válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4241 - 4260.)
4241. Anyatejes baba, vérnyomok a székletben (3 hónapos kisfiú) (2010.02.08. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 hónapos és a székletében vércseppeket találtam. A háziorvosunk tenyésztést csináltatott Salmonella, Shigella, E. coli 0124, yersinia enterocolitica és Campylobacter nem tenyészett ki. A tünetek pár napra megszûntek, de ma megint volt. A babám csak anyatejes. Mitôl lehet ez? Lehetséges, hogy tejallergiás? Az anyatejbe átmegy az a tejtermék amit elfogyasztok? Az étrendemben kerülnöm kell a tejtermékeket? Válaszát elôre is köszönöm.

Valóban jó az elgondolása. A babánál a székletbôl Wéber-tesztet kellene végezni és ezt követôen Önnek mindenképpen tej- és tejtermékmentesen lenne célszerû étkezni.
(Dr.Gimesi Anna)

4242. Mohón eszik? (4,5 hónapos kislány) (2010.02.08. )
Tisztelt Doktórnô! Kislányom 4,5 hónapos. Védônônk javaslatára elkezdtük a hozzátáplálást. Sajnos egy pár napja esti etetés után borzasztó sírásba kezd, és alig tudom megnyugtatni. Hasfájásra utaló jelek vannak. Sajnos nagyon mohó, a déli ebédet még szépen eszi kanállal és pótoljuk tápszerrel, de délután lehetetlen csak cumis üvegbôl hajlandó, este megint cumis üvegbôl tápszer. Délután szokott HA –s tejpépet kapni (cumis üvegbôl). A sárga színû ételek eddig nem jöttek be, kibukja. Ha teát adok azt is kibukja. Kenem az ínyét hátha esetleg a fogzás csinálja a problémát. 4 x eszik általában 200ml most már és 5500gr, ha nem adok neki ennyit, akkor meg éhes és bevágja a hisztit a kajáért. Ön szerint mi lehet a gond? Nem jó a tejpép vagy egyszerûen csak mohó? Espumisan, gripewater, inflacot már pici korában lévô hasfájásra próbáltuk, nem segített, magától múlt el. Rostos gyümölcslét lehet kamilla teával keverni, hogy ne bukja ki, (mivel sûrûbb lenne, gondoltam nem bukná)? Várom köszöntettel válaszát: Maradok tisztelettel: Andrea

Én a kettôt nem keverném. A tejpépet késôbb célszerûbb a hasfájós babáknál bevezetni, hiszen eléggé nehezen emészthetô. A büfiztetés is nagyon fontos lenne. Ha H.A. tápszert kap, akkor mellé az egykomponensû egyszerû bébiételeket érdemes elkezdeni, de leginkább az otthon elkészitett egyszerû, saját levében megfôzött zöldséggel.
(Dr.Gimesi Anna)

4243. Prevenál oltások (16 hónapos kislány) (2010.02.08. )
Kedves Doktornô! Kislányom 2008. október 16-án született. Még decemberben megkapta az elsô prevenált, majd 2009 februájában a 2. és márciusban a 3. oltást. Most 2010. januárban a 15hónapos oltás mellé ismét kapott egy perevenárt. Nem lesz ez egy kicsit sok?? üdvözlettel: Andrea

3 alapoltás is elegendô. Sok nem lesz, de mivel közben változott az oltási rend, ez is belefér még.
(Dr.Gimesi Anna)

4244. Súlygyarapodás (11 hónapos kislány) (2010.02.08. )
Tisztelt Doktornô! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a kislányom 11 hónapos és csak 7600g. 6 hónapos kora óta 20 dkg-ot hízik átlagosan havonta. Naponta 680-750g ételt eszik meg, ebben benne van a tápszer napi 2-3 alkalommal (éjjel is eszik) átlagosan 500ml/nap, a többi pedig joghurt vagy túrókrém, vagy gyümölcs és fôzelék, de sajnos nem szívesen eszik meg semmit. Ritkán éhezik meg, csak napi 2-3 alkalommal de én azért 5x megkínálom. Az az érdekes, hogy délelôtt szinte semmit nem eszik, csak reggelizik (tápszert) és csak du. 17.00-18.00 óra körül jön meg az étvágya. Kérdésem az lenne, hogy ez a mennyiség elegendô neki? Érdemes lenne egy kivizsgálásra elvinni? Ilyenkor milyen vizsgálatokat szoktak elvégezni? Olvastam, hogy Ön gasztroenterológus is, szeretném ha személyesen is megvizsgálná a babát a magánrendelésén, ez lehetséges? Köszönettel: Anett

Ha mindennap magától van széklete tulajdonképpen a bevitt mennyiség nagyjából megfelel az elvártnak. Inkább az eloszlás nem jó és délelôtt legalább a gyümölcs kellene.
(Dr.Gimesi Anna)

---------------------

Magánrendelés »

4245. Elalvási szokások (2 éves kislány) (2010.02.08. )
Kedves Doktornô! Két éves lányom van, nagyon aggódom az alvás elôtti szokása miatt. Sokáig zenére aludt el ringatás közben. Pár perc, és mély álomba merült. Idô közben leszokott errôl az elalvásról, felváltotta egy mozgástipus, ami erotikus jellegû, lábamon fekve végzi. Kifáradás után alszik el. Ha nem engedem neki, addig keres egy pontot, ahol ezt folytathatja. Aggódom, hogy kezelik majd ezt az óvodában? Hogy szoktatható le? Válasza számomra fontos, hogy kezelhessük idôben a problémát! Köszönettel Jelige: katicabogár

Valóban sokszor elôforduló próbléma, elalváskor megnyugtatáskor. Azt gondolom, hogy a lehetôséget a környezetében kell kizárni és helyette találni valamit (pl. szines ruhát), amivel ezt pótolhatja.
(Dr.Gimesi Anna)

4246. Székletgondok (6,5 hónapos kislány) (2010.02.08. )
Kérem szives segitségét. A kislányom 6.5hónapos. 2.5 hónapos koráig nem volt baj a székletével, de utána megállt. Volt ugy, hogy majd csak 7-8 napra volt lázmérôvel és glicerines kúppal nagy nehezen. Voltunk gasztroenterológiai rendelésen, ott azt javasolták 4 hónaposan kezdjem bevezetni a gyümölcsöket. Sikerült is, a baba mindent elfogad elsôre. Itthon a védônôk azt mondják ne lázmérôzem és ne kúpozzam. Segitsen kérem már annyi mnident kipróbáltunk (gripe water, infacol, espumisan, ôszi-sárgabarack, kiwi, alma). Miért van hogyha krumplit eszik a picur megáll tôle még a szél is? Ildikó

Mindenképpen több rostos folyadékot kellene adni neki. Valószinûleg a szénhidrát bontása nem kielégitô és tényleg nem jó, ha hozzászoktatjuk a hômérôhöz. A krumpliban sok a keményitô és az igen gyakran fogja a székletet, kis mennyiséget és igen higitva érdemes adni. A zöldségeket és a gyümölcsöket érdemes tulsulyba vinni az étkezésnél.
(Dr.Gimesi Anna)

4247. Szobatisztaság (3 éves kisfiú) (2010.02.08. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam májusban lesz 3 éves, és sajnos még mindig bekakil, bepisil. Úgy 4 hónapja még megmondta, ha kakilni kellett neki, de most, hogy 2 hónapja megszületett a kislányom, semmit nem mond meg. Visszabeszél, engem kinevet, a pénztárosnak a boltban azt mondja, \"hogy te buta néni vagy\", én meg majdnem elsüllyedek szégyenemben. Nem tudom mit tegyek? Mivel büntessem meg? Ha rácsapok a fenekére akkor azt mondja \"bocsánat anya\". Eddig minden délután aludt, most már nem, inkább felkiabálja a kislányt is. Már annyira tehetetlennek érzem maga, hogy néha sírva fakadok.

Gondolom nem mondok újat a testvér problémával kapcsolatban. A közösségbe vitel talán nem a legjobb ötlet, de ha nics segitség még azt is érdemes megpróbálni. Minden eszközzel fel akarja magára hivni a figyelmet a gyermek és ezt nehéz kordába tartani. De pl. ha fél napot óviba van, akkor délelôtt a kisebbikre jut több idô, délután a nagyobbra, és egy kicsit rendet lehet teremteni, de természetesen még jobb megoldás, ha van aki besegit Önnek. A kakit szoktatni kellene, a pisivel a jelenlegi állaspont szerint, ha organikus betegségre a háziorvos nem gondol, akkor 5 éves koráig várunk a kivizsgálással.
(Dr.Gimesi Anna)

4248. Nátha, orrdugulás (7,5 hónapos kislány) (2010.02.08. )
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! A segítségét szeretném kérni. 7 és fél hónapos kislányunk már egy hete náthás. A gyógyszertárba Nasivin orrspray-t és orrcseppet ajánlottak. Emellett kamillát párologtatunk a szobájában, meg szoktunk cseppenteni is, de mégsem gyógyul. Nem tud aludni, mert folyton el van dugulva az orra. Már nem tudjuk mit tehetnénk. Porszívozzuk is az orrát. Válaszát elöre is köszönöm. Tisztelettel: Rita

A kamilla tea száritja a levegôt, az nem igazán jó, inkább a hideg párásitás. Érdemes megmutatni doktornak, hogy lát-e valami egyéb okot.
(Dr.Gimesi Anna)

4249. Nátha, kálcium allergia (7 éves kisfiú) (2010.02.08. )
Tisztelt Doktornô! Náthára miért kell kalciumot (pezsgôtablettát) inni? A kisfiamnak (7 éves) nincs különösebb baja, \"csak\" folyik az orra és fáj a torka, nem köhög és nem lázas. A doktornô írt neki cetirizint (ami ugye antiallergikum) és Ca pezsgôtablettát. Ez a két szer hogyan hat a náthára? Nem kételkedem a hozzáértésében, egyszerûen csak kíváncsi vagyok! Tudomásom szerint a fiam nem allergiás. Köszönöm a válaszát! Krisztina

Sokszor adunk elsôsorban calciumot, mert a hisztamin felszabadulást gátolja és igy a léguti tüneteket hamarabb csökkenti.
(Dr.Gimesi Anna)

4250. Csomó a mellben (6 éves kislány) (2010.02.08. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom októberben töltötte a 6. évét. 5-6 nappal ezelôtt panaszkodott, hogy fájdalmasan érzékeny a bal melle. Ahogy megnéztem, valóban meg is volt duzzadva és egy kb. borsónyi csomót is kitapintottam. A duzzanat és a csomó azóta is fennáll, bár a fájdalom talán kissé mérséklôdött. Normális jelenség ez ebben az életkorban vagy forduljunk orvoshoz? Köszönettel várom válaszát. Egy aggódó anyuka Miskolcról.

Érdemes megmutatni a viszonyithatóság miatt, de ebben a korosztályban már a hormonális változások kapcsán észlelhetünk ilyen elváltozást. Akkor mindenképpen meg kell mutatni, ha fájdalmas, növekszik és gyulladásos jelek észlehetôk.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2010.02.11.
4251. Térképnyelv (21 hónapos kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt doktor Úr! Kisfiamnak születése óta térképnyelve van, sokszor elég csúnya is. Nagyon gyakran elôjön. Orvosunk tanácsa (internetes cikkekben is!): nem kell vele foglalkozni! De nagyon sok orvosi cikkben azt olvasom, hogy igenis ki kell vizsgáltatni ezeket a gyerekeket, mert autoimmun betegség, vérképzôrendszeri probléma, daganatos elváltozás, gyomorprobléma stb. is állhat a hátterében. Akkor most mi az igazság? Merre induljak? Nem szeretném megvárni míg komolyabb probléma lesz. Kisfiam most 21. hónapos. Nagyon szépen köszönöm megtisztelô válaszát: Erika

A térképnyelv nem jelent problémát, nem szükséges semmilyen kivizsgálás.
(Dr.Tausz István)

4252. Futószemölcs (6 éves kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor! 6 éves fiamnak a bôrgyógyász szerint futó szemölcse van. Egyre jobban nônek neki és pirosodnak. Jó ez vagy vigyem másik orvoshoz. Tavaly szeptemberben lézeresen leszedték neki, de újra visszajöttek és nônek. Kérem válaszoljon számomra fontos. Válaszát köszönöm.

Sajnos a futószemölcs jellegzetessége, hogy kiújul, ismételt levétel szükséges.
(Dr.Tausz István)

4253. Antibiotikum és gyógyszerek (5 éves kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves és szeptember óta 5. alkalommal szedett már antibiotikumot. Most a háziorvosunk felirta neki a bronho waxomot. Tegnap kapta meg az elsôt. Ezen kivül még kap vasat/maltofert/ mert vérszegény, adok neki napi 100-200 gr c vitamint, és reggel az oviba indulás elôtt az orrába egy-egy puff flictonasét /ezt azért hogy nyugtassa a nyálkahártyát, mert gyakran náthás lesz/, ja és még 10 napig kapja a normaflórt mert szombatig erôs antibiotikmot szedett. Ön szerint ez nem túl sok neki. Köszönettel Kinga

A bronchovaxon helyes, a vas nem tudom, hogy szükséges-e, mert nem ismerem a vérképét. A vitamin nem árt. A flixonase, ha nem allergiás, akkor nem szükséges.
(Dr.Tausz István)

4254. Anyatejes táplálás (8 hónapos kislány) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom korai lepényleválás miatt 31. hétre született 1220 gr súllyal. A kezdeti nehézségek ellenére (légzés, szepszis) szerencsére egészséges és a gyermekorvosunk szerint a fejlôdése is megfelelô. Most 8 hónapos, 61 cm és 5800 gr. Eleinte nem volt gond az anyatejes táplálással, de amióta bevezettük a fôzelékféléket, nem hajlandó elfogadni az anyatejet (sem mellbôl sem cumisüvegbôl). Próbálkoztam félálomban is, de egyre kevésbé válik be ez a megoldás. Hajnalban még csak-csak eszegeti, de este már egyáltalán nem fogadja el. 6 hónapos koráig csak anyatejes baba volt, még most is bôven tudnám neki biztosítani a kellô tejmennyiséget. Elkeseredésemben már tápszerrel is próbálkoztam (Beba Jó éjszakát), de csak fintorgott tôle. Fôzeléket egyébként háromszor eszik naponta, azzal semmi probléma, nem válogat és elég szép mennyiségeket fogyaszt belôle. A kérdésem az lenne, hogy az esti anyatejet mivel lehetne kiváltani, adhatok-e neki szilárd ételt éjszakára? Attól félek, hogy emiatt a folyadékbevitele is kevés, mert naponta csak 2 dl teát iszik. A többi folyadék a fôzelékbôl és az anyatejbôl jön(ne). Segítségét elôre is köszönöm! Valéria

Estére nyugodtan kaphat fôzeléket, délután próbáljon meg szopni. Ha a pelenka pisis, akkor biztosan elég folyadékot ivott.
(Dr.Tausz István)

4255. Szobatisztaság (34 hónapos kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor úr! 34 hónapos kisfiunk sajnos még nem szobatiszta. Nagyon értelmes, fejlett gyermek, de ezen a téren egyszerûen csôdöt mondtunk. Ha pelus nélkül van, néha szól, hogy kell pisilni, de van, hogy egyáltalán nem szól. A nagydolgot meg simán elengedi pelus nélkül, sôt, ha pelusban van, és van eredmény, letagadja. Mit tegyünk? Elôre is köszönöm a választ!

Nyugodjanak meg, nincs elkésve, vannak babák, akiknél kicsit késôbb alakul ki a szobatisztaság.
(Dr.Tausz István)

4256. Táplálási gondok és szívzörej (4 hónapos kislány) (2010.02.11. )
Üdvözlöm! Kislányom 2009.10.02-án született, 3400grammal és 51 cm. Amikor kijöttünk a kórházból 3260gramm volt, jelenleg 5440gramm a súlya, 63cm. Sajnos én már teljesen kész vagyok idegileg, mert egyszerüen nem akar enni. Voltunk már kórházban, de semmit nem csináltak vele, csak annyit mondtak, hogy 4 óránként etessem. Csak a kis szivét halgatták állandóan, mivel szivzörejt találtak. Már voltunk 1 hónaposan is kardiológusnál, de akkor ô azt mondta, hogy minden rendben van. Meg volt fázva arra kapott Augmentint, orrcseppet, de csak miután hazaengedtek a kórházból. Ott ránk se néztek egész nap, csak de. vizit, aztán semmi. Ez így ment napokig, amig haza nem engedtek. Most újra voltunk kardiológián. Az orvos azt irta: Ritmusos szívhangok, fúvó jellegû holosyst zörj 2/6a3-4. bpst mentén, II. hang norm. Majd 3 hónap múlva kontroll. A 4 óránkénti evés ment egy darabig, utána 4 és fél óránként. Most egyáltalán nem akar enni, csak nagyon keveset. Voltunk megint orvosnál, ô azt mondta, hogy minden rendben van vele, ô csak ennyit akar enni, és hogy ne engedjük, hogy rágja a kezét. Én adtam neki teát, mert féltem, hogy kiszárad. Napi 300-550-470-430-560-420, ennyiket eszik. Azt mondta az orvos, hogy semmi mást nem adhatok neki, csak tápszert. Én szivem szerint elkezdeném a bébiételt és a teát adni. Most c vitamint adok neki, a gyógyszertárban ajánlották. Kérem segítsen mit tegyek, hogy többet egyen, mert én már nagyon el vagyok keseredve. Mikortól és mit adhatok neki? Nem zavarja ez meg az étkezését ha mást is kap mint tápszert? Jelenleg Milupa Milusa1, elötte Nestlé Alprem elötte Humana HA Start tápszert evett. Válaszát elôre is köszönöm és nagyon várom. Andrea

A teát nem javaslom, mert kicsi a kalória tartalma és eltömi a folyadék a babát. 4 hónapos kórtól kaphat gyümölcsöt és fôzeléket.
(Dr.Tausz István)

4257. Ciszta és sportolás (7 éves kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 2002. októberében született. Kiskora óta elég sokszor fáj a feje, ezért a gyermekorvosunk az ideggyógyászati rendelés felkeresését javasolta. 2008. szeptemberében egy 1,5 cm-es cystosus képletet diagnosztizált az MR vizsgálat (a splenium corporis callosi elôtt, attól kissé jobb oldalt). A szakorvos azt mondta, hogy feltehetôen egy terhesség alatt ért betegség szövôdménye, amit én lehet, hogy észre sem vettem. Azóta 3 MR vizsgálatra és egy EEG vizsgálatra is sor került, a cysta továbbra is ott van. Semmilyen kezelést vagy gyógyszert nem kaptunk, idônként visszajárunk ellenôrzésre, illetve gyermekemet tartósan betegnek nyilvánította a fôorvos. Egy összetett képességvizsgálatot is végzett a kórházi gyermekpszichológus, ami teljesen pozitív eredményt adott. Ôsz óta elsô osztályos a gyermekem, nagyon jó tanuló. November óta karatézik, a sportorvosi vizsgálatra azonban csak néhány napja tudtam elvinni. Legnagyobb meglepetésemre az alkalmasságot megállapító orvos egyértelmûen eltiltotta gyermekemet ettôl a sporttól, így csak saját felelôsségünkre folytathatnánk az edzést. Kisfiam nagyon megszerette ezt a mozgásformát, és természetesen ragaszkodik is az edzésekhez. A sportorvos azt tanácsolta, hogy járjak jobban utána a cysta kialakulásának és kezelésének, szerinte idônkénti MR vizsgálat nem elég. Nagyon meglepett, hogy gyermekemet bármiben is korlátozza betegsége. Az Ön véleménye szerint mit tehetek, mi várható, bízhatok abban, hogy ekkora marad a cysta, és hogy nem okoz gondot? Okozhatja a gyakori fejfájását (olyan erôsen szokott fájni a feje, hogy legtöbbször csak a gyógyszerrel egyszerre történô lefekvés és alvás segít, kb. havonta egyszer)? Milyen egyéb vizsgálatra és hova vihetem? Várom válaszát! Köszönettel: Judit

A gyermek vizsgálata és a leletek részletes ismerete nélkül sajnos nem tudok véleményt mondani.
(Dr.Tausz István)

4258. Óvodai szobatisztaság (3,5 éves kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor Úr! Talán elcsépeltnek tûnô problémával fordulunk Önökhöz. Kisfiúnk lassan három és fél éves. Szeptember óta jár óvodába, és már majdnem egy éve szobatiszta. Az óvodát szereti, szinte haza sem akar jönni. Problémánk az, hogy az óvodában bekakil (\"állítólag\" elmerül a játékban), a délutáni alvás közben rendszertelenül bepisil. Otthon nincsen gond a WC használattal, és szól is ha kell neki. Ha rákérdezünk, hogy mi történt, nem vesz tudomást a kérdésrôl, ha meg igen, kitérô - egymásnak ellentmondó- válaszokat ad, pl. sötét van a WC helyiségben (pedig tudjuk, hogy nincsen sötét), fél az Óvónénitôl (a felsorolt összes Óvónéni egyikétôl sem fél). Pár hete nem eszik megfelelôen. Kéri az ételt, azt kapja, amit kér, beleharap, aztán ott hagyja. Mit tegyünk?

A szobatisztaság, bekakilás körüli problémák még ebben az életkorban nem jelentenek nagy gondot, azonban ha nem fogad el enni, akkor ezen együttes problémák miatt érdemes megmutatni gyermekpsychológusnak.
(Dr.Tausz István)

4259. Szívzörej (4 éves kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor úr! Négyéves fiamnak szívzöreje van, a családban már volt szívbeteg. Mennyire komoly ez? Köszönöm elôre is!

A diagnosztizált szívzörejek jelentôs része ártalmatlan zörej, ennek ellenére minden szívzörejjel rendelkezô gyermeket érdemes kardiológián kivizsgálni.
(Dr.Tausz István)

4260. Székletgondok (2 hónapos kisfiú) (2010.02.11. )
Tisztelt Doktor úr! 2 Hónapos kisfiam csak szopizik, 4-5 naponta van széklete egy kis segitséggel (lázmérô). A széklete nem nagyon hig mint az elején, hanem olyan mint egy krém és aranysárga. Mikor 4-5 nap után kakil utána elég sokat sir, mintha görcsölne neki nagyon a hasa. Miért van ez? Nem gond hogy ilyen krémszerû kakija van és hogy csak 4-5 naponta? Köszönöm válaszát elöre is:)

Nem probléma, hogy 4-5 naponta krémszerû kakija van a babának, nem szükséges a lázmérôzés.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |