válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2301-2320.)
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.5.5.
2301. Gyarapodás – gyakori széklet (2008.05.05.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 9 hónapos 7,14kg súlyú és 68 cm. 2,85 kg-al született, naponta 2x kap fôzeléket, gyümölcsöt és 4x szoptatom. Úgy érzem, hogy az elfogyasztott mennyiséghez képest nem túl magas a súlya. Aggodalmam fô oka, hogy 4x kakil (teljesen szilárdat) minden nap. Kiegyensúlyozott vidám baba, kell-e aggodnom a súlya ill. a gyakori széklet miatt? Köszönöm válaszát.

Azt gondolom nem. A széklet többszörisége még magában nem jelent problémát.
(Dr.Gimesi Anna)

2302. Tejallergia, ekzéma, fitymaszûkület (2008.05.05.)
Tisztelt Doktor Nô! Kisfiam 1éves 11kg és 79cm. Születése óta nagyon bukos kisbaba, kb 5 hónapos kora óta az arcán ekzémája van. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott. Bukás miatt gastroeterológián voltunk, ahol vért vettek tôle tejallergia kizárása miatt. Az eredmény negatív lett. 2 hete kezdtük el neki a natur joghurt és kefír adását. Szinte mindegyik evés után bukott, majd késôbb túró-szerû kisebb hányás lett a vége. A Gastros orvosunk tejterhelést javasolt. Azt mondta itassunk meg vele 2dl tehéntejet, ezt ma meg is tettük. Kb fél óra nem telt el bukott, szintén túrós szerût, aminek hányás szaga volt. Nem sokat, de azért jött. Ugyanez van szoptatás után is, mivel még reggel és este is szopizik. Kérdésem az lenne, hogy ez most egyértelmûen tejallergia, és lehet hogy az ekzémája is ettôl van? Amúgy soha nem kapott semilyen tejterméket, csak 2 hete elôször, hogy lehet akkor tejallergiás? Az ekzémáját mivel érdemes kezelni, mert eddig még semmi nem tüntette el az arcáról a foltokat? Másik kérdésem az lenne hogy a napokban fitymaszûkületet állapított meg nála a védônônk. Mi legyen ilyenkor a teendônk? Válaszát elôre is köszönöm, és elnézést a kisebb regényért! Tisztelettel: FR

Azt gondolom, hogy az ekzemája is lehet érzékenységtol és legalább fél évig olyan tápszert és ételt adnék, amely fehérjementes és utána tejtermékekkel terhelném meg. Vagy a gyerek- vagy a bôrgyógyász döntse el a bôrkezelést.
(Dr.Gimesi Anna)

2303. Híg széklet és sós bôr (2008.05.05.)
Tisztelt Doktornô! Elôször is a jelenleg 7 hetes kisfiam székletével kapcsolatban szeretném megkérdezni azt, hogy normális-e, hogy naponta minden pelenkában van több-kevesebb széklete, ami általában okkersárga vagy kicsit narancssárgás és csillog. Tudom hogy lehet többször is széklete egy anyatejes babának (csak szopik, nagyon sok tejem van és jól fejlôdik, 2800 g-mal született 36. hétre, jelenleg 4600 g a súlya), de belôle szinte "folyik". Miközben tisztába teszem, már megint ürít egy kis vizes, folyós sárga székletet, aminek szinte soha nem kenôcsös az állaga és anyatejrögöket is csak elvétve tartalmaz. De egyébként nem bûzös, nem nyálkás. Ha naponta 20x tenném tisztába szerintem mind a 20 pelusban lenne kaki. A csillogást azért kérdezem, mert olvastam valami zsírfényû székletrôl, ami nem jó, de nem tudom, hogy az hogy nézhet ki. A mi székletünk nagyon csillog, az normális? Egyébként elhúzódóan sárgák vagyunk (valószínüleg vércsoport összeférhetetlenségünk miatt), de a vérértéke olyan, hogy nem kell kezelni, csak vasat kap vérszegénység miatt. Másik kérdésem is lenne, mégpedig az, hogy amikor megpuszilom a homlokát a kisbabának, az tûnt fel, hogy nagyon sós, de csak a homlokán és a feje tetején, és valahol azt olvastam, hogy van olyan súlyos betegség (Mucoviscidosis?) amikor ez lehet az elsô tünet. A csládunkban ilyen még nem fordult elô és remélem, hogy nálunk sem, csak nyugtasson meg, hogy egy néhány hetes csecsemônek lehet sós ízû a bôre. Kicsit izzadós, de nem nagyon, és hiába fürdünk mindennap, ez a sós íz elôjön mindennap. Lehet alkati dolog?, ill. ebben a betegségben csak a homloka sós vagy az egész testén érezni kellene a sós ízt? Elnézést a hosszú írásért, válaszát elôre is köszönöm: K.Petra

Zsirfényu széklet az zsircseppeket tartalmaz és csak a vegyes táplálkozásnál fordulhat elo. Valószinu, hogy a tejcokor tartalom miatt ilyen sok a széklete, esetleg Önnek kellene az étkezésére figyelnie és a lactostartalmu ételekbol kevesebbet bevinni. A sós jelleg az a folyadékleadástól van, esetleg viz utánpótlás jöhet szóba.
(Dr.Gimesi Anna)

2304. Gyomorgörcs, tejcukor-érzékenység, térdfájás (kriszi angliából) (2008.05.05.)
Tisztelt Doktornô. A kislányom most 14 éves lesz. Születésétôl fogva irtózatos gyomorgörcsei voltak, többféle gyógymóddal is probálkoztunk. 6-7 éves korában megismertünk egy nagyon kedves doktornôt, aki az idô rovidsége miatt, nem tudott nagyobb kivizsgálást elvégezni, pl. allergia tesztet, de ô megállapitotta, hogy laktóz, tejcukor érzékenysége van a lányomnak. Csak a folyadék megivása után pár perccel hasmenése lett, ami már késôbb csak szinte vizes volt. A befújásos eredmény, ami féloránként negativ lett, azt javasolták a tejes dolgokat kerülni kell. Tejcukorra érzékeny ugy néz ki. Ez látszik is, mert ha tuleszi magát, nem figyel oda, akkor görcsei vannak. Azt mondták kinövi, de ez az állapot fennáll a mai napig is. De még egy probléma van, hosszu ideje a térde egyre jobban fáj neki, elôször azt hittem a hirtelen növéstôl, de egyre gyakrabban panaszkodik, néha alig bir menni. Nem szimulálos kislány. Köszönöm a segitséget.

A térdfájdalommal nem függhet össze, én azt gondolom. Mindenképpen orthopéd orvosnak kellene megmutatni. A lactos érzékenység valószinu, hogy valamilyen fokig megmarad felnottkorában is, de jól karban tartható, igy én nem tulajdonitanék különösebb jelentoséget a dolognak.
(Dr.Gimesi Anna)

2305. Fogyókúra, emésztési gondok (2008.05.05.)
Kedves Doktornô! Én egy 17 éves lány vagyok. Január óta fogyokúráztam /fogyokúrázom kisebb "kicsapongásokkal". Körülbelül 65 kg-ról sikerült lefogynom 57-re. Több mint kéthete (azt hiszem ennyi ideje) viszont nehezen tudok kakilni, csak olyan 3 naponta és a székletem akkor is bogyós. Mostanában igyekszem többet enni, inni viszont nagyon sokat iszom. Kenyér/zsömle/kifkli helyett abonet-et eszem. Három napja kezdtem el enni az abonet helyett teljes kiörlésû, tönköly búza kenyeret hátha ez segít. Húst nem sokat eszem, csak sonkát vagy párizsit, amit a suliba viszek. Hetente talán egyszer eszek sülthúst vagy hasonlót. Naponta gyümölcsként megeszek 1-2 almát, epret, vagy narancsot. Beveszek 1 C vitamint, és mivel néha a lábam begörcsöl, kálcium tablettát is iszom (nem minden nap). Ebben a hónapban a menstruációm sem jött meg. Kezdtem megijedni ezért mostanában kicsivel többet eszem. Eszek joghurtokat és kefirt is. Ebédre fött ételt eszek. Mit tegyek, hogy normális székletem legyen? A fogyókúrázóknál mindig ez van, vagy ôk is normálisan el tudják végezni a "dolgot"? Mit tegyek, hogy rendben legyen az emésztésem? Köszönettel: S.

Fogyókuránál gyakran van ilyen. Sok rostosat kellene inni és húst, tejterméket bôven enni.
(Dr.Gimesi Anna)

2306. Térképnyelv és bepisilés (2008.05.05.)
Tisztelt Doktornô! azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a kislányom most 3 éves! kb 1 évig szobatiszta volt, de most nappal, mint éjszaka becsorog neki, de csak akkor mikor térképnyelve van! Ezt ugy kell elképzelni, hogy nappal a vizelet eleje szinte mindig becsorog, vagy csak egyszerûen beengedi, nem figyeli, hogy esetleg nem ül a wc-n, és éjszaka meg az egész! DE csak ha foltos a nyelve! több héten keresztül figyeltük a kettô összefüggését, és azt mondhatom, ha térképnyelv megjelenik a nyelvén, akkor tudjuk hogy bepisilés következik! Volt egy balesetünk már több mint egy éve (az ugráló várban ráestek a csípôjére) és rá 2-3 hónapra jelenkezet a vizelési probléma. Rendesen kivizságltak minket, minden negatív volt, de egy szeretô anyuka ebbe nem nyugszik bele! Vártunk vártunk, és elkezdtük feljegyezni, hogy mikor és hogy pisil be, irogattuk milyen tünetek vannak mellé, s így vettük észre, ha a térképnyelv megjelenik, akkor van pisi is! De ha nincs térképnyelv, akkor nincs bepisilés sem, van ugy hogy 1-2 hétig sem pisil be. Szeretném megkérdezni, hogy ezt csak mi látjuk így, vagy tényleg létezik a kettô közt összefüggés? Esetleg milyen orvoshoz kellene elmennünk, a háziorvoson kívül? elôre is köszönöm a választ!

Mindenképpen nephrológushoz kell menni és ilyenkor kellene vizelettenyésztést csinálni.
(Dr.Gimesi Anna)

2307. Étvágytalanság (2008.05.05.)
Kedves doktorno, van egy 4 es fel honapos kislanyom, aki 3100 gr. szuletett, most 5500gr. Aggodom a sulya miatt, 3 honapos koraig szopott, azota mar cserletunk 3szor tapszert, etetesek alkalmaval az adag, amit megeszik az 70-80 kozott valtozik. Februarban fulgyulladasa volt, most a haziorvosunk vizeletfertozesre gyanakszik, mert egy hete folyamatosan belazasodik. Az etvagytalansaga azota tart miota tapszert adunk neki, a hozzataplalast mar elkezdtem, almat es fott murkot adtam neki. Nem baj, hogy kevesebb a sulya az atlagnal? Segitseget elore is koszonom, Ildiko

Talán a tápszer váltáson kellene elgondolkodni, és ha felmerül, igazolni kellene a húgyuti fertozést.
(Dr.Gimesi Anna)

2308. Erôs izzadás, alvás közben (2008.05.05.)
Tisztelt Doktornô! Egy 2005-ben 105. (Izzadás és kiszáradás (2005.12.2.) Önnek irt anyuka levelét olvasva tapasztaltam, hogy hasonló problémával küzd (küzdött). Az ô 7 éves fiához hasonlóan az én három éves fiam is elalvás után annyira leizzad, hogy csutakokban áll a vizes haja és poloja teljesen átnedvesedik. Teljesen mindegy, hogy hol és milyen hômérséklet mellett fektetem le és az is, hogy a délutáni vagy az éjszakai alvást nézem-e. Már csecsemô korában is feltûnô volt izzadékonysága (fôleg az elalvás utáni), de sokáig azt hittem, hogy elmulik vagy csokken ennek mértéke. Igyekszem sok folyadékot itatni vele, mert biztos vagyok benne, hogy ennyi izzadés nem természetes, de még igy is gyakran érzem a vizeletét bûzösnek, aceton szagunak. Szeretném kivizsgáltatni, hogy mi okozza ezen erôs éjszakai izzadást a fiamnál, de korábban amikor emlitettem a gyerekorvosnak, ô nem tulajdonitott jelentôséget neki. Amennyiben nem okoz gondot érdekelne, hogy esetleg folytatodott-e Ön és az Önt 2005-ben megkeresett anyuka között levelzés, mert az ô esete rendkivuli mértékben hasonlit az enyémre. Biztos vagyok abban, hogy tapasztalatot tudnánk cserélni, de legalábbis én hasznosithatnám az Ô élményeit, mert már az segitett, hogy rájöttem más is küzd hasonló problémával és meggyozott, hogy kivizsgálást igényelhet gondom, aggodalmam tárgya. Köszönettel, Monika

Vércukor és allergia irányában az alapvizsgálatokat feltétlenül el kellene végezni.

Sajnos, a több mint 2 évvel ezelôtti levelezésnek nem volt folytatása ebben a rovatban, a levélíró címét sem tudjuk.
(Dr.Gimesi Anna)

2309. Tápszer és K vitamin (2008.05.05.)
Kedves Dr.nô! Kisfiam 2 hetes, tápszert és anyatejet is kap, tápszerbôl többet (Milupa HA Start). A gyerekorvosunk felírta a Konakion ampullát, heti egyszeri adagolással (szerinte 1 dobozt használjunk el). Ön szerint szükséges vegyes táplálású babánál, hogy még külön kapjon K-vitamint, amikor a tápszer is tartalmazza? Nem árthat neki a túladagolás?

A tápszer tartalmazza, de az elso doboznyi mennyiséget akkor is javasoljuk.
(Dr.Gimesi Anna)

2310. Neurológiai vizsgálat után (2280. kérdés) (2008.05.05.)
Kedves Doktornô! Köszönöm elôbbi kérdésemre a válaszát! Bencével voltunk neurológiai vizsgálaton. Neki a bal szeme nem mozdul ki baloldalra. VI. számu agyideg bénulása nincs, legalábbis a dr-nô szerint sem. Koponya ultrahanggal vizsgálták, az oldalkamrák norm tágak, a harmadik kamra 13mm átmérôjü, a 4. kamra nem ítélhetô meg pontosan, a subduralis tér jo 5, bo 7, az interhemispherialis rés 6mm tág. Az állomány belátható területén kóros nem ábrázolódik. EEG: jó. Epikrízis: abducens paresise hátterében intracranialis nyomásfokozódás jelenleg nem áll. A koponya uh alapján cerebralis dysgenesis merül fel, mely miatt MRI vizsgálat lesz juniusban. Doktornô a kérdéseim: -Milyen átmérôjünek kell lenni egyéves korban a III.kamrának? Ön szerint mi lehet a baj? Egyetlen panaszunk, hogy a bal szeme nem megy balra. (férjem 2 testvére kiskorától szemtengelyferdüléses) Kisfiam igaz még csak 3 lépést megy magától, de vidám, okos, élénk gyerek. -Doktornô mi az a cerebralis dysgenesis? – Veszélyes-e az altatás atropin érzékeny gyerekre, és milyen kockázata van az MRI-nek? Válaszát Doktornô köszönöm elôre is! tisztelettel, és üdvözlettel: egy aggódó anyuka.
UI: 6sz. agyideg bénulás nem vizsgálattal merült fel, hanem ügyeletre mentünk atropin allergiával, és a dr.nô megkérdezte a hölgyet, aki a papírt irta, azt ráírhatjuk? Írjuk. Csak állítólag vizsgálat nélkül már nem veheti le senki! Ez igaz? Vagy csak engem akarnak nyugtatni, hogy ne idegeskedjek. A jó hír az az MRI kérô lapra az van írva: NEM SÛRGÔS!

Atropin allergiát meg kell emliteni, de közvetlenül az altatáskor nem használunk, de szükség lehet rá. Idegrendszeri functio kiesést jelent a leirt eltérés, MRI-vel próbálják - ha van - az eltérést kimutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2311. Elégtelen súlygyarapodás (2008.05.05.)
Kedves Doktorno! A kislanyom 3,88kg-mal 52cm-rel szuletett. Most 4 honaposan csak 4,91kg es 59cm. Eloszor anyatejet kapott, de miutan gondok voltak a sulygyarapodassal a vedono tanacsara tapszert is adtam neki, eloszor naponta egyszer, kesobb ketszer es immar egy honapja csak tapszert kap. Naponta 6-7 alkalommal eszik 140-150ml-t minden evesnel. Az Aptamil nevu tapszert hasznaljuk (Angliaban elunk igy sajnos nem tudom van e ilyen nevu tapszer Magyarorszagon). Az elegtelen sulygyarapodason kivul ugy tunik minden rendben van a kislanyommal. Mosolyog szinte egesz nap, odafordul ha szolunk hozza, targyak utan nyul, megfogja oket es mar az oldalara is fordul, habar nem szeret sokaig hason lenni. Vannak olyan napok, amikor sokat bukik eves utan, sot 2 oraval eves utan, de van olyan is, hogy napokig szinte semmit. Par nappal ezelott a felbufogott tej eleg nyalkasnak tunt, de az sem fordult elo mar 4 napja. A kerdesem az lenne, hogy mi lehet az oka az elegtelen sulygyarapodasnak? Mit tehetnek, hogy tobbet hizzon? Valaszat elore is koszonom.

Az Aptamil jó tápszer, de annak is több formája van, mivel nem irt róla többet igy nem tudok errol nyilatkozni. Szerintem egyszerre 80-100gr körüli mennyiséget kellene megennie és 5-6 alkalom naponta elégnek kell lennie. A hozzátáplálást kellene boviteni. Ha ilyen rendes mennyiségeket eszik, akkor a gyarapodásnak is kielégitonek kellene lennie.
(Dr.Gimesi Anna)

2312. Cumi és fogcsikorgatás (2008.05.05.)
Kadves doktornô! Az én kislányom 4 éves, még cumival alszik el és ha fáradt vagy nyûgös napközben is kéri. Az éjszakai alvásnál ha kiesik a szájából csikorgatni kezdi a fogait. Mit mondjak, borzalmas hallgatni. A férjem és az anyukám is szokta csikorgatni a fogait lehet, hogy öröklôdik? Vagy valamilyen bajra utal? Mikor vegyem el tôle végleg a cumit vagy hadjam, hogy magától leszokjon róla? Erôltetni igazából nem akarom. Válaszát elóre is köszönöm.

Lassan abbahagyhatja a cumit, alkalmat és formát kell rá találni. A fogscsikorgatás magában nem jelent problémát, valóban több az olyan eset, ahol családi halmozodás van, de ennek sincs különösebb jelentosége.
(Dr.Gimesi Anna)

Dr.Tausz István vélaszai, 2008.05.13.
2313. Ijesztô rosszullétek (2,5 éves kisfiú) (2008.05.13.)
Tisztelt Doktor Úr! Két és fél éves kisfiam problémájával szeretnék Önhöz fordulni. Kb. 2 hónappal ezelôtt hirtelen elsápadt, kiverte a víz, mikor felvettem egyáltalán nem tartotta magát, csak lógtak a tagjai. Szemhéját félig leengedte és a tekintete a távolba révedt. Kérdéseinkre nem válaszolt. Ez az állapot a mentôk kiérkezéséig, kb 10-12 percig tartott, meglehetôsen ijesztô volt. Ezután 3 napra benttartották a kórházban kivizsgálásra. A laborvizsgálat, a szemészeti vizsgálat és a neurológiai vizsgálat is jó eredménnyel zárult, az EEG vizsgálat sem mutatott ki semmit, nem hajlamos epilepsziára. Gyógyszert nem írtak fel neki és azzal nyugtattak minket, hogy a gyerekek sok ijesztô dolgot tudnak produkálni és valószínüleg nem fog megismétlôdni. Persze most hétvégén megismétlôdött, mentôt már nem hívtam, ahogy tanácsolták, 20 perc után magátol rendbejött, de a kezei nagyon hidegek voltak még legalább egy órán keresztül és - mint ahogy múltkor is - csak másnapra lett igazán élénk. Amúgy rendkívül mozgékony gyerek és minden tekintetben korának megfelelôen fejlett. A második eset után napi 1ml Nootropilt és negyed B6 vitamint írtak fel neki. Felmerült, hogy esetleg leesett a vércukorszintje ezt megpróbáljuk ellenôrizni valahogy, de nehéz elképzelni, hogy ilyen tüneteket képes okozni. Nagyon aggódunk, hogy valami komolyabb baja van és ezt csak fokozza a tanácstalanság. Szeretném kikérni az Ön véleményét is, már amennyire ez alapján lehetséges. Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: Péter

A klinikai tünetek alapján ismételten felmerül az epilepszia lehetosége, az alacsony vércukorszint is okozhat hasonló tüneteket. Az elozoekben elvégzett EEG negatív eredménye nem zárja ki az epilepsziát. Továbbiakban koponya MR vizsgálat is szóba jön .
(Dr.Tausz István)

2314. Anyatej, fagyasztás után (2008.05.13.)
Tisztelt Doktor ur! 5 honapos kisfiamat szoptatom. Az elso honapokban rendszeresen tudtam eltenni tejet a fagyasztoba, amihez a specialis zacskot hasznalom, amit a baba boltokban lehet kapni erre a celra, anyatej tarolasara es fagyasztasara. (Steril, jol zarhato) Most, hogy kisfiam tobbet eszik, a fagyasztoba felretett tejjel potlok. A kerdesem az, hogy a frissen lefejt anyatejnek az ize az edes cukrozott tejhez hasonlit, amit viszont a fagyasztobol veszek ki, annak nagyon furcsa ize van (savas, csiposnek erzem) ez normalis? Vagy talan megromlott, nem volt jol tarolva? Koszonom S.ANITA

Általában az anyatej savós, savanykás ízu, az íz különbség abból adódhat, hogy azt korábban fejte le.
(Dr.Tausz István)

2315. Hányás, széklet gondok, diéta (2008.05.13.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam jövô hónapban lesz 4 éves. Május 1-én reggel arra ébredtünk, hogy kihányta a reggeli teáját és a további két órában sem maradt meg benne folyadék! Elvittük a háziorvosunkhoz, aki adott neki B6 injekciót. Ettôl kezdve nem hányt, de este már híg széklete volt. Egy napig kimaradt a széklet, de másnap már háromszor volt neki zöldessárga híg széklet. Azóta is ilyet kakil, naponta 2-3-szor. Mindig fáj elôtte a hasa, nem akar enni (persze most diétáztatom az amúgy is sovány gyerekemet). Az óvodában több gyereknek is vannak ilyen tünetei. Nincs kiszáradva, de még meddig tarthat ez a dolog? Jól kezelem a gyereket?

Feltehetoen vírusos bélfertozése van a gyermeknek. Mire elolvassa a válaszomat valószínuleg meggyógyult a gyermeke. Hasmenés alatt diétázni kell, igyon sok folyadékot. Célszeru valamilyen probiotikumot is adni a gyermeknek.
(Dr.Tausz István)

2316. Dudor (ikerpár) (2008.05.13.)
Másfél éves iker pár egyikének a popsija fölött dudor van, hol kisebb, hol nagyobb. Szeretném kérdezni, hogy elvigyük-e kivizsgálásra, vagy ez valami mirigy, és majd elmúlik magától - már 2 hónapja van ott. Tiszteletettel: D.Zoltánné ...Megértését köszönöm...

Sajnos nem tudom, hogy pontosan hova esik a dudor, mutassák meg gyermekorvosuknak.
(Dr.Tausz István)

2317. Laktózmentes diéta (2008.05.13.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 20 hónapos, 1 hónappal ezelôtt a széklete bûzös és lazább lett, mint korábban (nem lett gyakoribb, napi 1). A közérzete és az étvágya jó, ez az egy tünete van. Szalmonella fertôzést állapítottak meg nála, az orvos javaslatára Normaflore-t kap, 1 ampullát naponta, emellett tejtermékeket nem kap. Gyermekorvosunk szerint a fertôzés miatt átmeneti laktóz- érzékenysége lehet, ezért a tejfélék helyett alacsony laktóztartalmú tápszert és laktózmentes tejet és laktózmentes joghurtot adunk neki. A helyzet azóta sem javult. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idô alatt várható javulás, illetve szükséges-e másféle élelmiszereket is kiiktatnunk az ételei közül (pl. tojást). Köszönettel, egy aggódó anyuka

Helyesen mondta a gyermekorvosuk, ilyenkor átmenetileg laktóz érzékenység alakulhat ki. A Salmonella hordozás akár 1/2 évig is eltarthat! Egyéb gyógykezelés nem szükséges. Antibiotikumot nem szabad rá szedni.
(Dr.Tausz István)

2318. Mandulagyulladás, antibiotikum (2008.05.13.)
A kislányom 2 éves, nem jár közösségbe, és havi rendszerességgel mindig ugyanazon a napon mandulagyulladása van és magas láza. Már rengeteg, vagy 10-15 féle antibiotikumot kapott, és én most már megelégeltem és szeretnék önhöz fordulni, hogy mit tegyek, mert ez már tarthatatlan. Az orvosának mondtam, hogy vegyük le a kenetet, de ô azt mondta, hogy az teljesen felesleges. Pedig szerintem, ha a családtol is levennénk, akkor kiderülhetne, ha véletlenül valamelyikünk a hordozoja a baktériumnak. Kérem adjon tanácsot. Köszönettel!

Ha gondolja szívesen megnézem a gyermeket, a 06-30/9425299-es telefonszámon megtalál.
(Dr.Tausz István)

2319. Orrcsorgás, köhögés, fülfájás - antibiotikum (2008.05.13.)
Jó napot! A kislányom 4 éves és február óta 3-4 hetente beteg, augmentinnel és zinattal volt kezelve. Legutoljára orrcsorgása, köhögése és fülfájása volt, egy hétig szedtük a zinatot, vasárnap fejeztük be, de már 2-3 nappal elôtte teljesen jól volt a gyerek, még az orra sem csorgott. Tegnap, kedden reggel már úgy kelt fel a gyerek, hogy prüszkölt és csorgott az orra. Nincs láza, olyan mintha víz folyna az orrából, de nagyon nyugtalanít, mivel félek, hogy ismét antibiotikum lesz a vége. Már arra is gondoltam, hogy talán allergia, de akkor meg nem értem, hogy az antibiotikumtól miért múlik el... Elôre is köszönöm válaszát, egy aggódó anyuka.

Gondolom óvodába jár a gyermeke. Sajnos az óvodás gyermekeknél nem ritka jelenség, hogy az egyik fertozés éri a másikat. Sajnos vizsgálat nélkül azt nem lehet eldönteni, hogy szükséges-e antibiotikum. Ha sokszor beteg, akkor immunerosítot célszeru adni.
(Dr.Tausz István)

2320. Alvásgondok, gyakori ébredés (2008.05.13.)
Az esti lefekvéssel vannak nehézségeink, ebben kérném tanácsukat. Kislányom három éves és két hónapos. Az utóbbi évben egy kistestvér születése, és egy költözködés (Németországból Budapestre) zavarhatta meg a megszokott életét. Bár az esti lefekvés sosem ment vele zökkenômentesen. Persze értem az ô álláspontját is, vagyis hogy amikor végre megjövök a munkából (18:30 körül) akkor velem akar lenni. Erre van is lehetôsége, hiszen általában én fürdetem, együtt vacsorázunk, játszunk, az esti szertartásaink eltartanak egészen az este kilenc órai lefekvésig. A lefektetés is rövid mondókás-énekes esti-mesével és sok szeretgetéssel van elôkészítve. A szobájában sötét, de nem korom sötét van. Az ajtaját becsukjuk, de ki tudja nyitni. A probléma ezután kezdôdik. Kivétel nélkül minden este lefektetés után legalább 5-6, de sokszor 10 alkalommal is kinyitja az ajtóját mindenféle ürüggyel. Én próbálom visszaküldeni, de csak akkor szokott visszakerülni az ágyba, ha visszateszem. Aztán újra-és-újra. Ahogy fáradok, és fogy a türelmem, egyre veszekedôsebbre sikerül az újra lefektetés. Nem szeretném mindig haragban lezárni a napot. Illetve ezt az idôt már inkább a feleségemmel tölteném, esetleg megnéznénk egy filmet. A napirendünk egyébként: 7:00-7:30 körül kelés, 12:00-12:30 körül ebéd, 13:00 körül ebédutáni alvás 15:00-15:30 között ébredés, az estét írtam fentebb, 21:00 lefekvés. Mit tanácsolnak, hogyan tudnám elérni hogy kevésbé legyen macerás elérni az esti alvást? És fôleg hogyan tudom a veszekedést elkerülni. Tanácsukat elôre is köszönöm. Tisztelettel, FA

Sajnos okos tanácsot nem tudok adni, határozottan meg kell mondani, hogy nem jöhet ki az ágyból, és ha sír, akkor sem szabad kivenni.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |