válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3282-3300.)
Dr.Tausz István válaszai, 2009.03.09.
3282. Tápszeres baba – mûtét után (4 hónapos kisfiú) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következô: Kisfiam 4hónapos, nagyon rossz étvágyú baba. 11hetes koráig kapott anyatejet, azóta tápszert. Ekkor átesett egy pyelum plasztikán, de már korábban sem ette meg a testsúlyának megfelelô mennyiséget naponta. 4kg-mal született, az elsô két hónapban szépen gyarapodott, a 3. hónapban csak 600g-ot hízott. A mûtét után állt a súlya, most 6,5 kg, 2-3 hete szinte alig fogadja el a tápszert. Mi ezt összefüggésbe hoztuk a mûtéttel, illetve a Sumetrolim mellékhatásának gondoltuk. De mióta elkezdtük a hozzátáplálást, minden pürét, gyümölcslevet elfogad, és minél több ízt ismert meg, annál kevesebbet eszik a tápszerbôl. Kb. 6x étkezik egy nap. Reggel 80ml tápszer, délben püré, és tápszer (60-100 között), délután 80ml, este 120ml éjjel, még 1x-2x kér 60-100ml-t. Erôltetni kell, nem egyszerre eszi meg ezeket a mennyiségeket, és rendszeresen kiköpi a cumit, elfordítja a fejét. Ha a tápszert teára (cukor nélkül) vízre cserélem iszik, amíg van az üvegben. A pürékbôl, gyümölcslébôl is szívesen fogyaszt. (Egy étkezésre kb. 50ml püré) Több tápszert, többféle üvegbôl kínáltunk már neki, de az eredmény változatlan. Minek tudható be a viselkedése, hogyan tudnánk ezen változtatni? Mennyi az a minimális mennyiségû tápszer, amit meg kell enni egy 6,5kg-os 4hónapos babának, és mennyi egyéb táplálékot kaphat? Létezik valami vitamin, amit érdemes adni neki? Tejpépet már kaphat? Melyik napszakban? Én úgy gondoltam, hogy este adnék Milupa \"Jó éjszakát\" tejpépet. Elôre is köszönöm válaszát.

Ne aggódjon kb 500ml tápszert kell meginnia a babának. 4 hónapos korban már kaphat tejpépeket. Ha nincs anyatej, akkor elkezdheti a gyümölcsöt, fôzeléket.
(Dr.Tausz István)

3283. Zöld széklet (4,5 hónapos kislány) (2009.03.09.)
Kedves Doktor! Kislányom 4,5 hónapos (3120g-al született, jelenleg 4,9kg; 62 cm) és 1,5 hónapja CSAK zöld szinû a széklete. Általában naponta egyszer vagy kétnaponta egyszer van neki. A széklettenyésztés eredménye az lett, hogy sok a candida a székletében. Más panasza nincs, jól alszik, jól eszik (bár a védônô szerint kicsit visszaesett a súlygyarapodása, mert heti 80-100g jelenleg), hasfájós igazán sosem volt. Újszülött kora óta szoptatom + tápszert is kap. Jelenleg napi 5-ször eszik, szopi után 90ml tápszert fogad el átlagban. A gyermekorvos egyelôre szelid gyógymódot javasolt: homeopátia (Borax golyó, Candida golyó), Protexin Restore, és a tápszer is tejmentes Pregomin. Szájpenésze is van, illetve mostanra ez már szinte elmúlt, de újszülött kora óta tartott. A véleményére lennék kiváncsi, h. mennyire érdemes foglalkozni ezzel a zöld széklettel illetve a candida meglétével? A kislányomon semmi különösebb eltérést nem tapasztalok, a gombák a popsiján sem jelentek meg kiütés formájában. Válaszát köszönöm! Csilla

A zöld széklet nem jelent feltétlenül fertôzést, azért zöld a széklete, mert gyorsabban halad végig a bélcsatornán a táplálék. Ez lehet attól is, hogy többet eszik. Én ebben az életkorban nem javaslom ezeket a hoemopathiás termékeket, a székletben levô candidával /nem tudom, hogy ezt milyen módszerrel mutatták ki, mivel a szokványos ANTSZ széklet vizsgálat alkalmával ezt nem vizsgálják/ nem érdemes foglalkozni.
(Dr.Tausz István)

3284. Autizmus? (hármasikrek közt) (2009.03.09.)
Jó napot kívánok. Egy aggódó nagymama vagyok. Hármas iker unokáimból a kisfiúval nem tudom mi történt. Kb 4hónapja nem beszél, pontosabban néha mondja pl, Á... -ez az egyik testvére- vagy B..., ez egy kutya vagy esetleg amit lát vagy éppen játszik. Legtöbbször inkább csak utánoz minket. Ô volt hármójuk közül az aki legszebben beszélt, kérdezôsködött, verset is mondott már. Nagyon sokszor rájön a sírás. Takarókat húzkodja egész nap a szájában. Kicsinek semmit nem vett a szájába, most pedig mindent a szájába vesz. Nem ül le játszani, nem köti le semmi, csak futkozz. 15hónapos oltást kétszer kapta meg. Dévény-módszeres kezelést kellett volna kapnia, de az orvosunk nem küldte. Az oltás összefüggésbe lehet a mostani viselkedésével. Csíp, nagyon erôsen markol, harap. Legtöbbször az anyját bántja. Testvéreit nem bántotta még eddig. Néha oda megy hozzájuk és ha azok körbe járnak, akkor ô is csinálja velük. Még pelenkás. A kisfiú, és az egyik testvére is pelenkás még. P... az már napközben szól. Nem tudom mit irjak még ? Kérdésem: Ez autizmus? Köszönöm szépen elôre is a válaszát. Egy aggódó nagymama.

Kedves Nagymama. Ezek a tünetek lehetnek az autizmus tünetei is. Irta, hogy korábban Dévényi kezelésre küldték, tehát a mozgásfejlôdésével is lehetett probléma. Az oltás nem okoz autizmust, de a tünetek valamilyen idegrendszeri károsodásra utalhatnak. Keressenek fel egy gyermek neurologist és egy korai fejlesztôt.
(Dr.Tausz István)

3285. Prevenar oltás – bélférgesség után (2009.03.09.)
Üdvözlöm! a kislányom 19hónapos és gyógyuló félbe vagyunk a bélférgességbôl. Megkaphatja igy a prevenar oltást ? köszönöm válaszát!

A bélférgesség nem ellenjavallata a Prevenár oltásnak
(Dr.Tausz István)

3286. Asztmás kislány (2009.03.09.)
Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném megtudni, hogy helyes dolog-e egy nem asztmás 3 éves kislánynak egy elhúzódó hurutos-náthás köhögésre Theophyllin kúpot írni (napi 2x). Azt mondta az orvos, hogy tiszta a tüdeje, rózsaszín a torka és csak ennyit írt fel. Nem értem és nagyon aggódom. Hiszen nem köhögött asztmatikusan. A bátyjának az volt, tudom milyen. (Bölcsibe jár.) Köszönöm válaszát.

A theophyllin egy hörgôtágító. Nemcsak aszthmában adjuk, ha sok hurutos váladék van a tüdô felett, akkor is lehet adni, igaz persze, hogy ma már lassan kiszorítják egyéb, korszerûbb hörgôtágitók a theophyllint.
(Dr.Tausz István)

3287. Fejfájás napok óta (9 éves kislány) (2009.03.09.)
Üdvözletem. A 9 éves kislányom 2 hete nem jár iskolába, elsô héten zinatot szedett végig, fejfájásra, torokfájásra panaszkodott, és az orra is nagyon folyt. Majd hétvégére a hasfájás is társult a panaszokhoz, igaz, a torokfájás, elmult. A második héten csak a feje fájt, meg a hasa, a széklete is laza volt, többször hasmenés szerû, diétázunk, sok folyadékot kap, de semmi változás nincs. A kedve jó, nem fekszik el, csak közepesen fáj neki mindkettô. Aggódok emiatt, hogy 15-ik napja fáj a feje. Köszönöm elôre is a válaszát. Tisztelettel: egy Aggódó Anyuka

Ha továbbra is fáj a feje, akkor keressék fel háziorvosukat és egy gégészeti szakrendelést.
(Dr.Tausz István)

3288. Láb ideg paralizis (2009.03.09.)
Jonapot kivanok! Romaniaban elo edesanya vagyok ...nagyrabecsulnem hogyha valaszt kaphatnek nehany dologra, ami mar nagyon regota foglalkoztat ... egy 12 eves kislanyom van, aki lab ideg paralizisben szenved. Meg idaig nem kaptam pontos valaszt sajnos arrol, hogyan gyogyithato vagy hova fordulhatok. Kerem ha valamiben tanacsot kaphatnek, nagyon megkoszonnem. Udvozletem!

Szívesen segitenék, de az Ön által használt láb ideg paralysis nem orvosi szakkifejezés, igy nem tudom pontosan, hogy mi a baja a gyermeknek.
(Dr.Tausz István)

3289. Székrekedés (3 éves kisfiú) (2009.03.09.)
Jó napot Dr Úr! A kisfiam most múlt három éves, eddig is csak 2-3naponta kakilt, de 1 hónapja szorulásos lett. 5.dik nap mikor nem kakilt elvittük kórházba ott kapott beöntést, de a drnô azt mondta, hogy puha a hasa, nincs nagy baj. Adjak neki duphalac szirupot, ha nem segit, kupot. 10napja adok neki reggel 15 millit, de eredmény csak úgy lett, hogy beiktattam délután 10 millit. Az lenne a kérdésem, hogy ettôl nem lesz szervi vagy más baja??? Válaszát elôre is köszönöm. Egy aggodó anyuka

Semmi baja nem lesz, nyugodtan kaphat akár 3 x 1 evôkanál Duphalac szírupot.
(Dr.Tausz István)

3290. Fejfájás (12 éves fiú) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktor úr. 12 éves fiamnak nagyon sûrûn fáj a feje, szemészeten voltunk. Hányingere, szédülése nincs. Mi a teendô ebben az esetben ?

Vérnyomás ellenôrzés, vérkép, gégészeti és neuróligai vizsgálat. Szemészet /látás és szemfenék vizsgálat/
(Dr.Tausz István)

3291. Emésztési gondok, nyugtalan alvás (2009.03.09.)
Szép napot! Kisfiam 5 és fél hónapos. Már eszünk répát, burgonyát. Attól kezdve mindig olyan formában van a székletében, ahogy megeszi. Mitôl lehet hogy nem emészti meg? Kezdtem kását is adni neki, de esténként nyugtalan, álmában is. Gondoltuk a kásától, mert azt ette este, de már nem adok neki és mindig ugyanazt csinálja. Hidat csinál a hátából. Lehet a fogától is esetleg vagy nem birja az ételt? Mit csináljak vele? Köszönöm.

Ebben a korban már fogzik a baba, lehet a fogzástól is nyugtalan.
(Dr.Tausz István)

3292. Csomó a mellben (6 hónapos kislány) (2009.03.09.)
Tisztelt doktor Úr! Kislányom 6 hónapos és a mai nap során észrevettem a bal mellbimbójában ill alatta 1 csomót, ami elmozdítható és kb. babaszemnyi nagyságú! Olyan mintha a nyirokcsomója lenne megduzzadva. Az orvosunkat nem tudom elérni, és h ôszinte legyek, nem is éri meg (már elnézést) - váltani szeretnénk:-(! Nagyon megijedtem ... mi lehet ez? Sajnos már nem szopizik - ezt csak azért írtam, mert hallottam h esetleg az anyai hormonoktól is beduzzadhat! Köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Nóri

Ez valószinüleg a baba kis tejmirigye, ami valóban szoptatás alatt és utána is megduzzadhat, de mindig tapintható. Nem jelent kórosat.
(Dr.Tausz István)

3293. Ropognak a csontjai (2009.03.09.)
Tisztelt doktor Úr! Az én kérdésem az volna, hogy 11 hónapos kislányom végtagjai sûrûn ropognak. Fôleg a vállnál, bokánál és a csuklónál. Kérdeztem a háziorvosunktól, de azt mondta, ne foglalkozzak vele. De én aggódom!? Ági

Valóban, ez nem jelent problémát, ne izguljon.
(Dr.Tausz István)

3294. Nem néz a szembe (3 hetes kisfiú) (2009.03.09.)
Tisztelt doktor Úr! 3 hetes kisfiam van és azt vettem észre, hogy nem akar a szemembe nézni, ha arra forgatom, akkor direkt még a fejét is elfordítja. Ez mitôl lehet? Van két nagyobb fiam is, de náluk ilyen nem volt. Olyan rossz érzés.

3 hetesen még nem követik a szemkontaktust, 8-10 hetesen ismerik fel a szülôket és kezdenek mosolyogni.
(Dr.Tausz István)

3295. Májenzim értékek sárgaság után (8 hónapos kisfiú) (2009.03.09.)
Tisztelt doktor Úr! Unokaöcsém Erdélyben született, sárgaság miatt kivizsgálták újszülött korában, ekkor derült ki, hogy a májenzimek magasabbak. A sárgaság elmúlt, de a májenzimek értékei nem változtak. Most 8 hónapos a gyerek, jól fejlôdik, majdnem 10 kg, külsôleg nem látszik semmi. Eddig csak vitaminokat kapott, az orvos nyugtatja a szülôket, hogy majd rendezôdik. Hepatitis vírusokra is kivizsgálták, nem találtak semmit, okát sem tudják, hogy mitôl van. A szülôk nagyon aggódnak, de nem tudják hova fordulhatnak, hol tudnák megállapítani, hogy ez mitôl van, és mit kellene tenni, hogy rendezôdjenek az értékek? ASAT:132, ALAT:64 a többi lelet nagyjából rendben van. Válaszát köszönöm: Anna

Sajnos ebbôl nem lehet megállapítani, hogy mitôl rosszabb a baba májmûködése. A Semmelweis Egyetem I.sz Gyermek- klinikáján foglalkoznak gyermekkori májbetegségek diagnosztikájával.
(Dr.Tausz István)

3296. Uszodai szemölcs és ecsetelô (2009.03.09.)
Tisztelt doktor úr, a kisfiam 4 éves lesz. Tavaly nyáron uszodai szemölcsei jôttek, amit 2008 szeptemberében kiszedtek, most kb 1 honapja ujra kijöttek. Tanno hermál ecsetelôt kaptunk. Mennyi idô mig kifejti a hatását?

Sajnos nincs tapasztalatom ezzel a szerrel.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.03.09.
3297. Altatási gondok (2,5 éves kisfiú) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam márciusban lesz 2 és fél éves. Mindig is probléma volt az alvással. Nagyon nehéz elaltatni és keveset is alszik. Másfél évesen aludta át elôször az éjszakát. A doktornônk szerint vannak "ilyen" gyerekek, vagyis szerinte a kisfiam egész életében rossz alvó lesz. Kérdésem az lenne, hogy ez tényleg így van-e vagy javítható még az alvási szokása. A délutáni alvással kapcsolatban meg az a problémám, hogy egyszerûen nem sikerül elaltatni a kisfiamat délutánonként. Szeretném tudni, hogy lesznek-e és ha igen, akkor milyen "mellékhatásai" annak, ha délutánonként nem alszik. Egyébként szépen fejlôdik, de valahogy az alvás nem az erôssége. Válaszát elôre is megköszönöm, tisztelettel: egy aggódó anyuka

Baja nem lesz attól, hogy nem alszik délután. Az éjszakai alvási problémák valóban gyakoriak, azért az esetek nagy részében lehet segiteni rajta, de ehhez igen sok információra van szükségünk, ez igy nem válaszolható meg.
(Dr.Gimesi Anna)

3298. Táplálás (6 hónapos kisfiú) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktornô: a kisfiam március 10-én lesz 6 hónapos és a táplálkozásával kapcsolatos 2 kérdésem lenne. Marci 3740gr-mal született, most 6700gr súlyú, vidám, életrevaló kisbaba, már van két foga. Éjszaka még szopik, reggel milumil 1-et kap, délelött gyümölcsöt vagy tejpépet, délben fôzeléket, délután tejpép vagy gyümölcs, este milumil 1. Helyes ez a táplálás így? A második kérdésem: Barátoktól kaptunk Isomil tejmentes-
Laktózmentes tápszert, valamint Milupa SOM gyümölcsös szójapépet, adhatom-e ezeket a Marcinak? Várom válaszát amit elôre is köszönök

A napi étkezéshez még a fôzelékhez a feltét hozzá jöhetne. Azt gondolom, hogy ha a tejalapu tápszerrel nincs gond, akkor nem kellene egyéb gyógytápszerrel variálni.
(Dr.Gimesi Anna)

3299. Bölcsôdés – folyamatosan beteg (2,5 éves kislány) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 2.5 éves. Szeptemberben 2 évesen kezdte a bölcsôdét. Novembertôl szinte folyamatosan beteg. Akkor vírusfertôzés miatt kórházban is voltunk, szerencsére akkor 3 nap alatt rendbejött, láza elmúlt. Mindkét fülét felszúrták, de kiderült, hogy a láz a vírusfertôzés miatt volt. Az elôzôleg kezdett antibiotikus kezelést (elôször Sumamed, amitôl 1 nap múlva kiütéses lett, 2 nap múlva egy másik orvos Augmentin Duo-t írt) de ez utóbbit 1 adag beadása után felfüggesztettük mert a kórházban azt mondták nincs rá szükség. December elején torokgyulladás miatt ismét belázasodott, itthon volt egész hónapban, akkor Dalacint kapott, nem volt különösebb mellékhatása ahogy észrevettem, meg is gyógyult szépen, és januárban egészségesen ment bölcsibe. Étvágya is jó volt, az ünnepek alatt ki is gömbölyödött egy picit. Januárban nem volt gond, de most február elején megint kezdôdtek a bajok, elôször kötôhártya gyulladás, utána 2 nap bölcsi, majd megint köhögés, orrfolyás, de láz nélkül. A bölcsi orvosa kitiltotta és Augmentin Duo-t írt fel. A saját orvosunk csak következô hétfôn látta, mondta hogy adjam az Augmentint nyugodtan. A kezelés alatt nem láttam rajta semmi különöset, ismét rendbejött, orrfolyás, köhögés elmúlt. Múlt héten pénteken 2 nap bölcsi után hívtak hogy belázasodott, csúnya a torka és nagyon folyik az orra, vigyem haza. Egész nap lázas volt, Nurofen kúpra csak órákra ment le a láza és visszajött, éjszaka hûtôfürdô, borogatás, kúp. Másnap kihívtam az ügyeletet mert nem ment le a láza és láttam hogy nincs jól, görcsölt és ment a hasa, pukizott nagyokat és inkább nyálkás volt a széklete. Ügyelet Sumetrolim szirupot írt fel és Normaflore helyett Protexin Restore-t. Ezután a láza már ritkábban jött vissza, vasárnap nem, hétfôn délután 39.1, kúpra lement és nem jött vissza, kedden este hôemelkedés, kúpra lement és nem jött vissza azóta sem (most csütörtök van). Egész máig csúnyán köhögött, még éjszaka is és fájlalta a torkát, melyre alkalmanként Panadol szirupot adtam. A Sumetrolimot ma kell adnom utoljára. Ma voltunk az orvosnál, a torka már szebb és azt mondta most már javulnia kell. Viszont most 3 napja szinte alig eszik, semmi étvágya nincs, szerencsére folyadékot bôven iszik azzal nincs gond, de látom rajta hogy elesett, gyenge. Kérdésem az lenne, nem lehet baj hogy ennyi féle antibiotikumot kapott rövid idôn belül? Nem lehet hogy attól van a hasmenés, étvágytalanság? Azért fontos ez számomra mert amúgy sem egy húsos gyerek, jelenleg 11 kg és kb. 90 cm. Bár eleve kisebb súllyal született és szépen fejlôdött mindvégig, szerintem most sem sovány, egyszerûen ilyen alkat. Most megpróbáljuk megoldani hogy 1 hónapig ne kelljen bölcsôdébe mennie, amíg jön a jó idô, nehogy megint elkapjon valami vírust. De ezek után doktornô mit javasol, mit tudok tenni, hogy még jobban megvédjem? Esetleg valami étvágyjavító létezik kicsiknek? Eddig adtam neki Multi Kid + vas szirupot, de az orvos azt mondta most csak Cebiont adjak. Semmi mást nem kap, csak ezt és a D vitamint. Ez elég? (Mármint amikor egészséges). Hová tudok esetleg fordulni ahol megnézik, miért ennyire étvágytalan, nem áll-e valamilyen probléma a háttérben? Sosem volt nagyevô, mindig mindenbôl kicsit evett, de már csecsemô kora óta így van. Akkor jó húsos baba volt, de mióta elindult 1 évesen, lemozogja mert iszonyú mozgékony, eleven gyerek. Köszönöm válaszát elôre is, tisztelettel, egy édesanya.

Valóban a sok antibiotikum másodlagosan a bélflóra mûködését gátolja. Én azt javaslom 6 hétig teljes fehérjementes diétát tartsanak, hogy kiméljék a belet és 10 napig 2x1amp. normoflort adjanak neki. Sok gyümölcs és zöldség és nagy séták, fôleg ha meg tudnak állni a bölcsivel, hogy egy kicsit össze szedje magát. Ha 1 hónap mulva sem változik a helyzet, tessék jelentkezni részletes leirással.
(Dr.Gimesi Anna)

3300. Lila a szája (2009.03.09.)
Kedves Doktornô, kisfiam 6 hónapos és szinte születésétôl kezdve napi szinten látjuk, hogy a szája körûl ellilul a bôr. Nem csak fürdés közben és nem a szája, tehát nem gondolom hogy fázna. A háziorvosunk nem hall semmit a szivénél, ô arra gondolt. Már be vagyunk jelentkezve kardiológiára, de szeretném tudni mi lehet ennek még az oka? Egyébként egy rendkívûl kiegyensúlyozott és vidám baba. Kérem válaszoljon, mert már nagyon nyugtalanít ez, és az hogy nem kapok rá választ a gyermekorvosunktól.

Sokszor elôfordul, hogy lassabban alakul ki a vénás rendszer, de valóban érdemes kardiológiailag objektiven megvizsgáltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |