válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2241-2260.)
2241. Védôoltás helyett homeopatia? (2008.04.14.)
Tisztelt Doktornô! Szeretném megkérdezni, lehetséges-e a bárányhimlô homeopátiás kezelése vagy esetleg megelôzése? Kislányom 19 hónapos, szeptemberben kezdjük a bölcsit, doktor nénink szerint, nagyon ajánlatos lenne egy bárányhimlô elleni védôoltás beadatása. Mostanában rengeteg cikket lehet arról olvasni, hogy amennyire hasznosak, annyira, sôt ha nem jobban, károsak a védôoltások, és ezek mellékhatásai csak évek múltán jelentkeznek (pl. rángatózás, depresszió, tanulási nehézségek, epilepszia, és a legszörnyûbb a rák). Kislányom a kötelezô védôoltások mellett megkapta a Neis-Vac C védôoltást (3 alkalommal). Doktornô mit javasol? Védôoltás vagy nem? Esetleg valamilyen homeopátiás szer? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: R. Orsi

Homeopathiás szer az én tudomásom szerint nincs a megelozésre. Viszont segit a lezajlásában. Az oltás nem könnyu kérdés. Jó immunrendszeru gyereknek én nem feltétlenül ajánlom.
(Dr.Gimesi Anna)

2242. Lassú súlygyarapodás, etetési problémák (2008.04.14.)
Üdvözlöm! 6 hónapos kisfiammal kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. 3460 grammal és 50 centivel született, igény szerint szopik. 2 hónaposan minden szopi elôtt iszonyú ordításba kezdett, refluxra gyanakodtak, kaptunk Losecet és sûrítôt, amit nem tudtam beadni neki, de nem is voltak refluxra utaló jelek. Viszont mivel ennie kellett, ezért félálomban etettem, amire teljesen rászokott. Ébren csak nagyon minimális mennyiséget szopik. A súly gyönyörûen fejlôdött egészen 4 hónapos koráig, annak ellenére, hogy mindig sokkal kevesebb adagot evett meg. Volt, hogy mértem és alig értük el az 500 ml tejet. A súlyfejlôdése lelassult, próbáltam bevezetni tápszert, gyümölcsöt, fôzeléket, de semmit nem fogad el, ha valamibôl mégis, abból is nagyon minimális mennyiségeket. Kórházban próbálták bevezetni neki a fôzeléket, sikertelenül, azonban ott elkaptunk egy hányós-hasmenéses vírust, ami miatt 40 dekát fogyott, eddig sem nagy súlyából. Hasmenése most úgy tûnik, gyógyulóban. Viszont most meg egy hurutos köhögôs betegséget kaptt el. Jelenleg napi 9-10-szer szopik félálomban, hogy ne fogyjon tovább. Folyadékot sem nagyon fogad el, semmibôl nem iszik. Több orvosnál jártunk, egyik szerint táplálási hiba, másik szerint egyszer majdcsak elfogadja a szilárd ételt. Tanácstalan vagyok nagyon. Március 26-i súly, hossz 7250 gramm 64 centi. mai 6850 gramm 65 centi, fejkörfogat ugyanannyi mint 2 hónapja, mellkörfogat fél centit csökkent. Többféle tápszert kipróbáltunk de igazából, ha még könnyen is jön a tej a mellembôl, akkor is egy bizonyos mennyiségnél megáll, ez méréseim szerint úgy 60-70 ml. Azt, hogy éhes nem nagyon jelzi, mert nem egyszer "kiéheztettük", pl a kórházban, és akkor talán még kevesebbet evett. Véleményét szeretném kérni ezzel kapcsolatban. És még abban, hogy ez a 2 hónapos fejlôdésleállás, jelethet-e valami lemaradást gyermekem számára, mind testi, mind lelki értelemben? Szívesen fogadnám véleményét és tanácsát is, elôre is köszönöm ...

Késobbiekre vonatkoztatva lemaradást nem jelent. Szerintem próbálja változatosan a gyümölcsöt, fozelékeket és a feltéteket keverni pépes formában és kanállal, illetve pohárból itatni.
(Dr.Gimesi Anna)

2243. Vérvétel adatai (2008.04.14.)
Tisztelt Doktornô! Tíz éves fiamnak visszatérô hasmenéses problémái vannak. A vérvételen amiláz emelkedés volt, mely diétával csökkeni kezdett. Utolsó vérvételén már 78-ra csökkent. Van egy eredmény, ami viszont aggaszt: ez a Alk. Foszfatáz, mely 1025 u/l volt. A kérdésem az lenne, ez mire utal, egyáltalán van neki jelentôsége, hallottam olyat, hogy növésben lévô gyermeknél nincs jelentôsége, meg olyat is, hogy máj illetve csont problémákra utalhat? A gasztroenterológián nem foglalkoztak ezzel az értékkel. Válaszát elôre is köszönöm P.J.

Mindenképpen normális, a fejlodés velejárója.
(Dr.Gimesi Anna)

2244. Lassú súlygyarapodás, vérszegénység (2008.04.14.)
Tisztelt Doktornô! Kislányunk 5 honapos lesz ápr.12.-én, 36 hétre született 2,55 kg-al normális szüléssel, 10-es "APGAR"-al. Anyatejes táplálással az elsô 2 honapban 900-900 g-ot fejfôdôtt. A harmadik honaptól csökkent az étvágya és lelessult a fejlôdése havi 300g-ra. Lassan odáig fajult, hogy a 4.-ik honapra leállt a fejlôdése, naponta szopott 4-5 -ször 50-60 ml-et. Emiatt elapadt az anyatej, most már a MILUMIL 2-vel etetjük. Ebbôl is csak 50-, max 100 ml-et eszik meg 1 ételen, 4-5 ször naponta, de csak félálmába, mert ha ébren van akkor visszautasitja. Probáltunk gyümölcspépet és gyümölcslevet rizspelyhet, burgonyát adni, de 1-2 kanálkánál többet nem eszik. Soha nem éhes, 6 órát is kibirja étlen és nem sir. 3 honapos kora után észrevettük , hogy a mellkasa kezd besüppedni, elvittük gyermekgyogyászhoz, ahol elég alaposan kivizsgálták (vér, vizelet és ultrahang) Az eredmények vérszegénységre és D vitamin hiányra utaltak. A máj funcionális eredmények a következôk: GOT 58 U/L, GPT65 U/L, GGT 18 U/L, amit nem igazán értettünk meg. A következô gyogyszeres kezelést kapta: SANZIME 3X1,5 ml, LIV 52 2X2ml, FERRUM HAUSMANN 2X8 csepp, VIGANTOL 4csepp naponta. Ezt a kezelést 3 hete kapja, de sajnos az étvágyán semmit nem változtatott. A tenyere, talpa tarkoja izzad. Jelenleg 5,44kg mosolygos, mozgékony, korának megfelelô értelmi szinttel rendelkezik, jól alszik, betegség jelét nem mutatja. Csipôficamos, 3 honapos korától hámban van, kb 2 hét múlva vehetjük le a hámot. Második gyerek, az elsôvel is ugyanezt eljártuk, csak azzal a külömbséggel, hogy jól fejlôdôtt. Nagyon aggódunk az étvágytalansága és a lassú súlygyarapodása miatt, ezért kérjük adjon tanácsot, és hogy milyen ételekkel probálkozhatunk. Köszönjük válaszát! Tisztelettel: N. Antónia

Mindenképpen hypoallergen tápszert javasolnék, és Önnek jó lenne fehérjementesen táplálkozni. A leirt értékek nem kórosak, maga a csipoficamos "kifeszités" is hozzájárulhat.
(Dr.Gimesi Anna)

2245. Koraszülött, keze belilul (2008.04.14.)
Tisztelt doktornô. 36.hétre született a kisfiam 2100gr-mal és 47cm-el. Császármetszéssel és komplikációkkal született. És olyan problémám volna, hogy a keze csuklóból hideg és néha belilul. Ez mitôl van? Köszönöm.

Meg kell nézetni ér-specialistával /a Heim P.gyermekkórházban/
(Dr.Gimesi Anna)
----------------------------
Heim Pál gyermekkórház, 1089 Budapest, VIII., Üllôi út 86., Tel.: (1) 459-91-00
http://www.hpgyk.hu/

2246. Hasmenés (2008.04.14.)
Kedves dr no. Lanyom most 6 eves, szuletesekor temesvaron belatresia miatt ileo-colostomat keszitettek, majd 2 honaposan szegeden ileo-transversostomat keszitettek. Belpassage beindult. Panasz: szeklete nagyon surun nyalkas, laza, habos, folyekony, belei gazosak. Mind e mellett etvagya jo es kozerzete jo, 22kg 124 cm, sportol. Nem tudjuk hasmenesei okat minden fele vizsgalata negativ, ver, szeklet, bôrproba, laktozterheles. Nem tudjuk mit lepjunk tovabb, hogy megoldjuk a problemat. Válaszat koszonjuk M.Sándor, Arad

Normoflort adjanak, és a bélflórát próbálják megfelelo egyensulyban tartani.
(Dr.Gimesi Anna)

2247. Fluoridos fogkrém (2008.04.14.)
T.DR:NÔ! Szeretném a tanácsát kérni, hogy javasolja-e Ön a fluoridos fogkrém használatát és ha igen, akkor hány éves kortól? Olvastam, hogy a fluoridos fogkrém lenyelésétôl gyermekeknek kialakulhat foltos, sárga fogzománc? -ezért én nem ragaszkodnék a fluoridhoz, ha létezne homeopátiás fogkrém, ami szintén ugyanolyan hatásos. Sokkal szívesebben használnám a kisfiamnak. Ön mit tanácsol? Válaszait elôre is hálásan köszönöm! B.Szilvia

Én nem tudok ilyesmirol, hogy objektiven kimutatták volna. Homodent (homeopátiás fogkrém) kapható, azt is használhatják.
(Dr.Gimesi Anna)

2248. Hason alvás (2008.04.14.)
Tisztelt Dr.-Nô! Altathatom a 2 hónapos kisfiamat hason? Aggódok a bölcsôhaláltól. Köszönöm: Times

Ha jól emeli a fejét, nem volt születéskor semmilyen légzési probléma, megfelelo mértékben büfizteti és a családban sincs ok, akkor nem kell aggódni.
(Dr.Gimesi Anna)

2249. Véres széklet – aranyér lenne? (2008.04.14.)
Tisztelt Doktornö! Kislányom 5 és fél éves. Kb. 1 hete jelentkezett nála véres széklet, illetve a székletürités közben hol több, hol kevesebb friss vér. Próbálunk az étkezési szokásokon változtatni: nincs kakaó, csoki, rostos ételeket eszünk, de már a negyedik alkalommal ismétlödött ez a panasz. A széklett nehezen jön Neki. Tudom, hogy egy hét alatt nem várhatok még érdemi változást, de... Lehetséges hogy 5 éves korban aranyere lenne?! Komolyabbra nem is merek gondolni. Kérem irjon le minden hasznos informáciot, mi lehet ez? Maradok tisztelettel: egy aggódó anyuka (Ágnes)

Széklet tenyésztés az elso teendo, aztán a végbél megtekintése, és utána a felszivódás vizsgálata.
(Dr.Gimesi Anna)

Dr.Tausz István válaszai, 2008.04.21.
2250. Életmentô mûtétek után (2008.04.21.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam most 17 hónapos és neki 6 hónaposan volt egy életmentô mûtétje, mivel a vékonybél összecsuszott a vastagbéllel és a hasüreg feltelt vérrel. Ezután 13 hónaposan az elôzô mütétbôl kifolyólag bélösszenövések alakultak ki, és ezek össze csavarodtak, és ismét mütéti beavatkozásra volt szükség. Most jelenleg a kisfiam jól van, de szeretnék neki immunrendszer-erôsitôt adni, és ki szeretném kérni az ön véleményét, hogy mit javasol. Illetve ön szerint a betegség még elôfordulhat? Ha igen akkor mit tehetnék a megelôzés érdekében? Illetve, a fél ev allat kétszer volt altatva, és ez okoz-e valami maradandó sérülést? Tisztelettel egy aggodó anyuka.

Megpróbálok sorban válaszolni a kérdésekre:
- Nyugodtan adhat immunrendszer erôsítôt /broncho-vaxon, Ribomunylt/
- Ebben az életkorban már nem valószínû az újabb invaginatio, az ismételt altatás nem okoz problémát.
(Dr.Tausz István)

2251. Nem eszik önállóan (Falatkás) (2008.04.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 14 hónapos, és a mai napig nem hajlandó a kezével enni. Sem apró falatkákat, sem kiflit, vagy gyümölcsöt. Tanácsként azt kaptam, hogy hagyjam ott elôtte tányéron, és majd megeszi, én ne segítsem. Azonban egyszerûen ledobálja, nem eszi meg, ordít. Ha én próbálom a kezébe tenni és odavezetni a aszájához, azt sem hagyja. Nagyon jó evô volt eddig, nem szeretném, ha megváltozna ez, de állandósulni látszik már a cirkusz az evés körül, pedig már nem is erôltetem. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan lehet megtanítani, meg kell-e tanítani vagy jön magától? A vizuomotoros koordinációjával szerintem nincs gond. Teljesen el vagyok keseredve, mert mindenhonnan csak azt hallom, hogy ezt már tudnia kellene. A kanállal "közlekedik" a tányérban egy ideig, pár falatot segítséggel megeszik, de ezt sem. Köszönettel Falatkás

Érdemes mindig a kezébe adni valamit evés közben. Egyébként várjon türelemmel, nincs lekésve semmirôl.
(Dr.Tausz István)

2252. Mellduzzanatok (2008.04.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam ebben a hónapban tölti a 2 évet. 1 éves kora óta többször elôfordult, hogy felváltva a jobb ill. a bal melle körül duzzanat jön létre, 2-3 napig tart, igazából fájdalmat ilyenkor nem jelez. Gyógyszermentes mentolos gyógykrémmel szoktam neki ilyenkor bekenni. Arra gondoltam, hogy ez valamilyen hormonális dolog miatt jön ki. Doktor Úrnak mi a véleménye? Orvosnak még nem mutattam meg, de most már kicsit idegesít a dolog. Elôre is köszönöm válaszát. Mónika

Ha még szopik a baba, akkor nem jelent problémát, egyébként pedig amikor észleli a mellduzzanatot, mutassa meg orvosának.
(Dr.Tausz István)

2253. Láz, hányás, hasmenés (2008.04.21.)
Tisztelt Doktor úr! Öt éves kisfiamnál egy éven belül háromszor fordult elô mindig ugyanaz a betegség. Elôször magas láz hányással, utána hasmenés több napon keresztül. Kétszer feküdtünk kórházban emiatt, +++ vizelettel vittem be mindig, pedig próbáltam az ilyenkor szokásosokat alkalmazni, de vagy sûrûn hányt, vagy sûrûn volt hasmenése. Az elsônél rotavírust állapítottak meg, a másodiknál nem mondták konkrétan, mert csak az elsônél lett elküldve a széklete vizsgálatra. Mindkét esetben nagyon legyengült, lefogyott. Most megint ezzel küzdünk, de szerencsére most enyhébb lefolyású, kórházba nem került. Kérdésem az, hogy normális dolog-e, hogy ilyen sûrûn elkapja ezt a fajta betegséget, vagy esetleg nincsen hatékonyan kikezelve, és mindig visszatér. Esetleg nem vírusos, hanem bakteriális fertôzés lehet? Amikor nem beteg, akkor is nagyon rossz az étvágya, alig eszik (van, hogy csak délben reggelizik), és szorulása van, pedig szereti a gyümölcsöt és iszik eleget. A kérdésem az lenne, hogy milyen vizsgálatokra lehetne elvinni, ahol kiderítenék, hogy miért ennyire érzékeny a gyomra, hasa. Válaszát elôre is köszönöm.

Semmilyen külön vizsgálat nem szükséges. Gondolom már jár óvodába a gyermek és a közösségbe járó gyermekeknél az évi 3 hasmenéses vírus fertôzés nem jelent sokat.
(Dr.Tausz István)

2254. Széklet gyakoriság (2008.04.21.)
Jó napot kivánok! Kisfiam ápr.5-én volt 2 hónapos. Kizárólag szopik. Eddig naponta volt széklete, most viszont már 4.nincs. Bélhangokat hallani nála, szelek mûködnek, hasa nincs megkeményedve, viszont eleve egy hasfájós baba. Tudom, hogy szoptatott babáknál ez elôfordulhat, de nem tudom, hogy hány nap kihagyás, ami még nem okozhat gondot. Válaszát köszönöm tisztelettel M.Mónika

Szopós babáknál, ha csak anyatejet kap, akkor normális jelenség, hogy ritkán van széklete. Akár 1 hétig is lehet, hogy nem lesz széklete a babának.
(Dr.Tausz István)

2255. Achilles-íngyulladás (2008.04.21.)
A fiamnak 2 hónapja nem gyógyul a lábfeje (Achilles ingyulladása volt). Ma már persze sportolgat, de most is vörös az egész talpa és ég a foci edzés után. Van már sarokemelônk, betétünk, gyógyszert is kapott, kenjük, homeopata kezelésben is részesül, gyógyzokniban sportol (Medi), együtt 25ezer ft-ért. Ultrahang azt mutatta, hogy még ödémás az inszalag tapadásánál. Egy hónapja volt ez. Tényleg ilyen lassan gyógyul egy Achilles-ingyulladás? Azt mondták (magánorvos, az ultrahangos, és az ortopédus), hogy nagyobb baj nem lesz, (azaz nem fog deformálódni.) De fájni fog, ha megerôlteti (deszkázás, foci, sok séta. A lelke már betegebb emiatt, mint a lába talán. Mindez igaz? Fektessem le a gyereket egy hétre? Elôre is köszönöm. F.Klára és Peti

A pihentetés, nyugalom nagyon fontos ne erôltesse a gyermek.
(Dr.Tausz István)

2256. Mirigyállomány a mellben és testmagasság (2008.04.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Lányom júniusban lesz 6 éves, okos, életkorának megfelelôen fejlett (4,25 kg-mal és 61 cm-rel született, most 118 cm és 24 kg) kislány. Hétfôn vettük észre, hogy a jobb mellében egy csomó tapintható, ami nyomásra érzékeny. Aznap a háziorvosunk, másnap a gyermekgyógyászati klinika orvosa is megállapította, hogy a "jobb emlôben kisujjbegynyi mirigyállomány észlelhetô". A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat semmi kórosat nem talált, de megállapította, hogy "a jobb oldalon az emlô állományában ép szerkezetû, növekvô mirigyállomány található". Hozzátette (amit eddig is tudtunk, de más orvosok csak esztétikai problémaként kezelték), hogy "bal oldalon a has subcutan szövete az ellenoldalinál 3-4 szerese, de ép szerkezetû". Átküldtek a másik klinika endokrinológiai ambulanciájára, ahol egy hét múlva történô GnRh terhelésre és kézröntgenre jegyezték L.-t elô, diagnózisként pedig "korai nemi érést" jegyeztek le. Ma visszamentünk a háziorvosunkhoz beszámolni a vizsgálatok eredményérôl, de nagyon rámijeszett: azt mondta, ha helyes a diagnózis, akkor L. hormoninjekciókat fog kapni, és barátkozzam meg a gondolattal, hogy ekkora marad (mármint a testmagassága). Tudom, egy hét múlva okosabb leszek, és biztosabb információk birtokába jutok, de ha esetleg sikerül hamarabb válaszolniuk, akkor szeretném tudni, mit jelent ez a betegség, és ha esetleg mégsem ez áll a háttérben, akkor mi lehet. Én már nem is tudom, miben reménykedjek, melyik rossznak örülnék jobban... Válaszukat elôre is köszönöm! R.Krisztina

Valóban felmerül a korai nemi érés lehetôsége, de a hormon kezeléstôl nem lesz alacsonyabb.
(Dr.Tausz István)

2257. Lágyéksérv (2008.04.21.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam most 4 éves. Már csecsemô korában az urológus sérvkaput talált a lágyék részén. Nem kellett vele semmit tennünk, csak fokozottabban figyeltük. Szinte már el is felejtettük, de most (2 napja) megint észrevettem, hogy néha meg van duzzadva ezen a tájékon. Eddig nem panaszkodott, de ma megemlítette, hogy egy kisebb ugrás alkalmával fájt egy picit. A gyerekorvosunk szerint akkor kell vele számottevôen foglalkozni, ha erôsen kidudorodik (ezt még a csecsemôkorában mondta). Ha most elvinném az orvoshoz nem biztos, hogy látna valamit, mert hamar visszamegy neki. De talán mégis jobb volna, ha elvinném urológushoz? Ön mit javasol? Kisfiam szeret focizni járni, hetente 2 alkalommal járunk. Talán ezt is abba kellene hagynunk?

Mutassa meg egy gyermeksebészeti ambulancián. Ha sérve van a gyermeknek, akkor azt meg kell operálni, és utána nyugodtan focizhat.
(Dr.Tausz István)

2258. Székrekedés (2008.04.21.)
A kisfiam 3 honapos, csak anyatejet kap. Rendszeresen volt szeklete naponta egyszer vagy többször. Egy honapos kora ota különös székrekedése van. 3-4 nap után rettenetesen kinlodik es csak a glicerin kup segit es oriási mennyiségû széklet távozik, és hig, s még igy is erôlködik kissé. Próbáltam sokat tornáztatni, babamasszás, lázmérô semmi sem segitett. Már 6 alkalommal használtam glicerin kupot. Nem szeretném hogy rászokjon. Mit lehet tenni? Köszönöm a válaszát.

Ebben az életkorban nagyon jól hasznosítja a táplálékot a baba és nagyon kevés salakanyag keletkezik, tehát kevés széklete lesz a babának és ezért normális jelenség, hogy akár 1 hétig sincs széklete. Nem kell semmit sem csinálni, várja meg, hogy normálisan magától legyen széklete. Nem kell kúpozni, mert hozzászokik.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.04.21.
2259. Székletgondok (2008.04.21.)
Kedves Doktornô! 3 éves fiam lassan 8 honapja nem tud rendesen kakálni. Noha az elsô negativ élményt és talán a problémát egy kemény kaka váltotta ki, véleményem szerint nem székrekedés okozza mostani problémánkat. Sajnos annyira fél a kakálástól, hogy probálja visszatartani, amig tudja. Eleinte beöntéssel "szabaditottuk" meg a kakától, de késôbb orvosi tanácsra elkezdtünk guttalax cseppeket adni neki, mely hatására széklete laza (nem hig) formában két három naponta beöntés nélkül pelenkába kerül. Nem tudjuk wc-re, bilire ültetni, mert ha ingere van annyira zaklatott lesz, hogy le-fel rohangálva, zokogva, jajgatva próbálja visszatartani a kakát. Hiába probáljuk elmagyarázni neki, hiába igérünk ajándékot, jutalmat nem hallgat ránk, és folyamatosan azt hajtogatja, hogy fáj a kaka. Hangsulyozom, nem a kakálás fáj neki, mert utolag mindig elismeri, nem fájt a kaka... hanem attol szenved, hogy probálja visszatartani a kakát. Mivel honapok, sôt lassan egy éve tart a probléma, és nagy lelki megterhelést jelent minden ilyen "roham" elviselése, nagyon szeretnénk megoldást találni a problémára. Kérem segitsen tanácsával, mert környezetünkben hasonló problémával küszködô gyermekek nincsenek, orvosaink, védônônk segiteni nem tud.

Azt gondolom, abba kellene hagyni a "szoktatást". Ha forszirozzák egyéb problémák is kialakulhatnak. Szerencsére jön a nyár és a szép alsó fehérnemukkel talán lehet hatni. A fontos az, hogy ne tulajdonitsanak neki jelentoséget. Javasolják neki a WC-t, de ne kiemelten, és türelmesek legyenek.
(Dr.Gimesi Anna)

2260. Anyatej és gyümölcs (2008.04.21.)
Kedves doktornô! 7 hónapos kislányom van. Mióta elkezdtem etetgetni, általában nyákos a széklete. Széklettenyésztés negatív lett. Megfigyeltem, hogy a banán, ôszibarack is kiváltó ok. A gyermek 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, most is többnyire ezzel táplálkozik. A kérdésem az lenne, hogy olyan létezik-e, hogy a gyümölcsöket nem tudja a szervezete emészteni, vagy az lenne-e az ok, hogy a tej összekavarodik a gyümölccsel a belekben, és ezért megy a hasa. Az almától nem megy, egyedül. Nem lesz-e attól baja, hogy inkább csak almát kap gyümölcsnek. Köszönettel: egy anyuka
Nem lesz baja, valószinuleg a magasabb gyümölcscukor tartalmú gyümölcsöket még nem tudja emészteni.


(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |