válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2501-2520.)
2501. Kis súlygyarapodás (2008.07.07.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3650 g-mal és 53 cm-rel született császármetszéssel. 5 és fél hónapos koráig kizárólag anyatejjel tápláltam, azóta fokozatosan ismertetem meg a gyümölcsökkel és zöldségekkel, amiket szerencsére szívesen fogad. Az elmúlt két hónapban súlygyarapodása igen lelassult, már-már meg is állt. Kéthetente járok méretni, 30-70 g hízásokat produkál két hét alatt. A gyerekorvosunk vashiányos vérszegénységet lát rajta (vizsgálat nélkül, csak úgy, ránézésre), amire kb. 2 hónapja napi 15 csepp Maltofert szedünk. Kislányom most 8 hónapos, 68 cm és 6730 g. A gyerekorvos és a védônô aggodalmamra mindig azzal reagál, hogy a kislány nincs "összeesve", látszólag egészséges, aktív baba és mivel sem én, sem a kislány édesapja nem túl nagy termetû (bár egyikünk sem sovány!), azt mondják, hogy biztosan csak a genetika... De ha tényleg minden rendben van vele, akkor miért nem hízik már egy jó ideje? Napi étrendje a következô: Reggeli: anyatej, tízórai: gyümölcs (általában 1 db banán v. alma v. körte) Ebéd: anyatej, Uzsonna: fôzelék (kb. 200 ml) Este: tejpép, kb. 120 ml vízbôl elkészítve, Lefekvés elôtt: anyatej (cumiból adva, kb. 80-120 ml). Székletet általában napi egyszer, max. kétszer produkál, nem tûnik úgy, hogy csak átmenne rajta az étel. A gyermekorvosunk semmilyen vizsgáltatot nem javasol, de mivel ez az állapot már hónapok óta fennáll, én mégis szeretnék lépni valamerre. Doktornô mit javasol? Hová forduljak? Milyen vizsgáltatok lennének szükségesek? Válaszát elôre is köszönöm! Sz.

Vérvétel és széklet vizsgálat jó lenne. A leirtak alapján a gyarapodása megfelelo, ha a mozgása, alvása is jó, akkor mást egyelore nem javasolnék.
(Dr. Gimesi Anna)

2502. Reflux, nehéz etetés (2008.07.07.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom jelenleg 4 hónapos, születése óta nagyon sokat bukik, és naponta több alkalommal kihányja a teljes adag megevett ételt, vagy annak nagy részét. Éjszaka már nem eszik, reggelente mégis tenyérnyi nyálkát öklendezik. 1,5 hónapos kora óta csak antirefluxos tápszert kap + Nutriton gél elôetetésnek, ezek azonban nem csökkentették a bukásokat/hányásokat. A súlyfejlôdésével eddig nem volt probléma a gyakori hányások mellett sem, azonban az utóbbi hetekben annak ellenére, hogy éhes, nem eszik, csak keservesen sír, amikor etetésre kerül a sor. Az utóbbi napokban már többször elôfordult az is, hogy nem tudtam megetetni sem cumisüvegbôl, sem kiskanállal, mert nem hajlandó lenyelni az ételt. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban Önhöz: 1./ Összefügghet-e az étel elutasítása a reflux betegséggel, esetleg okozhat-e problémát a nyelésben, amennyiben igen, én mit tehetek ezügyben? 2./ Háziorvosunk szerint, amíg a súlyfejlôdés rendben van nincs szükség a hányások kezelésére. Én a súlyfejlôdés miatt nem is aggódtam eddig, de az orrán keresztül sajnos nagyon sok hányadékot visszaszív (hiába állok készenlétben az orrszívóval). Ez nem jelent fertôzésveszélyt a tüdejének? 3./ Valóban meg kell várni a kezeléssel azt a pontot, amíg a baba teljes mértékben táplálhatatlanná válik, és nem fejlôdik a súlya? Ezeket a problémákat nem szükséges megelôzni? Emiatt nagyon aggódom, mert az etetéseink kezdenek rémálommá válni, és ez nemcsak nekem rossz (az a legkevesebb), de a kislányomnak is. 4./ Abban az esetben, ha a bukások/hányások miatt megáll a baba súlyfejlôdése, mit lehet tenni? Türelmét és válaszát elôre is köszönöm: egy aggódó anyuka

Szerintem gasztroenterológus segitségét kellene kérni és nem megvárni mig a sulya lefelé indul, mert ilyen tápszerrel jobb helyzetben kellene lenniük. Mindenképpen vizsgálatokra és egyéb kiegészito terápiára lenne szükségük.
(Dr. Gimesi Anna)

2503. Nem hízik eleget (2476.) (2008.07.07.)
Tisztelt Doktornô! A 2476 kérdésemnél kérdezte a doktornô mennyit hízik hetente a kislányom. Nos ez nagyon változó, legutóljára 20 grammot hízott. Volt olyan hét amikor pedig 270 grammal növekedett a súlya. Havi elosztásban így néz ki: Születési súly 3590 g 49 cm, 1 havi hízás 480 g, 2 havi 390 g, 3 havi 200 g, 4 havi 410 g, 5 havi 380 g. Most 63,5 cm hosszú. Csütörtöki méretkezésünkor, amikor is összesen 20 grammot hízott egy hét alatt, a doktornô beutalta a kicsit gasztroenterológiai kivizsgálásra. Július végére van idôpontunk. Ismét egy új tápszert kaptunk PEPTI Juniort. Széklete továbbra is normális állagú naponta 1-2. Nem sírós, nyugott baba. Átalussza az éjszakákat. Önnek mi a véleménye? Természetesen kivizsgáltatjuk a kislányt ha a gasztroenterológus, akihez megyünk javasolja, de nem szívesen kínoztatnám meg szegénykémet. Egyáltalán milyen vizsgálatokat szoktak elvégezni ilyenkor? Esetleg felszívódási zavara van? Kedves Doktornô várjuk válaszát! Tisztelettel: M.Tímea

A leirtak alapján én megfelelonek tartom a sulygyrapodását.
(Dr. Gimesi Anna)

2504. Táplálás- és alvásgondok (2008.07.07.)
Kedves Doktornô! 8 hónapos kislányommal kapcsolatban lenne két kérdésem. Az egyik étkezéssel kapcsolatos. Születése óta tápszert kap, eleinte pótlásnak, két hónapos kora óta csak azt. Fél évesen adtam elôször neki zöldséget, gyümölcsöt. Igazából egyikkel sem volt gondunk. Viszont nagyon össze-vissza eszik belôlük. Van olyan nap, amikor csak azt kér, van amikor viszont csak tápszert fogad el. Ez ugye, nem gond? Egyébként nagyon keveset eszik. (hízni viszont szerintem rendesen hízik: 3900 grammal született, most 8,5 kg) A másik gondot az alvás jelenti. Eddig kiválóan ment, de két hete mintha kicserélték volna. Az utóbbi idôben már nagyon ügyes volt, 8-fél 9-tôl aludt reggel 4-5-ig, reggelizett, aztán aludt tovább 7-8-ig. Ez már sajnos a múlté. Két hete szinte egész éjjel fennt van. Pontosabban félóránként, óránként felsír (nem is kel fel), megsimogatom, felveszem egy kicsit, pár percen belül vissza is alszik, de kis idô múlva kezdôdik megint minden elôrôl. Próbáltam, hogy nem kelek fel hozzá, majd magától vissza alszik, de akkor meg teljesen felébredt és órákon át "szórakoztatott". Egyik sem jobb. Napközben délelôtt is, délután is alszik 1-1,5 órát. Rengeteg dolgot csinálunk, soha nem unatkozik, estére tényleg elfárad. Nem értem mi lehet a baj. Gondoltam, hogy a foga miatt, de semmi nem utal rá. Néztem, hogy nem melege van-e, úgy látom nincs. Kicsi villanyát felkapcsolva hagytuk, hátha a sötétben fél, de akkor is ezt csinálta. Remélem, Doktronônek van valami ötlete. Elôre is köszönöm. Üdvözlettel: L.Anett

Az étkezést átcsoportositanám. Este adnék bô fozeléket és fürdés után tápszert.
(Dr. Gimesi Anna)

2505. Atópiás ekzéma – tápszer neve (2480) (2008.07.07.)
Kedves Dr.NÔ! Nagyon köszönöm a válaszát a 2480-as levélre! (Atópiás ekzéma). Sajnos ismét a tanácsát szeretném kérni! Ön azt írta, hogy teljesen hypoallergén tápszert kapjon a gyermek a korának megfelelôen.-Sajnos nem tudom a tápszer nevét. Kérném szépen Önt, hogy írja ezt meg nekem, illetve, hogy recept nélkül is kiváltható-e? Válaszát elôre is nagyon szépen köszönöm! B.Szilvia

Receptre kapható és 6 hónapos kor alatt Aptamil H.A.T, illetve utána Nutrilon pepti jön szóba.
(Dr. Gimesi Anna)

2506. Övsömör (2008.07.07.)
Tisztelt Doktor Asszony! Hamarosan megszületik elsô babánk. Nagymamámnak nagyon makacs övsömöre van, én biztos, ami biztos, nem találkoztam vele terhességem alatt, arra lennék kíváncsi, az újszülött találkozhat-e vele, vagy jobb elkerülni a találkozót. Ha igen, mennyi idôs koráig? Mert úgy tudom, bárányhimlô elleni oltást csak egy éves kora körül kap majd.

Az oltást késobb kaphatja csak. Ha ön volt bárányhimlos és szoptatni tud majd, akkor 6 hónapos koráig az ellenanyagot átadja, de ennek ellenére nem célszeru a babának találkoznia a nagymamával. A nagymamát miért nem tudják tünetmentessé tenni?
(Dr. Gimesi Anna)

2507. Önálló alvás (2008.07.07.)
Üdv Mindenkinek! Fél éves kislány anyukája vagyok, aki egy nagyon jó baba, csak a nappali alvással van problémánk, ugyanis nem nagyon akar aludni. Ha elaltatom, ami kb. 30-40percig tart, akkor alszik max. egy órát, de ha nem teszem cicire és nem altatom, nem alszik el egyedül, bármennyire is álmos, csak sír. Ha nagyon kiborul még cici sem kell, nem bir önállóan elaludni. Nem hiszem, hogy valami tényezô zavarná az elalvásban. Csak annyit szeretnék, hogy az altatási idô egy kicsit csökkenjen. Vagy mikorra várható az önálló alvás? Elôre is köszönöm a segítséget! Tisztelettel, N.Tímea.

Azt gondolom, ha nincs igénye az alvásra akkor ne eroltesse.
(Dr. Gimesi Anna)

2508. Aranyér? (2008.07.07.)
Jó napot kivánok! Kisfiam 7 éves. A végbelénél oldalt kb. fél éve egy kis dudort vagy csomót vettem észre. Én aranyérre gyanakszom. Lehetséges, hogy az? Esetleg valami más? Köszönöm. Egy anyuka

Lehetséges, érdemes sebész véleményét kikérni.
(Dr. Gimesi Anna)

2509. Kullancs-csípés (2008.07.07.)
Másfél éves fiamban, másodjára találtunk kullancsot. Mindkettôt sikerült otthon kivenni. A másodiknak beleszakadt a feje, de 5-10perc elteltével azt is sikerült eltávolítani. Kérdésem az lenne, hogy milyen veszélyek fenyegetik a kisfiamat, és hogy ha nincs semmilyen tünet, annak ellenére forduljunk-e orvoshoz? Válaszát elôre is köszönjük!

Ha helyileg nincs elváltozás, akkor az orvos sem tud mást javasolni, mind hogy figyeljék. A kullancsot ha még megvan, érdemes vizsgálatra küldeni.
(Dr. Gimesi Anna)

 
Dr. Tausz István válaszai, 2008.07.14.
2510. Lyuk a szíven (2008.07.14.)
Tisztelet Doktor Úr! Most tudtuk meg, a 2 éves keresztlányomnak egy lyukat találtak a szívén, és azt mondták, hogy meg kell mûteni. Oxigén hiánnyal született. Eddig nem vették észre nála. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent ez, és mik az esélyei. Kérem mielôbbi válaszát. Üdvözlettel: Mariann

Sajnos a kérdésbôl nem tudom megállapítani, hogy a pitvaron, vagy a kamrán van-e a lyuk. Mütéttel mindkettô nagyon jól kezelhetô, tökéletesen meggyógyítható.
(Dr. Tausz István)

2511. Virágföldet eszik (2008.07.14.)
Üdvözlöm! A kislányom 11 hónapos és tudatosan eszi a virágföldet. Mi lehet ennek az oka? Úgy hallottam és tapasztalatból is tudom, hogy a kisgyermekek ösztönösen megérzik, hogy milyen vitaminra, ásványi anyagra van szüksége a szervezetüknek és ennek megfelelôen pl.:túrják a falat, ha mészhiányuk van. A virágföld evése viszont nem tudom, hogy mire utalhat. A védônô ezzel kapcsolatban ajánlott egy vérkép-ellenôrzést, (amit 2 hét múlva meg is csinálunk, mert a gyermekorvosa szabadságon van és akkor lesz újra) de azt nem mondta el, hogy mi derülhet ki belôle. Vajon miért? Válaszát elôre is köszönöm!

Nem jelent hiánybetegséget, az élôlény ösztönösen ragaszkodik a földhöz, az állatok is túrják a földet, a kisgyermek is szeret a homokozóban játszani. Természetesen nem árt egy vérkép, de semmi támpontot nem fog adni a föld evése ügyében.
(Dr. Tausz István)

2512. Vizeletprobléma (2008.07.14.)
Tisztelt Doktor Úr! 3 napja észrevettem, hogy nagyon szúrós szagú a másfél éves kisfiam vizelete. Jelenleg nem vettem észre semmilyen betegség jelét rajta. Viszont ma azt mondta, hogy a kukija csíp, megnéztem, de egyáltalán nem piros. Megfázva sincs. Mi lehet a baja? Válaszát elôre is nagyon köszönöm! D.né

A biztonság kedvéért egy vizelet vizsgálatot javaslok.
(Dr. Tausz István)

2513. Testmagasság – öröklôdik? (2008.07.14.)
Tisztelt Doktor Úr! 29 éves vagyok. Alacsony növésû. Gyermekkorban voltam kórházban kivizsgáláson és DG. hypocondroplasia. Lassan már én is gondolkodom a gyermekvállaláson. Szeretném megkérdezni Öntôl, hogy mennyi az esélye annak, hogy majdani gyermekem örökölni fogja tôlem ezt a betegséget? Lehet ez ellen tenni valamit? (A párom magas) Tisztelettel: M

Ez a betegség recessziven öröklôdik, ami azt jelenti, hogy abban az esetben örökölheti a születendô gyermek a betegséget, ha a párja hordozza a betegséget okozó gént (ettôl persze neki nem kell betegnek lennie). Ma már lehetôség van arra, hogy a magzatból vett magzatvízbôl kimutassák, hogy beteg lesz-e a gyermek. Tervezett terhességgel és diagnosztikával vállalható a gyermek.
(Dr. Tausz István)

2514. Vírusos hasmenés és alvás (2008.07.14.)
Tisztelt Doktor Úr. Kisfiam 2 éves 9 hónapas és virusos hasmanése van. Tegnap reggel hányt és utána kétszer volt széklete és majdnem az egész napot átaludta. Az a kérdésem, hogy a sok alvás indokolt-e ebben az esetben?

A betegségtôl és a folyadékhiánytól alszik a baba. Mutassák meg a háziorvosuknak, mert kiszáradásnak is lehet a jele.
(Dr. Tausz István)

2515. Lábtartás (2008.07.14.)
Tisztelt doktor úr, 9hónapos a kislányom, és már 8és fél hónaposan felállt, és önállóan ül. A problémám az, hogy a lábát álltalában kifelé tartja. Hasonfekvô baba, ujszülött korától, nem lehet-e ennek betudni ezt a lábtartást? Ell kell-e vinnem az ortopédiára, vagy elég egy siesta betétes kiscipô? Elôre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: B Henrietta

Ebben az életkorban a járás tanulásakor kifelé tartják a babák a lábukat, mert igy könnyebben tudnak megállni. Jelenleg nem kell megmutatni ortopéd szakorvosnak.
(Dr. Tausz István)

2516. Hasgörcs (2008.07.14.)
Tisztelt Doktor úr! 16éves vagyok. Néha hasgörcsöm van. Elég idegesítô tud lenni és kedvem is elveszi mindentôl. Székletem nem véres, étkezés után nem fáj a hasam, fogyni nem fogyok, lázam sincs, hasam sem megy. Ez csak szimpla, bélmûködésbôl adódó hasfájás, vagy ennyire érzékeny a belem!? Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: Dániel

Vizsgálat nélkül nem tudok választ adni a kérdésére, érdemes megmutatni háziorvosának.
(Dr. Tausz István)

2517. Félrenyel és sír szopás közben (2008.07.14.)
Tisztelt Dr úr! Egy 2 hónapos kislány anyukája vagyok. A kislányom hüvelyi szüléssel, 10-es Apgar értékkel született, az elsô hetekben szépen szopott, gyarapodott is. Azonban kb 1 hónapos korában valamiért szopás közben, mikor jobban megindul a tej, elkezd összevissza nyelni, mint aki félrenyeli a tejet. Ekkor elkezd nagyon élesen sirni, sikitva szinte, és nem eszik tovább. Úgy sír mint aki bevan rekedve, és kicsit húz a mellkasa is siráskor. Olyan a hangja, mint mikor valakinek váladék van a torkán. A böfizéskor is sir ilyenkor. Nem minden etetéskor csinálja ezt, de viszonylag sûrûn. Mivel igy nagyon keveset eszik, igy nem hizik. Megpróbáltam a cumisüveges etetést, de akkor is keveseket eszik. Mi lehet a baja? A torkán nem lát semmit a háziorvos. A gégéje, nyelôcsöve, gyomorszája lehet beteg? Bukni ritkán szokott, nem jellemzô. Válaszát várom, köszönöm. A.Zita

Ha cumisüvegbôl való etetéskor nem nyeli félre a forralt vizet, akkor valószinüleg hirtelen túl sok teje jön, és nem bírja a baba olyan hirtelen nyelni a tejet, ezért célszerû szopás közben elvenni a mellet.
(Dr. Tausz István)

2518. Levegôztetés (2008.07.14.)
Tisztelt Doktor úr! Unokám 10 napos, születési súlya 3900 gramm, hossza 56 cm volt. A kezdeti súlyvesztését pótolta. Azt szeretném megtudni, hogy mikor vihetjük /tehetjük ki/ levegôre. Több ellentmondó információt kaptunk, van aki 6 hétig szigoruan lakásban javasolja tartatni. Én annak idején 1hónapos korában már levegôztettem a gyermekem, pedig ô téli baba volt. Jó levegôjû zöldövezetben lakunk, terasz van. Ön mit tanácsol? Segitségét köszönöm. Elsôunokás nagymama

Nyáron született gyermeket 2 hétes kortól ki lehet vinni, ilyen születési súllyal.
(Dr. Tausz István)

2519. Két unoka (2008.07.14.)
Üdvözlöm. Több unokás nagymama vagyok. Két kérdésem van : 1) Legkisebbik unokám 1,5 éves, sokat nyálazik. Elöbb arra gondoltunk, hogy a fogzás miatt, aztán megemlitettük a gyermekorvosnak, aki nem tulajdonitott nagy jelentöséget a dolognak. Lehet, hogy a polip a ludas? S ha igen, szükséges-e ebben a korban kivenni? /Különben jol fejlödik és egészséges/ 2) Másik unokám 3 éves. Egyszerre elkezdett zártan beszélni. Pl. e helyett i hangot ejt. Van-e ennek valami magyarázata, vagy jelentôsége? Válaszát elôre köszönöm. N Á

A nyáladzás valószinüleg a fogzástól lehet. Másik unokáját érdemes megmutatni gégésznek, ha nincs semmilyen eltérés, akkor 4 éves kor után logopédiai kezelés szükséges.
(Dr. Tausz István)

2520. Gyógyszerszedés szoptatás alatt (2008.07.14.)
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulunk önökhöz, hogy páromnak felírtak depresszió elleni gyogyszereket és nem tudjuk, hogy szedheti-e ha a fiunk még szopizik. Csabika 2 éves, de még kétszer szopizik, legfôképpen az esték alatt. A kérdésünk az lenne, hogy ilyenkor átmegy-e még valami a tejen keresztül? Válaszukat elôre is köszönjük: Csaba és Zsuzsa

Nem tudom, hogy milyen gyógyszert írtak fel a párjának, de általában az idegrendszerre ható gyógyszerek átmennek a tejbe és nem szabad szoptatni, amig szedi a kismama.
(Dr. Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |