válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3901 - 3919.)
3901. Hányás, hasfájás (3,5 éves kislány) (2009.10.20. )
Tisztelt Dr úr!!! Segitségét szeretném abban kérni, hogy mi tévô legyek!! 3.5 éves a kislányom, nyáron kezdôdtek teljesen véletlenszerûen, elôzmény nélkül, és akkoriban napi egyszer étkezés utáni hányás, ami pár perccel elôtte hanyingerrel kezdôdött. Aztán a hányás, majd semmi panasz, tünet, kb 3 hét múlva egy újabb ilyen, gondoltuk, hogy bôséges étkezéstôl. Ez nyáron talán 3-4 alkalommal fordult elô. Mostanában, azaz egy hónapban egyszer akár éjszaka, vagy reggel, üres gyomortartalommal, kis hasfájással ugyanez elôfordult, de miután orvoshoz vittem semmi felsô légúti vagy más tünetet nem talált. Ezek 1 napos dolgok voltak. Azóta jobban figyelve, többször hasfájásra panaszkodik /de mivel ez pár perc múlva elmúlik, vagy sikerül székletet üriteni/ hasmenés nincs, inkább székrekedésre hajlamos!/ Többször emliti, hogy hányingere van. Viszont elég mohon iszik, sok levegôt nyel, ami büfizés szempontjából érdekes, mert elég nagy mennyiségû levegô távozik ilyenkor. Elég szeles is, idônként a hasa is puffadtabb! UH-on voltunk, ott azt mondták, szervi ok nincs, talán lisztérzékenység, tejcukor intolarencia vizsgálatot kellene megcsinálni! Biocard Coelicalia testet rendeltem, amit pontosnak mond a dr nô. Mi lehetne még az oka a dolgoknak?? Köszönettel: Marianna, egy aggódó anyuka

A hányásnak nagyon sok oka lehet, vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, psychés és idegrendszeri eltérések is okozhatnak hányást.
(Dr.Tausz István)

3902. Keveset alszik (8,5 hónapos kisfiú) (2009.10.20. )
Tisztelt Dr.Úr! 8 és fél hónapos kisfiamnak alvási gondjai vannak. Sose volt egy jóalvó gyermek, de az utobbi idöben alig alszik. Még sosem aludt végig éjszakát, sokszor felkelek Hozzá. Utobbi idöben viszont napközben fél orát alszik éjszaka pedig 3-4 ora alvás elég Neki. Az éjszaka közepén játszani akar, ha elringatom akkor pedig felébred, amint beteszem az ágyába. Napközben is és este is nagyon nehezen alszik el. Egészséges kisfiú, kiegyensúlyozott, jól fejlett. Hónapok óta mászik, feláll, jóétvágyú, 9kg, 70cm. Normális hogy ilyen keveset alszik? Mit tehetek, hogy ez megváltozzon? Köszönettel Bné

Ebben az életkorban gyakran felébrednek a gyermekek éjszaka, legyenek sokat kint a levegôn, fáradjon el nappal.
(Dr.Tausz István)

3903. Antibiotikum, elhúzódó nátha (4 éves kislány) (2009.10.20. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 4 éves. Még nem kapott antibiotikumot, mert a háziorvosunk szerint nem kellett. 2 éve jár óvodai közösségbe és sokat náthás tünetei vannak. Orrfolyás (nem vizes), köhögés, tüsszögés, ritkán láz. Ezen esetekben bár a torka általában piros, csak a lázat csillapítjuk, egyéb gyógyszert nem kap a kislány. Allergia vizsgálaton voltunk, ahol egy tüdôröntgenen egy foltot vettek észre a tüdején, amire Fluimucil nevû gyógyszert kell szednünk. A gyerekorvos szerint nem vészes, mert a sztetoszkóppal nem lehetett ezt hallani. A náthás tüneteink két-három hétre elhúzódnak, sôt sokszor egy hét tünetmentes idôszak után visszatérnek újabb két-három hétre. Felmerült bennem a kétely, hogy esetleg nem lenne-e szükség antibiotikumra a gyorsabb gyógyulás és esetleges szövôdmények elkerülése miatt? Önnek mi a véleménye? Üdvözlettel: Judit

Igaza van a háziorvosának, bárcsak minden kollega így gondolkodna. Nem kell a náthára antibiotikum, és az antibiotikum nem elôzi meg a bajt.
(Dr.Tausz István)

3904. Éjszakai izzadás – lelki okok? (5 éves kisfiú) (2009.10.20. )
Tisztelt Dr úr! Unokám 5-éves és kb 1-éve éjszakánként nagyon leizzad, többször át kell öltöztetni, a pizsamájából csavarni lehet a vizet. Szeretném tudni, hogy okozhatja-e valamilyen betegség vagy csak lelki oka van? Nagyon sok negatív hatás érte: két év alatt 3-szor költöztek, egyszer óvodát váltott, a szülôk születésétôl fogva nem élnek együtt, apja ritkán látogatja, a lányom barátja a nyáron meghalt, amit a kisfiú is végignézett. Akkor úgy tünt, hogy nem sokat fogott fel az egészbôl. Aggódom érte, kérem adjanak tanácsot! Köszönöm. Tisztelettel: Mné

Sajnos ennek a fele is elég lenne egy gyereknek, az éjszakai izzadások valószínûleg psychés eredetûek. Javaslom, hogy kérjék egy pszichológus segítségét.
(Dr.Tausz István)

3905. Fehérjeallergia, diéta (3 éves kisfiú) (2009.10.20. )
Kedves Dr Ur! Van egy most 3 éves kisfiam, akinél 9 hónaposan tejfehérje, tojásfehérje allergiát állapitottak meg vérbôl, mert folyton hasmenése volt, napi 5-6 x. Diétáztunk 2,5 éves koráig, majd lassan elkezdtem bevezetni a tejes, késöbb a tojásos dolgokat. Most már kap csokit, pudingot, túrórudit,felvágottakat, de pl tisztán tejet meg tojást még nem mertem. Most már fél éve kapja ezeket. Nincs baja tôle, nincs hasmenése, normális állagú (nem kemény de nem is laza), formált állagú széklete van minden nap, de van hogy naponta 3x is! Az normális? Mert szülôktôl ugy hallom, hogy a napi 1 formált széklet az átlag. Amugy nem puffadt a pocija, sose mondja hogy fájna neki, kiütése, egyéb tünete pedig sose volt a tejtôl. Kicsit gyengébb az immunrndszere mint a testvéreinek, de örökmozgó, vidám kisgyerek. Ön szerint rendben van igy a széklete? Adhatok neki pl forralt tejet lassan bevezetve? Köszönöm válszát elôre is!

Szerintem vissza lehet terhelni a tejjel, de javaslom, hogy kérje ki a diagnózist felállító orvos véleményét.
(Dr.Tausz István)

3906. Leleteredmények (9 éves kislány) (2009.10.20. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 9 éves. Laboreredményei közül az alábbiak lettek megjelölve, hogy eltérnek a normálistól. Vér: Vörösvérsejt süllyedés: 48 mm/h Klorid 109 mmol/l Totál bilirubin 21.7 umol/l Direkt bilirubin 4.5 umol/l CRP (ultraszenzitiv) 21.80 mg/l Vizelet: Helicobacter Pylori AT pozitív Kérdésem, hogy ezek az eltérések mitôl lehetnek és mit mutatnak? Mi a teendô? Köszönettel: Ildikó

Csak a leletrôl tudok véleményt mondani, a gyerekrôl nem, mivel nem vizsgáltam. A lelet Helicobacterium pylori korábbi fertôzöttségét mutatja, és valamilyen gyulladás van a szervezetben.
(Dr.Tausz István)

3907. Hasfájás, kamillatea (6 hetes kisfiú) (2009.10.20. )
Tisztelt Doktor ur! Hétfôn múlt hat hetes a fiam. Hasfájós baba volt, de a kamilla tea (3-4 virágból) egy kis cukorral enyhítette a panaszait. Most azt mondták nekem, hogy hosszú távon a kamilla károsítja a beleit, bélbolyhait. Igaz ez? Kérdésem lenne továbbá, hogy fiam általában evés közben próbál kakilni, aminek sokszor az a következménye, hogy visszabukja a tejet, tápot. Tehetek ez ellen valamit, vagy teljesen normális. Köszönöm válaszát!

Nem javaslom, ebben az életkorban a kamilla teát én sem. Normális dolog, hogy evés közben és utána kakil.
(Dr.Tausz István)

3908. Reflux, éjszakai fuldoklás (7 hónapos kislány) (2009.10.20. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 7 hónapos, csaknem szájüregig visszafolyó refluxa van. A súlya jól fejlôdik, már a darabosat is megeszi mindenféle gond nélük. Gyógyszert nem kaptunk rá, csak a Nestlé Sinlac nevû pépet! A súlya jól gyarapszik. A gondom az lenne, hogy ha alszik sokszor arra kel fel, hogy fuldoklik, olyankor felveszem büfiztetem és visszaalszik. Csak ez általában van hogy 10* is elôfordul egy éjszaka. Mit tegyek? Jól megbüzitetem pedig, anyatejes baba.

Többször egyen kevesebbet. Ha jól fejlôdik, akkor nem probléma.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.10.26.
3909. Hasfájás (14 hónapos kisfiú) (2009.10.26. )
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! 14 hónapos kisfiam kezdettôl fogva hasfájós volt. Napi 12 órát kézben kellet tartani, de ezt is majdnem végigbömbölte és fetrengett a kezemben. Ez kb. 5 hónapos koráig tartott, utána jött egy kis szünet és már éjszaka is csak 2 x kelt fel, illetve nappal is aludt 2x. Hat hónapos korától kezdôdött elörôl minden. A háziorvosunknak gyakran jeleztem, hogy szerintem tejcukorérzékeny lehet, mivel összefüggést látok a hasfájás és a szoptatások között. Mivel nagyon jól gyarapodott, ezt teljesen elvetette, azt mondta, hogy anyatejes babával ez nagyon ritkán fordul elô, ez sima hasfájás, sokan kibírták már... késôbb pedig a fogzásra fogták rá. Jelenleg önhatalmúlag áttértem tejcukormentes tápszerre (naponta még 1x szopizik is), valamelyest javult a helyzet, de még így is 2x felkel, nem tud pukizni és fetrengve sír, amikor megetetem (1x teát kap), egy idô után lenyugszik, de a hasa nagyon kutymorog. Kérdésem az lenne, hogy kevés lehet neki a tápszer (fürdés elôtt kap rendes ételt is)? Válaszát köszönöm!

Sajnos igen logikus, hogy lactose érzékenysége van, szerintem legelôször is el kellene jutni gyermek- gasztroenterológushoz és széklet webert nézni.
(Dr.Gimesi Anna)

3910. Szorulás és bélvizsgálat (4 éves kisfiú és 2 éves kislány) (2009.10.26. )
Tisztelt Doktor Nô! Köszönön a gyors választ! (3890.) Mit jelent a felszívódási vizsgálat? Mert szerintem ilyen nem volt, csak ultrahang (az is az én kérésemre). A gasztoenterológus azt mondta neki szakmai kötelessége felírni a bélvizsgálatot. Egyébként a rostdús táplálkozással hadilábon állunk, mert csak nagyon kevés ételféleséget eszik meg, de vizet rendesen fogyaszt. Lenne még egy kérdésem: A kislányom (ô jó evô és egyáltalán nem szorulásos...) elmúlt 2 éves, és nem akar engedni a cicizésbôl. Jó-e ez még neki, és nekem nem ártalmas-e??

A cicizés nem ártalmas, de célszerû lassan leszoktatni.
A rostosakat tessék ügyesen bevinni szépen, fokozatosan. Vér és széklet- vizsgálatról szól a kivizsgálás elsô lépcsôben.
(Dr.Gimesi Anna)

3911. H1N1 oltás beadása (22 hónapos) (2009.10.26. )
Tisztelt Doktor Nô! Én azt szeretném kérdezni, hogy érdemes beadatni az új H1N1 oltást? 22 hónapos a kisbabám de eddig még nem volt beteg. Ön mit tanácsol? Köszönöm.

Még kicsi a gyerek és törzskönyvezve sincs, hogy olthatók.
(Dr.Gimesi Anna)

3912. Gyakori széklet (15 hónapos kisfiú) (2009.10.26. )
Kedves Doktornô, kisfiam 15 hónapos, születése óta gyakoriak a székletei, elég laza állagúak (de nem hasmenés). 5 hónapos korában éjszaka nagy mennyiség^u vér volt a székletében, de a kórházban nem találtak semmi rendellenességet, ezért tehéntej allergiára gyanakodtak. Akkoriban még csak szopott, ezért kiiktatam minden tejterméket az étrendembôl, a probléma meg is sz^unt. Most 15 hónapos koráig naponta 2-3 széklete szokott lenni, nem kemény egyik sem. Volt egy csúnya torokgyulladása, amikor Cedax Babyt szedett 1 hétig, mellette 2-ször 1 Normaflore-t. Miután abbahagyta a szedését rá 1 hétre felt^unt, hogy ebéd után még 2 sárgásabb, hígabb, kis mennyiség^u fura széklete lett. Ezután 2 napig semmi különös, majd azóta 1 hete, reggel ébredés után normál nagy széklet, reggeli után (HA tejpép ugyanaz mint régebben is) lazább sárgásabb széklet (mint a csecsemôszéklet), ebéd után szintén lazább a széklete, de a mennyisége nem sok, néha híg is, de nem mindig. Naponta tehát 3-4 széklete van, reggeli normál (barnás) a reggeli utáni az lazább, és az ebéd utáni is lazább. Az ôrlôfogai közül már a 4. is bújik. Ébredés után gyümölcslevet iszik, utána kakil, 2 dl HA tejpépet eszik regel, ebédre 25 dkg üveges ételt, utána kis gyümölcsöt, uzsonnára szárazat eszik (ropi, keksz, buláta stb.) vacsorára pedig sok burgonyával készült répás v. zöldséges húsos ételt. Doktornônk Normaflore-t javasolt, de az semmit nem segített, majd a Bizmutos orvosságot, amit most kezdtünk el szedni. A széklet színe, állaga szinte mindig másmilyen, változó, nem b^uzös, inkább csecsemôszékletre emlékeztetô. Kérdéseim, hogy ez normális állapot-e, esetleg valami allergia, de semmi új ételt nem vezettünk be. Kell-e a bizmutos kanalas orvosságot szedni, erre, ami nem is hasmenés? Okozhatja-e ezt a Cedax Baby szedése? Várom a válaszát. Köszönettel Tímea

Érzékenyebb gyereknél antibiotikum adását követôen 6 hétig is látunk hasonló elváltozást, amihez még a fogzás is hozzájárulhat. Én több burgonyát, rizst és kevesebb gyümölcsöt és tejpépet adnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3913. Éjszakai alvás (18 hónapos kisfiú) (2009.10.26. )
Kedves Doktornô! Szeretném a tanácsát kérni, mit tehetnék?! A kisfiam pár nap múlva lesz 18 hós. Kb. 6,5 hósan jelenetkeztek nála az alvásproblémák. Ekkor jött az elsô 2 foga. Én ezekben a napokban magam mellé vettem ôt az ágyba, ugyanis könnyebb volt megnyugtatni, hiszen napokig, sôt hetekig ordított éjjelente. Aztán ez a probléma megsz^unt, amint kibújt a 2 alsó fog, és 11 hónapos koráig nyugalom is volt. Csakhogy 14 hós koráig kijött 10 foga, és ezalatt az idô alatt annyira mellém szokott, hogy azóta nem hajlandó a kiságyban aludni, kivéve nappal. Éjjente felkel, és kiabál, majd sír, ha nem megyek be. Adtam már neki a Chamomilla-t, Nurofen-t. Sajnos csak picivel lett nyugodtabb az éjszaka! Mit tehetnék? Egyébként , ha mellettem van, fel sem ébred, nem szoktattam éjjeli ivásra-evésre, és folyamatosan alszik 10-11 órát, nappal pedig 1,5-3 órát. Meddig tarthat ez így? Nem okozhat ez problémát a késôbbiekben? Segítségét elôre is köszönöm: Ildikó.

Problémát nem okozhat, de errôl a szokásról csak kitartással lehet leszoktatni. Talán staphysagriát érdemes segitségül esténként használni.
(Dr.Gimesi Anna)

3914. Szoptatás és alvásgondok (2 éves kisfiú) (2009.10.26. )
Tisztelt DR. Nô. Kisfiam 2 éves múlott, még mindig szopik. De olyan szinten, hogy még egyetlen éjszakát sem aludt át, mert éjjel is folyamatosan szopik, csak addig alszik, míg a szájában van. Alig eszik ez mellett. Próbáltam leszoktatni, de nem megy, mert annyira hisztizik, sikít hogy ezt nem lehet elhallgatni. Most nem kap egész nap csak a déli, és az esti alvásnál meg éjszaka. Azóta olyan hisztis, ideges nagyon nehéz vele. Mit tegyek hogy átaludja az éjszakát?

Másnak kellene odamenni hozzá és este tápláló fôzeléket adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3915. Székletgondok (3 hónapos kislány) (2009.10.26. )
Kedves Doktornô. Kérem szíves véleményet a következôkrôl. Kislányom három hónapos lesz, kizárólag anyatejjel táplálom. Pár napja sárga nyálkás a széklete és mákszemnyi ill. kisebb fekete kemény, szétnyomásra morzsolódó darabkák vannak székletében. Kb kettô hete szedett Zinnat antibiotikumot 2x4 ml ezen kivül csak anyatejjel \"találkozott\". Nagyon aggódom, gyermekorvosunk nem tudott mit mondani, még nem látott ilyent. Kérem szives vélemyényét. Köszönettel

Anyuka ne egyen tejet és tejtermékeket, legalább két hétig, és ha elmúlik, akkor tessék megmutatni gasztroenterológusnak.
(Dr.Gimesi Anna)

3916. Tápszer, hasfájás (2,5 hónapos kisfiú) (2009.10.26. )
Kedves Doktorno! Van egy ket es fel honapos kisfium, aki mar ket hete csak tapot eszik, ugyanis mar nincs tejem. Otszor eszik naponta, amibol egyszer ejszaka, es minden alkalommal 180 ml. Ket napja viszont eszrevettem, hogy nagyon hasfajos lett, foleg este es ezert nyugos meg rosszkedvu, plusz meg valami apro piros pattanasok is jottek ki az arcara. A kerdesem az lenne, hogy On szerint sokat eszik-e, vagy ez egy normalis adag? Mit lehet csinalni a gorcsok ellen? En adok neki valami gorcsoldot, Sab Simplex a neve. Nem tudom ez mennyire ismert onnek, nalunk Erdelyben nagyon bejott. Elore is koszonom a valaszat. Tisztelettel, Reka

Nálunk is ismert a görcsoldó, de szerintem tápszert kellene váltani.
(Dr.Gimesi Anna)

3917. Szájpenész (11 hónapos kislány) (2009.10.26. )
TISZTELT DOKTORNô! SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI, HOGY KISLÁNYOM 11 HONAPOS ÉS 2 HONAPJA KÜZDÜNK A SZÁJPENÉSZEL. MÁR SOK MINDENT KIPROBÁLTUNK ÉS A HÁZIORVOSUNK SEM TUD MÁR MIT ADNI. MIT TEHETNÉK?

Le kellene oltani a váladékot és ha gomba tenyészik ki, és a nystatinos ecsetelô sem hat, akkor immunológiai vizsgálatra célszerû elvinni.
(Dr.Gimesi Anna)

3918. Leleteredmények (2009.10.26. )
Tisztelt Doktor Nô! Kezemben tartom gyermekem vizsgálati eredményét, melyen az IgE értéke 259,90 IU/m1 és a Parlagf^u 19.92 4. osztály szerepel. A többi érték negatív. Vérkép: MCH 26 pg, LYMPH 54.2 %; minôségi vérkép: Mo 3 %, Ly 51 %. A vizsgálatot asztma és allergia gyanú miatt végezték el nála. Szeretném megkérdezni, hogy ezek az adatok mit jelentenek? Válaszát elôre is köszönöm! Veronika

Amit leirt az alapján parlagfûre allergiás a gyermek, de a tünetei függvényében kell a többit értékelni.
(Dr.Gimesi Anna)

3919. Táplálás és reflux (10 hónapos kislány) (2009.10.26. )
Kedves Doktornô! Kislányom 10 hónapos, problémánk 5 hónapos korában kezdôdött. Ekkor volt az elsô alkalom, hogy evés közben kakilt és utána nehéz hörgös sípoló hangon vette a levegôt, kis szünetekkel 4-5 ször. Kórházban hasi UH-t csináltak és kis refluxot állapítottak meg nála, amit szinte jelentéktelennek tartott a doktornô. Azóta már háromszor fordult elô ugyanez a probléma, hogy kakálásnál, amikor ül az erôlködéstôl elôjön ez a nehéz légzés. Mintha valami lenne a levegô utjában. Két hónaponként jön elô és 2-3 nap után teljesen megsz^unik, ekkor mindig felveszem az ölembe, hogy ebben a testtartásban végezze el a dolgát, s így nem igen vagy csak ritkán fordul elô a probléma. Legutóbbi esetben elhúzodott fél órát amig rendezôdött a légzése, mert amikor már úgy gondoltuk jól van leültettük és újra elöjött, aztán amikor felállítottuk vagy az ölünkbe vettük függôleges testhelyzetben akkor jól volt. Próbáljuk kerülni a savas ételeket, almát barackot nem is merek adni neki. Most újra megvizsgálták, sok zöldség fogyasztását javasolták és egy Pro Kid nevü gyógyszert. Doktornônek mi lenne a diagnózisa, mi lehet ez és mit javasolna? A zöldségeket fôzve pépesen vagy nyersen pépesen adjam? El fog múlni nála ez a probléma valamikor? Okozhat-e nála gondot a glutén tartalmu babagríz? Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel: Éva

A GOR függvényében célszerû esetleg terápiát beállitani illetve célszerû sûrû ételeket adni. Én grizt nem adnék, mert nehezebbé válhat a széklet.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |