válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3021-3040.)
3021. Nem eszik (2008.12.15.)
Tisztelt Doktor Úr! A kisfiam 20 hónapos, nagyon eleven, élénk baba. A problémám az, hogy egy hete alig akar enni valamit. Soha nem tartozott a nagyevôk közé, de pár hete egyre kevesebbet eszik, most meg már ott tartunk, hogy pár falat után nem akar többet enni, ha meg erôltetem kiöklendezi az ételt, ezért inkább hagyom. Egyedül a tápszert eszi meg este és reggel álmában, 2-2 dl-t. Eddig mindenki azt mondta, h biztos a foga miatt van az étvágytalanság - elképzelhetô, csak normális, hogy a súlya is csökken? 2600 grammal született, most 10,3 kg, de másfél-két hete 10,6 kg is volt. A Doktor Úr szerint vigyem orvoshoz - esetleges kivizsgálásokra - vagy ez még így belefér, ha jókedvû a baba? Vagy vannak iyen korban "nem evôs" periódusok? Elôre is köszönöm a válaszát! Egy nagyon aggódó anyuka.

Vannak ilyen "nem evos" periódusok. Ne kapjon szörpöt, teát, mert az elveszi az étvágyát. Várjon egy hónapot, ha nem javul az étvágya, akkor egy vérkép vizsgálat szükséges.
(Dr.Tausz István)

3022. Sír és nyugtalan (2008.12.15.)
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az volna, hogy kisfiam (11 hetes) pár napja sokkal nyugtalanabb, és sokat sír. Van hogy egyik percben még gagyarászik, másikban pedig elkezd sírni, és sokszor vigasztalhatatlanul sír, feje vörösödik, szinte már úgy érzem mindjárt megfullad. Álmában is néha sirdogál, de nem nyitja ki a szemét, majd felébred és hüppögve veszi a levegôt. Alig lehet megnyugtatni. Mitôl lehet mindez? Köszönettel: Andrea

Elképzelheto, hogy fáj a pocija, de vizsgálat nélkül nem tudok biztosat mondani.
(Dr.Tausz István)

3023. Candida és nem eszik darabosat (2008.12.15.)
Kedves Doktor Ur! a 2893-as kérdésre válaszolván - 4 hónap hasmenés után székletbôl mutatták ki a candidát. Nagyon sok gondot okoz a gyermek táplálása, mivel nem tul jó evô, fözelékeket abszolut nem fogadja el, csak ha cumisüvegbe teszem. Jelenleg reggel este rizstejet kap zabpehellyel, vagy tápszert, Humana Ha 3-at. Ez utóbbit adhatom-e? Ebédre fözeléket probálunk, tizorai gyümölcs, uzsonna sinlac pép. Megfelelô-e ez igy Ön szerint? Mennyi idô lehet, mig egyensulyba kerül a gomba a szervezetében? Lassan kezd összeállni szépen a széklete. Jelenleg 13 hónapos. Másik problámám, hogy egyáltalán nem akar darabosat enni, ha bekerül a szájába, kiforgatja a nyelvével. Ezzel mit lehetne tenni? Köszönöm!!!!

A 2893-as kérdés nem ilyen témaköru sajnos. A székletvizsgálat kapcsán rutin tenyésztéssel nem mutatnak ki Candidát, hol és milyen módszerrel végezték a vizsgálatot, mert az általánosságban végzett "Candida vizsgálatok" sajnos semmit sem érnek.
(Dr.Tausz István)

3024. Fityma (2008.12.15.)
Kisfiam nyáron múlt két éves, kb. két hónapja a kukiján a fityma bôre piros neki és fürdésnél sem akarja hogy felhúzzam a bôrt, azt monjda fáj. Félek hogy letepad majd neki. Kérdezném, hogy van-e valamilyen krém rá, vagy vigyem el szakorvoshoz? Ha igen hová? Köszönöm válaszát!

Két éves kor után már fel kell tudni húzni a bort. Ha ez nem megy, akkor sebészeten kell megmutatni a babát.
(Dr.Tausz István)

3025. Valvularis aorta stenosis és sport (2008.12.15.)
KISFIAM 11 ÉVES, VALVULARIS AORTA STENOSISA VAN. VERSENYSZERÛEN SPORTOL. JELENT-E EZ RÁ NÉZVE VESZÉLYT?

Feltétlenül beszélje meg a gyermeket gondozó gyermek-kardiológussal, mert az aorta stenosis mértékétol függ, hogy sportolhat-e.
(Dr.Tausz István)

3026. Sárga széklet (2008.12.15.)
Tisztelt Doktor Úr, 3,5 éves fiam pár napja hányt 2x, majd 2x ment a hasa, azóta se hányás, se hasmenés nem volt, étvágytalansága már múlik, de a 4. napon a kis mennyiségû megevett joghurtot kihányta. Elôször csoki, édességre fogtuk, gyomorrontásra, de több helyen is olvasom, hogy a sárga széklet, ami neki is van ezekben a napokban, betegséget is jelezhet. Már volt ilyen eset, hasmenés (csak 2 napig), SÁRGA széklet (kb 4-5 napig), de akkor 2 hét antibiotikumos kezelés után voltunk, és nem akartam ujabb antibiotikumot a gyereknek, ezért vártunk. Normaflort adtunk neki, 4-5 nap alatt rendezôtt a széklet állaga és szine is. Most viszont nem volt antibiotikum. Okozhatja-e hogy savas a szervezete, gyomorrontás, vagy valami más a SÁRGA SZÉKLETet? Most édesség, csoki, tejtermék esetén rosszabodik az állapota, ill nem kivánja mint máskor. Bár az étvágya javul.
Szeretném azzal kiegésziteni a kérdésemet, hogy se láz, se hôemelkedés nem volt. Mit javasol? Köszönettel. Gabi

A bélhurut alatt és utána lehet sárga a széklete, diétázzon és kapjon Noprmaflore-t, amíg a széklete nem normalizálódik.
(Dr.Tausz István)

3027. Nem jár, nem kúszik, nincs még foga (2008.12.15.)
Kedves doktor úr! A fiam már 11 hónapos, de még nem tud járni, se kúszni. A tejfogai sem nôttek még ki. Akkor is sír, mintha éhes lenne, ha már sok tejet ivott. Mi lehet a baja? Tisztelettel, G.M

Ebben az életkorban még nem kóros, hogy nem jár. Sajnos nem tudom, hogy miért sír.
(Dr.Tausz István)

3028. Mozgásfejlôdés (2008.12.15.)
TISZTELT DOKTOR UR! 8.5 HONAPOS KISFIAM NEM NAGYON FORDUL ÁT MEG TUDJA CSINÁLNI, DE NAGYON RITKÁN. NEM SZERET FEKÜDNI CSAK ÜLNI. EGYEDÜL NEM TUD FELÜLNI, DE HA FELÜLTETEM EGÉSZNAP ÜLNE, IGY JÁTSZIK, DE HA TOVÁBB RAKOM A JÁTÉKAIT NEM PROBÁL UTÁNUK MÁSZNI. MIT TETSZIK JAVASOLNI? NAGYON ELVAN KÉSVE A MOZGÁS- FEJLÖDÉSBEN, VIGYEM ESETLEG VALAMI VIZSGÁLATRA? VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM.

Valóban elmaradt a mozgásfejlodésben, feltétlenül mutassa meg gyermek- neurológusnak és a lakhelyéhez közel levo korai fejlesztobe is vigye el.
(Dr.Tausz István)

3030. Széklet (2008.12.15.)
Kedves Doktor Úr! Kisfiam 8 hetes (anyatejes baba, néha esténként kap kevés tápszeres pótlást). Kb 2,5 hete kezdôdött, hogy csökkent a széklet ürítése. A 4. napon adtam neki kamilla teát, délutánra meghozta a hatását, majd a következô alkalommal is. De legközelebb már nem használt, hiába kapott töbször is. Utoljára a 6. napon hômérôvel csalogattuk ki a kakit. Látszólag egyáltalán nem zavarja, hogy nem kakil. Kérdésem az lenne, hogy meddig hagyhatjuk kaki nélkül? Valamint az is, hogy a hômérôzéshez hozzá tud szokni? Mit javasolna? Válaszát elôre is köszönöm: Eszter

Ne aggódjon, akár egy hétig is lehet, hogy nincs széklete, nem kell homérozni, mert hozzászokik. Ha a széklet állaga nem kemény, akkor nem kell semmit csinálni.
(Dr.Tausz István)

3031. Alvásprobléma (2008.12.15.)
Kedves Doktor Úr! Alvásproblémával fordulok Önhöz, kislányom 9,5 hónapos, 8,5 kg. Két hónapja önállóan felül és mászik, egy hónapja pedig feláll. Két hétig még a mászás beindulása elôtt átaludta az éjszakákat, sem elôtte, sem utána nem. A felállása óta azonban súlyosbodott a helyzet, rendszeresen felébred 2-5 óra között éjszaka, áll az ágyában és ameddig be nem megyek hozzá, sír, kiabál. Ha bemegyek, elhallgat, mosolyog, nagy szemekkel néz, olykor gügyög is. Ilyenkor megsimogatom, megitatom, visszateszem a cumit, suttogok neki, hogy éjszaka van, aludni kell, itt vagyunk a szomszéd szobában (születése óta külön szobában alszik). Ahogy kimegyek 5-10 perc múlva újra erôsen sírni kezd és én 1-2 perc múlva bemegyek újból eljátszuk az elôzôeket, de max. 1-2 percet töltök bent, ez megy másfél-két órán keresztül, aztán elalszik. Reggel 6-7 között kel, 11 óra körül séta közben alszik 3/4-1 órát, délután 3 körül otthon kiságyban max. 1 órát (ezt gond nélkül, lefektetem és alszik). Este 8kor van fürdetés, utána etetés, aminek a második felében már csukott szemmel eszi a tápszert. Nem tudom mit csináljak, mert látszólag semmi fájdalma nincsen, nem is éhes, nekem úgy tûnik, hogy egyszerûen nem álmos. Ugyanakkor egész nap szabadon mozoghat a lakásban, nagyon keveset van járókában, és mindennap egy órát levegôzünk is, tehát szerintem ki kéne fáradnia estére. Próbáltam azt, hogy elhagyok egy nappali alvást, de nem megy, mert nagyon nyûgös és végül játék közben alszik el. Kérem adjon tanácsot, mi lehet ennek az oka, szerintem 9,5 hónaposan már át kéne aludnia az éjszakákat. Köszönöm szépen! Ildikó

Nincs egyedül a problémájával. 7-8 hónapos kórtól a gyerekek jelentos része többször felsír éjszaka, a szüloi hang, simogatás megnyugtatja, majd ha nem érzik a szülot a közelben, akkor újra sírnak. Két lehetoség van, vagy hagyja sírni, amíg elalszik (akár több órát is), vagy többször be kell mennie hozzá éjszaka. Ez nem betegség, ez életkori sajátosság.
(Dr.Tausz István)

3032. Étvágytalanság (2008.12.15.)
Tisztelt Dr úr! 7és fél éves gyermekem étvágytalanságáért aggódom. Kb 3 éve ilyen rossz evô, vagyis hol eszik valamit, hol jóformán csipeget. 135 cm és 27-28 kg. Próbálkoztam vitamin készítményekkel, de csak izgága lesz tôle - amúgy sem egy elülôs típus. Teljesen mindegy mit kínálok neki, -fôtt étel, hús, szalámi, pékáru, stb- minden kifordul a szájából, és azt mondja fújj ez nem ízlik! Talán csak a gyümölcsöt eszi szívesen, a zöldségek közül szinte semmit. Ô az, aki folyton éhes, de semmit nem akar megenni! Felsorolok és kínálok neki egy halom ételt és mindig csak azt kérdezi és mi van még? Mivel lehetne az étvágyán javítani ill. szükséges e valamilyen vizsgálat? (Szükségesnek tartom elmondani, hogy nem egy beteges gyermek. Az orvost csak hírbôl ismeri. Korábban fehér bôre miatt többször vettek tôle vért, de komolyabb dolgot nem állapítottak meg, néha kapott egy kis vasat). Várom válaszát! Köszönettel: SCSK

Elképzelheto, hogy most is vérszegény. Mozogjon sokat szabad levegon.
(Dr.Tausz István)

3033. Táplálás (3 hónapos) (2008.12.15.)
Tisztelt dr úr! A kislányom 3 hónapos és 2 hete tápszert eszik de nagyon keveset 50és 90 gr között és ezt is egy óra alatt. Gyümölcsöt, fôzeléket adhatok már neki próbából, hogy eszi-e azt? Válaszát köszönöm!

Általában 4 hónapos korban szoktuk elkezdeni a gyümölcsöt, fozeléket, ha nincs a mamának teje.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.12.15.
3034. Rossz kisfiú vendégségben (2008.12.15.)
Tisztelt Doktornô! Olyan problémával fordulok önhöz, a barátnôm kisgyereke, aki egy éves, olyan egetrengetôen rossz, akaratos, és dacos, tör - zúz állandóan már nagyon sok, számomra értékes dolgot tönkretett. Az anyukáját sem idegesití, én úgy veszem észre, mert gondolom én akkor tenne ellene. Már nem szívesen nyitok nekik ajtót, mikor jönnek, mert nem birom elviselni. Nekem is van egy kislányom, vele semmi problémám nincs, egyetlen rossz jellemzôt sem tudok rá mondani, és nem azért mert az én kislányom, nem vagyok elfogult vele szemben. Szóval a lényeg az lenne: elôször is Nem szeretném ha a kislányom ezt a viselkedést látná, mert nálunk ez nem megszokott és sírva is szokott fakadni az ijedségtôl mert nem tudja hogy az a dühöngés, hiszti, vergôdés mit jelent, amit a másik kisfiú csinál. Másrészt én egy nagyon türelmes embernek tartom magam, de szomorú dolog az, hogy azt kell mondjam, én nem birom elviselni. Hogyan közöljem az anyukájával, nem szívesen látom ôket? Illetve esetleg valami tanácsot tudna-e adni, mivel lehetne pozitív irányba fordítani a kisfiú viselkedését?

Azt gondolom az egyenes út a legcélravezetobb. Megmondani, hogy zavarja Önöket. Ugyan azt nem igazán értem, hogy a saját anyukáját nem zavarja és Ön is úgy itéli meg, viszont a baba születése elott jó barátnok voltak?!
(Dr.Gimesi Anna)

3035. Altatás – sírás, hiszti (2.) (2008.12.15.)
Kedves Dotornô! a 3014 számú (Altatás-sírás-hiszti) kérdés írója vagyok. Elolvastam válaszát és hiányosnak vélte. Kérdésére szeretnék akkor válaszolni. Körülbelül nyár közepe óta csinálja ezt a kislányom elalváskor, és nincsenek egy szobában a testvérével, mivel ôt még éjszaka 2 alkalommal meg kell szoptatnom. Nagyon fárasztó órákat ott feküdnöm a gyerek mellett várva mikor alszik el. De mostanra már olyan rafinált, hogy szinte arra van kiélezve a füle, hogy mikor osonok ki a szobából és egybôl kipattan a szeme! Na meg ha ott alszok vele, akkor semmi magánéletünk nincs a férjemmel! Ha nem volna minden hisztinek hányás a vége, akkor nem is foglalkoznék vele, egyszer csak majd abba hagyná a sírást! Elôre is köszönöm válaszát!

Azt gondolom, hogy inkább azt szeretné, hogy vele foglalkozzon többet. Talán ha kivitelezheto, jó lenne, ha éjszaka apuka menne be hozzá és igy talán a nappalt lehetne úgy megosztani a két gyerek között, hogy úgy érezze rá is jut elég ido.
(Dr.Gimesi Anna)

3036. Hintôpor – kell-e vizsgálat ? (2008.12.15.)
2995-ös kérdésre: Kedves Doktornô! Köszönöm válaszát a hintôporral kapcsolatban. Azért kértem tanácsot, mert megijedtem és nem tudtam, okozhat-e ez a szer valóban idegrendszeri károsodást. S azt sem tudom, hogy kell-e vagy ha igen, akkor milyen vizsgálatra elvinni, ami esetleg ezt méri, szûri? Tisztelettel: Éva

Én nem tudok semmilyen vizsgálatról amivel ki lehetne mutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3037. Vérnyomok (2008.12.15.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 hónapos, 1 hónapos korában egyre sûrûbben bukott néhány alkalommal barnás színût. Gyermekorvosunk ekkor ultrahangra küldött bennünket, ahol enyhe refluxot (GOR) állapítottak meg. Azt követôen pozicionálást és BEBA HAAR antireflux tápszert javasoltak minden szoptatás elôtt 30 millit. Ezeknek köszönhetôen a bukások száma csökkent, viszont 3 napja minden reggel egy alkalommal kisebb mennyiségû vér bukott. (Néhány csepp) Az elsô két napon élénk piros színû volt a harmadik napon pedig egészen sötét vörös. Ezen a vérzésen kívül komolyabb tünet nem volt, soha nem hányt csak bukott és a súlya is szépen gyarapodott. Most 14 hetesen 6,55 kg, és 3,60 kg-al született. Jó kedélyû nyugodt baba a vérzések után sem sírt. De ez a mostani vérzés aggodalommal tölt el. A széklete amúgy nem véres. Kérdésem az lenne, hogy mitôl lehet ez a vérzés, kell-e komolyabban aggódnunk ez miatt, ha a baba amúgy szépen fejlôdik. Elképzelhetô, hogy a nyelôcsôve annyira felmaródott, vagy esetleg a gyomor vérezhet, bár a széklet normális nem véres. Mi a teendô, kell-e komolyabb kivizsgálás vagy idôvel kinövi? Válaszát elôre is köszönöm. Egy aggódó anyuka.

Mindenképpen gyermekgasztro- enterológusnak meg kellene mutatni, legvalószinubb talán a savas felmaródás.
(Dr.Gimesi Anna)

3038. Terhességmegszakítás (2008.12.15.)
Tisztelt Doktornô! 17 éves vagyok nemsokára 18, véletlenül terhes lettem! Anyukámnak nem merek szólni mert nagyon mérges lenne és bántana! Mit lehet ilyenkor tenni, esetleg vannak valami tippek, hogy elvetéljek? Pl: emeljek nehezet, gyógyszerek ilyesmi? Köszönöm a segítséget

Feltétlenül nogyógyászhoz kellene fordulni minél elobb, hogy valamilyen injectios megoldás szóba jöhet-e? Egyéb próbálkozás igen rizikos és bizonytalan! Ha más nem adódik kénytelen lesz szüloi belegyezést kérni, de minél elobb, nehogy kicsússzon az idobol!
(Dr.Gimesi Anna)

3039. Etetési gondok (2008.12.15.)
Kedves Dr. Gimesi Anna! Kislányom novemberben volt 1 éves. Régóta gondot okoz az etetése. 3 hónapos koráig szopott, majd tápszert kapott, edddig nem volt probléma. 5 hónapos korától próbáltam bevezetni a pépes ételeket. Csak a gyümölcsöt volt hajlandó megenni, bár azt is nagyon nehezen fogadta el, 10 hónapos koráig nehezen tudott kanalazni. A gyümölcsön kívül semmit /fôzelék, tejpép/ nem tudtam megetetni vele, na persze a tápszert szívesen megissza. 11 hónaposan elkezdtem felnôttes ételekkel kínálni, mert az mindig nagyon izgatta. Úgy tûnt ez lesz a megoldás, bár még csak 6 foga van, de elég ügyesen eszegetett. Ez tartott egy hétig és azóta se darabosat, se pépeset nem hajlandó enni, vagy ha igen csak nagyon keveset. Oda teszem neki az etetôszék tálcájára az ételt, megeszik 2-3 falatot és utána ledobálja a földre. Ha én akarom a szájába adni, akkor elfordítja a fejét. Gyakorlatilag amit most eszik, a tápszer, aktimel, tápszeres banánturmix, néhány szem ropi és keksz. Aggódom, hogy nem kapja meg a szervezete az ilyenkor fontos tápanyagokat. Kérem segítsen! Köszönöm, Márta

Lehet, hogy még fogzik. Próbáljon pépesiteni és villával többször burgonyát összenyomni.
(Dr.Gimesi Anna)

3040. Léguti hurut, esti köhögés (2008.12.15.)
Tisztelt Dr Nô! Kisfiam 6 éves. Rendszeresen visszatérô problémánk a légcsôgyulladással kezdôdô léguti hurut. Olyankor hirtelen kezdôdik a száraz, erôltetô köhögése, ami éjszaka rémálommá válik. Gyakorlatilag folyamatosan köhög, hányással megszakitva. Rectodelt kupot rendelt az orvosunk ezekre az esetekre és Ventolin sprayt. Gyakran üldögelünk a teraszon olyankor, a friss levegô segit. 2-3 nap után elkezdi felköhögni a váladékot és olyankor már nem erôlködik annyira. Jártunk allergia vizsgálaton, negativ, gastroenterológusnál, omeprazolt kaptunk a refluxa miatt, de ezen panaszai már megszüntek. Orvosunk légzésfunkciós vizsgálatot javasolt, mert kissé elnyujtott a kilégzése bár szerinte elhanyagolható mértékben. Sajnos miután lezajlik egy ilyen betegség a köhögése megmarad: napközben egyet sem köhint, de ahogy eljön az este /19-20 óra/ újra elkezdi elalvásig majd reggel megint addig köhög, amig váladékot nem köhögi fel. Nemrég vettünk egy sóslevegô párologtatót, azóta éjszaka nyugodtan alszik. Kedves Dr Nô, mit tehetnénk még??? Nagyon aggódok, mert megint már 2 hónapja tart ez a reggeli és esti köhögés. Tüdeje tiszta, orvosunk ellenôrizte. Annyit még, hogy panaszaink ôsszel kezdôdnek, tavasszal és nyáron szinte teljesen megszünnek. Kérem, irja meg véleményét, tanácsát! Köszönettel: Anita

A futési idoszak alatt igen száraz a levego, én párologtatnék és megemelném a fejénél az ágyat és az ágy körüli dolgokra figyelnék, lehetoleg csak vászon legyen a környezetében.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |