válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4061 - 4081.)
4061. Viszketô és váladékozó terület (5 éves kisfiú) (2009.12.07. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 5 éves. Füle mögötti terület gyakran enyhén viszket-váladékozik. Épphogy begyógyul (bephantennel szoktam bekenni), újra indul az egész. 8 éves testvére allergiás (tojás, hal) és atópiás volt (lehet, hogy van, de tünet nélkül), neki hajdanán szintén megfigyeltük a fül mögötti terület váladékozását, de ô testszerte is ekcémás volt. A kicsinél nem figyeltünk meg allergiát. Lehet, hogy ô is allergiás vmire, de csak ennyire \"üti ki\"? Köszönöm: Rebeka

Az allergia elképzelhetô, hiszen sokszor a fül mögötti bôrelváltozás hivja fel a figyelmet. Mivel a testvére allergiás, a kicsit is megnézetném.
(Dr.Gimesi Anna)

4062. Reflux (4033.) (6 hónapos kislány) (2009.12.07. )
Tisztelt Gimesi Doktornô, Elôször is köszönöm a 4033. "Reflux? (6 hónapos kislány) jeligére adott válaszát. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni a következôt: Ha a kislányomnál feltételezhetôen reflux okozza a problémát, akkor ténylegesen a banános tápszert hagyjam el? Ez a tápszer végülis egy antireflux tápszer. (Humana Baby Fit antireflux, banános ízû) A doktornô szerint végülis akkor ne is használjunk antireflux tápszert a továbbiakban? (fonos lenne a javaslata, mivel ugye most 6 hónapos a baba, és a jövô héten megyünk csecsemôtanácsadásra, ahol megbeszéljük a gyermekorvosunkkal, hogy az 1-es tápszer után onnantól mivel folytassuk tovább, és ha nem javasolt az antireflux valami miatt nála, akkor erre utalnék a gyermekorvosunknál is.) Ill. azt is kérdezném még, hogy az a vizsgálat, amivel ki lehet deríteni hogy valóban refluxos-e a baba, az egy kellemetlen vizsgálat lenne? (pl gyomortükrözés... ?) (picit félek, hogy a baba hogy viselné) Illetve a kiságy fejvégének megemelése, és az ételek sûrítése mellett (pl rizspehely) lehet még tenni \"házilag\" valamit, hogy jobb legyen a helyzetünk, vagy Ön szerint mindenképp rögtön kivizsgálás kell, és valószín^usíthetô, hogy csak a gyógyszeres kezelés segítene? Köszönettel: egy aggódó Anyuka

A banános tápszer tejalapu, azért gondolom, hogy váltani kellene tejmentes tápszerre és süritôre. Amennyiben az étkezés egy rövid idôn belül nem változik, akkor a mûszeres vizsgálat is szóba jöhet.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.12.09.
4063. Lábujjhegyen jár (3 éves kisfiú) (2009.12.09. )
Tisztelt Doktor! Egy (aggódó) nagymama kérdezné: fiú unokám 3 éves múlt szeptemberben. Már korábban mi is felfigyeltünk rá, hogy indokolatlanul is gyakran jár lábujjhegyen. Az óvodába kerüléssel ott is figyelmeztettek - és érdekelne, hogy mi a teendônk. Azt tudom, hogy valójában a \"mászás\" korszakát szinte kihagyta. Köszönöm!

Javaslom, hogy mutassák meg orthopédusnak és neurologusnak
(Dr.Tausz István)

4064. Folyamatosan náthás (5 hónapos kislány) (2009.12.09. )
Tisztelt Doktor Úr! Nekem van egy 5 hónapos kislányom aki születése óta náthás és állandóan köhög, de már olyan szinten, hogy alig tud aludni mert majd megfullad. Folyamatosan porszívózzuk az orrát, de nem nagyon segít. A gyerekorvosunk már levette a mintát, elküldte vizsgálatra, de ott azt mondták, hogy jó, nincsen semmi baktérium. Azt is mondta, hogy nem tudunk vele semmit csinálni, ez normális majd elmúlik magától vagy kinövi 1 éves koráig. Ez tényleg normális vagy hova forduljunk ilyenkor, mert szerintünk ez nem normális. Elôre is köszönöm válaszát.

Nem tudom, hogy van-e nagyobb testvére akitôl elkaphatja a betegséget. Folyamatosan szívják az orrát és lehet infralámpázni is az arcát a babának.
(Dr.Tausz István)

4065. Tápszer és gyümölcsök (9 hónapos kisfiú) (2009.12.09. )
Tisztelt Doktorúr! 9hónapos kisfiú, csak tápszert eszik. Próbálkozom pl. sárgarépa, alma, banán, krumpli, stb. néha egy két kanállal elfogad, de utána órákig a tápszert sem eszi. Olyankor éjjel rosszul alszik Mi lehet az oka?

Ha kevesebb tápszert kap, akkor éhes lesz és megeszi a fôzeléket is.
(Dr.Tausz István)

4066. Ótvar és allergia (8,5 éves kisfiú) (2009.12.09. )
Tisztelt Dr úr! Nagyfiam 8,5éves. 141cm, és csak 24kg. Léguti allergiája van. Augusztusban ótvar jött ki rajta, akkor nehezen, de megszabadult tôle. Viszont mára már negyedszerre jön ki rajta. Voltunk bôrgyógyászaton, fertôzôn, sok orvos látta. A véreredményében a Se-anti-streptolizin igen magas (475,90). Gyógyszert szed, kenôcsöket is használjuk, de kevés sikerrel. Ujra és ujra kijön rajta, ha valahol végre begyógyulni látszik, pár nap múlva újra kisebesedik, véres váladék folyik belôlle. A szeme körül, a farpofákon vastagon, a lábszárain a legfertôzötebb. Kenem, kötöm, de már nem tudom mitévô vegyek! Kérem adjon valami kiutat ebbôl az elkeseredett helyzetbôl! Tisztelettel: Zsuzsanna

Az immunrendszerét kéne laborban megvizsgálni
(Dr.Tausz István)

4067. Kiütések (2 éves) (2009.12.09. )
Tisztelt Doktor úr. 2 éves unokámnak apró pontszerü kiütések vannak a tenyerén, kb. 2 hete. Az utobbi napokban mintha tovább szaporodtak volna, és most már enyhén viszkethet is, mert ugy látjuk idônként dörzsöli. Máshol nincs kiütés mire gondoljunk?

Nehéz vizsgálat nélkül véleményt mondani: de allergia, vagy virus fertôzés is lehet.
(Dr.Tausz István)

4068. Nyelvnyújtogatás (2009.12.09. )
Kedves Doktor Úr. A kérdésem az lenne, hogy mire utal, ha a kisbaba nyújtogatta a nyelvét? Jelenthet problémát?

Lehet rossz szokás, de lehet egyéb betegség velejárója. Sajnos önmagában ez a tünet nem értékelhetô.
(Dr.Tausz István)

4069. C-vitamin (2,5 és 4,5 éves kisfiúk) (2009.12.09. )
Tisztelt Doktor úr, Mennyi C vitamint adhatok a fiaimnak naponta? 2 1/2 es 4 1/2 evesek.

200 illetve 300 mg-ot.
(Dr.Tausz István)

4070. Székletgondok (2 éves kislány) (2009.12.09. )
Kedves Doktor. Szeretném tudni, hogy kislányom 2 éves, sok rostosat iszik, de gyümölcsöt nem eszik. Van hogy a széklet nehezen jön, vagy ha könnyen, elöfordul hogy sir. Vissza szokta tartani a székletét, és nem tudom rávenni, megmagyarázni, hogy engedje és ne szoritsa vissza. Tud nekem ajánlani olyat, amit ilyenkor adhatok neki, hogy lazább legyen a kijövetel. köszönöm elöre is.

A Duphalac szirup nagyon jó.
(Dr.Tausz István)

4071. Táplálás és székletgondok (5 éves kisfiú) (2009.12.09. )
Tisztelt Doktor Úr! Szept-ben volt 5 éves a kisfiam. 32 hétre született koraszülött volt, de 2340 grammal született és csak etetési nehézségek voltak eleinte, ami rendezôdött, és egyébként egészséges. Most vették ki a manduláját, mert az óvodából szinte 2-3 hetente hiányzott és abban reménykedünk, hogy majd így nem fog annyit hiányozni, betegeskedni. Azonban a mandulamûtét után 3 hét itthonlét után 1 napra ment óvodába, de ismét belázasodott, beteg, köhög, náthás. (Persze hozzá kell tenni, hogy nagyon keveset eszik, és nagyon válogat. Nem eszik minden nap gyümölcsöt, pedig szeretném és vizet se nagyon, inkább citromos mézes teát szereti.) Ritkán elôfordul, hogy kér enni, és akkor csodálkozunk, hogy eszik... 1. Kérdésem. Szóval ki fogja-e ezt nôni, hogy 2-3 hétig bírja csak az óvodába járást és utána beteg? Vagy ez mindig így lesz most már? Mit tehetünk ezért? 2. kérdésem: azt is megfigyeltem, hogy ha eszik, akkor pár perc múlva már vécére kell mennie. Ha elkezd enni és mondjuk viszonylag sokat eszik, akkor biztos, hogy szinte minden esetben rögtön a WC-re is kell mennie és van is széklete. Mintha túl gyorsan égetné el a kalóriát, vagy ez normális? Van, hogy naponta 3-szor, 4-szer is van széklete, de elôfordult már, hogy 4-szer ötször. Orvosnak még nem mondtam, mert normálisnak néz ki a széklete és jól van, csak most jutott az eszembe, hogy ez nem baj-e, ezzel vigyem-e orvoshoz?

A közösségbe járó gyerekek, különösen az elején gyakran betegek. A gyakori széklet nem probléma, ha szépen fejlôdik.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.12.14.
4072. Liszt- és laktózérzékenység és védôoltás (2,5 éves kislány) (2009.12.14. )
Tisztelt Doktornô! Kislányunk 2éves 6 hónapos, július végén állapítottak meg nála lisztérzékenységet és laktóz- érzékenységet. Azóta diétáztatjuk, de egyelôre nincs nála javulás. Kérdésem a H1NI oltással kapcsolatos. Mi szülôk mindketten beoltattuk magunkat, de a kislányt nem. Megtudtam, hogy már neki is van oltás. Mennyire veszélyes ill. Ön mit javasol beoltassuk-e a lisztérzékenység és a tejcukor érzékenység mellett is?

A kettô között nincs összefüggés.
(Dr.Gimesi Anna)

4073. Altatási gondok (10 hónapos kisfiú) (2009.12.14. )
Tisztelt Dr. Nô! A segítségét szeretném kérni! Kisfiam 10hónapos. Születése óta úgy aludt csak el, ha kézben ringattam, ez a mai napig így van. Hogyan tudnám erröl leszoktatni? Hogyan érjem el, hogy egyedül aludjon el? A másik gondom, hogy van amikor éjszaka felébred és már nem hajlandó az ágyában aludni. Csak rajtam alszik tovább vagy mellettem. Egyre sürübben alszik velem miután éjszaka felébred. Erröl is szeretném leszoktatni! Nagyon akaratos kisfiú. Volt hogy hagytam az kiságyába sírni, hogy talán majd elfárad és elalszik de egy óra sírás után föladtam és elringattam! Kérem adjon tanácsot! Elöre is köszönöm! Bné

Mostmár csak kifejezett határozottsággal. Sajnos hozzászokik és mindent megpróbál a gyerek, hogy ne kelljen külön aludnia. Meg kell próbálni külön lefektetni és ha felébred akkor más menjen be hozzá, illetve lehetôleg ne vegye ki az ágyból. Tudom, hogy nehéz és sirni fog, de ha minden rendben van a gyermek körül, akkor ezt lehetne megpróbálni.
(Dr.Gimesi Anna)

4074. Keserves sírás (25 napos kisfiú) (2009.12.14. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 25 napos, császármetszéssel született, mikor haza jöttünk nem volt tejem, így tápszert adtunk neki. Közben fejtem és elindult a tej, de kevésnek bizonyult, így továbbra is pótolni kell. Nagyon szépen fejlôdik, mindent rendben találtak nála. Egész nap és éjszaka is nagyon jó kisfiú, de este fürdés és vacsora után nem birok vele, annyira keservesen sír, hogy bele remeg. Elviselhetetlen! Espumisant és vigantol olajat kap. Kérem segitsen mi lehet a baj. Segítségét elôre is köszönöm! TISZTELETTEL: Erzsébet

Büfiztetni érdemes, és este anyatejet kapjon, ha lehet.
(Dr.Gimesi Anna)

4075. Székrekedés és étvágytalanság (4 éves kisfiú) (2009.12.14. )
Kedves Dr. Nô! Fiam 4 éves elmúlt és már nagyon régóta küzd székrekedéssel. 5 naponként van széklete. A másik probléma, hogy nincs étvágya! Se zöldség, se gyümölcs, nagy ritkán megeszik egy banánt. Lehetséges, hogy az étvágytalanságot a székrekedés okozza? Talán vashiány is okozhatja? Csináltassak vérvételt, abból kiderülhetne, mi okozza az étvágytalanságot? mi tévô legyek? Köszönöm válaszát!

Sok folyadékot és rostos ételt próbáljanak adni neki és jó lenne gasztro- enterológusnak megmutatni a felszivódási zavar irányában vizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

4076. Hasfájás (9 éves kislány) (2009.12.14. )
Tisztelt Doktornô!! Kislányom 9 éves, \"hasfájás-ügyi\" problémáink vannak. Három hete kezdôdött elôször. Aznap rámtelefonáltak a suliból, hogy menjek érte, mert már annyira rosszul van, hogy kétrét görnyedve bír csak ülni. Hasa fájt, kis hányingere is volt együtt, többször kiment vécére, de nem kakilt. Úgy mondja most, azért ment ki, mert fájt a hasa, nyomta valami és úgy gondolta a kakilás segít, hogy jobb lesz. De semmi. Estére már szinte kutya baja volt. Utána eltelt egy hét, és vasárnap este ismét hasfájás. De olyan szinten, hogy visított a kádban, ahova azért ültettem, hátha a meleg víz segít. Már akkor olyan fájdalmai voltak, majdnem orvost hívtunk, de nem jött ki, és mire elindultunk volna vele ügyeletre, elmúlt. Egyidôben a fájdalommal kicsi hányinger megint, vécére futott, kakilt, de nem attól lett jobban. Semmi más tünete mellette nem volt, nem függ össze evés/nem evéssel, egyebekkel szerintem egyik alkalommal sem. Megint néhány nap eltelt és tegnap, újra elölrôl kezdôdött. Este elvittem az sztk-ba, gondoltam mi van, ha vakbél és valami komoly baj lesz. Sebészeten idôs doktor bácsi vizsgálta, nem tudta mi baj. Vakbélt tulképpen ki is zárta, azt mondta az nem így fáj. No-spat írt fel görcsökre és azt mondta, akkor vigyük gyorsan, amikor újra fáj. Akkor jobban meg tudják állapítani mi van. De ezt nem értem, hogy tudnánk így csinálni, mert ahhoz ugyan hosszú a fájdalom, hogy mennyire rossz, de ahhoz, hogy annyi idô alatt míg tart, ügyeletre érjünk, ahhoz rövid. Hasi ultrahangot kértem, sztk-ban jan. 21-re, kaptunk, Heim Pálba dec. 23-ra. De én aggódom, nem tettem meg mindent, és nem tudom mit tehetnék még, hova vigyem, mit csináljak. Amúgy a fájdalom helye a köldök körül tenyérnyi helyen van, nyomásra is fáj, de inkább közép és has bal oldala felé. Még annyit hogy keveset iszik bent a suliban, nem is eszik sokat (viszont elég izgulós-aggódós-stresszes a tanulás miatt) Ez jellemzô, mármint a (nem)evés itthon is, hogy egyszerûen nem bír rendesen enni, alig gyûri le a falatokat, merthogy nem kívánja. Éjszaka fájdalom miatt még sohasem ébredt fel, inkább nappalra, ezen belül is délutánra-estére korlátozódik a dolog. És végül még egy észrevétel, ez nem tudom fontos lehet-e, de ma este mikor újra fájt, fülemet szorosan a hasára téve hallgatóztam és elég hallhatóan furán korog-morog, \"dolgozik\" ott bent valami. Nagyon köszönöm, hogy végigolvasott, várom válaszát, Tisztelettel: Andrea

A háziorvostól féregpete tenyésztés, giardia irányában kérjen vizsgálatot, illetve vizelet és tenyésztés is jó lenne.
(Dr.Gimesi Anna)

4077. Hasfájás (4 hónapos kislány) (2009.12.14. )
Kedves Doktornô! Majdnem 4 hónapos kislányom, kb. két napos kora óta szörnyen hasfájós. Eleinte konstans 2-3 órás, fôleg esti üvöltés után mély álomba zuhant, majd aludt reggelig, néha 10 órát is egyhuzamban. Majd elkezdôdött napi többször is az üvöltôs feszengôs programm. Nagyon sajnálom ôt, nem tudok ilyenkor segíteni rajta, vígasztalhatatlanul sír és sír. Átmeneti megoldás, csak percekre a pukiztatás, majd folytatódik az egész. Eleinte sárga széklete szépen zölddé majd zöld és nyálkássá, majd egy nagy zöld nyálkává változott. Utóbbi napokban némi véres foszlányt is látok benne. Kizárólag szopik a kis manó, jelenleg 4800g(!?). (2900g-mal született) Abszolút az igényei szerint szoptatom, az éjszakát az elsô naptól kezdve ébredés, mocorgás nélkül egyhuzamban átalussza, ha végre elaludt. Orvosunk pro-kidet ajánlott, ami szinte azonnal segített mind a hangulata mind a széklet állagát, színét tekintve, de csak 1-2 napig. Ismét, ha nem is olyan csúnya a kakija mint azelött, de világoszöld és nyálkás, kevés, naponta sokszor. Nem üvölt annyit, de pici nyomást gyakorolva a pocijára, szinte egész nap ölben kell tartani a béke kedvéért. Tegnap este ismét megjelent a véres csíkocska a kakiban. Bôre szép, sima, néha a végbél körül kimarja a kaki, de könnyen kezelhetô popsikrémmel. Ön szerint, adjak több esélyt a pro-kidnek, vagy vigyem el gasztroenterológushoz? Nem szeretnék beteget csinálni belôle és orvosról orvosra járni vele, ha Ön szerint normáls lehet az állapota és a poci csak nehezen kezdi a kis mûködését a kinti élethez való alkalmazkodást, Én bírom még, csak Neki legyen jó!! Köszönöm elôre is a válaszát!!!

A leirás szerint legvalószinûbb, hogy Ön eszik olyan dolgokat, ami átjut az anyatejbe és nem tud felszivódni. Leginkább a tej és tejtermékek okozhatják. A babánál széklet Webert érdemes csináltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

4078. Nem tud enni és inni (11 éves kisfiú) (2009.12.14. )
Tisztelt Doktornô! A majdnem 11 éves fiúunokám tüneteirôl szeretnék Öntôl véleményt kapni. Kb. 1 hónapja tart az az állapot, hogy \"nem bír enni\", inni. Ez azt jelenti, hogy pár falatból áll csak az étkezése, falatonként egy korty folyadékkal megspékelve, amit hosszú-hosszú rágás után szemmel láthatóan kínok közt nyel le. A múlt héten kiderült, afták vannak a torkában. Kezelés/strepsilses öblögetés ellenére sem javult az evési/ivási képessége. Szemmel láthatóan akar enni, de nem bír. Az egy hónap alatt 5 kg-ot fogyott, most 34 kg és csont és bôr. Kérésünkre megkerestek egy psichiátert, aki különös okot nem tárt fel (egyelôre?), a körzeti orvos véleménye a fogyásról az, hogy \"ha a gyerek rendbe jön psichésen, majd meghízik. Nyilván valami bántja, de majd a psichológus megfejti és akkor majd eszik is újra\". Rendben elfogadom/tam az álláspontját, de a gyerek már kétségbeejtôen sovány. Meddig várjunk Ön szerint, vagy hová forduljunk, aki esetleg kivizsgálná/segítene is? Tisztelettel: egy aggódó nagymama

Igy nehéz abban segiteni, hogy melyik szakorvoshoz menjenek elôbb, de gasztroenterológus és gégész mindenképpen és minél elôbb.
(Dr.Gimesi Anna)

4079. Fél egyedül aludni (12 éves kisfiú) (2009.12.14. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 12 éves. Az a problémánk, hogy fél egyedül aludni. Ez kicsi kora óta így van. Évek óta hordom pszichológushoz, de semmi nem változik. Ott kell lenni vele amíg elalszik és éjszaka többször felkel, akkor szól és addig vele vagyok, amíg visszaalszik. Ez nagyon fárasztó mindkettônknek. Nem tudom mit tehetnék, esteleg valami gyógynövényes nyugtató segíthetne? Tisztelettel: Edit

A félelem okát kellene kideriteni. Homeopathia és citromfû is segithet. Jó lenne este lefekvés elôtt sokat mozogni.
(Dr.Gimesi Anna)

4080. Tejfehérje allergia (3,5 éves kisfiú) (2009.12.14. )
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! Szeretném a segítségét kérni. 3 és féléves kisfiamnak kazein allergiája van. 1-es fokozatú a tejre is. Egy év óta szigorú tejmentes diétán vagyunk, azóta a bôrtünetei és a rendszeres hányás és hasmenése is megszûnt. Mióta óvodába jár igen gyakoriak a felsôlégúti megbetegedései. Háziorvosunk mindig Nasivin orrcseppet javasol. A tájékoztatóján olvastam, hogy a rendszeres használata az orrnyálkahártya kiszáradásához vezethet. Egy ismerôsöm javasolta, hogy esetleg próbáljam ki nála a Nasopax-ot. Sajnos az összetevôk között tejsav is szerepel. Szeretném tudni, hogy ilyen allergia mellett a tejsavat tartalmazó spray adható -e gyermekemnek. Immunrendszerének erôsítésére Aloe Kids tablettát kap napi 2x, és Aloe Berry nektárt 20 ml-t. Ez kb. 7 hónapja szedi. Ugyanúgy elkapja a betegségeket, talán amit észleltem, hogy enyhébb lefolyásúak, mint eddig voltak. Adhatom továbbra is a fenti vitamint, vagy esetleg mást javasol? Szerettem volna nála alkalmazni homeopátiás szereket, de szinte mindegyik összetételében van laktóz. Adható-e a kazein allergia mellett vagy sem? Háziorvosunk igen hamar felírja az antibiotikumot, ezért szerettem volna mással is próbálkozni. Sajnos városunkban nincs homeopátiával foglalkozó orvos, így csak a patikában javasolt szereket merem adni a gyermekemnek. Még egy kérdésem lenne. Sokat hallottam a pre- és probiotikumok jótékony hatásáról. Létezik olyan készítmény amelyet egy tej- és kazein allergiás gyermeknek is lehet adni? Válaszát elôre is köszönöm. Ágnes

Vérvétellel kellene megnézni, hogy a felsô-légúti hurutoknak van-e objektiv alapja, illetve váladék levételbôl kellene tenyésztést végezni góckeresés függvényében. Amiben a vivôanyag van, az természetesen nem adható. A probiotikumokban is van. Egyszer akkor a környéken kellene egy homeos doktort keresni.
(Dr.Gimesi Anna)

4081. Visszajön a tej (7 hetes kisfiú) (2009.12.14. )
Tisztelt Doktornô! A következô problémával fordulok Önhöz. Az utóbbi idôben azt tapasztaltam most 7 hetes kisfiamnál, hogy evés közben visszajön az összes addig elfogyasztott tej. A tejet cumisüvegbôl kapja – szoptatási problémák miatt ez többnyire lefejt anyatej. A jelenség mindig evés közben jelentkezik. A visszajött tej nem darabos – nincs benne korábbi fogyasztás – és mindig elképesztô mennyiségben jön föl, szerintem ez a teljes addig elfogyasztott mennyiség (80-100 ml). Gyakorlatilag mindent beterít. A kisfiam ilyenkor eléggé megrémül, de nem sír. Ezt eddig háromszor tapasztaltuk az elmúlt két hétben. Nem hívnám büfizésnek, mert attól lényegesen eltér, fôleg a mennyiségét tekintve, de talán hányásnak sem. Természetesen az étkezések után mindig büfizünk, ilyenkor azonban sosem jön vissza tej. Szóval mi okozhatja, és mit tehetek ellene? Kell-e orvoshoz fordulnunk a problémával. 3 hete jártunk UH-n (más okból), ahol nem láttak problémát a gyomrával, csak sok levegôt láttak benne. Köszönettel Éva.

Valószinû, hogy a gyomor alsó izomzata nem erôs és azt kellene megvizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |