válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 2921-2940. sz.)
2921. Tejallergia – mitôl lehet? (2008.11.17.)
Tisztelt Doktorúr! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen okok válthatják ki egy kisgyermeknél a tejallergiát? Az én kisfiam most 7 hónapos, és minden általam megkérdezett személytôl más választ kaptam arra, hogy mikortól és milyen tejterméket lehetne adnom a kisfiamnak. Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel Zsuzsanna!

A tejallergia kialakulásához kell allergiás hajlam, ami örökölheto és a korán bevezetett tej és tejtermékek adása. 7 hónaposan nem javaslom, hogy sem tejet, vagy tejterméket kapjon a baba.
(Dr.Tausz István)

2922. Véres orrváladék (2008.11.17.)
Kisfiam 8 hetes és állandoan véres az orra belseje, ha tisztítom neki. Nem tudom mitôl lehet, ez de mar kb. mindig jobban folyhat neki, mert böfizes közben veres nyal jött vissza neki. Szerintem lenyelhette, ami folyott. De mit csinaljak vele? Mi lehet az?

Az orrot csak addig szabad tisztítani, ameddig szemmel látható, mélyen nem szabad az orrba belenyúlni. Feltehetoen Ön mélyebbre nyúlt és így véletlenül felsérthette a nyálkahártyát.
(Dr.Tausz István)

2923. Kiütések, továbbra is (2856.) (2008.11.17.)
Tisztelt Doktor Úr! 2856. kérdés volt, amelyet a lányom kiütéseivel kapcsolatban tettem fel. A gyermekorvos elküldött minket egy labor vizsgálatra, de az nem mutatott ki semmit. Vizelet, vér rendben. Hogyan tovább? A kiütései továbbra is jönnek elô, fôleg az arcán és a kezén. A doktornônk gondolt egy esetleges ételallergiára is, ezért figyelnem kell az ennivaló és a pattanások összefüggését. De én nem látok összefüggést. Mikor diétáztunk a hétvégén, mert hasmenése volt, akkor is jöttek ki újabbak. Ön kedvesen felajánlotta, hogy megnézi a lányomat, de mi Bp.-tôl nagyon messze vagyunk, Hajdú-Bihar megyében. Tudna mondani valamit, amit itt is el lehet végeztetni, merre induljunk tovább? Annyit még, hogy Echinacheat és Béres cseppet szedünk, valamint hetente egyszer Oscillococcinumot. Esetleg ezekkel lehet összefüggésben? Köszönettel.

A korábbi kérdésénél is írtam, hogy célszeru lenne ellenanyag vizsgálatot IgG, IgM, IgA) végeztetni. Nem tudom, hogy a laborvizsgálat kapcsán vizsgálták-e ezeket.
(Dr.Tausz István)

2924. Orrmandula, nehéz légzés (2008.11.17.)
Kedves Gyerekorvos! 3 éves a kisfiam, és születése óta ha alszik szörcsög az orrocskája, de annyira, hogy a szomszéd szobában is lehet hallani. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy majd kinövi. Mostanában rákérdeztem, hogy meddig is várjak vele, hogy kinôlje, mert biztos nem kényelmes úgy aludni, hogy minden lélegzetvételhez úgy kell megküzdeni. Azt mondta, hogy ne izguljak, biztos csak az orrmandulája. Tavasszal megfázott, és szûnni nem akaró köhögése volt, majd beutaltak nyár elején a pulmatológiára, ahol megállapították, hogy nem asztmás, nem allergiás, nem kruppos, valószínüleg az orrmandulái vannak megduzzadva, és a váladék a garatra folyik, ami ingerli. Most ôsz van, megint meg volt fázva, a háziorvos szerint egészséges, de a köhögése megint nem akar szûnni. Már próbáltuk a homeopátiás készítményeket is, de nem igazán értem el vele semmit. Szeretném megkérdezni, hogy mit javasol.

Az elmondás alapján valószínu, hogy nagy az orrmandulája, keressenek fel egy gyermek fül-orr-gégészt.
(Dr.Tausz István)

2925. Tejallergia? (2008.11.17.)
Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy az 1 éves kisfiamnak nem rég, 1 hónapja kezdtem el bevezetni a bolti tejet. Azóta esténként - nem minden esetben - sokat pukizik éjszaka és feszeng elôtte esetleg fel is ébred rá, és van mikor nehezen alszik vissza. Egyéb más tünete nincs hasmenés, puffadás stb. Elôfordulhat, hogy érzékeny a tejre, vagy más lehet a gond? Napközben nincsen gond, reggelire néha uzsira is kapott tejet 150ml-t egy evésre. A családunkban nincs allergiás sem tejre sem másra. Ha mégis az lenne, kinôheti az allergiát vagy örökre eggyütt kell vele élnie? Más tejterméket is szoktam neki adni úgymint vajat, sajtot, joghurtot ezekkel nincsen gondunk. A tejjel egy idôben kezdtem el egy új bébiételt adni neki, eddig a 7-8 hónapos bébikajákat ette, de nem volt neki már elég, dúsítottam rizsel vagy krumplival. Most elkezdtük enni az 1 éves kornak megfelelôt, de ezekben nagyobb darabokban a zöldség, husi darabolva, és olajat is tartalmaznak, nem is keveset, szerintem. A székletünk eddig elég krémes álagú volt, és napi 1x volt, mióta tejet és új kaját eszünk van mikor kimarad a széklet de másnap mindig van, és talán keményebb is, de nem mindig. Mit tanácsol, vigyem el a fiamat allergia vizsgálatra? Önnek mi a véleménye mi lehet a probléma? Jaj és majd el felejtettem, a fogaink is jönnek, szinte az egész hátsó ínye be van duzzadva. És még egy dolog, úgy tudom kiütésekkel is járna a tejallergia, nekünk az sincs. Köszönöm válaszát! Anikó

Valószínuleg nehezen tudja megemészteni a bolti tejet, ez nem jelent allergiát, javaslom beszélje meg a háziorvosával és kapjon még tápszert estére. A széklete is a tejtol lett keményebb.
(Dr.Tausz István)

2926. Fogzománc (2008.11.17.)
Üdvözlöm. Kislányom 22-honapos, nem cumizik, nem iszik cumisüvegbôl, még szopizik, frissen facsart gyümölcslevet és vizet iszik, édességet heti 1-szer eszik minimálisat, és mégis lekopott a fogzománca, és egy le is tört. Mitôl lehet ez? Örökölhette? Nekünk is rosszak a fogaink. Mit tegyek? Hova vihetem?

Sajnos fogászati problémában nem tudok tanácsot adni.
(Dr.Tausz István)

2927. Széklet és vizeletgondok (2008.11.17.)
Üdvözlöm Önöket! Kislányom 3éves lesz februárban. A széklete mindennapos de bogyós jellegü már egy ideje. Nem panaszkodik, hogy fájna az ürítés. Válogatós, nem mindent eszik meg. A kakaót viszont nagyon szereti. A nemiszerve mostanában gyakran piros. Kamillával mosogatom és kamillavirág teával itatom, sudocremmel kenem. Ilyenkor szokta mondani, hogy csíp a pisi. Szeretném a tanácsukat kérni. Köszönettel: Tímea.

A kakaó fogja a székletet, kapjon kávét, vagy karamellt, attól inkább lazább lesz a széklete. A vizelési panasz miatt célszeru lenne egy vizelet vizsgálatot végeztetni.
(Dr.Tausz István)

2928. Szobatisztaság, wc-gondok (2008.11.17.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 4 éves, óvodás. Problémánk, hogy nem hajlandó (és nem is volt soha) sem bilibe, sem vécébe pisilni, kakilni. Nem erôltettem a szobatisztaságot. A bölcsôdében folyamatosan próbálták rávenni (nem erôszakkal), hogy a többiekhez hasonlóan üljön rá a vécére, de mindig ellenállt. Fél éve levettem róla a pelenkát, hogy szeptembertôl óvodás lehessen. A vécét azonban elutasította, csak a bidébe, zuhanyzóba, kádba, vagy kinn a szabadban hajlandó pisilni. Amikor megpróbáltam eltiltani az 'alternatív' megoldásoktól, több, mint 24 óráig visszatartotta a vizeletét, míg végül sírva összepisilte magát. Most a pisilés úgy zajlik, hogy ráültetem a vécére egy kis idôre, majd utána megengedem neki, hogy a zuhanyzóhoz menjen. Ott elcseppent egy kis vizeletet, majd visszamegy a vécéhez, és szépen belepisil. Éjszakánként száraz marad. Az óvodában egyáltalán nem pisil, bár hajlandó a vécére ráülni. Egyébként egészséges, itthon szeretô légkör veszi körül, és szereti az óvodát is. Vajon számíthatok arra, hogy majd valamikor magától leküzdi a gátat, ami akadályozza a vizelet elengedésében? Vagy szükséges valamilyen szakamber segítségét igénybe vennünk? Válaszát elôre is köszönöm.

Úgy gondolom, hogy nem szükséges szakember, legyen türelmes, már kezd az idegrendszere beérni.
(Dr.Tausz István)

2929. Ferrograd Folic 4 éves gyereknek (2008.11.17.)
4 éves gyermek vashiányos anémiájára Ferrograd Folic filmtbl-t írt fel a gyerekorvosa. A betegtájékoztatóból az látszik, hogy 12 éves kor alatt nem adható. Akkor most kire hallgassunk? Be merjük adni a gyereknek ezt a vas-folsav készítményt vagy sem? Katalin

Magyarországon a gyógyszer használati utasítása az elsodleges, nem javaslom a gyógyszer beadását. Van a kicsi számára kifejlesztett vas készítmény szirupban is.
(Dr.Tausz István)

2930. Orrtisztítás, zöld széklet (3 hónapos kisfiú) (2008.11.17.)
Tisztelt Doktorúr! Kisfiam 3 hónapos, nagyon szörcsög már napok óta. Amikor orrszívóval leszívom, sokszor annyira mélyrôl jön, hogy akár 1-1 percig is meg kell kínozni szegényt, orrlyukanként. Ami kijön félig váladék, félig nyál, mert közben úgy tûnik, a fogzás is elkezdôdött. Kérdésem: szörcsöghet-e pusztán a fogzás miatt vagy ez inkább nátha? A sterimar orrcsepp, vagy a náthás fertôzés okozhat-e zöld kakit?, mert ezekkel a tünetekkel egyidejüleg zöldesre váltott a széklete, de nem mindegyik. Van, hogy sárgás, de akkor meg folyékonyabb egy picit. Köszönettel, Zsófia

A fogzás alatt könnyebben kap el egy náthás fertozést a baba és a nátha lassabban is gyógyul meg. A sterimar nem okoz zöldes székletet. Ha a baba többet eszik, attól is zöldessé válik a széklete.
(Dr.Tausz István)

2931. Anti-streptolizin érték a vérképben (2008.11.17.)
Tisztelt válaszadó! Az öt éves gyermekemnek laborvizsgálata volt. Szinte minden értéke normális, vérben és vizeletben egyaránt. Egyedül az anti-streptolizin 0 meghatározás értéke volt 37. A tavaly nyári érték ebben az esetben 4 volt. Akkor azt mondta a védônônk, hogy 20-ig normális, de a gyermekorvos azt mondta most, hogy még ez a 37 is jó. Így van? Köszönettel egy aggódó szülô.

Igaza van a gyermekorvosának, a 37-es érték is teljesen jó.
(Dr.Tausz István)

2932. Izzadás (7,5 éves kislány) (2008.11.17.)
Kedves Doktorúr! Kislányom most 7 és fél éves, 1. osztályos. Sport tagozatos osztályba jár és minden nap sportol. Mostanában arra lettem figyelmes, hogy mikor este pakolom el a szennyes ruhájáit, hónalj tájt izzadság szagú a pólója. Nem tudom, hogy ez normális-e ebben a korban és vajon mivel lehet összefüggésben, de szeretném ôt megóvni a kellemetlenségektôl. Kelle-e orvoshoz fordulnunk ill. mit használjunk erre? Várom válaszát és köszönöm!

Teljesen normális jelenség, javaslom, hogy ne hordjon muszálas pólókat, inkább pamut anyagból készült ruhákat viseljen. Ha nagyon izzad, akkor a gyógyszertárban kaphat izzadás elleni oldatot (solutio antisudorica)
(Dr.Tausz István)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.11.17.
2933. Láz az oltás után (2008.11.17.)
Tisztelt Doktornô! 9 hónapos ikergyermekeim 3 napja kapták meg a Prevenar oltást. Az oltás napjától kezdve minden este belázasodnak de ritkán megy 38 C fölé, általában 37,7-37,8. Kérdésem, hogy normális-e az ennyi ideig tartó láz, illetve meddig tarthat? Köszönettel: Hné

Elképzelheto, sajnos saját tapasztalatunk még csak elvétve van. Leirás szerint lehetséges.
(Dr.Gimesi Anna)

2934. Éjszakai hányás (2008.11.17.)
Tisztelt Doktornô! Három éves lányom gyakran hány (két hónap alatt háromszor). Általában éjszaka. Legtöbbször nem jár se lázzal se hasmenéssel, miután elmúlik jó kedvü, vidám, játszik. Az étvágya nehezen tér vissza. Ahogy megfigyeltük, elôzô nap jobb étvággyal eszik, panaszkodik, hogy éhes, és utána fordul elô az éjszakai hányás. Kisebb korában is elôfordult hányás, de nem ilyen gyakran. Olvastam, hogy az immunrendszer is okozhatja, ezert irom, hogy ket es fel eves koraig sulyos neutropéniája volt. Azota szerencsere rendezôdött a vérképe. Mi lehet az oka, és mit tehetnék, hogy megelôzzem?

Neutropéniájának mi volt az oka? Az immunrendszer összefüggését nem értem. Inkább étellel, nem megfelelo rágással, gyors evéssel lehet összefüggésbe hozni.
(Dr.Gimesi Anna)

2935. Tápszer, etetés (2008.11.17.)
Kedves doktorno! A gyermekem etetesevel kapcsolatban szeretnek ontol segitseget kerni. Gyermekem 5 honapos mult. Mivel sokszor visszahanyta a tapszert (2 honapos koratol Beba HA. AR. tapszert kap), ezert a gyerekorvosunk javaslatara 4 honapos koratol kezdve lassan kezdtem nala bevezetni a gyumolcsoket es zoldsegeket. Most hogy 5 honapos mar csak reggelire, ebedre es este kap tapszert. Tizoraira es uzsonnara gyumolcsot es fozeleket (kb egy-egy bebieteles uveggel) kap. Azonban tapszerbol olyan 500-550 ml iszik mar csak meg. Az uj vedononk pedig azt mondta, hogy ez igy keves es ha nem eszik meg tobb tejet, akkor terjek vissza a tizorainal a tapszerhez. Most nem tudom mit tegyek. Szerinte minimum 700 ml-t meg kellene innia. Ennyit meg akkor sem ivott meg, mikor csak tapszert kapott. Kislanyom 2600 grammal szuletett, jelenleg 6000 gram. Tenyleg vissza kene ternem a tapszerhez a tizorainal? Valaszat elore is koszonom. Aggodo anyuka.

Szerintem nem.
(Dr.Gimesi Anna)

2936. Vérkép, középfülgyulladás (2008.11.17.)
Tisztelt Doktornô! Szeretném kikérni véleményét kisfiam (aki 16 hónapos, 11.5 kg) vérképével kapcsolatosan. Egy hónapja kezdôdött, torokgyulladása volt, a nátha ráment a pici fülére és vissza-visszatérô középfülgyulladása volt, amire 2-szer kapott antibiotikumot (Cedax Baby, Augmentin) egymás után, s mivel nehezen akart kigyógyulni a betegségbôl, ezért találta szükségesnek háziorvosunk egy vérkép elkészítését. Ami a vérképben aggaszt! A következô értékek csillaggal jelöltek: Vörösvértestek: 4.14 T/l, Hemoglobin: 6.40 mmol/l, Hematokrit: 0.32 l/l, MCV: 77.80 fl, MCH: 1.60 fmol, Neutr. granulocyták: 29.50 %, Lymphocyták: 60.30 %, Lymphocyta abszolut: 5.25 G/l. A háziorvosunk szerint egy kicsit vérszegény és Maltofert írt fel, viszont a vas értéke 17.5, ami jó. Kérdezném a Doktornôt, hogy Ön szerint is alaptalan az aggódásom, és mennyire rontja a vérképet a 2 antibiotikum kúra! A pici jó kedélyű, nem sápadt, az étvágya egyedül, ami nem túl jó! Válaszát elôre is köszönöm, Üdvözlettel: Henriett

Valóban alacsonyabb a hgb.szintje, de ez szerintem ilyen vasértéknél nem indokolja a vaspótlást. Inkább az antibiotikumok miatt a bélflórát kellene rendbe hozni.
(Dr.Gimesi Anna)

2937. Nem tud felnôni ­ fejlôdési rendellenesség? (2008.11.17.)
Kedves Doktornô! Én egy 13 éves lány vagyok, nemrégen keztem meg a 6 osztályos középiskolát. Mindenkivel jól összebarátkoztam, (az elôzô iskolámhoz képest), és van egy lány, akivel igazán jó barátnôk vagyunk, de van vele egy kis probléma. Elôször is neki vannak a legrosszabb jegyei az osztályban, pedig majd megfeszül, a sok tanulástól! Utána pedig fô hobbyjának tartja a babázást, ami magában még nem is lenne probléma, de az már, hogy hisz a télapóban... Hát az már egy kicsit fura... és el akar menni velem megnézni az igazi mikulást, ahol általában 5 év fölötti gyerekek nem igazán vannak... Jah, még annyit, hogy tornaórán öltözködésnél nem vesz fel melltartót, mert nincs rá szüksége, hiszen kissebb egy pimp-ponglabdánál a melle... És még meg se jött neki... Ezeket a dolgokat ô maga mondta nekem, és az osztálynak, ezért is közösítik ki ôt. Tudom, én is ilyen voltam egy-két éve, ezért is tudom ôt megérteni, de nagyon nem szeretném, ha kirugnák az iskolából, mert most Kb. 3 tantárgyból áll bukásra. Olvastam egy fejlôdési rendellenségrôl, aminek ezek a tünetei, hogy a gyerek nem tud felnôni (nem fizikailag, hanem lelkileg) Lehet ez ellen valamit tenni??

Valóban komoly probléma és helyes lehet az elgondolás. Azt gondolom szakembernek minél elobb meg kellene vizsgálnia, de talán a szülok kezdeményezésére. Mivel a körülményeket nem ismerem, igy a gyakorlati kivitelezéshez nem tudok hozzászólni.
(Dr.Gimesi Anna)

2938. Sokat bukik (2008.11.17.)
Kedves Doktornô, Kisfiam 6 hetes, eleinte 1 hét alatt 350 gr-ot hízott, amit az orvosa soknak tartott, így most már nem "igény" szerint szoptatom, súlygyarapodása nem ilyen drasztikusan sok. A baba amióta itthon vagyunk szinte csak üvölt, de az elmúlt 2 hétben rengeteget bukik, még álmában is feljön neki, amire felkel és nem lehet megnyugtatni, kevesebbet is alszik. Mit tehetnék, hogy a babám ne bukjon, ill. ilyenkor a nyugtalanságát hogyan kezeljem? Nagyon köszönjük a válaszát!

Meg kellene nézni a bukás okát, minél elobb.
(Dr.Gimesi Anna)

2939. Ftorocort kenôcs (2008.11.17.)
Kedves doktornô! Kisfiam három éves, a fütyije még lenôtt. A Ftorocort nevű kenôcsöt ajánlották, hozzátéve, hogy ha sebészetre kerülne a sor, ott is elôször ezt a készítményt próbálják. Úgy tudom, ez a készítmény szteroidot tartalmaz, s aggódom, nem árt-e gyermekemnek. Esetleg más lehetôség is van, vagy ez a kenôcs a legjobb megoldás? Kérem adjon tanácsot! Köszönettel, Gabi

Eloször megmutatnám gyermeksebésznek, én nem igy szoktam javasolni, de ahhoz látni kellene.
(Dr.Gimesi Anna)

2940. Bal oldalára nem fordul (2008.11.17.)
Tisztelt doktor no, kislányom 22hetes, jobb oldalára átfordul, majd hasra, vissza még nem, éjjel is általában a jobb oldalán alszik. A bal oldalára viszont magátol ritkán vagy egyáltalán nem is fordul. Normális ez az o korában?

Meg kell vizsgálni az izomtonust illetve a reflexeket, és utána lehet erre válaszolni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |