válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3801 - 3820.)
3801. Rendszertelen evés és széklet (5 éves kisfiú) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 5 éves és 1-2 éve rendszertelenné vált a székletürítése, ami azt jelenti, hogy eltelik 3-4 nap is egy-egy \"nagy-wc-zés\" között. Sajnos, az evéssel mindig is problémánk volt, mert nagyon válogatós és keveset eszik, gyümölcsöt egyáltalán nem, zöldséget esetenként levesben, emiatt a súlya is nagyon alacsony, most jelenleg 16 kg és 112 cm magas. A problémával voltunk a háziorvosunknál, kivizsgálást végeztek rajta - vérvételbôl -, azt mondták minden rendben, amíg a gyermek nô és fejlôdik, nincs baj. Jelenleg a Laevolac nevû szirupot adom neki 1-2 naponta egy szûk evôkanállal, amire tudomásom szerint nem lehet rászokni, nem hashajtó, hanem székletnövelô és lazító. Ezen kívül néha pro-biotikumot és normaflore-t is szoktam adni, a bélflóra helyreállítása érdekében. Kedves Doktornô, Önnek mi a véleménye a fent leírtakhoz? Helyesen járok-e el? Ha nem, Ön mit tanácsol, van-e Ön szerint más módja is annak, hogy a székelése normális 1-2 napos rendszerbe beálljon? Kisfiam egyébként abszolút egészséges, nagyon masszív a szervezete, nagyon ritkán beteg, akkor is csak apró légúti betegség támadja meg a kis szervezetét és hamar megbirkózik vele. Nagyon köszönöm elôre is kedves válaszát, Tisztelettel: Ágnes

Étkezések során kellene több rostosat és folyadékot adni. A bélflórát is lehet segiteni, de az csak részleges.
(Dr.Gimesi Anna)

3802. Hasfájás, görcs, vas (kisfiú) (2009.09.07. )
Kedves Doktornô!! éves kisfiamnak 2 honapja fáj a hasa köldök körül, néha görcsösen majd egész nap fájdogál. Gasztroenterologián voltunk liszt tejcukor negativ, uh is, vérképbe a vas 4.4 az mellett, hogy április ota kapja a vasat. Kérdésem: a vas okozhat ilyen hasfájást, vagy ha nem, mitôl lehet még? Azt ajánlották, hogy várjunk 3 honapot, ha nem mulik, be kell feküdni kivizsgálásra. Mit csináljak addig, mert ha jön a görcs, csak én vagyok jo neki?

Vashiány is okozhat hasfájást. Ha a kontroll vizsgálaton is alacsony, akkor székletbôl Giardiára érdemes a házi orvostól beutalót kérni.
(Dr.Gimesi Anna)

 

Dr.Tausz István válaszai, 2009.09.10.

3803. Etetési problémák (4,5 hónapos kisfiú) (2009.09.10.)
Tisztelt doktor úr! A 4,5 hónapos etetési problémákkal küzdô kisfiú édesanyja vagyok. Köszönöm szépen korábbi válaszát. A helyzet továbbra is változatlan, azzal a kis eltéréssel, hogy 2-3 napig rendesen eszik a fiam (7-800 gramm) aztán napokig alig. A menstruációm ezidáig nem jelentkezett, a foga sem jön továbbra sem.Tanácsára nem adtam neki pótlást, így volt, hogy 400 grammot evett csak/nap, a heti hízása 3 dkg, ami nagyon szíven ütött ( elôzô héten még 20 dkg-ot hízott). Voltunk vérvételen, a fontosabb adatok: vas 8,1 (4,5-19,5) a haemoglobin 114 (98-128), a haematocrit 0,339 (0,310-0,430), a süllyedése 8 (10), a többi érték is határon belül van. Az alacsonyabb, de határértéken belül lévô vas okozhatja a problémát? Laikus vagyok, de nekem vérszegénynek nem tûnik az értékek alapján. Egyébként én magam is csináltattam egy vérképet, én sem vagyok vérszegény, a vasam azonban nekem is közel van az alsó határhoz, így a magzatvédô vitamin mellett most a háziorvos tanácsára napi 1 maltofer fol tablettát szedek. Elôre is köszönöm válaszát.

Kedves Anyuka! Javaslom a babánál is, hogy kezdjék el a vasat, de ha gondolják szívesen megvizsgálom a babát és egy személyes találkozáskor részletesebben meg tudjuk beszélni.
(Dr.Tausz István)

3804. Vesetágulat (2,5 éves kisfiú) (2009.09.10.)
Tisztelt Doktor Úr! A véleményére, és tanácsára lenne szükségem. Kisfiamnál a születése után vesetágulatot állapítottak meg. Jelenleg 2,5 éves, de még a mai napig hordom kontrollra, általában 3 havonta. Az eredmények: elsô alkalommal 18mm pyelontágulat, majd 7mm, 10mm, 17,8mm, 13,5 mm, ezután 0,7 ml (itt már ml-ben adták meg az értéket) aztán 7mm a legutóbbi eredmény. Az uh-ot végzô doktornô megnyugtatott, hogy ez jó eredmény, a kisfiam szerencsére kinôtte a betegséget, mire gyerekorvos lelombozott, hogy majd ha 5 mm alatti lesz az érték, úgyhogy továbbra is hordjam a kontrollokra. Most tanácstalan vagyok, hogy beteg-e még a gyermekem, mennyi idôs korára jöhet ez rendbe, vagy rendbe jöhet-e egyáltalán? A ml-t hogyan kell értelmezni mm-be? Válaszát elôre is köszönöm: Nati

A tágulatot a másik oldali veséhez érdemes viszonyítani, a gyermek növekedésével a vese is növekszik, tehát, ha a vese üregrendszere nem változik, az azt jelenti, hogy a gyerek méretéhez képest csökken.
(Dr.Tausz István)

3805. Étvágytalan (19 hónapos kisfiú) (2009.09.10.)
Tisztelt doktorúr! 19 hónapos a fiam, és eddig sem jeleskedett az evésben, de a 18 hónapos oltását követô héttôl nem hajlandó a szokásos ételeket enni /fôzelékek, joghurt, gyümölcs/, teljesen elutasító, látni lehet az undort, amikor kínálom. Mindig féltem a fulladástól, ezért nemrégiben kezdtük meg a fôtt ételek villával törését, és a húsokat is reszelem még számára. Újra próbáltam turmixolni neki, de így sem eszik. A kedélye jó, fájdalmat nem jelez, nincsen sem hôemelkedése, sem láza, az alsó szemfogai most bújnak, de a többi fogánál /14/ nem volt ilyen probléma. Nem tudok mire gondolni, és teljesen tanácstalan vagyok, mert már amilyen ételt ismerek megfôztem a számára, és konzevet is próbáltam, de nem járok sikerrel. Kérem tanácsát, hogy mit tegyek. Panna

Az oltásnak ilyen jellegû mellékhatása nincsen. Ne kapjon teát, szörpöket, ha ennek ellenére nem eszik a baba, akkor egy vérkép és vizelet vizsgálat szükséges.
(Dr.Tausz István)

3806. Vashiány és fejmozgás (7 hónapos kislány) (2009.09.10.)
Tisztelt doktor úr! 7 hónapos kislányom esténként jobbra-balra rángatja a fejét (szerintem ez nem akaratlagos). Lehet ez a vashiány tünete? Milyen más tünetei lehetnek még a vashiánynak? Köszönöm a választ.

Ez nem vashiány jele, a vashiányos baba étvágytalan, aluszékony, hullik a haja, töredezik a körme.
(Dr.Tausz István)

3807. Hasmenés, allergiagyanú (6 hónapos kisfiú) (2009.09.10.)
Tisztelt Doktor Úr! 6 hónapos kisfiamnak az elmúlt napokban savanyú szagú, sárgás hasmenése van. Kezdetektôl tápszeres baba (Beba HA Startot kap), 1 hónapja kóstoltatjuk vele a gyümölcsöket, fôzelékeket. Eddig nem tapasztaltuk a hasmenést, csak azóta, mióta tejpéppel is kínáltuk (az nem HA). Elképzelhetô, hogy tejallergiás? 2 napja nem kap semmi mást, csak a tápszert, ennek ellenére a híg, bûzös széklet megmaradt. (Fogai is jönnek, 2 már kibújt, emiatt is lehet hasmenés, jól tudom?)

A fogzástól is lehet lazább széklete, de egy fertôzés is okozhat ilyen tüneteket. Tejallergia esetén a HA tápszer is hasonló tüneteket okozott volna, mivel ez a tápszer allergia megelôzésre és nem a kezelésre szolgál.
(Dr.Tausz István)

3808. Alvásgondok (4 hónapos kisfiú) (2009.09.10.)
Tisztelt Doktor! Az lenne a problémám, hogy kisfiam 4 hónapos lesz és kb egy hete nagyon nyugtalanul alszik. Este kb 15-20-szor kell felkelni hozzá, mert sír, de cumival visszaalszik. Már elég régóta nem eszik éjszaka, egyébként kb 2 hete csak tápszert kap. 5ször eszik 180-200g-okat és 6650g. A napközbeni alvásai alkalmával is többször felébred, nem alszik nyugodtan. Gondoltam esetleg hasfájásra, mert tekeri magát és néha szelek is távoznak ilyenkor, meg fogfájásra is, mert mérgesen harapdálja a matracot (hason alszik). Mivel tudnék pihentetôbb alvást biztosítnai neki és persze nekünk is? Lehet mindezen tünetek oka tápszerváltás? Nemrég váltottunk Humana-ról Milupára. Válaszát elôre is köszönöm!

A fogzás is okozhatja, legyenek délután is sokat a levegôn, kezdjék el a fôzeléket bevezetni és este is kapjon majd fôzeléket, hátha ez tartalmasabb. Meg lehet próbálni az esti tápszer helyett pépet adni, az is laktatóbb.
(Dr.Tausz István)

3809. Lehelet szag (6 hónapos kislány) (2009.09.10.)
Tisztelt Dokor Úr! Kislányom 6 hónapos, kellemetlen szagú lehelete miatt kérném tanácsát. Tápszeres baba születésétôl kezdve (beba), 5 hónapos korától kezdtem a hozzátáplálást burgonyapüré és gyümölcspüré bevezetésével. Nagyon szívesen és ügyesen eszik kanállal naponta kb. 200mlt a 4 alkalmas tápszeradag mellett. Tegnap kapta meg a második rota vakcinát, és ma reggelre kellemetlen lett a lehelete. Hol keressem az okokat? Üdvözlettel Éva

Várjon türelemmel, 1-2 hét alatt el kell múlnia.
(Dr.Tausz István)

3810. Nem beszél (25 hónapos kislány) (2009.09.10.)
Tisztelt Doktor! Kislányom 25 hónapos. A próblémám az, hogy nem beszél. Mindent megért, mindent megcsinál amit kérek/kérnek tôle (pl. hozd ide légyszíves a mackót, mosd meg a kezed, integess a mamának, küldj puszit a papának, stb.) mindent el is mutogat. Megérteti magát mutogatással. Szókincse: anya, apa, anyu, apu, mama, papa, baba, igen,nem, egy, kettô, cica. Az állatok, autó hangját tudja utánozni (pl. kutya- vau-vau, béka- kvakk-kvakk, stb.) 6 hónapos kora óta mondja ezeket a szavakat. De még nem hajlandó beszélni. Rengeteget beszélek hozzá, mondokázunk együtt, mesélek neki mióta megszületett. Mikor fog beszélni? Hogyan vegyem rá, hogy beszéljen? Kihez forduljak segítségért? Válaszát elôre is köszönöm!

25 hónaposan még nincs elkésve, ha a hallása jó és mindent megért, legyen még türelemmel, ha 2,5 éves kora után nem beszél, akkor érdemes elôször a hallását mûszerrel megvizsgáltatni.
(Dr.Tausz István)

3811. Köldök (2009.09.10.)
Tisztelt Doktor! Bôr köldök esetén mi a teendô? Tegyek rá kötést? Lesz még befelé forduló, szép köldöke a kislányomnak? Mit javasol, hogy ne legyen ilyen kiálló köldöke? Válaszát elôre is köszönöm!

Ha nincs mögötte köldöksérv, akkor nincs teendô.
(Dr.Tausz István)

3812. Lázgörcs, hasmenés, epilepsziás roham? (2009.09.10.)
Kis unokám elég sokat betegeskedik. Jelenleg is éppen a gyermek intenzív osztályon van. Lázgörcs miatt került be, de késôbb hasmenése is lett már a kórházban. Aludt, vagy ájult volt amikor a görcsök jelentkeztek nála. Nagyon nehezen tudta anyukája felébreszteni. EEG vizsgálatra van elôjegyezve addig nem mondanak semmi konkrétumot. Mire kell ezután nagyon figyelni, lehet hogy epilepsziás roham volt? Várom szíves válaszát köszönettel: Nagymama

Sajnos nem tudom, hogy hány éves a kis unoka. A leírás alapján ez lázgörcs volt, de az EEG vizsgálat segít az elkülönítésben, hogy nem egy induló epilepszia-e?
(Dr.Tausz István)

3813. Nyugtalan alvás (6 hónapos kisfiú) (2009.09.10.)
Kedves doktor úr! 6 hónapos kisfiam napközben alig-alig alszik (jobb esetben 2x30-50 percet). Önállóan nem, csak ringatás hatására sikerül elaludnia. Alvás közben sokszor nyöszörög, felsír, majd alszik tovább. Nem egyszer üvöltve, szinte sikító sírással ébred. Mi lehet az oka? Rosszat álmodik, fáj valamije? Mennyit kellene aludnia napközben? Az éjszakai alvásokkal nincs gond, akkor magától elalszik, nem ébred fel! Válaszukat elôre is köszönöm!

Ebben az életkorban már jöhet a foga, Éjszaka 8-9 h, délelôtt és délután 1,5-2h kell aludnia.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.09.14.
3814. Vizelési inger (2,5 éves kislány) (2009.09.14.)
Van egy 2.5 éves eleven kislányom. 1honapja álandó vizelési ingere van és nyöszörög hogy fáj a nunija. Vizelete negativ, tenyészete negativ, vér eredménye jo, ultrahangja jo, nôgyogyászati eredménye negativ. Mégis pisilés után kb 10perc mulva ujra jön és fogja a nuniját, hogy fáj és pisilnie kell. Széklete 2naponta van és mindig kemény neki.

Nephrológián reflux irányában érdemes vizsgálni. A candida és a széklet féregpete vizsgálatot is érdemes végeztetni.
(Dr.Gimesi Anna)

3815. Tartós köhögés (22 hónapos kisfiú) (2009.09.14.)
22 hónapos kisfiam lassan fél éve köhög, teljesen változatosan hol szárazon, hol nagyon hurutosan, hol nagyon, hol csak 2-3-szor egy nap. Amíg a testvére el nem kezdte az ovit, nem volt beteg, onnantól, amit a nagy hazahozott, azt ô is elkapta. Minden esetben nagyon köhögött, nagyon tele volt váladékkal és majdnem mindig hányt a köhögéstôl, az ezt követô fél év alatt 4-szer kapott antibiotikumot, de ekkor még a köhögés a betegség után elmúlt, igaz, egyre nehezebben. Májusban volt egy kórházzal végzôdô hasmenéses-hányásos vírusfertôzése is. Gyakorlatilag azóta a köhögés nem szûnt meg, csak enyhült, ill nyaraláskor nagyon felerôsödött - éjszaka nem tudott aludni tôle, aztán mostanáig enyhült, de napi 2-3 alkalommal megmaradt. Eddig nézték környezeti és étel allergénekre, háziporra volt enyhén érzékeny és tejre is csak érzékeny. ( tejterméket nem kap, lakást próbáltuk amennyire lehet atkamentesíteni) Immunrendszere rendben, széklete (parazita, székletvér,emésztettség ph stb) rendben. Vérképe szintén rendben, enyhe vérszegénységet találtak, most éppen Maltofert és kálciumot szedünk. De használtunk mindenféle köptetôt, Spiropentet, Ventolint - teljesen eredménytelenül. Kaptunk immunerôsítôt- semmi váltoázás. Probiotukumot szedtünk hónapokig (Normaflore, Protexin,pro Gastro Kid) - köhögés maradt. Valamire biztosan érzékeny, mert gyakran vannak kiütései, többszrör elôfordul, hogy folyékonyabb a széklete, illetve most például kicsi ekcémás foltok vannak az arcán, illetve amit megfigyeltem, hogy a keze sokszor mélyen a szájában van - szintén hónapok óta, de megnéztem, biztosan nem jön a foga. Voltunk többször pulmonológián, két fül-orr gégésznél. Úgy érzem csak próbálkozunk. Ez sem jött be, akkor anyuka próbáljuk meg ezt. Most a pulmonológián éppen Singulaire-t írtak fel, de a doktornônk szerint kár elkezdeni, mert ha a Ventolin nem használt, ez sem fog. Most már csak havi kontrollra hívnak vissza minket, pedig nagyon aggaszt, hogy gyakorlatilag semmit sem léptünk elôre. Mit tud tanácsolni, mit tudnék még tenni? Most indul az ovi, már bele is estünk az elsô betegségbe, ma megkaptam az antibiotikum receptet a köptetôvel... persze azzal, ha lehet ne szedjük be. Válaszát elôre is köszönöm Rné Ildikó

Igy igen nehéz látatlanban válaszolni. Azt gondolom, góckeresés hatékony lehet.
(Dr.Gimesi Anna)

3816. Rossz szokás? (5 éves kislány) (2009.09.14.)
Tisztelt Szerkesztôk, öt éves kislányunk kb. 2 hónapja gyakran húzza az állkapcsát, száját. Néha már álmában is, emiatt teljesen kireped, sebes lesz a szája, hiába szólunk neki, akkor sem tudja abbahagyni. Mit kellene tenni, hogy ne csinálja tovább? Elmúlik ez a rossz szokás, vagy van valamilyen módszer, hogy leszoktassuk? Köszönettel: J

A kezdetét kellene valamihez kötni. Vagy psychológus véleményét kikérni, mert valóban lehet ez rossz szokás.
(Dr.Gimesi Anna)

3817. Sápadság ébredés után (7 hónapos kisfiú) (2009.09.14.)
Tisztelt Doktorno, Kisfiam egy het hijan 7 honapos, nagy baba; 72 cm es mar majd 10 kilo. 4 honapos kora ota eszik, most mar ebedre csak fozeleket, delutan uzsonnara pedig friss gyumolcost kap - mindenevo, szivesen es jo etvaggyal megeszik mindent. Azt koranak megfelelo tapszerrel egeszitjuk ki reggel, illetve este es ejszaka (meg mindig eszik egyszer ejszaka, hajnal 3-4 korul). Napkozben rendkivul sokat mozog, mar onalloan ul es tobb metert is kepes maszni ha valamit el akar erni. Az elmult napokban egyre tobbszor probalt felhuzodzkodni. 5 honapos koraig jol aludt, azota tobbszor is felebred ejszaka, vigasztalasra, egy kis simogatasra, illetve a cumija szajbaadasara megnyugszik es konnyen visszaalszik. Kisfiam mindent a szajaba rak, az inye ket napja duzzadt; a fogzasra Chamomilla vulgaris 15 ch-t es mercurius solubilis 9ch-t szedunk. Napkozben meg delelott es delutan is alszik, tobbnyire 1-1,5 es 2 orat (valtozo). Ebredes utan mindig jo kedvu es kipihent, de ugy maximum masfel-ket ora elteltevel nagyon lesapad es kifarad. Engem a sapadtsaga nagyon nyugtalanit - a szemei alatt nagy karikak lesznek (gyakran lathatoak a kis kék erek is), es ilyenkor mar nagyon nyugos, nehez lekotni a figyelmet barmilyen jatekkal. A terhessegem alatt voltunk baba-szivultrahangon, illetve azota is a gyermekorvos tobbszor meghallgatta a kicsi szivet, de semmi rendellenesseget, zorejt nem hallott. A vitaminokat (E es vas, illetve kiskanalnyi multivitamint) napi rendszeresseggel szedjuk. Kerdesem: a sok jatekkal, mozgassal lehet osszefuggesben az ebredes utani orakban fellepo, nagyon gyors es latvanyos lesapadasa? Vagy ennek lehet valami mas oka is? (Most kultoztunk kulfoldre, meg nincs gyermekorvosunk) valaszat elore is nagyon koszonom,

Cardiológusnak meg kellene mutatni, mert általánosságban lehet oka, de igy konkrét hallgatózási lelet nélkül nehéz többet irni.
(Dr.Gimesi Anna)

3818. Kiütések a halolajtól? (3 éves kisfiú) (2009.09.14.)
Kedves Dr.nô! Kisfiam 3 éves, úgy néz ki, hogy kinôtte az ételallergiáját (tejfehérje érzékenység), tejterhelés alatt nem volt kiütés. Viszont elkezdtem adni neki a 3 éves kortól adható halolaj szirupot és a kulcscsont környékén kiütések voltak, lehetséges a halolajos sziruptól? 1-2 hete nem adom, nincs kiütés. Egyáltalán okozhat kiütést a halolaj? Másik kérdésem, hogy a kisfiamnál 4 cm-rel megnagyobbodott májat tapintott ki az orvos, de a májfunkció és a többi vérlelet normál értéket mutat. Hasi Uh is lesz, ezekután lehetséges, hogy az uh mutathat ki kóros eltérést a máj nagyságát illetôen? Nagyon várom válaszát, hálás köszönettel: B.Szilvia anyuka

A halolaj is okozhat kiütést. A májfunctio és a májértékek nem korrelálnak egymással. Meg kell nézni a máj szerkezetét.
(Dr.Gimesi Anna)

3819. Hormonális átállás (2009.09.14.)
Tisztelt Gimesi Doktornô, A fórumon olvastam egy régebbi levélben, hogy azt írta egy anyukának, hogy a kisbabája (4-5 hónapos) valószínûleg azért hagyta abba a szopit, mert nála hormonális átállás zajlik. Meg tudná mondani nekem, hogy ez mit jelent? Az én kislányom 4 hónapos és nagyon kínlódunk a szopival pár hete, illetve az egyik mellem szinte teljesen le is állt. Elkezdtem szedni egy Cerazette nevû gyógyszert, majd vérezni kezdtem, abbahagytam és azóta van ez a kínlódás. A vérzés elállt kb 3 nap alatt, de pl most is menstruációszerû görcseim vannak (2 hete volt a vérzés), bár most vérzés nincs. Lehet, hogy nálam is hormonális átállás zajlik? köszönettel: Krisztina

A szoptatás kapcsán a hormonok a menstruácios hormonokat gátolják és egymás mûködését szabályozzák. Ha a szoptatás alatt elkezd menstruálni, akkor a tej ize megváltozik, és a babák ezt nem szokták elfogadni.
(Dr.Gimesi Anna)

3820. Klebsiella fertôzés (2009.09.14.)
Hogyan lehet a tüdôben KLEBSIELLA fertôzés? ... ismerôsöm ... súlyosan megbetegedett. Kórházba került, ahol Bronchoscopias vizsgálat történt és a vett váladékból ez a kórokozó tenyészett ki. Lehet ez munkahelyi ártalom, vagy más áll a háttérben? A kórház nem hajlandó állást foglalni. Kérem mielôbbi véleményüket küldjék el e-mail címemre! Köszönöm!

A tüdôben is lehet ilyen fertôzés, többféle módon lehet elkapni, de jól gyógyitható.
(Dr.Gimesi Anna)

---------------
Nem érkezett e-mail cím!
(Szerk.)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |