válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos,
gasztroenterológus
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2161-2180.)
2161. Beszédfejlôdés és biliztetés (2008.03.25.)
T.DR.Nô! Szeretném megkérdezni, hogy (kisfiam 1,5 éves kb. 5-6 szót tud mondani) mikor várható, hogy beszélni fog, mondatokat fog alkotni? Ön szerint mikor kezdjem el a bilire való szoktatást? Válaszait elôre is hálásan köszönöm! B.Szilvia

Kétéves kor körül tavasszal érdemes a szobatisztaságot elkezdeni. Körülbelül ilyen korban kezdenek lassan beszélni.
(Dr.Gimesi Anna)

2162. Étvágytalanság, vashiány (2008.03.25.)
Tisztelt Doktornô! Lányom 14 és fél éves! Vegetáriánus, nincsen étvágya. Rontott a jegyein. Vérvételi lelete a vas 1,8 umol/L a Hemoglobin 85g/L a Hemotokrit 0,285L. Kapott vasgyogyszert. Nagyon fáradékony lett, hullik a haja, sápadt, nagyon aggodok érte. A havija rendszertelen, 3 honapja nem akar neki elmulni a menszesze. Nem akar enni semmit és állandoan a kaloriákat számolja. Ön mit javasol? Mit tegyek? Válaszát elöre is köszöni egy aggodó anyuka!

Sajnos jó lenne a vegyes táplálkozásra rábeszélni, illetve megmagyarázni, hogy a fejlodésében lemarad, ha megvonja magától a szükséges nyomelemeket. Ha nem sikerül, akkor psychológus segitségét is célszeru igénybe venni.
(Dr.Gimesi Anna)

2163. Hányás, súlygyarpodás (2008.03.25.)
Kedves Doktornô! Kislányom 8 hónapos és még mindig hánik. Igazából nem tudom eldönteni, hogy ez bukás-e vagy hányás, ezért kicsit részletezném. Van amikor közvetlen evés után jön vissza kisebb-nagyobb adag, de olyan is van nagyon sokszor, hogy már három óra is eltelt az utolsó evéstôl és még mindig vissza-vissza jön kisebb- nagyobb adag. Úgy tûnik nekem, hogy inkább a folyékonyabb, pépesebb ételek, amik visszajönnek, de ez sincs így minden esetben. Aztán van, amikor pl. a sárgarépától hányik, máskor meg nem, és ez minden típusú ételre érvényes, amit eddig kipróbáltunk. Reggel és este anyatejet eszik, napközben zöldség (sárgarépa, krumpli, zöldborsó, kukorica, zöldbab, spenót, brokkoli, karfiol) gyümölcs (alma, körte, banán) és csirkehús. Gyerekorvosunk javaslatára sinlacot is kapott. 5 hónapos korától vezettem be a kanalas ételeket. Minden ételt elsôre elfogadott, jó étvágya van, jól eszik. Réka nagyon jókedvû aktív baba, 4 hónaposan forgolódott, 6 hónaposan mászott, 7 és fél hónaposan felállt. Az éjszakákat két hónapos kora óta átalussza, igaz, hogy napközben nem alszik tul sokat (háromszor kb. fél órákat) Szóval látszólag semmi baja (amikor hányik akkor is mosolyog, úgy tûnik nem viseli meg), viszont sajnos még mindig nem duplázta meg a születési súlyát. És már kétszer is elôfordult, hogy fogyott. 3750 g és 59 cm született. Most 6580 g és 71 cm. Voltunk UH-on, ott nem találtak semmi problémát. Milyen okai lehetnek ennek a problémának, van okom aggódni? Kérem segítsen! Tisztelettel: M. Gyöngyi

Biztosan mérsékelt visszafolyása van, de ilyenkor már az uh ezt nem mutatja, csak muszeres vizsgálattal tudjuk kimutatni. Célszeru surubben adni a fozeleéket és nutriton suritot adni.
(Dr.Gimesi Anna)

2164. Megrázkódik (2008.03.25.)
Kedves Doktornô! A kisfiam most 9 hónapos. Kb. 2 hónappal ezelôtt, mikor elkezdtük a hozzátáplálást észrevettem, hogy evés közben 2-szer 3-szor megrázkódik (mint aki fázik). Most, hogy már szilárd ételeket is fogyasztunk ez egyre többször (majdnem minden falat után) elôfordul. Sôt kb. úgy 2-3 hete már étkezésen kívül játék közben is megtörténik. Eddig arra gondoltam, hogy talán ekkor pisil, de így, hogy gyakoribbá vált már nem hiszem, hogy ez egészséges. Sajnos 3-szor leesett az ágyról, de mind a 3-szor könnyen meg lehetett vígasztalni. Az elsônél úgy 5 hónapos lehetett, amikor elkezdett forgolódni. Kérdésem, hogy ez a rázkódás mitôl lehet és ezek a sajnálatos esetek közre játszhatnak-e benne? S milyen orvoshoz lehet ezzel a problémával fordulni? Egyébként egy nagyon vidám, állandóan mosolygós, keveset síró baba. Étvágya kitûnô, most 9 kiló. Mindent megeszik, nem válogatós és még szopizik is napközben 2-szer, éjjelente 3-szor. Köszönettel: egy nagyon aggódó fiatal anyuka!

Gasztroenterológus véleményét célszeru kikérni.
(Dr.Gimesi Anna)

2165. Fejtérfogat és kutacs (2008.03.25.)
Kedves Doktornô! Egy nyolc hónapos kislány anyukája vagyok. A baba kutacsa be van nôve, de nincs becsontosodva, és a fejkörfogata is kissebb mint kellene: 42,5cm. Voltunk neurológusnál (havonta mentünk hat hetes korátol öt hónapos koráig, és kilenc hónaposan kell újra menjünk), és azt mondta, hogy talán késni fog egy kicsit a mozgásban, de ne aggógjak, mert behozza. Én utána olvastam, hogy mennyit kell nônie a fejkörfogatnak az elsô félévben (átl. 8 cm) és a második félévben (átl. 3 cm), de sok helyen azt írják, hogy most már 43- 43,5 kéne legyen legalább a fejkörfogat nyolc hónaposan. Már a hasamban is kicsit kisebb volt a feje (két héttel kisebb mint a combcsont mérete), de a nôgyógyász azt mondta, nem kell aggódni, születéskor pedig 33,5cm. Én minden nyugtatás ellenére csak aggódok, és szeretném kikérni az ön véleményét. A kislányom öt és fél hónapos korátol forgolódik, hat és fél hónapos korátol kúszik és ugyan még nem ûl fel, de ha felültetem támasztás nélkül eljátszik és ha elfárad hasra fordul, mert sokat tartottuk hason és azt nagyon szereti. Néha négykézlábra áll és hintáztatja magát, ügyesen tapsol, burrog, sokat halandzsázik, csettintget a nyelvével, pár hete mindent a szájához visz (elôtte csak a kezeit és néhány kedvenc játékát). A szopizáson kívül már sok mindent eszik, vidám kislány, jól alszik, csak hajnalban ébred és szopi után vissza is alszik, de az én agyamban csak az jár, hogy nem túl kicsi a fejkörfogata, és ez nem jelent nagy problémát, mert sok rosszat olvastam ezzel kapcsolatban?

A testéhez viszonyitott kisebbségnél nincs semmi gond.
(Dr.Gimesi Anna)

2166. Hasfájás, laktózérzékenység (2008.03.25.)
Kedves doktornô! Kislányom 5 hónapos múlt. Nagyon kicsi kora óta hasfájós baba. Az elsô 1 hónapban visítva panaszkodott naphosszat. Kakilni nagyon nehezen tudott, pedig napi 4-5x volt, híg, zöldes maró széklete, emellett nagyon puffadt volt. 3 hónapos kora környékén sajnos nekem megjött a menzeszem, és ô nem volt hajlandó szopni. Ekkor teljesen tápszeres lett (elôtte 2 hétig este kapott pótlást). Jelenleg laktózszegény tápszert kap, emellett javultak panaszai, széklete normalizálódott, de a puffadás nem igazán szûnt meg, sôt jelenleg a böfizéssel is gondjai vannak. Ez azt jelenti, hogy napi 2-3x fél-1 órán keresztûl nyûglôdik, csak kézben van el, és közben 5-10 percenként böfög/bukik. Ez a probléma hol rendezôdni látszik, hol felerôsödik. Van / lehet ennek köze laktózérzékenységéhez? Lehet, hogy a csökkentett laktóz is sok a pocakjának? Vagy ez két egymástól függelen probléma?

Egyszeruen meg kellene arról bizonyosodni, hogy valóban laktozérzékeny-e?
(Dr.Gimesi Anna)

2167. Vontatott gyarapodás (2008.03.25.)
Kedves doktornô! 11hónapos a kislányom, súlya: 7500g hossza: 73cm. A gyermekorvosunk gastroenterologiára akarta küldeni a vontatott gyarapodása miatt. Mozgásban és szellemileg nincs probléma. Nem beteges. A férjem és én is vékony testalkatúak vagyunk. Kezdetben az étvágya nem volt túl jó (3 hónaposan tanult meg szopni, és anyatejbôl is mindig kevesebbet evett az "elôírtnál") de most már nincs vele gond. Még mindig szopizik, kb.2-3szor. Kérdésem az lenne, hogy várhatok-e a kivizsgálással ill. van-e rá szükség?. Az arcán min. kiütés van már 2 hónapos korától. Tejterméket nem fogyasztottam 5 hónapig (a szoptatás miatt) de változást nem tapasztaltam a bôrén. A biztonság kedvéért még mindig nem adok neki tejterméket. Köszönettel: Sz.né

A születési sulyhoz kellene a gyarapodást hasonlitani és ahhoz, hogy a testsulyához képest a napi mennyiséget elfogyasztja-e?
(Dr.Gimesi Anna)

Dr.Tausz István válaszai, 2008.03.31.
2168. Fôtt tojás és piros kiütések (2008.03.31.)
Tisztelt Doktor Úr! 13 hónapos kisfiamnak ebédre fôtt tojást adtam. Már ebéd közben észrevettem, hogy kakil, és még 2-3 napig hasmenése volt. Nem erôteljes, de a normálistól hígabb volt a széklete. Két hét múlva piros apró pöttyök jelentek meg a jobb oldalán és a jobb kezén. Ebbôl egyre több lett, egybefüggô foltot képezve. Gyermekorvossal beszélve, ô azt mondta, ez valószínûleg a tojástól van, de hagyjak el mindenféle tejterméket is. Ennek már három hete. A pöttyök az oldaláról szépen elmúltak, a kezén még van valamennyi, ill. a jobb lábán (combján) jöttek még elô. Egyébként kisfiam jó evô, szívesen eszik mindenféle ételeket. Kérdésem, hogy mit tegyek? Míg nem múlnak el teljesen tartsam a diétát és utána kezdjem el visszavezetni az ételeket? Mennyi ideig kell várnom, hogy egy étel okoz-e allergiát? (Tejet 11 hónapos kora óta kap, tejterméket 9 hónapos kora óta. 6 hónapig csak anyatejet kapott, majd a következô fél évben is szopizott még egyre kevesebb mennyiségben.) Segítségét elôre is köszönöm! Tisztelettel: Eszter

A kiütés elmúlása után fokozatosan kezdje el újra visszaadni az ételeket. Eloször a tejtermékeket. Egy hét várakozás után a tojást is kaphatja. Nem vagyok biztos benne, hogy a tojástól volt a kiütése, mert 2 hét a hosszú idonek számít a tojás adása után.
(Dr.Tausz István)

2169. Májfunkció (2008.03.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam négy és fél hónapos, március 13-án és 14-én este 38.1 fokos lázat mértem nála végbélben, egyéb tünete nem volt, csak este volt lázas. 14-én este természetesen elvittük orvoshoz, ahol tapintással megállapították, hogy a mája valószínûleg nagyobb a normálisnál. Ezt másnap vérvétel követte, ahol a GOT 270 U/L, a GPT 154 volt a megengedett 0-40 határ helyett. 17-én ismét vért vettek tôle, 278 és 163-ra emelkedtek az értékek. 20-án megint vérvételre és UH-vizsgálatra is megyünk, ezektôl függ, hogy a megyei kórházba utalják-e. Sem láz, sem más tünet (hányás, hasmenés) nem jelentkezik nála azóta sem, a kórházban vírusfertôzésre gyanakodnak. Lehet, hogy már kiderítik a probléma okát, mire az Ön válasza megérkezik, ennek ellenére kíváncsi vagyok az Ön véleményére is, mi okozhatja, hogy a májfunkciója többszöröse a megengedettnek. A fiamat kizárólag anyatejjel táplálom, pici teát kapott a láz miatt. Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: M.Linda

A legvalószínubb, hogy valamilyen speciális vírus fertozést kapott el a baba, de az sem kiázható, hogy valamilyen májbetegség elso tünete jelentkezett. Fontosnak tartom a kórházi kivizsgálást.
(Dr.Tausz István)

2170. Glutén allergia (2008.03.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Szerbiából, Vajdaságból irunk Önnek. Van egy 16és fél hónapos kislányunk, valamint egy 11éves lányunk és egy 13 éves fiunk. A 11 éves kislányunknak 1és fél éves korában biopsia-val diagnosztizálták a glutén allergiát és azóta diétán van. A kérdésünk a legfiatalabb kislányunkkal kapcsolatos, éspedig: Ö még a mai napig nem fogyasztott elôvigyázatosságból glutén tartalmú élelmiszert. Egy gyorsteszt alapján (egy csepp vérbôl), amit egyéves korában végzett el a háziorvosa, pozitiv eredmény, azaz hajlamosság mutatkozott. Azt szeretnénk megtudni Öntôl, hogy mi a teendônk, mivel Magyarországon szeretnénk a további vizsgálatokat elvégeztetni, kihez fordulhatunk, mely intézményekhez mint határontúli Magyar. Elôre is köszönjük szives fáradozását és válaszát. B.Szilvia

Sajnos én házi gyermekorvos vagyok, a kórházi felvételben nem tudok segíteni. A Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinikáján nagyon jó gastroeneterologiai munkacsoport dolgozik, de a kórházi kivizsgálásban nem tudok segíteni.
(Dr.Tausz István)

---------------------
1083 Budapest, Bókay János u. 53-54.
Tel.: 334-3186/
Fax.: 303-6077, 313-8212
Mellék: 2620
www.gyer1.sote.hu
Megközelíthetô: a 3-as metróval a Klinikák metróállomásig

2171. Fogyás (2008.03.31.)
Tisztelt Doktor Úr! Nagyobbik fiam 12 éves 160 cm és 74 kg. Milyen diétát javasolna, amit egy gyermek is könnyedén be tud tartani, vagy esetleg egy fogyasztó tábort vagy klinikát?? Tisztelettel: K.Tímea

Egyen a gyermek sok zöldséget, gyümölcsöt. Nagyon fontos, a szénhidrát csökkentése. Ne egyen kenyeret, zsemlét. Ne igyon semmilyen édes üdítot/ kólát, szörpöt, teát/, csak vizet igyon. Tudomásom szerint a Madarász Kh-ban és a Semmelweis Egyetem Isz. Gyermekklinikáján is foglalkoznak túlsúlyos gyermekekkel és szerveznek táborokat is.
(Dr.Tausz István)
---------------------
1083 Budapest, Bókay János u. 53-54.
Tel.: 334-3186/
Fax.: 303-6077, 313-8212
Mellék: 2620
www.gyer1.sote.hu
Megközelíthetô: a 3-as metróval a Klinikák metróállomásig

2172. Magas láz után folyamatos hôemelkedés (2008.03.31.)
Üdvözlöm! Kislányom 5 éves, és már második hete nagyon náthás, és szárazan köhög. Láza e hét elején 39 volt, amit csak hûtôfürdôvel tudtam lehúzni. Ez csak egy napig tartott. Utána hôemelkedése volt csak. Pár napra rá ismét a jelentkezett a magas láz, egy napig. Most csak hôemelkedése van, de az folyamatosan. Az orvosunk írt Cefzilt, hogyha újra magas lenne a láza, kezdjem el adni neki. Magas láza igaz hogy nincs, de engem nagyon zavar az állandó hôemelkedés is. Tegnap pedig azt vettem észre, hogy nagyon bûzös lett a vizelete. Mit tehetnék?

Ha egy hét után is tart a hoemelkedése, akkor beszélje meg gyermekorvosával.
(Dr.Tausz István)

2173. Székrekedés (2008.03.31.)
Tisztelt Doktorúr! Kislányom 5 hónapos, és pár hete elkezdtük a gyümölcsök és zöldségek (alma, körte, sütôtök, sárgarépa) kóstoltatását, valamint tejpépet is szokott kapni. Elôtte csak anyatejet kapott, most is rendszeresen szopik. Két napja kapott elôször burgonyát, és azóta széklete is alig volt. Látjuk rajta, hogy erôlködik, és csak kevés, nagyon kemény széklet volt a pelenkában. Három hónapos koráig rendkívül hasfájós baba volt, és kétszer véres széklete is volt, ami kivizsgálásra került, de szerencsére nem találtak nála semmi kórosat. A székrekedésnek mi a legjobb legtermészetesebb ellenszere? Öt hónaposan adhatok neki szilvát? Várom válaszát! Üdvözlettel: H. Eszter

A sárgarépa, sütotok, alma sajnos székrekedést okoznak. Kapjon paradicsomos krumplit. Szilvát nem kaphat. Ha nagyon székrekedéses, akkor kapjon duphalac szirupot.
(Dr.Tausz István)

2174. Szteroidok és túlsúly (2008.03.31.)
Mit tegyek? Kislányom 5és fél éves, 127cm 38kg. Már újszülöttkorában sem volt kicsi 4,30kg 54cm és 37-es fej. Mikor 4 hónapos volt úgy nézett ki, mint egy 7-8 hónapos baba, teszem hozzá teljesen arányos formás baba volt. Egészen 3 éves koráig nem volt súly problémája, egyszerüen csak nagyobb volt mint az átlag. Majd 3 éves korában egyre többször kapott tüdôgyulladást amikor megfázott (állitólag a sok köhögéstôl). Mivel nem akartam hogy a sok rtg-tôl károsodjon, így orvost váltottam. Az új orvos egyben tüdôgyógyász is volt, és azt mondta gyenge a tüdeje és, hogy azt megerôsítse, írt fel neki singulárt és flixotide pumpást (elnézést ha nem jól írom a nevüket) A doktornô azt mondta, nem hízhat ezektôl a szteroidoktól. Én hittem neki, de attól fogva lett a gyereknek súlyproblémája. Most mozgatom, 6után nem eszik, amúgy se nagy evô. Ritkán nassol, alig eszik kenyeret szóval nem így kellene kinéznie. Sajnos már az óviba is csúfolják. Mi szülôk 180cm, de normál súlyú felnöttek vagyunk. Gyerekkorunkban pedig vékonyak voltunk. A nagyszülök túlsúlyossak (a nagymamák), de nem erôs csontozatuak, mint mi és a gyerek. Én 180cm és 70kg vagyok. Férjem 183cm és 85kg. Attól félünk, hogy önhibáján kívül lesz belôle nagy darab kövér felnött. Doktor Úr kérem segítsen mit tegyünk!?

Igaza volt a doktornonek, a flixotid /stercid/ inhalációs szteroidból csak egy százalék szívódik fel, tehát ettol nem hízhatott meg a gyermek. Feltehetoen étrendi, alkati, genetikai okai vannak az elhízásnak. Sok mozgás, kalóriaszegény étrend javasolt. Egyen a gyermek sok zöldséget, gyümölcsöt. Nagyon fontos, a szénhidrát csökkentése. Ne egyen kenyeret, zsemlét. Ne igyon semmilyen édes üditot /kólát, szörpöt, teát/, csak vizet.
(Dr.Tausz István)

2175. Cukorbetegség, éjszakai bepisilés (2008.03.31.)
Tisztelet Gyermekorvos! Kisfiam most 5 éves és 2éve cukorbeteg. Mielött kialakult a betegsége teljesen szobatiszta volt, de utána kezdôdtek az éjszakai rendszeres bepisilések, szinte minden este, függetlenül a cukor-szintjétôl és a délutáni ivásoktól. Ha nincs ovoda talán 1-2napot nem csurog be, de utána kezdôdik megint, mégha nem is említjük az ovit. Emellett verset sem hajlandó tanulni, szinte még alig tud verset. Mit javasolnak, mit tegyek, amivel tudnék szegénykémen segíteni? Válaszukat elôre is köszönöm, egy aggódó anya!

A cukorbetegség kapcsán no a vizelet mennyisége és gyakran bepisilnek a gyermekek. Ha biztosan jól van beállítva a cukra a gyermeknek, akkor psychológus segítségét javaslom, aki segít a gyermeknek a betegség feldolgozásában.
(Dr.Tausz István)

2176. Orrfolyás, arcüreg-gyulladás (2008.03.31.)
Most 5 hónapos kisfiamnak folyamatos náthája van. Orrfolyással vagy magas lázzal (mindig 37,2 popsiban) nem jár, csupán nehezen kap levegôt. Mivel eddig a köldöksérve és a túlságosan ritka sötétzöld széklete kötötte le a fôbb figyelmet, a háziorvosunk csak Sterimar orrszprét és gyakori orrporszívózást javasolt, ahányszor csak megemlítettem a dolgot. Gondolom a tengervíz marhatja a baba orrát, félek, hogy ilyen hosszú használat kárt okozhat. A baba orra nem folyik. Csupán el van dugulva az orra folyamatosan, nehezen veszi a levegôt, este horkol. Elvittem fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy arcüreg gyulladása van. Már egy hete lámpázunk és csöpögtetünk egy orrcseppet is, amit csak a Heim Pál Kórházban lehetett kiváltani, de javulás még nem történt. Tartok az esetleges szövôdményektôl és nem tudom, hogy ilyen pici babát hogyan lehetne még kezelni, amivel végre valami hatást is képes lennék eléni.

Az infralámpa, orrcsepp és orrszíváson kívül egyebet én sem tudok javasolni, illetve, ha jó ido lesz, akkor sokat napoztassa az arcát a babának, a természetes gyógymód a legjobb.
(Dr.Tausz István)

2177. Bárányhimlô és csomó a fül mögött (2008.03.31.)
jó napot! A másfél éves kisfiam bárányhimôs lett a nagyobbik 6éves fiam után nem vettem észre hogy különösebben megviselné a dolog, de sokkal nagyobb dumók vannak rajta mint a másikon. Most 3napja hogy kijött rajta, de ma észrevettünk a bal füle mögött egy csomót, ami a himlôig nem volt ott ez biztos. Mert volt neki egy másik születésétôl fogva ugyanott, csak közelebb a fülkagylóhoz és azt mindig figyelgettük, így észre vettem volna ha az is kijön, de ez csak most jött a himlôvel egyidôben. És nem himlô, mert nem piros és nem hólyagos, csak bôr szinû. Nem fáj neki nyomásra sem. Úgy viselkedik, mint mikor nem volt ott. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mi lehet ez -tudom látni kellene de mégis valami támpont biztos van- lehet-e ebbôl kifolyólag valami baja? Mennyire fontos orvoshoz szaladnunk? A rokonságban (nem túl közeli, de rokon) volt ilyen, nekik meghalt a kislányuk leukémiában, neki is a fülénél volt csomó, mennyire ismételheti az idô magát? Okozhatta-e a bárányhimlô ezt a csomót? Mielôbbi válaszát köszönöm, Sándor

Ez feltehetoen nyirokcsomó duzzanat, amit okozhat a bárányhimlo is. A bárányhimlo elmúltával csökkennie kell a nyirokcsomónak is.
(Dr.Tausz István)

2178. Evési problémák (2008.03.31.)
Az én kislányom 20-honapos. Sajnos születésétöl evési problémával küzdünk. Most 10,50-kg, és 86 cm-kb. Ön szerint ez normális? A bébiételen és a leveseken kivül mást nem eszik meg, se kenyeret, se felvágottat, semmit, várom mielöbbi válaszát, egy aggodó anyuka

Ne aggódjon, ez a súly megfelelo egy 20 hónapos babának. Nem szükséges még felvágottat ennie, a bébiétel, tej, kakaó, gyümölcs megfelelo táplálék a babának ebben az életkorban.
(Dr.Tausz István)

2179. Nem játszik egyedül (2008.03.31.)
Kislányom (2,5 éves) nem játszik egyedül, sôt egyáltalán nem tölt el egyedül idôt a szobájában. A játék azt jelenti számára, hogy ô mondja, pl. építsünk szônyeget (szivacs puzzleból), és nézi, ahogy én csinálom. Amikor be akarom vonni a játékba, nem hajlandó építeni. Ugyanilyen a fajátékok felfûzése. Nem játszik plüss állatokkal, sem babával. Nagyon szeret rajzolni és ollóval vágni, ragasztani, de csak akkor, ha ott ülünk mellette. Egyedül a könyveket szereti nagyon, de a könyveivel is csak maximum 10 percig van el egyedül. Egyébként sokat mesélünk neki, minden nap kb. fél órát - sokszor 1 órát is. Kislányom tavaly szeptember óta bölcsödébe jár, azt gondoltam, hogy majd ott látja, hogy játszanak a többiek, és így otthon is eljátszik egyedül, de még mindig nem. K. csecsemôotthonból került hozzánk 15 hónapos korában, ahol születésétôl tartózkodott, 8 hónapot voltam vele otthon, majd utána ment bölcsödébe. K.Cs.

A gyereknek a játék a munkája, ugyanúgy meg kell tanulnia játszania, mint nekünk meg kell tanulnunk a munkánkat. A szülo amikor együtt játszik a gyermekkel, akkor észrevétlenül megtanítja játszani. Ez teljesen normális jelenség, különösen, akkor, ha a gyermek 15 hónapos koráig nem családi környezetben nott fel. Szüksége van a biztos támaszra mindig.
(Dr.Tausz István)

2180. Szájpenész (2008.03.31.)
Kislányom (2,5 éves) 5 nappal ezelôtt beteg lett. Magas lázzal, vírusos torokgyulladással volt itthon (voltunk a házi gyerekorvosnál is, ô mondta, hogy elég csúnya a torka, ne aggódjak, ha pár napig nem fog enni.) A harmadik napon már jobban lett (ebédre is fele annyit evett, amennyit régebben szokott, vacsorára pedig egy fél pár virslit evett kenyérrel, mustárral, ez az egyik kedvence, már örültem, hogy jobban lett.) Csütörtökön be kellett mennem dolgozni, pár órára nagyapa vigyázott rá. Amikor érte mentem, a kislányom már megint nagyon rosszul lett - apám szerint nem ivott egy kortyot sem, nem evett. Nagyon letört volt. Estére úgy-ahogy rendbe jött, viszont péntek reggel észrevettem, hogy lepedékes a nyelve. Estére már vastag volt rajta a lepedék, ezért elszaladtunk vele az ügyeletre, ahol megállapította az orvos, hogy szájpenésze van. Ma (szombaton) még szintén alig evett - ivott, és úgy látom, hogy egyre gyengébb - például már fél 11 óta alszik, pedig általában ki szokta bírni 12 - fél 1-ig. Tegnap este óta az ügyeleten felírt boraxos ecsetelôt használjuk. Kérdésem: okozhat a szájpenész étvágytalanságot? Igaz, hogy akinek már egyszer volt, bármikor visszajöhet? (neki kiskorában is volt). Mi a leghatásosabb módszer ez ellen? Sz.I.

Feltehetoen mire a válaszomat olvassa, már jól van a kisbaba, de azért válaszolok a kérdéseire. A szájpenész kismértéku étvágytalanságot okozhat, valószínuleg a babának nem a szájpenésztol, hanem a betegségtol volt étvágytalansága.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |