válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4481 - 4499.)
4481. Láz (17 hónapos kisfiú) (2010.04.08. )
17 hónapos kisfiam 3 hete lázas lett, garatgyulladást diagnosztizáltak. 5 napos antibiotikumos kezelés (Aktil Duo) alatt hidegrázása volt, 2 napra megfigyelés alatt volt a kórházban (EEG-vizsgálat, vérvizsgálat, vizelet, fül-or-gége vizsgálat). A hôemelkedés tartóssága és a továbbra is piros torok miatt további 5 nap Aktil Duo szedése következett, azonban a hôemelkedés megmaradt, így Sumameddel folytatódott a kezelés, amelynek a második napján tartunk és 37,7 ma a láza délutánra. Ma volt vizeletvizsgálat, amely semmi kórosat nem mutatott. Tanácstalan vagyok a láz okát tekintve, ebben kérném tisztelettel véleményét!

Sajnos nem tudok vizsgálat nélkül tanácsot adni. A hôemelkedése lehet még meglevô gyulladás tünete is /fül, torok, tüdô/, de a fertôzés elmúlásakor még maradhat is néhány napig.
(Dr.Tausz István)

4482. Izzadás (15 hetes) (2010.04.08. )
Tisztelt Doktor Úr! Kisbabám 15. hetes, nagyon izzad a tenyere és a talpa (néha mintha bevizezném, annyira). Szeretném tudni, mi lehet ennek az oka? Én pajzsmirigybeteg vagyok és a terhesség alatt is szednem kellett az L-thiroxint. Segítségét elôre is köszönöm! Köszönettel: L.G.

Sajnálom, de résztünetekbôl vizsgálat nélkül nem tudok diagnozist mondani, általában a láb és tenyér izzadás babáknál nem jelent problémát.
(Dr.Tausz István)

4483. Teltségérzet – májbetegség? (12 éves) (2010.04.08. )
Kedves Dr. Úr! 12 éves vagyok, hetek óta teltség érzetem van. Pedig akkor nem is eszem, csak iszom. Nagyon kellemetlen, és csak másnapra múlik el, és napok múlva jön elô megint. Pedig ideális a test súlyom. Lehet májbetegségre gyanakodni? Mit kellene csinálni?

Érdemes lenne egy hasi ultrahang vizsgálatot és egy labor vizsgálatot végeztetni.
(Dr.Tausz István)

4484. Visszafejlôdés (12 éves kislány) (2010.04.08. )
kislanyom petra 12eves mult. Mai napig nem tudni mitol, 2eves kora ota viszafele fejlodik: 2evesen beszelt, jart, 3eves korara szobatiszta volt, ma mar babakocsiban ul, beszelni csak artikulatlanul tud, erosen nyalaskodik, pisilni, kakilni csak pelusba, 2eve. Eddig evett kanallal, mostanaban mar etetni kell, kezet mar nem akarja hasznalni. Iskolaba sosem jart, 4ev alatt babaszintre visszament. Mi lehet az oka, mit tanacsolnak?

Elképzelhetô, hogy Rett szindromás. Sürgösen keressenek fel egy gyermek-neurológust.
(Dr.Tausz István)

4485. Ekcéma és tej (9 hónapos kislány) (2010.04.08. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 9 hónapos, 2,5 hónapos kora óta ekcémás. Általában az egész teste nagyon száraz, hajlatokban piros, viszket. Még naponta 3-szor szopik, tápszert nem kapott. A családban nincs allergiás, ekcémás. Eddig nem derült fény arra, hogy mi váltja ki a tüneteket, de kb. 2 hónapja javul a bôre, nem vakarózik annyit, de teljesen nem múlt el. A kérdésem az, hogy mikor kezdhetem el a tejtermékek (pl. joghurt, sajt) valamint a tehéntej bevezetését. Köszönettel, Adrienn

Általában 1 éves korig senkinek sem ajánlom a tej bevezetését, de allergiás gyermeknél érdemes 2 éves korig várni.
(Dr.Tausz István)

4486. Meg nem beszel (3 éves kisfiú) (2010.04.08. )
A kisfiam 3,1 eves es nem mond ertelmes szavakat. Sokat gagyog, veszekedik a sajat nyelven, viszont nem lehet erteni. Ebbol az okbol kifolyolag a szoba-
tisztasagra szoktatas is nehezen megy. Reggel raul a bilire, belevegzi nagy ill. kis dolgat, de napkozben nem szol es nem mutatja, hogy kene pisikalni. Gesztusokkal es mutogatva kommunikal. Megmutatja, mikor szomjas, hogy viz kell, megfogja a kezem es odavisz az asztalhoz, mikor ehes, kihuzza a szeket es felul az asztal melle. Folemelteti magat es remutat arra a jatekra, amit eppen le szeretne vetetni a polcrol. Volt idoszak, mikor mondta, hogy hinta es allt az ajtoban - ez azt jelentette hogy ki akar menni hintazni. Ez a tavaly nyaron volt, de mivel telen nem tudtunk hintazi, mintha belefelejtett volna es nem mondta tobbet. Tudom hogy a beszedkeszseg kialalulasanak sok koze van ahhoz, hogy hall-e es erti-e amit mondnak neki. Hallani hall tokeletesen ez biztos, es reagal is a zenere a hangos vagy halk beszedre vagy eppen a kacagasra. Ez a reakcio nem mindig pozitiv: fel a hangos kacagastol es az eros, hangos ferfi hangtol. Ilyenkor bujik el minel hamarabb vagy epp eltakarja a fuleit, h ne hallja. Nagyon szereti, ha valaki halkan beszel vagy enekel, olyankor oda megy es megsimogatja az egyent es meg is puszilja. Csondes kornyezetben barhol elmarad szivesen, de ha kis helyen sok ember van es meg zajosak is, akkor sirni kezd. Erteni erti, hogy mit mond az ember, de nem tokeletesen: ha mondod neki, h hozd ide a papucsot ra nez, de nem csinalja. Sokszor nem tudom, h azert nem csinalja-e amit mindasz, mert nem erti tokeletesen, vagy azert, mert nem akarja, mert fontosabb neki az, amivel epp foglalkozik. Nem tudom most mar kellene-e szakemberhez fordulni ezzel, h nem beszel, hiszen mar a harom evet is betoltotte, vagy meg varjunk vele? Szeptembertol kellene oviba menjen es addig ha tobbet nem is mond, de legalabb azt meg kellene mondja, h wc-re kell menni. Egy erdekes dolog, ami fontos lehet, h az edesapja is csak azutan kezdett beszelni, h elkezdett ooviba jarni, annyi kulonbseggel, hogy o szobatiszta volt. Milyen szakemberhez kellene fordulni ilyen esetben? Logopedushoz, pszihologushoz, vagy talan valaki mashoz? Elore is koszonom. Tisztelettel Marika

Javaslom, hogy elôször gyermek-
neurológushoz forduljanak, majd keressenek fel egy korai fejlesztô központot.
(Dr.Tausz István)

4487. Koraszülött kutacsa (8 hónapos kisfiú) (2010.04.08. )
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 24. hétre született, 680 g-mal. Jelenleg 8 hónapos, 7,5 kg, szépen fejlôdik és szerencsére minden rendben van vele. Az lenne a kérdésem, hogy koraszülötteknél melyik korukat kell figyelembe venni a kutacs záródásának idôpontjaként? A korrigált (4,5 hónapos) vagy a biológiai korát (8 hónapos)? 1 hónapja 1x1 cm volt a kutacsa, most már kisebb ennél. PIC-re 2 havonta járunk kontrollra (1 hónapja voltunk utoljára), tanácsadáson a háziorvosnál pár napja voltunk. Egyikük sem mondta, hogy gond lenne, csak én aggódom egy kicsit, hogy nem záródik-e túl gyorsan? Eddig napi 2 csepp Vigantolt kapott, 1 hete már csak napi 1 cseppet. Úgy tudom, hogy normál esetben 9-18 hónapos kor között záródik a kutacs. Ön szerint van okom aggodalomra? Köszönettel, BeA

Valóban 1-1,5 eves korban záródik a kutacs. Mivel ilyen tág intervallumban normális, ezért nincs jelentôsége a valós, vagy a korrigált életkornak. 8 hónaposan még nem szabad bezáródnia. Sokszor úgy érezzük, hogy bezáródott, pedig egy pici kis nyilás még van. A lényeg, hogy havonta kell mérni a fejkörfogatot, és ha ez növekszik, akkor nincs baj.
(Dr.Tausz István)

4488. Székletgond, véres nyomok (4 éves kislány) (2010.04.08. )
Gyermekem 4éves lesz májusba, teljesen szobatiszta már! Wc-re jár egyedül pisilni! De a kakilás olyan 4 naponta van, volt hogy 1 hét után! Nagyon ritkán egy fél glicerines kúpot szoktam adni neki! Olyankor van is eredménye! Most legutóbb is 4nap után lett kúp nélkül, de amikor megtöröltem a fenekét véres lett a papír. A wc-ben is láttam vércseppeket halványan! Megnéztem a fenekét de nem volt semmi rajta, kérdeztem is töle hogy nem fáj-e neki, de mondta hogy nem! Ez normális hogy ilyen ritkán kakil egy kisgyerek? Mit tetszik javasolni?

Nem normális jelenség, javaslom megfelelô étrenddel, Duphalac sziruppal a széklet rendezését. Ne igyon kakaót, ne egyen banánt, csokit.
(Dr.Tausz István)

4489. Fültisztítás (1 éves kisfiú) (2010.04.08. )
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam egy éves, minden este fürdéskor fültisztitóval kitakaritom ovatosan a kis fülét. Tegnap reggel mikor felkelt, a jobb füle nagyon tele volt sötétbarna fülzsirral. Elôtte való nap egész nap kint voltunk, de volt rajta sapka. Elvigyem evvel az orvoshoz? Ma már nem volt neki benne semmi. A kérdésem az lenne, hogy ez mitôl lehetett?

A fülben normálisan mindig termelôdik fülzsir. A fültisztitóval csak addig szabad benyúlni, ameddig szabad szemmel látható. Ezért nem szükséges orvoshoz menni.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2010.04.12.
4490. Hasmenés, hányás (6 éves kisfiú) (2010.04.12. )
Jó napot kívánok! A pici fiam /6 éves/ egész éjjel hányt egyben fosott is. Most napközben de. csak fosott, de úgy, hogy nem jutott el a wc-re, du pedig megint hányt és fosott egyszerre. Nem eszik és csak keveset iszik (teát) Mit tegyek hogy jobban legyen. Kérem sürgôs lenne a válaszuk!

Smecta a hasmenésre, normoflor 2x1 amp./nap, diéta, sok folyadék, lassa, és sz.sz.hányáscsillapitó.
(Dr.Gimesi Anna)

4491. Megütötte a kutacsát (4 hónapos) (2010.04.12. )
Tisztelt doktornô. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, a 3 éves kislányom játék közben véletlenül egy kicsit megütötte a 4 honapos picim fejét a kutacsánál. A pici nem sirt, söt nevetett, ebböl gondolom, hogy csak kisebb nyomás lehetett. Az a kérdésem hogy okozhat-e bármi bajt ez a picinek ? Én semmi változást nem vettem észre. Mire kell figyelni? Miben mutatkozik meg ha baj van? válaszát köszönöm

A doktornônek mutassa meg. Aluszékonyság, nyugtalanság is lehet tünet.
(Dr.Gimesi Anna)

4492. Vérvétel szükséges? (kislány) (2010.04.12. )
Tisztelt Dr. Gimesi Anna!! Kislányom 2 héttel ezelött éjszaka belázasodott 38,3-ig ment a hömérö, s borzasztóan izzadt. Elvittem doktornönkhöz, aki azt mondta tüszös mandulagyulladása van, és irt fel antibiotikumot, Curamot. Majd 2 nap mulva visszamentünk, mert egyszerüen nem vette be, de höememlkése pedig volt. Irt fel másikat, amit beadtunk neki rendszeresen, és 10 nap után meggyógyult, de 6. napon kijött a száján, és a nyelv hegyén fehér folyadékkal telt hólyag. Visszavittem és azt mondta virus okozza, irt rá kenöcsöt. Most 3 napja teljesen meggyógyult jó az étvágya. Ön javasolja ezekután a vérvételt?? s ha igen, mikor, és milyen jellegüt??? Válaszát elöre is köszönöm.

Nem szükséges.
(Dr.Gimesi Anna)

4493. Hepatológiai vizsgálat elôtt (6,5 hónapos kisfiú) (2010.04.12. )
Tisztelt Doktornô! Hat és fél hónapos kisfiam három hónapos kora óta kapott tápszeres kiegészítést, négy hónapos kora óta csak tápszert evett. Négy és fél hónaposan hányás, hasmenés, tartós hôemelkedés és súlyállás miatt került a csecsemô gastroenterológiára. AR tápszerrel és pozicionálással jelentôsen csökkent a hányások száma, megindult a súlyfejlôdése (gyógyszeres kezelés nem vált szükségessé). Most hat és fél hónapos 7500 g súlyú, 69 cm hosszú, jó kedélyû, jól fejlôdô baba. Napi 5-ször eszik: - reggel - 150 ml Milupa Milumil AR tápszer, - délelôtt - rizspép gyümölcspéppel dúsítva (alma, banán, ôszibarack, körte), - délben - 150 ml Milupa Milumil AR tápszer, - délután - zöldséges menü (burgonya, répa, brokkoli, borsó, pulyka vagy csirkehússal)**, - este - 150 ml Milupa Milumil AR tápszer. ** A délutáni étkezés után 1-2 órával erôsen nyáladzik, kisebb nagyobb mennyiséget visszahány, visszacsorgat. Jó étvággyal, tempósan eszik, de 150 ml-nyi mennyiségnél megáll, nem eszik tovább, a kanalat és a cumit kilöki a szájából, az ételt visszatolja. Továbbra is tartós hôemelkedése van (37,8 C popsiban mérve). Reggelente sötétebb színû, dohos szagú a vizelete. Általában hígabb, mustár színû és állagú széklete van. Bôre színe fehér, idônkét nagyon sápadt, citromlé színû. Labor eredményeiben a GOT, GPT és LDH májfunkciós értékek enyhén emelkedettek voltak egymás után kettô illetve öt hét múlva levett mintáknál: Ref. egység febr. 03. febr. 18. márc. 26. T. bilubirin 3-20 umol/L 6 D. bilubirin 0-8 umol/L 1 ALP 180-960 U/L 592 654 630 GOT 5-40 U/L 55 52 61 GPT 5-40 U/L 49 52 51 GGT 5-40 U/L 19 15 15 LDH 200-600 U/L 562 561 667 Vas 7-20 umol/L 15 teljes vaskötô 20-80 umol/L 50 SE transzferin 15-40 % 30 össz. fehérje 50-70 g/L 60 67 albumin 32-50 g/L 46 CRP 0-10 mg/L 0 A gasztroenterológusunk a biztonság kedvéért hepatológiai szakrendelésre küldött minket, melyre az idôpontot várjuk. Mi a véleménye? Mire számíthatok? köszönettl: Krisztina

Nagyon jónak tartom a döntést, a leirt széklet és vizelet alapján. Epekiválasztás és a májban lévô epeutakat kell tisztázni. A megkapott eredmény függvényében, ha gondolja válaszolok, ha még felmerül kérdés. Vérvétel és uh valószinû, vizelet és székletvizsgálat is.
(Dr.Gimesi Anna)

4494. Milupa HA (8 hónapos kislány) (2010.04.12. )
Kedves Doktornô! Kislányom 8 hónapos. Még 3x szopizik de. zöldségpépet du-n gyümölcsöt kap (rizzsel vagy kukoricakásával), illetve kostólgat is már a mi ételeinkbôl, persze csak a neki valót és mértékkel. A múlt hónapban nem gyarapodott a súlya - bár rengeteget nyúlt, és már a kúszás is nagyon megy neki, rengeteget mozog - ezért az orvosunk milupa HA vaníliás pépet írt fel neki. Eddig 2x evett belôle mindkétszer kihányta 1,5 órával az étkezés után, már az evés közben is fintorog, összerázkódik. Azt javasolták hogy majd késôbb kb 1 hét múlva ismét próbáljam meg. Mit jelezhet ez (allergia stb)? Kell-e erôltetni, vagy más ízesítésôt megpróbálni? Ételallergiás nincs a családban. Elôre is köszönöm a válaszát.

Én nem ezt, hanem az izesitetlent próbálnám meg, ez még nem jelent semmit.
(Dr.Gimesi Anna)

4495. Gyomortünetek, ételallergia? (7 éves kislány) (2010.04.12. )
Kedves Doktornô! 7 éves igen sovány kislányom az utóbbi idôben arra panaszkodott, hogy nem megy le az étel a torkán és csíp valami a szájában. Az eddig használt fogkrémét sem akarja használni, mert nagyon csíp. A télen töbször voltunk orvosnál, mindig piros volt a torka és az orra folyt. A gyógyszert beszedtük, de az orrfolyás egy-két hét múlva visszatért. Eddig szinte sosem volt beteg, úgyhogy felmerült bennem a gyanú, nem esetleg a gyomorsav okozza a tüneteket? Refluxra gyanakodtam, elvittem somatoinfra vizsgálatra, mely szerint a felmerülô betetségek gyanúja a következôk lehetnek: Fokozott gyomorsav termelôdés, reflux, emésztôrendszeri intolerancia, bélflóra zavar, köldöksérv. A vizsgálaton javasolták menjünk el MÓra diagnosztikára, ahol ki tudják szürni az esetleges allergiát. Okozhatja-e valamilyen ételallergia a gyomortüneteket, illetve a refluxot? Milyen további vizsgálatokat javasol? Meggyógyulhat-e, illetve kinôheti-e ezt a betegséget?

Elôször is tudni kellene mirôl van szó. Allergia is okozhatja. Én úgy gondolom gyermekgasztroenterológussal kellene megbeszélni a további vizsgálatokat.
(Dr.Gimesi Anna)

4496. Atópiás dermatitis (2010.04.12. )
Tisztelt Doktor Nô ! Azt szeretném megtudni, hogy az atópiás dermatitis mindig viszketéssel jár e? Köszönöm válaszokat! Tisztelettel: H.né

Nem feltétlenül. Ha nagyon száraz a bôr akkor valószinûbb.
(Dr.Gimesi Anna)

4497. Lázmérés (2010.04.12. )
Mennyi idôs korig kell egy kisgyereknél levonni a lázából 5 tizedet?

Csak ha végbélben mérjük, akkor kell levonni, és mindig, nem korhoz kötött.
(Dr.Gimesi Anna)

4498. Laktacidos külsô lemosás (14 hónapos kislány) (2010.04.12. )
Tisztelt doktor nô! Kérdésem a következô: Szabad-e egy 14hós lánynál laktacidos külsô lemosást végezni? Volt némi folyása, erre javasoltak laktacidos lemosást, és sós kamillateás ülôfürdôt. A gyerekorvosom, és a nôgyógyászom ellentétes véleményen vannak sajnos.

Én még ilyen kicsinek nem javasolnám, a hüvelyflóra még ki sem alakult.
(Dr.Gimesi Anna)

4499. Fülbevaló (2010.04.12. )
Üdvözlöm! Az én fülem a titániumon kívül semmit sem bír, már háromszor lövettem, de mindig begyulladt és beforrt. Legutóbb lövettem titániummal, de utána raktam bele nikkelmentes acélt és azt sem bírta. Már van egy kislányom, neki is 0 negatív a vércsoportja, ezért nem mertük neki kilövetni a fülét. Most két ikerlánnyal vagyok terhes és mivel egypetéjûek, fülbevalókkal szeretnénk majd megkülönböztetni ôket. Ön szerint, ha ôk is 0 negatív vércsoportúak lesznek, mint én, az ô fülük sem bírná a fülbevalót? Vagy csak titániumot rakassak a fülükbe? Orvosi fémbôl viszont több a választék és olcsóbb is, de ez nikkelt is tartalmaz úgy tudom (az én fülem ezt sem bírta). Válaszát elôre is köszönöm!

Nem csak vércsoport függô. A nemesfémeket célszerû próbálni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |