válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3041-3060.)
3041. Sokat betegeskedik (3,5 éves kisfiú) (2008.12.15.)
Kedves Doktornô! Az én kisfiam 3,5 éves. Járt bölcsibe, szeptemberben elkezdtük az óvodát. Az orrmanduláját augusztusban kivették! A problémám, hogy nagyon sokat betegeskedik: hetekig taknyos, köhög-ilyenkor kap köptetôt, orrcseppet, antibiotikumot, porszívózzuk az orrát, de nem lázas, még hôemelkedése sincsen. Éjszaka köhögô rohamai vannak elôfordul, hogy hány is tôle. Ha javul, terhelésre akkor is nagyon köhög (futásnál, ugrálásnál) Krupp???, mert már sajnos erre is gondoltunk, de a gyerekorvos állítja, hogy nem az. Amint vissza megy az ovodába, nem kell 1 hét újra taknyos. Allergia vizsg.-on még nem voltunk. Mit tetszik javasolni, elmenjünk?! Ezáltal nagyon keveset is eszik, vagy egyáltalán nem eszik. Homeopátiás szereket még nem próbáltam. A multkori ilyen esetünknél a gégész által felírt antibiotikumos orrcsepp segített, most megint megyünk a gégészetre. Mi a véleménye kedves doktornô, miért ilyen kis gyenge a szervezete? Bölcsibe is voltak ilyen gondok, de az ovodába rosszabb. Két éves koráig, amíg nem járt közösségbe nem voltak ilyen problémáink. Mit tegyünk? teljes kivizsgálás?... Elôre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: G-né Mária

Orrváladékot és allergia illetve vérvételt vas és immunológia irányában javasolnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3042. Székletgondok (2008.12.15.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam október végén töltötte be a 3. életévét. Problémánk kezdete nyárra (augusztus) vezethetô vissza. Nyáron lett szobatiszta pisilés terén, de azóta viszont a kakilás nagyon nehezen megy neki, vagyis szerintem visszatartja, és csak 2-3-4 naponta van széklete. Úgy látom, hogy amikor székelési ingert érez, akkor elkezd szaladgálni félig dôlt állapotban (szerintem ilyenkor próbálja visszaszorítani) és van, hogy ez az állapot 2 napig is eltart. Ilyenkor rossz a közérzete, enni se nagyon akar semmit. Aztán egyszer csak kinyomja a kakit, ami tényleg nem tart sokáig (mármint az ürités) és nem is szenved vele. Persze próbálkoztunk -próbálkozunk azzal, hogy üljön a bilire, rá is ül, de amikor érzi az ingert rögtön felpattan és elkezd futkározni. Én úgy gondolom, hogy a szobatisztasággal függ össze a probléma, de tudni kell, hogy szeptemberben kistestvére is született (akit nagyon jól, aranyosan fogadott és nagyon szereti), valamint november elején elkezdte az óvodát. Gondolom ezek a tények se tettek jót a lelki állapotának kakilás ügyben, de különben nem látom rajta, hogy bármi bántaná. A háziorvosunk és a védônônk is a laevolac laktulóz szirupot ajánlotta, szerintük ezt folyamatosan lehet akár hónapokig is szedni. Adtam is neki 3 hónapig, de változást így sem észleltem, a kakilások gyakorisága nem növekedett. Kérdésem, hogy Ön szerint ezt a problémát milyen módon lehetne orvosolni, esetleg valamilyen homeopátiás szert tud-e javasolni. Valamint Ön szerint is lehet a Laevolac szirupot ilyen hosszú ideig szedni anélkül, hogy bármi mellékhatás esetleg hozzászokás kialakulna? Válaszát elôre is köszönöm. Üdvözlettel: egy aggodó anyuka.

Valóban hosszutávon lehet adni a szirupot, de az étkezéssel lehetne talán legjobban befolyásolni. Sok rostos folyadék és étel. Homeopathiából, ha nem szorong a causticumot lehetne adnio kitartóan 3 hétig az alacsony higitásuból 2-szer.
(Dr.Gimesi Anna)

3043. Kényszeres tartás (2008.12.15.)
Kedves Doktor Nô! 7 hónapos kislányomnál észrevettem (már korábban, úgy 3 hónapos korában), hogy bal oldalra a fejét nem tudja úgy tartani és emelni, mint jobb oldalra. Valamint a kezeit is hátra húzza, ha ül vagy, ha az ölben tartjuk. Voltunk rehabilitációs kivizsgáláson, ott azt mondták, hogy kényszeres tartása van. Labdán kell tornáztatni, a fejtartásra pedig azt, hogy az ingerek balról érjék. Javult már valamelyest a helyzet, de még mindig nem az igazi. Kérdésem lenne, hogy ezt kinövi, vagy maradandó lesz számára, valamint ha nem javul milyen szakrendelést kell felkeresni. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: A.

Ha ez neurológiai vizsgálatot jelent, akkor jó. Valóban folyamatosan kell gyógytornáztatni, ha nincs beidegzési zavar.
(Dr.Gimesi Anna)

3044. SCAD- betegség (2008.12.15.)
Kedves doktor nô. A 6hetes kislányomnál Szegeden rôvid láncu acil-coa dehidrogenáz scad defektust találtak. Mit jelent ez, mivel jár és mire figyeljek? És ebbôl soha se fog kigyogyulni? Tényleg járhat eszmélet- vesztéssel is? Vagy ha nem, akkor mivel? Menyi ideig nem szabad megéheznie? És ha mégis megéhezik mik a tünetei? Elôre is köszönöm a válaszát.

Ez igen ritka betegség és igen körültekintoen kell étkezni, de ezt pontosan meg kell beszélnie a kezeloorvossal.
(Dr.Gimesi Anna)

3045. Tejfehérjeérzékenység, Milupa Pepti (2008.12.15.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam (20 hetes) tejfehérjeérzékeny. Mivel nincs már elég tejem, ezért Milupa Pepti 1 tápszert javasoltak a kórházban. Néha sokat bukik, ezért a gyermekorvosunk Sinlacot írt fel. Korábbi válaszában olvastam, hogy ezt a tápszert nem lehet önállóan adni. Szeretném megkérdezni, hogy hogyan adjam neki, mert ezt nem beszéltük meg a rendelésen. (Gyümölcsöt, gyümölcslevet még nem kap. Reggel és este csak szopizik, a közte lévô evéseknél pedig szopizik és tápszert kap.) Segítségét és válaszát köszönöm! Zsuzsa

Lehet adni a Sinlacot, de nem teljes értéku tápszer. Különben kiváló a tápszer választás még suritot is lehet hozzá adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3046. Oltás és gyógyszerek együtt (2008.12.15.)
27 honapos kisfiam pentek du. baranyhimlo elleni oltast (Varilux?) kapott. Leguti fertozes soran fellepo legzesi nehezseg miatt kedd este Rectodelt 30 mg kupot kellett neki adni. Lehet ebbol baj? Allando gyogyszere a Flixotide 125 evohaler, azt is kapta vegig. Valaszat koszonom.

A ketto között direct összefüggés nincs, de mindenképpen meg kell mutatni a gyermekorvosnak.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2008.12.22.
3047. Feszülô, domborodó has (2008.12.22.)
T. Doktor Úr! 11 hónapos kislányom 10 hónapos koráig HA-s tápszert kapott, azóta normált. Eddig is elôredomborodó (mondhatni pókhasa volt), de mostanában állandóan feszül neki. A doktornônk szerint talán csak több levegôt nyelt, de mi aggódunk, mert folyamatosan feszül. Glutént még nem kapott és más tejterméket sem. Vajon a normál tápszer emésztése lehet a gond? Mutassuk meg más szakembernek is? Köszönöm válaszát! Réka

Érdemes lenne gyermek gastro- enterologusnak megmutatni
(Dr.Tausz István)

3048. Beszéd és látásprobléma, szobatisztaság (2008.12.22.)
Kislányom novemberben töltötte a 3-évet. Még szopik (fôleg este, elalvásnál). Nem beszél elég tisztán, néha én sem értem mit mond. Ha valamit akar, kézen fogva húz, de így vagy úgy megérteti magát. Sajnos a szobatisztasággal is gondok vannak. Eleinte ráült a bilire, de mivel nem jártunk sikerrel megpróbáltam (wc szûkítô használatával), wc- re ültetni. Ez tiltakozást váltott ki, sem a bilit, sem a wc-t nem volt hajlandó használni. Kb. 1 hónapja, hogy ismét ráül a bilire. Egyszer-kétszer sikerült belepisilni, (de legtöbbször a nadrágba), kakálni csak pelenkába hajlandó. Bal szemére idônként kancsít, fôleg ha fáradt. Az orvos szemüveget írt neki +4-est. Igaz hogy több hónapja járunk vizsgálatra, de szerintem normálisan egyszer sem tudták megvizsgálni, mert a gyerek összehúzott szemmel ordít. A legelsô vizsgálatkor sötét szobában nekem le kellett fognom, az egyik asszisztens a fejét fogta a másik a szemét húzta. Az orvos vizsgálta (amennyire tudta). Azóta alig lehet bevinni az ajtón. Nagyon szépen kérem adjanak tanácsot, hogy ezek a dolgok megoldódjanak. Elôre is köszönöm. Judit.

Javaslom, hogy feltétlenül mutassák meg gyermekneurológusnak és fejlôdés- neurológusnak, mert a gyermek fejlôdése elmaradt.
(Dr.Tausz István)

3049. Tünetek rotavírus-oltás után (2008.12.22.)
Tisztelt Tausz doktor! A fiam karácsonykor lesz négy hónapos. Annak ellenére, hogy csak anyatejet kap, alapvetôen nagy baba, a dokik szerint talán még fogynia is kéne. A fejlôdésével tehát alapvetôen nincs gond. A másfél hónapja volt rotovírus-oltás óta sajnos valami nincs rendben vele annak ellenére, hogy az összes vizsgálat (uh, vérvétel, székletvizsgálat) negatív lett. A tünetek: szopizási nehézségek, azaz a megkezdéssel nincs baj, de röviddel utána fájdalmasan néz, abbahagyja, sír; aluszékonyság, de éjjel gyakran felébred és sír akár másfél órát is, és nem lehet megnyugtatni; afta-szerû pöttyök az ínyen; néha fura szagú széklet; néha fura szagú haj; pár napja pedig elkezdte marcangolni a fülét, néha vérzett is, annyira megkarmolta. Nagyon kétségbe vagyunk esve, mert a vizsgálatok nem mutatnak ki semmit, az orvosok nem találnak semmit, közben pedig látjuk rajta, hogy szenved, hogy valami nincs rendben, de tehetetlenek vagyunk. Köszönettel: Csaba

Sajnos az elmondott panaszok nagyon szerteágazóak, szívesen megvizsgálom a gyermeket, így nem tudok tanácsot adni.
(Dr.Tausz István)

3050. Izzadás (2008.12.22.)
Tisztelt Doktorúr! 17 éves fiu vagyok és a problémám hogy erôteljesen izzadok es az izzadságom kellemetlen. Nem tudom mi lehetne a megoldás , pedig rendszeresen, este és reggel fürdök, használok illatszert. Tisztelettel várom válaszát.

Ne izguljál, ez életkori sajátosság, sok hasonló korú társad küzd ilyen problémával. Rendszeres fürdés, és izzadságátlók használata javasolt.
(Dr.Tausz István)

3051. Hisztis kislány (2008.12.22.)
T. Doktor! Van egy 7 éves lányom, aki már két hónapja minden reggel és este hisztériás rohamokat rendez. Járt gyermekpszichológushoz, aki annyit mondott: velünk szeretne maradni a gyermek és rosszat álmodik, ezért vannak a kitörések. Tudni kell, az anyja itthagyta a gyermeket két éve és csak mikor eszébe jut, akkor viszi el. A gyermek várja az anyját, de mikor jön érte nem akar vele menni. Most is nevelési tanácsadóba járunk, de sajnos heti egy alkalom ugy néz ki kevés. A kitörések például abból adódnak, hogy nem akar bepakolni az iskolatáskába. Ez üvöltésbe, csapkodásba, rongálásba és testvére bántalmazásában mutatkozik. Van mikor a hiszti közben elfelejt levegôt venni. Mikor lenyugszik "van mikor két ora mulva" sok dologra nem emlékszik. Ezen kivül sokat hazudik, és ugy tünik élvezi. Az iskolában viszont nem mutat semmi ehhez hasonlo tevékenységet. Azzal a kérdessel fordulok Önhöz, hogy amikor rohamai vannak, hova vagy kihez fordulhatnék, vagy egyáltalán hova vihetném kivizsgálásra. Mert szerintem ez nem egészséges. Köszönettel: Attila

Lehet, hogy furcsa amit írok, de a gyermek nagyon mérges Önökre, hogy szétment a család. Tudom, hogy Ön nem tehet róla, de a gyerek másképpen gondolkodik. Önt bünteti és fegyverezi a hisztijével. Feltétlenül mutassák meg akár egy másik pszichológusnak.
(Dr.Tausz István)

3052. Epilepszia tünetek (2008.12.22.)
Kedves Doktor Úr! Van a környezetünkben egy epilepsziás kisfiú. Ahogy az anyukája mesélt a betegségérôl, óhatatlanul figyelni kezdtem a 6 hónapos, aktív, örökmozgó kisfiúnkat, aki még csak lázas sem volt soha. Szeretném megkérdezni, hogy az normálisnak számít, hogy néha elbambul 1-2 másodpercre, vagy, ha nagyon sír, mert elfárad és éhes, akkor ritkán szepegés és hüppögés közben rándul egyszer-egyszer, amíg meg nem nyugszik, félálomban rúg egyet-egyet. Én is szoktam elbambulni vagy, míg el nem alszom hasonlóan én is rándítom a lábam-kezem. Ön szerint lehet epilepsziás (petit mal-absence formában)? Amúgy nincs epilepsziás a családban. Remélem Ön megnyugtat, mert a környezetem szerint semmi baja nincs a babának, mégis úgy aggódom. Köszönöm válaszát! Üdv: Ataki

Ezek a jelenségek a kisbabánál teljesen normálisak. A különbség az epilepsia és ezek a tünetek között az, hogy a tünetek megléte esetén /elrévedés, rángatózás/ kontaktus nem teremthetô a beteggel.
(Dr.Tausz István)

3053. Gyulladásos betegségek, antibiotikum (2008.12.22.)
Tisztelt Doktor Úr! A kislányom most 6 hónapos. 3 hónaposan náthás lett és köhécselt, de nem tudott igazán köhögni, majd egyre betegebb lett és betegebb, de gyógyszert nem kapott. Sajnos egyik este be kellett vinni a kórházba, mert annyira fulladt. /szaturációja 80-as volt./ Megállapították, hogy tüdôgyulladása, mellhártyagyulladása és középfülgyulladása volt, erre 7 napig vénásan augmentint kapott és ventolint. 5 hónaposan ismét tüdôgyulladása volt, ismét a mellhártyára is ráhúzódva. Ekkor megállapították, hogy staphylococcus okozza. Ekkor 10 napig supraxot szirupot 2x2,5 ml szedett és ventolint kapott. Ma 6 hónaposan fel kellett szúrni a fülét, mert begyulladt. Most Cedax szirupot kap 1x3 ml-t. Kérdésem az lenne, hogy ilyen kisbabának árt-e valamilyen szinten ez a sok gyógyszer? Természetesen egyetértek azzal, hogy ezekre a gyulladásokra adni kell antibiotikumot és a fülfelszúrás után is nagyobb a veszélyforrás, ezért kell a gyógyszer. Lesz-e ezek miatt a gyógyszerek miatt valami maradandó a szerevezetében, és az immunrendszere rendben lesz-e? Remélem most már vége lesz a sok gyulladásnak, mert már alig lehet birni. Elôre is köszönöm válaszát.

Nem szerencsés persze, hogy ennyi antibiotikumot kapott, de ezek a betegségek másképpen nem kezelhetôek. Ez nem olyan nagy mennyiség, hogy késôbb maradandó károsodást okozna. Javaslom, hogy valamilyen probiotikumot kapjon a baba. /normafloer/
(Dr.Tausz István)

3054. Táplálás, láz, nyugtalanság (2008.12.22.)
Tisztelt Doktor úr! Kisunokám most 5 hónapos, és már 2hónapos korától tejtápot iszik, de már a lányom adott neki banánt, krumplipürét és egyéb ilyen ételeket. Én nem tudom, de nem igen hiszem, hogy még fél éves sincs és ilyennel eteti a kslányát, de én hiába beszélek neki, nem hallgat rám. Most 2 napja 39 fokos láza volt, és a harmadik nap meg tele lett apró kiütésekkel az egész teste, arca. Ön szerint ez lehet a láztól vagy tényleg valamilyen ételtôl? Mert sokat sír, nyugtalan, nem alszik, és még a tejtápot sem issza meg, vagyis étvágya sincs a kicsinek. Ön mit tanácsol? Mi lehet az oka? köszönöm a választát. Egy aggódó nagymama

Nehéz látatlanban diagnózist mondani, de a kiütés minden valószínûség szerint a vírus fertôzés következménye volt, ami pár nap alatt meg is szûnik.
(Dr.Tausz István)

3055. Vízsérv (2008.12.22.)
T. Doktor Úr! Kisfiam 3 éves. A doktor nénink vízsérvet állapított meg nála a szokásos vizsgálat alkalmával. Kaptunk beutalót UH-ra. A leleten a következô áll: scrotumban nagymennyiségû folyadék látható. A herék nagysága és szerkezete szabályos. A doktornô szerint nincs vele teendô, havonta vigyem hozzá ellenôrzésre, szerinte vissza fog húzódni magától. Két hét elmúltával azt mondta, hogy kisebb lett. Ön szerint is magától meg szokott oldódni az ilyen jellegû probléma? Köszönettel.

A vízsérv általában 1 éves korig felszívódik, utána általában mûtéttel kell kezelni.
(Dr.Tausz István)

3056. Sokat elesik (5 éves fiú) (2008.12.22.)
Tisztelt doktor Úr! A kisfiam 5 éves, már jó pár hónapja tapasztalom nála a következô jelenségeket: nagyon sokszor elesik, beüti a fejét, leejt tárgyakat, a számokat visszafelé írja le, sôt a lap végérôl az eleje felé ír, ha tornázunk, a gyakorlatokat nehezen utánozza le, még ha többször mutatom meg neki akkor is. Egyébként rengeteget mozog, ovifociban nagyon ügyes, mindig is nagyon mozgékony gyermek volt, most is az. Már 10 hónapos korában elkezdett járni, azonban a mászás kimaradt a fejlôdési skálán, felült majd késöbb felállt és ment, nem mászott egyáltalán, lehet, hogy ez összefügg a jelenlegi dolgokkal? Lehet, hogy ez diszlexia? Kihez forduljak, elég ha a házi gyermekorvosunkhoz fordulok? Ön szerint a leírt tünetek mire utalnak?

Mutassa meg házi gyermekorvosának, ha szükségesnek látja továbbküldi.
(Dr.Tausz István)

3057. Nagy barna anyajegy (2008.12.22.)
Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapos kisfiam egy elég nagy kiterjedésû barna folttal született (jobb oldalon fül alatt kezdôdik, végig az állán, egészen a mellbimbójáig terjed illetve a jobb karján is pár centi). Látta gyermek-bôrgyógyász, anyajegy a folt, de semmi mást nem tudtak róla mondani (mikor nyeri el végleges színét, formáját, stb.) Naponta figyelem, kb. hetente látható változás (a nagyságában, illetve van, ahol kifehéredik). El fog ez esetleg teljesen tûnni? Mire kell figyelnünk? Válaszát elôre is köszönöm! Szabolcs

Nehéz így bármit is mondani, elképzelhetô, hogy szôrnövekedés indul meg az anyajegyen, ebben az esetben plasztikai mûtéttel kell megoldani.
(Dr.Tausz István)

3058. Székletgondok (3 éves kislány) (2008.12.22.)
Jo napot! Kislanyom 3 eves, soha ezelott nem volt gondja a szekelessel. Ket hete kezdodott, 7 napig nem volt szeklete, kiprobaltuk a duphalac szirupot, glicerin kupot, de nem segitett. Vegul orvos javaslatara beontest vegeztunk. Ugy megjott a vart eredmeny. De azota eltelt 5 nap, es meg mindig nem kakilt. Nem mer raulni a bilire, es allandoan sir, hogy faj a feneke. Ezert nem mer kakilni. Lehetseges, hogy seb van a vegbelen, es az faj? Voltunk vele 2 x orvosnal, de meg csak ki sem vizsgaltak (Szlovakiabol vagyunk). Holnap megint megyunk, mert mar nagyon sokat sir, hogy faj a feneke. Mitol lehet ez? Koszonom szepen a valaszat!

Nyugodtan elviheti gastroeneterologushoz, nem fogják ezért megtükrözni. Lassabb az idegrendszer fejlôdése, várjon türelemmel.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.01.06.
3059. Kutacs, D-vitamin (2009.01.06.)
Kedves doktornô. Kislányom 4 hónapos, védôoltásra vittem a családorvoshoz, aki azt mondta, hogy növeljük a D-vitamin mennyiségét, a kutacsa miatt. Most napi 2 cseppet kap. Van okunk aggodalomra? Válaszat elôre is köszönöm, Szidónia

Két csepp is több az átlagnál. Kicsi még, én kikérném orthopéd orvos véleményét.
(Dr.Gimesi Anna)

3060. Székletproblémák (2009.01.06.)
Kedves Doktornô! Kislányom 2 éves múlt és születése óta problémák vannak a székletürítéssel. Amíg anyatejet evett kb. 3 és 1/2 hónapos koráig, addig 5-6 naponta volt széklete, de sokszor kellett segíteni neki (szélcsô, lázmérô...) Az orvosok azt mondták, hogy anyatejes babáknál ez elôfordul, mert nagyon feldolgozza a tejet, ezért nincs sûrûn széklete. Az anyatej után 23 hónapos koráig tápszert evett (persze evett szilárd ételt is), ekkor szinte minden nap volt széklete. Miután abbahagytuk a tápszert újra 5-6 naponta van széklete, de majdnem minden esetben kúpozni kell ôt. Persze mostmár lehet az is, hogy visszatartja, de már kipróbáltuk a levolacot, a guttalax cseppeket, homeopátiás készítményeket: sulfur, graphites stb., de új szer használata eseten az elsô két napban van széklete, utána mintha hozzászokna a szervezete és nincs ingere. Nem tudom, hogy mi lehetne a megoldás, az is lehet, hogy ez így normális?! (bár ezt kétlem) Az unokatestvére 5 éves, ô is kéthetente egyszer megy el vécére. Elvinném ôt vizsgálatokra is, de pontosan nem tudom, hogy mivel foglalkozik egy gasztroenterológus? Válaszát és segítségét elôre is köszönöm. Sz. va

3 naponta még elfogadható, de az 5-6 nap szerintem sok. Nem mesterséges dolgokat adnék, hanem a folyadékbevitel nôvelésével és rostos étel rendszeres, kitartó adásával próbálkoznék. Ha nem megy, akkor megnézetném gasztroenterológussal, aki az emésztési problémát ki tudja
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |