válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2700-2720.)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.09.15.
2700. Fejfájás (2008.09.15.)
T. Címzett! Van egy 5és fél éves kisfiam, akinek most már hónapok óta tartó fejfájása van és egyre erôsebb. És most már a feje körbe fáj. A szeme alja fekete. Étvágytalan és nehezen alszik el. Változó idôben kezd el fájni a feje. Van nála egy kis szívprobléma is: verôér szûkület. Az elején még csak vigyorogva mondta, hogy itt fáj a fejem, meg ott fáj a fejem, ezért nem fordultam orvoshoz, de most már eléggé fáj neki. NAgy a baj????????

Lehet, hogy csak vashiánya van, de mindenképpen javaslok egy kivizsgálást mert más is okozhatja. Szükséges vérkép, szemészeti, gégészeti és neurológiai vizsgálat.
(Dr.Tausz István)

2701. Etetési gondok (2008.09.15.)
Jo napot kivánok. Kisfiam két hónapos és etetési problémáink vannak, mikor félálomban van, akkor szeret enni és ha felébred az ölemben nevet rám és nem akar cumizni. Ez kb 2 hete igy megy és már nem tudjuk, hogy mit csináljunk, a kisfiam gyermekorvosa azt mondta, hogy egészséges de mégsem eszik eleget. Már többféle tápszert is kiprobáltunk de sikertelenül. Kéthónapos korában mikor megkapta a védôoltást, azota vagyunk ebben a cipôben. Tisztelettel. Izabella.

Ha a heti 10 dkg-ot hízik a baba, akkor ne idegeskedjenek, azért nem fogadja el egyik tápszert sem, mert nem éhes.
(Dr.Tausz István)

2702. E coli és streptococcus (2008.09.15.)
JÓ NAPOT KÍVÁNOK VAN EGY KÉT ÉVES LÁNYOM, AKINEK E.COLI JÖTT KI ÉS STREPTOCOCCUS A SZÉKLETVIZSGÁLATON. A HÁZI ORVOSUNK NEM ÍRT FEL SEMMI KEZELÉST, DE ENGEM NAGYON NEM HAGY NYUGODNI. MIVEL TUDJAM KEZELNI. KÉREM VÁLASZOLJON.

Ne izguljon, nem kell kezelni, a székletben levô streptococcus normálisan is megtalálható, és egy éves kor felett az E coli-t sem kell kezelni.
(Dr.Tausz István)

2703. Éjszakai etetés és lassú gyarapodás (2008.09.15.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányom 3,5 hónapos. 4200 g-mal született, most 7000 g. Tejet és tápszert is kap, mert nem volt hajlandó szopizni, így fejem neki a tejet, ami viszont nem elég. Szerintem szépen fejlôdik és nagyon ügyes baba. Ma voltunk a védônônél, aki kicsit elbizonytalanított, ugyanis mondtam neki, hogy a kicsi 2 hónapos korától átalussza az éjszakát este 9-tôl reggel 5-ig, 6-ig. Szerinte ez nagyon sok idô evés nélkül ebben a korban, és be kellene iktatnom még egy etetést éjjel kettô körül. Nap közben hatszor eszik 100-130 ml-t. Valóban baj, ha éjjel nem eszik? A másik kérdésem, hogy az utóbbi két hétben kevesebbet eszik a pici, és hetente 10-12 dkg-ot hízik. Nem korai még, hogy lelassuljon a gyarapodása? Válaszát elôre is köszönöm. Barbara

Önnek teljesen igaza van, ne keltse fel a babát éjszaka, és ne izguljon, ez a súlygyarapodás megfelelô.
(Dr.Tausz István)

2704. Fülfájás (2008.09.15.)
Tiszelt Doktorúr! A kisfiam most 3 éves, aki 1,5éves kora óta közösségbe jár. Pár megfázásos betegsége volt, (ilyenkor néha büzös zöld váladék ürült az orrából), de a fülére még nem panaszkodott. Kb 2 hete többször mondja, hogy fáj a füle, ami 5-10 percig tart. Párszor az orra vére is eleredt. Voltunk orvosnál, aki igazán nem látott semmit. Annyit mondott, hogy egy kicsit meg van duzzadva az orrnyálkahártyája! Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja a fül fájását? Köszönöm válaszát! Andi

Sajnos a fül vizsgálata nélkül nem tudok válaszolni Önnek, készséggel megvizsgálom a gyermeket, ha szükséges.
(Dr.Tausz István)

2705. Székletgondok (2008.09.15.)
Tisztelt doktor úr! Kislányom 2éves. Pár hete elkezdtük szoktatni a bilire. A nagy melegben levettük róla a pelenkát és a padlóra kakilt. Azóta visszatartja a kakit. Arra gondolok, hogy megijedt a kaki látványától. Összeszorítja a fenekét és csak annyi jön ki, amit már nem tud visszatartani. Próbáljuk neki megmagyarázni, hogy ki kell nyomni, de semmi eredmény. Ha tudna valamit tanácsolni megköszönném!

Nagyon gyakori, hogy a szobatisztaságra való átálláskor a babák megijednek a sötét, büdös széklettôl és visszatartják a kakit. Ilyenkor asztal alá, vagy függöny mögé mennek, hogy elintézzék a dolgukat. Ne legyen türelmetlen vele, el lehet magyarázni, az idô azonban megoldja a problémát.
(Dr.Tausz István)

2706. Válogatós és férgesség-vizsgálat (2008.09.15.)
Edit vagyok Erdelybol. Ket fo kerdesem lenne. Kislanyunk augusztusban toltotte a ket evet. Harom nappal ezelott az arcan pottyok jelentek meg, aztan a hasan, hatan, kezen is jelentkezett. Az orvosa feregre gyanakszik, kuldott szekletvizsgalatra, amit holnap teszunk meg. Kerdesem az lenne, hogy mitol lehet fereg egy keteves kislany szervezeteben? Ez ragalyos mas gyerekekre nezve? A masik "problemank" az, hogy a kislanyunk nagyon valogatos. 5 honapos kora utan kezdtem bevezetni fokozatosan a gyumolcsleveket, zoldsegeket, gyumolcsoket, aztan bovitettem a skalat, de egy eves koraig kulon foztem neki, so nelkul, mert jobbnak lattam ezt, nem kostoltattam addig a mi kajankbol. 1eves kora utan elkezdtem, de ranezesre eldonti, hogy mibol eszik es mi az, amit kihagy. Nagyon jo etvagyu, nemreg hagytuk abba a szopizast, de az, hogy meg sem kostolja az etelek nagyreszet ez mar aggaszt. Hust, gyumolcsot, kenyeret, krumplit, tojast, tejet es negy fele levest eszik. Nem eszi a zoldsegeket, a kent kenyereket, rizset, fozelekeket. Ez visszavezetheto arra, hogy keson kezdtem el kostoltatni vele a "mi" eledelunket? Mit lehetne tenni? Ezt kerdezem azert is, mert semmilyen modszert nem alkalmazok arra, hogy celt erjunk, mert ugy gondolom, hogy eroltetni nem szabad, azzal tobbet arthatunk. Idovel valtozhat ez? Tudom azt is, hogy nem feltetlenul fontos mindent megennie, amivel kinaljuk, de a zoldsegek, rizs es fozelekek bizony fontos szerepet jatszanak a szervezeteben. Valaszat elore is koszonom, tisztelettel maradok, Edit

Megfelelô idôben vezetett be minden ételt, ennek nincs köze a válogatáshoz. Azt javaslom, hogy azokat az ételeket 1-2 hónapig ne is adja, ne is kínálja, amiket nem szeret, majd késôbb próbálja meg újra.
(Dr.Tausz István)

2707. Tápszeres baba, rendszertelen étkezés (2008.09.15.)
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 3hónapos fiam, jelenleg 6430gramm, és 62cm. (születésekor 3400gr és 50 cm.) Körülbelül 2 hete nagyon rendszertelenül eszik a fiam (tápszeres), egyszerûen fogalmam sincs mikor éhes, mikor adjak enni neki. Van hogy 4óránként, van hogy 3 óránként eszik, néha "könyörögni" kell neki hogy egyen. Elég szélsôséges az étkezése, elôfordult, hogy egyszerre 260ml-t is megeszik, de az is megtörtént, hogy csak 60 ml-t. Sokszor vergôdik evés közben, sír, kiköpi a cumit, vagy elkezd játszani a kezeivel, viszont pár perc múlva mohón eszik. Ez alatt a 2hét alatt megállt a súlygyarapodása. Az éjszakák rendben mûködnek, este 9tôl, hajnal 5-6 óráig alszik. Napközben is alszik 1-2 órát, elég vidám, játékos ébrenlétekor. Beba HA tápszert kap, arra gyanakszom, hogy megutálhatta. Elôfordulhat ez? A gyerekorvos azt mondta egyenlôre ne bolygassuk a tápszer váltást, bár nem értem miért. Kérem, adjon tanácsot mit tehetek ilyen esetben, egy kissé aggódom. Elôre is köszönöm.

Ne aggódjon, könnyen elképzelhetô, hogy már feszít a foga és ezért nyûgös. Nincs értelme valóban tápszert váltania.
(Dr.Tausz István)

2708. Nagy testsúly (2008.09.15.)
Kisunokám, Levente okt.10-én lesz 2 hónapos, csak anyatejet kap és 7 kg. Aggódom, hogy ilyen sulyos a baba. Ha így fejlôdik mi lesz vele késôbb? - nem lesz beteg? A lányom éjszakánként 2 -szer szoptat, mikor a pici felébred. A baba 4250 gr-mal született, császárral. Kérem szíves tanácsukat, melyet elôre is nagyon köszönöm! Egy nagyon aggodó elsô unokás nagymama.

Késôbb a súlyfejlôdése lelassul a babának, semmi baja nem lesz, ha anyatejtôl ilyen a súlya. Nyugodtan szoptathatja az anyuka.
(Dr.Tausz István)

2709. Lyuk a vesén (2008.09.15.)
Szeretném megkérdezni, hogy lehet az, amikor terhes voltam a kislányomnál a pocakomba megállapították, hogy lyukas a veséja, amikor megszületett nem találtak semmit, de azért menjünk el a Heim Pálba. Elmentünk ott nem találtak semmit, de 3 hónap múlva vissza kellett menni, ott már volt egy ˝kis lyuk˝. Rá egy évre, azaz most vissza kellett vinni egy másik Doktornô volt. Ô közölte, hogy jövôre menjünk vissza, mert a lyuk még van, de szépen kezd felszivódni. KÉRDÉSem: Ezt tényleg enyire nehéz megállapítani? A kicsin nem látszik semmi, de esetleg van valami, ami elôsegíti ezt a felszívódást? Válaszukat elôre is köszönöm.

Feltehetôen cysta van a gyermek veséjén, de örülnék, ha pontosan leírná a leletet, hogy hogyan fogalmaztak, mert így nem tudok válaszolni.
(Dr.Tausz István)

2710. Immunerôsítás (2008.09.15.)
Tisztelt Válaszadó! Nagyon sok helyen azt olvasom, hogy az echinachea immunerôsítô. Én is szeretném adni az óvodás kislányomnak. Mellette esetleg végig lehetne csinálni egy immunerôsítô kúrát? Gondolok itt pl. a Ribomunyl-ra. Lehet a kettôt együtt alkalmazni? Ha nem, Ön szerint melyik a hatásosabb. Az elmúlt óvodás évet végigbetegeskedte, nem szeretném, ha ezt is.

Nyugodtan lehet együtt adni, de úgy gondolom, hogy a Ribomunyl hatásosabb.
(Dr.Tausz István)

2711. Gyomorpanasz (2008.09.15.)
Kedves orvos! A PÁROM 24 ÉVES ÉS KB 2 HETE A KÖLDÖKE ÉS A GYOMRA KÖZÉ NÔTT EGY BÚB. ELMENT VELE ORVOSHOZ, AHONNAN HASI ULTRAHANGRA KÜLDTÉK, MELY KIMUTATTA, HOGY A BORDAÍVNÉL 4,5CM-REL NAGYOBB A MÁJA, ÉS A VASTAG BÉL FALAI MEG VANNAK VASTAGODVA. KAPOTT GYÓGYSZERT ÉS AZT MONDTÁK, HA 1-2 HÓNAPON BELÜL NEM JAVUL, MERT MELLETTE SZÚR A GYOMRA TÁJÉKÁN ÉS MINDEN REGGEL HÁNYINGERE VAN, AKKOR MENJEN VISSZA. A GYOMOR BÁNTALMAIRA NEM MONDTAK SEMMIT SEM, A BÚBRA AMI MOSTANRA KEZD VISSZAHÚZÓDNI. MI LEHET EZ, MIRE FIGYELJÜNK, MIT TUDUNK TENNI, HOGY MEGSZÛNJÖN A GYOMOR PANASZA?

Ne haragudjon, de egyrészt gyermekorvos vagyok másrészt vizsgálat nélkül a diagnózis nem állapítható meg és így javaslatot sem tudok adni.
(Dr.Tausz István)

2712. Vizeletgond (2008.09.15.)
Tisztel doktornô, doktorúr! Van egy 6 és fél éves kislányom, és kb. 2 hete nagyon erôs szagú a bugyija estére. Sajnos elég keveset iszik. Eddig soha nem voltak vizelési zavarai, de néha nagyon belefeledkezik a játékba és olyankor hajlamos egy pár cseppet beengedni. A másik, hogy voltunk egy melegvizû strandon. Lehetséges, hogy ott szedett össze valamit? A bugyijában nem látszik semmi elváltozás. Mit tanácsolnak? Sajnos nagyon fél attol, hogy orvoshoz menjünk, már attol kellemetlenül érzi magát, hogy én megszagolom a bugyiját. Van erre valamilyen a számára diszkrét megoldás? Válaszukat elôre is köszönöm!

Lehetséges, hogy egy kis hüvelygyulladást kapott. Javaslom, hogy reggel és este kamilla teával mossa le a szeméremajkakat, úgy hogy a nagyajkakat széttárja és közte is kimossa. A lemosás után, ha megszáradt kenje be Canesten kenôccsel.
(Dr.Tausz István)

2713. Nyirokcsomó duzzanat-lymphocyta (2008.09.15.)
Kislányom 2 és fél éves elmúlt. Már egy évvel ezelôtt is voltam vele laborban, mert a nyakán jobb oldalon kb.5-7 mm nagyságú nyirokcsomó duzzanatot észleltem, ami látszott is, ha félrefordította a fejét. A vérképe rendben volt azt leszámítva, hogy a lymphocyta értéke magasabb, a neutrophil alacsonyabb volt. A mostani vérképnél ugyanez volt a helyzet: lymphocyta: 5.18, 74,30 %. neutrophil: 1.29, 18,5%. Most még a glukóz értéke lett alacsonyabb: 2,9. Valamint a vizeletben leukocyta: +, és Fvs: 20-30, Vvt: 8-10. A nyakán a nyirokcsomó duzzanat most is észlelhetô, de ugyanakkora, mint egy éve, sôt valamikor visszahúzódik úgy, hogy nem lehet látni. Ezen kívûl még érzek 3-4 kisebbet a nyakán, de csak ha kitapintom, és azok nagyon kicsik. Azt mondták az orvosok, akikkel beszéltem és az interneten is azt olvastam hogy kisgyermek korban a nyirokcsomó duzzanatok természetesek általában. Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van-e, és ennek a laboreredményhez lehet e köze. Köszönöm válaszát. K.né

Ez a méretû nyirokcsomó duzzanat kisgyermekeknél valóban normális. A vérképe a baba életkorának megfelelô, a laboreredményen azért lehet kórosnak jelölve, mert a normál értékek felnôtt, vagy nagyobb gyermek értékeihez vannak megadva.
(Dr.Tausz István)

2714. Tejallergia, alvásgondok, VUR (2008.09.15.)
2,5 hónapos kislányom (ismert VUR nála, várható mûtét) képtelen nappal aludni, lefekvés után 15-20 perccel sírva ébred. Születése óta sokat sír, keveset alszik, pedig láthatóan elfárad. Evés után 2-3 órával is még bukik, sokat böfizik és nyeldes, s rosszabbodik. A böfizések nem hoznak megkönnyebbülést, sírdogál. Öklét gyakran a szájába teszi, és szinte "felkérôdzi" az anyatejet. Napi max 10 órát alszik éjjel 2 részletben, nyugtalanul. Tejallergiára gyanakodtam (kiütések az arcán), így én magam nem eszem semmilyen tejszármazékot tartalmazó élelmiszert. 7 hetesen javult kicsit. Jelenleg anyatejes, de este minimálisan ki kell egészítenem Beba AR/HA tápszerrel (0.1 ml, napi mennyissége kb. 790 ml, súlya 5130g). Látom, hogy egyre nyugtalanabb, s idônként pios foltok (mint a szúnyogcsípés) is megjelennek az arcán. Hasmenést nem tapasztaltam. Okozhat az említett tápszer tejallergiát? Ha igen, milyen tápszert javasolna? Köszönettel: B. Zsófi

Ez a tápszer is tejalapú, azonban a benne levô fehérjék szét vannak szedve. Javaslom, hogy várja meg a 3-4 hónapos kort és ha akkor is megjelennek a kiütések, akkor érdemes kivizsgáltatni.
(Dr.Tausz István)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.09.22.
2715. Nem eszik hosszú ideje (2008.09.22.)
Tisztelt Doktornô! Már nem tudom kihez forduljak segítségért. A kislányom 3 és fél éves. Óvódakezdés 6. napján kezdôdtek a problémák. Elsô héten összevont csoportban voltak a gyerekek nem a megszokott helyükön. /Már tavaly is járt januártól, és 3 hét szünete volt./ 6. nap /hétfôn/ az óvónéni azt mondta, hogy a gyerek fájlalta a hasát, a torkát; tartsuk otthon. Délután elhagytuk a kedvenc plussét, amivel aludt és hurcibált magával. Aznap este elkezdte kiköpni a megrágott ételt, majd másnaptól kezdve SEMMIT NEM ESZIK 3. hete, és 2 hete a nyálát sem nyeli le. Kakaót iszik, és néha egy kis üdítôt, vagy teát. Eleinte a kérdésre, hogy fáj-e a torka nemmel felelt, pár nap után már igennel. Kedden elvittem a körzeti orvoshoz, aki megállapította a torokduzzanatot, pirosságot (ami idôközben számomra nem látható), majd két gégész is, de a második pszichológushoz irányított, ahol hosszú idô után várható csak eredmény, de elmentem. Vérképe rendben állítólag, bár én az Alkálikus foszfatáznál a 853-t soknak találom. Belgyógyászatileg is mindent rendben találtak. Akkor miért nem eszik? Miért köpi ki a nyálát? Miért mondja azt, hogy valami van a torkában, és a hasa is fáj? Azt hogyan csinálja, hogy cumisüvegbôl issza a kakaót, és közben gyüjti a nyálát, amit az ivás végeztével kiköp? Kérem adjon tanácsot milyen eredetû lehet a probléma, hová forduljak, mert eddig 2 gégész, 2 gyermekorvos, 1 belgyógyász, 1 pszichológus nem adott választ., ill. az egyik gyerekorvos azt mondta "vége a lazsálásnak, lehet menni dolgozni, és óvódába, majd ott megjön az étvágya." Egyébként minden orvos mást írt le, mint amit elmondtam, és a reklamálásomra azt mondták, hogy nem baj. Senki nem merte leírni, hogy SEMMIT NEM ESZIK A GYEREK HOSSZÚ IDEJE. Természetesen le is fogyott, és már agresszív is kezd lenni. Mit tegyek? Köszönettel: V.né Gabriella

A gyerekkel kellene játszani, hogy rájöjjenek mi történt az óvodában. Valószinu a sava fokozodott és azért nem igazán fáj a torka illetve "birizgálja"a savviszonyoknak megfeleloen. Én a helyükben gasztroenterológusnak mutatnám meg, illetve ha nem sikerül az okát megtalálni, akkor talán homeopatha gyermekorvost is megprobálnék.
(Dr.Gimesi Anna)

2716. Piros kiütés (2008.09.22.)
Kedves Doktornô! Az én kisfiam 7 hónapos és az lenne a problémánk, hogy kb 1 hete a hímvesszôjének a vége nagyon piros és már 2 napja a zacsiján is megjelentek piros pötyök. Nem tudom mitôl van ez, mert minden este fürdik és minden tisztábatételnél kenjük a megfelelô gyogyszertári krémmel. A bôrt sem húztuk fel a hímvesszôn, mert tudjuk, hogy nem szabad. Már fôztem kamillateát és azzal is mosogatom neki, mikor csupaszkodik egy kicsit. Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: K. Ica

Helyesen próbálkozik, de ha nem múlik, meg kellene mutatni a doktoruknak.
(Dr.Gimesi Anna)

2717. Tápszer megszokása (2008.09.22.)
Tisztelt Doktornô! 9 hetes kisfiam számára már nem elég a tejem. Most tápszert kap kiegészítésként, hogy megfelelôen gyarapodhasson, ami viszont nem ízlik neki, nem szívesen fogadja. Mennyi idô kell, amíg megszokja? Köszönettel: K. Edit

Esetleg más higitásban vagy más tápszert kellene adni. Ez nem hozzászokás kérdése.
(Dr.Gimesi Anna)

2718. Híg széklet (2008.09.22.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 18 hónapos, 15 hónapos koráig szopizott, tejtermékeket szívesen fogyaszt, tápszert vagy babatejet viszont egyáltalán nem. Gyümölcsöt, zöldséget sokat eszik. A problémám az lenne, hogy kb. 1,5 hónapja híg a széklete, igaz napjában csak egyszer, de az teljesen folyékony. Széklet vizsgálata negatív. Szójatejet javasolt gyerekorvosunk tej pótlásként, azt szívesen fogyasztotta, de az rendszerint mindig "meghajtotta", emiatt nem adok neki. Normaflore kúrát is kapott már, de a széklet állaga nem változik. A fogai jönnek folyamatosan. Nem lehet, hogy valami bélrendszeri problémája van?

Elképzelheto, hogy a tejtermékektol van, meg kell vizsgálnia a doktoruknak.
(Dr.Gimesi Anna)

2719. Táplálási gondok (2008.09.22.)
Tisztelt Doktornô, kisfiam 5 hónapos, 6,5 kg. Mivel nagyon kevés tejem volt a kezdetektôl, mástól szerezzük a tejet a mai napig. Kisfiamat 4 hónapos koráig 3 óránként etettem, 6szor, de gyakran elutásította, ezért áttértem a 4 óránként 5 szöri etetésre. Hajnalban kap 160 ml tápszert. Délelôtt nôi tej, 150 ml, Délben 1 doboz bébiétel (alma-banán-barack, s.tök) Az utolsó 2 étkezés is nôi tej. Ez kb 500 kcal, ami elvileg nem elég ennél a súlynál, de többet nem szívesen eszik. Súlya kb 100 g-ot gyarapszik hetente az utóbbi idôben. Elegendô ez a kalóriamennyiség, vagy hogyan változtassak a táplálásán? Legszívesebben a gyümölcsöt eszi, a tápszert, tejet már nem annyira. Válaszát köszönöm, Zsuzsa

Elképzelheto, hogy a noi tej kaloriában nem megfelelo.
(Dr.Gimesi Anna)

2720. Szemszín, szürke folt (2008.09.22.)
Tisztelt Doktornô! Kérdésem a kislányunk szemével kapcsolatos. A szivárványhártyájának felsô ívében szürkehályoghoz hasonló (másképp nem tudom leírni) szürkés, de az iriszétôl eltérô szín látható. (a szeme színe ebben a félkörben nem teljesen kék, hanem szürkés) Azt szeretném megkérdezni, hogy ez természetes, vagy inkább mutassuk meg egy szemésznek. Egyáltalán mi ez a jelenség? (látásával kapcsolatosan nem észleltem problémákat - tárgyakat követ, figyel) Válaszát köszönöm, tisztelettel: Kinga

Mutassa meg szemésznek, de valószinuleg ilyen árnyalatu.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |