válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2221-2240.)
2221. Ütés a lágyékban (2008.04.07.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3 éves és a napokban történt vele egy baleset, nekiszaladt egy kihúzott fiók csücskének és nagyon beütötte a combhajlatát (a combtövét, a lágyrészt). Rögtön piros lett, másnapra kicsit bekékült. Nagyon nyugtalanít, hiszen tudom, hogy itt is találhatók nyirokcsomók és nem tudom milyen következménye lehet annak, ha ezeket a mirigyeket beüti az ember. Azt szeretném megkérdezni, hogy vigyem-e el orvoshoz megmutatni és, hogy lehet e ebbôl baj most vagy a késôbbiekben? H.A.

Ha az elszinezodés felszivódik, akkor nem kell tovább foglalkozni vele.
(Dr.Gimesi Anna)

2222. Felsír, köhög (2008.04.07.)
Tisztelt Doktor, Kettô éves kislányom kb 1 hónapja majdnem minden nap az esti elalvás után 1,5-2 órával “nem, nem“ szavakat mondva felsír, köhög egy-kettôt, majd nyel nagyokat, de nem jön fel neki semmi, és visszaalszik. A házi orvos azt mondta, szoktassuk le az elalvás elôtti tejrôl, de nem változott semmi. Most ajánlotta, hogy próbáljuk ki az ULCOGANT nevû szuszpenziót, de a mellékelt tájékoztatón az szerepel 12 éves kor alatt nem ajánlott, ezért nem mertem még kopróbálni. Kérem tájékoztasson a véleményérôl, illetve elôfordulhat-e, hogy reflux betegség tünetei ezek, kellene-e egy kivizsgálás, vagy próbáljuk ki pár hétig ezt a gyógyszert. Válaszát elôre is Köszönöm A.Vera

Gasztroenterológiai szakrendeléshez forduljanak.
(Dr.Gimesi Anna)

2223. Erôs izzadás (2008.04.07.)
A következô problémában szeretnék segítséget kérni. Kislányom 6 éves, gyakran izzad a keze és a lába (csurom vízes), még akkor is pl. ha semmi nincs a lábán. Ilyenkor máshol teljesen száraz a teste (pl. a homloka egyáltalán nem). Nincs melege. Igyekszünk a mûszálas ruhákat kerülni. Nem iszik sok folyadékot. Mi lehet a jelenség hátterében? Köszönettel várom válaszukat. Gyöngyi

Allergia irányában célszeru vizsgálatokat végezni.
(Dr.Gimesi Anna)

2224. Hasmenés (2008.04.07.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 18 hónapos! A problémám az lenne, hogy állandóan híg a széklete! 14 hónaposan Camylobacterral kezelték, de nagyon sokáig beteg volt, mert elôször azt hitték szalmonnella, antibiotikumot kapott, aztán hazajöttünk, de pár nap múlva ismét véres hasmenése lett és kiszáradt, mire kiderült mi is a baja és ismét másik antibiotikummal kezelték! Az egész hercehurca eltartott majd egy hónapig, aztán 1 hónapig egészséges volt, majd felsôléguti betegsége lett, amire szintén antibiotikumot kapott és ismét hasmenése lett. Azóta eltelt 3 hónap, egy darabig egész normálisnak mondható székletei voltak, de már egy hete megint elég hasmenéses, eddig napi 1-2szer, de ma már 4-nél tartunk! Nem tudom, hogy most megint beteg lett, vagy egyszerûen nála ez a normális? Elég jó evô, de mégsem hízik két hónapja semmit sem és azóta is kerek 10kg. Tejet nem tudok neki adni, mert kiütései lesznek! Ha kis mennyiségben eszik joghurtot, sajtot, túrót, attól nem, de töményen tejet nem ihat! 15 hónapos koráig szoptattam, de akkor is fennállt ez a hasmenéses probléma! Nem tudom, hogy mit tegyek, mert egyfolytában attól rettegek, hogy beteg lesz! Vagy ételtôl van? Kérem segítsen, mit csináljak?

Ételallergia irányában célszeru vizsgálatokat végezni illetve a felszivódási zavar mértékét is célszeru lenne behatárolni. Ezenkivül a bélfertôtlenités sem árthat.
(Dr.Gimesi Anna)

2225. Hisztis 4 éves (2008.04.07.)
Tisztelt Doktornô! Van egy 4 éves kislányom (egyedüli gyerek), aki kb. 2 éve produkál kisebb-nagyobb hisztiket. Ezt életkori sajátosságnak tudtam be, azonban kb. 2 hete olyan dühkitörései vannak (falvédô letépése, bepisilés, ezek naponta többször), ami komolyan aggaszt. Most otthon van, mert beteg lett. Lehet az is az oka, hogy esetleg unatkozik? 2 hete volt a születésnapja, amire sok ajándékot kapott, a rokonság jött-ment, gyakorlatilag mindennap kapott valamit. Sajnos egy kissé el van kényeztetve. Kisebb hisztik akkor is voltak, ha nem vettünk meg neki valamit. Ha azonnal nem tesszük meg amit kér, akkor is kezdôdik a hisztéria. Az óvodában egyszer fordult elô, hogy valamit nem akart megcsinálni és mérgében bepisilt. De az óvónôk azt mondják, hogy aktív, értelmes, segítôkész, nem verekszik (inkább ôt bántják néha), sosem volt erôszakos típus. Aggaszt, hogy mi okozhatja ezt. Válaszát elôre is köszönöm "Egy aggódó anyuka"

Ha megszokja, hogy minden kivánsága teljesülhet, akkor nehéz ezeket a reakciokat megszüntetni. Határokat kell szabni és úgy tunik, ha az óvódában ezeket a kirohanásokat nem teszi, mégis tud a szabályoknak megfeleni.
(Dr.Gimesi Anna)

2226. Orrvérzés (2008.04.07.)
3 és fél éves gyermekem orra rendszeresen vérzik. Van, hogy naponta többször is. Lehet-e ez összefüggésben azzal, hogy édesapjának is így volt sokáig, és magas bilirubin szintet szoktak nála mérni? Mennyire kell komolyan venni ezt? Már a c-vitamin komplex sem segít. Köszönettel: Erzsébet.

Fül-orr-gégész nézze meg eloször, hogy helyi oka nincs-e, és utána az allergia kizárását és a vérnyomásméréseket javasolnám.
(Dr.Gimesi Anna)

2227. Sokat büfizik (2008.04.07.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 6 hónapos. 2 hónapos korától tápszeres baba. 4 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást. Nem válogat, mindent megeszik. Jelenleg 8200 g és 69 cm (3200 g-al és 53 cm-el született). Izomtónus eloszlási zavart állapítottak meg nála ezért 2 hónapja gyógytornára hordom. Problémám, hogy nagyon sokat büfizik. Étkezések után pár óra múlva is. Ha hasra teszem, vagy hasra fordul, ez még erôsebben jelentkezik. Néha már úgy érzem emiatt sem szeret sokáig hason lenni. Kisebb korában gyakran bukott, ami mostanra elmúlt. De a gyakori büfizés nagyon zavar. Már próbáltam evés közben többször büfiztetni, de ez sem jelentett megoldást. A védônônek többször említettem már ezt a problémát, de mindig azt a választ kaptam, hogy majd kinövi. Szükségesnek tartja-e kisfiam belgyógyászati kivizsgálást? Válaszát elôre is köszönöm: Tisztelettel: Mészárosné

Igy nehéz megitélni, de célszeru esetleg gasztroenterológusnak megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

Dr.Tausz István válaszai, 2008.04.14.
2228. Étvágytalanság és száraz pelus (2008.04.14.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam egyéves, 2600 grammal született, most egyévesen 8200 gramm, 74 cm. A problémám az etetéssel van. 2 hete csak úgy hajlandó enni, ha elterelem a figyelmét valami játékkal, vagy a kezébe adok egy kiflit, amit szétmorzsál, míg én gyorsan kanalazom az ételt a kis szájába (turmixolt v. bébi ételek, max. 150 gramm gyümölcs v. fôzelék, egy étkezésnél). 4 napja már a figyelem eltereléssel sem nagyon tudom megetetni, 2-3 kanál után elfordítja a fejét, száját becsukja. Próbálom nem erôltetni, nehogy elvegyem a kedvét az evéstôl, de már nagyon nehezen megy, sokat aggódom emiatt. Lehetséges-e, hogy a fogzás áll az egész étvágytalanség hátterében? 2 alsó foga van kint, felül meg van duzzadva a fogínye. - Azt el szeretném még mondani, hogy 6 hónaposan volt egy vesemedence gyulladása, orvosunk szerint egy húgyúti fertôzés következményeként kapta ezt a betegséget. Ezt antibiotikummal gyógyították, mely után ultrahanggal megnézték a kis veséjét, és 2x néztük azóta a vizeletét, utoljára 2 hete, minden rendben volt. Viszont mostanában többször elôfordult -nem tudom, hogy van-e jelentôsége-, hogy reggel 7-kor mikor ébred, teljesen üres-száraz a pelusa, pedig este 10-kor (álmában) 150-200 ml tápszert kap (napközben van bôven pisi). Normális, hogy míg átalussza az éjszakát, kb. 10 órán át nincs pisi? Összefügghet-e ez az étvágyával? A Doktor Úr szerint szükség van-e orvosi kivizsgálásra? Segítségét elôre is köszönöm, Üdvözlettel: B.Orsolya

Az étvágytalanság ebben az életkorban gyakran elofordul, ne eroltesse, ha nem eszik ne kapjon mást. Kerülje a szörpöket és az édes teát. Általában éjszaka szokott vizelete lenni a babának, de ez nem jelent kórosat, nem tartom szükségesnek az orvosi kivizsgálást.
(Dr.Tausz István)

2229. Röntgen, CT, thymus mirigy (bejja28) (2008.04.14.)
Kedves doktor ur! A negy eves kisfiammal voltunk rontgenen. A kezeloorvosa azt mondta, hogy valami nem tetszik neki a kepen, ezert elkuldott minket ct-re. A ct-kimutatta, hogy nincs komolyabb baja, csak egy kicsit megvan neki nagyobbodva a ugynevezett thymus nevu mirigy. Ettol kaptunk egy kicsit rossz rontgen kepet. Bevallom most mar attol felek, hogy ettol a ct-tol nem lehet-e valami baja a kesobbiekben, ÉS ez a thymus nem lehet esetleg komolyabb baj? Szedte a broncho vaxom orvossagot elotte. Esetleg ez is kozre jatszhatott? A kezeloorvosa azt mondta, hogy ez idovel vissza huzodik, de en meg szerettem volna még magatol is kerdezni. Elore is koszonom! (bejja28)

Nyugodjon meg, semmi baja nem lesz a CT-tol és valóban a thymus a kor elorehaladtával visszahúzódik.
(Dr.Tausz István)

2230. Éjszakai bepisilés (6 éves) (2008.04.14.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 6 éves múlt és még minden éjszaka - akár kétszer, háromszor is - bepisil. Voltunk vele nefrológián, ultrahangon is. Szervi baja nincs, a nefrológus doktor bácsi azt mondta, hogy este igyon kevesebbet és ha nem javul vigyük vissza nyáron. (Megjegyzem: 3 napig mérni kellett a bevitt folyadékfogyasztást és azt is, hogy mennyit pisilt, és azt is mérnem kellett három hónapig, hogy este 6 után mennyi folyadékot ivott.) Pszichológushoz is elvittük, szerinte a velem való viszonyon kellene változtatni. Szeretném még megjegyezni, hogy nem vettem észre az elfogyasztott folyadék és a bepisilések mennyisége közötti összefüggést - volt olyan, hogy este 6-7 dl. is megivott, mert késôn aludt el és éjjel 4-kor pisiltettem meg, és volt olyan is, hogy 3 dl-nyi folyadék után 12-kor már bepisilt. Válaszát elôre is köszönöm, Hné Judit

Úgy tunik, hogy a kivizsgálás alapján szervi baja nincs, psychológus segítségét vegye igénybe. Esetleg speciális orrcsepp adása szóba jön, amit beszéljen meg a nepfrológussal.
(Dr.Tausz István)

2231. Tejes ételek és sok alvás (2008.04.14.)
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kislányom 15 hónapos, (1 éves koráig szoptattam, ami egyik napról a másikra elutasított) Semmilyen tápszert, tejpépet, tejet nem hajlandó megenni. Egyszerûen kiköpi, már mindegyik fajtát kipróbáltuk. Gyümölcsjoghurtot, sajtot és a kindertejszeletet eszi csak meg. Eleg ennyi idôs babának ennyi tejtermék? A másik kérdésem, hogy szerintem elég sokat alszik. Este fél kilenctôl reggel nyolcig, de már fél óra múlva újra álmos, általában ilyenkor elviszem "sétálni". A séta inkább babakocsikázásból áll és egy kis sétából. Déltôl újból alszik kb. 3-4 órát. Utána este hét órakor már megint álmos, de megpróbáljuk 8 - fél 9-ig húzni a lefekvést. Nem sok egy kicsit az alvás? Étvágya jó, csak tejjel és hasonlókkal van problámája, mint az elsô kérdésemben írtam. Válaszát elôre is köszönöm. V.Tünde

Napi fél liter tej, vagy annak megfelelo tejtermékre van egy babának szüksége.
(Dr.Tausz István)

2232. Achondroplasia, megalencephalia (2008.04.14.)
Jó napot! Kislányomnál achondroplasiat, megalencephaliat diagnosztizáltak születésekor. Kérdésem: elengedhetetlenül szükséges-e Ön szerint a koponyatérben keletkezô folyadék elvezetéséhez csövet beültetni. Mivel a víz a gerincbe csak szakaszosan áramlik. Félünk nehogy értelmi fogyatékosság lépjen fel emiatt, vagy a szellemi fogyatékosság elkerülhetetlen? Mit javasol?

Ha a megalencephalia hydrocephaliával /fokozott agyvíztermelés/ jár, akkor szükséges az agyvíz elvezetése. Az agyvíz elvezetése nem okoz értelmi fogyatékosságot, azonban ha fokozott agynyomás esetén nem vezetik el az agyvizet, akkor az okozhat értelmi fogyatékosságot.
(Dr.Tausz István)

2233. Nem mászik (2008.04.14.)
Kislányom 11 hónapos. A napokban állt fel kapaszkodva, már 8 hónapos kora óta ül, kúszik; de nem mászik. Néha játék közben nénykézlábra áll, de, ha el akar indulni, akkor hasra vágja magát és kúszik. Így mindent el tud érni, úgyhogy semmi nem ösztönzi, hogy másszon. Én nem is aggódtam eddig, de a védônô azt mondta, hogy tanítsam meg mászni, mert késôbb gond lehet, ha kimarad. A kérdésem az lenne, hogy hogy lehet megtanítani egy gyereket mászni? És gond-e ha hamarabb kezd el járni, mint mászni?

Ne izguljon, nem baj, ha kimarad a mászás, nem lesz dyslexiás a baba, ez egyáltalán nem bizonyított. Örüljön, hogy ilyen szépen mozog a gyermeke, nem is lehet megtanítani egy ilyen korú gyermeket mászni.
(Dr.Tausz István)

2234. Varicella fertôzés (Makaju) (2008.04.14.)
Tisztelt Válaszadó! Nagylányom 4 éves korában kapta el a varicellát, akkor csecsemôkorú húga nem. Most, óvodai csoportjában ismét felütötte fejét a fertôzés. Kérdés: Nagylányom (most 6 éves) hordozóként átadhatja-e kishúgának (aki 20 hónapos) a fertôzést? Jelige: Makaju

Ha a nagyobbik gyermek volt varicellás, akkor nem hozhatja haza a betegséget, de ha a nagyobbik gyerekért a kicsivel megy az óvodába és a kicsi találkozik az óvoda társakkal, akkor tolük elkaphatja a betegséget.
(Dr.Tausz István)

2235. Hányás (2008.04.14.)
Kedves Doktor úr! Van egy 15 hónapos kislányom. Kiegyensúlyozott, nem voltak eddig étkezési gondjaink. (14hós koráig szopizott) 2 alkalommal elôfordult egy héten belül, hogy evés után hányt, büfizett egyet és minden kijött belôle. Tele ette magát v. nem esett jól neki vmi? Majdnem mindent eszik. Elôfordulhat ilyen bármikor v. érdemes ezzel jobban foglalkozni? Köszönöm elôre is a választ! Viki

Ha csak így egyszer-egyszer fordul elo, akkor nincs értelme vele foglalkozni.
(Dr.Tausz István)

2236. Éjszakai bepisilés (3 éves) (2008.04.14.)
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam augusztusban volt 3 éves és sajna éjszaka még mindig bepisil. Az oviba azt mondták, hogy annyira mélyen alszik, hogy talán nem ébred fel az ingerre. Sajnos nem tudom mi az igazság, de nagyon aggaszt a dolog. Nappal semmi gond vele, egyedül elmegy pisilni. Roppant értelmes és okos kislegény, ugyhogy meg is érti ha mondjuk neki. Nagyon boldog lennék, ha valami biztatót tudna mondani. Hogy tudjuk errôl a problémáról leszoktatni?? Várom válaszát. Tisztelettel: H.Gábor

3 éves korban az éjszakai bepisilés még nem kóros. Este igyon keveset és nappal próbálja sokáig visszatartani a vizeletét. Sajnos meg kell várni, hogy az idegrendszer megérjen.
(Dr.Tausz István)

2237. Hányás, vírusfertôzés (2008.04.14.)
Kislányom 21 hónapos, mindketten elkaptunk egy hányással, hasmenéssel járó vírust 5 nappal ezelôtt. Nem volt súlyos lefolyású. Az elsô napon, fôleg délelôtt sokszor hányt, de nem volt sok gyomortartalma, hisz nem evett semmit, inkább nyálszerû dolog folyt belôle! Természetesen a folyadékpótlásra odafigyeltünk! Második nap már jobban volt, elfogadott némi ételt is: kakaó, kis leveske stb. (minden reggel követeli a kakaóját), egész nap kissé nyûgös volt, este hányt egy kiadósat, szerintem minden kijött belôlle! Harmadnap ugyanaz volt a menet, de este nem hányt, viszont a széklete hígabb volt. Negyedik nap délelôtt volt egyszer hasmenése, este megint kihányt mindent egyszerre! Ma tartunk az ötödik napon! Reggel ugyan sírva követelte a kakaóját, azt meg is kapta, de egész nap szinte nem evett semmit! Normális ez, hogy ilyen sokáig tart?! Tudom, hogy ez most egy vírus, de tudtommal 2-3 nap alatt lemegy! Nem tudom mivel diétáztathatnám, a kekszet nem akarja megenni! Mit tegyek? Legyek türelmes?!

Valószínu, mire a válaszomat olvassa, a baba már jól van. Normális jelenség, hogy egy vírus fertozés 4-5 napig eltart. Ha a panaszok egy hét után is észlelhetoek, akkor széklet vizsgálatot célszeru végeztetni.
(Dr.Tausz István)

2238. Zöld széklet (2008.04.14.)
Kedves Doktor úr! Lenne egy kérdésem! 12 éves lányom széklete zöld, és nem tudjuk miért. Orvoshoz nem mer velem eljönni, mikor ez szóba jön, reszketni kezd. Csak tegnap vettük észre, de a mai nap is zöld volt a széklete. Ez mire utal? Mit tehetnénk ellene? Köszönöm: Á.né Andrea, anyuka

Ha néhány napig tart, akkor nincs jelentosége, valószínu egy kisebb bélhurut zajlott le, ha 1 hétnél tovább tart, akkor keressék fel háziorvosukat.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.04.14.
2239. Táplálás és székletgondok (2008.04.14.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 hónapos lesz ápr. 12-én, spec. tápszert eszik, milupa pregomint (folyamatos véres széklet miatt, ami lehet, hogy antibiotikum szedésének következménye volt, t.i. 5 hetes koráig kétszer is kapott antibiotikumot, de nem is ez a lényeg). Répát már ismerte korábbról, így krumplit és almát adtam mellé, persze fokozatosan, egyesével, mára már vegyesen kap ebédre vagy répa-krumplit, vagy alma-krumplit, passzírozva, kétszer is (elôször külön, majd keverve egy kis vízzel, újra átpassszírozva, hogy véletlenül se maradjon benne kis krumplidarab). Ettôl széklete kemény, néha alig bírja kinyomni, de nem bogyós (elnézést). Kérdésem a következô: milyen fôzeléket kapjon, hogy normalizálódjon a széklete? Turmixoljam-e inkább? Az almát nyersen adom, fôzzem-e inkább meg? A doktornônk sinlac-ot írt fel, ez jó édes, kóstoltam, nem nagyon szeretném adni, ha nem muszáj, mert amúgy is ódzkodom az ilyen por alapú mûkajáktól, szívesebben készítenék én neki valamit. Válaszát elôre is köszönöm! K.Krisztina

Burgonya, cékla, spenót, tök tápszerrel keverve illetve idonként a tápszer helyett burgonyával is lehet keverni. Teljes mértékben érdemes turmixolni.
(Dr.Gimesi Anna)

2240. Napi fehérjeigény (2008.04.14.)
T.DR.NÔ! Szeretném megkérdezni, hogy egy 19 hónapos gyereknek mennyi a napi fehérje igénye? -naponta hány ml. tápszert kell meginnia (tehéntejet nem ihat, mert atópiás ekzémája van). A tápszeren kívül még milyen más fehérjeforrás javasolt naponta? Hány éves kortól javasolja DR.NÔ a tehéntej bevezetését? - addig melyik tápszer adása a legmegfelelôbb Ön szerint? (természetesen allergia esetén BEBA 2 HA aktív-ot kap) -jelenleg Milumil 3 -at kap.
9 hónapos kisfiam hátán enyhefokú pihés szôrösödést tapasztalok, ami sötét színû. Van-e ezzel teendô? -esetleg valamiféle hormonzavar kezdete lenne? Válaszát elôre is nagyon szépen köszönöm! B.Szilvia

Igazán nem értem, mert ha allergia merül fel, akkor egyik tápszer sem megfelelo. A tehéntejet minél késobb, de 3 év körül.
A kisebbik gyerekkel nincs teendo.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |