válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3301-3320.)
3301. Tejérzékenység és fertôzô betegségek (5 éves kisfiú) (2009.03.09.)
Kedves Anna! Az lenne a kérdésem, hogy az immáron 5.életévét betöltött kisfiamat, mennyiben befolyásolják a betegségek, ha korábban 1 éves koráig érzékeny volt a tejre. Nemrég óvodába kerültünk, s innetôl kezdve minden hónapban elkap valamit, rendszerint felsôlégúti nyavalyákat. Nemrég hallottam viszont, hogy aki tejérzékeny volt, az sokkal könnyebben elkapja a betegségeket. Ha ez valóban igaz, vagy feltételezhetô, akkor csökkenthetjük a betegségeket, ha kevesebb tejterméket fogyaszt? Sajnos régebben is beteges volt. Kérem ha tud válaszoljon levelemre, mert nagyon kiváncsiak vagyunk, hogy van-e összefüggés az érzékenyég és a betegségek között. Elôre is köszönöm! Szilvia

Lehet összefüggés és az biztos, hogy érdemes az antibiotikumot kerülni illetve gyógyszer esetén teljes diétát tartani. Talán meg kellene nézni ujból a bélfelszivódást.
(Dr.Gimesi Anna)

3302. Tejcukor-érzékenység (2 éves kislány) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom áprilisban lesz két éves. Sajnos nem sokáig tudtam szoptatni. Már korán észrevettük, hogy a tápszer után görcsöl; felriad éjjel, kifeszíti magát, sír. Tapasztalatok alapján arra jutottunk, hogy valószínûleg a tejcukortól. Kapott laktózmentes tápszert, ettôl a problémáink megszûntek, a gyerek tünetmentessé vált. Néhányszor próbálkoztunk \"hagyományos\" tápszerrel, de nem vált be, újra elôjöttek a gondok. Már kétszer is voltunk a gasztroenterológián, de a kórházban gyakorlatilag semmit nem csináltak, csak megkérdezték a tüneteket, és felírták receptre a laktózmentes tápszert (Nutrilon Low Lactose). Van még esélyünk, hogy \"elnövi\"? Milyen vizsgálatokkal lehet a tejcukor-érzékenységet megállapítani, hogy zajlanak ezek a vizsgálatok? Válaszát elôre is köszönöm.

Laktóz kilégzési teszttel ki lehet mutatni és célszerû is. Ha nem sikerül elérniük, akkor tessék jelentkezni, és segitek.
(Dr.Gimesi Anna)

3303. Jó evôbôl rossz evô (11 hónapos kislány) (2009.03.09.)
Tisztelt doktornô. Kislányom 11hónapos. 6 hónapos koráig csak szopizott. Akkor elkezdtem hozzátáplálni. Szépen fokozatosan kapott mindent, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Minden izlett neki, nagyon jó evô volt. Kivétel nélkül mindent megevett, mellette szopott továbbra is. Elôször ebédet kapott, csak utána cici. Aztán vacsorát is kapott. Mostanra kapott 10órait gyümölcsöt, ebédet fôzeléket, uzsonnát szintén gyümölcsöt, joghurtot, gyümölcspürét, és vacsorára vagy fôzeléket vagy tejpépet. Minden evés után szopizott is. Pár kezdôdtek a gondok, amikor egyszer csak mindent elkezdett utálni semmit nem fogadott el. Mindent kiver a kezembôl, tolja el, játszik vele nem eszi. Az utóbbi idôben már csak gyümölcsöt meg joghurtot evett, de most már azt sem. Néha egy kis banánt vagy narancsot. Olvastam, hogy ilyen korban sokszor megváltozik az izlésük és az eddig kedvelt ételeket elutasítják. Ezért elkezdtem a mi ételeinkbôl kínálgatni, bevezettem a kenyeret, kiflit, kalácsot illetve csak bevezettem volna, ha elfogadná. De semmit nem akar sem húst, rizst, levest, zöldséget, sajtot, felvágottat, sonkát, sajtot semmit. Mostanában szerettem volna elkezdeni elválasztani, de így hogy, ha semmit nem eszik? Ön szerint mit tegyek, hagyjam rá és szopjon? Vagy kezdjem elválasztani, hátha akkor enne az ételekbôl? Mivel kínáljam és hogyan? Talán rosszul csinálom? Mindig oda ül velünk, ha lehet, az asztalhoz, ha nem akkor az etetô székében, én vele szemben, ô is kap kanalat vagy ha a darabos, a kezébe veszi, de csak eldobja a kanálból ki csapja. Nem érzem úgy, hogy erôszakos lennék, de többször kínálom. Nem beteg és nem is volt. Szerintem nem érte kellemetlen élmény. Kérem válaszoljon mert aggódom. Az itteni védônônk és gyerekorvosunk nem adott használható tanácsot. Üdvözlettel Anyuka

Fogzás illetve a magatartási hozzáállások miatt ez igen gyakori. Szerintem jól csinálja, mert a saját együtt evés felé terelném a figyelmet. Továbbra is vegyesen adnék és nem kellene izgulni, mert ha látja a gyerek, hogy ez központi téma, akkor igen sokáig eltarthat.
(Dr.Gimesi Anna)

3304. Cékla (2009.03.09.)
Elszínezheti a csecsemô székletét az anya által fogyasztott cékla, ha a gyermek csak anyatejet kap?

Igen, és a vizeletet is.
(Dr.Gimesi Anna)

3305. Joghurt 19 hónapos babának (2009.03.09.)
Üdvözlöm! A kislányom 19 hónapos és azt kérdezném, hogy activia joghurtot szabad-e adni neki? Nem tudom, végülis egészséges ez a fajta joghurt, nem? Kapott már, az édes izüt nagyon szereti. Köszönöm válaszát!

Lehet, ha eddig tejtermékkel nem volt probléma. Nem célszerû minden nap adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3306. Lisztérzékenységi teszt (2009.03.09.)
T. Doktornô! Lisztérzékeny (Coeliakia) vagyok. Kislányomnál 1,5 éves koráig betartottuk a glutén mentes diétát, ami után három hónapig bevezettük a glutént, mivel ilyen tanácsokat kaptam a szülés után. Kérdésem az, hogy elégséges, és megbízható értéket ad az otthon elvégzett Biocard gyorsteszt eredménye, vagy mindenképpen szakorvoshoz kell vinnem a gyermeket a vizsgálat elvégzéséhez? Elôre is köszönöm válaszát! A.S.

A gyorsteszt csak tájékoztató jellegû, én mindenképpen EMA vizsgálatot javasolnék vérbôl.
(Dr.Gimesi Anna)

3307. Testsúly (15 hónapos kisfiú) (2009.03.09.)
Tisztelt Doktornô! Unokám 3,5 kg-os súllyal született, ma 15 hónapos és 8,5 kg. Értelmes, szép fiú, mindent tud, amit a korának megfelelôen tudni kell. Naponta 5-ször szopik, délben fôzeléket kap hússal, délután gyümölcsöt. Még nem tud járni és én nagyon soványnak találom. Rendben van-e így az étkezése és a súlya?

Már kétszer kaphatna fôzeléket és feltétet, gyümölcspépet egyszer. A leirt suly alapján kicsit kevésnek tûnik, de a hosszhoz kell viszonyitani, széklethez, alvási szokásokhoz, hogy tudjak véleményt adni. A folyamatos suly- és hosszgyarapodást is jó lenne tudnom.
(Dr.Gimesi Anna)

3308. Kiütések (9 hónapos kislány) (2009.03.09.)
Kedves Doktornô! Kislányom 9 hónapos, kb. egy hónapja jelentek meg a vállain és tarkótájékán apró, a bôrbôl enyhén kiemelkedô piros kiütések. Még szopik, de már 5 hónapos kora óta kap némi fôzeléket, gyümölcsöt, HA-tejpépet. Próbálkoztam azzal is, hogy ideiglenesen kiiktattam nála egy-egy fözeléket, gyümölcsöt, vagy a tejpépet, de nem látszott változás a kiütéseken. Nemrég volt 2 hetes vírusos hasmenése, akkor az anyatejen kívûl csak Sinlac pépet kapott, de a kiütések akkor is megmaradtak. Ennek ellenére állhat ételallergia a háttérben, vagy lehet, hogy csak melegkiütés okozza a panaszokat? A mosószer és az öblítô, amit használok, kisbabák számára is ajánlott és csak kis mennyiségben adagolom a ruháihoz. A családban egyébként senkinek semmilyen ételallergiája sincs. Válaszát elôre is köszönöm: Bernadett

A bôrjelenség elôfordulása szerint ez nem betegség, hanem inkább melegkiütésnek felelhet meg, persze látni kellene vagy esetleg bôrgyógyász véleményét is kikérhetik.
(Dr.Gimesi Anna)

3309. Izzadás (5 éves kisfiú) (2009.03.09.)
Kedves doktorno, azzal a keressel fordulok Onhoz, hogy van egy 5 eves fiam es nagyon izzad. Ulo helyeben leizzad, es este elalvas utan is sokszor izzad a feje meg a hata. Nincs meleg a szobaban es megis gyakran izzad, kerem valaszoljon. Koszonom egy agodo anyuka

Allergia irányában kellene vizsgáltatni és megfigyelni, hogy naponta mennyit iszik, illetve mennyit pisil.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.03.16.
3310. Felsôlégúti betegségek (fiútestvérek) (2009.03.16.)
Tisztelt Doktorúr! Szeptember óta a fiam óvodába jár. Folyamatosan felsôlégúti betegségekkel küszködünk és az 5 hónapos kisfiam is beteg lett mindahányszor. A kicsinél diagnosztizálták a haemophilus influenzát. Kapott Ceclort.Augmentint és Supraxot. Még mindig beteg és váladékozik a szeme mióta megszületett. Csak 2 és 3 hónapos oltásai vannak meg, illetve 2 prevenár. Lehet ebbôl komolyabb bajunk? Mit tehetek? Elôre is köszönöm: Anita

Ha a nagyobbik gyerek nehezen bírja az óvodát és Ön úgy is otthon van a kicsivel, érdemes elgondolkozni azon, hogy szükséges-e a nagyobbik gyereknek óvodába járni. Ha nyáron kezdik újra a közösséget, lehet, hogy jobban bírja majd.
(Dr.Tausz István)

3311. Székletvisszatartás (3 éves kislány) (2009.03.16.)
3 éves kislányomnak 2 éve Laevolac-glicerin kúp segít a székletürítésben (gyermekorvos tanácsára) Naponta 1,5l rostos gyümölcslét, actimel yoghurtot gyümölcs- turmixban, és antibiotikum szedésekor protexint kap. Vastagbelében kitapintható dió nagyságú gömbökben súrúsödik össze a széklet és nagyon lassan halad. Mikor már beöntéssel sem sikerült kezelnünk a helyzetet, sebészetre kaptunk beutalót, ahol 1 perc alatt kiderült, hogy a végbelében tárolta a kôkemény székletet. (A sebészorvos szerint szándékosan.) A gyermekorvos szerint is visszatartásból adódik a probléma, de elég veszélyes lehet hosszû távon. Látszólag kislányom hatalmas erôfeszítést tesz, hogy megszabaduljon a széklettól. Mit tegyek? Nem erôltettem a bilizést, októberben lett csak szobatiszta 2 és fél évesen. A székletét kérésére pelusba is ürítheti. Ön szerint érdemes tovább vizsgáltatni, vagy reménykedjem, hogy elmúlik a probléma?

A szobatisztásság megszilárdulásával lassan a probléma is meg fog oldódni. Használjon továbbra is 3x1 evokanál Duphalacot.
(Dr.Tausz István)

3312. Hüvelygyulladás (3 éves kislány) (2009.03.16.)
Tisztelt Dr. Tausz István! Kislányom 3 éves. Novemberben jelentkezett elôször a hüvely gyulladása, amikor pseudomonas baktériumot tenyésztettek ki. Sajnos azóta is fennáll a probléma, mert nem tudtak neki gyógyszert adni a kora miatt. Több krémet kipróbáltunk, a tünetek azonban visszatérnek. Ilyenkor sárgás, zöldes váladék van a fehérnemûn. Mi ilyenkor a teendô? Tényleg nincs rá gyógyszer, amit 3 évesen kaphatna? Nagyon el vagyok keseredve, hónapok óta okoz kellemetlenséget a kislánynál! Válaszát köszönöm! Tiszteletettel: Sz. E.

Valóban a pseudomonas ellen ható antibiotikumok nagyon erosek, ilyen korban nem adhatóak, csak nagyon súlyos általános fertozéskor. Helyileg használjon rendszeres kamillás lemosást és Gentamycin kenocsöt.
(Dr.Tausz István)

3313. Bélférgesség (2009.03.16.)
Üdvözlöm! A kislányom 19 hónapos, pár hete bélférges volt. Szedtünk vermox tablettát az kihajtotta belöle. Itthon teljes fertötlenitést végeztünk. A székletében és a celofános csikon a parazitologiai vizsgálaton nem találtak semmit, minden negativ, akkor ez tényleg azt jelenti, hogy nincs benne féreg? Vagy meg kell ismételni? A kakijában nem látok már férget. A rendelöben azt mondták, hogy nem tudja a vizsgálat kimutatni, tehát nem biztos, hogy negativ. Ilyen létezik? köszönöm !

A féreg szakaszosan ürül, tehát pozitív eredmény jelenti azt hogy valóban van féreg a székletben, a negatív eredmény jelentheti azt is, hogy nincs féreg, de azt is hogy csak abban a székletben nincs, mert szakaszosan ürül.
(Dr.Tausz István)

3314. Vigantol olaj (2009.03.16.)
Üdvölöm! azt kérdezném, hogy a vigantol olajból 3 éves korig csak egy cseppet szabad adni? Mert ugy hallottam más anyukától, hogy ha már 19 hónapos vagy nagyobb a gyerek, akkor lehet két cseppet is adni. köszönöm válaszát!

Folyamatosan 1 csepp az adagja.
(Dr.Tausz István)

3315. Tejallergia, immunhiány (4 éves kislány) (2009.03.16.)
Jó napot doktorúr! A következô lenne a kérdésem: Kislányomnál 8hónaposan tejallergiát és szelektív immunhiányt állapítotak meg. éves korára \"kinôtte\" mindketôt (bár kiemelném tejterhelést nem csináltak, csak mivel nem voltak kiütései, így a doktornô szerint elmúlt!!!) Most 4éves a lányom és az utóbbi 1évet végig küszködtük. Rengeteg betegség, antibiotikum. 2008dec.-tôl pedig asztma-szerü fulladások, sorozatos hasfájás, \"pókhas\"-al kellett szembenéznünk. Kiharcoltam egy újabb vérvételt, ahol kiderült, hogy tejallergiás, amihez társult a tojásfehérje érzékenység is. Mivel ugyanaz az orvos csinálta, aki anno, így bátran rá kérdeztem, hogy esetleg nem ez okozta-e a fulladásokat is, és lehet, hogy a gyerek ki se nôtte az allargiáját. A válasz csúnya volt, pedig fogalmazzunk úgy, hogy nem ingyen végzett semmit!!!! Teljes diétát nem tart fontosnak, csak valamelyest kevesebb tejtermék, és 3hónap múlva konroll. Viszont én nem szeretném megölni a lányom!!!!!!!!!! Tele van a családunk étel allergiás emberekkel és tisztában vagyok vele, hogy milyen következményei vannak a be nem tartott diétának!! Az immunja állítólag rendben van, kivéve az IGE (specifikus allergén miatt). Én attól félek, hogy a gyerekem fogja annak kárát látni, hogy a doktornônk nem akarja a saját tévedését/mulasztását belátni és azért ilyen furcsa a reakciója! Sajnos itt Szabolcsban nincs nagy választék gyerek-immunológia terén!! Doktorúrnak mi a véleménye??? Mit tehetek??? UI: a háziorvosa a gyereknek maximálisan osztja a véleményem, hisz ha valaki, ô tudja, mennyit beteg a gyerekem!! Köszönettl: Egy kétségbeesett anyuka

Ha igazolt a tej allergia, akkor ne kapjon tejet és tejterméket, a kevés tej is allergizálhat. Az aszthmás tünetek hátterében lehet tejérzékenység.
(Dr.Tausz István)

3316. Afta (9.5 hónapos kisfiú) (2009.03.16.)
Tisztelt Doktor Úr! Kilenc és fél hónapos kisfiamnak a szájában afták vannak. A házi orvosunk nem adott rá egyebet, mint cecloretta szuszpenziot, igy a védönönk adott lila ecsetelöt, ami nem nagyon akar hatni. Ezért elvittük gyermekorvosi ügyeletbe, ahol - a nevét nem tudom, mert nincs az üvegen feltüntetve - de sárga szinü és enyhén savanykás, fanyar ízû ecsetelôt kaptunk, amitôl még rosszabb lett az állapota. Aztán a gyógynövény boltban vettem aloe verás szájsprayt, amitöl egy picit jobb lett! Kérném az ön véleményét, mit irassak fel neki, mert enni, inni alig bír, valamint aludni meg pláne, és nagyon szenved, egyre több jön ki a száján, kivül is meg belül is ! Köszönöm mielöbbi válaszát Auguszta

Látom, már elég sok ecsetelot kipróbált. Ez a vírusos szájgyulladás magától is meggyógyul. Antibiotikum felesleges rá, az Ön által említett ecsetelok pedig töményen kimarhatják a száját. Ha egy hét alatt nem javul, akkor Zovirax szirupot kapjon.
(Dr.Tausz István)

3317. Fityma (2009.03.16.)
Az én kisfiamnak úgy látom hogy a fitymája meg van dagadva, de semmi gond vele, mert pisilni és kakilni is tud. Vigyem el a gyerekorvoshoz? Ez az elsô babánk, amúgy 14 hónapos, a baba anyukája

Lehet, hogy a nemi szerve begyulladt, mutassa meg orvosnak.
(Dr.Tausz István)

3318. Híg széklet (9 hónapos kislány) (2009.03.16.)
Kedves Doktor úr! Kislányom 9 hónapos, napi kb 5X szopik, 1-2x kap fôzelélet, tápszert nem kap. A probléma az, hogy születése óta híg a széklete. Ez általában napi 2-3 volt amig csak szopott (7,5 hónapig) de 1,5 hónapja, amióta fôzeléket is kap, napi 8x is van híg széklete, ami savanyú szagú. Beteg még nem volt sose. Mivel a 2 éves bátyja tej-tojás allergiás, ezért én ezeket neki se adtam sose, én is alig fogyasztok minimális tejterméket ritkán. Nem értem mitôl romlott a helyzet. Fogai most nem jönnek, 4 van neki. Gyerekorvosunk nem segit ebben, nem küldött sehová. Ön milyen vizsgálatokat javasol? Ugye ez nem normális, ez a sok híg széklet? Amugy a lányom 8,5 kg, hizik is lassanként, jókedvû baba, mindent korának megfelelôen csinál, pár napja fel is állt. Köszönöm a segitségét elôre is.

Széklet bakteriológiai vizsgálat és annak negativitása esetén gyermek gastro- eneterológiai vizsgálat szükséges .
(Dr.Tausz István)

3319. Rekedt köhögés (4 hónapos kislány) (2009.03.16.)
4 honapos kislanyomat mar 2 orvos megvizsgalta es semmi bajt nem talalnak, semmit nem hallanak a tüdôn, meg a legcsoven sem, es a torka sem piros, de megis aggaszt, mert nagyon sokat es nagyon rekedten kohog, mindha valadek szakadna fel a legcsobol. Mi lehet az oka?

Vizsgálat nélkül erre sajnos nem tudok válaszolni.
(Dr.Tausz István)

3320. Köhögés lefekvés után (2009.03.16.)
3 ÉVES KISLÁNYOMNAK TISZTA A TÜDEJE, NEM PIROS A MANDULÁJA, MÉGIS MIKOR LEFEKSZIK PÁR PERC MÚLVA ISZONYÚAN KÖHÖG. AZ ORVOS AZT MONDTA, HOGY A GARATON FOLYIK LE A VÁLADÉK ÉS ATTÓL KÖHÖG. MIT TEHETÜNK, HOGY ELMÚLJON A KÖHÖGÉS?

Rendszeres orrszívás, infra lámpa használata javasolt.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |