válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2481-2500.)
2481. Hasfájás és székletgondok (2008.06.30.)
Tisztelt doktornô! A 2425. számú kérdésemre írt válaszára szeretnék reflektálni. Sajnos kimaradt az elôzô levelembôl, hogy már háromszor tartottam szigorú tejdiétát, két-két hétig, de nem nagyon láttam változast. Milyen irányban lehet még gondolkodni? Már idegi eredetû problémára is gondoltunk. Mikor kell arra gyanakodni? Bár én továbbra is úgy érzem - persze, én nem értek hozzá - hogy valami a beleivel nem stimmel. A hozzátáplálással sem boldogulunk igazán, az almától iszonyú szorulása lett, még be is vérzett a négy-öt napi folytonos erôlködéstôl a popsija, a meggyet nem fogadta el, pedig több napig próbáltuk, a barack pedig tulajdonkppen emésztetlenül haladt át rajta, egész éjjel tartó üvöltést és görcsöket okozva neki. Doktornô mit javasol, mit tegyünk? Köszönöm a válaszát! Egy tanácstalan és kimerült anyuka

A tej mellett egy tucat ételben van tejcukor, ugyhogy igy nem várható változás. Többek között amit most ir is alátámasztja, hogy a cukornak valamilyen szerepe van, hiszen a gyümölcscukortól is leirja a kifejezett tüneteket. Az elkülönitéshez célszeru lenne a gasztroent. segitségét kérni a cukorfelszivodás és emésztés végett (tejcukorra, gyümölcscukorra gondolok.)
(Dr. Gimesi Anna)

2482. Hüvelyfolyás (2008.06.30.)
Tiszetlt Doktornô! 30. hétre született kislányom most 5 hónapos, és az esti fürdetés után vettem észre, hogy hüvelyfolyása van, nyugtalan volt egész nap, nem akart aludni (nem tudom, hogy összefügg-e?). Egyenlôre nem tettem semmit, figyelem, de nem is tudom mit tehetnék ilyen Picinél... Köszönöm

A váladékból tenyésztést célszeru csináltatni.
(Dr. Gimesi Anna)

2483. Bôrpikkelyek (2008.06.30.)
Jó napot! Fiam fején születése óta sárga bôrpikkelyek vannak. Nem száradtak le még mindig, pedig már majdnem 1 éves elmúlt. Mi lehet ilyenkor tenni?

Bôrgyógyásznak kellene megmutatni.
(Dr. Gimesi Anna)

2484. Allergia paradicsomra, dióra (zsuzska05) (2008.06.30.)
Kislányom 2 és fél éves, paradicsomos ételeket nem adhatok neki, mert kipöttyösödik tôle és ételallergiája volt e miatt, a diótól ugyancsak kipöttyösödik. Szeretném megtudni miért van ez, és mikorra múlik el? Köszönöm elôre is a válaszukat! jelige: zsuzska05

A "mikor mulik el" kérdésére nem lehet konkrétan válaszolni. Teljesköru ételallergia irányában való kivizsgálás jó lenne, és a diéta tartása. A többit allergológussal kellene megbeszélni.
(Dr. Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2008.07.07.
2485. Védôoltás és táplálás (2008.07.07.)
Tisztelt Doktorúr! Kislányom extrém koraszülött volt (23.héten 600g-mal), jelenleg 21 hónapos. Neurológusunk javasolta a meningococcus elleni oltást, kérdésem az lenne, hogy melyiket javosolja a doktor úr és hány hónapos korában, valamint érdemes lenne-e még valamely más kiegészítô oltást is beadatnunk (Prevenart megkapta). A másik kérdésem a táplálással kapcsolatos. A súlya még csak 6850 g. Áprilisban a belgyógyászati kontrollunkon nézték lisztérzékenységre negatív, nem bukos baba, csak a teljesen pépes ételeket bírja megenni, a súlya 3 hónap alatt 300 g-ot nôtt. Kérdésem az, hogy ez a koraszülöttségére vezethetô-e vissza, vagy fel kellene keresni egy gasztroenterológust? Köszönettel: D.N.Rita

Nincs lényeges különbség a különbözo gyárak által gyártott meningococcus elleni védooltás között. Ha a prevenárt megkapta, akkor a bárányhimlo elleni védooltást még javaslom.
(Dr. Tausz István)

2486. Babaúszás (2008.07.07.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 2 hónapos, szeptembertôl babaúszásra szeretnénk járni. Viszont most olvastam egy cikket, amelyben azt írják, hogy azoknál a babáknál/kisgyerekeknél, akik rendszeresen járnak úszni, a belélegzett triklóramin roncsolja a légutakat borító védôréteget, emiatt sokkal gyakrabban lesznek asztmásak, allergiásak. Mivel a tájékoztató szerint az úszás sok más kiváló hatása mellett a légzôszervi megbetegedésekre is jótékony hatással van, teljesen tanácstalan vagyok. Az általunk kiválasztott uszodában a medence vizét klórgázzal fertôtlenítik, koncentrációja 0,2 mg/liter szabad klórmolekula. Ön mit javasol? Menjünk, vagy sem? Köszönettel: Erzsébet

Én általában szoktam javasolni az úszást, de sajnos a trikloramin ilyen jellegu hatásáról nincs ismeretem, ezért nem tudok Önök helyett dönteni.
(Dr. Tausz István)

2487. Torokgyulladás, visszaesésekkel (2008.07.07.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 2 hónap múlva 6 éves, és 2007 decemberben kezdôdött egy csúnya torokgyulladás nála, rövid lázzal, viszont nyelési féjdalmakkal. Vártam pár napot, majd karácsony napján a háziorvosunkat kerestem fel, és nem gégészt, mivel az álla alatti nyirokmirigyei diónyira felduzzadtak, a torka viszont szebb lett, állapota javult. Klacidot irt fel, mononukleozisra gyanakodott, beszedte a klacidot, és lement a nyirokduzzanat. Majd januárban vittem az oviba és két nap után újra bedagadtak a nyirokmirigyei,mintha ugyanabba visszaesett volna, mint decemberben. Ekkor már a gégészhez vittem, aki szerint a torka, mandulája nem volt olyan csúnya, hogy a mirigyduzzanat indokolt lett volna. Vért vettek a fiamtól, amiben az ast-je picivel volt magasabb, ebbôl a gégész streptococcust állapított meg. A gyerek nem volt sem elesett, sem lázas, csak a mirigyei voltak nagyok. 3 doboz ospamox kúrát írt fel a gégész, beszedte, és a mirigyei leapadtak. Aztán 2 hónapra rá középfülgyulladása lett, ami magától kifakadt, nagyon fájdalmas volt, lázzal járt, a gégész újból antibiotikumot irt fel, actil duot. Majd 2 és fél honap mulva, ujra begyulladt a torka, egyik mandulája nagyon duzzadt lett, láza nem volt, elesett nem volt. Majd 5 nap mulva megint megduzzadtak az áll alatti nyirokmirigyei, megint vérvétel, most szájbol kenetet vettek, streptococcus pyogenest mutatott ki a kenet. De nem vártuk meg a leletet, mert a gégész azt ajánlotta, hogy mielôbb kezdjük szedni az antibiotikumot, mert a mirigyei nagyon duzzadtak voltak, nehogy tályog legyen belôle. Végül a gyogyszerhatására visszaapadtak a mirigyek, de lehet hogy anélkül is visszament volna. Kérdésem ez, hogy miért esik folyton vissza ugyanebbe a gyerekem? Úszni járunk, talán ott összeszedi, de a szervezete miért nem képes ellenállni a baktériumnak? Nagyon rossz evô, vagy pedig nem lett rendesen kiirtva a streptococcus a szervezetbôl? Vagy ki kellene venni a manduláját, ami sosem tüszôs, és nem megnyagyobbodott és láz sem jellemzô. Vagy a mirigyei érzékenyebbek, vagy védekezik a szervezet? Aggodalmam, hogy 4 doboz antibiotikumot szedett be ebben az utobbi 6 hónapban, és hogy a homeopátiás orvos általában nem ajánlja, hogy beadjam az antibiotikumot, a másik orvos viszont kötelezi. Félek, hogy túl sok gyógyszert szedett be, viszont nem tudom, hogy hogyan döntsek, kire hallgassak. Várom válaszát köszönettel, Alaska21

Nehéz látatlanban diagnózist mondani. Könnyen elképzelheto, hogy a mandulájában gócként ott maradt a streptococcus baktérium. Ilyenkor célszeru a mandulakivétel elott egy elhúzódó, akár 4 hetes penicillin kúrát csinálni.
(Dr. Tausz István)

2488. Hideg kéz (2008.07.07.)
Kedves Dr. Úr! Kis Fiam 1 hónapos, néha nagyon hideg a keze, de hiába öltöztetem fel, gondolván, hogy fázik - az sem segít. Elôfordul, hogy a kis teste meleg, izzadt, a keze pedig ennek ellenére hideg, mint a jég. Mitôl lehet ez? Válaszát elôre is köszönöm.

Ne izguljon, ez természetes jelenség, a pici babáknak még nem tökéletes a keringése.
(Dr. Tausz István)

2489. Kiütés a bôrön (2008.07.07.)
Kisfiam 2éves, már 2 hete hordozgatom orvoshoz, estére mindig kiütéses lesz. Nem a melegtôl, rovarcsípés szerû kiütései vannak, ami mostanra már viszket is neki, és reggelre majdnem az összes eltünik. Most cukor diétát tartunk, kicsi korában vesemedencegyulladása volt. Nagyon aggódom, most vérképet fogunk csináltatni, a vizelet vizsgálata negatív volt. Kérem mondjon rá valamit.

Valamilyen allergia lesz, lehet akár étel allergia is /tej érzékenység/.
(Dr. Tausz István)

2490. Mandulagyulladás, Prevenál vakcina (2008.07.07.)
Üdvözlöm! Kislányom 3,5 éves. Novemberben kezdtük az óvodát, utána 1,5 havonta 3-szor szúrták a füleit. Miért oszlik meg ennyire az orvosok között is az “igen vagy nem szúrás“ kérdése. Végig jártunk egy sóterápiát, azóta szerencsére a füleivel nincs gond. Most viszont nem jár oviba, mégis 1,5 havonta beteg, mandulagyulladással. Új gyerekorvost kerestem, ô ajánlotta a prevenál vakcinát. Valóban ki hat egész életére a felsôlégúti megbetegedések ellen? Nem marad maradandó utóhatása? Ha ezt a vakcinát megkapja, akkor várható, hogy nem lesz beteg 1,5 havonta, vagy a vírusos megbetegedések keresnek más helyet a szervezetében? Válaszát elôre is köszönöm. Üdvözlettel.

Megpróbálok sorban válaszolni a kérdéseire.
a./ A felszúrást van aki javasolj, van aki nem. Én a saját véleményemet írom le. A középfülgyulladás három féleképpen gyógyulhat meg.
1. Antibiotikum hatására felszúrás nélkül meggyógyul
2. Antibiotikumot kap és/vagy felszúrják a fület
3. Kifakad magától.
A 3 variációból az elso a legjobb, mert a dobhártyán nem keletkezik folytonosághiány (lyuk), az utolsó a legrosszabb, mert kifakadáskor nagyobb lyuk keletkezik, mintha felszúrnák.
b. A Prevenár vaccina a Pneumococcus baktériumi okozta fertozésektol véd, tehát nem fogja kivédeni az óvodában általában elkapható vírusos fertozéseket. Azonban amelyik gyermek ilyen sokat beteg, annak az immunrendszere gyengébb, ezért célszeru beoltani a Prevenár oltással.
(Dr. Tausz István)

2491. Csontkor lelet (2008.07.07.)
Tisztelt Doktor úr! 2466. levelemre adott válaszát köszönöm! Nos, a gasztroenterológustól az alábbi beutalókat kaptuk: teljes vérkép, vas, liszt-, tej-, tojásérzékenység, csontkor vizsgálat. A véreredményekre heteket kell várni, de a csontkor vizsgálaton ma a következô egy soros leletet kaptuk: a kéz csontjai kb. egy éves kornak felelnek meg. Kisfiam ugye másfél éves. Azt szeretném kérdezni Öntôl, mit jelent ez a lelet? A vizsgálatot kérô orvossal sajnos csak az összes lelet birtokában tudok személyesen találkozni, addig nem szeretnék feleslegesen rémeket látni. Köszönettel, egy aggódó anyuka

A biológiai kortól elmaradt csontkor valószinüsiti a felszívódási zavart, és azt is jelzi, hogy a hossznövekedés addig tart, amig a csontkor szerinti kor alapján befejezodik a növekedés. Tehát elérheti a normális testmagasságot.
(Dr. Tausz István)

2492. Ragaszkodik a cumisüveghez (2008.07.07.)
Kedves Doktor Úr! Kisfiam 4,5 hónapos és csak egyfajta cumisüvegbôl hajlandó elfogadni a tápszerét. Próbáltam másik üveget adni neki, mert már azt a cég csak egy újabb cumival gyártja, amit nem fogad el, de a régi nagyon elhasználódott már a sok sterilizálástól, hiszen a gyümölcslevet is csak ebbôl hajlandó elfogadni. Mit tegyek, hogyan tudnám rászoktatni egy újabb cumisüvegre? Hiszen a csôrös pohár sem vált be. Kérem segítsen! Elôre is köszönöm.

Sajnos nem tudok okosabbat mondani, ha éhes, akkor megeszi a másik üvegbol is.
(Dr. Tausz István)

2493. Szédelegve jár (2008.07.07.)
Tisztelt Doktorúr. Kislányom 19 hónapos és kb 12 kg. Öt napja észrevettük, hogy elveszti az egyensúlyát és hederegve megy. Elvittük orvoshoz, aki megnyugtatott, hogy a meleg miatt kaphatott egy kis napszúrást és valószínû, attól van. Valóban egy napra el is múltak a tünetek, de ma reggel ébredés után ismét szédeleg és elveszti az egyensúlyát. Elôzetesen nem esett le sehonnan, nem ütötte be a fejét. A kedélyállapota viszont jó. Nem tudjuk mi tévôk legyünk. Várom mielôbbi válaszukat. Tisztelettel. P.Attila

Mutassák meg a gyermeket gyermek neurológusnak.
(Dr. Tausz István)

2494. Ütés után púp a lábon (2008.07.07.)
Tisztelt doktor úr! Én már nem vagyok gyerek, de a problémám gyerekként kezdôdött. Én konyhában dolgozok szakács tanulóként. Egy deszka fél évvel ezelött ráesett a lábfejemre, kb 3-4 cm vastag tömôr mûanyag. Orvos még nem látta, de van a lábamon egy púp, azóta is. A cipô állandóan feltöri nekem ezt a púpot. A púp merete kb. 1 cm átmérôjü. Köszönöm elôre is válaszát.

Elképzelheto, hogy egy csont eltörött és rosszul forrt össze.
(Dr. Tausz István)

2495. Fejlôdési rendellenességgel született (2008.07.07.)
Tisztelt Doktor! Nagyon öszinte választ várok! Kisfiam betegen született, összetett fejlödési rendelenesége van (Wolf-Hirshorn szindróma, + 4 kromoszóma rövid karjának duplázodása) Persze tudjuk, hogy súlyos, és nem sokáig él, de már 1 éves, és már nagyon belefáradtunk a bizonytalanságba. Megjosolni sem lehet mikor lesz vége, és ugy vettem észre, nehezebb az orvosnak is mindig a szemünkbe mondani a tényeket (persze ezt megértem) Tehát 1 éves és 4,5 kg, hetek óta nem birtak 3 óránként 50 ml-nél több tápszert adni neki, (a gyógyszereken -sevenaletta, B-loc -, némi vizen és tápszeren kivül mást nem kap) Ez hosszú távon milyen következményekkel jár? Fallot tetralogia szivrendelenesége is van, annak idején azt mondták, 6-8 hónaposan gondot okozhat és müteni kell, de azzal nincs változás, lehetséges, hogy azért birja a szíve, mert nem nö a testsúlya? Válaszát elöre is köszönöm! Nina

Sajnálom Önöket, sok jót nem tudok írni. Önmagában a Fallot tetralogiával akár a felnott kort is meg lehet élni. Nyugodtan kapjon csak tápszert.
(Dr. Tausz István)

2496. Egyoldalú táplálkozás (2008.07.07.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 26 hónapos. Születési adatai: 37. hétre, császármetszésel, 8-9-es apgar, 2950 dkg súllyal és 50 cm-el jött a világra. Nagyon jó étvágyú baba volt, fejlôdése teljesen normális, nem beteges. Problémám, hogy kb.1 hónapja elutasítja a fôtt ételt, legyen az bármilyen, kivéve a palacsintát, a tejbedarát és amin látja a kakaót. Kb. ezidôtájt "kitalálta", hogy a gyümölcs sem jó, tehát azt is csak belecsempészve az ételébe tudom adni neki. Jelenleg úgy néz ki egy napi étkezésünk, hogy reggelire 2,5 dl tej vagy kakaó, délelôtt joghurt, délben általában semmi (gyerekorvosunk mondta, hogy ha nem fogadja el az ebédet, ne kínáljam mással), aztán alvás után szintén joghurt, ilyenkor csempészek bele gyümölcsöt, és vacsorára tej, vagy kakaó. Kinder tejszeletet, pudingot, túró rudit bármikor elfogadná, de csak ritkán adok neki, mivel nem szeretném, hogy az édesség miatt ne legyen étvágya. Én ezt nagyon egyoldalú táplálkozásnak tartom, és sajnos a székletén is látszik. Szinte "anyatejes" széklete van, még az állaga is folyékony, és kakilás után azonnal kipirosodik a feneke. Nagyon félek, hogy esetleg allergiás lenne a tejre? Várom válaszukat, munkájukhoz további sok sikert kívánok: Dóra

Semmi baja nem lesz a babának. Sok gyermek ebben az életkorban nem eszi meg a zöldséget és a fozeléket. Próbáljon meg gyümölcscentrifugával nyers gyümölcs és fozeléklevet adni neki. Szörpöt, ivólevet ne kapjon.
(Dr. Tausz István)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.07.07.
2497 Kiütések (2008.07.07.)
Kedves Doktornô! Kislányom 22 hónapos, két napja ekcémás kiütések jelentkeztek nála (apró pici dudorok, helyenként pirosak) hatalmas területen, összefüggôen. Az egész háta, mellkasa tele van vele. A karján, lábán arcán, nyakán nincs, csak a törzsén. Elôször azt gondoltuk, hogy a nagy meleg miatt esetleg, de most már ételallergiára gondoltunk. Nemrég evett egy pici rántottát és ivott egy kis tejeskávét. Ezek okozhatnak ilyen tünetet? Kellene allergia vizsgálatot végezni? Hova forduljunk ez ügyben? Az ilyen bôrtüneteket lehet krémezni vagy kifejezetten ekcémás kenôcsöt kell alkalmazni? Köszönettel: Anyuci

Ha még nem kapott ilyen ételeket bármelyik okozhatja. Kizárásos alapon kellene eldönteni. Ha nem vészes a kiütés, akkor meg lehet próbálni egyszeru kenoccsel kenni.
(Dr. Gimesi Anna)

2498. Éjszakai evés és csak pépeset eszik (2008.07.07.)
Tisztelt Doktornô! 15 hónapos fiam még mindig, minden éjjel eszik, kb 4,5 dl tápszert. A vizet nem fogadja el, addig sír, amíg meg nem kapja a tápszert. Amint megitta, (min. 3-4 részletben éjféltôl reggel 8-ig), onnantól kezdve fáj a hasa, és óránként többször is felébred tôle. Napközben is sok szélgörcse van. (Tízóraira 1-1,5 dl gyümölcsöt kap, ebédre 50 ml szárnyashúst fôzelékkel, uzsonnára 2 dl gyümölcsöt vagy fôzeléket, vacsorára Sinlacot.) További probléma, hogy még egyáltalán nem rág, a kiflit, almát stb eldobja, a darabos ételt kiköpi, és addig éhezik (2 napig is akár), amíg pépeset nem kap. Mit tudunk tenni? Válaszát elôre is köszönöm, Zsuzsa

Napközben kellene a tápszert adni és este suru fozeléket. Ha van már legalább 6 foga, akkor érdemes a darabossal tovább próbálkozni, talán pépesitett formában kell tovább adni, almadarabokkal, oszibarackdarabokkal... próbálkozni, és nem kenyérfélével.
(Dr. Gimesi Anna)

2499. Oltás helye (2008.07.07.)
Tisztelt Doktornô! Kérdésem az lenne, hogy mennyire természetes az, ha a tizenegy hónapos kislányom BCG-oltásának a helye még mindig elég csúnya. Akkor oltották, amikor megszületett. Három hónapos kora óta állandóan begyulladt és kifakadt neki. Már egy hónapja elég szép kezdett neki lenni, mintha gyógyult volna, de tegnap délután azt vettem észre, hogy erôsen vérzik és mintha megint genny jött volna belôle. Aztán arra lettem figyelmes, hogy nem is genny volt, hanem zsírszövet. Elvittük az ügyeletre, ahol azt mondták, hogy tényleg zsírszövet, de ôk még ilyet nem láttak. Most kenegetem betadinnal és le van ragaszva, és nem is fáj neki, de azért szeretném a véleményét kérni, hogy mitévô legyek ez után? Ez mennyire természetes? Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: Z.Zsuzsanna

Egyáltalán nem természetes, pulmonológusnak vagy immunológusnak mutassák meg.
(Dr. Gimesi Anna)

2500. Orrszívás (2008.07.07.)
Tisztelt Doktornô, 7 hónapos kisfiamnak minden nap le kell szívni az orrát, lassan 2 hónapja. Sokat sír, nehezen alszik el, éjszaka többször felébred. Édesapja allergiás, nála is már az jelentkezhet ilyen pici korban? Hova fordulhatunk segítségért? Debrecenben élünk. Köszönettel

Lehet ô is allergiás, meg kellene mutatni allergológusnak.
(Dr. Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |