válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2401-2420.)
2401. Festékhiány (2008.06.09.)
Tisztelt Doktor Úr ! Gyermekem (14 éves) lábán kis barna foltocska volt, ami az évek elôrehaladtával egyre nagyobb terjedelmûvé vált, most már gyermektenyér nagyságú. Sôt, e barna folttól lefelé egy kb. 1 cm-es szélességû fehér csík jelent meg a lábszárán oldalt, amely egészen a bokájáig leér. Mi lenne a teendônk ? Válaszát ezúton köszönöm.

Érdemes gyermekborgyógyászt felkeresni. A barna folt lehet anyajegy is.
(Dr.Tausz István)

2402. Táplálási gondok (2008.06.09.)
Kisfiam 22 honapos és 9,5kg, hossza 82cm, kivizsgálás során semmi korosat nem találtak, mindenhol azt mondták nyugodjak bele ô ilyen. Mivel tudnám egy kicsit hizlalni

Ez önmagában nem jelent kórosat, azonban fontos lenne tudni, a születési súlyát és az 1 éves súlyát is a babának.
(Dr.Tausz István)

2403. Még nem beszél (2 éves) (2008.06.09.)
Tisztelt doktor Úr! Kisfiam februárban töltötte a kettô évet. A problémám, hogy nem beszél! Halandzsázik, megmutatja és ilyen-olyan módon megérteti magát a csáláddal. A legértelmesebb szavai: "hamm", "vau-vau", "tyatya (ez az apát, anyát, mamát jelenti). Egyre jobban aggódik a család s a háziorvos is. Ô legutóbbi találkozásunkkor egy bizonyos, erre a problémára kifejlesztett gyógyszer szedését javasolta! Ebbe viszont én nem egyezem bele, nem hiszem, hogy ez a megoldás! Kérem segítségét, problémámmal hová forduljak, merre tovább? Köszönettel: K.né Éva

Jelenleg nem tartom kórosnak, hogy még nem beszél a baba, sokat meséljenek neki, mindig beszéljenek neki. Ha nyár végéig nem kezd el beszélni, akkor érdemes megnézni a hallását és keressenek fel egy korai fejlesztot. Én nem ismerek olyan gyógyszert, ami az ilyen problémánál segítene.
(Dr.Tausz István)

2404. Járni kezdett - nyári szandál (2008.06.09.)
Kedves Dr. Úr! A kisfiam 10 hónapos, már több mint egy hónapja felállt és kapaszkodva lépeget. A lakásban zokniban van, az udvaron ez nem megoldható, lehet már neki elsô szandált venni? Ha fogom a két kezét elôre lépeget sokat és gyorsan. Köszönöm

Nyugodtan vegyen neki szandált. A cipo vásárlásánál fontos, hogy oldalt is tartsa a lábat és betétes cipo legyen.
(Dr.Tausz István)

2405. Még nem jár önállóan (2008.06.09.)
Tisztelt Uram! Kislányom 17 hónapos és még nem megy egyedül. (A családban mindenki elindult 1 éves kor körül.) Ha maga elött tol valamit, akkor nagyon ügyesen megy már, csak nagyon óvatos és bizonytalan. 1 éves kora óta van szemüvege (kifele kancsalít). A kérdésem az lenne, hogy nem probléma, hogy még nem megy egyedül? Esetleg elvigyem egy ortopédorvoshoz? Válaszát elôre is köszönöm. Nóra

Javaslom, hogy mutassák meg gyermek- neurológusnak, és egy korai fejleszto központban.
(Dr.Tausz István)

2406. Nem hajlandó enni (2008.06.09.)
Érdeklôdni szeretnék: az egyik ismerôsöm gyermeke lényegében semmit nem eszik, nem akar enni, már lassan 2 hónapja. Az allergiavizsgálaton az jött ki, hogy a tojásfehérje értéke 108, ami úgy tudom elég magas, illetve a májfunkciók magasabbak a normálnál. Mit lehetne tenni? Hogyan lehetne evésre bírni a gyermeket? Nagyon minimális a szervezetébe bevitt táplálék mennyisége (pl. naponta 1 dl joghurt). És jelenleg nem lehet evésre bírni. Köszönettel! A gyermek 4 éves, kislány, jelenleg 11 kg.

4 évesen 11 kg. Ez valóban kevés. Komplex kivizsgálás szükséges, önmagában az allergia vizsgálat kevés. Eloször ki kell vizsgálni a gyermeket és utána lehet megpróbálni evését unszolni.
(Dr.Tausz István)

2407. Kutacs (2008.06.09.)
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy a kisfiam 7hónapos, és még mindig ugyanakkor a kutacsa, mint mikor megszületett. Két hetes kora óta napi 3csepp vigantol-t kap. Kell-e aggógnom? Köszönettel: Szné. Ágnes

Ne aggódjon, a kutacs kb 1,5 éves korban kezd csökkenni.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.06.09.
2408. Székletproblémák (2008.06.09.)
Tisztelt Dr.Nô! Az én kérdésem a következô lenne: A kislányom 3 éves múlt és nem akar kakilni sem a bilibe sem a pelenkába, csak látszik rajta hogy tartogatja, és hisztis a hangulata míg nem jön ki a kaki. Sosem volt kényszerítve se a bilire sem pedig, hogy ne végezze a dolgát a pelenkába. A széklete nem kemény, mert ha sokáig "totyorog" akkor fel szoktuk emelni a két lábát és akkor kakil. De azt hozzá kell tenni nagy ordítás árán. Hashajtót már próbáltunk, de fáj a hasa tôle. Szeretnék tanácsot kérni mit tegyek!
Étkezéssel próbálták már befolyásolni? Több folyadék, rostos étel jó lenne.
(Dr.Gimesi Anna)
2409. Ekcéma, tejérzékenység, táplálási gondok (2008.06.09.)
Kedves doktornô! Kisfiam 6 hónapos, 9 kg (szül.súly:4100g.). 3 hónapos volt ahogy elôször kellett adni neki MILUMIL HA tápszert, ezután ekcémás lett, sokat sírt, napközben alig aludt. A gyermekorvosunk írt fel kenôcsöt ami nem használt, így tápszert váltottunk tejérzékenység gyanúja miatt PREGOMIN-ra. Azóta az ekcéma megszünt, napközben is alszik. Meg szeretném kérdezni, hogy igaz-e, hogy a tejérzékenység általában társul a liszt-és tojásérzékenységgel? Kerüljük-e a fehérlisztes élelmiszereket? Ha igen meddig? Adhatok-e neki babapiskótát? Milyen élelmiszereket kerüljünk a tejtermékeken kívül? A gesztenye okozhat-e allergiát? A Sinlac pépet lehet-e kakaóporral ízesíteni? Eddig banánnal és almával ízesítettem, de ezektôl kemény a széklete. A tejallergiát kinôheti-e egy éves korára? Ha betölti az egy évet milyen vizsgálatra kell elvinni, hogy kiderüljön, van-e tejallergiája? Ha nem kell vizsgálat, lehet-e adni neki tejterméket, vagy várjunk három éves koráig? Válaszát elôre is köszönöm. Sz. Helga
Társulhat egyéb ételallergiával, de ez nem biztos és nincs összefüggés. Általában érdemes 8-10 hónapos korban bevezetni a lisztes ételeket, de azt is lassan. Eloször a tojássárgáját kellene lassan adni, majd 1 éves kor körül a fehérjét és utána talán a babapiskotát lehet adni. Egyelore mást ne és majd lassan kell bevezetni a többi ételt. 1 éves kor körül tejalapu tápszerrel meg kell terhelni gasztroenterológián és utána lehet eldönteni a továbbiakat.
(Dr.Gimesi Anna)
2410. Apró kiütések (2008.06.09.)
Kislányom 3,5 hónapos. Két napja a pocakján, a nyakán és az arcán pici pöttyök jelentek meg. Nem viszket neki, nem levedzik. Én három napja ettem földiepret. Lehet, hogy attól pöttyösödött ki? Naponta 6-szor szopik még a kislányom. B.H.
Igen valószinu, ha nem a melegtol, de ezt a gyermekorvos meg tudja mondani.
(Dr.Gimesi Anna)
2411. Büfizés (2008.06.09.)
Kedves Doktornô! Nem tudom, hogy a problémám, amivel Önhöz fordulok valóban probléma-e, de engem aggaszt. Van egy 4 és féléves kislányom. Sosem volt az a büfizôs fajta. Csecsemôként is sokat kínlódtam egy egy büfiért. Ám az utóbbi két hónapban teljesen megváltozott. Elég ha csak egy kis teát iszik, máris hatalmasakat büfizik. Ez talán még nem is lenne akkora baj (vagy igen? én nem tudom), de többször elôfordult, hogy visszajött a gyomrából valami. És nem csak közvetlenül evés után, hanem órákkal késôbb is. Probléma ez? Forduljak valahová, ha igen hová? Válaszát elôre is köszönöm.
Érdemes megmutatni gyermekgasztro- enterológusnak, mert már ilyen korban ez nem fiziológiás.
(Dr.Gimesi Anna)
2412. Piros folt – a fogzás miatt? (2008.06.09.)
Tisztelt Dr no a 9 honapos kislanyomnak a szaja fole kijott valami piros folt, ejszakara visszahuzodik, nappal viszont ismet kijon, ahogy nyaladzik eleg csunyan kipirosodik, de van ugy hogy napokig elmulik, aztan vissza jon. Az lenne a kerdesem, hogy a kislany valamire allergias lenne, vagy a fogzasert van, mert akkor szokott nagyon nyaladzani? Az orvosunk azt mondta, hogy kinovi miutan kifogzott. Mit javasol, milyen kremmel kenjem vagy mit tegyek. Valaszat elore is koszonom.
Meg kellene figyelni, hogy ételekkel, étkezéssel összefügg-e? A nyál is kimarhatja, de ez kevéssé valószínû.
(Dr.Gimesi Anna)
2413. Szobatisztaság (2008.06.09.)
Üdvözlöm. Nekem az a problémám, hogy a fiam most 11 éves, és sajnos mai napig elôfordul, hogy bekakil. Orvosnál is jártunk, de nem hozott sikert. Kérem, ha tudna segiteni, szivesem venném. Elôre is kôszônôm. Urológusnak meg kellene mutatni, hogy a végbél záróizma jól mûkodik-e?
(Dr.Gimesi Anna)
2414. Hasfájás, hasmenés (2008.06.09.)
Tisztelt doktornô én azzal a panasszal fordulok önhöz hogy, a 8 éves kislányomnak 4 hónapja idôközönként hasmenéses széklete van. Az orvos olyankor normaflort szokott felírni amitôl el is múlik, de rá két hétre ujból jelentkeznek a tünetek, émelyeg, korog, és fájni is szokott a köldök részen a hasa. Mit tegyek?
Étkezésben változtatott-e? Szorongós alkatú, savas a lehellete?
(Dr.Gimesi Anna)
2415. Pattanások a nyelven és testmagasság (2008.06.09.)
Jo napot kivanok! En egy 13 eves lany vagyok. Nyelvemen sokszor jelennek meg apro kicsi pattanasok, oriasi fajdalommal. Gyogyszeresz ajanlasara kenegetem rozsamezzel, oblogetem kamilla teaval. Egyik elmulik, masik jön elo. A masik az lenne, hogy az osztalyban nem en vagyok a legalacsonyabb. 1995-ben szulettem, megis csak 146cm és 40kg vagyok. Nem cikiznek erte, de ez engem zavar. Mit tehetek? Koszonom a mielobbi valaszt! Viszlat!
Ha egyéb szempontból a fejlodése korának megfelelo és menstruál már kb.2 éve, akkor valószinuleg ez már nem változik. Egyéb helyen nem szokott elofordulni ilyen pattanás?
(Dr.Gimesi Anna)
2416. Crohn-betegség gyanúja (2008.06.09.)
Tisztelt doktornô! Kislányomnak csecsemô korától gondok vannak a székletével sok nyálkát (sôtt sokszor csak nyálkát) ürített, de a leletei (vérkép széklet, vizelet) mindíg rendben voltak 3 hónapos koráig sárga volt, amit anyatejes sárgaságként diagnosztizálltak. 2 éves volt mikor állandó fülgyulladásaira kb. fél évig különbözô antibiotikumokat kapott. A súlyfejlôdése már ekkor is lassu volt, de még elfogadhatonak itélte meg orvosunk. 4 éves korában az állando széklet gondok és gyarapodásának lassúsága miatt gazstroenterológiára vittük, ahol tej és szója allergiát állapitottak meg. Szigorú diétát tartottunk, de a panaszai nem múltak el, ezért újra kértük vizsgálatát. A vérvizsgálat (nem terheléses teszt) már nem mutatott allergiát, de még mindíg diétázunk. Közben a kislánynak a köldöke körül igen gyakori hasfájásai kezdôdtek, a nyálkás székletek megmaradtak, de csak 1-2 napig tartanak, és utána teljesen normális állagú és formás székleteket produkál. Decemberben elvittük egy 3d-s ultrahangra, melynek eredménye a következô: Intrahepaticus epeutak nem tágultak vaskosabb falúak, Ductus choledochus 1,6mm tágságú, vaskosabb falú. Gyomor vaskos nyálkaredôzetû, vékonybél jejunumkacsok echoszegények, vaskos nyálkaredôzetûek, ileumkacsok echoszegények körülöttük több gyulladt nyirokcsomó látható. Kismedencei területen a nyákképzôdés minimális mértékû. A belek között közepes mennyiségû folyadékszaporulat. Appendix mérsékelten gyulladásos, beolvadás nem látható. Colon ascendens jól haustralt, transversus közepesen gázos, descendens minimálisan vaskosabb nyálkahártyájú.
Májusban voltunk egy újabb, de most nem 3d-s uh-on, ami tulajdonképpen nem látott sehol gyulladást, csak a belek között minimális folyadékot és néhány apró nyirokcsomót mutatott. Újabb széklettenyésztést kértünk, mely mindenre negativ eredményt adott. A gyermek hasa továbbra is fáj a köldök körül (bár ritkábban), a széklete heti-kétheti alkalommal még mindíg bûzös habos, híg, ritkábban ugyan de nyálkát is látni benne. A szája az utóbbi idôben tele van aftákkal. Mire az egyiket kikiezelem, a másik már meg is jelent. A lábait is fájlalja néha és a popsiját is ha kakil. Úgy látom az emésztése sincs renben és néha a széklete mellett zsírszerû cseppeket látok. Néha elôfordul hogy a szeme minden elôzmény nélkül becsipásodik, begyullad. Éjszaka mindíg izzad és néha ha bilizik akkor is. Most 5 éves de csak 13-13,50 kg a sulya és csak 98cm magas. Ahogy utána jártam ezek a tünetek utalhatnak a Crohn betegségre. A kislány egyébként jó étvágyu, vidám, mozgékony. Ha nincs problémája senki sem mondaná rá, hogy beteg. Homeopátiás szereket is adunk neki, amit orvosa ajánl, Normaflort és vitaminokat is kap. A kérdésem az, hogy ez most tipikusan Crohn vagy utalhatnak a tünetei és a leleteinek az eredményei egész más betegségre is, van-e valamilyen konkrét vizsgálat a tükrözésen és röntgenen kívül, ami kimutatja mi is a baja, és ha már Crohn van-e rá valamilyen homeopátiás szer? Van-e olyan baktérium a belekben amit székletbôl nem tudnak kimutatni és gyulladást vagy efféle tüneteket tud okozni? Válaszát elôre is köszönöm.
Én mindenképpen ajánlanám a tükrözéses vizsgálatot, még akkor is ha ez nem kellemes, de valóban a bélbetegségek egyéb formáit igy lehetne kizárni, illetve kimutatni.
(Dr.Gimesi Anna)
2417. Laborvizsgálat (2008.06.09.)
Kisfiam 3 éves és laborvizsgálaton jártunk, ahol alacsonyabb lett a tromocta értéke 120 G/l, azt mondta a gyermekorvos újból meg kell ismételni 2 hét múlva. Mit jelent ez?
Valószinuleg virus fertozés, és visszaáll a normál értékre, és valóban 2-3 héten belül meg szoktuk nézetni.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.06.16.
2418. Babák vérképe (2008.06.16.)
Kedves Doktor úr! Kérdésem annyi, hogy a babák vérképének referencia értékei mennyiben térnek el a felnôttekétôl, illetve lány-fiú között van-e különbség? Kislányom 1 éves, a leleten fiú nemet tüntettek fel és véleményem szerint felnôtt ref. tartományokat. Hol tudnám megnézni ezeket a tartományokat? Köszönettel, M.Zsuzsanna

Kedves Anyuka! A felnôtt és a csecsemô vérképe között jelentôs eltérés van. A fiuk és a lányok között nincs érdemleges eltérés. Sajnos nem tudok olyan web site-ot ahol utána tud nézni, ha elküldi szívesen megnézem.
(Dr.Tausz István)

2419. Húgyúti fertôzés (2008.06.16.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 4 és fél éves. Tavaly októberben elkapott egy vírust, ami magas lázzal és hasmenéssel járt. Kórházba kerültünk. Vizeletvizsgálatnál kiderült, hogy húgyúti fertôzése is van és hasi ultrahanggal megállapították, hogy a fertôzés a jobb veséjére húzódott. Antibiotikumot kaptunk, amitôl szépen rendbejött. Az ellenôrzô vizsgálatnál (ultrahang, vizelet) mindent rendben találtak. De azóta gyakran érez csípô, fájdalmas érzést pisilés közben. Ez nem tart tovább fél napnál, vagy még addig sem. Legutóbb viszont annyira fájt neki a pisilés, hogy sírt közben és wc-re ülni is csak hosszas könyörgés után volt hajlandó. Gondolom félt a fájdalomtól. Természetesen vittem vizelet mintát a háziorvosunknak, de sem genny, sem fehérje nem volt benne. Sumetrolim szirupot írt föl, amit még mindig szedünk. Lehetséges, hogy a tavalyi fertôzés óta érzékenyebb lett és hamarabb felfázik? Kérjek további vizsgálatokat? Ha igen, milyet? Esetleg tudna ajánlani valamilyen homeopátiás szert felfázás esetére? Válaszait elôre is köszönöm.

Homeopathiás készitmény nem hiszem, hogy segitene. Ha a vizelete negativ /üledék és tenyésztés/, akkor feltehetôen a szeméremtájéka /nagyajak/ gyulladt és ez okozza a visszatérô rövid ideig tartó vizelési panaszokat. Rendszeres kamillás lemosás és sz.e. Canesten kenôcs használatát javaslom. Ne hordjon müszálas alsónemüt.
(Dr.Tausz István)

2420. Fáj a hasa evés közben (2008.06.16.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 980 grammal született, most 5 hónapos, 5110 gramm, 56 cm. Sajnos tápszert kap (Alprem), mert én gyógyszert szedek, nem szoptathatom. Eleinte szépen evett, gyarapodott, de egy hónapja evés közben sírni kezd, a hasa nagyok morog, korog, és nem bírja tovább szopni a cumit, keservesen ordít. Jobb napokon 75 grammokat eszik, 7x. Van, hogy 3-4 napig nincs széklete, és mostanában keményebb is. Nagyon ritkán bukik, éjszaka 2x ébred, de szépen visszaalszik. Az evéseken kívül nyugodt, kiegyensúlyozott baba, neurológiai utánkövetésen mindent rendben találtak. Mit tehetnénk, hogy ne fájjon a hasa evés közben? Vény nélkül kapható szélhajtókat, teát próbáltuk. A gyermekorvosunk azt tanácsolta, hogy kezdjünk el hozzátáplálni. Nem korai még? Krumplit javasolt kezdésnek, de kicsit bizonytalan vagyok, hiszen korrigáltan 2 hónapos múlt. Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel: Katalin és Katika

A baba súlya nagyon szép születési súlyához képest. Nyugodtan kezdjen hozzátáplálni, igaza van a háziorvosának.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |