válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2681-2699.)
 
2681. Wilson-kór (2008.09.08.)
Két gyönyörû unokám van, okosak és szépek. Kb. két évig tartó vizsglódás után diagnosztizálták náluk a Wilson kórt. Majd gyógyszert kell szedniük, de az külföldrôl szerehetô csak be. Jelenleg engedélyezés alatt van, hogy kaphassák a nekik megfelelô gyógyszert. Mi várható vajon a terápiás kezelés során, vagy egyáltalán mik a kilátásaik. Jelenleg még a 9 éves kisfiú, kitünô tanuló, a 6 éves kislány is nagyon értelmes, de ô még csak ovis.

Sajnos a Wilson kórnak nagyon sok fajtája van az enyhétol a súlyosabbakig. Nem tudom megmondani, hogy mi várható.
(Dr.Tausz István)

2682. Szélgörcs (2008.09.08.)
Jó napot kívánok. 5 hónapos a babánk és éjjelente pontos idöben felsír, dobálja magát, lábát összehúzza. Masszírozással elindulnak a szelek, kb. 60-90ml tápszert megiszik és elalszik. Ön szerint gyanakodhatunk szélgörcsre vagy mi lehet Ön szerint az oka? Köszönöm Alexandra

Ne izguljanak, lehet szélgörcse, de ezt kinövi a baba.
(Dr.Tausz István)

2683. Bepisilés alvás közben (2008.09.08.)
Fiam júliusban tölötte a 4 évet. Bölcsödébe 2 éves kora óta jár. Most kezdi az óvodát. 2 évesen kezdtük a nappali bilire szoktatást, az éjszakait 3 évesen. Délutánonként nem volt gond egy ideig, de az éjszakai leszoktatás egyáltalán nem megy, egyszerûen olyan mélyen alszik, ha lámpát kapcsolok sem ébred fel, de még a bepisilést sem veszi észre csak reggel, de van akkor is, hogy én ébresztem. Ha éjjel mégis észreveszem, hogy elkéstem, felültetem, átteszem a székre, de még azt sem veszi észre, hogy átöltöztetem, annyira alszik. Éjszaka van úgy, hogy 3-sor cserélek ágynemût, pedig 2 óránként kelek hozzá. A másik gondom, hogy a tavasszal új gondozó nénit kaptunk, és onnantól kezdve hetente 3-4-szer bepisilt, de volt olyan hetünk, is, hogy mind az 5 nap, de volt, hogy játék közben is. Most jöttünk haza a nyaralásból (kedden délelött), ahol nem volt ilyen gond, de a mai napot is beleértve mindennap, csak csütörtökön nem, bepisilt délutáni alváskor. Most már rettegek az óvodától! Mit csináljak? Büntetni még soha nem büntettem ezért, sôt nem is szidtam meg. De meddig? Kétségbeesett anyuka.

Nagyon jól leírta a panaszokat. A nyaraláskor nem volt probléma és az új óvóno hatására fokozódtak a panaszok. Úgy gondolom, hogy nem szervi baja van a kisgyermeknek, hanem psychés eredetu. Keressenek fel egy gyermek psychológust.
(Dr.Tausz István)

2684. Székletgondok, beöntés (2008.09.08.)
Kisfiam 6 éves. 6 nappal ezelött olyan mértékü székrekedése volt, hogy belázasodott. Háziorvoshoz vittem, aki rögtön kórházba küldött. A láza lement, viszont a széklete csak a beöntéstöl volt, semmilyen gyogyszer, kup hatására nem kellett székelnie. Megfigyelésre benntmaradtunk, azt mondta az orvos, ha székletel, távozhatunk. Újabb 3 napig nem volt széklete, pedig kapott székletlazitot és kupot, újabb beöntést kapott és ezután kiadták a zárojelentést. Csak annyit mondtak, hogy be kell vezetni a rostdus étrendet. Még megjegyezném, hogy tej és tojásallergiás. Szeretnék érdeklödni, hogy milyen vizsgálatra vigyem, hogy kideritsem, mi a baja, mert ha ujra nem lesz széklete, nem megoldás mindig a beöntés.

Próbáljon meg napi 3x1 evokanál Duphalac szirupot adni, de ha ez sem segít, akkor egy gyermeksebészeti ambulanciát keressenek fel.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai (2008.09.15.)
2685. Szemszín és fényterápia (2008.09.15.)
Kedves Doktornô. Kislányom 6 hónapos, az egyik szeme szürkés a másik halvány barna. Újszülött korában sárgaság miatt fényterápiát kapott, és a jobb oldali szemét sokáig csukva tartotta, majd mikor "használni" kezde akkor is kisebb volt. Mára a méretbeli különbség eltünt, de pont ez a szeme világosabb, illetve még nem alakult ki a szine. Lehetséges, hogy a kék fény miatt, illetve a kezdeti különbségek miatt tér el, vagy a szemszínnek ehhez nincs köze? Változhat-e még? Esetleg igy marad?

A kékfénykezeléssel nincs összefüggésben. Van ilyen szineltérés, de járhat fénytörési eltéréssel is, ezért gyermekszemésznek érdemes megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2686. Sóhajtozás (2008.09.15.)
Tisztelt doktorno! Lenne egy nagyon fontos kerdesem, remelem valaszt kaphatok ra Ontol. Kislanyom 3 eves. Ugy 2 hete eszrevettuk, hogy nagyon gyakran sohajtozik. Mi lehet ennek az oka? Amugy egeszseges, jo etvagyu, ertelmes kislany.

Valószinuleg valakit utánoz, vagy esetleg a TV-ben látta?
(Dr.Gimesi Anna)

2687. Cukor a csontoknak? (2008.09.15.)
Kedves Doktornô! A cukor szerepérôl érdeklôdnék Öntôl. Mennyiben igaz, hogy a csontok megfelelô fejlôdéséhez, erôsítéséhez cukorra van szükség? A szükséges cukor mennyiségét a vegyes táplálkozás fedezi, vagy néha kell, hogy a babánk cukrozott teát és édességeket kapjon? Kisfiam 20 hónapos, étkezések között csapvizet iszik és hetente 2 v. 3 alkalommal adok neki túró rudit, más édességet viszont nem. Helyes ez így? Köszönettel: Andrea

Teljes mértékben helyes, plusz cukor bevitelre a csontoknak nincs szüksége. Ahogy leirta ugy jól étkeznek. A csontoknak calciumra van elsosorban szükségük, de az sem mesterségesen, hanem ételek formájában.
(Dr.Gimesi Anna)

2688. Immunerôsítô hatás (2008.09.15.)
Tisztelt Doktornô! Olvastam és a tévében is láttam, hogy a Danone Actimelnek immunerôsítô hatása is van. Adtam az 5 éves kislányomnak, akinek nagyon ízlett. De elbizonytalanodtam, hogy kaphat-e ô már ilyet egyáltalán? Nem csak felnôtteknek lehet inni? Ha szívesen fogyasztja adhatok-e neki minden nap? Válaszát elôre is köszönöm!

Lehet adni, de elsosorban felnotteknek van és az immunerosito hatása csak kiegészito jellegu. Ha szeretne a gyereknek adni heti max. 3 alkalommal, ez a javaslatom.
(Dr.Gimesi Anna)

2689. Hasfájás, görcsök (2008.09.15.)
Kedves doktornô! Kislányom 1 éves. 4 hónappal ezelôtt egy csúnya vírusfertôzésen esett át, nagyon sok gyógyszert kapott rá, antibiotikumokkal is kezelték, 3 hétig. Körülbelül ettôl kezdve éjszakánként sokszor ébredt hasfájásra, görcsölt, sokat pukizott. 10 hónapos korában kezdtük el a tejtermékek (sajt, joghurt) ízlelgetését, de az arcán kiütések jelentek meg, ezért inkább óvatosan bántam a tejtermékekkel. Tápszert reggel és este kap. Többször jártunk a gyerekorvosnál a hasfájás ügyben, végül széklettenyésztésbôl kiderült, hogy candidás, erre nosivin gyógyszert kapott, 10 napig fél szemet. Sajnos a hasfájás nem javult, elôfordul, hogy lefekvés után felébred és másfél órás görcsei vannak, sokszor nem is tud pukizni. A hasfala is elég kemény ilyenkor. Sok mindennel próbálkoztam már, elhagytam gyümölcsöket, egyes ételeket, de nincs eredmény. Még mindig csak sajtot kap tejtermékbôl, de már nincs kiütés. Fejlett kislány, 12 kiló, 80 cm magas, már jár, sok szót ismer. Mitévôk legyünk? Esetleg Debrecenben tudna ajánlani egy szakembert, akihez fordulhatunk? Köszönettel, egy aggódó anyuka

Mindenképpen gyermek-gasztroenterológushoz kellene vinni, mert feltételezhetoen az étkezés során bejutott, de számára nem feldolgozható anyagok inditották el a folyamatot, és most már ennek a mellékhatásai hatnak. Ezért érdemes szakemberrel az egészet átbeszélni illetve a szükséges vizsgálatokat elvégeztetni.
(Dr.Gimesi Anna)

2690. Anyatejes táplálás (2008.09.15.)
Kedves Doktornô! Van egy 4 hónapos kisfiam. Minden rendben van a fejlôdésével, eddig még csak anyatejjel tápláltam. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben milyennek kell lennie a székletnek, mert eddig még csak híg volt. Ez így van rendben, vagy esetleg valami probléma van. Válaszát elôre is köszönöm!

Már lassan összeállónak kellene lennie. Elképzelheto, hogy az anyuka étkezését kellene a doktorral vagy a védonovel átbeszélnie, mert ha több lactos tartalmu ételt fogyaszt, lehetséges ilyen széklet.
(Dr.Gimesi Anna)

2691. Ortopédia (2008.09.15.)
T. Doktornô! Van egy 2és fél hónapos kislányom. Az ortopédián ráncasszimetriát állapítottak meg. Az a bizonyos "babajárást" viszont nem tudja produkálni. A gyermekorvosunk azt mondta, hogy térdtôl kifelé van fordulva a lába, viszont az ortopédián ezt nem mondták. Most tornáztatom, hogy visszaforduljon a lába, mert ezt mondta az orvosunk. Vagy vigyem vissza az ortopédiára? Meg fog tanulni így járni?

Elképzelheto, hogy gyógytornásznak lenne érdemes megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2692. Folyadékfogyasztás (2008.09.15.)
tisztelt dr nö! olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy a 6 éves kisfiam folyadék fogasztása fél ora alatt 2,5l, egésznapi kb 6 l, szájkiszáradással jár nála ha, egy kicsit kevesebbet iszik. Vérvételen is voltunk Limfociták:61,1 granulociták:28,2 Sgot:37 koleszterin3.9 tiglicerin:0,51 Kreatinin:40 Ca:1,38 Most nekem a gyerekorvos azt mondta, hogy egy hormon miatt van nála ez a folytonos szomjúság, amit nem tud legyözni. Kérdésem igazábol, mi okozza ezt, és hogy lehet nála segiteni ezen.

Vércukor vizsgálat történt? Illetve nephrológián kellene megmutatni és a koncentrálási próbákat elvégezni, mert elképzelheto, hogy pótolható a hormon. Minél elobb kellene eljutniuk, ha a vér- illetve vizeletcukor nem mutat eltérést.
(Dr.Gimesi Anna)

2693. Tápszer (2008.09.15.)
Kedves Doktornô!!! A kislányom 6 és fél hónapos, már több hónapja küszködünk a tápszer evéssel. Eleinte csak a sima tápszert nem ette meg, most már semmilyen ízesítésût sem. Próbálkoztunk tejpéppel is. Az elején megette, most már azt sem. Kanállal a fôzelékeket megeszi. A gyümölcsöt is szereti, de pépbe azt sem. Próbáltam teával keverni a tápszert. Egy ideig elfogadta, de már azt sem. Mit tudnék ebben az esetben tenni? Mivel tudnám még megpróbálni? Mert gondolom csak fôzeléken még nem élhet ennyi idôsen. Elôre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Sch.né

A fozelékbe tegye bele a tápszert.
(Dr.Gimesi Anna)

2694. Fityma (2008.09.15.)
Tisztelt Doktornô! Ma a 2 hónapos kisfiunkat vérszegénység miatt vittük el orvoshoz, és az általános vizsgálatnál a doktornô hátrahúzta fitymáját. Megjegyezte, hogy milyen könnyen megy a dolog, meg egy kicsit le van tapadva egy helyen. Nem volt ez túl korai beavatkozás? Fürdetéskor azt vettem észre, hogy két helyen picit berepedt a bôr, ezért ezeken a helyeken a bôr piros volt (innen vettem észre, hogy valami nem stimmel)! Most mit kell tenni, neogranormonnal bekentem, hogy legalább hámosodjon. Vigyem el urológus szakemberhez? A doktornô hibát követett el ezzel? Válaszát nagyon köszönöm!

Ha vérzik vagy begyullad akkor mutassa meg sebésznek. Nem korai a beavatkozás, de igy látatlanban nem lehet megitélni. Tessék a doktornovel megbeszélni.
(Dr.Gimesi Anna)

2695. Verekedôs kisfiú (2008.09.15.)
Tisztelt Dr.-no! Kisfiam 2 eves koratol bolcsodebe jart. Nov.ben 4eves lesz. Szept.ben azaz 2 hete ovodas lett. Eddig nem volt verekedos kisfiu. Alt.ban ot utottek, haraptak, elloktek, de soha nem utott vissza. Most uj kornyezben o a kezdemenyezo, nem fogad szot, ami nem volt eddig jellemzo. Mindent megkap, persze mertekkel es durvasagot sem lat otthon. Sajnos a bolcsis baratai mas oviba, v. mas csoportba kerultek! Egyebkent fejlett okos, ertelmes kiegyensulyoyott kisgyermek. Varjak meg amig megszokja az uj kozeget? Mi lenne a megolgas? Koszonettel: Zs

A 2 éves kor különben is nehéz idoszak, mert a dackorszak jellemzi. Emellett egy uj és meroben más életet kell megszoknia, és minden gyermeken más formában, de kijön a megpróbáltatás. Én azt gondolom, próbálják a feszültséget oldani, elterelni a figyelmét és amennyire lehet az uj helyzetet megmagyarázni és pozitivan beállitani, minden cselekedetét dijazni. Tudom irni könnyu, de mindannyiunknak meg kell közösen küzdenie ezzel a problémával.
(Dr.Gimesi Anna)

2696. Elfertôzôdött sebek (2008.09.15.)
Kedves Doktornô! A problémánk a kisfiam 15 hónapos oltásakor kezdôdött (most 20 hónapos). Akkor éppen lappangott benne egy vírus, amivel egyidejûleg a hátán egy kis pöttybôl egy lencse nagyságú sebhely lett. Ezt amikor az ügyeletre mentem meg is mutattam a doktornônek, aki azt mondta csípés, és kenjem be Tetrán kenöcssel. Ez meg is nyugtatott, bár a seb elég nehezen gyógyult. Amikor megkapta a 18 hónapos oltást már akkor a másik vállán is volt egy ugyanolyan seb, amit szintén megmutattam a háziorvosunknak, aki szintén azt mondta, hogy a csípések hamar elfertôzôdnek a kicsiknél és kenjem be Bepanten kenôcssel. Ez meg is történt, viszont a hasán is lettek ilyen sebek 1-2 nappal az oltás után, amelyek már kb 2 FT-os nagyságúak voltak és 1-2 nap alatt több is kialakult egymás mellett. Nagyon megijedtem, mert amikor fürcsiztünk a seb sokkal nagyobb lett és fájt is a kicsinek. Ekkor ismét elmentem az orvoshoz, aki azt mondta, hogy elótvarasodott a seb és Augmentint írt fel, valamint gombásodás elleni ecsetelôt és Tetrán kenôcsöt. Ez az egész lelkileg kikészített, hiszen még a sétákra is kéztörlôvel járok, és az elsô dolgunk amikor hazaérünk a kézmosás. De hozzáteszem, hogy szegénynek most jönnek ki a hátsó rágófogai, és sokszor veszi a szájába a kezét, amit nem mindig veszek észre. Szegény picit is megviselték a mindennapi ecsetelések, de egy hét múlva a sebek leszáradtak, de a helyei még most is láthatóak. Ezt követôen kb. 2 héttel elkezdett folyni az orra, és amikor az orvoshoz elmentem már egy kicsit varas volt az orra, de én azt gondoltam, hogy a váladék kimarta a kicsi orrát. A doktornô megvizsgálta és mondta, hogy az orrmandulája meg van duzzadva, de nem ir fel antibiotikumot, mert most hagyta abba az Augmentint és helyileg kezeljem, tehát orrcseppel, de az orrára nem mondott semmit. Pár nap mulva az orrán a seb elterjedt belül az orrában és alatta is sebes lett. Ekkor megint elmentem az orvoshoz, mert nagyon ideges lettem és megint Augmentint írt fel, és ennek a szedése most is tart. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy visszajött ez a csúnya fertôzés, amikor gyerekek közé is alig megyünk, rendesen tisztálkodunk, mikor lesz már vége ennek a fertôzésnek. Mit tehetek azért - azon kívül, hogy mindent fertôtlenítek minden nap - hogy, vége legyen már a kicsi szenvedésének.

Immunológusnak kellene megmutatni és ebbol a sebváladékból mintát venni, hogy megnézzék milyen korokozó van benne, erre leginkább a borgyógyász lesz alkalmas.
(Dr.Gimesi Anna)

2697. Izzadás (2008.09.15.)
Én egy 18 éves lány vagyok és rettenetesen izzadok. A hónam alatt legfôképp. Nem csak a melegtôl, ugyanis még télen is izzadok, még akkor is ha vékony ruhák vannak rajtam. Semmijen dezodor nem használ. A mûtéten kívül van más megoldás erre, az orvosok tudnak ebben segíteni? mit tegyek?

Belgyógyászatilag kellene kivizsgálni az okot és nem a dezodorokkal próbálkozni. Nem tudom, milyen mutétre gondol?!
(Dr.Gimesi Anna)

2698. Víz-sérv (2008.09.15.)
Én szeretnék tanácsot kérni a víz-sérvel kapcsolatban. Úgyanis kisfiamnak az van, 5 éves és mire mindig mûtétre mentünk volna vagy lebetegedett, vagy teljesen visszahúzodot neki. Mit tegyek? Menyire veszélyes ez?

Nem veszélyes, de meg kellene oldani. A sebésszel esetleg meg kellene beszélni, hogy antibiotikus védelemben csinálja meg, ha állandóan beteg
(Dr.Gimesi Anna)

2699. Hôemelkedés (2008.09.15.)
Kislányom 7 éves, halmozottan sérült, folyamatosan hôemelkedése van max. 37.5. Vérvétel és vizelet vizsgálat eredménye negatív. Ön szerint milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni, hogy kiderüljön mi okozza a hôemelkedést? Hasi ultrahang is negatív. Epilepsziás gyógyszert Sertánt szed folyamatosan.

Nógyógyászati eltérés nincs?
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |