válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2421-2440.)
2421. Vizeletgond (2008.06.16.)
Kisfiam 1 éves és az utóbbi 2 napban, azt tapasztalom, hogy bûzös a vizelete. Valamilyen étel okozhatja, vagy ez más probléma?

A gyermek növekedésével a vizelete egyre inkább hasonlit a felnôttekéhez. Az utóbbi napokban meleg volt, ilyenkor a vizelet koncentráltabb és igy büdösebb is.
(Dr.Tausz István)

2422. Makacs szalmonella (2008.06.16.)
Tisztelt doktorúr. Kislányom 4 éves, 6. hete nem mehet ovodába szalmonella fertôzés miatt. Kb. 2 hétig nagyon magas láza, erôs véres hasmenése, és hasi görcsei voltak. Most már 4 hete teljesen tünetmentes, de a székletben még mindig kimutatható a baktérium. Mivel én dolgozom, komoly gondot jelent a gyermek elhelyezése. Már mindenféle módszerrel próbálkoztunk a gyógyulásra. Kapott 2 féle antibiotikumot, normaflore-t, kamilla teát, ezüst kolloidot (vírus és baktériumölô), mikrorostos biogélt, valamint az orvosom mondta, hogy sok savanyú ételt és italt kapjon. De hiába a sok erôfeszítés, még mindig ott van a szervezetében a baktérium. Mit tehetek még, hogy gyermekem mielôbb ovodába mehessen?

A 181/1998 (VI.3.) NM rendelet értelmében a tünetmentes Salmonella üritôk csak 3 éves korig tilthatóak ki a közösségbôl, tehát, ha a gyermeke panaszmentes, akkor mehet óvodába mégha üriti is a Salmonellát.
(Dr.Tausz István)

2423. Kései fogzás (2008.06.16.)
Tisztelt Dr ! A kislányom 2007.május 29-én született, 3160 gr, 50 cm csármetszéssel. A fogzással kapcsolatban lenne kérdésem. Egy éves és még egy foga sincs ! és semmi fogzásra mutató jel nincs! A házi gyerekrovos ill a védônô is tud a "problémánkról," egymástól függetlenül is nyugtatgatnak, hogy nincs semmi gond, késöbb kezd el romlani a foga. Emike 10,5 hónapos koráig szopott, majd egyik napról a másikra abba hagyta. Szépen fejlôdik, most 8800 gr és 72 cm "magas". Néhány lépést már önállóan megy, néhény szót mond már, igazi életvidám kislány. A Vigantol olajat áprilisig kapta. Egy kismamáknak szóló ujságban olvastam, hogy a kései vagy elmaradt fogzás bizonyos endokrin betegségek tünete lehet és a házi gyerekorvos tud segíteni a témában. Mi a fent említett segítséget kaptuk. Önök szerint hová-kihez fordulhatnék a problémánkkal?? Válaszukat elôre is köszönöm! Tiszteltettel: Gy.Katalin

Én sem tartok szükségesnek egyenlôre semmilyen kivizsgálást. Ne izguljon, a megkésett fogfejlôdés sokszor elôfordul, nem jelent betegséget.
(Dr.Tausz István)

2424. Epilepszia vizsgálat (2008.06.16.)
A kisfiam Máté 3éves, epylepsziás. Tavaly novemberben vettük észre, hogy a legkisebb zajra is megijed, ilyenkor szemei fentakadtak és mindkét keze beremegett, ez 2-3mpig tartott. Pécsen vizsgálták, de csak 1 vizsgálatot végeztek el rajta. A fejére tettek kis tapancsokat és közben ijesztgették. Egy vizsgálatbol ki lehet deriteni, hogy epylepsziás? A konvulekszet szedi napi 3 szor 3mlt, most tünetmentes.

Feltehetôen EEG-t csináltak róla. Az epilepsia diagnózisához elég a klinikai tünetek ismerete és az EEG vizsgálat.
(Dr.Tausz István)

Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.06.18.
2425. Hasfájás és székletgondok (2008.06.18.)
Kedves Doktornô! Kislányom 7 hónapos, közel 8000 g a súlya, értelmes, okos, igen jól mozgó baba. Viszont nagyon rosszul alszik, és ha csak nem éhes, szinte mindig ugyanaz a baj oka: a pocakja. Mindenki bíztatott, hogy 3 hónaposan majd elmúlik az amúgy rendkívül heves hasfájása, de nem így lett. Éjjelente néhány óra nyugodt alvás után elkezdi dobálni magát az ágyban, tekereg, vonaglik, és felnyomja magát, hallhatóan szelek távoznak. Nappal ugyanez a helyzet. A tényekhez hozzátartozik, hogy már több hónapja vízszerû hasmenése van, és már szinte mindne irányban vizsgálták, fertôzése nincs, és a híg széklet ellenére, folyton erôlködik, kínlódik, most már gyakran a szopizást is félbehagyja, mert akkor is rájön. Voltunk már reflux vizsgálaton is, ott is folyton erôlködött, és olyankor jött is vissza egy kicsi tej, de erre azt mondták, hogy feltehetôleg az erôlködés okozza. Egyébként egyáltalán nem bukik. Volt pár hét, amíg semmi gond nem volt, a széklete is rendben volt, akkor nem volt semmilyen tünete, amit leírtam. Aztán újra kezdôdött, a védôoltás után (az elsô is akkor kezdôdött...) Ekkor már gombavizsgálatot is kértek, és candidát találtak nála. A kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e a tüneteket ez a gomba, és van-e esetleg összefüggés az oltással? Valamint igaz-e, hogy a gombaellenes szereknek komoly mellékhatásai vannak? Ezért a háziorvosunk elôször probiotikumos kúrát javasolt, és így kaptuk a Pro Gastro Kid nevû készítményt... A dobozra rá van írva, hogy 3 éves kortól - azért adhatom neki? Most már lassan másfél hónapja tart ez az állapot, éjjelente alig alszom valamit, és már rettentôen kimerültek vagyunk, de ami a legrosszabb, a baba is... A baba egyébként csak szopik, minden új ételtôl, amivel eddig próbálkoztunk, szörnyû szorulása lett, még a popsija is bevérzett az erôlködéstôl... Válaszát elôre is köszönöm!

Lactos intolerancia irányában érdemes vizsgálodni, szinte biztos, hogy az a gond, és Önnek kell akkor diétáznia.
(Dr. Gimesi Anna)

2426. Gyomorfájás, nyelési gond (2008.06.18.)
Tisztelt Doktornô! 7 éves kisfiamnál 5 napja problémás az étkezés, ugyanis, amint lenyel egy falatot nagy fájdalmat érez a "gyomorszáj"-környékén (szegycsont alatt), valamint a toroktól elkezdôdve a nyelôcsô is érzékeny neki. Nem nyelt le semmi olyat, ami megakadhatott volna. A háziorvos Cefzil-t írt, mondván, hogy hátha gyulladásban van a gyomor, s ez majd hat rá. Amennyiben nem javul a héten, akkor gasztroentr-ra kell vinni ôt. Kicsit kételkedem az antibiotikum hatásában, mivel semmi vizsgálat nem indokolja úgy érzem a szedését. Mit tegyek?

Gasztroenterologust kellene minél elobb megkeresni.
(Dr. Gimesi Anna)

2427. Tejallergia – vizsgálat elôtt (2008.06.18.)
Kedves Doktornô! Kislányom, 13 hónapos és tejallergiája van. Enyhe hasmenése van tejes dolgok után. 1 hónap mulva megyünk kivizsgálásra. Hogyan vizsgálják az ilyen kicsi babákat? A tejet kiiktattam, de valamilyen tejterméket adhatok neki? Köszönöm megtisztelô válaszát, L.Beáta.

Minden centrum kicsit másképpen terhel, meg kell kérdezni a doktort aki értékeli a vizsgálatot.
(Dr. Gimesi Anna)

2428. Cukros ételek (2008.06.18.)
Kedves doktornô! Kislányom kettô éves múlt. Elsô éves korában kapott legelôször édes süteményt (Túrótortát) Utána legalább két hétig nem volt hajlandó olyan dolgot enni, amiben nem volt cukor. Aztán nagy nehezen leszokott errôl, de most újra elôjött. Gondolom már kitalálta, a születésnapi gyümölcsös piskótától... Mit lehet ilyenkor tenni?

Gondolom Ön is sejti, hogy nem célszeru túl édesitett termékeket adni...
(Dr. Gimesi Anna)

2429. Székrekedés (2008.06.18.)
Kedves Doktornô! 2 és fél éves kislányom székrekedési gondjai miatt írok. Régebben is 2-3 naponta volt csak széklete, de az utóbbi hónapokban már olyan kemény, hogy a háziorvos javaslatára pár hete Levolac szirupot adok neki. Az elsô héten ez használt is, de most ott tartunk, hogy e mellett is már 4. napja nincs széklete. A gyümölcsöket nem nagyon szereti, de azért az uzsonnája többnyire az, körte vagy üveges szilva bébiétel, ezeket eszi csak meg. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel a problémával milyen szakrendelésre kell elvinni a kislányt, mert nem szeretném neki hónapokon keresztül adni a szirupot. Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: K. Zsuzsanna

A körte biztosan nem jó választás. Szilva, narancs,baracklevek a nyerobbek és rendszeresen reggel adni. Az étkezésében sok folyadék és rostos lenne a célszeru, de ha nem megy, akkor a gasztroenterológus segithet.
(Dr. Gimesi Anna)

2430. Sohasem éhes (2008.06.18.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 13 hós elmúlt. Az evéssel mindig voltak gondjaink, de szerintem nem normális az, ami nálunk folyik. Elôljáróban annyit, hogy még ma is szopik 2x, a vérképe nomális, gasztroenterológián még nem jártunk. 77 cm és 8720g, vidám, kiegyensúlyozott törpe. A gondom csak az, hogy sohasem éhes. Egyszerûen nem ismeri ezt az érzést, és minden evéskor úgy kell beleimádkozni pár falatot. Ha megeszik 50-70g ennivalót, akkor már nagyot "zabáltunk". Attól félek, hogy a normális fejlôdéséhez szükséges anyagok sem jutnak be a szervezetébe. Vitaminnal próbálkozom, hátha az meghozza az étvágyát, de 2 hete eszi, és semmi változás. Tévedésbôl 2 alkalommal kapott 4 éves kortól adható vitamint, és nem ismertem rá: enni kért 3x is, és vacsira kb. 220g ennivalót evett meg. Innen tudom, milyen az amikor egy gyerek éhes. Nem tudom, hogy mit tehetnék az ügy érdekében, vagy milyen kivizsgálást javasol. 2 étkezés között nem nassol, és csak vizet iszik (az üdítô rontja az étvágyát, ha jól tudom). Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: egy aggódó anyuka

Talán a Béres csepp segíthet, mivel kicsit savasit, de C vitaminnal.
(Dr. Gimesi Anna)

2431. Antibiotikum és utóhatása (2008.06.18.)
Kedves Doktornô! Azt szeretném megtudni, hogy az antibiotikumoknak mennyi ideig tart a hatása, utóhatása, miután befejeztük a szedését? Különbözik az idôtartam gyermek, illetve felnôtt esetében? Függ magától a gyógyszertôl is? Mennyi idô elteltével lehet ismét antibiotikumot használni? Válaszait elôre is köszönöm.

Körülbelül 5 napig és havi gyakoriság, ami még talán elviselheto. Természetesen alkati illetve gyógyszertipustól is függ.
(Dr. Gimesi Anna)

2432. Gyakori betegségek - immunerôsítés (2008.06.18.)
Tisztelt Doktornô! A leányom 21 hónapos. Mindenhol azt olvastam illetve hallottam, hogy az anyatejjel táplált babák immunrendszere nagyon erôs. Én szoptattam is ameddig csak lehetett, illetve még mindig kap napi 3 deciliter anyatejet. Emellett minden növényi és állati eredetû táplálékot megeszik, amit lehet neki ebben a korban. Ennek ellenére az ôsz óta egyik betegséget a másik után kapja el. Hiába adtam neki Vitacolan-t és c vitamint. Napi 5-6 órát vagyunk a friss levegôn, hátha az is erôsíti. Mit tehetnék, hogy kevesebbet legyen beteg?

Valóban az anyatej véd, de nagyon sok kivétel van. Allergia illetve az immunrendszer feltérképezése jó lenne.
(Dr. Gimesi Anna)

2433. Táplálás, súlygyarapodás (2008.06.18.)
Tisztelt Doktornô, Kisfiam 2 hónapos, 3100g-mal született, jelenleg 4200. Tejem alig indult meg, le is fogyott 2800g-ra, mikor sikerült mástól anyatejet szereznünk. Tápszert nem adtam neki, kizárólag az anyatejet, amit mástól kapok (ellenôrzött, sterilizát). Jelenleg 600-700 ml-t eszik meg a kisfiam, napi 6szor-7szer eszik attól függôen, hogy éjszaka mikor ébred (van, hogy 7 órát alszik éjszaka). Ha a kg-onkénti 150 ml-rel számolok ez az adag elég is, azonban azt vettem észre, hogy az alkalmankénti 100 ml-nél többet már 10 napja nem kíván. A gyarapodása miatt viszont némileg emelnem kellene az adagot. Mit tegyek? nem akarom tömni, viszont a meghagyott és már felmelegített anyatejet sem akarom kiönteni, szeretném a tápszert egyelôre mellôzni és tovább csinálni így, amíg lehetôség van rá. Az elmúlt 1 hónapban megvolt a heti 20 dkg hízás, sôt múltkor 30 dkg. De sajnos a kezdeti súlyvesztés miatt különösen, lehet, hogy túlzóan is a gyarapodását figyelem. Van, hogy napközben sem ébred fel 4 órás alvás után, ilyenkor ébresztem, hogy egyen és meglegyen a napi bevitel. Mit tanácsol, mit tegyek? Ne emeljem az adagot, ha igen, mennyivel és hogyan? Ébresszem vagy sem, nappal? Köszönettel, zsuzsa

Ha naponta 6-7-szer eszik 60-80 ml-t, az szép lassu gyarapodással járhat.
(Dr. Gimesi Anna)

2434. Nappali és éjszakai alvások (2008.06.18.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiam 8 hetes, és nappal többnyire 3-4 órát is alszik. De éjszaka viszont alig alszik 1-2 órát. Nem lehetne megfordítani valahogy ezt a rendszert? Ez így eléggé kellemetlen! Nagyon szépen köszönöm!

Meg kell próbálni enyhe fényt bekapcsolni a szobában éjszakára.
(Dr. Gimesi Anna)

Dr.Tausz István válaszai, 2008.06.23.
2435. Laktóz érzékeny, szájszag (2008.06.23.)
Tisztelt Doktor Úr! Három éves kisfiam igazoltan laktóz érzékeny. Így laktóz mentes diétát tartunk, illetve ha valami olyat eszik, akkor Lactase tablettát kap. Mostanában azt vettük észre, hogy reggel amikor felkel borzalamasan rossz a száj szaga. Este fogat mos, utána már nem eszik semmit és mégis. Elképzelhetô, hogy valami más betegség okozza? Nem lehetséges, hogy reflux -os? Csecsemô korában is anti-refluxos tápszerrel kellett etetnem, mert különben fele mindig visszajött. Várom megtisztelô válaszát H.Krisztina

Elképzelheto, hogy refluxa van, de valószínubb, hogy van egy rossz foga, ezért érdemes lenne fogorvosnak megmutatni.
(Dr.Tausz István)

2436. Hereprobléma (2008.06.23.)
A két éves kisfiamnak szemmel jól látható nagyságbeli különbség van a heréi között. Mitôl lehet ez? A jobb here szinte kétszerese a balnak. Egyébként teljesen szobatiszta és nincs letapadás sem, viszont engem nagyon zavar. Mit kell tennem?

Feltétlenül mutassa meg gyermek- orvosának, elképzelheto, hogy vízsérve van a babának.
(Dr.Tausz István)

2437. Nem ül fel egyedül (2008.06.23.)
Tisztelt DoKtor Úr! Kisfiam 9 hónapos elmúlt és még nem ül fel egyedül és nem mászik. Feláll, megy, ha fogjuk a kezét és meg is ül egyedül, bár inkább már a járás érdekli. Kisebb korában nagyon sokat volt kézben, keveset egyedül és hason. Talán ezért nem kezdett még mászni? Hogyan tanítsam meg felülni? Keressek fel egy gyógytornászt, vagy még nem vagyunk annyira elkésve? Segítségét elôre is köszönöm.

Ne izguljon, a gyermekek általában elobb tudnak felállni és utána tanulják meg a felülést. Nem tartom szükségesnek a további vizsgálatokat.
(Dr.Tausz István)

2438. Hasfájás, kólika? (2008.06.23.)
Kedves Doktor Úr! 5 hetes, kizárólag szoptatott kisbabám kb 2 hete küzd hasfájással. A széklete gyakran híg, vizes, néha zöldes, de a súlya szépen gyarapszik. Próbáltuk már az Espumisant és az Infacolt is, jelenleg a Gripe Waterrel és a homeopátiás szerek közül a Chamomillaval próbálkozunk. Ami a nappalokat illeti, a tünetek enyhültek valamennyire, de estefelé és éjjel még mindig erôs rohamai vannak. Ilyenkor a lábával kapálódzik és vígasztalhatatlanul sír. Masszázzsal és a hasára tett meleg ruhával próbáljuk enyhíteni a fájdalmát, de még így is rettenetesen szenved. Néhány napja észrevettem, hogy idônként habos nyál folyik a szájából. Ez mitôl lehet? Érdemes lenne-e kivizsgálás céljából szakorvoshoz fordulnunk? Válaszát elôre is köszönöm. Jelige: kólika

Az elso három hónap sok babánál ilyen hasfájással telik el, sokszor ezek a szerek nem segítenek. Valószínuleg sokat eszik a baba. Javaslom, hogy többször kapjon enni, de egy étkezésre kevesebbet, hogy ne feszüljön a hasa. Általában 3 hónapos korra megoldódik ez a probléma.
(Dr.Tausz István)

2439. Székrekedés (2008.06.23.)
Kedves doktor: 10 éves lányomnak állandó székrekedése van. Volt olyan eset, hogy 3-4 napig nem is volt vécén. Igaz, nem is olyan nagy evô, de az iskolájába mindig hoz magával friss gyümölcsöt, egészségesen étkezik, és egyáltalán nem iszik kólát, vagy szénsavas üditôt. Elvittem ôt egy alapos kivizsgálásra, ott még beöntést is javasolt az orvos, de ebbe nem akartam belemenni. Az szeretném öntöl megkérdezni, hogy nincs-e valami természetesebb gyógymód erre, vagy ilyenkor mi a teendô?

Étrendi változtatást javaslok elso menetben. Ne kapjon kakaót, csokoládét, banánt. Egyen sok gyümölcsöt, vacsorára müzlit kaphat tejjel és egy kis mézzel. Ha ez sem segít, akkor próbáljanak adni naponta 2x1 evokanál Duphalac szirupot.
(Dr.Tausz István)

2440. Anyagcsere zavar (2008.06.23.)
Tisztelt Doktor úr! Triptophan anyagcsere zavar esetében milyen kezelés lehetséges 2 éves korban, illetve gyógyítható-e a betegség? Hosszú távon mire számíthatunk? Isti

A betegségnek több formája létezik, a gyakoribb a Hartnup betegség. Ez a betegség speciális gastroeneterológus és dietetikussal együttesen történo gondozást igényel, ezért keressen fel ilyen szakembereket, nekik nagyobb gyakorlatuk van, az ilyen betegségek kezelésében, mint nekem.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |