válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2461-2480.)
2461. Gyakori torokmandula-gyulladás (2008.06.30.)
Tiszteletem Doktor úr! Egy 15 éves átlagos fiú vagyok, de egy olyan problémám lenne, hogy sûrûn begyullad a torokmandulám és nagyon könnyen elkapom. Elég kellemetlen havi 1szer, de viszont az eltávolítás egy kicsit félelmetes. Elôre is köszönöm szépen a segítséget

Sajnos elképzelheto, hogy a torok mandula kivétele hozza majd meg csak a végleges gyógyulást. Nem nagy mutét, ne izguljál.
(Dr.Tausz István)

2462. Reflux, folyadékhiány (2008.06.30.)
Tisztelt Doktor Úr! A Kisfiam 15 hónapos /10,5 kg 79 cm/ refluxos. 5 hónapos kora óta járunk vele gasztroenterológushoz, kapja a losecet és a motiliumot. Sajnos a mai napig nem bírja a folyadékot, már ha 3-4 korty vizet megiszik, észlelni lehet utána hogy vissszajön a nyelôcsövébe és visszanyeli. A darabosat még most sem eszi. A doktornô akihez járunk azt mondta a refluxos gyerekek 95 %-a ezt 1 éves korra kinövi, de nyugodjunk meg, mert a mi fiunknál is elfog ez múlni. Tanácsát szeretném kérni a doktor úrnak hogy Ön szerint is reménykedhetünk benne, hogy a fiunknál ez a betegség még megszûnik, vagy már nem biztos? Nagyon sajnálom szegényt hogy itt a hôség és ô csak szenved, nyûgösködik mert szomjas. Nagyon minimális folyadékot tudok neki adni, mert ha sokat iszik akkor a folyamatos nyeldekléstôl rosszabodik az állapota, fáj a gyomorszája. Próbáltam már sûrû joghurtitalt is adni neki de azt nem nagyon issza. Valamint még annyit kérdeznék, hogy mûtéti eljárással esetleg megszüntethetô lenne-e nála ez a betegség és élhetne olyan normális életet mint a többi gyerek? Válaszát elôre is köszönöm! Anita

Valószínuleg kinövi ezt a betegséget. Mutéttel is meg lehet oldani, de ez csak akkor javasolt, ha olyan sokat bukik vissza a baba, hogy nem hízik.
(Dr.Tausz István)

2463. Agresszív kisgyerek (2008.06.30.)
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következô. Egy éves a kisfiam és az a probléma, hogy nagyon agressziv. Ha átjön hozzánk egy másik kisgyerek, akkor egybôl üti huzza a haját stb. De nem csak a gyerekeket, hanem engem meg a többi családtagokat is. Hiába szolunk rá nem szabad, inkább akkor is csinálja. Pedig én és a férjem nagyon nyugodt tipusuak vagyunk, nem szoktunk veszekedni semmi. Egyedüli gyerek. Köszönöm elôre is válaszát.

Érdemes lenne egy nevelési tanácsadót, vagy gyermek pszihológust
felkeresni.
(Dr.Tausz István)

------------------------------------
Javasoljuk, látogasson el Családi Kör c. rovatunkba, ahol Dr.Ranschburg Jenô tanácsait olvashatja az Önéhez hasonló problémákra. (a szerk.)

2464. Lisztérzékenység – örökölhetô? (2008.06.30.)
Tisztelt Doktorúr! Szeretném a tanácsát kérni! Édesanyám lisztérzékeny. Szerencsére a testvérem és én nem örököltük, de a kislányom, aki most 6 hónapos örökölheti e? Kell-e valamilyen vizsgálat, mielôtt a hozzátáplálásban glutén tartalmú ételeket kap? Esetleg késôbb kezdjük el ezen élelmiszerek adását az ajánlottnál? Várjuk válaszát! Tisztelettel M.Tímea

A lisztérzékenység akkor örökölheto, de kis százalékban, ha anyuka és az apuka génjeiben is benne van a lisztérzékenység.
(Dr.Tausz István)

2465. Nyákos széklet (2008.06.30.)
Doktor Úr az lenne a kérdésem, hogy 4 és fél éves kisfiamnak a széklete rendes, de ritkán olyan nyák darabok vannak rajta, amikor higabb akkor is olyan nyákos, epe férge lenne? (2 évvel ezelôtt kezelôdött epe féreg ellen 5 nap zentelt kapott). Most folyik az orra, pici láza is van, széklete rendes, de nyák darabok vannak rajta.

Sajnos a nyákos széklet több betegségnek is lehet a tünete, keressenek fel egy gyermek-gastroeneterológiai szakrendelést.
(Dr.Tausz István)

2466. Mire utal a puffadt has? (2008.06.30.)
Tisztelt Doktor úr! Korábban kértem már Öntôl tanácsot kisfiam súly- és hosszfejlôdésével kapcsolatban. Most újra ezt tenném. Röviden: fiam másfél éves, 3600 grammal, 54 centivel született. Mindig is elégséges, de lassú ütemben gyarapodott, általában mindig az elfogadott minimumokat hízta. Súlyát nyolc hósan duplázta meg, egy évesen azonban még mindig csak 7,6 kg volt. 15 hós korában írtam Önnek, akkor azt a tájékoztatást adta, 1 és 2 éves kor között a gyerekek általában 2 kilót híznak, nos, kisfiam most 8500 gramm (és 75 centi), tehát fél év alatt majdnem meghízta az 1 kilót, így én nem nyugtalankodtam. Idôközben, egy évesen megmutattuk gasztroenterológusnak, aki akkor egészségesnek, igaz nagyon kicsinek találta (kézzel vizsgálta csak). Egy alkalommal - szintén egy évesen - vérbôl a tej- és lisztérzékenység vizsgálata is történt, negatív lett. Tegnap azonban - más miatt - elvittem a fiam orvoshoz, ahol a miénket helyettesítô orvos azt kérdezte, máskor is ilyen puffadt-e a fiam hasa, mert szerinte puffadt és ennek utána kéne járni, mert lisztérzékenységnél szokott ilyen puffadt lenni a has, és ez az alacsony súlyt, kis termetet is megmagyarázná. Ettôl függetlenül ô is arányosnak, formásnak, szellemileg teljesen rendbenlévônek találta. Étvágya egyébként elég kicsi, mindig keveset, de azt jóízûen eszi, szereti a gyümölcsöket, iszik elég folyadékot, nem nassol. Széklete 2-3 van naponta, általában laza, de nem hasmenés, néha szilárdabb. A kedélye nagyon jó, vidám, jól alvó gyerek, ritkán nyûgös. Amíg várunk a gaszt. kivizsgálásra, szeretném Öntôl megkérdezni a következôket: Kisfiam jelenlegi súlyát, hosszát a fentiek ismeretében (és a fél év alatt 900 gramm hízást) normálisnak találja? Elôfordulhat, hogy negatív vérvétel ellenére kisfiam mégis lisztérzékeny? A puffadt has utalhat más anyagcsere-betegségre vagy felszívódási zavarra, így, hogy egyébként semmi más tünete nincs? Mennyire kell "megijednem"? Ha kisfiam fizikailag, úgy értem mozgásban, stb, ill. szellemileg, beszédben tökéletesen fejlôdik, kell-e tartanom vmilyen komoly bajtól? Azt még fontosnak tartom, hogy az apukája átlagos súlyú és magasságú gyermek volt, én azonban mindig is étvágytalan, 2700 gr születési súlyú, egy évesen 7800 grammos, két évesen 9500 grammos gyermek voltam. (Magasságot nem tudom, de most is csak 160 centi vagyok.) Köszönettel várom válaszát, egy aggódó anyuka jeligére.

Célszeru lenne megismételni a gastroeneterológiai kivizsgálást, és egyéb felszívódási zavar irányában is meg kell vizsgálni a gyermeket. A 900 g-os súlyfejlodés megfelelo. Valószínu azonban, hogy alkati-öröklött az elváltozás, ha Ön is ilyen kis súlyú volt.
(Dr.Tausz István)

2467. Nem beszél (20 hónapos kisfiú) (2008.06.30.)
jó napot kívánok! van egy 20 hónapos kisfiam és még csak keveset beszél. van egy másik nagyobb 7 éves fiam is, aki ilyen idôs korában már megértette magát velünk, viszonylag hosszú szavakat is próbált kimondani és némileg értettük is. a kicsi viszont a papa, mama, tata, tente, kell, nem, alíz, szavakon kívül még az állathangokat utánozza, nem mindet, mással nem próbálkozik. ha valami nem sikerül, ha nem kell neki valami, ha nem ér el valamit inkább sikít. kisebb korában 10 hónaposan leesett a hintából ezzel kapcsolatban korábban kérdeztem az oldalon 1545számmal futott a kérdésem. akkor azt mondta a védônônk, hogy nem kell vinnünk az esés miatt sehová, nem lát rajta olyat, ami okot ad rá. most mégis félek, hogy valami baj akkor érte volna?, hogy nem úgy beszél mint a testvére. amúgy mindent megért, amit mondunk neki. van olyan ismerôsöm, akinek a gyerek születésénél történt egy agyvérzése a gyereknek és nem beszél, csak sikít mindenért. kellene valamilyen vizsgálatra vinnem? ha igen, kérem írja meg milyen irányba induljunk? vagy még várjak? ha van rá vizsgálat, hogy miért nem beszél az jár-e fájdalommal? válaszát elôre is köszönöm

Azt nem tudom megmondani, hogy a leesésnek van-e köze a megkésett beszédfejlodéshez, ezt csak akkor lehet kizárni, ha elvégeztette volna azokat a vizsgálatokat amiket írtam. Jelenleg egy koponya MR vizsgálattal ki lehet zárni, hogy a leesés után történt-e valamilyen eltérés. Az éles sírási hang nem megnyugtató jelenség.
(Dr.Tausz István)

2468. Hunyorítás (2008.06.30.)
Tisztelt doktor úr! Tíz éves fiam kb. fél évvel ezelôtt elkezdett hunyorítani, úgy mint amikor az ember hirtelen fényre néz, elvittem szemorvoshoz, kapott szemüveget (olvasáshoz és számítógépezéshez különleges fóliával), a hunyorításra annyit mondott, hogy fáradtság és elmúlik. Azóta se múlt el. Mit tegyek? Sokszor már rászólok mert egyfolytába csinálja. Válaszát Hunyorítás jeligére várom és köszönöm.

Ha a szemüveg jó, akkor más oka nem lehet, érdemes esetleg egy másik szemésszel is lekontrolláltatni a szemüveget.
(Dr.Tausz István)

2469. Medence vízfertôtlenítése (2008.06.30.)
Tisztelt Doktor! Kisbabám 5 és fél hónapos. Nemrég vettünk a kertünkbe egy medencét, amit 3 féle szerrel kezelünk (klórgranulátum, ph granulátum és algaölô), annak érdekében, hogy ne piszkosodjon be a víz. Heti egyszer kezeljük le a vizet ezekkel. A kérdésem a következô: bevihetem-e a kisbabámat ebbe a vízbe, nem ártanak-e neki ezek a szerek?

Szerintem nyugodtan beviheti a babát. A víz hofokára vigyázzon, ne legyen hideg.
(Dr.Tausz István)

2470. Nem beszél (23 hónapos kislány) (2008.06.30.)
Kislányom 1 hónap múlva lesz két éves, és még mindig nem beszél. Alapvetô szavakat pl. apa, anya, nem, igen, inni. valamennyire még megy, de azok sem tisztán, azt is csak a párommal értjük meg. Sokat beszélünk hozzá, és mindent megért, amit mondunk neki, de hiába. A családban van egy fél évvel fiatalabb kisfiú, és ô már beszél, elmondja azt, amit neki mondanak. Mit csináljunk? Talán orvoshoz kellene vinnünk?

Ha a hallása jó, akkor még lehetnek türelemmel.
(Dr.Tausz István)

2471. Szemölcslevétel (2008.06.30.)
Jónapot kívánok! 15 éves srác vagyok! Van a nyakamon egy szemölcs nemtudom hogy jó vagy rosszindulatú, de szeretném levetetni mert nagyon zavar és néha szúr! Azt szeretném megtudni, hogy ez hogy mûködik ez a levétel?! Elôre is köszönöm válaszát!

Érzésteleníto injekció után veszik le. Csak az érzésteleníto injekciót lehet érezni, utána nem fáj.
(Dr.Tausz István)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.06.30.
2472. Éjszakai etetés (2008.06.30.)
Kedves Doktorno! 26 eves anyuka vagyok, a kislanyom nemreg mult 4 honapos es kizarolag anyatejjel taplalom. Ez a tervem fel eves koraig, utana is akarok szoptatni, amig lehet, a masfele etelek mellett. A kislany 2900 g-mal szuletett es 4 honapos 1 hetes korara 8650 g lett az anyatejtol. 3-4 orankent eszik mar, csak ejjel most elkezdett 2 orankent felkelni (amugy ketszer mindig felkel minimum). Hozza kell tenni, hogy a lanyom felig afrikai, es az apukaja is nagyon nagy baba volt, de egyikunk sem kover most. Nem tudom, szamit az, hogy en mit eszek? Lehet, csokkentenem kene a szenhidratbevitelt? vagy mit tehetek? Angliaban elek, itt azt mondjak, ejjel egyszer adjak neki vizet tej helyett, de hulla vagyok ejjel, es nem alszik vissza a viztol, en meg orditani szeretnek a faradtsagtol... Tenyleg olyan nagy problema ez? Azt mondtak a szivenek nehez lesz az ules, namost mar szepen ul tamasszal, es elore dolve megtartja magat tamasz nelkul. Elore is koszonom. Mrs.F.

Azt gondolom kevesebb szénhidrátot és több fehérjét célszeru Önnek fogyasztania. Éjszaka semmiképpen sem jó pluszban szoptatni. Talán jobb lenne egy kis gyümölcslevet napközben elkezdeni, és éjszaka esetleg vizet adni.
(Dr. Gimesi Anna)

2473. Étrend kiegészitô (2008.06.30.)
Tiszelt doktornô! Érdeklôdni szeretnék, hogy ezt az étrend kiegészitôt napi 1x, ihatom-e szoptatás alatt? Tápérték 00 g-ban % RDA* Adagban** %RDA* Energia 1652 kJ/390 kcal 330 kJ/78 kcal Fehérje 31g 6 g Szénhidrát 56g 11,2 g Zsír 4,8 g 0,96 g E- Vitamin 33 mg 330 6,6mg 66 C-Vitamin 200 mg 333 40mg 67 B1-Vitamin 2,3 mg 164 0,46 mg 33 B2-Vitamin 4,8mg 300 0,96mg 60 Niacin 30 mg 167 6mg 33 B6-Vitamin 3,3 mg 165 0,66 mg 34 Folacin 667 mg 334 133,4 mg 67 Pantotén sav 10 mg 167 2mg 33 Kálcium 470 mg 59 94 mg 13 L-Carnitine 665 mg 133 mg Közepes láncú zsírsav 3,5g 0,7g * Napi ajánlott mennyiség

Nem tudom miért szeretné fogyasztani, hiszen szoptatás alatt nem célszeru diétázni.
(Dr. Gimesi Anna)

2474. Abroxol (2008.06.30.)
A kisfiam hathonapos, megfázott és nagyon huz a háta és a mellkasa. Köhög is, láza nincsen, csak abroxolt kapott. Elég neki az ilyen esetbe?

Ez igy nem válaszolható meg, hiszen nagyon kicsi babáról van szó. Mindenképpen meg kell mutatnia ismételten a gyermekorvosnak.
(Dr. Gimesi Anna)

2475. Mandula – különbözô szakvélemények (2008.06.30.)
Kedves Doktornô! Kislányom (éppen ma) 4 és fél éves. Sok gondunk volt a manduláival, ezért idén januárban fölkerestünk egy fül-orr-gégész szakorvost. Ô azt mondta, hogy az átlagosnál nagyobbak ugyan a mandulái, de szerinte nem kellene egyikhez sem hozzányúlni. Elküldött allergia vizsgálatra, ahol szerencsére semmi különöset nem találtak, de rendszeresen járunk ellenôrzésre. Innen (pénteken voltunk legutóbb kontrollon) elküldtek minket az ottani fül-orr gégész orvoshoz. Az osztályvezetô fôorvos azt mondta, hogy hatalmasok az orrmandulái és a garatmandulái is csúnyák, látszanak rajta a régi gyulladások nyomai. Azonnal idôpontot akart adni a mûtétre. Mondtam neki, hogy kicsit várjunk. Amikor visszavittük a papírokat az allergológus adjunktusnô azt mondta, hogy az orrmandula kivét rendben van, de a garat mandulát ô nem kapkodná el. Gondoltam elviszem még egy szakorvoshoz, de mi van ha ô is mást mond? Változhat ennyit egy mandula fél év alatt (januártól-júniusig)? Miért mondanak eltérôt? Ön mit tenne a helyemben?

Ha nem allergiás, és sok sulyosabb lezajlásu léguti betegségük volt a télen, akkor az orrmandula kivétel indokolt lehet.
(Dr. Gimesi Anna)

2476. Nem hízik eleget (2008.06.30.)
Tisztelt Dr-nô! A kislányom 4 és fél hónapos. Nagyon vérszegény Maltofert, Folsavat, B vitamint kap. 3590 grammal született, most 5430 gramm. Anyatejet 3 hónapos koráig kapott. Most már csak reggel és este szopizik egy kicsit, de utána követeli a tápszert. Másfél hónapig az Aptamil HaPrev tápszert, azóta Beba Ha Start Aktív tápszert kap. A problémánk az, hogy a gyerekorvosunk szerint nem hízik eleget. Hetente, 2 hetente járunk méretközni de mindig az a válasz, hogy megint nem hízott eleget. Mennyit kellene híznia? 6 szor eszik 120-140 ml tápszert. Nyugodt gyermek, nem sírós, az éjszakákat végig alussza. Tápszert kellene váltani? Mit tegyünk? Köszönettel! M.Tímea

Ha lassan is, de jól fejlodik, akkor nem tudom miért nem megfelelo a sulygyarapodása. Konkrétan mennyit hizik hetente?
(Dr. Gimesi Anna)

2477. Tápszer (2008.06.30.)
T.doktornô! Kisfiam 4 hónapos lesz, és kb. 1 hete 1-1,5 óránként felébred éjjel, eddig kb. 4 óránként kelt. Kevés anyatej mellett babe ha start tápszert eszik, de azt is csak max 90 ml egy étkezésre. Ha megpróbálom "megtömni", akkor kihányja. Jól hízik, vidám napközben 2-3 alkalommal kb. 2 órát alszik. Nem megfelelô a táp? Olvastam a sinlacról, esetleg a drnô javasolná? Köszönöm válaszát, Mona

Biztosan a tápértékkel kellene foglalkozni és esetleg este is tápszert is adni. A Sinlac is szóbajöhet, de az nem teljes értéku tápszer.
(Dr. Gimesi Anna)

2478. Csontos nyaki borda (2008.06.30.)
TISZTELT DOKTORNÔ! AZZAL A KÉRDÉSSEL FORDULOK A DOKTORNÔHÔZ, HOGY VAN EGY 4-HÓNAPOS KISLÁNYOM. MELLKASI RÖNTGENRE KELLETT MENNÜNK, ÉS EZT A DIAGNOZIST ÁLLAPITOTTÁK MEG: JOBB OLDALON A C.VII-ES CSIGOLYA PROC. TRANSVERSUSÁHOZ KB. 20MM-ES, BAL OLDALON KB. 13MM-ES CSONTOS NYAKI BORDA CSATLAKOZIK. A KÉSÖBBIEKBEN LEHET-E BELÔLE PROBLÉMÁJA? MIT IS JELENT EZ? TANÁCSÁT ÉS SZAKVÉLEMÉNYÉT VÁROM. TISZTELETTEL GY.MÓNIKA

Ha légzését, keringését nem zavarja, nincs teendo, illetve majd késobb a pályaválasztásnál lehet, hogy figyelembe kell venni.
(Dr. Gimesi Anna)

2479. Refluxos és nem akar enni (2008.06.30.)
Kedves Doktornô! Most 5 hónapos kislányomnál 2 és fél hónaposan derült ki, hogy refluxos. Odáig fajult, hogy már nem akart enni, inni. Kaptunk speciális tápszert. Azóta nem bukik már olyan sokat, de még mindig sokszor van olyan, hogy nem akar enni, se kanállal, se cumisüvegbôl, csak hisztizik, vergôdik, elfordítja a fejét, többször nagyon sír, pedig már 4-5 órája nem evett, és tudom, hogy már nagyon éhes. Fél órán keresztül kell vele kinlódni, hogy elfogadja a cumisüveget. Kanalazásnál minden érdekli, csak az evés nem, az istenért sem akarja kinyitni a száját. Már eszik fôzeléket, és gyömölcsöt is. Elôre is köszönöm a segítséget. B.né

Esetleg suritovel lehet segiteni, és megfeleo helyzetben etetni, bo büfiztetéssel.
(Dr. Gimesi Anna)

2480. Atópiás ekzéma (2008.06.30.)
Kedves Dr.Nô! Kisfiam 22 hónapos 10 hó-s kora óta atópiás ekzémában szenved. A gyermekorvos úgy kezelte a gyermeket, hogy amikor az allergia jelentkezett a tejalapú tápszertôl és a tejtermékektôl, akkor csak a HA.tápszert kapta a gyerek, és amikor az allergiás tünetek elmúltak, akkor fokozatosan visszaállítatta a tejtermékeket és a tejalapú tápszert. Ez így megy tehát 10 hó-s kora óta a gyereknek. 1 hónappal ezelôtt a HA.tápszertôl is allergia lett, azóta a gyerektôl megvontam az allergént. A dr.nô azt javasolta, hogy ismét kezdjem el adni a tejtermékeket és ha allergiás reakció lesz, akkor majd ad beutalót a gasztroenterológiára. Ha nem lesz allergia, akkor szerinte a nyáron ki is növi a gyerek a betegséget. Kérdezem Önt, hogy 1 hónap alatt lehetséges, hogy nem lesz allergia,míg eddig volt? – azaz, Ön szerint adjam ismét a tejterméket vagy folytassam a megvonást? Azt olvastam, hogy nem lett volna szabad hol elvenni, hol visszaadni a tejet, hanem a gyógyulás alapfeltétele az allergén teljes kizárása az étrendbôl. Így van esély a betegség kinövésére. Fél-1 évig célszerû ezt tartani. Akkor a gasztroe-án megterhelik a gyereket és kiderül, hogy kinôtte-e már a betegséget vagy nem. Igazából az Ön véleménye érdekelne engem nagyon! (és most a gyermek teljesen tünetmentes). Nagyon várom válaszát és eddigi válaszait, segítségét is nagyon köszönöm! B.Szilvia

Valóban igaza van, igy nem volt jó a teendencia, nem kellett volna mindig visszaadni és megterhelni. Célszerubb lett volna fél évig kihagyni és utána terhelni. Kicsit késve, de azt javaslom, hogy kitaróan diétázzanak és teljesen hypoallergen tápszert kapjon a korának megfeleloen, és utána is nagyon lassan terheljék vissza és tünetei esetén javaslom a gasztroenterológiai segitséget.
(Dr. Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |