válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos,
gasztroenterológus
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2141-2160.)
2141. Hasi panaszok, torokfájás (2008.03.21.)
Tisztelt doktor úr! A lányom augusztusban lesz hét éves. Szeretném tudni menyire kell komolyan venni az állandó hasi panaszait? Már legalább egy éve panaszkodik a köldöke körül jelentkezô fájdalomra. Elöször csak ritán, de az utobbi idôben egyre sürübben panaszkodik. Fôleg étkezések után. A lányom rengeteget beteg a torkával, szinte havi szinten. Nagyon sok antibiotikumot szedett már, volt gégegyuladása, heveny bronchitise, az orrmanduláját is kivették már. A gyerekorvosunk ezzel az állandó gyulladt torokkal hozza öszefügésbe a panaszainkat, és azt mondja nincs jelentôsége. Kérem írja le a véleményét. Köszönettel: SZ.M.
Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani. Általában a köldök körüli fájdalom a gyermekeknél psychés eredetu. Felnotteknek a stressz hatására gyakran a fejük fájdul meg, gyermekénél köldök körüli hasfájás szokott jelentkezni. Akkor kell jelentoséget tulajdonítani a hasfájásnak, ha a hasi panasz olyan eros, hogy az aktuális cselekedetét abbahagyja a gyermek, lefekszik, összekuporodik. Ha panaszkodik, hogy fáj a hasa, de tovább játszik, vagy nézi a TV-t, akkor nem kell jelentoséget tulajdonítani a panaszoknak.
(Dr.Tausz István)
2142. Hasfájás (Márk) (2008.03.21.)
Kisfiam 7 és fél éves, átlagos testalkatu. Amiota iskolába jár állando hasfájással küzd, de kedélye jo. A fájdalmat a köldöke környékére mondja. Voltunk hasi UH-n, neg.lett, csináltak neki lisztérzékenységi tesztet, ami szintén. Probáltuk a magne-b6 vitamint, minden reggel actimelt iszik, rendszeresen eszik gyümölcsöt, rostosat stb. Doktornönk most küldött vérvételre és utána javasolja a gyomortükrözést. Azt szeretném tudni van-e valami kiméletesebb modszer a gyomra vizsgálatára? Elöre is köszönöm: Aggodo anyuka, Jelige: Márk
Ugyanaz a válasz, mint az elôzô kérdésre. Nincs szükség gyomortükrözésre. El kell gondolkodni, hogy miért szorong, nem történt-e valami az iskolában.
(Dr.Tausz István)
2143. Hasfájás, híg széklet (2008.03.21.)
Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy a fiamnak (13 éves) fáj a hasa, híg a széklete és lázas. Minek lehet a tünete??? Már ez kb. 3-4 napja tart nála és nem tudjuk mi válthatta ki. Elôször arra gondoltam, hogy azért mert 3 nap alatt 3 zsemlét evett, meg egy tál meleg ételt, és attól. Most azon is elgondolkoztunk, hogy nem lehet-e fertôzés. Várom a válaszukat!
Feltehetoen mire elolvassa válaszomat, addigra gyermeke meggyógyult, tünetei valószínuleg vírus fertozés következménye.
(Dr.Tausz István)
2144. Tápszerek és koszmó (2008.03.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz: kisfiam 9 hetes, és születésétôl kezdve tápszer-kiegészítésre szorul, mivel nagyon kevés tejem van. Mindent elkövettünk, hogy legyen több, de sajnos nem jártunk eredménnyel. A kórházban Aptamilt írtak fel, de hasfájós volt a baba, így a doktornénink Beba 1 HA Start Akítvot javasolt, amire hasonlóképp reagált a baba. Kipróbáltuk az "egyszerû" Beba 1-et, amit kifejezetten kedvel. Szívesebben eszi, jobb az íze és boldog, kiegyensúlyozott baba. Már átalussza az éjszakát, nappal pedig 3-4 óránként eszik, vidám, érdeklôdô, mosolygós kisfiú. 4 hete Beba 1-et eszik, de nemrég megjelent a fején egy kis koszmó, amit sikerült eltüntetni. Aggódom, nem laktózallergia-e. A Humana HA 1-et két napja próbáljuk, de meg sem eszi, csak sír azóta is. A fent említettek közül még a BEBA HA tápszerét viselte legjobban, de a tejalapú tápszer bizonyult számára a legjobbnak. A családban allergiás beteg nincs. A baba szépen gyarapszik, 3420 g-mal született és 9 hetesen 5200 g. Abszolut egészséges, kivéve a két hete megjelent koszmót, ami már eltûnt. Mit tegyek? Próbáljak ki még néhány HA tápszert (gondolom van még egy pár), hátha valamely komponense más, mint a kipróbált háromé? Vagy maradjak a bevált BEBA 1-nél? Nem lesz ettôl a késôbbiekben problémája? Tanácstalan vagyok. A gyerekorvosunk nagyon kedves és megbízható, de mindenáron HA-t javasol. Csakhogy attól mi napokig nem alszunk, a baba sír és elôbb-utóbb a tejalapúnál kötünk ki. Várom válaszukat! Köszönöm.
Valóban elonyösebb a HA tápszer, de, ha a családban nincs allergiás, akkor nyugodtan használhatják a Beba 1-et.
(Dr.Tausz István)
2145. Nem akar enni, fél a nyeléstôl (2008.03.21.)
Tanácsát szeretném kérni 7,5 éves kisfiammal kapcsolatban. Legnagyobb gondom, hogy nem akar enni. Nagyon sok gondunk van a nyeléssel kapcsolatban. 1,5 éve kezdôdött a probléma. Akkor egy szálka megakadt a torkában. Azóta fél a nyeléstôl. Alig eszik, 1 éve nem hízik, az idén néhány hónap alatt fél kilót fogyott. Jelenleg alig 26 kiló és 125 cm. Már volt nyelés rtg-en, ahol a diverticulumot és a kóros szûkületet kizárták. "A C III-IV csigolya közt kis dorzális kibortosulás ábrázolódik idônként, de a kontraszt akadálytalanul továbbjut. Ugyanebben a magasságban a nyálka kissé durvább." Amikor nyel, akkor a vállait fölhúzza. Erôlteti a nyelést. Sokat krákog. Gyakran beteg. Nem akar enni. Szerintem tudna, csak nem akar. Azt mondja nem megy le. Nem eszik húst, és nyers zöldséget, gyümölcsöt. Ha nem látjuk, akkor hajlandó édességet enni. Gyakorlatilag kekszeken és karamellás tejen és vizen él. Egyedül a fôtt répát eszi meg a zöldégek közül. A többi zöldéget azt mondja, nem tudja lenyelni. Fél a nyeléstôl. Az iskolában sem eszik. Igazából a súlya miatt aggódom. Régen kifejezetten jó evô volt. A gyümölcsöket kisbaba kora óta kiköpte, de amúgy minden fôzeléket megevett. Tavalyi rekordja: 2 óráig tartotta a szájában a falatot nyelés nélkül. Másik probléma, hogy nem engedi, hogy a szájába nyúljanak, ezért hiába krákog folyton, nem lehet a torkát normálisan megnézi. Vérképe jó. Az immunglobulin szintjei (mindegyik) határérték alatt vannak. Jelenleg Béres cseppet szed. Inni rendesen iszik, de kortyolva, egyszerre keveset. Vállait minden kortynál fölhúzza. Érdemes egy gyomortükrözésnek kitenni vagy inkább egy gyermekpszichológushoz forduljak?
A panaszok alapján gyermekpszihológust segítségét kérném
(Dr.Tausz István)
2146. Szoptatás és sírás (2008.03.21.)
Az én kisfiam 5 hetes. Körülbelül 2,5-3 óránként szopizik. Eddig kb. fél óráig tartott egy evés, utána játszunk, majd ha elálmosodik akkor 2-3 órát alszik folyamatosan. Az elmúlt egy hétben azonban megváltozott. Szopik rendesen 5 percet, utána elkezd hisztizni, sírni, rángatni a mellem. Egy pár percig nyugtatgatom v. megböfiztetem, utána újra kínálom neki a cicit. Bekapja, szív 3-4 és újra kezdi a sírást v. a rángatást. Nem tudom mi ennek az oka. Talán nincs elég tejem? Köszönettel Dina
Lehet, hogy valóban csökkent a teje
(Dr.Tausz István)
2147. Fogcsikorgatás (2008.03.21.)
Jó napot kívánok! Szeretnék segítséget illetve tanácsot kérni. A kisfiam 9 hónapos. Jelenleg 4 foga van. Amióta a két felsô foga is kibújt, azóta rendszeresen csikorgatja a fogát. Nem éjszaka, hanem nappal. Nem tudom számít-e, hogy a férjem is és én is fogcsikorgatósak vagyunk. Lehet ezt örökölni? Mit tegyek, hogy ne csinálja? Jókedvû baba, bár nem az a kifejezetten jó alvó. Nappal szinte semmit nem alszik születése óta. Lehet ez a probléma? Valaszát elôre is köszönöm B.Tünde.
Igazából ez nem probléma, nem betegség jele, tetszik a hangja a babának.
(Dr.Tausz István)
2148. Szérum hatóanyag (2008.03.21.)
Tisztelt doktor úr! A fiam nemrég kapta meg a 2. rotavírus elleni szérumot (4 héttel az elsô után), azonban beadás után egy pici visszajött, ezzel még nem is lenne gondom, hisz ez az elôzônél is volt, tartottam függôleges testhelyzetben 15 percig, és tartottam a száját is, nehogy visszabüfizze, ez az elôzônél bejött, gondoltam, már letehetem... ekkor visszajött neki elég sok a kiságyban, semmit sem tudtam már kezdeni. Kérdésem az lenne, hogy maradt-e hatóanyag a kis szervezetében, vagy ismét adassam be neki a másodikat ,vagy elég volt, hogy abban a 15 percben valamicskét a nyálkahártáján át felszívódott...??? Köszönöm válaszukat. Ha a rotavirus oltás beadása és a büfi között legalább 15 perc eltelt, akkor nem kell megismételni az oltást.
(Dr.Tausz István)
2149. Kétféle tápszer (2008.03.21.)
jó napot kívánok!abban kérném segítségét hogy 2féle tápszer közül nem tudom melyiket válasszam melyik lenne a legjobb a gyermekemnek, mivel különbözô adatok vannak rajta, nem tudom melyik lenne az ô korának megfelelô (17 hónapos) az adatok 100ml tápszeroldatra vonatkoznak: - egyikben energia328kj, fehérje1.8g, szénhidrát9.2g, ebbôl glükóz0.1, fruktóz1.6, laktóz2.4, maltóz0.6, dextrin2.1, keményítô2.3, élelmi rost0.02g, zsír3.8g, 1xesen telítetlen zsírsav1.7, többszörösen telítetlen zsírsav0.8, ásványi anyagok Na29mg, K85mg, Ca94mg, Mg8mg, foszfor62mg, klorid54mg, NYOMELEMEK: Fe0.9mg, cink0..5mg, réz78mikrog, mangán32mikrog, jód11mikrog VITAMINOK: A:63mikrog, D:1.1mikrog, E:0.8mg, K:1.3mikrog, B1:0.05mg, B6:0.04mg B2:0.08mg, B12:0.1mkirog, C15mg, niacin0.7mg, pantoténsav0.4mg, folsav10mikrog, biotin1.4mikrog.
- A MÁSIK ADATOK: energia295kj, fehérje1.8g, tejsavófehérje0.7g, kazein1.1g, SZÉNHIDRÁTOK:8.8g, ebbôl cukrok8.4g, glükóz0.2g, laktóz6.6g, szacharóz1..6g, poliszachariok0.2g ÉLELMI ROST:0.8g, zsír3.1g, növényi olaj1.6g, linolsav0.479g, alfalinolésav0.089g, ÁSVÁNYI ANYAGOK: Na30mg, K86mg, klorid55mg, Ca111mg, foszfor66mg, Mg8.0mg, Fe1.2mg, cink0.72mg, réz0.063mg, Mn12mcg, szelén0.73mcg, jód14mcg, VITAMINOK: A69mcgRe, D3:1.4mcg, E:0.66mgalfa-TE, K1:5.1mcg, B1:0.078mg, B2:0.084mg, niacintriptofánna1.3mg-ne, niacin0.93mg, pantoténsav0.386mg, B6:0.106mg, folsav11mcg, B12:0.19mcg, biotin1.8mcg, C:9.8mg, EGYÉB: L-karnitin1.2mg, kolin9.4mg, mio-inozitol3.2mg.
Ez a kétféle különbség kérem ha tud segítsen. A másik kérdésem, hogy lehet e kétféle tápszert adni egyszerre, pl: napközben az egyiket, estére a másikat, nem lesz-e belôle baja a gyomrának? köszönöm segítségét. tisztelettel gyenesné
A tápszereknek nemcsak a mennyiségi összetétele számít, hanem a minoségi összetétele is. Sajnos nem tudok egyértelmu választ adni.
(Dr.Tausz István)
2150. Kancsalság, mûtét (2008.03.21.)
A kisfiam most lesz 4 éves. Egy éves volt, amikor észrevettük, hogy a bal szemével kancsalít. Az édesapjának 7-8 dioptriás szemüveget kell hordania és a bal szeme kicsit kancsalít. 5-5,5 dioptiriás szemüveget kapott a kisfiam, a jobb szemét pedig ragasztani kellett naponta x órát. 2 hónap múlva már nem kancsalított, bemérték a szemét és mindettô 5 dioptriás lett. Aztán újra és újra ragasztani kellett. Elment a régi orvos és az új orvos, 3,5 éves volt a kisfiam, azt mondta, hogy ez nem jó módszer volt eddig, a ragasztás után fóliát kell tenni a jobban látó szem elé. Elôtte azonban át kell, hogy váltson a szeme. Amikor 2 hónapja hiába ragasztottuk egész nap, nem váltott át a szeme, akkor megnézte az orvos és azt mondta, hogy nem 5-ös a rosszul látó, hanem hatos. Csináltattunk új szemüveget, az új dioptria szerint, a jobban látóra fólia került és nagy örömöre pár nap múlva tényleg nem kancsalított, legtöbbször még szemüveg nélkül sem (csak fürdéshez és alváshoz szoktuk levenni). Ez volt pár hétig és most újra kancsalít szemüvegben is, pedig nem történt változás. A fólia maradt. Közben hallottunk egy riportot a rádióban, ahol azt javasolta az orvos, hogy minél hamarabb meg kell mûteni a kancsalságot, mert ez a ragasztós módszer csak ideig-óráig segít. Egy szülô számára persze egy mûtét nagyon ijesztô és ha lehet, akkor elkerülnénk, de ez így három év tapasztalatával most elég kilátástalannak tûnnik. Ráadásul az elején azt gondoltuk, hogy mivel idôben észervettük javulni fog a látása, de most a bal szemére még rosszabb (bár az orvos azt mondta, hogy szerinte az elejétôl ennyi volt, csak a gyerekeknek nehéz megmérni). Ön mit javasol? Mit lehet tenni még ez ügyben? Üdvözlettel: Sz.Mariann
Nem vagyok szemész, a mutéti indikáció szemész feladata.
(Dr.Tausz István)
2151. Epilepszia (2008.03.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Fiam 8 éves. 2007. szeptemberében epilepsziát diagnosztizáltak nála. Egyszeri roham volt szerencsére. Ellátták a megfelelô gyógyszerekkel (Tegretol, Keppra). A negyedéves ellenörzések (EEG) változást, javulást nem mutattak, bár roham azóta nem volt. Errôl a betegségrôl irodalmat nehezen találunk. Interneten olvastam eddig érthetô, világos leírást. Bár kezelô orvosunk sok mindent elmagyarázott errôl a betegségrôl, teljes gyógyulással biztat minket, mégis keveset hallani errôl a kórrol. Egyszer megütötte a fülem egy rádiómûsorban mintha létezne epilepszia diéta!? Errôl szeretnék felvilágosítást kapni! Köszönettel: Hné Erika
Sajnos az epilepszia diétáról nem tudok, véleményem szerint ilyen nincs.
(Dr.Tausz István)
2152. Kövér, nem sportol (2008.03.21.)
Tisztelt Doktor úr! Lányom 11 éves, 47kg! Elég kövér és nagyon sokat eszik! Mit javasol? Nem hajlandó sem tornázni sem sportolni! Elôre is köszönöm válaszát!
Sajnos gyógyszer ebben a korban nem adható. Marad a kalória csökkentése, és a mozgás fokozása.
(Dr.Tausz István)
------------------------------------
Magánrendelés »
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.3.25.
2153. Kézremegés (2008.03.25.)
Kedves Doktornô! 5 éves unokámnak Mátyásnak ébredés után gyakran remeg a keze. Egyébként jól fejlett, átlagos, vagy annál talán kicsit vékonyabb testalkatú. Óvodából gyakran hoz haza két öccsének vírusokat, de ô maga ritkán betegszik meg, ha mégis, akkor nagyon gyorsan gyógyul. Erôs, mozgékony, jó kedélyû, nem fáradékony, kiegyensúlyozott. A családban minden rendben, szülôk, nagyszülôk, szeretetteljes légkör. Öccsei érkezését átlagos féltékenységi reakciókkal fogadta. Aggaszt minket ez az alig észrevehetô remegés. Tanácsát, véleményét várom. Tisztelettel M.Zsuzsa - nagymama

Igy nagyon nehezen itélheto meg. Szerintem meg kellene mutatni gyermekneurológusnak.
(Dr.Gimesi Anna)

2154. Székletgondok (2008.03.25.)
Tisztelt Doktornô! Kislányunk 13hónapos és nagyon nehezen van széklete. Szinte minden héten van olyan nap, hogy hômérôzni kell. Rájöttünk, hogy a gyümölcs joghurt megfogja a hasát, így azt nem is adunk neki azóta. Mit tegyünk, hogy magától tudjon székletet produkálni? Köszönöm segítségét: Á.Péter.

Nem feltétlenül kell, hogy mindennap széklete legyen. Ha úgy vették észre, hogy a gyümölcsjoughurt megfogja, akkor ki kellene próbálni, hogy a tejfélék vagy a gyümölcs ami székrekedést okoz. Emellett célszeru rostos étkezést és a sok folyadékfogyasztást bevezetni.
(Dr.Gimesi Anna)

2155. Körömrágás (2008.03.25.)
Tisztelt Doktor Nô! Arra szeretném a válaszát kérni, mi lehet az oka annak, hogy 3 és fél éves kisfiú unokám egy ideje a körmét rágja. Esetleg valamilyen vitaminhiány vagy más dolog lehet a hátterében? Kérem mielôbbi válaszát. Kôszönettel: Ági

Inkább szorongás okozza. A változások terén kellene kezdeni a probléma feltárását.
(Dr.Gimesi Anna)

2156. Diéta, fruktózérzékenység (2008.03.25.)
Tisztelt Doktornô! Lassan 2 éves kisfiamnak 10 hónapja híg, kenôcsös a széklete. Többször küldtük tenyésztésre, lisztérzékenység-vizsgálaton is túl vagyunk (mert van a családban). A vérképe rendben volt, jó étvágyú, jó kedélyû, megfelelôen gyarapodó gyermek. Itthoni megfigyelések alapján felmerült a fruktózérzékenység gyanúja, ezért a háziorvos cukordiétát rendelt el. Ennek szigorúságáról azonban fogalmam sincs, édesség gyanánt háztartási kekszet kap, és kevéske almát gyümölcsnek (napi fél). Ezt is csak azért, mert a testvéreivel együtt neki is kell valamit adnom. A széklete azonban így sem lett formált, bár kicsit javult, legalább a pelusból nem folyik ki. Mivel a befúvásos vizsgálathoz még kicsinak ítélték, marad a találgatás, a bizonytalanság. A tanácsát kérném, hogyan diétázzunk, mit kerüljünk, mit ehet a kicsi. A neten keresgéltem dietetikus témában, de a fruktóz- érzékenység mindenhonnan hiányzik, ami egyet találtam, az meg annyira szigorú, hogy magamtól nem mernék belekezdeni. Köszönettel, Jutka

Ekkora gyermeket már meg lehet fujatni, sot célszeru lenne, mint találgatni. Gyermekgasztroent. centrumba kellene eljutniuk.
(Dr.Gimesi Anna)

2157. Hajhullás (2008.03.25.)
10 ÉVES LÁNYOMNAK PÁR NAPJA ELKEZDETT HULLNI A HAJA. ELÔSZÔR CSAK EGY HELYEN, MAJD PÁR NAP MÚLVA MÁSIK KÉT HELYEN FOLTOKBAN. SZERETNÉK TANÁCSOT KÉRNI, HOGY MI OKOZHATJA, ÉS HOVÁ VIGYEM KIVIZSGÁLÁSRA.

Góckeresésnél kellene elindulni.
(Dr.Gimesi Anna)

2158. Zöld széklet (2008.03.25.)
T.Doktornô! Kisfiam 10 hetes, az utóbbi 2 hétben zöld színû a széklete. A tenyésztés eredménye nagatív lett. Csak anyatejet eszik. Elmentünk gasztroenterológushoz, ô teljes tejmentes diétát írt elô a számomra, és kért egy székletvér vizsgálatot. Ennek viszont pozitív lett az eredménye (a vér szemmel nem látható a székletben). Erre is gyógyír lehet a diétám vagy tovább kell vizsgálódni?! Aggódom! (egyébként a 2 napja elkezdett diétám eredményeként már nem mindig zöld a széklete)

A diéta szerintem megoldás lehet, de legalább 3 hónapig kellene a diétát tartani.
(Dr.Gimesi Anna)

2159. Híg széklet (2008.03.25.)
Tisztelt DrNö, kisfiam 2 es fel honapos, anyatejes baba. 3220 gr-al szuletett, jelenleg 6 kg, bar egy horghurut/tudogyulladas miatt (5 eves testvere van) 10 napig stagnalt a sulya. Elhuzodo sargasaga most mulik. Szeklete napi tobbszor van (min. 3x). Kerdesem: kisfiam szeklete csak akkor volt aranysarga, kisse kenocsos, amig korhazban volt, ill. (nem biztos az osszefugges), amig antibiotikumot kapott. 1 hete mar nem kapja, csak normaflore-t (2xfelet), s szeklete mostanaban hig, sotetebb, nagyon folyos. Normalisnak mondhato-e ez??? Koszonettel pj

Célszeru lenne Önnek tejmentes diétát tartani és még egy ideig adni a normoflort.
(Dr.Gimesi Anna)

2160. Csomó a mellben (2008.03.25.)
T. Doktornô! Kislányom hat éves. Egy pár napja vettük észre, hogy a bal emlôjében a mellbimbó mögött babnyi csomó van, ami csak akkor érzékeny, ha tapintjuk. Ultrahangra kaptunk beutalót, így még nincs eredményünk. Nagyon aggódunk, ezért szeretném Önt megkérdezni, hogy mi okozhatja a csomó kialakulását egy hat éves kislánynál. Köszönöm a válaszát.

Sajnos elképzelheto, hogy már a hormonális átállásról van szó. Ha megmarad a gyermekorvosnak mutassák meg.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |