válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3781 - 3800.)
3781. Tea és koffein (1,5 éves kislány) (2009.09.02. )
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éves kislányom 2100g és 41 cm-rel született most 9kg és 78cm! A kérdésem az lenne, hogy ez a súly normális?? Van amikor többet eszik, van amikor kevesebbet! A másik kérdésem az lenne, hogy elkezdtük neki adni a poney teát de olvastam, hogy van benne koffein:
“1. Koffein: /teánál teinnek nevezik/ a központi idegrendszeren keresztül élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, szellemi és testi frissességet biztosít. 2. Csersav /polifenol/: a csersavak fékezik a koffein heves hatását és elôsegítik, hogy a szervezetbe lassabban szívódjon fel. Ezzel magyarázható, hogy a tea élénkítô hatása, a kávéval ellentétben nem okoz idegességet, viszont tovább tart. 3. Éterikus olajok: ezek adják a tea aromáját. A tea titka abban rejlik, hogy ezek az anyagok közösen fejtik ki hatásukat. 4. Létfontosságú vitaminok: igazi vitaminbomba! Nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, és egyéb vitaminokban is gazdag: A, B2, D, K, P.“
De viszont a széklete jobb neki tôle! Ez a koffein hatással van arra, hogy nem alszik sokat? Vagy nyugodtan lehet neki adni? Válaszát elôre is köszönöm!

Ez a súly a születési súlyához és az életkorához képest megfelelô. Én nem javaslok semmilyen koffein tartalmú tea adását a babának.
(Dr.Tausz István)

3782. Kövér? (2 éves kislány) (2009.09.02. )
Tisztelt doktor úr! Kislányom októberben lesz két éves. A környezetemben sokan rámszólnak, hogy kövér a gyerek. 3kg 80 dkg-al született, a mai napig szopik. Jó étvágyú gyerek. Egészséges ételekkel táplálom, igaz édességet is kap nem túl sokat, pl. tejszelet, túró rudi. Egy hónapja mérték és 15kg, 90cm. Valóban kövér-e a gyerek? Én 160cm magas, vékony nô vagyok, a férjem 180cm 95kg Kell-e aggódnom, hogy kövér felnôtt lesz? Köszönettel Veronika

Valóban a 15 kg egy kétéves gyereknek sok, javaslom, hogy figyeljen oda, ne kapjon semmilyen szörpöt, teát, csak vizet igyon a gyermek. Kerülje az édességet, turó rudit.
(Dr.Tausz István)

3783. Etetés, szoptatási gondok (4,5 hónapos kisfiú) (2009.09.02. )
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 4 és fél hónapos. 3480 grammal született, jelenleg 7200 gramm. Körülbelül 1 hónappal ezelôtt kezdôdtek az etetési problémáink, addig 3 óránként evett napi 800-900 grammot, hosszan, kb. 40-60 percig szopizott, naponta hat alkalommal, nappal 3 órát aludt, az éjszakákat átaludta. Egy hónapja nagyon keveset eszik, pár perc után elutasítja a szopást, tekereg, feszíti magát, sír. Amikor vissza tudom tenni -hosszas ringatás után - általában elalszik és úgy szopik, de amint felébred, abbahagyja. A rendszer azóta eltûnt az életünkbôl, van, hogy 6 órán keresztül nem eszik, és van, hogy éjszaka 4 alkalommal is, de általában nagyon keveset, van, hogy 40 grammot és utána órákig semmit. Nem erôltetem, mindig várom, hogy kérjen. A lefejt tejet szívesen elfogadja, ha keveset eszik illetve este szoktam neki adni pohárból. Gyarapodása az elmúlt hónapban 840 gramm volt. Napközben egyébként nagyon ritkán alszik (az etetéseket leszámítva), jókedvû, mosolygós kisfiú, a vizeletét nézték, negatív volt az eredmény. Többször voltunk orvosnál, ahol olyan válaszokat kaptunk, hogy a meleg miatt nem eszik, vagy mert már nem érdekli az evés. A háziorvos sinlacot írt fel a problémára, amit még nem adtam neki, mert van elég tejem, minden etetés után fejek, van, hogy 50-60 grammot is sikerül. Az orvosunk azt mondta, hogy amíg nem fogy a kisbaba, nincsen ok aggodalomra. Én mégsem vagyok nyugodt, egyrészt a napközbeni nemalvások, másrészt a banális mennyiségek miatt, amit megeszik. Próbáltam már, hogy nem adok neki pótlást, aznap 400 grammot evett, és az is elôfordult, hogy este 8 órakor 30 grammot szopizott, másnap 10 órakor pedig 40-et. Ekkor az ügyeleten is voltunk, ahol azt mondták, hogy teljesen jól van a baba, valószínûleg sztrájkol. Nem tudom, elegendô-e ez az 5-600 gramm egy ekkora babának. Ha pedig valóban sztrájkol, az mennyi ideig tarthat. Megoldás lehet-e az, ha lefejem neki a tejet és cumisüvegbôl adom? Senki nem érti az aggodalmam, mert mindenki azt mondja, hogy nagyon szép súlyú, hurkás kisfiú, ne aggódjak. Engem borzasztóan megvisel, hogy sír a mellemen, úgy érzem, engem utasít el és semmiképpen nem szeretném erôltetni a szopást, ha ô nem akarja, de szerintem az anyatejre még szüksége lenne egy ideig. Válaszát elôre is nagyon köszönöm.

Elképzelheto, hogy megváltozott a tejének az íze, ha megjön a menstruációja, akkor keserubb lesz a tej. Ha a baba egy héten 100 g körül, vagy e felett hízik, akkor ne aggódjon. Nem javaslom a Sinlacot, ha van teje. A lefejt tejet fagyassza le, ne adja oda a babának. Próbálja meg csak szoptatni, ne eroltesse, nézzük meg, hogy így mennyit eszik, és mennyit szopik.
(Dr.Tausz István)

3784. Oltás idôpontja (3 hónapos kislány) (2009.09.02. )
Tisztelt Uram! A kislányom aug 12-én volt három hónapos. Most mentünk volna a 3 hónapos oltásra, de kiderült, hogy a gyermekorvos szabadságon van és csak jövô hét elején tudja beoltani a kicsit, amikor már több, mint 3 és fél hónapos lesz. A védô azt mondta nem gond a csúszás, majd a 4 hónapos oltást is csúsztatjuk. A kérdésem az lenne, hogy Önök szerint sem jelent gondot, ha két-két és fél héttel késôbb kapja meg a 3 hetes oltását? Elôre is köszönettel

Semmilyen problémát nem jelent.
(Dr.Tausz István)

3785. Neurológia, gyógytorna (5 éves kislány) (2009.09.02. )
Tisztelt Doktor! Kislányom 5 éves, szüléskor plexus brachialis laesiot, azaz karidegfonat sérülést kapott. Az idén nyáron, háziorvosi beutalóval felkerestnük egy gyermekneurológiai orvost , aki korábban is kezelte. Utoljára egy éves korában látta. Megkérdezte, hogy miért mentünk, és hogy most mit kezdjen a gyermekkel? Elmondta, hogy a csuklója gyengébb, 10 fokos flexios contraktura van. supinatiobankisebb kiesés, contractura szintén. Vállövben kirotatio hiányos, váll fölé nem emeli, coracohumeralis articulationban contrctura, elevatiokor scapulat elhuzza. Vidékiek vagyunk, egy éves koráig hordtuk a Svábhegyi korházba heti 3 nap. Állandó heti egy gyógytonát tudunk finanszírozni, mert még kettô gyermekünk van. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetôségünk lehetne további kezelésekre.

Javaslom, hogy keressék fel a „Gézengúz Alapítványt” . Ezen a honlapon megtalálják: www.gezenguz.hu/hu/index.html

(Dr.Tausz István)

3786. Alvásgondok (5,5 hónapos) (2009.09.02. )
Tisztelt Doktor Úr! A gyermekem 5,5 hónapos, pár naja kezdtem el neki a szilárd étel kóstolgatást. A problémám az lenne, hogy a mai napig nem volt még olyan éjszaka, amit átaludt volna. Egész nap jó kedvû, mosolygós baba. De éjszaka... 7-8 között elalszik fél 10 körül kel elôször általában, olyan még nem volt hogy magától visszalaudt volna. Már mindent próbáltunk lefekvés elôtt (hozzátáplását, biztos nem elég a tej, fájdalom csillapítót bizos fáj hogy jön a foga) de semmi. Fél 10 után kb. óránként van fent. Nagyon keservesen sír, amíg valaki oda nem megy hozzá. Se kezbe nem tud visszalaudni, se ha inni kap vízet. Csak akkor nyugszik meg ha, megszoptatom. Eszik kb 2 percig majd elalszik. Pedig este is megeszi az adagját 150 grammot kb. Mert néhány napja újból el kezdtem mérni. Már nem tudok mit kitalálni. Pedig a napirendje minden nap ugyan az. De alszik 3/4 órát edéd után pedig 1,5-et kb. Kérem adjon tanácsot, mert tönkretesz ez a nem alvás. Segítségem sajnos nincs egész nap. Válaszát elôre is köszönöm!

Ez egy gyakori probléma, próbálja meg délután is kivinni a levegore. Sok szülo küszködik ezzel a problémával, ne izguljon ez nem jelent betegséget.
(Dr.Tausz István)

3787. Tejcukor érzékenység (6 hónapos) (2009.09.02. )
Jó napot! Az lenne a kérdésem, hogy tejcukor érzékeny gyereknek (6 hónapos), létezik e valamilyen tejpép vagy ilyesmi, amivel lehetne egy kicsit dúsítani neki a vacsoráját.

6 hónapos kórtól használhatóak a milupa gabona pépjei, ami nem tartalmaz tejet.
(Dr.Tausz István)

3788. Babaúszás (5 hónapos kislány) (2009.09.02. )
Tisztelt Doktor úr! Teljesen tanácstalan vagyok. Lassan 5 hónapos a lányom, és arra gondoltam elkezdjük a babaúszást. A védônô nem tanácsolja, a gyerekorvos viszont jó dolognak tartja. Mi az igazság?

Ha a körülmények megfelelôek, tiszta az uszoda, akkor javaslom, a gyermek mozgásfejlodésében és az anya-gyermek kapcsolatban nagy jelentosége van.
(Dr.Tausz István)

 
dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.09.07.
3789. Homeopatia mûtét elôtt és után (16 hónapos kisfiú) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! Homeopátiával kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz: Fiamnak 3 hét múlva HYPOSPADIASIS mûtétje lesz. Akkor lesz 16.hónapos. A \"Homeopátia napjainkban\" címû kiadványban a 60.old-on írnak gyógyszerkészítményeket mûtét elöttre és utánra. Mindet használhatom fiamnál ezzel a hígítással? Hegesedés megelôzésére. Graphites? Mûtét elötti idôre immunerôsítésre mit ajánl? Elôre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Magdolna

Használhatja. Immunerôsités szerintem nem szükséges. Legalább 1 hónapig célszerû graphitot adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3790. Szeméremtájék (5 éves kislány) (2009.09.07. )
Kedves Doktor! Kislányomnál elôfordul, hogy kipirosodik a szeméremtájéka. 5 éves a lányom. Ilyenkor mi a teendô? Mivel kenhetem be? Köszönöm válaszát: bebo

Oka mi lehet? Neogranormonnal be lehet kenni és kamillás vizzel lemosni.
(Dr.Gimesi Anna)

3791. Táplálás és székletgondok, sírás (4 hónapos kislány) (2009.09.07. )
Tisztelt doktornô! Negyedik kislányunk májusban született 35.hétre. Strept.agalac. tenyészett ki a fülváladékából, ezért egy héten át kapott kombinált antibioticumos kezelést. Sajnos nincs elég tejem, ezért születésétôl kezdve tápszeres pótlást kap, 1/3 - 2/3 arányban a tápszer javára sajnos. Beba HA-val kezdtünk, majd kb.2 hétig tartó bogyós, gurulós széklete miatt bifiduszos BEBA-t kezdtünk nála. A széklete ettôl kezdve némileg javult, a bogyózást gyurmás állag váltotta fel szélcsôvezés segítségével, de idônként 2-3 alkalommal spontán híg, nagymennyiségü zöldes széklete volt. Kislányunk nagyon sokat sír, minden étkezés után kb.10-15 perc múlva heves sírásba kezd, lábait húzkodja, bevörösödik, rengeteg hallható levegô távozik. A nagy sírások után gyakran 3-4 órát is alszik, de sokszor 20 perc után visszaébred, hangos szelek mennek, erôlködik de széklet nem jön, sír láthatóan nagyon szenved. Azt gondoltuk a tápszer miatt lehet, így tejtestvért kerestünk. 4 hete már csak anyatejet kap, saját illv.testvértej 140 ml-eket eszik 6x. Súlya már 6kg, a gyerekorvosok szerint szépen fejlôdik, étvágya mindig nagyon jó, mohón eszik. Az anyatejes táplálás után egy hétig naponta többször is volt széklete, igaz mindig híg, nyákos homok illv. zöldes színû. Egy hét után azonban ismét 2 - 3 napig nem volt széklete, egésznap hangosan, rengeteget pukizik, sokat sír, fáj a hasa. Gyermekorvosi javaslatra elôkerült újra a szélcsô, naponta többször is, ilyenkor mindig habos, zöldes széklet jön és sok-sok levegô. Minden etetést sírás követ, sokszor órákon át tart. Mellette az éjszakákat elkezdte átaludni, esetenként 6-7 órát is. Sokat büfiztetjük, tornáztatgatjuk, de ha éppen nem alszik vagy eszik, akkor szinte mindig sír. Nagyon kétségbe vagyunk esve, hogy mi baja lehet, mert habár aki eddig látta orvos nem talált kórósat a sok levegôn kivül, mégis úgy érezzük valami nincs rendben. Pár hete láthatóan fokozódott a nyáltermelése, de még a nyála is buborékos, habosnak látszik. Mi lehet a tünetek hátterében, mit tegyünk???????? Köszönjük segítségét! Várjuk válaszát! aggodó négygyermekes anyuka

Széklet vizsgálat és lactos irányában is célszerû vizsgálatot végezni. Gyermek-
gasztroenterológia vizsgálatra kellene eljutniuk.
(Dr.Gimesi Anna)

3792. Sokat bukik, nem kap levegôt (4,5 hónapos kislány) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! 4,5 hónapos kislányom (63 cm és 7,3 kg) nagyon sokat bukik, ilyenkor orrán-száján visszajön a tej. Mivel sokat eszik, így evés közben is büfiztetem, és étkezés után is. Mégis, sokszor órákkal az evés után kezd fuldoklani, nem kap levegôt. (Az orrán nem kap levegôt, száján nem vesz levegôt, majd néhány másodperces vergôdés után hangos sírásba kezd). Eddig viszonylag enyhébb lefolyásúak voltak ezek a tünetek, de a napokban - annak ellenére, hogy ritkulnak - nagyon súlyosan lépett fel ez a probléma. Kb. fél óráig sírt, miután másodpercekig nem kapott levegôt, és ez ismétlôdött. A száján nem tud még levegôt venni, de a torkából is nyákos tejet hányt. Tengervizes orrspray-t használtunk és porszívós orrszívót, hogy egyáltalán kapjon levegôt, de ezt is többször meg kellett ismételni mire kapott az orrán levegôt és megnyugodott. A gyermekorvos szerint mivel szépen fejlôdik a baba, a szilárd étel bevezetése segíthet majd. Addig is alátámasztjuk az ágyát, hogy a feje feljebb legyen, sajnos hiába. Evés után függôleges helyzetben (ölben) van legalább fél óráig, de ez sem segít. Kérem segítsen, mit lehetne tenni, mert borzasztó érzés attól rettegni, hogy megfullad, minden másodpercben vele vagyok, nem merem magára hagyni egy pillanatra sem. Sokszor látom, hogy szenved emiatt, de mire felkapom, már vissza is nyelte. Ráadásul igen mozgékony, aktív baba, régóta forog, már majdnem teljesen felül fekvô helyzetbôl (egyedül). Úgy veszem észre a mozgás csak ront a helyzeten, de nem köthetem le. Köszönettel Kata

Valószinûleg GOR-ja van és ilyen tünetek esetén célszerû a mértékét kimutatni és valószinûleg jó lenne gyógyszert adni rá. Gyermek-gasztroenterológia vizsgálatra tessenek elmenni.
(Dr.Gimesi Anna)

3793. Székletgondok (3 hónapos) (2009.09.07. )
Tisztelt doktor No!!! 3 honapos kisbabam nehezen tud kakálni, kinlodik, vajon mért? És mikor kéne bokiznije vissza jon a tápszer, mi lehet ennek az oka? Nagyon szépen köszönöm elöre is Tiszteletel Angi

Ha anyatejes, akkor anyukának kellene figyelnie arra, hogy olyanokat egyen amivel segit az anyatejen keresztül. Ha tápszeres, akkor egészen enyhe kamilla teát lehet adni neki naponta többször is.
(Dr.Gimesi Anna)

3794. Alvás bebugyolálva (2 hónapos) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! 2 hónapos kisbabám csak 30 perceket vagy még annyit sem tudott aludni egyhuzamban, és persze nyûgösen ébredt. Bôséges utánaolvasás alapján bebugyolálva altatom el egy ideje, ami nála nagyon bevált. Miután már többféle módszerrel próbálkoztam sikertelenül. Így nyugodtan, mélyen alszik, kipihenten, mosolyogva ébred. Kérdésem az lenne, hátráltatom-e így valamiben a babát, van e valami káros hatása ennek a módszernek, meddig altathatom így, és a mozgásfejlôdésében nem akadályozom-e (a karokra gondolok). Amúgy nagyon kiegyensúlyozott, mosolygós baba (fôleg mióta igazán jókat tud aludni). Válaszát elôre is nagyon köszönöm! Ági

A meleg sokszor segit. Jó lenne amikor ébren van, akkor szabadon hagyni.
(Dr.Gimesi Anna)

3795. Tejterhelés 13 hónaposan (13 hónapos kislány) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! 13 hónapos lányom ekcémás, egy bôrgyógyász azt mondta, hogy ilyen atópiás alkattal elfelejtheti a tejet, kakaót. A gyerekorvos gasztroenterológiára küldött, ahol az orvos bentfekvéses tejterheléses vizsgálatot javasolt. Kérdésem: mindenhol azt olvasni, hogy minél késôbb találkozik a szervezet az allergénnel, annál jobb. Akkor miért jó, hogy beledöntenek hirtelen egy csomó tejet? Sajnos a gasztroenterológusnál még nem jutott eszembe ez a kérdés. Köszönöm!

Meg kell beszélni a doktornôvel, hogy tej- és tejtermékmentesen étkezzenek és olyan tápszert kapjanak. Esetleg a késôbbiekben lassan megterhelni.
(Dr.Gimesi Anna)

3796. Táplálkozás – banán és barack (7,5 hónapos kisfiú) (2009.09.07. )
Kedves Doktornô! Védônô anyaként lennék kíváncsi az Ön véleményére második kisfiam táplálkozásával kapcsolatban. Jelenleg 7,5 hónapos, anyatejes, a gyümölcsök közül csak a banánt barackkal fogadja el és abból is csak a saját készítésût, az üvegeseket elutasítja, illetve minden mást is. Szeretném neki a fôzelékeket is bevezetni, de egyáltalán nem járok sikerrel, mert semmilyen formában nem fogadja el, sem az üvegeset, sem az általam készítettet, próbáltam krumplival, vagy rizzsel is, anyatejjel együtt, kedvelt gyümölccsel együtt összekeverve is. 3500 gr-mal született, jelenleg 7500 gr, az elmúlt két hónapban csak 20 dkg-ot hízott. Jelenleg 4 foga van már, ami megviselte, enyhe nátha, hôemelkedés is kísérte, ami tudom, vele járó jelenség. Egyébként egy kiegyensúlyozott, jókedélyû, jól kinézô gyermek. Tudom, hogy ezen utóbbiak a legfontosabbak és hogy az anyatej fedezi minden szükségletüket, de kétségbeejtô számomra ez a fokú elutasítás minden más felé. Megköszönném, ha az Ön verzióját is meghallgathatnám, illetve meddig fedezi a fejlôdéséhez szükséges energiát, vitaminokat, fehérjét, stb. a kétféle gyümölcs és az anytej? Köszönettel, Melinda

Köszönöm, hogy bizalommal fordult hozzám még akkor is, ha igen hozzáértô. Én kihagynám teljes mértékben 2-3 hónapig a zöldségeket. Esetleg zöldséglé formájában próbálnám meg és késôbb ismételten kicsit pépesebben adnék fôzelékeket baromfi feltéttel.
(Dr.Gimesi Anna)

3797. Allergia és családi pótlék (kislány) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktor Nô! Kislányom mogyoró és tejfehérje allergiás. 1 éve kapjuk az emelt családi pótlékot, amit most az orvosunk szerint meg kell szüntetni mert a tejfehérje allergiája elmúlt, és csak alapvetô élelmiszerekre való érzékenység után jár az emelt csp. A mogyoró allergiája nagyon súlyos, ezért keresztallergia mutatkozik a hüvelyes termésekkel, tehát se babot, se borsót, se lencsét, nem ehet ill. semmilyen olajos magvat, még diót sem. Az ESZCSM rendelet azt mondja ki, hogy súlyos táplálékfehérje allergiák esetén járhat emelt összeg. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ezek az allergiák nem teszik lehetôvé az emelt csp. tovább folyósítását? Válaszát elôre is megköszönöm, tisztelettel: Anita

Poliallergia fennállását, ha igazolni tudják akkor járhat.
(Dr.Gimesi Anna)

3798. Tápszer, laktózérzékeny (7 hónapos kislány) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom pár nap múlva lesz 7 hónapos és sajnos 1,5 hónapos kora óta csak tápszert kap. Már hetek óta próbálok bevezetni a táplálkozásába mást is, de semmit nem hajlandó elfogadni, csak a tápszert, inni sem iszik meg mást cumisüvegbôl. Délelôtt próbálok gyümölcsöt adni neki, délben fôzeléket és délután is gyümölcsöt, de pár kanálnál többet nem hajlandó megenni. Tápszert utána jól eszik, de nem tudok kiváltani étkezést. Próbáltam a Sinlacot is, de azt sem eszi meg, pedig az nagyon édes. Hozzá kell fûznöm, hogy a kislányom laktózérzékeny, ezért szója alapú tápszert kap. Mit tehetnék, hogy egyen végre rendesen? Mit próbálhatok még?

Próbálja a tápszerrel felesben a fôzelékeket és a gyümölcsöket.
(Dr.Gimesi Anna)

3799. Védôoltások (4,5 hónapos kislány) (2009.09.07. )
Tisztelt Doktornô! A lányom 4 és fél hónapos. A kötelezô oltásokon kívül mi az amit érdemes lenne beadatni és még nem csúsztunk ki az idôbôl? Elôre is köszönöm!

A gyermek fogékonysága alapján és a környezeti tényezôk függvénye. Szerintem a saját doktorukkal érdemes megbeszélni. Általánosságban a pneumococcus és a meningococcus elleni oltások jönnek szóba.
(Dr.Gimesi Anna)

3800. SCAD-betegség (kislány) (2009.09.07. )
Kedves doktornö én már irtam önnek (3044., 3666.), de nem értettem pontosan mit mondott. Az én kislányomnál születésekor Szegeden rövid láncu acid-coa dehidrogenáz defektust SCADot találtak, eddig tünetmentes volt rendszeresen hordjuk ellenörzésre. De kérdeztem öntöl, hogy olvastam olyat, hogy valaki csak hordozo és ön erre igy válaszolt: lehetséges de ez csak évek mulva derül ki. Az pontosan mit jelent, akkor lehetséges, hogy az én kislányom nem beteg, de akkor mért találták meg a vérében? Válaszát elöre is köszönöm, egy aggodo anyuka

Hordozó az biztos, ha kimutatták, de hogy megjelenik-e klinikailag a betegsége, azt ilyenkor még nem lehet megmondani. Azért is fontos a rendszeres kontroll. Az éhezéssel kapcsolatban igy vizsgálati értékek nélkül nem lehet konkrétan válaszolni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |