válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4500 - 4520.)
4500. Allergia vagy asthma - tápszer? (5,5 hónapos kisfiú) (2010.04.15. )
Tisztelt Doktor úr! 5 és fél hónapos a kisfiam. Február közepén tejfehérje- allergiát állapítottak meg nála, mivel fulladt! De ezen kívül semmi más tünete nem volt. Olyanokra gondolok, hogy hasmenés, kiütés, és hasonlók, amiket olvasok, hogy okozhat a tejalapú tápszer. Írtak fel neki Pregomin tápszert, mivel addig A milumil 1-et ettünk. Már február 15-e óta eszi, de nem tapasztalok nála semmi javulást, úgyanúgy rotyog neki, mint a milumiltôl. Én arra gondolok, hogy nem is tejfehérje-allergiája van, mert csak olyankor fullad, amikor kifárad, pl. evés vagy játék után. Én inkább asthmára gondolok. A Pregomintól van úgy hogy nincs széklete egy héten csak kétszer, és evés után még 2 óra múlva is folyik belôle szó szerint visszafelé, majdnem csak az egész adag amit megevett addig, és nagyon büdös is, olyan mintha gyomorsav jönne neki a büfivel. Most 4 napja úgy gondoltam visszaállok a milumilra, kipróbálom, hogy rosszabb lesz-e, de azt tapasztalom, hogy nincs semmi baja, és minden nap van neki széklete is, az igaz, hogy egy kicsit hígabb, de remélem ez nem jelent gondot! A büfivel pedig semmi nem jön vissza, pedig 225 millit eszik ebbôl, míg a Pregominból 150-160-at sem bírta soha megenni! Mivel most hat hónapos lesz, érdeklôdni szeretnék, hogy milyen tápszert próbáljak meg neki adni? Én valamelyik HA tápszerre gondoltam! Kérem segítsen nekem, hogy melyik lenne jobb!! Elnézést kérek, hogy ilyen hosszúra sikerült a levelem! Elôre is köszönöm szépen a válaszát! Egy anyuka

Az asztmát is okozhatja tehéntej allergia. A gyakori köhögést, fulladást pedig a tejallergián kívül sok egyéb okozhatja, például reflux is. Ha a bôre nem romlik a HA tápszer adásakor, akkor meg lehet próbálni, ha jobban tûri, mint a pregomint.
(Dr.Tausz István)

4501. Tejfehérje allergia, szójaalapú tápszer (1 éves kislány) (2010.04.15. )
Tisztelt Doktor úr! 1 éves kislányom táplálásával kapcsolatban szeretném kérni a javaslatát. A kislány tejfehérje allergiás, eddig napi 4x szopizott, ezt most lecsökkentette napi 2 alkalomra, de úgy tûnik, lassan elhagyja teljesen. Mérlegünk nincs, így a szopizott mennyiséget nem tudom mérni. Esténként szója alapú gyümölcspépet kap vacsorára és mellé az anyatejet. A kérdésem az, hogyha már nem kér anyatejet, Ön javasolja-e, hogy a reggeli és esti szopizás helyett szójaalapú tápszert adjak neki? Gondoltam arra is, hogy kálciummal dúsított szójatejet adjak tápszer helyett. Válaszáért elôre is köszönettel: B. V.

Nem javaslom tápszer helyett a szója alapú italokat, mert gyakran alakul ki szója allergia.
(Dr.Tausz István)

4502. Orrfolyás, nyûgösség (2 éves kislány) (2010.04.15. )
Tisztelt Doktor Úr. Két éves kislányomnak sûrû barnás orrfolyása van, piros a szeme és egész nap nyûgös! Mi lehet a probléma???

Valószínû, hogy egy felsô légúti fertôzést kapott, kötôhártya gyulladással.
(Dr.Tausz István)

4503. Has- és fejfájás (8,5 éves kislány) (2010.04.15. )
Kedves Doktor Úr! Az én kislányom 8 és fél éves. Nagyon jó étvágya van. Idôközönként fáj neki a pocakja a köldök környékén, és mostanság párosul hozzá, hogy a fejecskéje is. Jól tanul nagyon, aktív kislány, egy héten 2x is úszik. Abszolút nem beteges gyermek, ezért is furcsállom. Nem tudom, mi okozhatja. Olvastam, hogy általában ez pszichés eredetû, de ô amikor izgul is látszik is rajta, nem folytja el magában, kis izgága, mindent elmond, talpraesett kislány. Azon vagyok, hogy elviszem az orvoshoz, de félek attól, hogy felesleges köröket futunk. Elôre is nagyon szépen köszönöm a választ. Egy aggódó anyuka.

Valóban valószínû, hogy pszichés eredetû. Egy egyszerû próbával eldöntheti. Ha az adott cselekvését, játszását abbahagyja és összegörnyed, amikor panaszkodik hasfájásról, akkor nem valószínû a pszichés eredet, és érdemes kivizsgálni, ha azonban tovább folytatja a cselekvését (tovább nézi a TV-t, játszik és csak mondja, hogy „anyu fáj a hasam”, akkor valószínû, hogy pszichés eredetû.
(Dr.Tausz István)

4504. Pszichológai gond? (5,5 éves kislány) (2010.04.15. )
Udvozolm dr ur. Egy 5 es fel eves kislanynak vagyok az anyukaja, es van egy rendkivul zavarba ejto kerdesem. Arra mentem be a szobaba, hogy a lanyom hason fekszik es nem felre ertheto mozdulattal a feneket mozgatva nyomja az agyhoz. Es nem az elso eset, mar kb. 1,5 evvel ezelott is csinalta. Akkor azt montam neki, hogy az csunya, nem szabad. De most mar nagyobb es elkezdtem faggatni, azt mondta, hogy neki ez jo. LEHET-E GYEREKNEK ORGAZMUSA ? VAGY FORDUJAK PSZICHOLOGUSHOZ? kerem adjon tanacsot, elore is koszonom. Reka

Lehet orgazmusa, ha ez rendszeres és mindennap csinálja, és a napi tevékenységét zavarja, akkor érdemes elvinni pszichologikushoz. Ha azonban ritkán van, akkor nem szükséges, terelje el a figyelmét, de ne mondja, hogy ezt nem szabad, mert akkor bûntudatot táplál a gyermekben és titokban fogja csinálni.
(Dr.Tausz István)

4505. Fejlôdési elmaradás? (28 hónapos kisfiú) (2010.04.15. )
Tisztelt Doktor Úr. Nekem egy 28 hónapos kisfiam van, akit nem nagyon tudok rászoktatni a bilire. Ráül szívesen a bilire, de ha pisilt vagy kakilt nem szól. Mit tudnék én segíteni neki. A másik próblémám, hogy nem nagyon beszél, mindent megért pl: ha azt mondjuk neki, hozza ide a papucsot megérti. Mindent kimond, de csak az elsô két betûjét, ami könnyebb azt kimondja. Sokat foglalkozom vele, énekelek, mondokát, meséket olvasok neki. El van maradva a korához képest? Milyen orvoshoz vigyem el? Nagyon aggodom, elsô babánk még. Elôre is köszönöm: egy aggodo anyuka

A bilit nem kell sürgetni, majd kialakul. A beszédfejlôdése elmaradt, érdemes logopédusnak megmutatni.
(Dr.Tausz István)

4506. Púp a fejen (3 hónapos kislány) (2010.04.15. )
Kislányom 3 hónapos múlt, rendes idôre született császármetszéssel. Fejének jobb oldalán van egy borsónyi nagyságú pupocska, ami kemény. Háziorvostól kérdeztem 2 hónapja hogy mi ez, azt mondta hogy majd elmúlik, valamilyen fertôzéstôl van, de a púp még mindig ott van. Úgy vettem észre hol kisebb, hol nagyobb. Mitôl van ez? Lehet attól, hogy be volt szorulva szülésnél? Nyakán volt a köldökzsinór, rossz volt a szívhangja, teljesen hátravolt a feje, majdnem a fenekénél.

Ez valószínû egy kis nyirokcsomó, nem jelent problémát.
(Dr.Tausz István)

4507. Gyomorfájás esés után (6 éves kislány) (2010.04.15. )
Tisztelt Dr. Tausz István! Szeretnék öntôl megérdeklôni egy bizonyos dolgot. Tegnap a 6éves leány unokám nagyot esett a kerékpárról. Semmit nem fájlal, csak a gyomrát, folyamatosan hány, öklendezik és nem akar inni! Lehet-e ez az eséstôl, vagy más baja van? Szeretném, ha válaszolna nekem. Tisztelettel: Egy aggódó Nagymama. Sarolta.

Sajnos mire olvassa ezt a választ már feltehetôen nem aktuális. Ha folyamatosan hány, akkor érdemes sebészeten megmutatni.
(Dr.Tausz István)

4508. Angelman szindroma (kisfiú) (2010.04.15. )
Angelman szindromat most allapitottak meg kisfiamrol. Errol szeretnek tobbet tudni, Erika

Ezen a site-on többet olvashat róla wikipedia.org/wiki/Angelman-szindróma
(Dr.Tausz István)

4509. Nem áll önállóan (9,5 hónapos kisfiú) (2010.04.15. )
9,5 hónapos kisfiam nagyon korán, 5 hónaposan kúszott, 6 hónaposan mászott és felállt. 7hónaposan már a bútorok mellett lépegetett, tárgyat tol maga elôtt, de önállóan még nem tud állni, járni. Ritkán rugózik a lábával, mintha nem tudná megtartani magát. Szerintem ezt nem játékból teszi. Nem probléma ez? Köszönöm a válaszát, üdvözlettel, F. Barbara

Ha már önállóan áll, akkor nem jelent problémát.
(Dr.Tausz István)

4510. Étrendkiegészítés (11 hónapos) (2010.04.15. )
Tisztelt Doktor úr! Milyen vitaminnal kell kipótolnom 11 hónapos gyermekem étrendjét, ha ki kell? Nem eszik húst, de minden más állati eredetû ételt megeszik természetesen, amit adhatok neki. Az itteni (írországi) orvosunk nem mondta, hogy adjak neki D-vitamint külön, milyen termékekben van meg ez a vitamin vagy hogyan adhatom neki, mert olvastam hogy kellene neki adni. Nem akar gabona féléket enni, csak néhány gyümölcsöt, zöldséget. Segítségét elôre is köszönöm.

Ha eszik zöldséget, gyümölcsöt, akkor csak a D vitamint kell pótolni, ezt is csak 1 éves koráig. 1 éves kora után csak télen kell adni 3 éves koráig. A D vitamint étellel nehezen lehet bevinni.
(Dr.Tausz István)

4511. Fitymaletapadás (15 hónapos kisfiú) (2010.04.15. )
A 15 hónapos kisfiamnak fitymaletapadása van. A gyermekorvosunk azt mondta 3 éves koráig normalizálódni fog, így is szebben hátra lehet húzni a fitymát, mint más hasonló korú gyerekeknél. Írt fel kenôcsöt, és azt ajánlott 2-3 hetente húzzuk hátra, és kenjük be kenôccsel. Ilyen korú gyereknél akkor nem kell minden nap tisztán tartani ezt a területet? Az az igazság, félek hátrahúzni a fitymát, mert azt hallottam, ha megsérül, és hegesedve gyógyul, meddôséget is okozhat. A kisfiam is eléggé tiltakozik ellene, pedig idáig 2x volt hátrahúzva Neki, és akkor nem sírt, nem jelezte hogy fájna Neki. Válaszát elôre is köszönöm. Erika

Még lehet várni a teljes hátrahúzassál, de a napi tisztálkodás részének kell lenni, hogy ameddig lehet húzza hátra minden nap. Ettôl függetlenül a krémet lehet használni.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2010.04.19.
4512. Hasmenés (15,5 hónapos kislány) (2010.04.19. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom 15 és fél hónapos, kb. 2 hónapja hasmenéses, laza széklete van, naponta egyszer, de elôfordul 2-3 alkalommal is. A tünet folyamatosan változatlanul fennáll. A székletvizsgálat eredménye negatív lett. Ami a táplálkozást illeti, napi 2-3- szor szoptatom, ezen kívül szilárd táplálékot kap, ami fôként gyümölcsbôl, némi hús és gabonaféleségbôl áll (a zöldségeket nem igazán szereti). Tejterméket egy hónapja nem adok neki. Egy idôben étvágytalanságot is tapasztaltam nála. Az elmúlt 3 hónap alatt fél kilót hízott. A háziorvosunk fogzásra gyanakszik, de már mind a 16 foga lényegében áttört. Kérdésem: normális jelenségrôl van szó? Szükség lehet további vizsgálatra, ha igen, hova forduljunk?

Felszivódási egyéb eltérésre is lehet gondolni. Ha a hasmenése a teljeskörû tejmentes diéta mellett is megvan, akkor további célszerû vizsgálatokat végezni.
(Dr.Gimesi Anna)

4513. Rendszertelen evés (21 hónapos kisfiú) (2010.04.19. )
Tisztelt Doktornô! 21 hónapos fiam az elmúlt 2 hónapban össze-vissza eszik. Talán ha heti 2 alkalommal hajlandó \"rendesen\" reggelizni és ebédelni. Este elalvás elôtt még kap tápszert. 6 hónapos koráig tudtam szoptatni, de utána mindig jó evô volt. Úgy 1 éves korától kezdte enni ugyanazt, mint mi. Mostanában szinte kenyéren és teán él. Engem az ôrületbe kerget ezzel, de a kedve jó, alszik is, a súlya viszont már jó ideje 10-11 kg körül van. Nem tudom, hogy az jó-e, ha igyekszem kivárni míg megkívánja az ebédet és várjak vele este 5-ig akár, vagy inkább adjak neki ébredés után, amit kér - gyümölcsöt például. Gondoltam a fogára is, de az csak nem tartana el ilyen huzamos ideig? Két szemfoga felül már kint van, az alsókat még nem látni. Nagyon köszönöm válaszát!

Próbálja meg az Önök által fogyasztott ételeket, természetesen kevésbé fûszerezve.
(Dr.Gimesi Anna)

4514. Lábfájás, Viganol olaj (2,5 éves kislány) (2010.04.19. )
Tisztelt doktornô!! egy kérdéssel fordulok önhöz: 2-és fél éves kislányom panaszkodik, hogy fáj mind a két lába. Kicsi korában nem adtam neki a vigantol olajat csak nem sok ideig. Mit csináljak?? Kaphat most vigantol olajat?? kérem válaszoljon, mitévô legyek? Köszönöm.

Orthopédián érdemes megnézetni, hogy mennyit adjon a cseppekbôl, illetve nincs-e valami egyéb oka a fájdalomnak.
(Dr.Gimesi Anna)

4515. Sokat bukik (9 hetes kisfiú) (2010.04.19. )
Tisztelt Doktornô! A segítségt szeretném kérni az alábbi problémám kapcsán. Kisfiam 9 hetes és a kezdetektôl sokat bukik. A 6. héten voltunk az ajánlott UH vizsgálaton, ahol a diagnózisban szerepel, hogy a vizsgálat alatt mérsékelt GOR látható - sajnos a vizsgálat alatt is többször bukott, de a vizsgáló orvos azt mondta, hogy nincs különösebb probléma, de látszik, hogy az elfogyasztott tej bugyog a kis gyomrából vissza. A háziorvosunk minden áron a Nutritionnal történô elôetetést javasolja, ami ugyan - elméletileg - természetes növényi alapanyagú ugyan, de az elôírás szerint 60 ml-t kellene 2-4 mérôkanállal bekeverve megitatnom a kisfiammal minden étkezés elôtt. Jelenleg jól szopizik és 6 kg a súlya (3.400 gr-mal jöttünk ki a kórházból, 3.650 gr-mal született). Attól tartok, hogy e miatt sokkal kevesebbet tudna szopizni. A bukás tünetei nagyon aggasztanak ugyanakkor, mert sokat bukik, gyakran akár a következô szopizás elôtt is. Észrevettük kb 1 hete, hogy sokat nyáladzik (mintha a foga jönne) és rágja az öklét, valamint sokszor nagyon savas, amit bukik. Mivel hasfájós, így korábban Infacolt használtunk és kb. 1 hete áttértünk egy természetes gyógyvízre (Woodword\'s Gripe Water) - esetleg ez is lehet az oka a nyáladzásnak? Az orra néha bedugul, de nem szükséges orrszívót használnom, és érdekes mély, szörcsögô hangot is lehet hallani, ami talán a bukás miatt van. 2 napja azonban elkezdett egyet-egyet köhintgetni, de azt is csak ritkán, viszont szopi után, lehet, hogy a sav marja a kis torkát? Ami esetleg még fontos lehet Önnek a kérdés megválaszolásában, hogy az esti 6 órás szopi után a fürdetésig (8:30) szinte vígasztalhatatlanul sír - persze lehet, hogy ez csak hiszti, de a fürdetés és utána az esti szopi után, mintha elfújták volna a sírását. Elôre is nagyon köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Hajnalka

Biztos, hogy van savas regurgitáció. Én sûritôt javasolnék használni. A mennyisége 10-20ml legyen és napi 2-3 alkalommal.
(Dr.Gimesi Anna)

4516. Tejfehérje-allergia és tápszerek (5,5 hónapos kisfiú) (2010.04.19. )
Tisztelt Doktronô! Érdeklôdni szeretnék, hogy tejfehérje-allergiás 5 és fél hós kisfiamnak milyen tápszert adjak, ha betölti most már a 6 hónapot. Eddig a Pregomint kapta, de már úgy látom kevés neki, és nem igazán lakik jól vele! Néztem itt a neten a Nutrilon Pepti Plusz 2. vagy valamilyen HA 2 -est irassak fel neki?? Beba HA2 Aktív; Humana HA2 Mildibé HA2 Nem is sorolnám, mivel Ön egyébként is jobban ismeri ezeket, mint én! Melyik a jobb? Annyira tanácstalan vagyok! Kérem segítsen nekem! Elôre is köszönöm szépen! Tiszetelettel: Krisztina

Milupa Pepti plus2 lenne a legjobb .
(Dr.Gimesi Anna)

4517. Tévedésbôl más védôoltás (5 hónapos kislány) (2010.04.19. )
Tisztelt Doktornô! Kislányom 5 hónapos korban tévedésból a 3 alapoltás helyett (DTPa+IPV+Hib) kapott egy negyediket. Akkor kapta meg a prevenar védôoltást is és hiába kérdeztem, hogy miért kap két védôoltást olyan sokan voltak a rendelôben, hogy csak annyit mondott a védônô \"Majd odakint elmondom!\" Amikor kiderült a tévedés mindenki pánikba esett, ezzel engem a teljes kétségbeesésbe juttatva. Azonnal kértem ôket, hogy mondják meg hova vigyem a gyermekemet, mit tegyek! Azóta több orvost is megkérdeztem ezzel kapcsolatban, de a félelmemet senki nem tudta eloszlatni. Most 3 hét múlva 20 hónapos lesz a kislányom és azt mondták, hogy akkor kapja meg az emlékeztetô oltást. Rettegek, hogy valami baja lesz! Attól is rettegek, hogy késôbb baja lesz! Remélem már találkozott hasonló esettel, mert teljesen egyedül érzem magam ezzel a problémával. Senkit sem ismerek, akivel hasonló történt volna. Mielôbbi válaszát reménykedve várom. Köszönöm

Úgy gondolom, ha nem volt tünete nem lehet baj. A 18 hónapos újraoltásra gondol az emlékeztetô. Különben ha oltással problémája van, akkor a László kórházban mûködik egy oltási tanácsadó, szakemberekkel.
(Dr.Gimesi Anna)

----------------------------

Szt. László Kórház
http://www.laszlokorhaz.hu/

4518. Dudor a nyakon (25 hónapos kisfiú) (2010.04.19. )
Tisztelt dr. Gimesi Anna! Kisfiam 25 hónapos. Már 10-12 hónapos kora óta többször megfigyeltük, hogy a nyakán idônként megjelenik egy kis \"dudor\". Ez a \"dudor\" a nyak bal oldalán, középmagasan, középtájt helyezkedik el, ott, ahol egy ér is szalad. Csak akkor látszik, ha a fejét oldalra fordítja, tapintásra puha, de inkább nem is érezhetô. Gyerekorvos már nézte, vagyis megtapogatta a nyakát, de inkább az állcsont alatt, és nem a kérdéses helyen. Ott kórosat nem tapintott. Mivel a gyerek az adott idôben nem volt hajlandó a fejét elfordítani, így a \"dudort\" nem látta. A \"dudor\" nem piros, ha én tapogatom a környékét, nem fájlalja. Kb. másfél centi átmérôjû. Eddig csak kétszer volt beteg, mindkétszer mandulagyulája volt. Nem szokott náthás lenni, nem szokott hôemelkedése lenni, semmi betegségre utaló tünete nem volt még a 2 említett eseten kívül. Amúgy vidám kis örökmozgó, látszatra semmi baja, én mégis aggódom, mi lehet ez a kis dudor. Válaszát megköszönve, üdvözlettel Hanga

Gondolom egy kis nyirokcsomó. Ha bizonytalanok, meg kell uh-ozni. Gyerekeknél gyakran látjuk.
(Dr.Gimesi Anna)

4519. Torticollis (8 hónapos kislány) (2010.04.19. )
Tisztelt Doktornô! Javaslatára (4442. sz.kérdés) a kislányomat elvittem gyermekneurológushoz. (Torticollisa van és nem nagyon akart átfordulni, egyébként minden más rendben van nála.) A neurológus azt írta a papírra, hogy \"mozgásfejlôdése jó ütemû, kissé szabálytalan sorrendû\". Mivel önállóan támaszték nélkül ül (akár fél órát is) és inkább áll négykézlábra, mint kúszik. Diagnózis: a motoros funkció specifikus fejlôdési rendellenessége. Átfordulni viszont nem akar (pedig egy pár hónappal ezelôtt csinálta), inkább kitekeredik és úgy néz körül. Ebben a helyzetben szinte félig hason van csak a fejét kellene felemelnie. Hason nagyon sokat van és tornáztatom is. Kérdésem az, hogy mennyire kell aggódnom még ezek után is az átfordulás miatt vagy esetleg vigyem-e más szakemberhez? Válaszát köszönöm.

A neurológus nem kérte vissza? Gyakorlatilag meg kell nézni, hogy annak ellenére, hogy a mozgásfejlôdése másképpen zajlik, az izomtónus megfelelô-e? Én ismételten ugyanannak a neurológusnak mutatnám meg, ha a gyermekorvosuknak más ötlete nincs.
(Dr.Gimesi Anna)

4520. Béres cseppek (2 éves kisfiú) (2010.04.19. )
Kedves Doktornô! Szeretném megkérdezni, hogy kisfiamnak- a hónap végén lesz 2 éves- mikortól adhatnám a Béres cseppeket, és hogy ön ajánlaná-e? Nagyon szépen köszönöm! Ildikó

Ôsztôl, ha beteges, akkor C-vitaminnal napi 5 cseppet adnék.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |