válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3441 - 3459.)
3441. Fülfolyás, antibiotikum (2009.04.14.)
Kisfiam 3 hónapos. Két hónaposan gennyes váladék folyt a fülébôl, amibôl kitenyésztették a Pseudomonas aeroginosa baktériumot. Antibiotikumot még a kitenyésztés elôtt kapott, de utóbb kiderült, hogy a baktérium rezistens volt rá. Kapott fülcseppet is, így 5 nap után tünetmentes lett. Ezután nem vizsgálták tovább a babát, csak egy torok váladékot néztek, ami negatív lett. Most újra (1 nónapra rá) elkezdett folyni a baba füle. Orvoshoz hétfôn viszem. A kérdésem az lenne, hogy más vizsgálatot kérjek-e, pl. vérvétel, stb., mert a gyerekorvos szerint semmi szükség rá. A másik kérdésem pedig, hogy a védôoltás beadása után jött elô ismét a panasz, van-e összefüggés? Válaszát elôre is köszönöm!

A védôoltásnak nincs köze hozzá, érdemes lenne egy vérképet végeztetni a babánál.
(Dr.Tausz István)

3442. Híg széklet (2009.04.14.)
Kedves Doktor Ur! kislanyom 14 honapos, 9,5 honapig szopott, aztan o hagyta abba. Miutan atalltunk a tapszerre, 2 honap mulva elkezdett a szeklete higulni. Mar mindent probaltam, sterilizalas, anelkul, forralt viz, tisztitott viz, neha teljesen folyos a kakija, neha habos (pedig mar teljesen normalis felnott szeklete kezdett lenni korabban) es napi 1-3 kozott valtozik. Amugy jol eszik, egeszseges, igaz nem sok dekat szedett fel az elmult honapokban, de eleg dagi volt elotte, meg nott is, es kozben elkezdett jarni. Tanacstalan vagyok, Angliaban elunk, a dokik azt mondjak, ha egeszseges nincs semmi baj, biztos a sok gyumolcs, amit eszik, amit eszik is... lehet allergias a tapszerre? Mar tobbfelet kiprobaltam. Tanacstalan vagyok. koszonettel Lena mamma

Elsô menetben széklet bakteriológiai vizsgálatot kell végezni, majd valamilyen tejallergiás tápszer adását javaslom, mert lehet, hogy tej érzékeny.
(Dr.Tausz István)

3443. Telallergia, nyugtalan alvás (2009.04.14.)
Tisztelt Doktor! Egy 5 hónapos gyermek édesanyja vagyok. Kérdésem az lenne, hogy a nyugtalan alvás hátterében állhat-e tejallergia? Tejalapú tápszert kap (Humana babyfit 1), és naponta 1x zöldség/ gyümölcspürét. Este tejpépet. A tápszert nem szívesen fogyasztja. Éjszaka nagyon nyugtalan. Nappal viszont kiegyensúlyozott, nem sírós baba. Egyszer jelentkeztek nála kiütések, aminek az eredetét a bôrgyógyászaton sem tudták. Fennáll a tejallergia esélye? A tejfehérjére lehet érzékeny, vagy tejcukorra is egy ilyen korú gyermek? A HA tápszer csak a tejfehérje érzékenységre megoldás? Mikortól lehet, tízóraira, és uzsonnára is gyümölcsöt adni, és mennyi tápszert ill. tejalapú táplálékot kell egy 5 hónapos babának fogyasztania egy nap. Az esti tápszer kiváltható tejpéppel? Elôre is köszönöm válaszát !

Nagyon sok kérdést tett fel, megpróbálok válaszolni. A tejfehérje allergia okozhat kiütést, a tejcukor allergia inkább hasfájást. Kaphat már pépet. Egy nap minimum 500 ml tápszert kell kapnia. Ha nincs anyatej, akkor 4 hónapos kórtól elkezdhetô a gyümölcs és a fôzelék
(Dr.Tausz István)

3444. Állandóan sír és nyûgös (2009.04.14.)
Üdvözlöm! Az én kisfiam 6 hónapos, jól fejlett csecsemô. 1 hónappal korábban született, de egészséges. A problémám a következô: Nagyon jó étvágyú, jól táplált anyatejes kisbabám másfél hónapos kora óta állandó foglalkozást igényel, mely abban nyilvánul meg, hogy sem a járókájában, sem a pihenôszékében nincs el egyedül. Hiába viszem a lakás különbözô pontjaira magammal a babát a pihenôszékében, állandóan sír. Ha leteszem, és játszadozom vele, akkor is nyüglôdik. A járókában nem játszik, nem forgolódik, illetve amíg el nem kezd sírni, egyelôre csak oldalra fordul, hasról hátra még nem fordult meg. A sírása úgy alakul, hogy elôször csak nyafogással kezdi, majd egyre erôsödik a sírása, míg végül annyira beleéli magát, hogy üvölt, ami a torkán kifér, láthatóan idegileg teljesen kikészül. Az egész éjszakát szépen végigalussza, 6 körül felkel enni, majd utána még visszaalszik, így kb. 12 órát alszik összességében estétôl reggelig. A gond reggeltôl kezdôdik, ugyanis napközben csak akkor nem sír, ha éppen eszik, ha felveszem (de a karomban is csak pár percig van el, utána elkezd nyûgösködni), illetve ha levegôn tartózkodik. Ha nem viszem ki a levegôre, egész nap nem alszik semmit. A pár órás csendet csak úgy tudom elérni, ha kisfiamat beleteszem a mózesba melegen felöltöztetve, és kissé rányitom az ablakot. Ekkor elhallgat és el is alszik. Egészen addig nincs egy hangja sem, míg ki nem veszem a mózesbôl, majd kezdôdik az egész elölrôl. Különben most, hogy jó idô volt, a mózesban sem volt annyira el. Röviden összefoglalva a babám egész nap csak sír, kivéve, ha levegôn van. A kérdésem a következô: Mit gondol, mi lehet a megoldás, miért sír a baba? Gondolja, hogy a hasa fáj egész nap? (Már kipróbáltunk homeopátiás szereket, teát, vizet, de semmi nem használ). Netán túlságosan gyenge az idegrendszere, nagyon érzékeny? Válaszát elôre is köszönöm! M. Andi

Nem hiszem, hogy hasfájós lenne, életkorban is kinôtte, és egész nap nem fájhat a hasa. Valószínû, hogy sokat volt kézben és megszokta a baba, és most már igényli. Próbálja meg hagyni sírni egy két napig, ne vegye fel, csak figyelje messzirôl hogy nem azért sír-e mert beszorult valamilye. Így talán leszokik errôl a rossz szokásról
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.04.14.
3445. Végtagremegés, csomók a nyakon (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô! 5 hetes kisfiú anyukája vagyok és egy olyan problémával fordulok Önhöz ami elég összetett és nem is igazán tudjuk, hogy probléma-e. Kisfiam néha remeg pelenkázás, fürdetés közben illetve mikor tetôpontján van a hasfájás és erôlködik. Ilyenkor a lába remeg pici mozdulatokkal és ritkán a keze és szája is. Egyébként éber, közben figyel mint máskor és ha megfogom abba is hagyja. Ezügyben a múlt héten történt teljes kivizsgálás a Heim Pál kórházban, mivel újszülött korában kapott kálciumot ilyesfajta remegésre a szülészeten. A leletei tökéletesek (vérkép, vizelet, vérgáz, vércukorszint) csak a kálcium szintje emelkedett kicsit, de még normál tartományban van. 3 orvos véleménye az volt, hogy ez normális és emiatt, bevallom ôszintén nem egyeztem bele az ajánlott röntgen vizsgálatba, ettôl nagyon féltettem ôt. Egyébként a gyerek fejlôdése kiemelkedôen jó az orvosok szerint is, múlt heti súlygyarapodása 36dkg anyatejes táplálással, erônléte, kedélye kiváló a hasfájást leszámítva. Tegnap viszont tarkótájon bal oldalon a haj alatt észrevettem 2 kis csomót. Méretük apró, borsónál kisebb. Mintha nyirokcsomó lenne. A kérdésem az lenne, hogy összefügghetnek-e a tünetek és hogy nem tudható-e be annak hogy a BCG oltása most kezd beérni, púposodni. Mennyire kell félnünk ezektôl a csomóktól ilyen tökéletes leletek mellett?

Ha kivizsgáltás akkor azt gondolom, inkább a fájdalom küszöbbel függhet össze, amit sok babánál találunk, de elmúlik. A tarkó alatti nyirokcsomok is általában ártalmatlanok és nagyon sok estben találkozunk vele, de a BCG oltással nem függ össze.
(Dr.Gimesi Anna)

3446. Hasmenés, éjszakai sírás (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô! A kislányom 6 hónapos, 5 hete megy a hasa naponta 4-5 alkalommal. A székletvizsgálata negatív lett. Tápszert és fôzelékeket eszik. Hetente 50-80gm-ot hízik. Éjszakánként sokat felsír és nyügös. Mi lehet a baja? Mit tegyek? Hova forduljak?

Az étkezését kellene átbeszélni és ha nem találnak okot, akkor gasztroenterológus segithet.
(Dr.Gimesi Anna)

3447. Gyógynövényes köptetô szirup (2009.04.14.)
Kedves Gimesi Dr. Nô! Szeretném megkérdezni öntôl, hogy milyen gyógynövényes köptetô szirupot tudna javasolni 2,5 éves kisfiamnak? A Stodal nemigazán használt, az ACC granulátum pedig gyógyszer. Inkább szeretnék természetesebb megoldást választani, persze ha nem használ, akkor tudom, szükséges a gyógyszer. Várom válaszát! hálás köszönettel: Szilvia anyuka.

Általánosságban van a lándzsás útifû, kakukkfû szirup, de mivel allergia a növényi eredetük miatt elôfordulhat, ezért óvatosan célszerû adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3448. Fejkörfogat (2009.04.14.)
Kedves Doktornô! Egy nyolc hónapos kislány anyukája vagyok, akinek a kutacsa be van nôve, de nincs becsontosodva, és a fejkörfogata is kissebb mint kellene 42,5cm. Voltunk neurológusnál (havonta mentünk hat hetes korátol öt hónapos koráig, és kilenc hónaposan kell újra menjünk) és azt mondta, hogy talán késni fog egy kicsit a mozgásban, de ne aggógjak, mert behozza. Én utána olvastam, hogy mennyit kell nônie a fejkörfogatnak az elsô félévben (átl. 8 cm) és a második félévben (átl. 3 cm), de sok helyen azt írják, hogy most már 43- 43,5 kéne legyen legalább a fejkörfogat nyolc hónaposan. Már a hasamban is kicsit kisebb volt a feje (két héttel kisebb mint a combcsont mérete) de a nôgyógyász azt mondta, nem kell aggódni, születéskor pedig 33,5cm. Én minden nyugtatás ellenére csak aggódok, és szeretném kikérni az ön véleményét. A kislányom öt és fél hónapos korátol forgolódik, hat és fél hónapos korátol kúszik és ugyan még nem ül fel, de ha felültetem támasztás nélkül eljátszik és ha elfárad hasra fordul, mert sokat tartottuk hason és azt nagyon szereti. Néha négykézlábra áll és hintáztatja magát, ügyesen tapsol, burrog, sokat halandzsázik, csettintget a nyelvével, pár hete mindent a szájához visz (elôtte csak a kezeit és néhány kedvenc játékát). A szopizáson kívül már sok mindent eszik, vidám kislány, jól alszik, csak hajnalban ébred és szopi után vissza is alszik, de az én agyamban csak az jár, hogy nem túl kicsi a fejkörfogata, és ez nem jelent-e nagy problémát, mert sok rosszat olvastam ezzel kapcsolatban?

A fejkörfogat megitéléséhez a testarányok változása is szükséges. Elôfordul, hogy méreteiben lassabban éri el a korosztályát.
(Dr.Gimesi Anna)

3449. Ekcéma, allergiavizsgálat (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô! 4 és fél éves kislányomnál idén elôször csúnya ekcéma jelentkezett (korábban is volt 1-1 helyen, de most a hajlatokban, a popsin és a szem körül is kialakult). Szteroidos kenôcsöt kaptunk gyermekorvosunktól, ami csak néhány napig használ, aztán újra kialakul. 1 éve természet- gyógyászaton végeztettünk allergiavizsgálatot, ahol tejfehérje allergiát és parazitát állapítottak meg nála. Ezt a gyermekorvos kérésére a SOTE-n is elvégeztettük, ahol azt az eredményt kaptuk, hogy semmire sem allergiás. Ennek ellenére mi 1 éve szójatejet adunk tehéntej helyett, aminek következtében az étvágya egy kicsit jobb lett, de a hasfájás nem múlt el. Homeopátiás doktornéninél is voltunk, Calcarea Carbonicat ajánlott és hogy keressünk fel egy gasztroenterológust. Ön szerint is szükség lehet erre (a gyermekem viszonya nem túl jó az orvosokkal), nem tudom milyen vizsgálatok várnának rá, de nem szeretném ezeknek feleslegesen kitenni. Üdvözlettel: Krisztina

A szójatej biztosan nem jó megoldás, hiszen a tehéntej után ettôl alakulhat ki massziv allergia. Azt gondolom, hogy érdemes felszivódási zavar irányában vizsgálódni. Tudom, hogy orvossal jár, de szerintem megéri.
(Dr.Gimesi Anna)

3450. Hasfájás, székletprobléma, kék folt a bôrön (2009.04.14.)
Kedves Doktornô! Nekem van egy 3,5 hónapos kislányom, aki 1 hetes korától hasfájós. Sajnos a tejem kevés lett, ezért tápszert kap kb. 1 hete. Azóta nem is nagyon szopizik, mert nincs mit. A hasfájása most újra erôsödött, és a széklete is nagyon érdekes. Egyik nap még sûrûbb és szemcsés volt, zöld színû és napi 3-4 x volt, utánavaló nap nem volt egyszer sem, majd a következô nap volt egyszer hígabb széklet. Ez természetes? Napközben is amikor sír, felhúzza a kis lábát. A másik kérdésem, hogy kb. 2 hete mindkét popsiján kb. 10 Ft. nagyságú kék folt jelentkezett. Voltunk orvosnál, de azt mondták, hogy szerintük születésétôl ott van, csak én nem vettem észre. Laboreredményei: PLT: 289 G/l. HGB: 104 g/l. HCT: 0,31 l/l, MCH: 26 pg. MCHC: 334 g/l. WBC: 6,1 G/l. RBC: 4.0 T/l. vc: 3,8 mmol/l. Na: 133 mmol/l. K: 3.9 mmol/l. Ca: 2,65 mmol/l. TP: 63 g/l. SGOT: 211 U/l. SGPT: 183 U/l. GGT: 53 U/l. BI: 9 umol/l. DBI: 2 umoL/l. Kb. 2 hete hagytuk abba az antibiotikumot, ami tüsszögés, köhögés miatt kellett. Ön szerint is vele született lehet a popsiján a folt? Köszönettel: Marcsi

Sajnos a popsi kérdésre nem tudok válaszolni, hiszen nem láttam születéskor a babát, de az tény, hogy gyakran elô szokott fordulni és azt látjuk is. A vérvételi eredménye tökéletes. Sajnos -mivel kapott antibiotikumot - nehéz megitélni, hogy a változó széklet mitôl van.Talán normoflor adása pár napig célszerû lenne és ha a hasfájása és a székleteltérései is megmaradnak, akkor a tápszeren is célszerû lenne változtatni, illetve kikérni gasztro-szakember véleményét.
(Dr.Gimesi Anna)

3451. Reflux, tápszeres baba (2009.04.14.)
Kedves doktornô! Kisfiam 8 hónapos lesz, csecsemôkorában volt refluxa, de nem voltunk uh-n. csak látszott hogy marja a sav a torkát. Nutritont használtam sûrítôként, megoldódott a helyzet. HA tápszert és anyatejet kapott 6 hónapos koráig. Aztán megpróbáltuk a tejalapú tápszert, azóta visszajött a gor, sokat köhög, hidal és szinte minden éjszaka fölkel, ahogy megissza a tápszert, köhög. Most sûrített tápszert használunk Milupa AR, de az is tejalapú! Van köze a gor-hoz a tejalapú tápszernek, bejelentkeztünk gastroe.-hoz, de csak 3 hét múlva kaptunk idôpontot, sajnos addig kín-szenvedés minden éjszaka. Vissza kellene térni a HA tászerre, sinlac sûrítôvel? Az aloe verát is javasolták már! Kérem mielôbbi válaszát Tisztelettel Krisztina

A tejalapu tápszert ilyen esetben nem célszerû adni. A hypoallergén tápszer jobb megoldás, nutriton sûritôvel és sinlacot is adhat. Magasabbra emelje az ágyát és bôven büfiztessen- Amennyire lehet sûrû állagú legyen az étel, és gasztro-
enterológushoz tessék fordulni a továbbiak megbeszélése végett.
(Dr.Gimesi Anna)

3452. Hasfájás, orrmandula, nagyot hallás, kötôhártyagyulladás (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô! Több problémával is szeretnék Önhöz fordulni: A kisfiam 4 éves lesz, és 3 hónappal ezelôtt kezdôdött a hasfájási problémája a köldöke környékén. A székletvizsgálat kimutatta, hogy blastocystis hominis fertôzése van. Januárban megcsináltunk egy hetes Klion-kúrát, de a kisfiam továbbra is fájlalta a hasát, és a székletvzsgálat továbbra is kimutatta a parazitát. Ezt követôen március elején egy 10 napos Klion-kúrát csináltunk végig, de a kisfiam továbbra is fájlalja a hasát (még ennek nincs meg a székletminta eredménye). A doktornônk azt mondta, hogy majd kinövi, de eltarthat évekig :) Ezt nem igazán szeretném megvárni! Már elôre félek, hogy egy újabb kúra fog következni! Mennyire károsítja a klion a gyomrot (a doktornônk azt mondta, hogy nincs más gyógyszer rá)? Mit okoz ez a parazita, ha nincs rendesen kikezelve? Komolyabb problémává fordulhat az eset? Tudna esetleg ajánlani valamilyem homeopátis szert erre a panaszunkra, esetlegesen hogy szedjük? Az ezüskolloidról mi a véleménye? A másik panaszunk 1 hete kezdôdött, nagyot hall a fülére: ennek az az elôzménye, hogy 3 évesen ki kellett venni az orrmanduláját, mert dupla volt a normálnak, és már mindkét fülére nagyot hallott. A mûtét alatt mindkét fülét felszúrták, és le is szívták a folyadékot. Van egy olyan gyanúm, hogy visszanôtt az orrmnadulája, de a jövôhéten fogunk menni szakorvoshoz. A koléganôm ajánlotta, hogy adjam Neki a Belladonna 9-est, az helyre hozhatja. Még ebben bízom. Még eddig nem volt középfülgyulladása sem, csak most is elhúzódó náthája van, és köhög. Emellett a szemén kötôhártya-gyulladása van :) (3 héten belül 2-szer) Lehet az oka az, hogy a gyomorfertôzés, vagy esetlegesen a Klion legyengítette az immunrendszerét, és emiatt jönnek sorba a bajok? Tavalyi mandulatmûtét után ezidáig minden rendben volt, szinte ô volt az egyedüli gyermek, aki sosem hiányzott! Sajnos ennek úgylátszik vége. Kérem adjon Nekem tanácsot, hogy milyen módon tudnám a gyermekem egészségét visszaállítani. Köszönettel válaszát: egy aggódó anyuka, Kati.

A légúti és az emésztési folyamatok összefügghetnek, ezért én részletes allergia vizsgálatot javasolnék /természetesen gégész nézze meg a helyi elváltozásokat/ Emellett biztosan nem folytatnám a klion kúrát, mert igen erôs szer és a háttérben levô okot kellene megtalálni, és ennek érdekében az emésztési folyamatokat kellene vizsgáltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3453. Éjszakai bepisilés (2009.04.14.)
Tisztelt Doktorno! Van egy gyonyoru 16 honapos kislanyom aki az utobbi napokban ejszaka teljesen elaztatja magat, hiaba teszem tisztaba, reggelre meg az agy is tiszta pisi. Ez eddig soha nem fordult elo, teljesen egeszseges nincs megfazva, nem iszik tobbet mint maskor. Az lenne a kerdesem, hogy aggodnom kell vagy elmulik ez a problema? Koszonettel Titanilla

Este lefekvés elôtt két órával már ne nagyon adjon folyadékot a babának és egy vizelet vizsgálat célszerû lenne.
(Dr.Gimesi Anna)

3454. Lelassult súlygyarapodás (2009.04.14.)
Kedves Doktornô! Az én kisfiam 2008.08.01-jén született 2860 g-mal 50 cm-rel. Most 8 hónapos már sok mindent eszik, de még kap anyatejet. Elôzô év októberében lelassult a súlygyarapodása, akkor okt. 9-én 3750 g volt, sokat bukott vissza, most 8 hónapos és 5680 g féléves kora óta nem hízik szinte semmit. Akkor 6 hónaposan 5660g volt. Rendesen fejlôdik, 2 foga kint van, de nagyon sokat bukik vissza, és savanyú hányás szagú. Kiegyensúlyozott kisfiú, csak ez keserít minket. A háziorvos vizeletvizsgalatot kért, de minden neg. lett. Vasat írt fel. Kérem segítsen, hova forduljak, mert a védônô sem érti miért nem vizsgáltatja ki az orvos. Elôre is köszönöm.

Azt gondolom, vérvétel nélkül ne adjon vasat. Valóban én is indokoltnak tartom a vizsgálatát felszivódás irányában.
(Dr.Gimesi Anna)

3455. Hasfájás, tejérzékenység gyanúja (2009.04.14.)
Tisztelt doktorno! Szeretnem a segiteseget kerni. Kislanyom 5 honapos elmult, anyatejes baba es sajnos a kezdetek ota hasfajos. De most meg rosszabb lett, ugy 1 hete ejjelente orankent kelek, felsir, emelgeti a labait van, hogy amikor a gaz kijon, akkor sir. Nagyon fel van neha puffadva. Ezek a problemak inkabb este vannak, de valoszinusitheto hogy a nappali 30 perces alvasai is a hasa miatt vannak. Meg mindig 2 oranket etetem tejem az van eleg. Ejjelente csak ugy alszik vissza ha megszoptatom, tehat orankent eszeget egy kicsit. Mar kiprobaltam mindenfelet. Probalok oda figyelni hogy mit eszek, sajnos nagyon szeretem a tejet igy eleg sokat ittam, most mar nem iszok tejet se. A csaladban van laktzoerzekeny illetve galakotozemias gyerek. Szuletesekor termeszetesen azonnal megvizsgaltak megneztek, ô nem galaktozemias. Kulfodon élek, es hat itt az orvosok azt mondjak majd kinovi, de sajan ugy veszem eszre egyere rosszabb. Szeretnem elkezdeni a szilard etelt is itt rizspepet (rice cereal) ajanlanak eloszor, amit anya tejjel kell kikeverni, de felek hogy meg rosszabb lesz.

A laktózvizsgálatot jó lenne megcsináltani. Szerintem nem jó a gyakori szoptatás, mert igy sem az anyatej nem sûrûsödik be, sem a baba emésztése sem kiegyensulyozott. Jó lenne, ha anyuka gyakran büfiztetné és a hozzátáplálást lassan elkezdené.
(Dr.Gimesi Anna)

3456. Hasfájás, alvásgondok, fehér foltok a nyelven (2009.04.14.)
Kedves Doktorno! A kisfiam 36. hetre szuletett, (meginditott szules), 2226 grammal. Csak anyatejet kap, neha egy kis edeskomenyteat. Most 5 honapos, es meg mindig hasfajassal kuzd. Jol gyarapszik, 62 cm, 6800 gr. Ketsegbe vagyok esve viszont, hogy egesz nap visitozik, ejszaka, pedig 3-szor is felkel enni, mert a hasa felkelti, olyan mintha mindig a szekletet probalna kinyomni, erolkodik. Emiatt sokszor el sem tud aludni, vagy visszaaludni csak nehezen. Cumival nyugtatja magat, vagy az oklet majszolja. A foga meg nem jon. A kerdesem az, hogy ez meg normalisnak tekintheto-e, es mikorra varhato, hogy megszunik a hasfajas? A szeklete neha sok, es minden egyes pelenkaban van, neha nagyon keves par napon belul alig valami. Furdeteskor is rugkapal, es a szarazra torlest, oltoztetest mar nagy sirasok kozepette fejezzuk be. A nyelven apro feher pontok vannak. Valaszat elore is nagyon koszonom; Ildiko

Azt gondolom a hasfájásán tul is meg kellene nézni, hogy esetleg valami más is fáj, illetve ilyenkorra ki kellene nônie. Vagy meg kell mutatni szakembernek, mert az Ön leirása szerint ez már túl sok.
(Dr.Gimesi Anna)

3457. Zöld széklet (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 hónapos és kb 2-3 hete szinte csak tápszert kap. Általában minden nap vagy minden második nap volt széklete. Most 2,5 napig semmi, de jókedvû volt mint máskor. A 3. napon végre lett széklete, de zöld és krémes. Idáig sokkal hígabb volt. Kóstolgatja már a barackot és ízlik neki, lehet ez a zöld szín okozója? Hogyan tudok segíteni, hogy minden nap legyen széklete? Kell-e minden nap kakilnia? Válaszát elôre is köszönöm Kata

Híg kamilla teával lehet a székleten segiteni. A tápszer is okozhatja a székleteltérést, hiszen más emésztést igényel.
(Dr.Gimesi Anna)

3458. Fülbelövés (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô! 3 hónapos kislányomnak fülbevalót szeretnék! Azt tanácsolták, hogy amíg nem kapja meg a védôoltásokat, addig ne lövessük ki a fülét! Nem igazán értem, mert mások is kilövetik a bébi fülét! Ezért szeretném a tanácsát kérni, hogy mit csináljak? Van-e jelentôsége, hogy mikor kapja? Azt szeretném még megkérdezni, hogy rendelôbe vigyem-e átböketni a fülét, vagy inkább kilövessem? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Eta.

Újszülôttkortól lehet, és oda kell vinni ahol a sterilitás követelményeit betartják.
(Dr.Gimesi Anna)

3459. Súlygyarapodás, rekeszizom (2009.04.14.)
Tisztelt Doktornô Nekem egy 15 hónapos kisfiam van. Azt szeretném tudni elég-e a súlya. Születési súlya: 3170 gr most 9110 gr. De 2 hónapos koráig nem nagyon hizott, mert a rekeszizom nem csukodott be és ekkor jöttek rá. De eddig még nem volt beteg az étvágya jó, és már szalad.

A leirása szerint belefér az elvárásba.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |