válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 2941-2961.)
2941. Éjszakai izzadás (4 éves kisfiú) (2008.11.17.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 éves, 1 éve jár oviba. Minden éjszaka csuromvizes lesz a pizsamája és a haja is, ruhát is cserélünk rajta. Tavaly kétszer volt tüdôgyulladása (véleményünk szerint az éjszakai izzadás miatt), mely kórházi kezelést igényelt. Elôzô évben az orrmandulája is duzzadt volt, állandóan horkolt és az orrán vett levegôt nap közben is. Ez a probléma különbozô inmunerôsítôk segítségével (szerintünk ettôl) elmúlt. Az izzadásra szeretnénk valami gyógymódot találni, de gyermek-orvosunk szerint ez pusztán alkati kérdés.

Meg kellene vizsgálni anyagcsere és allergia irányában.
(Dr.Gimesi Anna)

2942. Hozzátáplálás, zöld széklet (4,5 hónapos kislány) (2008.11.17.)
Kedves Doktornô! Kislányom 4 és fél hónapos. 4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást. Mivel a kislány refluxos, s korábban a feljövô gyomorsav is gondot okozott, (VUR miatt veseplasztikája volt, s a mûtét utáni hanyattfekvés miatt begyulladt a nyelôcsöve, így szondán is volt) ezért pépeket kapott. Az anyatejet, s tápszert is sûrítve kapja. A bukások szinte eltûntek, nyeldesések, csuklások vannak. Elfogad mindent szívesen (burgonya, sütötök, cékla, alma, szilva, gesztenye, srépa, ezek variációi), bár keveset iszik mellé. Viszont a széklete azóta részben zöld színû lett, idônként szenved a bélgázok kinyomásától, sütôtök esetén kis darabkákat is viszont látok az ebédbôl. Kell-e a zöld széklete miatt aggódnom vagy ez természetes a hozzátáplálás kezdetén? Elég-e ha Normaflore-t kezdek adni neki? Esetleg csökkentsem-e az "ebéd" mennyiségét? Megtisztelô válaszát elôre is köszönöm: Zsófia

Ha jól gyarapszik és nem bukik és a székletébol nem tenyészik ki semmi korokozó akkor normoflor nélkül is el kell múlnia.
(Dr.Gimesi Anna)

2943. Nem eszik, elmaradott csontkor (2008.11.17.)
Tisztelt Doktornô! 7 éves kisfiam van, aki 109cm magas és 18 kg 30 dkg! 2 éves korától étvágytalan, nem hajlandó semmiféle gyümölcsöt és zöldségfélét megenni! 3 évig csak tejbegrízen élt! Kértem a védônô segítségét, de ô mindig azt mondta: “Nincs semmi baj" Eljutottunk az endokrinológiára, ahol közölték velem: “Anyuka, hol járt eddig ezzel a gyerekkel?" 3 évembe került míg ide eljutottam! Ott megállapították, hogy csontkora elmaradott, 5 és fél évesnek felel meg! Arányos a teste, de még mindig nem eszik! Vitaminokat írtak neki, semmi kóros elváltozást nem találtak! Azt mondták majd ha eszik megfog nôni! DE NEM ESZIK! Mit tegyek? Köszönöm segítségét!

Vérvétel és felszivódási zavar irányában is jó lenne tovább lépni.
(Dr.Gimesi Anna)

2944. Táplálkozás és alvás gondok (2008.11.17.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 6 hetes és a táplálkozásával és az alvásával van problémánk. Egyszerûen annyira "elaprózza" az evést, hogy már követni sem lehet, egy nap hányszor és mennyit eszik. Ez a probléma pár hete áll fent, elôtte háromóránként megette az adagját, közte pedig legtöbbször aludt. Nappal nem alszik rendesen, képes 5-10 percekre elaludni utána pedig megint a mellemet követeli. Sokan mondták, hogy ne hagyjam elaludni míg nem eszik rendesen, de egyszerûen nem tudom rávenni, viszont ha leteszem, egybôl sírni kezd. Sokszor fáj a hasa, mert látom rajta hogy "tekereg" lehet, hogy emiatt nem alszik? Viszont akkor azt sem értem, hogy éjszaka miért csak egyszer ébred, bár akkor is szokszor észreveszem hogy nyugtalanul alszik. Szóval a kérdésem az lenne, hogyan tudnám rávenni hogy ha enni adok neki, ne 2 óráig tartson egy evés?

Ha hasfájós, akkor annak az okát kellene megtalálni. Ha boven van anyatej, akkor valóban fél óránál tovább nem célszeru szoptatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2945. Skarlát, antibiotikum, szövôdmény (2008.11.17.)
Tisztelt Doktorno! Kisfiam 5 eves, egyik nap magas lazzal ebredt (39,2), ment a hasa, es nagyon fajt a torka, igen nehezen tudott nyelni. Azutan elvittem az orvoshoz, es ceftibutent kapott. Kulfolodon elunk, es errefele mar nem hivjak vissza a gyermeket kontrollra. Harmadnap kipöttyösödött a gyermek. Ket napig pottyos volt, azutan elmult. Az antibiotikumot 5-6 napig szedte. Harom het mulva a ket eves fiam lett ugyanigy beteg, de neki a pottyok mellett az arca is foltos lett. Az egyik szulo mondta, hogy streptoccocus jarvany van, ekkor mar kezdtem gyanakodni, hogy a nagyobb fiamnal is skarlatja lehetett. Kerestem egy masik orvost, ahhoz vittem a gyermekeket. Mindket gyermektol kenetet vett a torkabol. A kicsinek pozitiv lett a minta, o meg is kapta a 10 napos penicillin kurat. Azonban a nagynak negativ lett a torokmintaja (a torka kicsit piros, es duzzadtak a nyirokcsomoi, kicsit kohog). A kerdesem az lenne, hogy az eddig olvasottak alapjan nekem ugy tunik, hogy ha skarlatos lehetett a nagyobb (marpedig a kisebb gyermek tunetei alapjan biztos vagyok benne, illetve a kozvetlen kornyezetunkben is tobb gyermek volt skarlatos), akkor ez a mennyisegu antibiotikum valoban kiolhette-e a streptococcus bakteriumot? A torok kenet vajon elegendo-e arra, hogy ilyen esetben eldontsek, hogy valoban bakterium mentes-e a gyermek? Szukseges-e egyeb, pl. vervizsgalat, vagy egyeb vizsgalat annak eldontesere, hogy esetleg valamilyen szovodmenyt kaphat? Koszonettel: Gabriella

Meg kellene probálni kicsit késobb a kenetet megismételni és a vizelet vizsgálat mindenképpen jó lenne.
(Dr.Gimesi Anna)

2946. Szobatisztaság (3 éves) (2008.11.17.)
Kedves Drnô ! gyermekem 3 éves lesz nov. végén. Klasszikus szobatisztasági problémával fordulok Önhöz. Bilibe pisilés fél éve zavartalan, néha a játékba belefeledkezve elôfordul bepisilés, de ezt nem szoktuk tulzottan forszírozni, csak megbeszélük, kicsit figyeljen jobban, ha érzi pisilni kell. A bilibe kakilás 9 hónapja történt elöszôr és utoljára. Úgy érzem zavarta, hogy nem elég mély a bili és hozzáért a posijához a széklet. Azóta szól, hogy kakiklni kell és pelenkát kér. Ha késlekedek, ô maga keresi és venné is fel. Napközben nincs pelus. Úgy érzem nem fog többé bilibe kakilni - mikor szól, hogy kakilnia kell és esetleg megkérdezem bilibe nem jobb volna-e - egyszerûen feldönti a bilit. Mondjuk közösen a pisijét is kivisszük a wc-re kiönti, lehúzza a vécét és kezet is mos - ehhez ô ragaszkodott ill. ragaszkodik. A WC-tôl nem fél - nem vettem észre. Volt hogy lépcsôs szûkítôt rátettük, mesekönyvet néztem vele és próbáltunk kakilni - ez nem sikerült - pisi inkább. Hogyan szoktathatnám a wc-re ? A Kislányom rendkívül eleven, mozgékony, értelmes, bár ha felelôségre vonom kiskutyává változik és ugat - szó szerint, határozott véleményû, nem szoktam bántani - néha kap a popsira, mikor már minden húr szakad, vagy kiprovokálja - jól beszél és jól alszik. Még nem ovis, és addig nem is vinném amíg magától nem akar szobatiszta lenni teljesen. Érzékenynek tartom, fôleg idegenek elôtt és nem tenne jót neki, ha idegen erôltetné wc-re, vagy megaláznák. KÖSZÖNÖM ELÔRE IS VÁLASZÁT !

Az értelmére kellene hatni pl. egy szép fehérnemu, egy szép ruha... Reggelente ugy kezdeni a napot, hogy rostos üditot iszik és utána megpróbálni WC-re menni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr. Tausz István válaszai, 2008.11.24.
2947. Vérvételi adatok, köldök (2008.11.24.)
Tisztelt Doktorúr! Kislányomnak három hetesen még nem esett le a köldöke és sajnos el is kezdett vérezni. Gyermekorvosunk véralvadási zavarra gyanakodott és azonnal vért vett töle. A leleten a PTI-beteg érték 59 lett, a felsö határ azonban 38. Csinált a labor egy PTI keveréses tesztet is, aminek az értéke 38 lett. Egyértelmü választ sajnos senkitöl nem kapok, csak annyit, hogy ez csecsemöknél még elfogadható és, ha nincsenek rajta kék foltok, akkor ne idegeskedjek, majd érdemes késöbb újra vért venni és ellenörizni. Engemet ez nem igazán nyugtat meg, kérem válaszában írja meg részemre, hogy ez az érték pontosan mit takar és, hogy ez tényleg elfogadható-e, vagy baj van-e ilyen esetben. Továbbá a sok másik leleti érték mellett is csillagokat találok, amire a gyermekorvosunk azt válaszolta, hogy az értékek rendben vannak. A laborban a referencia tartományokat a felnött értékekre értik és tényleg rendben van, hogy eltér, vagy külön kezeli a labor a csecsemök értékeit? 8 éves kislányomtól is vett vért a doktorúr egyúttal és ott is találok elég sok csillagot és állítólag az is rendben van. Köszönettel! E.K.

Háromhetes korban még elofordul, hogy nem esik le a köldökcsonk. Nekem is volt egy betegem, akinek 2 hónapos korában esett le a csonkja. Az újszülött babák vére kevésbé alvadékony, mert a májuk még nem muködik tökéletesen, ezért kell, hogy kapjanak K vitamint. A laboratóriumi értékek normális értékei általában felnottekre van beállítva, a gyermekek normál értékei életkortól függoen ettol eltérhet.
(Dr.Tausz István)

2948. Bélrendszeri fertôzés, magas láz (2008.11.24.)
Kedves Doktor Úr! Kisfiam 2,5 éves, nagyon eleven, nagyon jó evô. Vasárnap este 39,8 fokos lázzal vittem be a gyermekorvoshoz, aki torokgyulladást állapított meg nála. Én akkor jeleztem neki, hogy a kisfiam nyálkás váladékot (ami igen szúrós szagú is volt) kakil ki. Azt mondta, hogy valószínûsíthetô, hogy a hátra nyelt váladék ürül ki. Kiváltottom az antibiotikumot Suprax-ot és hazajöttünk. Két napig tünetmentesek voltunk. Aztán tegnap ismét belázasodott 39 fokra. A hasmenés is csökkent, de továbbra is nyálkás volt. Magamtól elkezdtem adni már hétfôn a kisfiamnak a Normaflore-t. Most éjszaka a gyermekemnek hasmenés rohama volt, 5-6 szor voltunk a bilin. Eleinte is nagyon bûzôs volt, de a végén már úgy láttam, hogy véres nyálkák is voltak benne. Nagyon kétségbe vagyok esve, mert a kisfiam mindig hajlamos elkapni valamilyen bélrendszeri baktériumokat és vírusokat. Ez már kitisztulás volt, vagy már újabb komolyabb tünete van? Köszönöm a válaszát

Ha véres-nyákos székletet uritett, akkor feltétlenül javaslok egy széklet vizsgálatot.
(Dr.Tausz István)

2949. Csomók a tarkón (2008.11.24.)
Kedves Doktor Ur! Kisfiam egy éves mult. Minden este simogatással alszik el, tegnap a tarkoja felett a bôrfelszan alatt kis borsónyi görcsöket fedeztem fel. Mi lehet ez? köszönöm


Minden bizonnyal nyirokcsomókat tapintott, amik ezen a helyen, ilyen méretben nem jelentenek kórosat.
(Dr.Tausz István)

2950. Testsúly gondok (2008.11.24.)
Keves Doktor úr! Lányom A. 12 éves 58 kg! Sportolni nem hajlandó és a testnevelôtanára is kiprobált már mindent! (mint ahogyan én is). A \"kevesebb étkezés\" szó hallatán már rögtön nem a válasza! Az oldalon láttam, hogy házhoz is szívesen jön, de magánrendelése is van! Melyiket ajánlaná? Már sok orvosnál próbálkoztunk. Elôre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: A. anyukája

Kérem hívjon fel telefonon a 06309425299-es számon, majd megbeszéljük.
(Dr.Tausz István)

2951. Aphta, és tejfogak (2008.11.24.)
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kisfiamnak másfél hónap alatt harmadszor van aphta a nyelve hegyén. Volt amikor fehér folt volt, aztán hólyag lett, most utoljára vérzett is egy kicsit. Kaptunk ecsetelôt, és a második esetnél gyógyszert is írtak fel neki, de újra visszajött két hét után. Nagyon fáj neki, és mindig elég sokáig kb. egy hétig tart. Még egy kérdésem lenne, lehetséges-e hogy 5 éves korban már kezdenek cserélôdni a fogai, mert egyet ki kellett húzni annyira mozgott, és fájt neki. Válaszát elôre is köszönöm!

Sajnos az aphtát többször is el lehet kapni. Nem irta sajnos, hogy milyen gyógyszert kaptak rá. 5 éves korban már megindulhat a fogváltás.
(Dr.Tausz István)

2952. Hasmenés, tápszeres baba (2008.11.24.)
Tisztelt Dr.Úr! az lenne a kérdésem hogy 2hónapos fiamnak hasmenése van (tápszeres) szombaton délután este felé kezdôdött. Ma meg nem is igazán volt széklete. Ez mitôl van? elôfordul tápszeres babánál vagy valami vírust szedett össze? Válaszát elôre is köszönöm

Elkaphatott valamilyen virus fertozést, de az is lehet, hogy elozoleg sokat evett, és ez okozta a hígabb székletet.
(Dr.Tausz István)

2953. Etetési gondok (2008.11.24.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 6 hónapos, 3350gr-os súllyal született, és most 8400gr. A gondom az, hogy már kb. 2 hónapja próbálom kanállal kínálni Ôt, de nem sok sikerrel. Rendre elutasít szinte mindent, pedig már majdnem mindent kipróbáltam. Kevertem tápszerrel a fôzelék alapanyagait, tettem bele pici cukrot, pici sót, szóval valóban mindent, több 100féle módon. Most ott tartunk, hogy napi 1x kap kanalasat, de nem örül neki, a száját még soha nem nyitotta ki önként. A maradék 4 étkezése tápszer továbbra is, de így a legjobb napokon sem jön össze a 800ml a nap végére az 5 étkezésbôl. Kb. 700-750-et eszik egy nap, a kanalas maximum 140ml. Nem akarok erôszakos lenni vele, semmi képpen, de azt gondolom, hogy a testsúly-kilogrammonkénti 100 ml-t meg kellene ennie. Nincs vérszegénysége sem, ezt már megnézettük. Van valami teendônk még ebben az esetben, vagy csak próbálkozzunk tovább, és ne aggódjunk azért mert keveset eszik? Válaszát elôre is köszönöm.

Ne aggódjon, a súlya tökéletes a babának, egyáltalán nem baj, ha nem szereti a kanalat, nyugodtan próbálkozhat még.
(Dr.Tausz István)

2954. Köhögés, hurut (2008.11.24.)
Tisztelt Válaszadó! Nagy gondban vagyok. A gyermekem (5 éves) már harmadik hete köhög. Eleinte köhécselés volt, azóta keményen hurutos. A gyermekorvos elôször Stodal szirupot javasolt, aztán szedtünk Pulsatilla majd Drosera golyócskákat. Beszedtünk egy üveg Sumamedet is. Semmi sem használt. Reggel a legrosszabb. Olyankor szinte öklendezésig köhögi magát. Napközben valamit javul a helyzet, a levegôn még jobb. Éjjel is köhög, amikor felébred. Most lándzsás útifûvet szedünk. A doktornô kúpot írt fel, amit fulladási roham esetén kell neki adni. Na ettôl aztán végképp megijedtem. A tüdeje, mellkasa tiszta, orra nem folyik. Vérkép, vizelet rendben. De mégis hurutosan köhög, bár váladékot nem szokott kiköpni. Még annyit, hogy elég vizes a lakásunk, aminek következtében penész is van, természetesen próbáljuk eltüntetni, de állandóan visszajön. A lányom a poratkára allergiás, erre Sulfur 30 Ch-t szedünk hetente egyszer. Tudnak segíteni? Félek, hogy asztmás lesz!

Sajnos én nem tapasztaltam jó eredményeket a homeopátiás készítményektol. Az elhúzódó köhögés miatt az arcüregét kéne gégésznek megmutatni, és lehet, hogy egy másik antibiotikumra lenne szükség.
(Dr.Tausz István)

2955. Éjszakai bepisilés a hideg idôszakban (2008.11.24.)
Tisztelt Doktorúr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 9 éves kisfiam az alvási ciklus elsô szakaszában éjszakánként még bepisil. Igazán nem értem, mert a családi életünk kiegyensúlyozott, az iskolában jól teljesít, vannak barátai. Voltunk orvosnál öt éves korában megvizsgálták, akkor a vizeletfajsúlyszintjét állapították meg, hogy nem megfelelô. Akkor kapott orrsprayt amit aztán három évig használtunk. Aztán megpróbáltuk elhagyni és a mai napig nem használjuk. Igazán nem tudom mi lehet az oka mert a nyári idôszakban nagyon ritkán, vagy nem is jelentkezik a bepisilés, de ilyenkor ha lehûl a levegô és bejön a téli idôszak, sûrûn elôfordul. Mi mint szülôk nem szoktunk érte szólni, csak már nagyon sajnálom, hogy ilyen nagy fiú és még mindig ilyen problémával küzd. Nem igazán tudom eldönteni, hogy a hidegebb idôszakban miért pisil be gyakrabban, mint nyáron. Próbáltam már gyapjú alátétet tenni a lepedô alá, gyapjútakaróval takakarózik és a fûtést is a szobájába egy picit feljebb venni. Most éjszakánként felkeltem és így probálom kivédeni a balesetet. Voltunk biorezonanciás vizsgálaton az elsô alkalommal nem mutatott neki semmit, most pedig vesealulmûködést állapítottak meg. Választ szeretnék kapni a problémánkra és hogy hova fordulhatunk segítségért. Tisztelettel: egy aggódó anyuka

A http://www.szarazejszakak.hu/ honlapon részletes leírást talál, és megtalálja a lakhelyéhez legközelebbi centrumot is.
(Dr.Tausz István)

2956. Nyugtalan alvás, horkolás (2008.11.24.)
5-eves kisfiam eszaka nyugtalanul alszik, neha enyhe horkolas is van van-e ok az aggodalomra ? koszönöm, GyE.

Feltehetoen nagy az orrmandulája, érdemes megmutatni gégészeten.
(Dr.Tausz István)

2957. Csak anyatej (2008.11.24.)
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy 7 hónapos kisfiam az anyatejen kívül nem nagyon fogad el másfajta táplálékot. 5 és fél hónaposan kezdtem el adni neki gyümölcsöt, zöldséget, természetesen kis adagokban, eleinte ízlett is neki minden újdonság, de mostara kizárólag csak a babakását fogadja el, az anyatejen kívül. Egyébként nyugodt baba, s a gyermekorvos szerint normálisan fejlôdik. Megjegyzem, a kicsinek most nô az alsó két foga. Válaszát elôre is köszönöm! Ildikó

Valóban az anyatejes babáknál is 6 hónapos korban el kell kezdeni a hozzátáplálást, de ez nem szentírás. Ne aggódjon, szopjon nyugodtan a baba, próbálja meg egy hónap múlva ismét a gyümölcsöt és a fozeléket.
(Dr.Tausz István)

2958. Fognövekedés és fityma (2008.11.24.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 19 hónapos, szépen fejlôdô, egészséges gyermek. 2 kérdésem lenne. 1. Gond-e, igényel-e teendôt, ha még csak 6 foga van. 1 éves kora után bújt ki az elsô fogacska, felül középen, majd a mellette levô. Hónapokig 2 foga volt, tehát a két felsô középsô. Kb. 17 hónapos korában pár nap alatt kibújt újabb 4 fogacska, felül és alul is 2-2 hátsó rágófog. Azóta is semmi. Azt olvastam, h a gyermekeknek elôször az alsó középsô fogaik bújnak ki, de kisfiamnál azok (se) bújtak még ki. Jelenleg ez a 6 fogacskája van. Kérem tanácsát. 2. A fütyijén a bôrt kb. a makkja egyharmadáig lehet csak hátrahúzni, hiába probálgatom tovább nem megy. Vizeletelfolyásban nem akadályozza, a húgycsônyílása szabadon van, az kilátszik, ha hátrahúzom. Hogyan tudom elôsegíteni, hogy sikerüljön tovább hátrahúzni és mikor kell a problémával szakemberhez fordulni legkésôbb? Köszönöm válaszait, Krisztina

A fogzás számos egyéni variációt mutat, valóban az alsó középso fogaknak kellett volna eloször kijönni, ha 3 éves koráig nem jön ki, akkor érdemes egy rtg felvételt végeztetni. A makkról általában még ebben a korban nem lehet teljesen hátahúzni a bort.
(Dr.Tausz István)

2959. Izzadás és szívtünet (2008.11.24.)
Tisztelt Tausz István! Kisfiam 6 éves. Nagyon aktív és mozgékony gyerek, de... már kisebb \"rohangálás, futkosás\" után is nagyon megizzad. Este lefekvéskor is, miután elalszik csatakos a feje, teste. Nagyon izzad. Néha ágynemût is kell cserélni, olyannyira. Gyermekorvosunk születése után tapasztalt a szívénél egy (lehet, hogy nem jól írom, már nem emlékszem pontosan) \"aritmiás zavar\". Legalábbis így értettem. Összefüggésben lehet ez ezzel? Gyermekorvosunk nem mond errôl semmit sem, de én aggódom! Normális dolog ez? Köszönettel: Vali

Az izzadás alkati tulajdonság, az aritmiának számos oka is lehet, sot normálisan is elofordulhat. Nem okozhatja az izzadást.
(Dr.Tausz István)

2960. Influenza elleni oltás (2008.11.24.)
Tisztelt Válaszadó! A kislányom (5 éves) ez év januárjában kapta meg az influenza elleni védôoltást, sajnos állandó betegeskedései miatt idáig csúszott a beadás. Kérdésem az lenne, hogy ki kell-e várni az egy évet a következô oltásig vagy most is megkaphatja azt pl. novemberben vagy decemberben?

Nyugodtan megkaphatja, nem kell az egy évet kivárni.
(Dr.Tausz István)

2961. Keveset eszik és sirdogál (2008.11.24.)
Kislányom 7hónapos, 7250gramm. Kb. másfél hónapja kezdtem el a hozzátáplálást gyümölcsökkel, de továbbra is szopizik. A problémám az, hogy fözeléket, bébi ételt egyáltalán nem fogad el, elöször a sütötököt krumplival még megette, de most már azt sem, csak a gyümülcs amit megeszik és este fött rizst reszelt almával, anyatejjel összekeverve. Amikor eszünk és érdeklödik, a nem túl füszeres ételeket megízleltetem vele és azt általában elfogadja. Délelött és este van valamelyest étvágya, napközben nem igazán, és szopizni se nagyon akar. Amikor eszik akkor is sírdogál, mintha fájna neki valamilye, viszont közbe nyitja a száját a következö falatért. A kérdésem az, hogy ez meddig mehet így, hogy ilyen keveset eszik és, hogy a fogzás mennyire játszik szerepet a nem-evésbe, mivel még egy foga sincs és már nagyon duzzadt fehér az ínye, sokat rág idegesen, pár napja pedig sokat rágja az ujját. Elöre is köszönöm a választ, már eléggé elvagyok keseredve: Erika

A fogzás alatt kevesebbet esznek a babák, de az is lehet, hogy vérszegény a baba. Vizsgálat nélkül sajnos csak ennyit tudok segíteni.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |