válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2341-2360.)
2341. Megdagadt (2008.05.19.)
Kedves Doktor Úr! Az én lányom két és fél éves. Körülbelül 4 hónapja megnyomta a bal kis mellét és az azota meg van dagadva! Kérdésem az, hogy lehet-e ebbôl komolyabb probléma, vagy majd az idôvel visszahúzodik? Elore is köszönöm válaszat! H.A

Ne izguljon, valószínuleg semmilyen probléma nem lesz belole, az emloben levo mirigyek mindig aszimetrikusak.
(Dr.Tausz István)

2342. Pro Gastro (2008.05.19.)
T.Dr. ÚR! Szeretném megkérdezni, hogy egy 21 hó-s gyereknek a Pro Gastro Kid helyett adható-e a Pro Gastro 825 ? (mivel ebben 10 jótékony baktérium van és gazdaságosabb is) Válaszát hálásan köszönöm!

Nincs tapasztalatom a készítmény használatával, sajnos nem tudok segíteni.
(Dr.Tausz István)

2343. Has- és torokfájás, láz (2008.05.19.)
ÜDVÖZLÖM! 5 ÉVES KISLÁNYOMNAK ELÉG SÛRÛN FÁJ A HASA A KÖLDÖK KÖRNYÉKÉN, ILYENKOR ÁLTALÁBAN BE IS LÁZASODIK ÉS A TORKA IS ELKEZD FÁJNI. SZERETNÁM MEGTUDNI, HOGY OKOZHATJA-E EZT TOROKGYULLADÁS. VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM

Ilyen korú gyermekeknél a torokgyulladást gyakran kíséri köldök körüli hasfájás.
(Dr.Tausz István)

2344. pH érték (2008.05.19.)
Tisztelt Doktor úr! a kislányunknak vizeletvizsgálatot csináltak, de a ph értéke 8, a többi mind normális, ez mit jelent? köszönettel: erika

Semmi komolyabb jelentosége nincs, a vizelet pH az étkezéssel is változhat.
(Dr.Tausz István)

2345. Hôemelkedés és leletek (2008.05.19.)
Tisztelt Gyermekorvos! 2 éves kisfiamnak több hete, lassan 2 hónapja elhúzódó hôemelkedése van. (Ezalatt az idô alatt volt több felsô léguti hurutja, gégegyulladása, és hasmensô vírusos betegsége is.) Ezért néhány vizsgálatot javasolt a háziorvosunk, hogy kizárjuk, hogy esetleg a szívének is köze lehet a tartós hôemelkedéshez. (Pitvari sövényhiánya van, bár szerencsére olyan fokú, hogy semmiféle beavatkozást nem igényt.) Ma voltunk mellkas- és arcüreg-röntgenen, ahol a következô eredményt kaptuk:
Arcüreg felvétel: A jobb arcüreg inhomogébene légszegény. A bal arcüreg nyálkahártyája kissé hyperplasias. Folyadéknívó nincs.
Mellkas felvétel: A perihilaris rajzolat mko. mérs. fokozott. Típusos infiltratív árnyék nincs. A rekesz-sinusok szabadok. A kp árnyék norm. helyzetû és alakú, nmem szélesebb.
Mit jelentenek ezek? A házirorvosunkhoz nem biztos hogy 1-2 napon belül eljutunk, de addig is szeretnék választ kapni... ill. megnyugodni. Ui: jelenleg is folyik az orra, egyéb tünete nincs, jókedvû, jó étvágyú. Még egy kérdésem lenne: A doktonô, aki elkezdte a kivizsgálását, azt mondta nekünk, hogy ha popsiban 37,0°C fok fölött mérünk, akkor már hôemelkedésesnek számít a gyermek, ha eléri a végbélben mért hômérséklet a 38 fokot, akkor sürgôsséggel vigyük vissza további kivizsgálásokra, amihez be is kell feküdnie a fiamnak. Mindenhol azt olvasni, hogy a végbélben mért hô 0,5°C-kal magasabb, mint pl a hónalji, ezért abból le kell vonni ezt a fél fokot. Ön szerint? Most 3-4 óránként mérnünk kell a hôjét, általában 37,5 - 37,7 fok között mozog, a legmagasabb mért érték 37,9 volt. Ha ezekbôl levonom a fél fokot, éppenhogy csak hôemelkedése van. Teljesen bizonytalan vagyok mostmár. Elôre is nagyon köszönöm válaszát! R. Csilla

Megpróbálok sorban válaszolni. Az arcüreg rtg alapján arcüreggyulladása van a gyermeknek, a mellkas rtg-en nincs jelentos eltérés.
A homérséklet mérésnél a végbélben mért értékbol 0.5 C-ot le kell vonni.
(Dr.Tausz István)

2346. Gyakori tüdôgyullasás, köhögés (2008.05.19.)
8 éves kislányomnak 10 hónapos kora óta szinte minden évben tüdôgyulladása volt. Most kb. a 8-9-diken vagyunk túl, de hiába az antibiotikumkúra, (most is 7 napig szedte a zinnatot ,múlt hét pénteken hagyta abba), egy hetet járt iskolába és megint úgy köhög, hogy meghányatja magát. 3 éve voltunk a Svábhegyi Bronhológián, ahol bronhoszkópiát csináltak, de azt mondták minden rendben van a tüdejével. Minden évben hiányzik az iskolából, (régebben az óvodából) több hetet a megfázásos jellegû, de végül tüdôgyulladássá fajuló betegségek miatt. A gyerekorvosunk is tanácstalan, hogy mit is tegyen velünk. Kérem segítsenek, adjanak valami tanácsot. A kínzó köhögésekre mit használjak? Köszönettel: P.Kati

Javaslom, hogy keressenek fel egy gyermekpulmonológiai centrumot további vizsgálatok végett.
(Dr.Tausz István)

2347. Cumizás és fluoridos fogkrém (2008.05.19.)
Tisztelt Doktor! Egy éves kislányomat kb. 2 hónapja szoktattam le a cumisüvegrôl. Mostmár mindent (az esti tápszert is) pohárból issza. Eddig úgy tûnt, hogy könnyedén vette az átállást, de mostanában egyre többet cumizik. Gondolom hiányzik neki a szopcsizás. Eddig cumit csak a nappali alváshoz használtunk, ha ébren van soha nincs a szájában. A problémám az, hogy egy pár hete már az esti elalváshoz is kéri, addig nem alszik el. Viszont ha megkapta szinte rögtön alszik. Pár perc múlva ki szoktam lopni a szájából a cumit, de nem mindig sikerül, mert felébred. Nem szeretném, hogy egész éjszaka szopja. Lehet ebbôl baja a fogának? Egyébként most jön a hatodik foga, abban reménykedek, hogy csak a fogzás miatt ilyen nyûgös. A másik kérdésem, hogy kell már fluoridos fogkrémet használnunk? Köszönettel R.

Nem baj, hogy cumizik a baba, úgy tunik megnyugtatja, ne vegye el tole. Még mindig jobb, mintha az ujját szopná. Egyelore csak tiszta vizzel mossanak fogat.
(Dr.Tausz István)

2348. Székletgondok (2008.05.19.)
A következô problémával fordulnék Önökhöz: 21 hónapos a kislányom és régóta kínlódunk szószerint a kakival. Nagyon jóevô, nyugodt, kiegyensúlyozott, jól alszik, a védônôk szerint egy mintagyerek. De bármit is ezik, iszik és bármennyire is változatos rostos az étrendünk, 3-5 napota van csak hatalmas kínlódások árán széklete... Én már mindent kipróbáltam, amit a háziorvosunk és védônônk tarsolyában volt. Amíg adtam neki a különbözô csodaszereket, minden rendben volt, amikor abbahagytuk minden kezdôdött elôröl. Minden kakilás egy rémálom, kemény, bogyós, zöldes, és nagyon büdös szószerint. Mindent megpróbáltam már kideríteni, amit csak lehetséges volt, az Önnök véleménye is nagyon segítene, mert már teljesen kétségbe vagyok esve! Köszönöm szépen és nagyon várom válaszukat! Egy aggodó anyuka.

Próbáljon meg napi 2x1 evokanál Duphalac szirupot adni. Ne igyon kakaót, ne egyen banánt, répát, almát.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.05.19.
2349. Kúp (2008.05.19.)
Kedves Doktornô! Az én lányom 12 éves, és minden vágya az, hogy kúpot kaphasson. De nem beteg, és ha az, akkor se azt kap. Emiatt nagyon nyûgös. Amikor kicsi korában én adtam neki nem akarta, mert szégyellte, kellemetlen volt neki. Mit tehetek érte? Köszönöm: Aggódó édesanya
Meg kellene keresni az okot, hogy miért szeretné, mert gondolom azt tudja, hogy ez nem természetes.
(Dr.Gimesi Anna)
2350. Miért nem hízik? (2008.05.19.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 7 és fél hónapos, és kb. 1 hónapja a hízással van gondunk. Anyatejet és tápszert (Beba H.A. 2-t) is kap, de nagyon keveset eszik egyszerre, kb. 120-150 ml-t (ritkán 170 ml-t) etetésenként, emellett naponta egyszer eszik szilárd ételt, kb. 200 grammot. Napi adagja 600-620 ml + a szilárd. Április elején 7300 g volt a súlya, és 4 hét múlva csak 4 dekával mutatott többet a mérleg. Húgyúti fertôzést kizártuk, a sima vizeletvizsgálat és a tenyésztés is negatív lett. Az elmúlt hét alatt is csak 6 dekát hízott. Próbáljuk a kétszeri szilárd ételt és a gyakrabbi tápszerezést, de így még kevesebbet eszik. (Az éjszakát átalussza és a napi 5-szöri étkezésnél többet nem tudok beszúrni, mert 3 óránál rövidebb idôn belül elutasítja az ételt.) Ha nem hízik jobban, a jövô héten megyünk vérvételre. Kérdésem: Ön szerint a vérszegénységen kívül milyen betegségre lehet még gyanakodni? Tisztelettel: K.Bernadett
Még széklet emésztettséget is lehetne vizsgálni, hogy lássuk mennyiben szivódnak fel az anyagok. A testhosszát is meg kellene adni.
(Dr.Gimesi Anna)
2351. Problémás alvás (2008.05.19.)
Kisfiam fél éves. 3 hónapos korától küzd az alvás ellen, csak akkor képes álomba szenderülni ha a végletekig kimerül. Az utóbbi egy-másfél hónapban mérgesen sír, mondhatni ordít. Önállóan nem alszik el, altatás során is sírdogál, majd ahogy egyre fáradtabb, mérgesen torkokból sír. Teljesen mindegy, hogy éjszakai vagy nappali alvásról van szó. Az altatás 1-1,5 órát vesz igénybe. Ha elaszik jól pihen, nappal 1-1 órákat szundít, éjszaka egyszer ébred fel. Szeretném megtudni ennek okát, valamint azt, hogy meddig hagyhatom sírni, ellehet-e kezdeni ezirányú "nevelését"... Válaszát elôre is köszönöm!
Ha minden "kerek" körülotte, akkor nyogodtan lehet hagyni sirni. Lehet, hogy az segiteni fog. A leirtak alapján nem hiszem, hogy belszervi oka lenne.
(Dr.Gimesi Anna)
2352. Orr- és garatmandula gyulladás (2008.05.19.)
Kedves doktornô! A kislányom négy éves, gyakran van orr- és garatmandula gyulladása. Általában antibiotikumos kezelést szokott kapni. Legtöbbször ez használ is, értem ez alatt, hogy elmúlik az orrhangos beszéde és az éjszakai horkolása is. Allergián kivizsgálták, enyhe háziporatka allergiát állapítottak meg nála (a bôr teszt kimutatta, de a vérvétel nem). Erre nem is kell szednünk semmit. A környezetemben mindenki azt mondja, hogy vetessük ki mindkét manduláját. De én félek, egyrészt az altatástól (szívzöreje van, ami nem mindig hallható), másrészt attól, hogy most a mandulái megfogják a fertôzéseket, de ha nem lesznek, akkor esetleg valami súlyosabb baja lehet pl. tüdôgyulladás. Jogos a félelmem? Az unokatestvérének kivették mindkét manduláját 5 évesen, azóta (most 7 éves) nem volt semmilyen komoly baja, eltekintve néhány megfázástól. Kérem segítsen, mivel tennék jobbat a lányomnak? Tudom, hogy a sok antibiotikum sem tesz jót neki.
Az okfejtésévek egyet értek. A mandulák mindenképpen védo-szuro funkciót töltenek be, és ha nem indokolt, akkor jobb, ha nem vetetik ki, hiszen az évek elorehaladtával amúgy is csökken (fiziológiásan) a nagysága. Szerintem inkább meg kellene próbálni antibiotikum nélkül kezelni, hiszen elég sok egyéb gyógymód is létezik.
(Dr.Gimesi Anna)
2353. Atópiás dermatitis (2008.05.19.)
Kedves DR.NÔ! Kisfiam 21 hónapos, 10 hónapos kora óta atópiás dermatitisben szenved, és egy újságban olvastam, hogy 1-3 éves korra kinôhetô a betegség tejfehérjementes étrend biztosítása mellett. A gyermekorvos szerint ha éppen elmúlik az allergia, akkor fokozatosan vissza kell vezetni a tejtermékeket, amikor allergia van, akkor HA tápszert kell adni. Azt szeretném, hogy a gyerek minnél elôbb kinôje a betegséget, ennek érdekében DR.NÔ melyik módszert javasolja? Homeopátiás könyvben olvastam, hogy nem szabad szteroidos kenôccsel kenni a gyermek bôrét,mert levisszük a mélybe a betegséget. Ez igaz? Válaszát hálásan köszönöm! B.Szilvia
Célszeru teljes mértéku kiterjedt diétát alkalmazni, ha kimutatott a tejfehérje allergia, és évente szakember segitségével terhelést végezni, mert ha hol diétáznak, hol nem - igy az immunrendszer muködését felismero-készségét zavarják, és igazán nem lesz eredmény. A szteroidos kenocs nem jó, de azért nem ilyen tragikus a mellékhatása, ez egy kicsit túlzás.
(Dr.Gimesi Anna)
2354. Nem fogadja el a tápszert (2008.05.19.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 2,5 hónapos, csak két hétig tudtam szoptatni, azóta tápszert eszik (Beba HA). Az utóbbi pár napban már nem akarja elfogadni a tápszert, csak hosszú sírás után, de van, hogy 8 órán keresztül sem akar enni, bármit is teszek (cumisüvegváltás, kanállal adás, poharazás) sikertelen. Nem tudom mi az oka! Esetleg a tápszer nem izlik már neki? Elôre is köszönöm a segítségét!
Ha más oka a doktor szerint nincs a nyugtalanságra, akkor lassan lehetne gyümölcs és zöldségleveket is adni, illetve agyanezen tápszer követo tápszerét adni.
(Dr.Gimesi Anna)
2355. Sokat alszik... (2008.05.19.)
Tisztelt doktornô. Az lenne a kérdésem, hogy mikor mondjuk, hogy egy gyerek túl sokat alszik? Kisfiam 28 hónapos, erôs, masszív, a koránál kicsit fejlettebb gyerek. Rengeteget beszél, fáradhatatlan, egész nap tesz-vesz és jár a szája. 95 cm magas és 16 kg. Éjjel 11-12 órát alszik (kb este fél 9-tôl reggel fél 8-8-ig), és ebéd után is legalább 2 és fél, de sokszor akár 4 órát is. Most pl. 3 és fél órája alszik már, mélyen, tátott szájjal, még meg sem fordult. Válaszukat elôre köszönöm.
Semmi gond, mert amikor fenn van, akkor aktiv.
(Dr.Gimesi Anna)
2356. Himlô és sok alvás (2008.05.19.)
Jó Napot! A kisfiam 4 éves és most éppen hólyagos himlôs. Eléggé nyügösen viseli, de az zavar a legjobban, hogy nagyon sokat alszik. Ez is a betegség tünete, vagy valami egyébb is lappang benne?
Ezt a doktoruk döntse el, de maga a bárányhimlo is igen megterhelo a szervezet számára.
(Dr.Gimesi Anna)
2357. Székrekedés (2008.05.19.)
9 hetes kislányom kb. 2 hete székrekedéssel küzd. (4240 g-mal született, most 5740 g.) Fôleg anyatejet szopizik, de naponta 40-100 g Humana 1 HA tápszert is kap pótlásnak, fôleg este. Régebben naponta 2-3-szor is kakilt, de kb. 2 hete ez megváltozott. A gyermekorvosunk szerint 72 óra elteltével hômérôvel ingereljem, de félek, hogy ettôl valami baja lesz. ill. hozzászokik. A másik megoldás a gyümölcslé adása lenne, de ez nem korai még? Igaz nagy a súlya, de mégis csak 9 hetes. Vagy ebben az esetben mégis csak "megengedhetô"? Válaszát elôre is köszönöm. Gabi
Valóben az egyszeru gyümölcsleveket vagy zöldséglevekkel meg lehet próbálkozni, illetve a gyenge kamilla tea is szóba jön inkább, mint a hômérôzés.
(Dr.Gimesi Anna)
2358. Testmagasság, nemi érés (2008.05.19.)
Jo Napot Kivanok! En egy 13 eves lany vagyok. Mar fel eve menstrualok meg minden. Korulbelul be is allt. De nem errol van most szo. Azt szeretnem megtudni, hogy normalis-e, hogy 13 eves korban 145cm es 40-41 kg legyek?! Es azt szeretnem meg megtudni, hogy mikeppen kerjem meg anyukamat, hogy vegyen nekem melltartot, mert meg nincs nekem, pedig mar eleg nagy mellem van ahhoz, hogy lehessen nekem is. Minden osztalytarsnomnek van szinte. Elore koszonom a segitseget es varom a mielobbi valaszt!
A paramétereddel nincs gond. Nem irtál semmit anyukádról, de én úgy gondolom, ha nem haragos alkatú egyszeruen elé kellene állnod, és megkérni, vagy a testvéred, vagy a nagymamád segithet.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.05.26.
2359. Vérkép (2008.05.26.)
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következô lenne: A kilenc és fél éves lányomnak nem rég csináltak egy vérképet, ellenôrzés céljából, mert az elmúlt idôben alig eszik valamit. (4 éve volt neki utoljára.) Az orvosunk szerint semmi különösebb teendônk nincs. De a vérkép szerint a vas értéke 22,0 (A ref. érték: 5,2-13,0), az alkalikus foszfatáz:726 (64-640 között jó), és a Bazofil 1,6 (0,0-1,0). Tényleg nincs semmi különösebb teendônk, mint a D vitamin adása? Válaszukat elôre is köszönöm: egy három gyerekes anyuka

Úgy gondolom, hogy semmilyen különösebb teendoje valóban nincs, sot ebben a korban D vitamint sem kell adni.
(Dr.Tausz István)

2360. Kutacs és visszafejlôdés? (2008.05.26.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 1 éves, a kutacsa még 1*1-es most is. Az elmúlt idôszakban azt vettem észre, hogy amit eddig tudott azt sem csinálja már. Fôiskolára járok, ahol éppen végzôs vagyok, nagyon sokat foglalkoztam a szakdolgozatommal, így a kicsire kevés idô jutott. Azt vettem észre, hogy nem akar pápá-t inteni, tapsolni, amit 10 hónaposan már tudott. A hol van? kérdésre nem mindig keresi a tekintetével a dolgokat. Nem tudom, hogy ez annak köszönhetô, hogy a kutacsa még nagy és éretlen?! Esetleg annak, hogy nem volt idôm Rá?! Esetleg van valami értelmi baja? Segítségét köszönöm! Tisztelettel egy aggódó anya.

A kutacs mérete életkorának megfelelo, ezek a tünetek önmagukban nem jelentenek visszafejlodést, ha többet tud majd foglalkozni a babával, akkor minden rendbe jön, ne izguljon.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |