válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2280-2300.)
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.4.28.
2280. Mell- és fejkörfogat (2008.04.28.)
Jó napot kívánok Dr-nô! Kisfiam Bence ápr. 29-én lesz 1 éves. Picikora óta refluxos baba. Ulceran tablettából készítenek a gyógyszertárban 50 mg-os adagot, este kapja. Most felfigyelt a gyerekorvosunk nemrégiben arra, hogy tömeges a koponyája. A férjem anyukájáéknál gyakori a magas homlok. A születéskori adatok: 3,8 kg, 52 cm, fej: 37, mell körfogat: 34 cm. A nagyfiam méretei: 4.3kg, 52 cm, fej, mell: 37-37 cm. Nagyfiam méretei 1 évesen: 13 kg, 80 cm, fej: 48 cm, mell: 50 cm. A gondom itt következik: Bence méretei: 10,41 kg, 76 cm,fej 48 cm, mell: 47 cm. Ugyanaz a védônô mérte mind a két gyereket. Beninél miért kisebb a mell körfogat, mint a fejé? Mi lehet ennek az oka? Megyünk 24-én Neurológiára, de az olyan messze van ebben a bizonytalanságban! Igen, Bencének 5,5 -ös szemüveget írtak, látása károsult, viszont ami szemmel látható, a bal szeme golyója nem megy véletlenül sem balra, csak középen és jobbra mozog. Így van ez az odaforduló nézése, de nem kancsal, azt mondta a dr-nô. Lehet ebben valami, amit a neurolóiai vizsgálat kimutathat? Válaszát Dr-nô elôre is köszönöm. Tisztelettel: Egy aggódó anyuka

Természetesen lehet, hiszen a látásbeidegzése is az agy központi részén történik. A méreteket így nem vetném össze, hiszen ezek csontozati kérdések is. Ha gondolja, és a neurológiai vizsgálat után még van kérdése, szivesen megpróbálok válaszolni.
(Dr.Gimesi Anna)

2281. Székletgondok (5 éves) (2008.04.28.)
Kedves Doktornô! Segítséget szeretnék kérni Öntôl, hiszen kislányom, aki nyáron lesz 5 éves, még mindig pelenkába kakil. Probálkozik a WC-vel, de nem tudja elvégezni a dolgát! Fáj a hasa és csak a pelenkába sikerül végül. A Pszichológus azt mondta, hogy Ô már nagy, és magától megoldódik a probléma. Aggódom, mert Ô is szégyeli, és szeretné is, hogy normalizálódjon a dolog! Elôre is köszönöm a segítségét!

Próbálkozzanak bilivel, mert a viszonyok ott hasonloak nyomás szempontjából, és nem kell attól félni, hogy utána nem megy majd a WC -be.
(Dr.Gimesi Anna)

2282. Sárga nyelv (2008.04.28.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 11 hónapos, eddig semmilyen egészségügyi problémája nem volt. A kérdésem igazából nem azért van, mert kedvetlen, étvágytalan, hanem azért mert egyszerüen sárga a nyelve. Ez mitôl lehet? Forduljak-e orvoshoz ezzel a problémával? Táplálkozásával kapcsolatban mindent betartunk és még anyatejet is fogyaszt. Elôre is köszönöm a válaszát! Köszönettel: Janka

Meg kellene mutatni, hogy ez valamilyen lepedék-e, vagy savas regurgitácioval függ össze.
(Dr.Gimesi Anna)

2283. Táplálkozási gondok (2008.04.28.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 12 hetes 5 kg és 56 cm. Sajnos csak tápszert eszik. Gondom az lenne, hogy egyáltalán nem tudjuk betartani a dobozon elôírt adagokat és még a 3 órát se bírja ki. A védônônk szerint utol kell érnie magát ,mivel az elsô 3 hétben nem kapott táplálékot, mert nem indult be a gyomormûködése. Kérdésem az lenne, hogy mennyit ehet egy etetéskor ilyen idôs korban?

A tápszer függvénye is, de általában 100-102ml/etetés.
(Dr.Gimesi Anna)

2284. Székletgondok (8 éves) (2008.04.28.)
Tisztelt Doktornô! 8 éves fiamnál gyakran elôfordul a bekakilás. Van amikor hetekig semmi, van amikor napi rendszerességgel. Én szerintem nem szervi baja van a gyereknek, mert hogy van amikor nincs semmi baj. Leggyakrabban akkor fordul elô, ha játszik a gyerek. Mit tegyek? Kihez fordulhatok segitsegert?

Eloször az összefüggésre /napi rendszeresség/ kellene rájönni. Ennek megfeleloen vagy psychológus vagy urológus segithet.
(Dr.Gimesi Anna)

2285. Táplálkozás és bélflóra (2008.04.28.)
Kedves Dorkornô! Egy hónapos a kislányom. 2910 g-val 48 cm-vel született. Császárral, komplikáció miatt. 3 hetes koráig kórházban volt, mert elkapott a gyermekoszályon egy rota- és egy adeno vírust, ami egy görcsös állapothoz vezetett. Antibiotikum mellett kap Sevenalt, és Notropilt, valamint vitaminokat (B1, C komplex, D, E). A betegségbôl meggyógyult, de sajnos a bélflórája tönkrement, ezért napi egy ampulla Normaflourt is adok neki. Most 3210 gr. Egy hete vagyunk itthon, eddig rendesen evett (napi 8*60 vagy 7*70 ml), de elkezdett nagyon lassan enni, a mennyisége inkább csak 50-65 ml, és elég sürün fáj a hasa, ami miatt sokszor megfeszül és erôlködik. Sajnos a súlyát nem tudom ellenôrizni, mert még nem kaptunk mérleget. Kérem irja meg mit tanácsol, és hogy az evés miatt aggódnom kell-e? K. Edit

Ha a székletei megfeleloek, akkor a tápszert vagy az anytej körülményeit kellene átbeszélni.
(Dr.Gimesi Anna)

2286. Köhögési rohamok az új lakásban (2008.04.28.)
Tisztelt Doktornô! Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy lehetséges-e az, hogy nyolc hónapos kisunokám, köhögési rohamai az új lakás falaiból kiáramló valamely anyagra való érzékenységbôl erednek. Kettô hónapja laknak a lakásban. A köhögés fokozódik, ha megy a fûtés. Voltak a szûlôk vele orvosnál, inhaláló készüléket kapott. A köhögése asztmás rohamhoz hasonlit, most fogják majd tesztre vinni. Én allergiás vagyok, de nekem is nehéz a levegô, ha náluk tartozkodom. Válaszát elôre is köszönöm! Egy aggodó nagymama!

Az allergia vizsgálatig mást nem tudok javasolni, mint a sok szelloztetést és frissiteni a szoba levegojét.
(Dr.Gimesi Anna)

2287. Menstruáció (2008.04.28.)
Kedves Doktor Néni! 12 éves vagyok. Három kérdésem lenne önhöz! 1. Kb Mikor fogok menstruálni? 2. Az elsô alkalomtól lehet-e használni tampont? 3. Igaz, hogy lehet tamponnal strandolni? Kérem mihamarabbi segétségét: T.Evelin

Ezt igy látatlanban nem tudom megjósolni, de gondolom hamarosan. Az elején nem ajánlanám a tampont, de valóban lehet vele fürodni.
(Dr.Gimesi Anna)

2288. Gyakori hányás, erôs nyálképzôdés (2008.04.28.)
Kedves Doktornô! Nekem olyan panaszom lenne, hogy kislányom 22 honapos és kb 1 honapja sokat hány, de nem mindig, azt, hogy mit, az is változó: van olyan, hogy egyik nap benne marad valami, másnap ugyanazt kihányja. Ô úgy született, hogy nem nyelt, most már nyel, csak még mindig több a nyála mint kéne, hogy legyen. Igy amit kihány, annak több mint a fele sûrû nyál. A korházban azt mondták, amíg a kiszáradás nem fenyegeti nem tudnak mit tenni, de hál istennek ez nem következett be, és nem is fog. Kupot kaptunk, de nem igazán használ, ujra meg ujra elôjön. A tanácsát szeretném kérni, mit csináljunk, hogy ez az állapot megszünjön. Válaszát elôre is köszönöm. Egy aggódó anya.

A hányás okát megtalálták? Miért nem nyelt?
(Dr.Gimesi Anna)

2289. Sokat bukik és székrekedéses (2008.04.28.)
Tisztelt Doktornô! Van egy két hónapos kislányom, aki sokat bukik és még evés után is, 1-1.5 óra után, nem a tápszer jön vissza, hanem ilyen átlátszó, vizes folyadék, és állandóan nyeldes függôleges helyzetben, és fekvô helyzetben szivárog ki a száján. Mitôl lehet ez? Milumil HA 1-es tápszert használunk már 1 hónapos kora óta. És még az a problémánk, hogy elégé székrekedéses, 4-5 nap is eltelik úgy, hogy nem kakil. Doktornénik a milupa Aptamil HA T és nutritont ajánlott tápszer váltásként ezekre a problémákra. Az ön véleménye is érdekelne, mi baja lehet a kislányomnak, mitôl lehet ez. Elôre is köszönöm!

Ez a váltás ésszeru, ha kb. 3 hét múlva sem javul, írjon ismét.
(Dr.Gimesi Anna)

2290. Gyakori betegeskedés (2008.04.28.)
Tisztelt Doktornô! Az én kicsi lányom 4 éves. Óvodába jár, pontosabban csak be van íratva, mert rengeteget beteg. Olyan szinten, hogy egy hétnél tovább folyamatosan nem tud oviba menni, mert megbetegszik, ezt követi két hét otthon, amíg meggyógyul, aztán kezdôdik minden elôrôl. Az óvoda megkezdése elôtt is beteges volt. Elsôsorban mandula- gyulladása, torokgyulladása, köhögése, orrfolyása van, de volt már hasmenéses-hányásos betegsége is, amivel kórházba kerültünk, továbbá arcüreggyulladása. Ezek szinte egytôl-egyik lázzal járnak. Három éves koráig otthon voltam vele, tehát ha beteg volt tudtam ápolni. Visszamentem dolgozni az elôzô munkahelyemre, de rengeteget vagyok vele beteg- szabadságon, olyannyira, hogy már az állásom is veszélybe került. Sajnos senkire sem tudom rábízni és ha lázas nem is szívesen bíznám rá senkire, olyankor csak én kellek neki. Borzasztóan sajnálom, amikor beteg. (Különben is nagyon aggódós anyuka vagyok, állandóan féltem ôt mindentôl.) Voltunk allergia vizsgálaton, ahol azt állapították meg vérvételbôl, hogy az immunfehéje szintje alacsonyabb, tehát maga az immunrendszere gyenge. Fül-orr-gégészeten is kivizsgálták, de nem javasolták a mandulamûtétet. Kérdésem a következô: mivel gyakran az orrmandulája is be van duzzadva én kérhetem-e az orrmandula mûtétet (éjjel horkol, nappal is orrhangon beszél)? A garatmandulát milyen esetekben veszik ki? Illetve kérem ajánljon olyan immunerôsítôt, amely Ön szerint megerôsítené az immunrendszerét, hogy elkerüljük az állandóan visszatérô betegségeket. Már szedtünk Béres cseppet, Multi tabs-t is, de nem használtak.

Én várnék a mutéttel, ha a gégész nem javasolja. Ribomunyl immunerositot javasolnék, és echinacheat.
(Dr.Gimesi Anna)

2291. Atópiás dermatitis, törik a körme (2008.04.28.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 14 hónapos. Tejen és tojásfehérjén kívül majdnem mindent eszik (persze nem fûszeresen). 3 hónapos korában atópiás dermatitist állapítottak meg nála, bár már egyre ritkábban és kisebb területen (csak az arcán) jönnek elô a foltjai. 10 és fél kiló a súlya, 81 cm magas. Szóval egészséges kislány.. :-) Viszont hónapokkal ezelôtt észrevettem, hogy az ujjain - elôször csak a hüvelykujjain - lemezesen törik a köröm. Olvastam, hogy ez vitaminhiány/vashiány jele lehet. Mire figyeljek oda az étkezésében, illetve kell-e valamilyen más módon pl. vitamintabletta útján kiegészítenem az étrendjét, amíg elmúlnak a "tünetek"? Válaszát elôre is köszönöm!

Eloször egy vérvételt javasolnék, hogy lássuk a pontos képet.
(Dr.Gimesi Anna)

2292. Füllyukasztás (2008.04.28.)
Tisztelt Doktornô, Most 4 honapos kislanyunknak 9 hete lovettuk ki a fulet. Mar a loves utan nemsokkal nyilvanvalo volt, hogy az egyik lyuk rossz helyre (kozvetlenul a porc melle) kerult, igy abbol a fulebol a fulbevalot 1 het utan kivettuk. Ez a lyuk szepen osszeforrt azota, egy pici piros pont van mar csak a helyen. A masik fulbevalo ugy nezett ki, jo helyen van. Viszont most hetvegen, amikor ki akartuk cserelni az allandora, vettuk eszre, hogy ez a lyuk meg lejjebb kerult, mint ahogy esztetikus lenne (a fulehez - eleg pici cimpaja van - kepest akkora volt fulbevalo, hogy soha nem allt egyenesen, szepen, ezert nem lattuk eddig). Remelhetjuk, hogy meg igy, 9 het utan is osszeforr a lyuk, es szepen gyogyul? Meg kisse voros a lyuk kornyeke.

Természetesen hiszen még kicsi a baba, de egy kis csomó majd biztosan marad.
(Dr.Gimesi Anna)

2293. Kutacs vizsgálat (2008.04.28.)
2 hónapos kisfiam kutacs vizsgálata kapcsán kérdezném, hogy az orvos ujját belenyomva "belenyúlhat-e" a kutacsba, annak vizsgálatakor?

Nem tud belenyulni, csak a mélységét nézi.
(Dr.Gimesi Anna)

Dr.Tausz István, 2008.05.05.
2294. Zöld foltok a talpon (2008.05.05.)
Tisztelt Doktor úr! Lenne egy kérdésem. Én egy háromgyermekes, gyermekeimet egyedül nevelô apuka vagyok. Sajnos nincs túl sok idôm velük lenni, de tegnap vettem észre, hogy 13 éves lányom talpán zöld foltok vannak. Ô azt mondta semmit nem csinált vele, de nagyon fél. Azt mondja testnevelés órán látták a barátnôi, és azt mondták neki, ez egy halálos betegség jele. Igaz ez? Nem szeretnék butának tûnni, de nem tudom mihez kezdjek! Kérem segítsen: V.László, apuka

Én nem tudok olyan betegségrol, aminek ez lenne a jele, de azért mutassák meg a háziorvosuknak.
(Dr.Tausz István)

2295. Sárga szemgolyók, nyirokcsomók, torokbántalmak (2008.05.05.)
Tisztelt Doktor úr! 15 éves lányom szemgolyói enyhén sárgák, kérdésem mi lehet ennek az oka? A másik kérdésem vele kapcsolatban, a nyirokcsomói ha beteg, ha egészséges, duzzadtak. Torka a legkisebb megfázástól is olyan állapotba kerül, hogy a gyermekorvos többször megjegyezte, hogy ilyen csúnya torkot még nem látott. 2 éves korában cruppos volt, orrmandulája ki lett véve. Lehetséges, hogy visszamaradt valami ebbôl? Szeretnék egy komplett kivizsgálást, de nem tudom mely szakterület foglalkozik ezzel. Tisztelettel: Andrea

Laboratóriumi vizsgálat szükséges, amiben háziorvosa is tud segíteni. Ha szükséges készséggel segítek.
(Dr.Tausz István)

2296. Hisztamin érzékenyseg (2008.05.05.)
Tisztelt Orvos! Ezuton szeretném megkerdezni, hogy mit takar a hisztamin érzékenyseg. 3 éves fiamon allergia vizsgálatot végezve (bôr teszt) hisztamin érzékenységet alapitottak meg. Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetünk az érzékenység ellen és okozhat-e valamilyen szervi gondot ezen allergia. Válaszát elôre is köszönöm.

Valamit szerintem félreértett. A bôrpróba vizsgálat alkalmával a hisztamin nevu anyaggal is elvégzik a vizsgálatot, erre az anyagra mindenkinél pozitív a bôrpróba, mindenki úgymond allergiás rá. Ez mutatja meg a vizsgálatnál, hogy milyennek kell lennie a bôrelváltozásnak allergia esetén.
(Dr.Tausz István)

2297. Tápszer, tehéntej (2008.05.05.)
Tisztelt Gyerekorvos! 1 hónap múlva lesz gyermekem 1 éves, és nem tudom hogy mit tegyek. Mostanában azt hallom, hogy a babatejnek nevezett tápszer jobb mint a tehéntej, inkább azt kapja. De én eléggé tápszerellenes vagyok, és 1 éves kor után kaphat tehéntejet /boltit vagy rendeset?/ és inkább azt próbálnám meg. Melyiket ajánlja? Még szopik 2-3 alkalommal, ebbôl a középsô nem sok mennyiség, de amíg lesz tejem adok neki. Kb 150-et eszik reggel. A gyerekek kb. 400-500-ml tejet kéne hogy egyenek ugye? Ebbe a joghurtok is beletartoznak, ehet minden nap joghurtot? Még nem próbáltunk semmiféle tejterméket, majd most akarom a tojássárgáját. köszönöm, Ani

Nem tudom miért tápszer ellenes, így errol nem tudom meggyozni. A tápszerek is tejbol készülnek, csak az a különbség, hogy könnyebb megemészteni, és számos olyan anyagot tettek bele, ami a baba fejlodését segíti. A mai tápszerek már egészen más típusúak, mint 20 évvel ezelott. Én inkább a tápszer adását javaslom, persze e mellett kaphat joghurtot is.
(Dr.Tausz István)

2298. Éjszakai felrettenés (2008.05.05.)
Tisztelt Doktor Ur! 3 éves gyermekem hosszu ideje nyugtalanul alszik. Utána olvasva, tapasztalataim alapján számomra úgy tûnik, hogy un. éjszakai felrettenés okozza problémánkat. Délutáni alvások során nagyon mélyen alszik és sokszor 1,5-2 órás zavartalan alvás után is nehéz felébreszteni álmából. Esténként viszont rapszodikus gyakorisággal elôfordul, hogy elalvás után másfél, két órával felriad és sir, zokogva dobálja magát, vagy felállva toporzékol, jajgat. Sokszor olyan riadt tekintettel néz, hogy a szivem megszakad, de minden igyekezetem ellenére sem tudom megnyugtatni. Nem lehet átölelni, mert ellök magától, nem lehet felvenni, mert rugkapál, szavaim mintha nem is hallaná. Nagyon nehéz kiszakitani ebbôl az állapotból és ha mégis megnyugszik sem vagyok biztos, hogy a mi sikerünk-e vagy magától ér-e véget a "roham". 10 perc, fél óra esetleg egy óra után elterül és alszik tovább... reggel ugy tunik semmire sem emlékszik. Sokat gondolkoztam azon, hogy volt-e valamilyen trauma, ami okozhatja nála ezen felrettenéseket, de semmi konkrétum nem figyelhetô meg. A legnyugodtabb idôszakokban is elôfordul egy-egy ilyen éjjeli sirás annyi a különbség, hogy néha úgy tûnik magánál van és lehet rá hatni szavakkal, néha mintha ott sem lennénk. Ide tartozik talán az is, hogy minden elalvást követôen tulzott mértékben leizzad. Nem tudom kapcsolodik-e egymáshoz a két probléma mivel az izzadás minden elalvást követôen jelentkezik az éjszakai sirás pedig van, hogy havonta 4-5 alkalommal, de van, hogy honapokig egyszer sem. Azt szeretném tudni, hogy létezik-e segitség ezen problémára és kinövi-e a gyerek az évek során. Elôre is köszönöm segitségüket, Monika

Véleményem szerint nincs összefüggés az éjszakai izzadás és a felébredés között.
(Dr.Tausz István)

----------------------------
Kedves Levélíró!
Az egyszervolt.hu oldalon, Dr.Ranschburg Jenô pszichológus tanácsadó rovatában további válaszokat találhat kérdésére.
(szerk.)

2299. Étkezés és kálciumszint (2008.05.05.)
kedves dr ketto kerdessel fordulnek onhoz: van egy 9 honapos kisfiam, aki 3200 gr-mal szuletett 51 cm. Nagyon aggodom, mert 1 hete kb eleg rosszul eszik, mikor evesrol van szo nem nyitja ki a szajat, csak akkor eszik, ha valaki bohockodik elotte es elveszik a figyelmet az evesrol, akkor megesszuk az egesz ennivalot. Alul mar van ketto fogunk. Ez lehet a fogarol is, hogy nem nyitja ki a szajat, mert most fent jonne a foga, az inye is duzzadt, mindent megrag, ami a kezebe kerul. Sulya most kb 9200 gr a hossza pedig 76 cm ez a hossz nem koros allapot??? A csaladunkba is vannak eleg magas novesuek, lehet orokletes is??? A sulya normalis a korahoz es a hosszahoz kepest??? Maskulonben eleg eletvidam gyermek, az ejszakat is vegig alussza. Mit javasol, hova vigyem? Aggodom es mar lehet tulzasba is viszem. Meg lenne egy kerdesem, a fiamnak a bordai, vagyis az utolso 2 bordaja alolrol kifele allnak. Megkerdeztem a dr not, akihez jarunk, es azt felelte, hogy a kalcium szintjevel van problemaja, 10 napig kellett a teajaba tegyek 5 ml kalciumot, ezek szerint nagy baj lenne a fiammal??? Vagy idovel hejre jon??? Engem ez nagyon zavar es mar nem tudom hova forduljak. Elore is nagyon szepen koszonom valaszat.

A gyermek rossz étvágyának számos oka lehet, leggyakoribb, hogy fogzik a baba. véleményem szerint semmi köze a Ca szinthez.
(Dr.Tausz István)

2300. Veszélyes dacrohamok (2008.05.05.)
Tisztelt Doktor! Unokaöcsém egy éves és négy hónapos. Az utóbbi hetekben olyan dacrohamokat kap, hogy szinte percenként gátlástalanul hanyattveti magát, bármilyen terepen. Már volt kórházban agyrázkódás gyanújával is. Testvéremék kutacsvédôs sapkát vettek neki, mert a helyzet elég reménytelen. Mit lehetne tenni, hogy ne legyen veszélyes saját magára? Esetleg pszichológus közremûködésére lenne szükség? Köszönettel egy aggódó nagynéni.

A dacrohamoknál nagyon fontos, hogy amiért hisztizik azt ne kapja meg, valamilyen más dologgal kell felkelteni az érdeklodését- /un. figyelemelterelési akció/
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |