válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2601-2620.)
2601. Asztma (2008.08.18.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiam szeptemberben lesz 5 éves. Nagyon gyakran volt felsô légúti megbetegedése (azóta amióta közösségbe került) és ekkor végig köhögte az éjszakát. 1 éve kezelik asztmával. Eleinte Singulair mini rágótablettát szedett, márciustól viszont Flixotide-ot használunk. Az allergia vizsgálata negatív volt. Azt mondták a pulmonológián, hogy a felsô légúti megbetegedésekbôl (gégegyulladás) alakult ki az asztmája. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megelôznünk azt, hogy ezeket a megbetegedéseket elkapja, ugyanis az utóbbi két hónapban kétszer szedtünk antibiotikumot, emellett kaptunk a diAdresont és a Rectodelt kúpot is. Úgy tudom hogy ezek elég erôs szteroidok és félek, hogy a késôbbi fejlôdésére kihatnak. Próbáltuk már a Broncho Vaxom-ot, a Multitabs Immuno rágótablettát, az Aloe Vera gélt és sóbarlangot is, de javulást egyik hatására sem vettünk észre. Elôre is köszönöm a válaszát.

Immunológiai vizsgálatot javasolnék, és utána tudok tovább segiteni
(Dr. Gimesi Anna)

2602. Fehér vonalak a körmön (2008.08.18.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 23 hónapos, 11 kiló, jó kedélyû, látszatra egészséges gyermek. Viszont jó pár hónapja észrevettem mindkét lábán a nagyujj körmén függôleges fehér vonalakat (olyan mintha meg lenne karcolva). Két orvos is látta eddig, az egyik azt mondta ilyen típusú a körme, a másik szerint nyomelem hiány. Adtam Béres cseppet pár hónapig, most immunerôsítô halolajat kap, emellett természetesen mióta szilárd ételt is eszik, minden nap többször kap zöldséget, gyümölcsöt. Sajnos nem múltak el a vonalak, és ma fedeztem fel, hogy már a kezén, a hüvelykujján is jönnek elô a vonalak. Mi lehet ez, és mivel lehet gyógyítani? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: V.Dóri

Bôrgyógyásznak kellene megmutatni, és vérvételt is javasolnék vas, illetve gyulladás irányában.
(Dr. Gimesi Anna)

2603. Hányinger, hasfájás (2008.08.18.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 10 éves, és gyakran panaszkodik hányingerre, néha hasfájásra. Iskolából is párszor haza kellett hozni, de otthon elmúlt a hányingere. Láza nincs neki. Arra gyanakszunk, hogy esetleg bizonyos szituációkat akar ezzel a panasszal kikerülni (pl.: dolgozat, stb), de más helyzetben is elôfordult már, amikor nincs semmi "stressznek" kitéve (pl.: mikor nagymamánál nyaral, esetleg korosztálybeli gyereknél tölti a szabadidejét). Utalhat ez a típusú panasz valami szervi elváltozásra, vagy ez tényleg csak pszichésen jelentkezik nála? Esetleg az étkezésnél kellene valamire odafigyelni? Köszönettel: MK

Gasztroenterolgogiai megbeszélést javasolnék, mert elképzelheto a savviszony változás, akár hirtelen novekedés következtében is.
(Dr. Gimesi Anna)

2604. Székletgondok és lisztérzékenység (2008.08.18.)
Tisztelt doktorno en mar egyszer irtam, 2536 kerdest tettem fel kislanyom gyakori szekletevel kapcsolatban, es a doktorno feltette nekem a kerdest, hogy sok liszteset evett az utobbi idoben, es elegge sokat. A szeklete normal szinu, de egy olyan furcsa szaga is van, mondhatnam, hogy ecet szagu, ami a gyerek popsijat is allandoan kimarja. Mit kene tegyek, hova induljak el a gyermekkel, a haziorvosom azt mondta, ne adjak neki semi liszteset es dietaztassam. Mit tegyek??

Vizsgálat nélkül a diétázás nem indokolt. és szerintem nem is helyes. Gasztro- enterológus vizsgálatát javasolnám, felszivódási zavar irányában.
(Dr. Gimesi Anna)

2605. Hasfájás, allergia-gyanú (2008.08.18.)
Tisztelt Doktornô! 10 hetes koraszülött kisfiamnak sokat fáj a hasa, fájdalmasan felsír, és felhúzza a lábát, hétfôn pedig nyálkás véres székletet találtam a pelusban. Vettünk széklet mintát, várjuk az eredményt, és bementünk a kórházba, ahol a doktornéni azt mondta, lehet, hogy tejfehérje allergia és váltsunk tápszert Pepti-Juniort. Ha tényleg ez a baj, mennyi idô alatt kell a tüneteknek megszünni, a pelusban ma még nem volt vér, de a hasa még fáj. Napközben viszonylag nyugodt, délutánra jön igazán el, és hajnalban nehezen tudom visszaaltatni az evés után. Másik, hogy naponta 450-550 gr tápszert eszik, van, hogy 7-9 alkalommal. A súlya most 2.900 gr, 1.480 gy-al született. A házi orvosunk azt mondta, hogy ez sok, de hogyan vegyem el töle az üveget? Ettôl is fájhat a pocija?

A sulygyarapodása szerintem megfelelo, hiszen a lemaradását is be kell hoznia, de sokszor kell étkezés közben büfiztetnie. Valószinuleg pár nap alatt ez a tápszerváltás még a hasfájáson is segit.
(Dr. Gimesi Anna)

2606. Nem hízik (2008.08.18.)
T. Doktornô! Köszönöm szépen a válaszát a 2501. sz. kérdésemre. Azóta eltelt majdnem egy hónap, kislányom hízása - pontosabban nem hízása - továbbra is aggaszt. Szeretném megkérdezni, hogy a Doktornô magánrendelésére milyen tel.számon lehet bejelentkezni, mert szeretném megmutatni ôt Önnek, ugyanis a gyermekorvosunk nem igen foglalkozik az aggodalmammal. Válaszát köszönöm! Sz.


(Dr. Gimesi Anna)

Magánrendelés »
(szeptembertôl !)

2607. Túlsúly (2008.08.18.)
Kedves Anna! Olvasgattam mások kérdéseit, az evészavarokról, de csak olyat találtam, ami arról szó,l hogy a gyerek nem eszik. Az én lányom 7 éves 150 cm és 45 kg. Nem mondhatni kifejezzetten kövérnek (nem az elhizott kategória), de aggaszt. Az apja családjában sajnos mindeneki -szó szerint - 100 kg fölött van. Nem tudom, hogy ez hormonális vagy öröklödik, de tény hogy nagyon sokat mozog, nem eszik extrém sokat… és a nassolás sem jellemzö. Ami nagyon elkeseritö, hogy apja mindenképpen fogyasztani akarja, és szerinte én etetem agyon. Pedig erröl szó sincs. Szerintem a gyerek is érzi ezt, az apja szégyelli, hogy az átlagnál nagyobb, és ez lelki problémákat okoz. Várom válaszát, hogy hova tudunk fordulni problémánkkal illetve van-e vmi homeopatikus módszer, hogy testileg -lelkileg rendbetegyem gyerekemet. Köszönettel: G.

Endocrinológiai vizsgálat célszeru és ott diétás javaslatot is adnak, illetve a dietetikus is elmondja a lehetoségeket. Alkatra lehet homeopathiával próbálkozni.
(Dr. Gimesi Anna)

2608. Letapadás? (2008.08.18.)
Tisztelt doktornô. Van egy 5 hónapos fiam. Kérdésem az lenne, hogy van-e teendôm a fütyijével? Több személytôl- védônô és háziorvos- érdeklôdtem már, de eltérô válaszokat kapok. A védônô azt mondta, hogy fürdetéskor kell felfelé húzgálni, hogy ne tapadjon le. A háziorvosunk azt mondta, nincs vele teendô. Még idáig nem nézte meg neki. Az 1 éves kontrolon tudom hogy megnézi, de az még messze van. Válaszát elôre is köszönöm. Andi

Sajnos ezt látni kell, igy nem lehet általánosságban válaszolni. Meg kellene a doktorukat kérni, hogy nézze meg, mert Önök szeretnék tudni, van-e teendo.
(Dr. Gimesi Anna)

2609. Szájpenész, ecsetelés (2008.08.18.)
Tisztelt Doktornô! Két ikerfiamnál szájpenésszel küzdünk lassan két hónapja, egyébként most három hónaposak. Az orvos egy lila és egy sárga ecsetelôt írt fel, Ön biztosan tudja mik ezek. Naponta kétsezr kitörlöm a lilával és ötször cseppentek a sárga színû lével, de nem múlik el. Elôször a lilával átitatott steril gézlappal töröltem ki a szájukat (úgy egy darabig elmúlt), most az orvos tanácsára csak hurkapálcikára csavart vattapamaccsal (így el sem múlik). Nagyon tanácstalan vagyok, nem tudom mit csinálok rosszul hogy nem múlik el. Sterilizálom a cumit, cumisüveget de hiába. Egyébként tovább nem terjed, vagyis a fenekükön nincs tünete. Hogy lehet ettôl megszabadulni? Az immunrendszerük mikor erôsödik meg annyira, hogy esetleg az leküzdje? Hallottam a borax-glicerines ecsetelésrôl, ez jobb megoldás? Az orvos szerint ez a lila-sárga ecsetelés használ. De ugye nálunk nem. Kérem segítsen. Köszönettel: Mónika

Szerintem csak a borax-szal kellene ecsetelniük és az étkezés milyensége lenne még fontos. Az immunrendszerük még egy ideig gyengébb lesz, azon egyelore nem lehet változtatni.
(Dr. Gimesi Anna)

2610. Étvágytalan kisfiú (2008.08.18.)
Tisztelt Doktornô! 2,5 éves fiú gyermek nagyon rossz étvágyú. Gyümölcsöt egyáltalán nem eszik, és az utóbbi hetekben már szinte semmilyen ételt nem hajlandó megenni. Eleinte a nagy melegnek tulajdonítottam az étvágytalanságát, de mostmár aggódom, nehogy valami komolyabb következménye legyen ennek. Az utóbbi napokban szinte csak kakaót iszik, és semmi mást. Ha esetleg tudna abban segíteni, hogy milyen étvágynövelô vitamint, vagy homeopátiás szert lehetne neki adni, hogy újra rendesen egyen, azt nagyon szépen megköszönném. Üdv. Vné

Az okot kellene megtalálni és nem étvágyfokozót adni, de homeopathiából ilyent nem tudok, csak a tünetegyüttes ismeretének függvényében.
(Dr. Gimesi Anna)

2611. Füllyukasztás (2008.08.18.)
T. Doktornô! 4 éves kislányom fülét szeretném kilyukasztatni. Nem tudom, hogy ezt ki végzi, kozmetikus vagy gyerekorvos? Válaszát elôre is köszönöm, Bea

Mind a ketto csinálja, és a gégészek is.
(Dr. Gimesi Anna)

2612. Mellduzzanat és here probléma (2008.08.18.)
Kedves Doktornô! Kislányom 2 éves és a cicije kicsit kidomborodik (már pici kora óta, de nem nagyon). A vele egykorú gyerekeknek lapos a mellkasa. Egyébként nem kövér, 10,5kg és 85cm. Megmutattam a háziorvosunknak és ô azt mondta ebbôl nem szokott probléma lenni, lehet alkati adottság, de 3 évesen lehet, hogy meg kell vizsgálni. Mi lehet a probléma (ha egyáltalán az)? Másik kérdés: kisfiam 7 éves. Ô egy ritka genetikai rendellenességgel született (ring 21). A heréjét nem lehet tapintani (pici korában lehetett tapintani). Az orvos is megemlítette, de nem mondott semmi konkrétumot. Mit tegyünk? Mûtétre sor kerülhet? Lehet, hogy a rendellenesség velejárója? Mielôbbi válaszát nagyon köszönöm!!! Szné Krisztina

A kislányt és a fiut is endocrinológiára javasolnám elvinni.
(Dr. Gimesi Anna)

2613. Immunerôsítô (2008.08.18.)
Kedves DR.NÔ! Kisfiam 2 éves, és 2 hét múlva bölcsôdébe fog menni! Szerencsére már tavaly október óta nem volt megfázva, Echinacea hom. golyókat adok neki. Viszont szeretném ezt az állapotot a bölcsôdében is megtartani. ÖN milyen immunerôsítôt javasolna a gyereknek? Válaszát elôre is köszönöm! B.Szilvia...

Esetleg még oscillococcinumot is lehetne hozzá adni.
(Dr. Gimesi Anna)

2614. Sóbarlang (2008.08.18.)
Kedves Doktornô! Hallottam arról, hogy a sóbarlang nagyon jó a felsôlégutak és az immunrendszer megerôsítésében is gyermekeknél. Mi errôl az Ön véleménye?

Meg kell próbálni, sajnos elore nem tudjuk megmondani, hogy kinél válik be.
(Dr. Gimesi Anna)

2615. Tej-, tojás- és mogyoró allergia (2008.08.18.)
Kedves Doktornô, Kisfiam 21 hónapos és vérvétel alapján állapítottak meg nála tej-, tojás- és mogyoró allergiát. Fél éves koráig csak szoptattam, de ekkor már ekcémás volt a bôre. Egy kiskanál tejpépet adtam a szájába, amikor csalánkiütéses lett az arca és mindent kihányt, amit azelôtt megevett. Elsô szülinapi tortáját készítve gyanítottam, hogy tojásra is allergiás, ezért rákentem a kezére nyers tojást, ettôl is csalános lett. Késôbb egy mogyoró tartalmú krém fogyasztása után berekedt. Idén tavasszal pollenallergiája is lett, amelyre Aerius-t és Singulair-t szed. Tudom, hogy diétáztatni kell, ezzel nincs is probléma. Minden ételt én készítek neki alapanyagokból, ami vegyszermentes és olyan állatok húsát kapja, ami nem tápon hízlalt (kivéve marhahús). Próbálok minél több gyümölcsöt, zöldséget adni neki, amit gôz felett párolok, de sajnos azt vettem észre, hogy hasmenése van és egészben látom viszont a zöldséget a pelusban (sárgarépa, karalábé, borsó, kukorica). Van ennek köze az ételallergiához, és ha igen, ez mennyire súlyos? Milyen orvoshoz forduljak és ott milyen vizsgálatokat végeznek? Kancatejrôl olvastam a neten, hogy sok esetben nem okoz allergiát. Megoldás lehet ez számunkra? A következô cikket találtam még itt a neten. Érdemes bíznom ebben a gyógyszeres megoldásban?: “A véletlenszerûen elfogyasztott ételek allergiás reakciót kiváltó hatásával szemben némi védelmet a minden nap, megelôzésképpen fogyasztott 2. generációs antihisztaminok nyújthatnak. A bélben lévô (tryptaset tartalmazó) mastocyták membránjának stabilizálása (ezáltal a hisztamin felszabadulás gátlása) dinátrium chromoglycat tartalmú készítmény (Nalcrom) szájon át történô adásával érhetô el. Ezt olyan esetben célszerû használni (étkezés elôtt), ha biztosan tudjuk, hogy egy bizonyos (számunkra allergén) étel fogyasztását nem tudjuk elkerülni.“ Válaszát elôre is köszönöm: Erka

Mindenképpen tovább kellene a vizsgálatokat folytani felszivódási zavar irányában, és valóban a gyógyszeres terápia is szóba jöhet.
(Dr. Gimesi Anna)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.08.25.
2616. Testsúly, vitamin (2008.08.25.)
Fiam 6 eves, es 17 kg. A DOKTORNO szerint ez jo? Egy kicsit verszegeny is. A DOKTORNO milyen vitamint ajanl erre es ovodakezdes elott!! Nagyon szepen koszonom a valaszat.

Maga a suly és a kor kevés a megitéléshez. Fontos adat a testalkat, a sulyfejlodés, a csontozat.
(Dr. Gimesi Anna)

2617. Véres nyák, epeféreg vizsgálat (2008.08.25.)
jo napot kivánok Kedves doktornô. Van egy 2 éves lányom, akinek a székletében gyakran megjelennek kis véres nyákok. Az orvosa már többször is epeféreg vizsgálatra küld, ami egyszer pozitiv volt. De sajnos a kezelés után is ugyanez a panasza van, a széklete van mikor híg, és van mikor normális. Az étvágya rendkívülien jo, azzal nincs semmi baj. Már nem tudom, hogy mit gondoljak, kérem adjon valami tippet, hogy mit nézessek még meg. Lehet hogy tényleg csak epeféregrôl van szó? Nagyon szépen megkérem válaszoljon minél elöbb. Nagyon szépen köszönöm. Egy aggodó anyuka.

Igy nehéz eldönteni, de mindenképpen tovább kellene vizsgálódni, jobb lenne gasztroenterológiai szakrendelésre menni.
(Dr. Gimesi Anna)

2618. Zöld széklet (2008.08.25.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 8 hetes, és kb másfél hete figyeltünk fel arra, hogy zöldes a széklete. Elég sûrûn (naponta kb 5 alkalommal) van széklete, melynek színe a zöldessárgától a sötétzöldig változó, a zöld széklet általában erôsen nyálkás, kicsit habos, és ma egy kevéske vért (egy nagyon rövidke vércsíkot) is láttam benne. Normafloret kapott pár alkalommal, ilyenkor az éjszakai széklete sárga volt, a következô zöldessárga és dél körül jött egy sötétzöld. A gyermek táplálása kizárólag anyatejjel történik, étvágya, súlygyarapodása normális (4 hét alatt 1kg). Mi okozhatja a sötétzöld székletet? Válaszát elôre is köszönöm!

Székletvizsgálat fertozés kivizsgálására célszeru lenne, illetve anyuka étkezésében, ha fogyaszt tejet, szintén ilyen irányban érdemes a székletet vizsgálni.
(Dr. Gimesi Anna)

2619. Köhögés és allergiateszt (2008.08.25.)
Fiam 9.5 éves és már kisgyerekkora óta sokat betegeskedett, fôleg köhögött. Kivették polipjat, 4 éves korában, és manduláját is, 8 évesen, arra gondolva, hogy itt a fertôzési góc. Mégis továbbra is könnyen meghült és nagyon nehezen múlt el a köhögese. Akkor elmentünk egy tüdôspecialistához, aki Seretide-ot irt, azt mondvan, hogy nem asztmás, de ez a sok köhöges mar asztmaekvivalenciát jelent. Két éve használjuk. Kérdésem, az hogy Seretide használata mellett lehet-e allergiatesztet végezni és ön szerint szükséges-e, ha Budapestre utazunk (ugyanis Erdélybôl írok), hova fordulhatnánk?

Ha agyermek a gyógyszer mellett tünetmentes, akkor célszeru kihagyni a terápiát és ismételt allergia vizsgálatot csinálni.
(Dr. Gimesi Anna)

2620. Táplálási gondok (2008.08.25.)
Kedves Doktornô, kisfiam 9 hónapos. 6 hónapos koráig nem fogadott el semmit az anyatejen és a tápszeren kivül. Már nem szoptatok. Hetek óta küzdünk a hozzátáplálással - semmilyen fôzeléket nem hajlanó elfogadni, semmilyen formában. Összeszorítja a száját, vagy kiköpi. Cumisüvegbôl sem fogadja el. Szinte csak tápszert eszik. Erôltetni nem szeretném, illetve nem is lehet, nem endedi. Gyümölcsök közül tizóraira és uzsonnára csak az alma-banán kombinációt eszi, de abból is max. 50-100 grammot. Szereti a tejtermékeket, talán ez az egyetlen. Nemrég vérvételen voltunk - alacsony hemoglobin szintet állapitottak meg, folsavat és C-vitamint kell adnom. Kérdésem a következô: meddig elégiti ki a tápszer a szükségleteit? Nem lesz ebbôl nagyobb baj, hogy nem jut megfelelô vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz? Hogyan tudnám "megszerettetni" vele az evést? Egyébként nagyon szépen fejlôdik, már lépeget. 3250 grammal született, jelenleg 8300 gramm. Köszönöm válaszát!

A tápszer az alap szükségeletet beviszi, de a vitaminokat, nyomelemeket kevéssé, ezért lett vashiánya is. Próbálkozni kellene alma burgonya surubb kombinácioval és kevergetni a gyumölcsöt és a zöldséget, illetve baromfit is lehetne adni feltétként. Mindig valamilyen más formát kellene megpróbálni és elobb-utóbb rájön, hogy mi az, amit szivesebben elfogad.
(Dr. Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |