kezdôdött. B.Balázs
Sajnálom, mert látatlanban, vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, hogy milyen gyógyszerre van szükséged, sot azt sem tudom, hogy eddig milyen gyógyszert szedtél. (Hasonlóan nehéz probléma, mint neked eldönteni távolról, hogy elég sós-e az étel.)
(Dr.Tausz István)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.03.21.
2138. Orrszívás (2008.03.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Egy 14 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Kisfiam orrát szinte minden nap Sterimarral és orrszívóval -ált. kézi orrszívóval- kitisztítom, mivel száraz lerakódásokat látok benne, amelyek akadályozzák a szabad légzésben. Mindemellett sokat szellôztetek, párásítok, mert száraz a lakás levegôje. Egyébként kisfiam nyugodt, kiegyensúlyozott baba, szerencsére még beteg sem volt. Az a kérdésem, hogy a gyakori orrszívással tönkre tehetô-e a kisbabám orrnyálkahártyája? Csak abban az esetben szívjam, ha konkrétan elzárja a lerakódás a levegô útját, és a kisebb száraz lerakódásokkal nem kell foglalkoznom? Válaszát elôre is köszönöm. Sz.A.
Az orrszívással nem károsíthatja a nyálkahártyát. Akkor kell leszívni az orrát, ha látja, vagy hallja, hogy váladék van benne.
(Dr.Tausz István)
2139. Pseudotumor cerebri (2008.03.21.)
Üdvözlöm! A kérdésem a következô volna: kislányomnak két évvel ezelôtt pseudotumor cerebri-je volt, szövôdményként papillaoedemával, amely a kezelések hatására rendezôdött, szeretném tudni, hogy ez a betegség a késôbbiekben visszatérhet-e? Köszönettel: T.Hajnalka
A pseudotumor cerebri és papilla oedema azt jelenti, hogy a csontos koponyán belül az agynyomás fokozódott. Ennek számos oka lehet, sérülés, gyulladás. Mivel az Ön által említett "betegségek" nem önálló betegségek, hanem tünetek, ami mögött számos betegség is lehet, ezért nem tudom megmondani, hogy visszajöhet-e.
(Dr.Tausz István)
2140. Székrekedés (2008.03.21.)
15 hetes kisfiunknal a masodik honap betoltese utan szekrekedesi problemak jelentkeztek. Csak anyatejet evett, ennek ellenere szeklete nagyon megritkult, egyik naprol a masikra, es most csak glicerines kup segitsegevel kakil 5-6 naponta. Amiota ez a problema fennall, sulyban nem gyarapodik. Ecografos vizsgalattal kizartak a szervi elvatozas lehetoseget. Mi lehet erre a helyzetre a megoldas?
Ne aggódjon, csak anyatejet fogyasztó babáknál természetes dolog, hogy akár 1 hétig nincs széklete. Nem kell glycerines kúpot adni, várja meg türelemmel, hogy magától legyen a babának széklete, 1 hétig is várhat.
(Dr.Tausz István)
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |