válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2361-2380.)
2361. Mozgásfejlôdés, hasrafordulás (2008.05.26.)
Tisztelt Gyerekorvos! A kisbabám a héten lesz 7 hónapos, és kicsit aggaszt a mozgásfejlôdése. 4-5 hónapos kora elôtt nem nagyon fektettük hasra, csak alváshoz, mert gyakran nem aludt el máshogy. Kb. 4 hónapos korától viszont kizárólag hason aludt el. 4 és fél hónapos korában oldalra fordult. Kb 2 hónapja észrevettük, hogy sokkal jobban van el hason, úgy szeret játszani, és mostanára már kizárólag hason van el, ha hátra fektetem, akkor 1 percen belül sír. Én azért szoktam próbálkozni, meg hagyom is egy kicsit háton sírni, mert aggaszt, hogy nem akar hátról hasra fordulni. Hasról hátra sem nagyon, csak valami teljesen speciális technikával, úgy hogy kinyomja a popsiát, és így az átforduláskor legtöbbször koppan egy nagyot, amitôl nagyon megijed. Ha hasra tettem, kb. 1 hónapja elkezdett hátrafelé kúszni, és most úgy egy hete elkezdett elôrefelé mászni, teljesen szépen elôírásszerûen. Ha viszont leteszem hátra, úgy viselkedik, mint egy hátára fordított bogár, csak sírni tud. Aggódjak azért, hogy nem forog, vagy úgyis elkezd majd egyszer? Aki látja mászni, nem hiszi el nekem, hogy nem tud forogni, hisz az elvileg egy sokkal korábbi szint. Köszönöm válaszát: Egy aggódó anyuka

Ha ilyen szépen mászik, akkor ne izguljon, hogy most nem forog.
(Dr.Tausz István)

2362. Hirtelen magas láz (2008.05.26.)
Kedves Szakértô! Kisfiam most töltötte be a 15. hónapját, és hirtelen, semmilyen elôjelek nélkül belázasodott. 39,3 volt a legnagyobbnak mért láza ma reggel. Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges, hogy a szemfoga miatt lázasodott be? Az orra nem folyik, néha egyet köhög, de nem mondhatnám másnak, mint amilyet szokott köhögni, a kedve nem sokat változott a mindennapitól, játszik, kacag, mondikál. Viszont ami furcsa, hogy nem folyik a nyála. Eddig van 12 foga, de jóformán egyiket sem vettük észre amikor kijöttek. Elôre is köszönöm a válaszaikat. Egy erdélyi anyuka.

A fogzás ilyen magas lázat nem okoz, valószínu, hogy valamilyen fentozést kapott el a baba, mutassák meg orvosuknak.
(Dr.Tausz István)

2363. Állandóan sír (2008.05.26.)
Tisztelt Doktor Ur! Kislanyunk most 2 honapos es korabban is mar siros volt, de az utobbi egy honapban sokat romlott a helyzet. Gyakorlatilag reggeltol estig sir eves elott, utan, etetesek (anyatej) kozben. Szopas utan olykor lenyugszik 10-15 percre, de aztan megint sirasba kezd. Ez bizony nem egyszeru siras, hanem keserves orditas. Orvosnal is voltunk vele, de a haziorvos vizsgalat utan azt mondta minden rendben, o egy siros baba es legyunk turelemmel, max 4 honapos koraig tart. Viszont mi teljesen ketsegbe vagyunk esve, nincs semmi nyugtunk, mert ha letesszuk orditani kezd. Egyedul a babakocsiban valo setalas vagy ringatas segit, de ha abbahagyjuk, 5 perc sem telik bele es felebred, sir. Turelmes emberek voltunk, de ez messze tultesz a 3 het-3 ora/nap sirason. Allitolag nem a reflux baja van, mert erre kis eselyt mondtak az orvosok. Mit tegyunk???? Csodara lenne szukseg, azt hiszem. Koszonettel a valaszert, Orsolya

Lehetséges, hogy haasfájós a baba, próbáljanak meg valamilyen baba görcsoldót venni a gyógyszertárban. 4 hónapos korára ki fogja nôni a sírósságot.
(Dr.Tausz István)

2364. Védôoltás (2008.05.26.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 15 hónapos. 4,5hónaposan ill. 7hónaposan kapta meg a prevenar oltást. A doktornônk azt mondta, hogy ennyi elég. Most új doktornô érkezett, Ô még egy oltást javasolt. Valóban kell kapnia még, vagy ez a kettô is védettséget ad? Válaszát elôre is köszsönöm, Sz.Katalin

Ha 6 hónapos kora elott kezdik el a Prevenár védooltási sorozatot, akkor 3 oltást kell adni minimálisan egy hónapos idoközökkel és 1 éves kor után egy ismétlo oltást is kell adni, tehát összesen 4 oltást kell kapnia a babának.
(Dr.Tausz István)

2365. Izzadás (4 éves) (2008.05.26.)
Jo napot doktor ur. Egy 4 eves es 5 honapos kisfiu edesanyja vagyok es nagyon aggaszt, mert a fiam nagyon izzad, 1 eves kora elott is izzadt, akkor azt mondta volt a kororvos, hogy éves kora utan kimarad, de nem maradt ki, most jott a nagy meleg, es megint nagyon izzad, foleg a feje hatul a tarkoja. Koszonom valaszat, minden jot kivanok.

Ne izguljon ez nem jelent betegséget, vannak kicsit izzadósabb emberek, a vegetatív idegrendszere így muködik.
(Dr.Tausz István)

2366. Herefájdalom (2008.05.26.)
Tisztelt Doktor úr! Fiam 10-éves és néha panaszkodik, hogy fáj a heréje és érzékeny, ha megfogja. Azt szeretném kérdezni, hogy mitôl fájhat, és hova vihetném kivizsgálásra. Válaszát elôre is köszönöm

Feltétlenül vigye el gyermeksebészeti szakrendelésre.
(Dr.Tausz István)

2367. Haspuffadás, hasmenés (2008.05.26.)
Jónapot köszönöm a választ, addig eljutottunk hogy széklet vizsgálat eredménye negatív, mint baktériumra mint féregre, muszáj volt elmennünk a budai korházba ügyeletre mert 2 napon keresztül hasmenése volt a lányomnak, szinte minden kijött belôle. Most várom a vérvétel eredményét, de nekem az orvos azt mondta a tünetek alapján, hogy nem gastro problémája van.
We, vérkép, crp májenzimekre kérték a vérvételt, meg vizelet, addig szedje a normaflort és tartson tejmentes diétát és még felirtak tinidazol tablettát.
Az egyik doktornéni azt mondta, hogy bizonyos ételeket nem bontja le a szervezete ez mitôl van? mert eddig semmi baja nem volt. válaszát elo"re is köszönöm, H.Márta

Szívesen megnézem a gyermeket, de én egy házi gyermekorvosi rendeloben dolgozom, muszeres vizsgálatokat nem tudok végezni, ezért javaslom várják meg a gastroeneterológiai kivizsgálást.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.05.26.
2368. Hiperaktív gyerek (2008.05.26.)
Tisztelt Doktornô. Juniusban lesz 4 éves a kisfiam. Nem tudom, hogy a korának a sajátossága vagy hiperaktiv, de egyszerüen nem bírok vele. Szörnyen szófogadatlan, pimasz, káromkodik, de mellette egy bájos kisfiú. Nagyon suta, soha nem figyel hogy hova lép és e miatt sokat esik. Egy nap egy pohár teát mindig kiborit. Meg kell még azt is említenem, hogy 9 hónapja született meg a kistestvére. Nagyon nehéz így, mert egyedül vagyok a két gyerekkel, és van hogy elfogy a türelem. Kérem adjon valami tanácsot. Köszönöm.
Délelottönként nem tudja közösségbe vinni? Ezt a korosztályt le kell kötni, különben állandóan fel akarja hivni magára a figyelmet. Biztosan a testvér születése is megzavarta, de azt kell, hogy mondjam, természetes folyamat, még akkor is ha nehéz elviselni.
(Dr.Gimesi Anna)
2369. Védôoltás - kullancs (2008.05.26.)
Kedves Doktornô! Kullancsencephalitis oltással kapcsolatban lenne kérdésem. Kislányom 15 hónapos és szeretném megkérdezni, hogy mikor javasolja az Encepur Junior oltást, mert az oltási tájékoztató szerint 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében mérlegelni kell a mellékhatások kockázata miatt az oltás beadását? Pest megyében lakunk, fás, bokros kertünk van és a közelben erdô is található és sajnos a kutyáinkban találtunk már az idén is kullancsot. Még egy kérdésem lenne azzal kapcsolatban, hogy most esedékes a 15 hónapos kötelezô védôoltás és ugyan az oltási tájékoztató szerint beadható egyszerre a két oltás, de Ön javasolja-e? Válaszát elôre is nagyon köszönöm.
Egyszerre nem javaslom semmiképpen, és én jövore adatnám be a kullancs oltást.
(Dr.Gimesi Anna)
2370. Füllyukasztás (2292. kérdés) (2008.05.26.)
Tisztelt Doktorno! Koszonom nehany hettel ezelott fullyukasztasos kerdesemre adott valaszat (9 hettel a lyukasztas utan vettuk ki a fulbevalot, akkor 4 honapos volt a gyermekem, es az volt a kerdesem, hogy osszeforr-e a lyuk). Azota bo 1 honap eltelt, a lyuk viszont sajnos egyaltalan nem valtozott. Lehet, hogy mar "keszen" van (ugy hallottam, 6 hetig forr ossze biztosan a lyuk a loves utan), es nem forr tobbe ossze? Vagy sokkal hosszabb ido szukseges hozza? Valaszat elore is koszonom.
Általában bo egy hónap elég, vagy talán túlságos átlotték, és mindig is marad egy kicsi.
(Dr.Gimesi Anna)
2371. Atópiás dermatitis (2008.05.26.)
Kedves DR.NÔ! Köszönöm válaszát, a 21 hó.-s Atópiás dermatitisben szenvedô kisfiúval kapcsolatban. Ön azt javasolta, hogy célszerû teljes mértékû kiterjedt diétát alkalmazni.-a hypoallergén tápszerre is értendô ez?-ugyanis a gyermek 3 hete allergiás, csak HA:tápszert kapott, tehát a HA.tápszertôl.-és 2 napja nem adom a HA.tápszert és a piros kiütések eltûntek, nem kentem szteroidot sem. Vagy egy kis idô mulva újra kezdjem visszaadni a HA tápszert? (a gasztroenterológiára 3 hónap múlva sikerült idôpontot kapnunk-ahol is majd kimutatják az allergént)- ugye addig mindenképpen iktassuk ki a tejfehérjét? Már a HA.tápszertôl is allegiás, ezért most nem adom neki. Kaphatna-e addig is fehérjepótlásra szójatejet, kecsketejet? Válaszát elôre is hálásan köszönöm! B.Szilvia
A H.A. tápszer nem fehérjementes, csak hydrolizált. Egyéb tejfélét sem érdemes addig adni. Viszont mielott mennek a gasztroenterológiára, meg kellene beszélni a szakrendeléssel, hogy mit adjon, mert igy nehéz lesz kimutatni.
(Dr.Gimesi Anna)
2372. Székletgondok (2008.05.26.)
Tisztelt Doktornô! Nem tudom mit tegyek és az Ön véleményét kérném. A kisfiam lassan négy éves és székelési problémái voltak. Volt hogy egy héten csak egyszer ült wc-re, ez a probléma azonban magától megoldódott. Helyébe viszont lépett az a helyzet, hogy most már minden napos a székelése, de nem szól, hanem a nadrágjában végzi el a dolgát. Egyszerûen nem tudom mit tegyek, próbáltam megbeszéléssel, próbáltam szigorral de egyszerûen nem hatásos semmi. Még mindig nem szól, csak mikor már bennt van a széklete a nadrágban, akkor viszont egybôl, mert undorodik tôle és zavarja és követeli, hogy mossam ki a fenekét. Kedves Doktornô, legyen szíves adjon tanácsot mit tehetnék, mert egyszerûen már nincs több ötletem... Köszönettel R.Adrienn
Sajnos csak azt tudja tenni, hogy amikor széklete szokott lenni, elotte bilire ülteti.
(Dr.Gimesi Anna)
2373. Ekcéma (2008.05.26.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 7.5 hónapos, 5.5 hónapos korában jelentkezett rajta az ekcéma (az édesapja ekcémás). A háziorvosa Elidel 1% krémet írt fel neki, aminek a betegtájékoztatójában az áll, hogy 2 éves kortól használható. Okozhat e valamilyen gondot az, hogy én a gyerekemet 6 hós korától rendszeresen kenem napi 1 alkalommal Elidellel. Ha nem kenem be másnapra belobban az ekcéma. Egyébként a két térdhajlatában van, mindkét lábfején, az egyik combján és vállán. (A hajas fejbôrén is voltak hámló piros foltok, de a Babé sampon használata óta elmúltak) 5.5 hós koráig csak anyatejet kapott, mai napig szopik, napi 2 pépes étkezése van. A következô kérdésem a tejtermékekkel kapcsolatos. Gyerekemnek az elsô 2.5 hónapban nagyon fájt a hasa, majd vérpöttyök voltak a székletében, ekkor minden tejtermék fogyasztásával leálltam és a hasfájás azonnal elmúlt és a széklete is rendezôdött. Én azóta nem fogyasztok semmilyen tejterméket, a gyerek egyszer kóstolta a HA tejpépet 3 kiskanállal, allergiás rekciót nem mutatott. Fogyaszthatja e így a HA pépet, mert nem merek neki adni, az ekcéma miatt. Milyen szakrendelésre vigyem el a gyereket? Mert az Elidelt nem szeretném folyamatosan használni. Ön szerint jár-e nekünk az ekcémás gyermek után emelt összegû családi pótlék? Válaszait elôre is köszönöm! Tisztelettel: K.Viktória
Ekcéma miatt nem jár a felemelt családi pótlék. Gasztroenterológiára célszeru eljutniuk. Inkább szteroid mentes krémet használjanak, ebben borgyógyász segithet.
(Dr.Gimesi Anna)
2374. Felsôlégúti megbetegedés, antibiotikum (2008.05.26.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3 éves, fél éve került óvodai közösségbe, elsô 4 hónapban nem volt beteg. Most az elmúlt 2 hónapban harmadszor betegedik le, háziorvos diagnózisa alapján felsôlégúti megbetegedéssel. Mind a három alkalommal antibiotikum kezelést kapott (Curam, Cedax Baby, Zinnat). A napokban megint elkezdett köhögni, de láza nem volt, köptetôt adtam neki. A háziorvos ajánlotta, hogy egy immun erôsítô kúrát jó lenne megcsinálni. Szeretném az Ön véleményét kikérni, hogy mi lenne a legjobb a gyermekemnek. Elôre is köszönöm fáradozását, üdvözlettel: Anita
Egy vérvétel célszeru lenne.
(Dr.Gimesi Anna)
2375. Láz, bélgyulladás gyanúja (2008.05.26.)
Tisztelt Doktornô! Egy 10 hónapos kislány édesanyja vagyok. A gyermekemnek 2 napja fel-fel lobbanó láza van (nem permanenesen napjában 2-szer kell lázcsillapítózni). Tegnap este a II.számú gyermekklinikán készült laborvizsgálat, vérvétel és vizelet,mindkettô negatív lett. Így maradt gyanúként a fogzás... mert az is van közben. Ma kétszer is hígabb volt a széklete a kelleténél, és más szagú is mint szokott lenni. A kislányom tekergett elalvásnál, amibôl arra következtetek, hogy fáj a hasa. A tejes dolgokat elutasítja, és általában az étvágya is rossz jelenleg (egyébként nagyon jó evô). Kérdésem, hogy fennállhat-e egy kis bélgyulladás, ez esetleg összefüggésben lehet-e a fogzással, és milyen teát, ételt fogyasszon? Nagyon köszönöm! Sz.Tímea
Valószinu virusos fertozés, tejtermék- mentesen kellene étkeznie pár napig, sok folyadékot adni neki.
(Dr.Gimesi Anna)
2376. Erôs izzadás (13 éves) (2008.05.26.)
Kedves Dr. Gimesi Anna! Én egy 13 éves lány vagyok. Az a gond, hogy mindig túlságosan megizzadok, de márt éjjel is, és nem tudjuk a szüleimmel, hogy mit lehetne tenni. Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehetne az izzadás ellen tennem. Dorcsi
Az okát kellene megkeresni, egy részletes belgyógyászati kivizsgálás jó lenne.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.06.02.
2377. Skarlát (2008.06.02.)
Tisztelt Doktor Úr! 28 hetes kismama, és egy 5 éves kissrác anyukája vagyok, a kérdésem a skarlátra vonatkozik. A szomszéd kislány, akivel a fiam oviban és ovi után is együtt játszik, a héten skarlátos lett. A fiam még nem esett át ezen a betegségen, jómagam viszont nem tudom, hogy voltam-e skarlátos. Elképzelhetô, hogy a kisfiam elkapta, bár még tart a lappangási idô, így ez biztosra nem mondható. Az Ô állapotától függetlenül, mert azt nyílván a gyermekorvos megfelelôen kezeli majd, mi a teendô számomra, hogy a terhességem gond nélkül folytatódjon és a pocaklakónak ne legyen baja? Köszönettel és üdvözlettel T.né D.Judit
Kedves Anyuka! Ön csak direkt kontaktus útján fertozodhet, tehát akkor, ha a gyermeke is skarlátos lesz. A skarlát azonban a terhesség elso három hónapjában jelent veszélyt a babára, az utolsó idoben ugyanúgy kell Ön Penicillinnel kezelni, mintha nem lenne skarlátos. Reméljük persze, hogy nem kapja el a betegséget.
(Dr.Tausz István)
2378. Testsúly (2008.06.02.)
Kedves doktor Úr! A lányom 10 honapos 7kiló és 40deka, 75cm. A védônô szerint vékonyka, mert az a sulygörbéje nem nö arányosan a hosszával. Pedig hizott 40dekát. Még nem ment a görbe alá, de a biztonság érdekében elküldtek minket a gasztrora.
Valóban ezen súlyadatok alapján a hosszához képest kicsi a súlya a babának, persze a súlya függ a születési súlyától és az eddigi fejlodési ütemétol.
(Dr.Tausz István)
2379. Lymphocyta, vashiány (2008.06.02.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányunk tíz hónapos lesz. Egy hónappal ezelôtt vashiány anaemia laborvizsgálatra kaptunk beutalót. A gyermek eredményei teljesen rendben vannak, a vaskötô kapacitása 50,6 umol/l, vas értéke 10,6 umol/l, csak a Lymphocyta értéke magas 71% (a ref. érték 45-65). Mi lehet ennek az oka? A háziorvosunk egy hónap elteltével újra laborra küldené a gyerkôcöt, szintén vashiány anaemiával. Nagyon aggódunk, már a liszt- érzékenységtôl kezdve mindenre gondolunk. Vírusfertôzésnek semmilyen nyomát nem láttuk. Február végén kapott Menjugate vakcinát - lehet valamilyen összefüggés? Nagyon köszönöm a válaszát!
A vas értéke laboratóriumonként változik, de ez a vas értéke feltehetoen normális. A lymphocita szám élekor függo. Fiatalabb csecsemok lymphocytaszáma normálisan is magasabb, ez az értéke a 10 hónapos babának normális, ne izguljon. A lymphocyta miatt önmagában nem szükséges újabb vérképet csinálni.
(Dr.Tausz István)
2380. Nem eszi a gyümölcsöt és székletgondok (2008.06.02.)
Szép napot! 20 hónapos a kisfiam, és egy ideje megfigyeltem, hogy igen bûzös és ragadós, meglehetôsen laza széklete van. 1 hónapra laktózmentes tejre váltottunk. Nagyon szereti a joghurtokat, és az azokhoz hasonló finomságokat. Ezeket is minimálisra csökkentettem. Lactive acute szuszpenzió kúrát tartottam nála. Most itt tartunk, nem sok változást látok és érzek. Javasol például székletvizsgálatot? Nem akarok fontoskodni, de jó lenne valami alternatíva a lehetséges javulás érdekében. A másik nagy gond, hogy nem eszi meg a gyümölcsöket. Mindem formában próbáltuk már becsempészni, de nem ment. Rostport adhatok neki teában feloldva? S ha már itt tartunk: ajánlja a teát, vagy milyen folyadékot kapjon? hálás köszönettel elôre is: egy aggódó anya
Elhúzódó széklet panaszok esetén széklet vizsgálatot javaslok. Folyadéknak ne igyon teát, mert elveszi az étvágyát és az édes tea a fogainak sem tesz jót. Vizet, vagy nátrium szegény ásványvizet kapjon.
(Dr.Tausz István)
 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |