válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 4541 - 4560.)
Dr.Tausz István válaszai, 2010.04.29.
4541. Köldöksérv (11 hetes kisfiú) (2010.04.29. )
Üdvözlöm! Kisfiam 11 hetes es köldök sérvet állapitottak meg nála. Szeretném megtudni mitôl alakulhatott ki és mi a kôvetkezménye; meg általában mindent errôl a betegségrôl. Az itteni orvosok semmit sem mondanak róla és nagyon aggodom. Monika, KOLOZSVAR

Ezen a website-on többet olvashat a köldöksérvrôl. Általában 4 éves kor elôtt nem mûtik, és Magyarországon egynapos mûtét szokott lenni.
(Dr.Tausz István)

4542. Rendszeres hasfájás és allergia (7 éves kisfiú) (2010.04.29. )
Jónapot kívánok. A kisfiam 7 éves, több mint egy éve panaszkodik rendszeres hasfájásról. Tavaly nyáron ultrahangos vizsgálaton nyirokcsomókat állapítottak meg a bélfalon és hogy gázosak a belei. Espumisan szedését javasolták. Nem hiszem, hogy természetes 7 éves gyermeknél a folyamatos gyógyszerszedés. Renszeresen torokgyulladással küzdünk és allergiája is van, kimutatottan parlagfû, de télen egy orr-fül-gégész is megnézte és javasolta az Erius folyamatos szedését. A múlt héten korházba kerültünk és az ultrahang kimutatott 6-8-14mm es nyirokcsomókat (hányás, hasmenés), a fehérvérsejt száma is magas volt. 4 nap után hazaengedték. Semmi további utasítást ill. vizsgálatot nem javasoltak. Lehet tej-allergiája is? Kérném a segítségét, hogy mit tegyek, kihez forduljak ezzel a problémával. Köszönettel: Anikó

Véleményem szerint nincs értelme az Espumisan cseppet szedni, ha folymatosan fáj a hasa a gyereknek, akkor széklet féreg vizsgálat és gastroenterológia vizsgálat javasolt.
(Dr.Tausz István)

4543. Vigantol olaj a szemben (2 hetes kisfiú) (2010.04.29. )
2 hetes kisfiam szemébe vigantol olaj került. Mostam neki forralt lehûtött vízzel, de aggódom hogy nem károsítja-e a szemét az olaj?

A vigantol olaj nem maró szer, tudomásom szerint nem károsítja a szemet.
(Dr.Tausz István)

4544. Mukopolys haridozis (17 éves fiú) (2010.04.29. )
Tisztelt doktorur. 17 eves mukopolys haridozisos betegsegu kisfiam nem jar, nem beszel rohamozik sokat nyaladzik. De jo etvagyu szepen etetheto, onalloan nem tud enni. Nem akar hizni 158cm, de csak 18kg, fogy inkabb hizas helyett. Meg estenkent ok nelkul belazasodik, van hogy 38.7, de okat nem talaljak sokat piszkal pelenkajat vizelete rendben van koleszterinje picit magas csak. mi lehet a bajt mit tegyunk. koszonom Tundi

Ez a betegség egy összetett anyagcsere probléma, sajnos így nem tudok tanácsot adni, javaslom, hogy a betegséget kezelô szakorvossal vegye fel a kapcsolatot.
(Dr.Tausz István)

4545. Hôemelkedés és lábfájás (6 éves kislány) (2010.04.29. )
Tisztelt Válaszadó! Kislányom 6 éves és a gyakori hôemelkedései és lábfájdalma miatt a doktornénink laborvizsgálatot javasolt. Egész jó lett az eredménye, egyedül az eosynophil magasabb a kelleténél (5,7 %, a referencia érték 0,0-4,0), de gondolom ennek az az oka, hogy allergiás. Engem inkább a Rheuma faktor nyugtalanít: az eredmény 2 lett, a referencia érték 0-14 között van, tehát még bôven alatta a megengedettnek. De, utánaolvastam ennek a dolognak és mindenhol azt találtam, hogy igazából a negatív eredmény a jó eredmény. Tehát hiába alacsony a lányom értéke, mégis gyulladásra utal. Lehet összefüggés - e között és a lábfájása -hôemelkedése között? Kezdjek el aggódni, vagy ez az érték még normális? A süllyedése is elég magas: 9, a referencia érték 0-10. (Antinulkleáris faktor: negatív) Egyébként lúdtalpas a lányom és tudom, hogy ez is okozhatja a lábfájását. Hogyan tovább? Válaszát elôre is köszönöm!

Sajnos a sok „utánaolvasás” fals információkat eredményezett, a süllyedése, rheuma faktora ANF normális, ezért nincs köze a lábfájásának ezekhez a leletekhez. Leggyakrabban a lúdtalp az okozója az ilyen jellegû problémáknak.
(Dr.Tausz István)

4546. Kopaszodás (9 éves kisfiú) (2010.04.29. )
Kedves Kolléga! Fiam 9 éves és 4 hete vettem észre, hogy a feje tetején ritkébb a haja. Ez azóta fokozódott, jelenleg a forgó mentén van egy csíknyi - ovális kopasz folt. A folt környékén is ritkább a haja. Teljesen egészséges, novemberben volt egy virusos megbetegedése, amely egy hét alatt lezajlott. November elején kapta a szezonális influenza elleni oltást, idén január 4-én a sertés infulenza elleni oltást. A haját nem húzza. Tanácstalan vagyok. Szívesen venném tanácsát. Köszönettel Éva

Valamilyen góc, gyulladás, vagy vashiányos vérszegénység lehet a háttérben. Érdemes fül-orr-gégészeti, fogászati és laboratóriumi vizsgálatokat végeztetni.
(Dr.Tausz István)

4547. Rohamszerû köhögés (23 hónapos kislány) (2010.04.29. )
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 23 hónapos és közel egy hónapja rohamszerûen köhög, melyre eddig egyfolytában kapott gyógyszeres kezelést (Sinecod 2,5 hét, most torokgyulladás miatt ceclorettat), de a köhögés nem múlik, sôt nem is csillapodik. A köhögést más tünetek is kísérik, szemkönnyezés és a kislány sokszor dörzsöli is azt, illetve átlátszó szinte állandó orrválladék és tüsszögés. Amikor köhög sokszor hány az inger hatására és ilyenkor látszik hogy átlátszó nyúlós váladékkal lehet tele a tüdeje (?), gyomra. Ez miatt nem is eszik szinte semmit. Kérem segítsen hogy mire utalhatnak ezek a meglévô tünetek, mert megszakad már a szívem, amikor nézem a kislányomat tétlenül. Köszönöm megtisztelô válaszát F.né

Ezek a tünetek felsô légúti fertôzés tünetei. Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok gyógyszeres javaslatot mondani.
(Dr.Tausz István)

4548. Metszôfogak (6 hónapos kisfiú) (2010.04.29. )
Tisztelt Doktor Úr, 6 hónapos kisfiamnál az elsô fogak már 3 hónapja megjelentek, kint van alul 3 és most érkeznek a felsô metszôfogak is. Kérdésem a jobb elsô metszôfoggal kapcsolatos, ahogy elindult a fog, a baba ínye minimálisan megduzzadt és feketés-lilás (a fog maga még nem látszik). Szükséges-e orvoshoz fordulni emiatt most, meg kell várni amíg a fog kibújik avagy ez teljesen normális dolog? Válaszát elôre is köszönöm!

Ez normális jelenség, nem kell orvoshoz fordulni.
(Dr.Tausz István)

4549. Laktóz érzékenység (20 hónapos kislány) (2010.04.29. )
Jo napot kivanok. Szeretnek kerdezni onoktol, hogy a lanyam 20honapos most es talaltak nala laktozis betegseget, de semmi tunetet nem eszleltem rajta. Se kiuteseket, se foltokat, a szeklete is normalis neki naponta. Rendesen eszik iszik, alszik, nassolgat alandoan. Most hogy par hete a laktozmentes tejet issza, azota nem akar ugy enni es a szeklete is joval higabb mint eddig volt. Kerem valaszoljon! egy aggodo anyuka. B.ne

Nem derült ki, hogy milyen panaszok miatt vizsgálták a gyermeket, mert teljesen panaszmentes babánál nem végeznek laktose terhelést.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2010.05.03.
4550. Orrfolyás (3 éves kisfiú) (2010.05.03. )
Jó napot kivánok! Kisfiam 2009 novemberében múlt 3 éves. Azóta folyamatosan folyik az orra. Hol vastagabban, zöldebben, hol pedig vékonyabban és átlátszóbban. De ez már egy fél éve. Számtalan alkalommal voltunk a családorvosnál, de ô a közösségre fogja, mivel óvodába jár. Év elején jártunk gyerekorvosnál, ô is az óvodával köti össze. Irt vitamin szirupokat és Vibrocil orrsprayt, de semmi változás. Februárban elvittük fül-orrgégészhez, irt antibiotikum szirupokat, Biorinil orrsprayt, de az állapot nem változott, igy visszavittük. Kimütötte az orrmanduláját, reméltük, hogy megoldódik, de azóta sem gyógyult meg!! Azt tanácsolta, hogy az orrán szuszogjon..., de hogyan?? Nem tud sajnos. És már lassan felôröl minket is ez az áldatlan állapot. Éjjel nem tud szuszogni, felsir, a váladék lefolyik a torkába, hánytatja. Fél éve, hogy rettegünk az éjszakáktól. Mit tudjunk még kipróbálni? Mit tanácsolnak? Tényleg az óvoda számlájára irható? Nem lehet komolyabb?? Válaszukat nagyon köszönöm!!

Minél elôbb érdemes allergia és immunológiai vizsgálatra elvinni.
(Dr.Gimesi Anna)

4551. Csomó a nyakon (3 éves kisfiú) (2010.05.03. )
3 éves a kis fiam kb. 10 hónapja a nyaka bal oldalán van egy csomo, mindig azt mondta a házi orvos, hogy nyírokcsomo. Szedett azóta töbször antibiotikumot, de soha nem tünt el. Mi lehet??? Régen rosszul adtak be neki egy szurit, azóta is ott a helye a fenekén. Lehet a kettô között összefüggés??? köszönöm

A kettô között nincs összefüggés. Az eredetére kellene rájönni, de gyakran látunk ilyent a gyakorlatban. Ha nem nô, jól mozgatható és nem piros ott a bôr, akkor valószinûleg nem jelent problémát. Érdemes a változásra figyelni és esetleg uh-os vizsgálatot végezni.
(Dr.Gimesi Anna)

4552. Referenciatartományok (1,5 éves iker kisfiúk) (2010.05.03. )
Kedves Doktornô! Szeretném megtudni, hogy egy 1,5 éves kisgyermeknél mennyi az IgA, IgG és a IgM szint referenciatartománya? Kisfiaim (ikrek:-) értékei a következôk: Ádám: IgA:0, 51g/L IgG:6, 23g/L IgM:0, 70g/L Tamás: IgA:0, 29g/L IgG:3, 39g/L IgM:0, 45g/L. A vérvétel hurutos megbetegedésbôl történô felgyógyulás után kb. 1-2 héttel történt. Köszönöm: Erika

Alacsonyabb az IgA értékük és Tamásnak a többi értéke is csökkent. Ha klinikai tünete is van, érdemes immunológiailag is érôsiteni.
(Dr.Gimesi Anna)

4553. Ferde orr (újszülött kislány) (2010.05.03. )
Tisztelt Doktornô! 2 napos, újszülött kislányom elég ferde orral jött a világra. Császármetszéssel született, de elôtte 6 órát vajúdott a feleségem. A kérdésem az lenne, hogy a nózija majd magától helyreáll? Ha igen mennyi idô alatt? Vagy esetleg késôbb mûtétel kell helyreállítani? Esetleg van valami módszer amivel lehet segíteni rajta? Köszönöm.

Ha a porc elnyomásáról van szó és nem anatómiai eltérés, akkor magától lassan rendbejöhet. Igy látatlanban errôl többet nem lehet irni, de a gyermekorvost meg kell kérdezni.
(Dr.Gimesi Anna)

4554. Reflux és kivizsgálás (10 hetes kislány) (2010.05.03. )
Kedves Doktorno! 10 hetes a kislanyom es remisztgetnek, hogy reflux betegsege van. Eleg surun bukik vissza etelt eves utan es nagyon sokat csuklik is (foként ha nem bufizik eves utan, vagy marad meg bent levego) Rendszeresen elofordul, hogy gyomorsav szaga van a szajanak. Nem szokott sirni vagy kohogni, csak tusszogni szokott naponta tobbszor is. Boldog kiegyensulyozott baba. Sajnos nem indult be a tejelvalasztasom igy tapszert eszik. Nem kap cukrozott teakat, csak forralt vizet. A novekedese atlagon feluli, a velemenyem szerint. 38. hetre szuletett 3380 grammal es korulbelul 48-49 centimeterrel (Angliaban nem merik a hosszat, de itthon lemertuk). 9 hetesen es 3 naposan volt 6760 gramm es 65-66 centimeter. Az Ön velemenye szerint van alapja a betegseg gyanujanak? Sajnos itt nem vizsgalnak ki semmit es a haziorvos minden gyermeket mindig egeszsegesnek talal. Ha az On velemenye az, hogy lehetseges, hogy tenyleg beteg, mindenkeppen haza repulunk egy kivizsgalasra. Koszonom a valaszat elore is. Tisztelettel G. Bernadett

A leirt sulygyarapodás túl nagy mértékû és ez a refluxot fokozhatja. 6 hétig fiziológiásan is elôfordul. Sûritô tápszert adnék, mielôtt vizsgálatra invitálnám.
(Dr.Gimesi Anna)

4555. Tápszer ízesítés (8 hónapos kisfiú) (2010.05.03. )
Kedves Doktor Nô! A 8 hónapos kisfiam egyre kevésbé eszi a tápszert. Reggelire alig eszik meg 140 ml-t, pedig korábban a 210 ml-t is gond nélkül megitta. A fôzelékeket, tejpépet, gyümölcsöket szereti, gond nélkül megeszi. Úgy gondolom már nem igazán ízlik neki a natúr tápszer. Az lenne a kérdésem, hogy más, idôsebb babáknak szánt ízesített tápszerrel keverhetném-e a mi megszokott tápszerünket? Talán ha íze lenne, akkor szívesebben inná? Köszönettel: Edina

A tápszert izesiteni lehet, de a tápszereket keverni nem célszerû.
(Dr.Gimesi Anna)

4556. Görcsoldó papírdarabokkal (5 hónapos) (2010.05.03. )
Doktornô! Van egy 5 hónapos kisbabám. Az lenne a problémám, hogy 2-3 hónaposan fájt a hasa, a védônô javasolta, adjunk neki gyógyszertári görcsoldót. Adtuk is neki pár hétig folyamatosan (mert azt nem mondta senki, hogy csak alkalmanként kell neki, folyamatosan nem szabad). A kupakon volt papír, amit férjem rosszul csavarta rá a kupakot úgy, hogy a papír beleért a folyadékba, és ázott is szét benne és papír darabok is voltak benne. Sajnos párszor ilyet kapott. De ezt csak késôbb vettük észre. Lehet e valami baja a Kicsinek ettôl?

Folyamatosan nem célszerû adni és a papir sem a legjobb, de ha nincs tünete a babának akkor valószinûleg nem jelentett problémát. A szer nevét nem irta meg igy erre többet nem tudok reagálni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2010.05.06.
4557. Májprobléma (4 éves kislány) (2010.05.06. )
Tisztelt Doktor ur! 4 éves kislányomnak gyakran fáj a hasa ezért a haziorvosunk elküldött hasi ultrahangra, ahol kiderült, hogy a máj 2 harántujjal meghaladja a bordaivet. Máj funkcio vizsgálatunk is volt: a GOT 36 a Gpt12. Ilyenkor mi a teendö, es van-e valamilyen betegségünk?

Figyelni kell, ha a máj nem növekszik, akkor nincs teendô.
(Dr.Tausz István)

4558. Evés gondok és sírás (3 hónapos kisfiú) (2010.05.06. )
Tisztelt doktor Úr! A kisfiam 3 hónapos és már hetek óta azzal a problémával küzködünk, hogy inkább iszik mint eszik, és mindenért sír. Egyik pillanatban jó kedve van, nevet, a másikban meg annyira elkezd sírni, hogy csak nagyon nehezen lehet megnyugtatni. Most már az éjszakát se alussza át, holott eddig végig aludta. Már mindent kipróbáltunk és semmi eredmény. Köszönöm válaszát elôre is

Nem tudom, hogy mit iszik, de teát, gyümölcslevet ne kapjon, csak vizet. (babavíz)
(Dr.Tausz István)

4559. Testsúly (17 éves lány) (2010.05.06. )
Tisztelt doktor úr!17 éves lány vagyok. 170 cm magas, és 46 kg. Valamilyen oknál fogva sajnos a súlyom nem gyarapszik, és sokszor elôfordul hogy nincs kedvem enni. De viszont van amikor több hétig is eszem normálisan, de nem sikerül hízni. Elküldtek már gyomortükrözésre, de nem merek elmenni. Körülbelül 4 éve tart nálam ez súly probléma. A lelki állapotom is rendben van. Sose volt nálam olyan hogy én direkt fogyóztam volna, mert meg voltam elégedve önmagammal. De hogy ennyire vékony vagyok, így sajnos sokszor vagyok beteg is, és a látvány sem esztétikus. Kérem segítsen! Krisztina

Érdemes lenne egy vérképet csináltatni, az esetleges vashiány kezelhetô. A szabadban végzett sportolás is segít.
(Dr.Tausz István)

4560. Piros kiütések (4 éves kislány) (2010.05.06. )
Tisztelt Doktor úr! Kislányom 4 éves. Tanácsát kérném, mert nem tudom milyen szakemberhez kell fordulnunk a problémával. 2009 szeptember óta szinte heti probléma hogy feneke és nemi szerve (utóbbi kívûl-belül) láng vörös pár napig. Akárhányszor orvoshoz fordultam vele, az volt a válasz, hogy a közösségbe kerüléskor ez könnyen elôfordulhat. (elôtte egy évig bölcsis volt, de nem volt ilyen probléma) Elmúlik és minden újra kezdôdik. Bepanthen plussal kezeljük, sok más hasonló terméket kipróbáltunk, ez vált be. Ilyenkor sír hogy csíp pisiléskor. Néha fáj a hasa alja is. Nyugtalanít a dolog. Szükséges vajon orvosi kezelés? Ha igen, hová forduljak? Köszönettel: Zsuzsa

Feltehetôen valamilyen gombás fertôzés alakult ki, ha szükséges szívesen megnézem, addig is próbálják meg a Canesten kenôcsöt. Önmagában ez drága popsikrémként használni, csak a piros részeket kenjék be.
(Dr.Tausz István)

------------------------

Magánrendelés »

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |