válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2201-2220.)
2201. Bronho waxom (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor Úr! 3 éves 2 hónapos gyermekem 2 hónapja kezdte az óvodát és összesen 13 napot tudott menni mert folyton beteg. Arcüreggyulladás, tüdôgyulladás, állandó nátha. A körzeti orvosom felirta a bronho waxom-ot. Azt mondta hogy 30 napig adjam, majd 20 nap szünet és utána menjek és akkor megbeszéljük a további szedést. Elvittem a gyereket ma egy magán fül-orr-gégész gyerekorvoshoz /mert folyton szürcsög/, aki holnap arcüregröntgent fog csinálni, meg valami leoltást. Mondtam neki is a bronho waxom-ot, hogy már 13 napja adom a gyereknek. Erre ô teljesen felháborodott, hogy minek adom neki, mert az nem olyan jó, ô a betegeinek ausztriából hozat valami hasonló immunerôsitôt, amit csak 3 napig kell szedni /mondta a nevét, de elfelejtettem/ és természetesen az sokkal jobb. És közölte, hogy nehogy adjam neki 30 napig, mert az ugy nem jó. Ugy adjam neki, hogy 10 nap, majd 1 hó szünet és igy 3 hónapon át. /A gyógyszer betegtájékoztatóján is igy van az adagolásnál/ Még azt is közölte, hogy állandó vitában állnak a fül-orr-gégészek a háziorvoskkal, és álljak le a gyógyszerrel. Hát egy kicsit megijedtem, és nem tudom, mit tegyek. Ebben kérném a tanácsát, hogy akkor Ön szerint hány napig adjam neki? Ma adtam neki a 13. adagot. Válaszát elôre köszönöm KInga

Sajnálom, hogy az orvosok közötti szakmai féltékenység áldozata lett. Megpróbálok válaszolni a kérdéseire. A broncho-vaxon nevu készítménynek kétfajta szedési javaslata van,
a/ 10 nap szedés-20 nap szünet-10 nap szedés -20 nap szünet-10 nap szedés
b/ egyfolytában napi 1 szem beszedésével 30 napig szedni.
Mindkét szedési módszer elfogadott, azonban a 30 napig tartó szedés hamarabb fejti ki a hatását és utána lehet folytatni egy 10-20-10 napos szedéssel. A magánorvos által említett immunerosíto már nálunk is kapható, nem kell Ausztriába menni, Ribomunylnak hívják. Lényeges különbség nincs a broncho Vaxon és a Ribomunyl között, a Ribomunyl egy újabb készítmény.
(Dr.Tausz István)

2202. Székletgond (2008.04.07.)
Tisztelt Szakértô! 8éves kislányomnak évek óta 3naponta van széklete, ami nem kemény, de rendkívül bûzös. Táplálkozása rostdús, iszik elég folyadékot is. Normális állapot ez? Köszönöm

Ha a széklete nem kemény, és nem nagyon vastag, akkor nem jelent problémát.
(Dr.Tausz István)

2203. Véres széklet (2008.04.07.)
Tisztelt dr Úr! Kisfiam 3 hónapos 4kg -mal született, most 7,2 kg. Jól fejlôdik. Nô, hízik is és jókedvû. Kb 6 hetes kora körül kezdôdött, mikor a széklete nyáklás és zöldes lett, majd késôbb friss vér jelent meg benne, elôször ritkábban de úgy 2 hete majdnem minden nap. A széklet olyan, mint a felvert tojás hab nélkül kis tejdarabkákkal. A szaga savanykás, a színe pedig változó. Minden héten szép sárga lesz, majd bezöldül és ez ismétlôdik. Egyébként naponta 5-6szor van. Jártunk vele orvosnál, ahol a székletet többször leoltották - negatív, az ultrahang szintén negatív. Eddig egyedül a véber pozitív. A gyerek csak! anyatejet eszik, normaflore hatására a széklet jellege nem változik csak a mennyisége. Én tejmentes diétát is tartottam 3 hétig (semmit nem ettem amiben tej volt), de változást ez sem hozott. Merre tovább?

A gyermek vizsgálata nélkül nehéz egyértelmu választ adni, de valószínuleg nem jelent kórosat, a sokat evo babáknál normálisan is lehet véres a széklet, nem tudja rendesen megemészteni a táplálékot.
(Dr.Tausz István)

2204. Olaj került a szemébe (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor úr! Gyermekem 4 hónapos múlt. Véletlenül belecseppent a szemébe 1 csepp vigantol olaj. Árthat ez a babának?

Szerintem nem, de érdemes egy szemészt is megkérdezni.
(Dr.Tausz István)

2205. Éjszakai bepisilés (MM38) (2008.04.07.)
Kislányom 7 éves, két-három hetente egyszer elöfordul, hogy ágyba pisikál, este nem hagyom, hogy igyon folyadékot, éjszaka fel is költöm néha, hogy menjen wc-re. Vajon fél valamitöl, vagy lehet, hogy pzsichésen zavarja valami? Próbálkoztam kérdezni öt a félelmeiröl, gondoltam történt valami az iskolában, de azt válaszolta nem történt semmi. Koszonettel MM38

Ebben az életkorban jelentkezo éjszakai bepisilés biztosan Psychés problémára vezetheto vissza, érdemes psychológus segítségét kérni.
(Dr.Tausz István)

2206. Nem rág 2. (2008.04.07.)
Kedves Doktor Úr, köszönöm a 2104-es kérdésemre a választ, de nem igazán tudtam hasznát venni. A gyermekem nem issza meg a gyümölcsleveket, maxikum pár korty vizet iszik étkezések közt (4x eszik egy nap). Nem tartja azt problémának, hogy nem tud rágni? Azt a kevés ételt amit elfogad lenyeli rágás nélkül. A banánt villával töröm össze, egy másodperc alatt lenyeli, ha nagyobb darab van a kanálon akkor is, ilyenkor nagyon öklendezik és megijed. Ha bele is harap valamibe nem úgy teszi, mint bárki más: csak résnyire nyitja a száját, a metszôfogaival lecsippent egy kis morzsát pl. a zsömlébôl és kitolja a nyelvével. Szerintem nála nincsen rendben a rágáshoz szükséges motoros mûködés, de talán a szenzoros sem, nem áll össze a fejében ez a folyamat, ami másoknak magától megy. Piciként sem vett semmit a szájába soha, csak néha az ujját. Volt egy kis késése a mozgásfejlôdésben, a Korai Fejlesztôbe jártunk, néhány hónap alatt megszûnt az enyhe fokú generalizált hipotóniája. Most megmutattam a feljesztô pedagógusnak, akihez jártunk, szerinte nem volt olyan fokú az izomgyengeség, amitôl ne tudna rágni. Szerinte több autisztikus vonása van Petinek a kognitív funkciók terén, de mivel a beszéde és a szociális viselkedése korának megfelelô, így nem autista, vagy most még nem mondhatjuk ezt róla. Lehet, hogy a válogatósság is összefügg azzal, hogy nem rág? Honnan tudhatnék meg többet a "Sensory Integration Dysfunction"-rôl itthon? Vannak itthon olyan szakemberek, aki megtanítják a rágást gyerekeknek-mint az USAban az "occupational therapist", "oral pathologist"? (Orvos vagyok, olvasgattam a szakirodalomban.) Hova fordulhatnék? Válaszát elôre is köszönöm.

Tisztelt Kollega No! Ilyen speciális szakemberekrol nincsen tudomásom, érdemes felkeresni egy a lakóhelyhez közeli korai fejleszto központot.
(Dr.Tausz István)

2207. Agresszív és nem akar bilire ülni (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor ur. Van egy ket es fel eves kisfiam, aki eleg agressziv: csip, karmol, verekszik foleg olyankor, ha valamit megtiltunk neki, de akkor is ha pl. jo kedve van, jatszunk vele. Annyira benne van, hogy amikor meg akar fogni, már csipve fog meg. Már sok mindent probaltam, de semmi sem vezet eredmenyre. Ez az egyik dolog, amiert segitseget kerek, a masik meg az, hogy nem akar sem bilire sem wc-re ulni, ha megprobalom ratenni sir, pedig sohasem eroltettem. Elore is koszonom valaszat. S.N.

A bilire való ültetést nem szabad eroltetni, várjanak vele egy pár hónapot, majd nyár végén próbálják meg újra.
(Dr.Tausz István)

2208. Székletgondok, tejallergia (2008.04.07.)
Tisztelt Gyermekorvos! Kisfiam a hétvégén lesz 3 hónapos. Néhány hete zöld a széklete. Pillanatnyilag még csak anyatejet eszik. 3 hete tartom a laktózmentes diétát, de jelentôs változást a széklet színében és állagában nem tapasztalok. Napi 0.5 ampulla Normaflort is kap. Mikorra várható javulás? Mikor érdemes újra visszamanni a gasztroenterológiára, és más irányban vizsgálódni? Egyébként a súlya szépen gyarapszik. Még egy kérdés: Az utóbbi napokban lecsökkent az anyatej mennyisége, mert már menstruálok. Ha esetleg hozzátáplálásra lesz szükség, milyen tápszert javasol és milyen szisztéma szerint adjam? Elôre is köszönöm a válaszát!

A kérdésébol gondolom, hogy a gyermek még szopik, és Ön tart laktózmentes diétát. Véleményem szerint nem kell aggódnia, a zöld széklet abból adódik, hogy sokat eszik a baba és kevésbé tudja megemészteni. Ha tápszerre lesz szükség, akkor hypoallergén tápszer adását javaslom.
(Dr.Tausz István)

2209. Puffad a pocakja (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor! Van egy 4éves kislányom, állandóan puffad a pocakja, rendszertelen a széklete, 2-3napig is kimarad. Szeretném megkérdezni, hogy kivizsgálást javasolnak-e, vagy ez ilyen korban még normálisnak mondható?! Köszönettel, Némethné.

Javaslok egy gastroeneterológiai kivizsgálást, hasi ultrahangot.
(Dr.Tausz István)

2210. Hasfájás (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 6,5 éves és esténként hasfájásra panaszkodik, teljesen a gyomorszájtól az alhasig egy nagy kört rajzol le, hogy ott fáj. Tavaly júliusban mirigylázat kapott, amellyel kórházban is voltunk egy hétig, az 1 hónap utáni ellenôrzés negatív eredményeket hozott (vérvétel, ultrahang). Kb. 3 hónapja panaszkodik este a hasára, azóta már szinte mindent kipróbáltam(tunk) élelmiszerek válogatott megvonása, több gyümölcs, actimel, vérvétel, ultrahang-negatívak- egyedül a RE+general kapszula segített 1 hétig kapta reggel, este. Pár nap után ismét jelentkezett a hasfájása. Tavaly június óta férjemmel külön élünk és tudom, hogy a kislányt megviselte. Velem alszik, nehezen enged el a vizsgáimra, aggódik értem és ezt el is mondja, jó a kapcsolatunk. Én is aggódom érte, mert úgy érzem ez nemcsak pszichés eredetû, a kórház óta szinte mindig fáj valamije pl. 1 hónapig herpeszes volt a szája, ismétlödô köhögései vannak, amibôl nehezen kerül ki, a kis ínyén kis dudorok nônek, melyek 2-3 nap múlva elmúlnak, a kemény széklete felhígult, pl.: eddig 2 naponta kakált, most naponta, a kis szemei karikásabbak. Napközben egy életvidám, jól fejlett kislány, de az estéktôl már rettegek, van, hogy féléjszaka nem alszunk. Kipróbáltam van, hogy szôlôcukorra elmúlik a hasfájása, de néha a fájdalomcsillapító sem segít. Pár napja ismét kapja a kapszulát, de most is fájlalja a hasát! Tanácstalan vagyok, hová fordulhatnék vele, kihez vigyem, vagy törödjek bele, hogy pszichésen van nála ?! Már a házi gyermekorvosunk is vizsgálta, nem talált semmit és a kórházi fôorvosasszonyunk sem! De nagyon aggódom érte, kérem mit javasol?! Köszönöm! Tisztelettel Jné

Sajnos a panaszok psychés eredetunek tunnek, javaslom, hogy kérje ki egy psychológus tanácsát.
(Dr.Tausz István)

2211. Szembántalmak (2008.04.07.)
Jó napot! kislányom most 7 hónapos. A korházból hazatérve nagyon váladékos volt a szeme, azt mondték könnycsatorna szükület, valószínûleg kinövi. Irtak fel szemcseppet és ajánlották, hogy kamillával törölgessük a szemét, illetve masszítozzuk a könnycsatornáját. Így is tettünk. 3hónapos korára szépen rendbe jött a szeme. Majd 4hónaposak voltunk, mikor nagyon sûrûn dörzsölgette a szemét és ismét váladékozott. Azt mondták, kötôhártya gyulladás. Egy hónap alatt szépen rendbe is jött a szemcseppnek köszönhetôen. Most közel 1,5 hónapja minden reggel annyira csipás a kis szeme, hogy összeragad és nem bírja kinyitni. A szemészeten piros színû szemcseppet és tetrán kenôcsöt kaptunk, hozzáteszem nem ér semmit. Fülészetre utaltak minket, de ott mindent rendbe találtak. Kérdésem az lenne hogy tényleg nincs semmi gyógymód erre? Mert szerintem ez nem normális dolog. Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: G.Jánosné

Valószínuleg részlegesen nyílt csak meg a könnycsatornája. Folyamatosan váltott antibiotikus szemcsepp adását javaslom, ha ez nem segít, akkor a könnycsatornát át kell fecskendezni.
(Dr.Tausz István)

2212. Sokat sír (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor Ur! Kislanyunk 2 hetes es eddig nehany ejszakan nyugos volt es olykor sirt. Most viszont este 8 ota torka szakadtabol sir szinte megallas nelkul. Nem faj a hasa, nem ehes es tisztaba van teve. Mar hajnali 3 ora es csak sir. Van valami megoldas? Mar zenet is betettunk neki de semmi. Koszonom valaszat.

Vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy szervi baja van-e a babának, vagy csak éhes.
(Dr.Tausz István)

2213. Szobatisztaság (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor úr! 3,5 éves fiú unokám étvágytalan, kb fél éve. Sajnos még mindig pelenkázni kell, mivel minden tisztába tevéskor kakis a feneke. A széklet normális állagú, de napjában többször is elôfordul egy kis mennyiség, ami miatt nem tudjuk kisbugyiban tartani. Ö már igényelné a szobatisztaságot, de zavarja ez a baleset. Vérképe jó. Arra gondolunk, hogy ha szellent kicsúszik a széklet is. Talán nem jól záródik a végbele? Van egy kutyájuk is, nem lehet férges esetleg? Köszönettel K.Jánosné

A végbél izomzatot érdemes megmutatni egy gyermeksebésznek.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.04.07.
2214. Epeféreg (2008.04.07.)
A kislányom 1 éves és 4 honapos és már honapok óta küszkôdünk az epeféreggel, szedtünk Flagylt, Zentelt, és sajnos eredménytelenül, nagyon rossz az étvágya e miatt, mit tegyünk?

Pontosan mi a neve és mitol alakult ki? Egyéb emésztési probléma elôfordult a családban?
(Dr.Gimesi Anna)

2215. Szalmonella (2008.04.07.)
Tisztelt doktorno, kislanyom most 18 honapos, 17 honaposan magas laz es ezt koveto lazgorcs es hasmenes miatt korhazban voltunk 5 napig. Kiderult hogy szalmonella fertozese van. Azota mar eltelt tobb mint 1 honap, nincsenek tunetei, de a szekleteben sajnos meg mindig kimutathato a szalmonella. Kerdesem az, ilyen esetben mit nem ehet, /tojason kivul/ ill. ehet-e tejtermekeket. Koszonom valaszat. F.Szilvia.

A salmonella hosszu ideig tünetmentesen is fennállhat, gyógyszer nem segit, de a kitartó diéta igen. Tej- és tejtermékmentes diétát kell kitartóan és precízen folytatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2216. Nem fordul, nem ül (2008.04.07.)
T.Doktornô. kislányom 9 hónapos és nem fordult még hasra, jobb ill. bal oldalra fordul, de hasra nem. Ha hasra fektetem akkor sem fordul vissza. Ülni ül, ha felültetem, de magától nem is probálkozik. A kórházba 2 hónap múlva kaptam idôpontot, addigra 11 hónapos lesz. Aggodom, mit tegyek? Köszönöm

Orthopéd vagy gyógytornász segithet addig is, valószinuleg kései fejlodésrol van csak szó.
(Dr.Gimesi Anna)

2217. Székletgond és kiütéses popsi (2189.) (2008.04.07.)
Tisztelt Doktornô! Köszönöm válaszát. Kérdésére a válasz: Már megszületése óta híg a széklete a kisfiamnak, de nem mindig zöld színû, (kb. napi 1-2x) mondhatom, hogy általánosan sárgás, túrósszerû, de híg. Ezt már említettem a Doktornéninknek, és Ô mindig azt mondja, hogy ne aggódjak, ez csak azért van mert anyatejes baba. De mivel elég sokat olvasok, így feltûnt, hogy a híg, habos, fröcskölô, hasmenésszerû, gyakorta zöld színû széklet egy babánál nem igazán jelent jót. Táplálkozásom: megpróbálok vitamindúsan étkezni, általánosságban fôzelék (cukkini, sóska, krumpli), levesek (gyümölcsleves, húsleves, különbözô zöldségkrémlevesek) saláták és tejtermékek napi szinten (joghurt, tejeskávé). Inni csak szénsavmentes vizet iszom. Remélem tud segíteni, hogy mit tegyek, kihez forduljak. Maradok tisztelettel, J-né.

Valószinuleg a tej valamelyik alkotórészével van összefüggésben. Sajnos azt igy nem tudom megmondani melyikkel, de a javaslatom az, hogy Ön tej- és tejfehérmentesen táplálkozzon legalább 2 hétig, és utána irja meg a tapasztalatait.
(Dr.Gimesi Anna)

2218. Súlytáblázat (2008.04.07.)
Tisztelt Doktornö, Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire lehet általánosítani a gyerekek súlyát illetôen, mindenki azt mondja, az egészséges baba 6 hós korára megduplázza, 1 éves korára megtriplázza a súlyát. Én egészségesnek tartom a gyerekemet, szerintem remekül fejlôdik. A súlyát 5.5 hósan duplázta, (3500gr-al született), egy évesen 9.2 volt, most 14 hós, 10 kg, még mindig nem triplázta meg. Mi mindketten magasak és testesek vagyunk, ô sem vékony a kb. 81 cm-e ellenére sem, csak épp nem hozza a papírformát. Köszönöm a válaszát.

A táblázatot szerintem sohasem szabad mereven követni, a babához mérten kell a változást illetve a fejodést mérni.
(Dr.Gimesi Anna)

2219. Vírusfertôzés (2008.04.07.)
kislányom 9 éves, 2nappal ezelôtt hányt, hasmenése, láza volt. Az orvos vírusinfekciót mondott. Ma láztalan, nem hányt, de elesett, és vizes hasmenése van. Aggódok, mert még 2 gyermekem van rajta kivül és félek, hogy kórházban köt ki. Mit tegyek? Köszönöm.

Ha megfelelo mértékben kap folyadékot, akkor semmi gond nem lesz.
(Dr.Gimesi Anna)

2220. Lehet a 3 éves gyermek candidás? (2008.04.07.)
Tisztelt Doktornô! 29 éves nô vagyok, bizonyítottan candidás már több, mint egy éve. 3 éves kislányom hüvelye idônként bepirosodik és panaszkodik is, hogy fáj neki. Nôgyógyászomnak elmondtam aggodalmamat, hogy talán a kislány elkaphatta tôlem, de ô azt mondta, hogy ebben a korban még nem mûködnek a hormonok, így gomba sem valószínû, de azért, ha piros neki nyugodtan kenjem be Canesten krémmel. Nem vagyok nyugodt, annál is inkább, hogy a végbélnyílása is viszket, ami szintén piros egy kicsit és ez a viszketés nálam is fennáll. Szóval számomra minden jel arra utal, hogy valamilyen úton-módon ô is elkaphatta tôlem. Mi a teendô ilyenkor? 3 éves gyermeket nem szívesen tenném ki nôgyógyászati vizsgálatnak! Lehet egy 3 éves gyermek candidás? Tud a Doktornô valamilyen tanáccsal szolgálni, akár mindkettônk számára, mellyel megszabadulhatnánk ettôl a betegségtôl? Nagyon félek, mert engem sem igazán tudnak kigyógyítani, nem szeretném, ha a kislányom is ennyit szenvedne a gombától! Köszönettel: S.E.

Szerintem széklet tenyésztés és féregpete vizsgálat mellett hüvelytenyésztés is célszeru. Valószinu gomba még nem lehet. Ha nem fürdenek együtt, akkor igen kicsi a valószinusége.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |