válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4301 - 4320.)
4301. Rövid, nyugtalan alvás (5,5 hónapos kisfiú) (2010.02.22. )
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 5 és fél hónapos. Két hónapos kora óta Humana HA tápszert eszik, mert nincs azóta anyatejem sajnos. Mindig is problémánk volt az alvással napközben, mert nagyon rövid idô után felkelt és utána természetesen nyûgös volt, mert fáradt maradt. Most kezdi el gyakorolni a mászást és most már nemcsak nappal alszik nyugtalanul és keveset, hanem egész éjszaka \"mászkál\" mocorog a kiságyában. Az lenne a kérdésem, hogy mi válthatja ki nála ezt a nyugtalan és nagyon rövid alvást? Nagyon sajnálom szegényt, mert szinte sosem tudja rendesen kipihenni magát és ezért elég sírós és nyûgös. Köszönöm a válaszát!

A napi szokásaikat kellene végiggondolni. Étkezés, büfizés, levegôzés, mert biztosan valami nem megfelelô.
(Dr.Gimesi Anna)

4302. Gyakori betegség, vér a székletben (6 éves kislány) (2010.02.22. )
Tisztelt Doktornô! Hat éves kislányom 2009 szeptembere óta kéthetente beteg. Általában lázas, köhög, fáj a torka. Különféle antibiotikumokat kap amitôl mára már étvágya sincs. A széklete kemény és vért is találtam benne. Miért beteg ilyen gyakran ill. mitôl lehet vér a székletében?

Ha a székleten friss vért talál, akkor elsôsorban helyi okot kell keresni és inkább gyermeksebészhez forduljon. Ha emésztett, akkor gasztoenterológushoz, fôleg a sok antibiotikum miatt lehet bélgyulladás. Ha eddig nem volt beteges, akkor mindenképpen meg kell nézni a felszivódása mellett a vérszekénységet ill az immunológiai statuszt vérvétellel.
(Dr.Gimesi Anna)

4303. Béres csepp (6 hónapos kisfiú) (2010.02.22. )
Kedves Doktornô! Már korábban is írtam Önnek, most újból lenne egy fontos kérdésem. Kisfiam koraszülött volt, jelenleg 6 hónapos (korrigált 3 és fél) és 6 kg fölötti a súlya. Tápszeres baba (Milumil HA1). Most kezdjük el a hozzátáplálást gyümölcslével, majd gyümölcsökkel. Ebben a téli idôszakban szeretném neki elkezdeni adni a Béres cseppet immunerôsítôkét Cebion cseppel kiegészítve. Szeretném megkérdezni, hogy adhatom-e neki ezeket és ha igen, milyen adagban. Napi 4 csepp Maltofert is kap és semmiképpen nem szeretném túladagolni a vasat. Válaszát elôre is köszönöm, FMA

Ha korának megfelelôen a háziorvos irta fel, biztosan indokolt. Mivel az étkezését nem irta, igy nehéz eldöntenem, hogy kaphatja-e.
(Dr.Gimesi Anna)

4304. Egyhangú étkezés (3,5 éves kisfiú) (2010.02.22. )
Tisztelt doktornô: 3 és fél éves fiu unokám nagyon egyhanguan étkezik, nagyon kevés ételt eszik meg, húsfélét csak rántotthust azt is csak körbe rágja, szinte csak a panirt eszi le róla, rizs, tészta, krumpli üresen, ezt eszi, meg üres kenyeret, azt bármikor. Levest csak akkor minimális mennyiséget, ha tele van tésztéval. Túró rudi, puding, csokoládé az igen. Tôlem ilyet nem kap, az én hûtömben ilyet nem talál, ezt már tudja és tudomásul is veszi. Nem tudok semmivel a kedvére tenni, fôzelék, sûlt csirke, semmilyen töltelékes tésztát, palacsinta, vagy lekváros, mákos, túrós, öklendezik tôle, ha mégis egy falatot sikerül rábeszélni. Bezzeg a másfél éves huga, ott elôtte, mindent megeszik amit elé teszek , ott a példa ô mégsem, meg sem kóstolja Mit tegyek hogy,táplálóbb ételeket egyen, nagyon sokszor náthás, köhög, szeptember óta ovodás de két hetet egyfolytában még nem járt, pedig tetszik neki, természetesen ott sem eszik semmit sem, pedig van példa elôtte, hisz ott vannak a többiek,azt el kell mondanom, hogy az édesanyja tiltakozásunk ellenére 2 évesen még pépesen adott neki mindent, de könyörgöm, ez nem hathat ki az egész életére, csak van megoltás, kérem segitsen, vagy nyugtasson meg, Egy aggodó Nagyi.

Ha csecsemônek nem volt bujos és refluxos, akkor az a javaslatom, hogy könnyebben rágható darabossal kezdjen pl. virsli, sajt, alma, banán és a példamutatással. Biztosan szerepe van a késôi darabos elkezdésnek, de kitartással át lehet hidalni.
(Dr.Gimesi Anna)

4305. Székletgondok (2,5 hónapos kisfiú) (2010.02.22. )
TISZTELT DR NO. KISFIAM 2 ÉS FÉL HONAPOS. 70 CM ÉS KB 5,7 KG. 3 ORANKÉNT KAP 120 ML TAPSZERT, MIVEL NINCS TEJEM. MAR ISZIK NARANCS. ALMA LEVET ÉS RESZELT ALMAT IS ESZIK - NAGYON KEVÉSKÉT- PROBA SZINTEN. 2 VAGY 3 NAPONKÉNT KAKÁL, DE CSAK HA SEGITEK-LÁZMÉRÓVEL. ELÉGGÉ KEMÉNY A SZÉKLETE. MI LEHET A PROBLÉMA? KOSZONOM ELORE IS, TISZTELETTEL AGGODO ANYUKA

Kamilla teát próbálhat, de higat és inkább hig fôzelékekkel kezdjen.
(Dr.Gimesi Anna)

4306. Székletgondok, véres nyomok (2 éves kisfiú) (2010.02.22. )
Tisztelt Doktornô, Kisfiam márciusban lesz két éves és tavalyi év közepe óta küzködtünk székelési problémákkal. Nagyon nehezen kakált, akkor is keményet és borzasztó fájdalmai voltak. Elôfordult hogy véres is volt. A gyermekorvos azt mondta hogy nem eszik elég rostot, úgyhogy azóta nagyon odafigyelünk az étrendjére. A probléma valóban megoldódni látszott és megmondom ôszintén, hogy kicsit én is elengedtem magam fôzelékek szempontjából. Azt is észrevettem hogy ha tejet iszik, akkor fordul elô hogy másnap nem kakál. Most az elmúlt hónapban kétszer történt meg hogy vért találtam a székletében. Lehet valami más gond is az étkeztetésen kívül? Tovább kellene vinni ezt az ügyet? Elég ha csak odafigyelek az evésre?

Felszivódási és végbél beidegzési zavar irányában feltétlenül tessék szakorvoshoz vinni.
(Dr.Gimesi Anna)

4307. Étkezési szokások, nem eszik önállóan (2,5 éves kisfiú) (2010.02.22. )
Kedves Doktornô. Kisfiam 2,5 éves és nem hajlandó egyedül enni a saját kezeivel, mert fél hogy maszatos lesz. Nagyon ritkán sikerült rávennem, hogy a szilárd ételeket -mint pl a kenyér- megfogja, de ez nagyon ritka alkalom. Kanállal abszolút nem akkar enni. Mindig utánam kiabál, hogy én etessem és ha nem teszem hisztizik és megmakacsolja magát. Nagyon aggaszt, hogy miért nem hajlandó egyedül enni és mért irritálja, hogy maszatos lesz a keze az ételtôl! Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek? Elôre is köszönöm! Üdvözlettel: Enikô

Az okot kellene megtalálni, hogy pl. valaki rászólt a maszatos keze miatt, vagy a homokozoban felhivták a figyelmét, hogy ne piszkitsa össze magát ... és igy tovább, de erre rá kell jönni. Ha nem sikerül tessenek psychológus tanácsát kikérni, hátha szerepjátékkal rá lehet jönni az okra.
(Dr.Gimesi Anna)

4308. Hasfájás (4 éves kisfiú) (2010.02.22. )
Tisztelt Doktorno! Kisfiam aprilisban lesz 4 eves. Tobb honappal ezelott elkezdte fajlalni a hasat. Eleinte nem tudtam \"komolyan\" venni, mert nem olyan hanggal, arckifejezessel mondta, mint akinek tenyleg faj, 1 perc mulva mar vidaman jatszott tovabb. De azert figyelgettem. Amikor mar majdnem minden nap mondta, akkor elvittem gyerekorvoshoz, ugy tunt cernagilisztas volt a kisfiam. Mivel a kezeles utan hetekkel is meg fajlalta a hasat, elvittem ujra, ujabb kezelest kapott, a gilisztak mar akkor (elso kezeles utan) sem latszottak, de a hasfajas megmaradt azota is. Ekkor beutalta hasi ultrahangra. De ott sem lattak semmi elvaltozast. Vegul azt mondta a gyerekorvosunk, hogy talan csak \"figyelemfelkeltes\" miatt mondogatja. Most azonban megint aggodom, mert most mar naponta tobbszor is fajlalja, es kisse komolyabb arcot vag hozza, mint korabban, en elhiszem neki hogy erez valamit... De akkor mi lehet ez, ha nem latnak semmit a vizsgalatokkor?? Kerem adjon tanacsot, mit tegyek ilyen esetben, vagy kihez fordulhatnek? Elore is koszonom valaszat!

Lehet pl. lisztemésztési probléma is, férgesség után. Gyermek- gasztroenterológus felszivódás és egyéb székleteltérések irányában vizsgálhatja.
(Dr.Gimesi Anna)

4309. Keveset eszik (5,5 hónapos kislány) (2010.02.22. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom 5 és fél hónapos, és nagyon keveseket eszik, pár hete zöld a széklete. Tápszert eszik még és hozott anyatejet. Sajnos csak 3 hónapos koráig tudtam szoptatni. Mai napig 80-120ml-t eszik és nem is hízik csak éppen. Most 2 napja napközben sem akar enni. Ettôl függetlenül jó kedélyû és vidám csak néha nyûgös. Ön mit gondol mi lehet az oka a kevés evésnek? Látszik, hogy ennyi elég neki, és kidugja a kis nyelvét és elfordul a cumisüvegtôl. Köszönöm a válaszát: Aggódó anyuka

Nem irta milyen tápszert kap, illetve miket eszik. Étkezési naplót érdemes vezetni és akkor át kell nézni, hogy van-e támpont, illetve a fehérjebevitelt növelni.
(Dr.Gimesi Anna)

4310. Viselkedési problémák (7 éves kislány) (2010.02.22. )
Kedves Doktornô! Azzal a problémával fordulnék önökhöz, hogy a 7 éves lányomnak viselkedési problémái vannak. Akkor kezdött, amikor bementem korházba megszülni a második gyerekemet, 5 napot volt otthon nélkülem es teljesen kifordult magábol. Tul sok változáson ment akkor keresztül, masik házba és kezdte az elsô osztályt. Az óta bánatos lett, viselkedése hisztérikus, szeszélyes, ellentmondásosá vállt, ingerlékeny, elutasitja a vigasztalást, hasfájásra panaszkodik, néha hány es szurja a mellkasát. Voltunk orvosnál, aki azt mondta, hogy a gyereknek semmi baja. Ezek mellett vannak tanulási problémái is, nem akar tanulni, nehezen ösztönözhetô arra hogy leüljön tanulni, nelkülem nem akar még egy rajzot sem megcsinálni önnállóan, önbizalom hiánya van, nem meri kimondani azt amit gondol. Iskolában teljesen leblokkol, pl. 3 nap alatt megtanult egy verset, amit a feléles elötti nap reggelén mar nem tudott semmit. Kérem segitsen. Köszönöm.

Meg kellene tudni, hogy mihez van igazán kedve. Pl. sport vagy kézmûvesség, tehát ahol jól érzi magát. A délután nagy részét vele kellene töltenie, a délelôttöt a kicsivel és esetleg segitséget kérni psychológustól, de ezt a gyermeknek nem célszerû elmondani.
(Dr.Gimesi Anna)

4311. Gyakori széklet (4,5 éves kisfiú) (2010.02.22. )
Tisztelt Doktornô! 4,5 éves kisfiamnak 4 héttel ezelôtt megváltoztak a székelési szokásai. A korábbi napi egy széklet helyett már naponta 4-5 széklete van, ami van hogy teljesen normális, van hogy laza szerkezetû, de szinte mindig sötét színû. Ezek mellett nagyon gyakran van székelési ingere, így van hogy 30-40 percet ül a wc-én mert nem mer leszállni, ugyanis fél, hogy be fog kakálni. Gyakran panaszkodik hányingerre is, de hányni nem szokott. Étvágya nem csökkent, sôt többet eszik mint korábban.

Minél elôbb el kell vinni gyermek- gasztroenterológushoz felszivódás, emésztés irányában való vizsgálatra.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2010.02.24.
4312. Csomó a nyakon (3,5 éves kislány) (2010.02.24. )
Jó napot kívánok! Szilvia vagyok és van egy 3 és fél éves kislányom. A problémánk a következô: Kislányom mióta óvodába jár nagyon sokat betegeskedik. Általában felsô légúti infekciókról van szó, de az utóbbi megbetegedése után felfedeztünk a nyakán, a jobb oldalon egy borsószem nagyságú kemény, jól kitapintható csomót! Elôször nyirokcsomó gyulladásra gondoltam, de sajnos ez a csomó nem akar elmúlni. Gyermekorvosunk szerint várjunk még vele, de én nagyon aggódom! Szeretném megkérdezni, hogy kell-e ilyen esetben konkrét vizsgálat (a nyak tapintásánál komolyabbra gondolok) , és ha igen, akkor merre induljak el? Milyen beutalót kérjek? válaszukat elôre is köszönöm! Üdvözlettel: Szilvia

Vizsgálat nélkül egyértelmû választ nem tudok adni, azonban az elmondás szerint egy borsónyi nyirokcsomó nem jelent kórosat, ez normálisan is elôfordul a gyermekeknél, általában fájdalmatlan.
(Dr.Tausz István)

4313. Székletgondok (6 éves kisfiú) (2010.02.24. )
Tisztelt Doktor ur! Kisfiam hat éves lesz áprilisban. Székletürítés után hol viszket neki a végbél nyílása, hol csíp. A gyermekorvos bélférgességre gondolt, ezért VERMOX-ból szedett be egy dobozzal, de ennek 10 napja és ma is megcsípte a széklet a fenekét. Nem állandó, de néha-néha jelentkezik. Ha bekenem neki SUDOCERM krémmel, gyorsan megnyugszik. Milyen vizsgálat deríthetné ki ezek okát? Válaszát elôre is köszönöm.

Valószínûleg be van gyulladva a végbélkörüli terület. Javaslom, hogy kakilás után minden alkalommal mossák ki a fenekét a gyereknek, ne csak töröljék, és a megmosás után kenjék be neogranormon krémmel.
(Dr.Tausz István)

4314. Makacs kiütések – ekcéma? (2 éves kislány) (2010.02.24. )
Tisztelt Dr. ur. Ket eves a kislanyom es mar egy fel eve szenvedunk a kiuteseivel a laban, a konyoke folott az arcan es most mar a hasan is. Nagyon sok borgyogyasznal jartunk es ekcemat allapitottak meg rajta. Mar nagyon sok kenocsot kiprobaltunk, ekcema kremtol kezdve stroidos kenocsot mindent es a panaszok nem mulnak. Az etrendbol is mar ket honapja kihadjuk a tejtermekeket, kakaot, deligyumolcsot, paprikat, amit csak lehet. A kiutesei piros szuros pottyok, de nem viszketnek es nem holyagos, ami levezik, ezert vagyok tanacstalan, hogy valojaban ekcema-e. Ami a legjobban zavar, hogy mindent betartok es ujabb pottyok jonnek ki. Ezert kerem a segitseget, amit elore is koszonok

Sajnos látatlanban nem tudok véleményt mondani, ha szükséges szívesen megvizsgálom.
(Dr.Tausz István)

----------------------------

Magánrendelés »

4315. Narancsszínû folt (3 hónapos kisfiú) (2010.02.24. )
Tisztelt Doktor Úr! 3 honapos kifiunk pelusaban narancsszinu foltot talaltunk (vizeletnel). Kb. 10 napja kezdodott. Van olyan napunk hogy egyszer, ketszer talalunk, de van olyan nap is, amikor semmit nem talaltunk. Termeszetesen elvittuk orvoshoz, a pelust megvizsgalta valami vegyszerrel, de nem vér. Azt allitja hogy semmi baj ez normalis. elore is koszonom valaszat...

A narancsos-vörös folt urát kristály a vizeletben, ami nem jelent kórosat.
(Dr.Tausz István)

4316. Puhatalpú gyerekcipô (1 éves kisfiú) (2010.02.24. )
Érdeklôdni szeretnék, hogy a Doktor úrnak mi a véleménye a puhatalpú gyerekcipôkrôl? Kisfiam 1 éves, a bútorok mellett kapaszkodva lépeget, illetve a napokban tette meg az elsô önálló lépéseit. Megfelelô ehhez a puhatalpú bôrcipô? A késôbbiekben milyen a legmegfelelôbb lábbeli? (keménytalpú, vékonyabb talpú, magasszárú... annyi mindent olvas, hall az ember, hogy nem tud dönteni) Várom a válaszukat, köszönettel: budapesti anyuka

Nem javaslom a puha talpú cipôket, betétes és kemény talpú cipôt javaslok, ami jól tartja a baba lábát.
(Dr.Tausz István)

4317. Kruppos roham (2,5 éves kislány) (2010.02.24. )
Jó napot kívánok! 2,5 éves kislányomnak most volt elsô kruppos rohama. Úgy tudom pár évig még elôfordulhat nála, amig el nem növi. A kérdésem az volna, hogy theophyllines kúp alkalmazható-e roham idején? Rectodeltet felirták, de attól idegenkedek a sok mellékhatás miatt. Elôre is köszönöm válaszát!

Sajnos a theophyllin kúp semmit sem segít a kroupos rohamnál. Nem kell félni a Rectodel kúptól, ritkán, alkalmanként alkalmazott szteroidnak semmilyen mellékhatása nincsen.
(Dr.Tausz István)

4318. Csípô érzés pisi után (5 éves kisfiú) (2010.02.24. )
Tisztelt doktor úr! Kifiam 5 éves és fél éve minden reggel csípi a pisi pár percig pisilést követôen. Van amikor nap közben is. Kértem a háziorvostól többször is vizelet vizsgálatot, laborba is elmentünk, de nem találtak semmit a vizeletben. Ultrahangon is megvizsgálták de nem láttak semmi rendellenességet. Bár egyik aggodalmam, hogy abban a kórházban ahol voltunk már történt olyan, hogy az eszközök elavultsága miatt súlyos betegséget sem vettek észre. Doktor úr mit javasolna, vigyem el egy színvonalasabb helyre kivizsgálni? Mi okozhatja egy kisfiúnál a csípô érzést?

Ismételt vizelet vizsgálatot és vizelet tenyésztést javasolok, ha nincs eredmény, akkor javaslom, hogy gyermek-
veseambulanciára vigyék a gyermeket.
(Dr.Tausz István)

4319. Gyakori hôemelkedés kivizsgálása (6 éves kisfiú) (2010.02.24. )
Tisztelt Dr. Úr! Kisfiam (Kristóf) 6 éves. Nyugodt, kiegyensúlyozott, jóétvágyú, szépen fejlôdô gyermek. Egészségileg is minden rendben van a leletek szerint. Mégis visszatérô láza, hôemelkedése (37, 38 fok) van, ami háromnapig tart utána elmúlik, kétnap múlva ismét hôemelkedés. Ez így megy egy hónapja. A gyerekorvosunk elküldött vérvételre itt a Lymphocyta 51,4. vérsüllyedés 21mm/ó. Vizelet üledék baktériumok 1247/ul, ezenkívül minden mért eredény normális. Mivel más tünet nincs (enyhe megfázáson kívül) a gyermekorvosunk tanácstalan, de más vizsgálatra (kideríteni mi okozhatja a hôemelkedést) nem küldött minket. Kérdésem hova fordulhatunk, más vizsgálatra kideríteni hol lehet gyulladás, ha egyáltalán az. Tisztelettel egy aggodó anya.

Góckeresést javaslok, gégészeti, fogászati vizsgálat szükséges.
(Dr.Tausz István)

4320. Nyálzás (13 hónapos kisfiú) (2010.02.24. )
Tisztelt Doktor Úr! A következô problémával fordulok önhöz, mert még eddig nem kérdeztem meg más orvost arról, hogy normális-e, hogy a 13 hónapos kisfiam kb 4 hónapos korától folyamatosan nyálzik. Igaz már a 14. fogát várjuk, de napi 6 elôkét cserélek le róla, mert teljesen átázik. Nagyon bízom abban, hogy a fogzástól lehet, mert másra nem is mertem gondolni. Elôre is köszönöm válaszát.

Legtöbbször fogzás miatt van fokozott nyáltermelésük a babáknak, ha a mozgás és értelmi fejlôdése korának megfelelô, akkor ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |